Follow Us @soratemplates

18/01/2021

Pertama Kali BDR Tahun 2021

January 18, 2021 9 Komen


Malam tadi tidur lambat dek kerana The Uncanny Counter live new episode. Nasib baiklah hari ni mode BDR. Kalau tak BDR mungkin Kakmim tak stay up tunggu new episode tu. Itu pun malam tadi tertidur jugak masa klimaks cerita. Nampak sangat usia semakin senja tak boleh jumpa malam. Kah! Kah!


Bila dah BDR ni atau orang selalu cakap WFH, mesti ada KPI yang perlu dicapai di hujung hari. Kalau tak macam mana nak buat laporan harian kan? Masa BDR ni kalau takde menerima arahan daripada pengurusan tertinggi, takde online meeting yang perlu dihadiri, maka kita sendiri kena kreatif create task untuk dimasukkan ke dalam laporan BDR. Paling koman pun ko buatlah kursus di EPSA. Haa... dapatlah juga sehari kursus. Kalau kursus yang lebih daripada 6 jam tu dapatlah 2-3 hari kursus. Pandai-pandailah menggunapakai otak tu. BDR bukan alasan boleh pergi shopping di shopping mall sana ye. Selalunya masa BDR kalau Kakmim perlu selesaikan urusan di luar memang Kakmim akan ambil cuti rehat. Selamat!


Oh ya, nak ambil mood BDR ni perlu kreatif dan disiplin. Kalau tak memang ke laut lah segala task yang perlu disiapkan. Antara cara Kakmim mestilah mendengar lagu. 


Sebelum memulakan 'kerja-kerja ofis', kerja-kerja di rumah mestilah diselesaikan dahulu. Kena rancang menu makan tengah hari jugak sebab ada manusia lain kat rumah ni. Haha! Kalau lone ranger confirm tak lunch. Makan Maggi pun okay. Tapi bila ada 4 orang budak lagi tu haruslah pasang strategi nak lunch apa.


Sesambil mengemas dapur, supervise #theIMANs jemir kain & mengemas rumah kita dengar lagu dari iMusic dulu.

Lagu pilihan mestilah lagu-lagu 90-an. Kah! Kah! Senior citizen lah katakan. Lepas puas hati barulah masuk 'alam ofis' di rumah.


Bila 12 tengah hari, gantunglah headphone, berhenti menaip. Kena tranform jadi surirumah pulak. Apalagi ketang-ketunglah di dapur untuk menyediakan lunch.


Lepas lunch, rehatlah apalagi. Di ofis pun macam tu jugak. Lepas lunch, solat lepak surau sekejap sebelum sambung keja balik.


Tapi tadi Kakmim ada ngelat sikit, curi masa 1 jam untuk layan K-drama. Oops! Cerita lama je, baru episod 3. Lepas tu baru 'masuk ofis' balik.



Alhamdulillah KPI hari ni setel. Anda-anda semua pulak buat apa ye tadi?

4 Bujang

January 18, 2021 14 Komen

Bila diberi chance pegang henfon, apalagi diorang ni. Geram! Sanggup buat apa saja supaya Ibu benarkan diorang main game di henfon. Bagus jugak, ada yang tukang sapu lantai, lepas sapu baru vakum dan akhir sekali mop. Sila ikut turutan ye. 


Jangan lupa sidai baju, bersihkan litter kucing, simpan pinggan mangkuk kering, bagitau je semua on. Kalau tak, Ibu tak bagi henfon. Kah! Kah!


4 bujang? Mana datang sorang lagi bujang tu? Ha.. sorang lagi kazen #theIMANs yang tinggal selorong dengan kami. Anak adik Kakmim. Terkejut-terkejut adalah diorang 3 beradik menjenguk depan pintu rumah. Kebetulan hari tu semua pakai baju biru. Sampai-sampai je depan rumah sibuk si Amirul menegur #theIMANs, "Apa ni semua baju biru". Lepas tu diorang semua gelak.


Mereka ni sebaya je semua, kecuali Alan yang takde geng. Alan selalunya mereka takmo layan sangat tapi kalau mereka nak 'mempergunakan' Alan baru mereka baik dengan Alan. Imran dan Amirul pulak memang geng keras tapi kalau mereka 3 beradik saja, baik pulak main dengan Alan. Kadang-kadang gaduh jugak, biasalah budak-budak. Tapi Imran & Amirul memang jarang-jarang sangat bergaduh. BFF dan geng membawang. Cerita tak pandai habis. Dari kecik lagi mereka bersama. Dari masuk taska hingga ke tadika. Tahun ni darjah 1 barulah mereka terpisah. Kakmim selalu sembang dengan Encik Suami macam manalah si Imran & Amirul bila dah remaja kelak. Mereka ni adik beradik susuan sebab tu bonding rapat jugak kot. 


Cepat je masa berlalu, anak-anak semuanya semakin membesar. Hmm..


17/01/2021

Bila Teringin Nak Makan Kek

January 17, 2021 18 Komen

Susah kalau dah mengidam ni. Tapi jangan propa eh, mengidam takde isi tau! Haha! Setel makan malam terasa nak makan kek. Jeling jam dinding, 8.40 malam. Ah, boleh lagi ni order Grabfood.



Makanya.. terorderlah kek SR. 


Macam biasalah dah order di Grab kena order 4 slices. Boleh sangat tu untuk cover 4 mulut anak buaya sekali. Kah! Kah!


Ni ha.. first time order, cheese cake perisa lemon. Kakmim kalau SR memang akan setia kepada beberapa jenis kek saja. Susah nak mencuba sesuatu yang baru. Orang yang setialah katakan. 🤪🤪


Itulah dia cerita hujung minggu bila duduk saja di rumah. 



 

16/01/2021

Update Situasi Covid 19 di Sarawak

January 16, 2021 9 Komen

Allahu! Kes harian sehingga 12 tengah hari di seluruh negeri di Malaysia telah mencecah ke 4029 kes! Kes harian tertinggi sejak 18 Mac 2020 yang lalu. Kalau dilihatkan secara keseluruhannya semua negeri ada mencatatkan bilangan kes baharu! Ya Allah! Apa nak jadi sekarang ni? Macam dah tak terkawal Covid 19 ni.



Sarawak pula mencatakkan 69 kes baharu! Bahagian-bahagian di Sarawak pun dah mula bertukar status dari hijau ke kuning.


3 bandar utama di Sarawak masih kekal berstatus merah. Perkara yang paling ditakuti pun telah terjadi. Kluster Pasai macam sudah menular ke bahagian-bahagian lain


Keputusan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak ataupun lebih mudah kami di sini panggil SDMC telah memutuskan semua bahagian di negeri Sarawak akan dikenakan PKPB dan PKP untuk bahagian Sibu. PKP di Sibu telah bermula pada hari ini dan PKPB untuk semua bahagian lain akan berkuatkuasa 18 Januari nanti. Kalau semua dah PKPB harap-harap rentas daerah tidak dibenarkan di Sarawak. Ini untuk memastikan rantaian jangkitan dari Kluster Pasai dapat diputuskan. Walaubagaimanapun SOP PKPB di Sarawak hanya akan dikeluarkan esok hari. 


Dan dukacita juga dimaklumkan hanya exam classes sahaja yang akan hadir ke sekolah untuk PDP bersemuka. Yang lain-lain akan menjalani PDPR. Huhuhu! Beg-beg sekolah #theIMANs sudah siap bersusun malam tadi, nasib baik kasut-kasut belum dikeluarkan dari kotaknya. Hampa lagi nampaknya.


Tak taulah macam mana budak-budak tahun 1 nak PdPR. Whatsapp grup kelas pun takde lagi. 

notakakmim: tak tau nak sedih atau gembira

 

Rutin Tahunan

January 16, 2021 9 Komen

Hai! Assalamualaikum warga blogsphere? Apa khabar semua sahabat pemblog Kakmim? Minggu ni Kakmim agak sibuk dengan tugas hakiki di ofis. Meeting lah discussion lah, tak sempat nak BW ke sana ke sini. Walaupun di sini PKPB dan kehadiran ke pejabat hanya 30% tetapi Kakmim memilih untuk hadir ke pejabat pada minggu ni. Terima kasih tau kepada semua yang masih setia singgah di sini. Nanti Kakmim BW ye.

Oh, ya macam mana persiapan anak-anak ke sekolah? Pejam celik pejam celik, PKP, PKPB, PKPP kemudian PKPB balik tak sangka pulak kita dah berada di tahun baru, sesi persekolahan baru. Sesi persekolahan baru sinonim pulak dengan pembayaran yuran sekolah anak-anak kan?

Pembayaran Yuran Sekolah Anak-Anak

Tahun ni agak lambat pulak rutin tahunan ini dilakukan. Kebiasaannya rutin ini telah diselesaikan  pada hujung tahun. Berlainan pulak tahun ni, sekolah mula dibuka pada pertengahan bulan dan pendaftaran ke sekolah pun dibuat agak lewat.

Besok pendaftaran si Abang dan si Kakak. Kakak akan ke tahun 6 dan Abang akan ke tahun 3, di sekolah yang sama. Besok hanya seorang ibu bapa atau penjaga yang dibenarkan untuk mendaftar di kelas anak-anak. Murid pula tak dibenarkan hadir bersama. Malam ni Ibu dah siap asingkan awal  pembayaran untuk pendaftaran esok iaitu sumbangan PIBG, fotostat dan buku aktiviti. Buku latihan dan lain-lain semua dah beli di sekolah pada hari Isnin lepas. Tahun ni Abang beli baju PJ baru sebab baju lama dah kecik dan neck tie baru sebab tahun ni tukar design pulak.



Tahap 2

Tahap 1

Imran yang bakal masuk tahun 1 pula akan mendaftar pada 20 Januari nanti. Untuk Imran semua belum beli lagi, semua dibayar pada hari Rabu nanti. Oh, ya, Imran akan bersekolah di SK yang berlainan dengan Abang dan Kakak. Ujian kemasukan ke sekolah Abang dan Kakak hari tu kan tak lepas, rayuan pun tak berjaya. 





Sebelum pendaftaran murid tahun 1 minggu depan, baik kita isi dulu borang maklumat murid ni. Haa, korang dah isi ke belum? Nasib baiklah untuk Kakak dan Abang dah boleh update online. Kalau tak, jenuh jugak nak menulis benda yang sama seperti tahun-tahun sebelum ni.



Baju sekolah setel cuma tak iron lagi, menu bekal dah ada dalam kepala, stationaries semua pakai hadiah dari cikgu, rasanya ready dah untuk ke sekolah sesi 2021. Tawakal je walaupun masih ada lagi kes Covid-19. Eh, buku tak balut lagi la. Lupa! Besok baru dapat buku teks. Semoga hari pertama sekolah nanti hari tak menangis macam sekarang.