Follow Us @soratemplates

09/10/2020

Bawak Bekal atau Makan Di Kedai?

October 09, 2020 6 Komen

Hai.. salam Jumaat. Pagi-pagi ni kita ambik mood update blog sesambil blog walking sambil minum teh o panas cicah roti Munchys. Hehehe. Nak update blog pun kena ada mood jugak tau. Kalau takde mood memang tak bergerak lah jejari tu nak menekan keyboard. Kah kah kah.

Cerita apa hari ni? Haa.. cerita gambar kat bawah ni haa..



Bawak bekal ke ofis atau makan kat kedai?

Semenjak 2 menjak saya suka bawak bekal untuk lunch. Breakfast pagi memang dari dulu memang bawak sebab apa yang #theimans bekal ke sekolah itulah bekal ibunya jugak untuk breakfast. Kalau balance sikit jer, sikit jer lah ibu bawak. Hehehehe.

Kenapa saya suka bawak bekal lunch ke ofis?

Salah 1 sebabnya takde idea nak makan apa. Kat area ofis ni ada jer kedai makan tapi tak berapa menepati selera iols la. Hihihi. So nak tak nak kena bawak bekal. At least bawak nasik dengan telor mata pun selera jugak makan bila dah lapar.

No 2. Menjimatkan masa. Yeah.. sebab bila time lunch tak perlu nak keluar, tak perlu nak start enjin kereta, tak perlu nak drive untuk cari makan kat area lain. Bukak bekal, panaskan dengan microwave di pantri dan makan jer depan pc, sambil makan sambil blogwalking. Bahagia kan tak perlu ke mana-mana? Dulu saya kena ambik #theimans balik sekolah so time tu balik umah makan dengan bapak atau makan jer kat sekolah dengan si kakak dan abang yang nak sambung KAFA. Sekarang KAFA pun abang kakak tak pergi dan sekarang saya ada kelas tengah hari so tak dapat nak keluar ambik diorang dari sekolah. Nasib ada adiik yang WFH yang tolong ambik.

No 3. Semestinya dapatlah jimat sikit. At least jimat RM sikit, jimat duit minyak jugak. Nak keluar hari-hari boring jugak tu. Dah ler sekarang nak masuk mana-mana kena scan MySejahtera, kena tembak suhu lagi. Leceh la walaupun dah terbiasa dengan norma baharu. 

Kedekut ye orang yang bawak bekal?

Ai.. terpulanglah nak kata apa. Apa yang saya bekal selalunya balance yang kami makan pada malam sebelum tu. Kalau nak simpan peti, memang tak lah nak makan lagi baik bawak ke ofis untuk makan masa lunch. Takdelah membazir. Membazir kan amalan syaitan.

Encik Suami bawak bekal jugak ke?

Tak.. tak. Selalu jer offer dia untuk bawak bekal untuk breakfast tapi dia tak mboh. Biasalah lelaki ni suka nak lepak kat kedai. Kalau dia nak bekal, memang semangat jer nak buat. Boleh la digunapakai semua tupperware yang ada. Muahahaha.

Eh, gambar atas tu bekal lunch saya masa hari Selasa hari tu. Simple jer tomyam fishball dengan telor dadar. Itu jer. Tapi alhamdulillah, perut kenyang, jimat masa, rehat sejam je sebab kol 2 dah ada kelas balik.

Apapun, bawak bekal ke makan kat kedai ke, terpulanglah kan? Kalau saya memang selesa sangat bawak bekal sendiri. ๐Ÿ˜„

08/10/2020

Kita Hanya Mampu Merancang

October 08, 2020 2 Komen

Oktober ni birthday Encik Suami dan birthday si sulung. Si ayah 22hb dan si kakak pulak 30hb. So plannya nak staycation lagi hujung bulan ni. Kiranya nak celebrate luar dari umah la tu.

Tapi....

Situasi Covid-19 yang semakin mencanak jer setiap hari ni macam seram pulak nak staycation bagai. Memang di Kuching sekarang ni masih terkawal tapi masih jugak takut ada makhluk-makhluk yang takde rasa tangggungjawab tu berkeliaran di luar sana setelah balik dari SM ke Sabah ke. Zon merah tu, takutnya!



The Waterfront Hotel. Dah lama #theimans nak staycation kat hotel ni. Senang je kalau staycation kat sini, shopping mall Plaza Merdeka kat bawah jer. Semua dah ada kat situ. Turun lif je tak perlu keluar dari bangunan tu. Tu yang diorang nak tu. Tapi bukan rezeki kami kali ni walaupun dah awal dah booking di Agoda. Sekarang kalau saya booking di Agoda selalu ambik yang ada free cancellation. Tapi kenalah awal sebelum date kita nak check in tu. Agoda faham jugak la kot situasi kita sekarang ni. Nak rentas daerah pun kekadang tetiba je arahan kata tak dibenarkan, so terpaksalah kita akur kan?

Takpe, bulan 12 nanti bulan anniversary Ayah dan Ibu. Dah booking jugak dah untuk staycation. Harap-harap tak cancel jugak lah nanti.

Tapi.. kita hanya merancang kan?

Macam hari ni, sepatutnya nak keluar jumpa supplier guna kenderaan jabatan, malas la weh nak drive, tapi ada member tu EL pulak. Nampak gaya kena drive sendiri la tu. Kalau malas deal supplier lain suh datang opis je, boleh jugak kan? Kah kah kah.

Dipendekkan cerita, bulan ni sepatutnya ada 2x staycation, terpaksa ditunda!! Staycation hujung bulan Oktober 2020 officially cancelled!!!! ๐Ÿ˜†

Apalahai nasib kita tahun 2020 ni. 


07/10/2020

Mengapa Perpisahan Yang Kau Pinta

October 07, 2020 2 Komen

Semalam semasa dalam perjalanan ke opis, kool.fm mainkan lagu dari Flybaits ni, Mengapa Perpisahan Yang Kau Pinta. Terus teringat video karaoke farewell Encik Suami dan housemate dia masa di Putrajaya dulu. 


Mengapa Perpisahan Yang Kau Pinta - Flybaits

Seketika itu
Sepi mencuit hati
hanya suara hujan seakan menyanyi
mendendangkan lagu syahdu
seketikaku terpegun merenung jauh
gambarmu sayangku

Terkikan rasa bila kata-katamu kau ucapkan padaku
Dan kau membuatku terpaku
Bersama-sama suratmu
setelah kubaca kini
seolah kuberada dalam mimpi

( korus )
Titisan demi titisan
air mataku Jatuh berlinangan
ku genggam gambarmu
dalam pelukan mesra
tak mungkin dapatku melupakan mu
sayang
di dalam dunia ini
Tak mungkin dapatku cari pengganti
Dirimu

oh.. mengapakah
perpisahan yang kau pinta (dariku)
janganlah kau lupa
satu ketika dulu
kita pernah bersama
berjanji dan bercinta
tapi kini kau mungkiri
segala janjimu dulu
Dimana terletak kejujuranmu

Masa tu Encik Suami karaoke lagu ni. Sedih wei. Masa tu ada 2 orang housemate yang dapat transfer. Tengok video yang diupload housemate dia kat FB time tu macam semua kena nyanyi. Lagu udah ler sedih, feeling lagi nak pindah tu. Dah takde geng lepak, geng makan. Diorang kat umah tu dah macam adik-beradik pulak bondingnya. Abang longnya for sure lah Encik Suami, sebab dia yang paling senior. Yang lain tu muda lagi, ada yang bujang lagi, ada yang baru kawen. Semua respect kat Encik Suami, apa-apa nak buat semua kena refer Abe dulu. Bagus budak-budak tu.

Semua muda trang tang tang cuma sorang je rambut dah takde.. haha.. gambar ni sis cilok dari fb Encik Suami.. kah kah

2 orang yang berpindah ke wilayah asal, cuma yang baju merah tu wilayah asal isteri... setahun sudah berlalu.. hmm

Syukur sangat Encik Suami dapat pindah balik ke Kuching hujung tahun lepas. Kalau tak, entah macam manalah masa PKP hari tu. Kompomlah tak boleh nak balik ke sini, entah-entah hari raya pun tak balik jugak. Dah la keja kat hospital, nak WFH guana, memang sah dah kena keja hari-hari masa PKP. Apapun rezeki sangatlah tahun 2019 tu. 

Tahun 2020? Rezeki jugak kan.. ada mora ๐Ÿ˜† tapi... hutang extend lagiiiiii 6 bulan!! Yeehaaa!!






06/10/2020

QR code & anak 5 tahun

October 06, 2020 2 Komen

Hai.. hai... good morning!! Terawal sikit hari ni sebab semangat bangun awal. ๐Ÿ˜ so sampai opis awal bolehlah update sekejap.

Setiap pagi sis memang ada topik pagi bersama si #anakno3 dan #anakno4. Setiap pagi sis yang hantar diorang pi sekolah so masa memang lebih dengan diorang berdua ni pagi-pagi. Kakak dan abang ayah yang hantarkan, awal pagi lagi dah gerak dari umah walaupun umah dengan sekolah takdelah jauh mana pun.

So.. topik pagi ni bersama si bongsu tu, QR CODE.

Anak-anak zaman IR4.0 ni baru 5 tahun pun dah tau QR code. Ceritanya dia tengok pada packaging kotak Koko Krunch tu je. Ada QR code, so terus dia bukak cerita QR code. Sis pun buat-buat tak tau lah untuk apa QR code tu.

Ibu: Untuk apa QR code tu?

Alan: Untuk scan lah. Macam kat beg sekolah Alan, kan ada QR code jugak.

Ibu: Tapi untuk apa kita scan?

Alan: Kalau dah scan baru boleh masuk kelas. Macam kat shopping mall jugak lah, kita kena scan QR code dulu baru boleh masuk kedai.

Ibu: Oh, macam gitu eh.

Pastu sis pun terus ke dapur untuk basuh pinggan. Tetiba dia datang bawak beg sekolah

Alan: Macam ni lah Ibu, QR code kat beg Alan ni.

Ibu: Baiklah.. baiklah.

Macam tu lah anak-anak zaman sekarang. Budak zaman QR code agaknya kot. Lagilah sekarang ni ke mana-mana kita pegi kena scan MySejahtera so itulah pemahaman diorang, dah scan baru boleh proceed ke mana-mana.

Encik Suami cakap muka kami memang kopipes. Perangai pun sama. Sama ke ek? ๐Ÿ˜„



05/10/2020

Staycation dengan Agoda VIP Gold

October 05, 2020 0 Komen
Staycation? Kalau sebut jer staycation mesti imagine tido hotel kan? Ataupun homestay. Kalau vacation, kita jalan-jalan tapi staycation, memang mereput je lah jawabnya. Kah kah.

Hmm.. Siapa yang excited bila tido hotel? Diorang ni la. Walaupun si kakak ada takut-takut sebab Covid katanya.

 

Actually memang dah lama jugak tak staycation dengan diorang ni. Ye lah dah musim Covid ni siapa yang berani nak check in hotel bagai. Hotel pun tempat PUI kuarantin dulu. Tapi mengenangkan diorang ni, booking jugaklah dari Agoda hari tu setelah sekian lama Agoda terbiar begitu sahaja. Last bukak Agoda hati tu pun bulan Februari hari tu.

Bila dah lama tak bukak Agoda, terkejut jugak hari tu tengok dah tukar status ke VIP Gold. Taktaulah dah lama tukar ke tapi tak pernah perasan, wallahu alam. Kah kah kah.


Aktif berAgoda ni bila PJJ hari tu. Selalu kalau ke sana, selalu check in sebelum atau selepas hadir tugasan rasmi. Lepas tu kalau bawak budak-budak ni pun kalau tak Agoda si ibu, Agoda si ayah lah untuk booking hotel. Pernah jugak husband booking hotel yang telah disita. Pusing-pusing jer cari hotel memang betul dah alamat yang kami pergi tapi dah tak beroperasi. Tapi hotel baru lagi. Hahaha. Itulah kenangan dengan budak-budak 4 orang ni. Sampai sekarang pun diorang masih ingat kes hotel tu.

Last weekend tu kitorang check in ke Grand Margharita je. Bukan first time kat sini, berkali-kali jugak dah. Kat sini swimming poolnya best yang untuk kids tu tapi dah agak dah zaman Covid ni pool tak bukak. Pilihan room pun memang selalu ambik yang river view. Suka tengok kampung-kampung di seberang hotel tu.

Permandangan dari bilik kami, nampak tak Kampung Boyan di seberang tu. Seberang tu dah area Petra Jaya. Nak ke sana naik sampan lah yang paling cepat. Tambang 50 sen je. Selalu kalau bawak pelancong nak beli kek lapis di area Kampung Boyan tu sukalah bawak naik sampan. Biar merasa sikit pengalaman naik sampan. Hihihi.

Oh ya, masa kami staycation hari tu cuaca memang agak tak sporting. Sekarang ni kan memang musim hujan sebelah petang dah petang tu pun hujan. Tengoklah awan kumulonimbus yang berkepul-kepul tu. Plan nak jalan-jalan ke Waterfront pun tergendala sebab bila dah hujan kemalasan pun melanda. Budak 4 orang ni pun syok jer main kat bilik. Siap berendam dalam bath tub lagi diorang. Nak mandi swimming pool tak boleh, sebab tu jugak suka kat sini sebab ada bath tub.

Bilik tak berubah dari dulu lagi. Memang macam ni je. Hehehe.

Pool untuk budak tak nampak pulak. Malam-malam meriah jugak orang dinner kat bawah tu. Kami order grab food jer. Macam tak berbaloi jer nak bayar mahal buffet dinner kat bawah tu dengan budak-budak yang memilih bab makan. Alasan diorang, kamek suka makan masakan ibu ajak. Hmm... alasan yang buat ibu tak jadi nak marah.

Eh, lupa pulak tunjuk bath tub tempat diorang ni berendam sakan. Sukati korang lah nak. Hehehe.

Nampak gaya tahun 2020 ni memang macam tu je. Tak bebas ke mana, tak boleh jugak nak ke mana-mana. Hari ni sepatutnya saya kena fly ke JB, ada kursus. Dah mintak permisi bos, tak pergi sebab risau Covid ni la tambah lagi Sarawak dah ada tatacara baru untuk kemasukan ke Sarawak bermula semalam. Kalau pergi jugak ke JB, balik nanti kena kuarantin 14 hari, kursusnya 3 hari je. Alahai dah terbuang masa kat situ demi kursus 3 hari. Nasibbaiklah hari Jumaat hari tu urusetia kursus pm tepi bagitau peserta dari Sarawak tak perlu hadir. Yeay! Alhamdulillah. JB pun ada kluster dari Sabah tu tau. Belum lagi kalau dalam flight, kebarangkalian terdedah dengan individu yang dah terjangkiti Covid tu memang tinggi. Nasib jugaklah urusetia tak izinkan kami pergi. Er, tapi kursus tu tetap on tau. Pelik jugak sebab ada beberapa bengkel/kursus yang suppose proceed dalam minggu ni dah ditangguhkan. Mungkin dah komit dengan pembayaran hotel lah kot.

Bila dapat mesej ni takdelah rasa bersalah sangat tak hadir sebab saya dah hantar surat pengesahan hadir kursus sebelum tu. Hehehehe

Eh, bercampur-aduk pulak ceritanya. Hahaha. Janji update sebab hari Isnin jer ada masa free sikit. Besok lusa dah sibuk kelas.










01/10/2020

Bila Internet Down

October 01, 2020 0 Komen

Semalam seharian internet down di ofis... macam ada hardware jer rosak rasanya. 2 hari 2 malam dah kontraktor berkampung di bilik server tu. Pagi ni baru setel..

Bila internet down terasa putus nyawa sekejap. Ye lah dah LAN pun problem nak print keja pun tak boleh. Nasib baiklah untuk kelas semalam aku dah siap print semua amali dan tugasan, tinggal nak masuk kelas je.

Bila dah masuk kelas, sebelum ni bawak fail jer, slides semua dah simpan dalam drive. Tapi bila dah offline nak access drive pun tak boleh, semalam terpaksa jugak la cucuk pendrive. di pc lab. Hehehe. 

Macam tu lah agaknya kalau henpon takde data ye. Mengharapkan wifi tapi tak semua tempat ada wifi. Hmmm... bila internet dah jadi satu keperluan sekarang, bukan pilihan.


Semalam ada 1 kelas jer. So target semalam nak setelkan keja management, nak key in data dalam sistem. Bila dah internet down, memang tergendalalah KPI semalam. Dah la hari ni dah 1 Oktober, dah masuk bulan baru. Kalau setel semalam, cantik sikitlah data bulan lepas. Hmm...

Itulah kita hanya merancang. Apapun jom kita start bekerja.