Follow Us @soratemplates

31/08/2020

Selamat Hari Merdeka, Malaysia!

August 31, 2020 1 Komen


31 Ogos 2020, malam sebelum tu lagi dah mereka adik beradik diskus nak buat fun walk keliling taman. Ibu dengarrrr je apa yang diorang bincang..

Pagi tadi awal tau diorang bangun, macam nak pegi sekolah, kol 5 sebelum subuh lagi dah bangun. Layankan jer sebab Ibu pun bangun awal jugak sebab nak study.. Chewahhh

Sebelum fun walk tu rupanya ada agenda lain, deco gate umah dulu ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ minggu lepas dah si kakak mintak belikan bendera. Ibu dan Ayah takde masa pulak nak gantung, bagus diorang ni ada usaha sendiri ๐Ÿ‘


Tengok... Siap bawak beg lagi. Ditanya kenapa bawak beg? Rupanya ada air dan bekal. Entah apa yang diorang bekal.


Tetiba petang masa tengah sibuk nak exam sibuk jugak Ayah compilekan gambar diorang jadi video. Untuk tatapan mereka bila dah besar nanti ๐Ÿ˜Š

Oops.. Ada sorang budak kena tinggal. Nasib baik tak banyak songeh, upah mee sedap jer terus okay, tinggal kat umah pun redha sebab boleh makan mee sedap ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚


Macam tu lah alkisahnya aktiviti kami di hari merdeka versi pandemik ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜




29/08/2020

Pendaftaran Pelajar Norma Baharu

August 29, 2020 0 Komen

Actually banyak pending post sepanjang minggu ni, ada yang dah saved draft tapi tak sempat nak habiskan write up. Baiklah, ini quick update saja. Kenapa saya agak busy minggu ni.


Sebenarnya pendaftaran pelajar baharu Kolej Komuniti ialah pada 4 Ogos hari tu tapi memandangkan kes Covid-19 di Kuching time tu tetiba mencanak balik so kami decide untuk tangguh sehingga situasi kembali reda. So bagi Edisi Sarawak kami ketinggalan dengan Kolej Komuniti seluruh Malaysia sebulan. Takwim akademik pun terpaksa tukar jugak ikut edisi Sarawak. Terpaksalah kan?

Walaupun pengambilan bukan tugas hakiki utama saya dah sekarang, oh ya saya sudah move on, tapi saya masih lagi di belakang tabir untuk urusan pengambilan. Boleh la kita gunapakai #intaketeamdihatiku ๐Ÿ˜„

Yang mana satu saya? Hahaha

Ada lagi task yang belum selesai ni. Macam tak cukup jer 8 jam di ofis. Huhu. Kalau di rumah bukan dapat fokus pun, banyak jer urusan rumahtangga yang menunggu untuk disetelkan.

Ye lah, tak merungut, #siscuba ๐Ÿ’ช

Nanti saya update lagi k. Buhbye!

24/08/2020

Kenapa Pentingnya ME TIME Suami-Isteri

August 24, 2020 0 Komen

Mungkin ada korang-korang yang pernah PJJ, atau yang sedang PJJ sekarang. PJJ bukan pengajian jarak jauh tau, perkahwinan jarak jauh, gitchu. Tau kan betapa tak bestnya PJJ tu. 

Saya pernah PJJ. April 2016 dulu dan semuanya kembali normal tahun lepas, 2019. Tak sangka sebelum ni dengar jer cerita orang pasal PJJ tak menyangka pulak diri sendiri pun merasa jugak pahit manis PJJ ni.

Tak dinafikan la, PJJ ni memang banyak dugaan. Emosi, kewangan, sosial.. tapi ada jugak kebaikannya.

Ya, saya akui PJJ pun ada hikmahnya. Tak semuanya tak best. Janganlah negatif all the times kan? Ni kan semua ujian daripadaNYA. Kita kena lah terima sebab PJJ ni pun kita boleh pilih kalau kita tak nak.

Alkisahnya saya PJJ sebab Encik Suami dapat kenaikan pangkat dan dia ditawarkan ke Semenanjung sana. Kalau dia tolak, takde lah pulak istilah PJJ dalam kehidupan kami suami isteri kan? Sebab itu saya cakap kita ada pilihan dalam menentukan apa yang kita nak. Kalau kita pilih untuk say no, maka takkan ada perubahan yang akan berlaku. Kalau yes, memang kita perlu bersedialah dengan perubahan dalam setiap fasa yang bakal kita lalui.

Cerita pasal PJJ pulak kan, sebenarnya saya nak bercerita pasal ME TIME. Apa ye 'me time' ni?


"ME TIME" ialah situasi di mana pasangan kita mendapat masa terluangnya SENDIRI dan dia bebas melakukan apa yang dia mahukan. - petikan dari says.com

Me time untik diri sendiri, yes penting. Tapi me time suami isteri pun sama PENTING.

Entri saya ni nak fokus me time untuk suami isteri je dulu.

Yes. Memang tak dinafikan bila PJJ memang life kita diabadikan untuk menguruskan anak-anak jer. Memang masa tu hubungan dengan suami agak mendatar. Memang tiap-tiap masa suami akan call untuk update urusan kita dan anak-anak tapi tak sama bila sama-sama di depan mata untuk menguruskan bersama-sama.

So bila suami balik sebulan sekali, selalunya kami akan utamakan anak-anak. Biarlah kita isteri mengalah dulu. Sadis tak? Kah kah. Itulah kenyataannya, biarlah kita berkorban perasaan demi anak-anak.

Tapi.

Ada tapinya... bila kita 2-2 penjawat awam dan 2-2 penjawat awam federal. Ok ini dah masuk kisah saya lah ye. ๐Ÿ™ˆ

Masa PJJ ni time yang paling happy ialah bila dapat arahan bertugas rasmi di Semenanjung sana. Perasaannya yahooo yabeda bedoooo!! Masa tu lah kita dapat me time dengan Encik Suami. Dah la penerbangan ditaja pulak tu. Kih kih kih. Boleh dikatakan ditaja la walaupun ko beli tiket belon guna duit sendiri dulu kemudiannya baru claim. Tak kisah la meeting ke kursus ke memang syok habis lah.

Pastu time tu lah kita boleh recharge hubungan kita suami isteri, tanpa anak-anak. Tak kisah lah orang kata mengada ke apa, tapi time ni lah baru kita rasa macam zaman bercinta dulu. 

Alhamdulillah.. kami suami-isteri berjaya mengatasi dugaan semasa PJJ dulu. Bila dah kembali normal sekarang, rindu pulak masa PJJ kalau masa travelling bolehlah dating sesambil kerja kan? Sekarang kalau travelling takde dah orang nak jemput ko lagi di KLIA sana. Kah kah.

So sekarang kami buat macam mana untuk "me time"?

Yes, make sure dalam sebulan kena dating lah, tanpa anak-anak. Baru dapat berbincang dari hati ke hati gituuuu. Tak kisah lah nak shopping barang basah di Mydin ke, nak lepak makan ke, nak jogging ke tapi make sure anak-anak takde. Selalunya anak-anak akan tinggal kat umah nenek diorang la atau tinggal kat umah jer. Hihihi.

Kalau bawak anak-anak memang taklah nak lepak tempat-tempat macam ni yang sambil lepak boleh tengok view KLCC. Nak kira setiap level KLCC tu pun boleh. Kah kah!

Selalu jer bernasib baik kalau masa bengkel/kursus dapat roomate yang tak duduk sebilik, sama ada dia dok bilik lain atau tak datang, so Encik Suami akan turun kerja dari hotel jer. Hihihi.

Tak best mana pun kat sini rupanya ๐Ÿ™ˆ

Baik, habis dah iklan bergambar. Jangan marah ๐Ÿ˜‚ Saja nak tempek di blog untuk kenang-kenangan, in case terdelete ke apa ke dalam Google Photo tu.

Berbalik kepada isu yang tengah dibincangkan, cheh skema pulak ayat. Penting tau, recharge hubungan suami-isteri. Biar rasa balik bagaimana perasaan dimanjakan dan memanjakan tanpa kontrol depan anak-anak. Tapi kami takde kontrol-kontrol pun depan #theIMANs tapi takdelah nak buat aksi bermanja 18SX depan anak-anak pulak ๐Ÿ˜… agak-agak jugak lah. 

So macam mana pulak cara korang 'me time' dengan pasangan korang ye? Jom drop komen & share ๐Ÿ˜‰ penat plak asik saya jer menaip. Hihihi.




23/08/2020

Cara Nak Dapatkan Diskaun 10% Semasa Dine-In di TukTuk

August 23, 2020 0 Komen

Selfie for Discount?

Ya! Korang tau tak ni? Tapi bukan selfie dan save dalam henpon jer tau. Lepas selfie korang kena upload di medsos korang, nanti bila dah bayar di cashier korang kena tunjuk kat cashier tu status korang tu, haaa... barulah dapat diskaun 10%. Tapi jangan lupa tag Tuk Tuk pulak ye. 

Alaaa... segan la nak upload gambar selfie ke medsos.

Tak jadi masalah la sis. Kalau tak upload tak dapat la 10% less, tu jer. Lepas makan tetap kena bayar jugak. Tak berdosa pun tak selfie dan tak upload. Yang berdosanya kalau tak bayar lepas makan. Kah kah!

Ada sejenis spesis manusia ni dia memang tak update medsos especially bab makan-makan ni. So spesis ni memang tak mendapatlah diskaun 10% ni.

Alaaa... 10% jer pun, tu pun nak berkira

Eh, eh, mengecam pulak ye. Macam kedekut sangat kan nak makan pun nak less. Saya pun sejenis kalau bab makan tak kisah la mahal janji puas hati sedap & menepati citarasa. Rasanya dah beberapa kali makan kat Tuk Tuk memang la ada selfie tapi tak update pun kat medsos. Cuma hari tu ada cashier tu terover friendly pulak. Masa saya nak bayar tu dia tanya pulak, "akak ada tak update kat medsos akak gambar selfie tadi."

Alamak, memang tak lah. Semenjak 2 menjak ni ada sedikit kemaluan dan kemalasan nak update medsos kecuali bab masak-masak je. Mungkin faktor-faktor penuaan kot. Eh? ๐Ÿ˜ฑ

"Takde pulak dik"

"Akak selfie lah sekarang nanti dapat less 10%"

Adeh. Tengok belakang takde customer queue nak bayar. Baiklah akak sahut cabaran ko dik. Hahaha!

"Hmm.. kamek selfie dengan kitak jak lah". Hambik kau nak sangat selfie kan?

"Boleh kak, tunggu jap kamek ambik keropok lok nak promote" - sporting pulak dia ye nak melayan akak nan sorang nih. Tapi kan, keropok udang tu memang sedap tau!

Nahhhhh... inilah dia selfie saya dan cashier Tuk Tuk hari tu. Nasiblah ko dik, ko nak sangat kan akak ko ni dapat less 10% ko tunggu jer lah akak ko update di IG sekali baru dapat bayar. Kah kah kah.


Lepas update tu dia nak tengok tau medsos korang dan dia ambik gambar sekali untuk bukti. Tak kisah la korang update di FB ke IG ke janji medsos dan mesti tag Tuk Tuk kat mana korang makan tu.

Mudah jer kan bagi spesis yang semua update di medsos. Kih kih kih. Update jer macam biasa dah dapat 10%. On tak on??? Hendak seribu dayaaaaa... ecececeh macam susah sangat lah kerja mengupdate status di medsos tu. Huhu!

Bah, bah! Nanti kalau korang makan di Tuk Tuk boleh la selfie dan update terus di medsos korang ye. Itu pun kalau nak less 10% la. Takde paksaan pun bab tu. 

So kesimpulannya hari tu saya makan dengan adik (2 pax) cuma bayar rm21.30 je. Boleh la. Hahahaha.

21/08/2020

Tips Mendapatkan Deep Sleep + Golden Time

August 21, 2020 2 Komen

 ๐Ÿ“ŒTIDUR


Bila Dr Noorhisam dari Tahfiz Medic menukilkan dapatannya bahawa dalam sehari, kita  hanya memerlukan tidur selama 3jam sahaja! Saya cuba...saya tidur sekitar jam 11-12 malam dan cuma bangun semula pukul 3 pagi tetapi saya bangun dengan rasa mengantuk dan letih. Kekadang saya tertidur semula dan bangun jam 4.30 pagi. 


Saya syak, mungkin sistem badan saya yang tidak berfungsi dengan baik..menyebabkan saya tidak dapat bangun dengan cergas seperti yang dirancang.


Tetapi saya pelik, bilamana ada hari-hari tertentu, tika saya "tanpa rela" sering tertidur pada pukul 9 malam.....seterusnya secara automatik, sekitar jam 2pagi saya pasti akan terjaga. Biji mata saya segar....lalu saya pun bangun untuk melakukan aktiviti2 rutin saya....tanpa mengantuk! Saya pelik!


Rupa-rupanya apa yang berlaku pada saya bukan suatu yang abnormal....saya menemui artikel karya Dr Hamza Al-Hamzawi.


Menurut kajian beliau, untuk bangun dengan cergas, kita tak perlu tidur selama 8jam seperti kajian barat. Tetapi cukup dengan tidur selama 3 JAM SAHaJA. Tetapi waktu tidur itu mestilah dari pukul 9 MALAM HINGGA 12 MALAM‼️ (tapi kita di zaman skrg ni kalau kita dapat tidur tepat pukul 10 dร n bangun jam 2pagi...itu dah lebih dari baik).


Berdasarkan sunnah, Rasulullah saw sememangnya tidur di awal malam kerana tidur pada waktu ini adalah waktu tidur yang paling bermanfaat. Seseorang itu boleh dapat 80% daripada tidur yang nyenyak pada waktu ini. Waktu ini juga terdapat 'Baraka' di dalamnya iaitu sejam waktu tidur bersamaan dengan tiga (3) jam waktu tidur. Pada masa ini kelenjar pineal mengeluarkan hormon melatonin iaitu membantu kita untuk tidur.


๐Ÿ—’Tidur dari pukul 12 pagi hingga 2 pagi๐Ÿ—’

Waktu ini terdapat 20% waktu tidur nyenyak dan selebihnya iaitu 80% adalah 'dream sleeping' yang tidak berguna. Pada masa ini tidur sejam bersamaan dengan sejam waktu tidur.


๐Ÿ—’Dari dari pukul 2 Pagi hingga 5 Pagi sebelum Subuh (Fajr)๐Ÿ—’

Ini sebenarnya bukan lagi waktu tidur tetapi adalah waktu yang paling sesuai untuk menghafal, mengingati Allah, berzikir, Istighfar dan penumpuan mental.


๐Ÿ—’Tidur pada waktu siang (selepas Fajr)๐Ÿ—’

Tidur pada waktu ini adalah waktu tidur yang tidak bermanfaat kerana tiga (3) jam tidur bersamaan dengan sejam waktu tidur, ditambah dengan kelesuan, kekeliruan, dan hilangnya fokus.


๐Ÿ—’Tidur dari Fajr hingga terbitnya matahari๐Ÿ—’

Kelenjar pineal mengeluarkan hormon lain iaitu 'serotonin' iaitu dari Fajr sehingga terbitnya matahari dengan syarat seseorang itu mestilah sudah bangun. Bagi mereka yang solat Subuh dengan 'Jamat' dan duduk mengingati Allah. Pada waktu ini adalah sangat sesuai untuk berzikir dan melakukan aktiviti harian.


Pembebasan 'melatonin' oleh kelenjar pineal berkurangan selepas 40 tahun dan berhenti selepas 50 tahun. Kemudian seseorang itu harus memanfaatkan apa yang telah tersimpan dalam badan sehingga sepanjang hayatnya. 


Jadi, jika seseorang mendapat 'Alzheimer' dan permulaan 'Dementia', bermakna dia telah tidur lewat sepanjang hidupnya. 


Wallahualam.


So 3 jam adalah 9 jam tido. Sebab tu ramai yang bangun tersedar pukul 1. Sebab badan dah fully charge. Macam phone kita. Dah 100%, cabut la charge. 


Apa effect kalau overcharge?

Macam mana  nak tido puklk 9 kalau dah biasa tidur lambat? 

Nanti susah nak tido.


Senang jaaa ☺️☺️☺️


1️⃣Tutup phone, wifi, data, tv, lampuu.


2️⃣Nak tido tu Talk to Allah.

"Ya Allah, datanglah dekat aku, aku dah jauh dari mu...aku nak kamu Allah... kejut la aku pukul 3, aku nak taubat, aku nak sucikan kolam aku..bantu aku yang Allahhh"


3️⃣Tenangkan diri. InsyaAllah 30 minit boleh tidur bagi yang susah tidur


First day memang rasa susah nak tidur.

Next day tu tak yah buat pape. Terus bommm tidur  sndiri ๐Ÿ˜ Hehee. Dah ramai yang cakap begitu. First day susah tidur. Second day tidur senang gila ๐Ÿ˜ญ๐Ÿคฉ


Once badan dah penat. This is the best sleep ever! Tidur yang paling bagus adalah tido yang tak mimpi langsung! Tidur yang bukan ayam². Tidur mimpi ni tak elok sebab otak kita bekerja.


So nak deep sleep adalah kena start dengan tido awal dulu pukul 9. Nanti esok akan dapat deep sleep. Deep sleep ni cukup 3,4 jam je. Setel untuk sehari.


Untuk first bangun pukul 3 memang akan ngantuk. 


So boleh  tidur dulu untuk first day. Tunggu esok pabila dapat deep sleep. Korang akan rasa fresh je. Tak ngantuk sampai subuhh.


Dan ni la waktu dipanggil THE GOLDEN TIME!


Buat yang uzur, tanam azam untuk bangun tahajjud juga. Boleh zikir sebanyak mungkin dan doa banyak-banyak. Sebab waktu ni adalah GOLDEN HOUR untuk doa dimakbulkan.


Insya Allah, kita tanam azam kuat-kuat. walaupun uzur tetap masih boleh beribadah dan jumpa Allah SWT. Insya Allah kita boleh wahai kaum hawa ๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ


Kredit dari hantaran di FB Hamba Allah