Follow Us @soratemplates

16/11/2020

Lagu Cinta Kita 2 - Episod 2

November 16, 2020 6 Komen

Best pulak LCK ni kan adalah mungkin sebab ada HH kot? Haha! Minggu ni agak sengit jugak lah. Mostly partner yang stage bercantum tu juri tekan buzzer last minute. Hihihi.

Partner paling comel malam ni Kakmim suka Fariq & Mina tu. Netizen kata pernah masuk ICSYV tapi Kakmim kan tak follow show tu so tak tau lah. Enjoy jer diorang nyanyi Seiring dan Sejalan. Sampai HH mengelamun sengih sorang-sorang dan lupa tekan buzzer! Ai, teringat kat si dia la tu. Hihi.

Macam biasalah minggu lepas habis je LCK2 terjah lagi kat Youtube nak tengok Hariz & Mafa nyanyi lagi. Malam ni pun sama uols, tak puas tengok Fariq & Mina nyanyi. Naughty jer Fariq atas stage ek. Mina pun gedik jer, keduanya ada attitude.

Kan minggu lepas Kakmim cakap, pemilihan lagu tu penting untuk attrack 1st impression tu. Haa.. tengok Fariq & Mina ni semua juri tersenyum-senyum tengok show diorang.

Malam ni HH hensem la. I heart your rambut. Aumm! Hahahaha!

Ada yang tak tengok LCK 2 ke? Jom layan feeling sampai stage bercantum.. hehehe



15/11/2020

Anniversary ke-40

November 15, 2020 3 Komen

Tadaaa!! Family photo pasca PKP. (November 2020). Mak, bapak dan adik-beradik Kakmim. 6 orang semuanya. 5 perempuan, sorang jer lelaki. Hihihi.


2 November 2020 genap ulang tahun perkahwinan yang ke-40 tahun bagi mak & bapak ๐Ÿ˜ Alhamdulillah.. syukur atas nikmatNya yang memberi rezeki kami sekeluarga bahagia bersama sampai ke detik ini.

Kalau tahun lepas kami sekeluarga makan-makan di seafood, tahun sebelum pun sama, tahun ni makan-makan kat umah jer. Almaklumlah musim pandemik kan? Dalam PKPB pulak tu.

Memandangkan tahun ni takde seafood so kami adik-beradik buat steamboat jer kat umah. Dan paling penting mesti ada sesi bergambar jugak. Hihihi.

Ni jer yang sempat disnap. Lepas tu sibuk makan jah. Haha.

Dah nak balik baru sibuk bergambar. Missing sorang dalam frame sebab BIL PJJ dengan adik no 2.

Mak, bapak dan cucu-cucunya. Alhamdulillah 4 + 3 dah cucu diorang. ada 4 orang lagi yang belum kahwin. Hihi.

Bila dah adik-beradik Kakmim ramai pempuan, tengok pulak cucu-cucu mak dan bapak pulak ramai lelaki. Cucu sulung pempuan dan anak sulung adik pun pempuan. Bawah yang sulung tu semua lelaki. Sama tak kebetulannya? Sebab tu lah Kakmim fobia nak tambah lagi sorang sebab takut keluar lagi hero! ๐Ÿคญ๐Ÿ˜‚

Ehem! Bulan Disember nanti ada lagi anniversary! Woohoo!! 





14/11/2020

Menang Hadiah Misteri Dari Misya

November 14, 2020 10 Komen

Ingat tak Kakmim pernah join 1 segmen ni bulan 10 yang lalu? Segmen 10 Blogger Terpantas by Misya. Ingat tak? Ingat tak? Tak ingat takpe, Kakmim okay je.

Rupa-rupanya kan, Kakmim dapat hadiah misteri daripada blogger Misya! Memang tak sangka Kakmim berjaya jadi orang ke-2 terpantas yang join segmen yang telah dianjurkan oleh Misya yang cantik ni. Masa tu kebetulan syarat yang Misya buat macam best je untuk Kakmim story kat blog tu yang terus join. Rupanya memang rezeki Kakmim untuk direview blog Monolog Kakmim ni dan dapat hadiah misteri pulak tu. 

Nak tau hadiah misteri yang bakal Kakmim dapat? Pi lah usha blog Misya. Hehehe. Thanks tau  Misya. Tak sangka sangat.  Sorry sangat Kakmim baru jer dm Misya kat IG tadi.

Untuk Misya - Semoga ukhwah kita berpanjangan , insya Allah. Semoga Misya dipermudahkan urusan jugak dalam apa jua yang Misya buat.

Kepada yang suka shopping handbag tu, boleh la follow IG Misya. Manalah tau kot-kot ada yang berkenan, PKPB sekarang ni memang sesuai sangat nak online shopping kan? Hehehe.

Apalagi.. terjah la IG Misya untuk online shopping di @ftimber_putrajaya 



Coretan Old School Blogger

November 14, 2020 3 Komen


Hai! Selamat berhujung minggu semua yang singgah di sini. Apa aktiviti korang hujung minggu di musim PKPB ni ek?  

Ohh.. Ok.. ok. 

Kakmim? Kakmim kat umah jer sesambil general cleaning, basuh baju, lipat baju. Petangnya lepak-lepak minum petang sambil bergosip kat umah adik. Ala.. kat hujung lorong jer. Tak perlu start kereta kita jalan kaki je sebab selang 7 buah rumah dengan umah Kakmim. Hehehe. Gosip tentang apa? Gosip tentang ABPBH malam tadi la. Orang pempuan kan? Macam tu lah topiknya. Hihihi.

Kakmim kalau Khamis, Jumaat tu giliran WFH so bila dah WFH memang liat sikit nak update blog. Kalau ada entri tu kekadang rajin jugaklah nak buat schedule post. Itu pun kalau rajin. Hihi. 

Pagi tadi sebenarnya Kakmim dah save gambar yang keluar di memori FB pada tarikh ini, 5 tahun yang lalu. Gambar ni haa..

Masa ni Alan si #anakno4 baru je 3 bulan lebih. Time ni kitorang pergi concert taska diorang 3 beradik. Biasalah hujung tahun kan ada mini graduation & concert. Tapi.. Kakmim tak ingat pulak nak tulis tentang apa. Haha! Maafkan penunggu gua tau. Dah cantik dah save gambar, pagi tadi dalam kepala memang ada nak tulis something tentang gambar ni tapi sekarang dah lupa. Maklumlah dah nak masuk 4 series ni macam tu lah.

Korang pulak macam mana caranya nak cari ‘modal’ untuk update blog? Cer share sket.

Awal tahun 2020 ni Kakmim memang ada self-KPI nak aktif balik berblog so memang ada set kategori untuk update tentang apa setiap hari. Tapi sejak PKP terus tak update. Pelik kan? Padahal time PKP banyak jer masa free tapi malas nak on PC. So tak jalanlah target tu.

Bila dah habis PKP barulah ada semangat nak blogging balik. Sekarang makin seronok pulak sebab dah bertambah dah geng blogger. Seronok baca entri-entri blogger sekarang. Kreatif sangat. Kakmim ni masih kategori blogger old school - yang update entri macam update online diary. Hihihi. Iklan-iklan pun takde kat blog. Memang itu pun sebenarnya tujuan Kakmim berblog dulu, update kisah famili, kisah anak-anak supaya nanti ada kenangan untuk #theIMANs baca bila diorang dah besar nanti.

Tapi.. dulu pernah jugaklah dapat payment daripada Nuffnang. Sekali je lah. Tak sangka jugak dapat cek dari Nuffnang. Bukan buat apa pun. Memang pasif income betul. Eh. Itu cerita zaman dahulu lah. Tinggal kenangan jer.

So.... apakata korang pulak share kenangan pahit manis masam wangi korang sejak menjadi blogger. Tak kisahlah blogger tegar ke blogger sendu ke, mesti ada kenangan yang best dan tak best kan?

Bah.. jom lah share kat komen. 

Nak share di entri kat blog korang pun okay jer tapi tinggal link kat komen tau, Kakmim nak baca jugak. Seronok baca kisah orang lain. Heee...




 

11/11/2020

Wordless Wednesday - Volunteerism

November 11, 2020 11 Komen




Teringat kenangan pertama kali jadi volunteer untuk Kuching Marathon 2019 yang lalu. 2020 ni satu apa program pun takde. Sumbangan luar dalam LNPT pun tak banyak. Huhu!


#notakakmim: mode lepas habis mengisi pencapaian dalam LNPT 2020

10/11/2020

Pen Tablet Huion

November 10, 2020 9 Komen
Sempena musim pandemik ni dan semua PDP pun kena online kan, Kakmim try pen tablet Huion ni. Terjebak jugak la bila tengok member-member di FB update pasal ni. So, Kakmim try yang saiz medium jer, macam dalam gambar bawah ni.


Sampai jer semalam terus test kat handphone Iman. Pen tablet ni tak geng dengan ios tapi mac boleh pulak kalau nak install ke situ. Malamnya baru test guna kat pc, terus test guna kat Jamboard masa berGoogle Meet. Google Meet dengan husband jer pun, sorang kat bawah, sorang kat atas, semata-mata nak try 'toy' baru ni. Hihihi.

Iman pun excited jugak bila tengok pen tab ni, dia kata dia nak main lukis-lukis. Haa... nantilah ye nak, maknya pun tak mahir lagi ni. Masih terkial-kial jugak main dengan 'toy' ni.

Kakmim beli pen tab ni dari Kajang jer, minggu lepas beli, semalam sampai, kira cepat jugak la memandangkan kita PKPB ni. Apa yang ada dalam set ni? 

Of courselah mesti ada pen. Pen ni tak perlu charge. Mata pen pun ada, selain tu mestilah kabel. Kabel OTG pun ada jugak sekali dengan glove. Harga kurang RM200. Okay la as a beginner ni. 

Sebelum kelas Maths besok, kita try dulu tadi. Syok jugak, baru sedap mengajar online sambil conteng-conteng. Boleh discuss terus jawapan sambil conteng di bawah soalan secara live gitu.

Sesiapa yang teringin nak cuba tu, bolehlah search Huion HS64 Drawing Tablet kat store atas ni di Shopee. Saiz ada besar ada kecik. Kalau kecik tak sampai RM100 kot harganya.

Saiz yang Kakmim beli ni besar sikit daripada saiz A5 tapi tak sampai pun saiz A4. Just nicelah, kata beginner kan? Hihihi