Follow Us @soratemplates

12/02/2021

CNY 2021

February 12, 2021 5 Komen

Gong Xi Fa Cai!! 

Tajuk utama Buletin Utama malam ni.. makan besar TBC meriah walaupun secara online!!

Apa ada hal.. nampaknya semua kita dah terbiasa dengan norma baharu sejak si Covid 19 ni mendampingi hidup kita.

Semoga Covid 19 syuhhhhhh jauh-jauh terus lenyap dari muka bumi ni.

 

11/02/2021

Throwback Thursday: CNY 2012

February 11, 2021 9 Komen


 Date taken: 23/01/2012

Aura tahun baru Cina kian terasa. Petang ni mesti kaum Cina makan besar kan? Tahun ni nampak gayanya tak ada budaya open house macam perayaan-perayaan yang lain sebelum ni. Tahun lepas kita masih lagi boleh beraya cina walaupun bulan Januari 2020 Malaysia dah ada kes Coronavirus. Masa tu belum lagi digelar Covid 19 lagi.


Bila tahun baru cina, saya memang ada rutin tahunan ke rumah bos. Memang setiap tahun daripada single sampailah beranak-pinak akan ke rumah bos Cina tersebut. Dah macam bapak angkat pulak lagaknya. Tak pernah gagal berkunjung ke sana setiap tahun. Tapi tahun lepas saya tak pergi visiting CNY pun even bos ni. Kawan yang invite pun saya tolak dengan alasan yang munasabah. Sebenarnya masa tu saya dah mula takut nak berkumpul ramai-ramai dah. Tapi lepas CNY tahun lepas saya sempat terbang ke KK, tak takut pulak ke? Eh, masa tu dalam flight memang kami dah mula pakai face mask dah walaupun belum dikuatkuasakan lagi. 


Gambar atas ni gambar Kakak Iman masa 3 tahun. Bulan Januari 2012 saya dah sarat mengandung si Abang. Nasib baiklah ada sangkut sorang anak perempuan, merasa jugak nak melaramkan anak perempuan nan seorang ni. Cheong sam ni dah tak tau ke mana dah. Tapi yang pastinya bukan cheong sam Ibu! Ibu pun ada cheong sam jugak dulu tapi kalernya lebih kepada maroon. Itu pun tak tau dah ke mana. Saya ingat lagi saya pakai cheong sam tu untuk fashion show contest masa annual dinner ofis Mak. Menang lak tu dapat tempat ke-2. Haha! Kenangan betul. Gambarnya ada dalam album, tapi tak payah lah tempek kat sini. Segan! Haha!




Burger Nanas by Burger Tunok '78

February 11, 2021 6 Komen

Entri kali ni saya taip dalam bahasa ibunda Sarawak ye. 
Kita kelakar Serawak lok. Mun sik paham boleh jamu mata jak. Hihihi.




Kitak orang pernah sik rasa nak makan sesuatu tapi sikda idea nak beli di sine? Haa.. macam ya lah saya dalam seminggu tok tek. Nang di geruk-geruk jak rasa nak makan 'burger jalanan'. Eh aok, term kamek orang adik beradik ya - 'burger jalanan'. Ertinya bukan burger beli dari fast food macam Mekdi ya lah! Bukan menghina ah, tapi sekadar nama jak. Nektok burger dijual urang tepi jeraya pun harga dah setaraf Burger Raja dah. Dengan dagin home made nya gik. Perghh!


Nak dijadikan cerita petang tadik tengah scroll FB tetiba nangga ada 2 orang miak rempuan tok molah live promote burger dengan fries kah. Alu lah saya tek yang nang dah lamak ngidam burger ibarat orang ngantok disurong bantal. Alu lekas jak jarik ku tek oi klik button Whatsapp ya dengan soalan: "Kitak ada cod sik?" Hihi.


Kitak orang rasa desperate ka sik soalan ya? Kah kah! Janji ku dapat makan oi. Alu jawabnya tek, "Kamek orang sikda cod tapi boleh beli di Grabfood atau Food Panda". Paduhal. Menar juak oo macam pernah jak saya nangga di Grabfood.


Tanpa sik membuang masa walau seminit saya terus bukak apps Grabfood terus search jak terus "Burger Tunok 78" tek. Aih nang alu appear. Alulah tek saya klik klik klik, order. Pasya check duit sik ado terpaksa top up lok baruklah dapat proceed order.


Tapi...


Sesuatu yang sik pernah berlaku terjadi! Bila dah dapat rider tek baruklah perasan yang saya tek salah order!! Hati gelorat nak order sebab burger ya tek ada nanas tapi apa juak jarikku pandei terklik burger cheese. Aihhhh! Murung sekejap saya koh.


Tapi...


Mala jak tapi oo? Saya mesej jaklah rider ya madah nak tukar order. Dah direct tukar dalam sistem macam sik dapat dah. Pasya saya mesej juak no yang saya whatsapp tadi madah dah order di grab.


"Oh, kitak Mira tek kah?"
Yahhh.. aok aok. Teruslah saya madah hajat saya yang terpendam, eh rasa nak makan burger bernanas bah. Apa nak malu.


Ok jak katanya. Boleh tukar. Yahoooo!!! Setel. Tinggal nunggu rider ngantar jak gik.


Bila dah sampei, si anak dara saya dolok ngencang. Alu lah tinggal 2 igek gik jak yang sempat digambar.


Bukan nasik lemak aah, ini burger. Burger Tunok '78 nama sidaknya.


Burger dagin. Daginnya nyaman, homemade. Bunnya soft jak teksturnya.




Haaa.. tok lah yang rare nya. Tok bukan kali pertama saya makan burger bernanas tapi tok nang puas hati. Sik juak hebat gine bahannya tapi bagi saya dah cukup dah. Less is more kata moyang James Brooke dolok. Bayangkan dengan juicy nanasnya bergabung dengan dagin homemade ya. Nasib juak cukup jak rasa di perut lepas habis sigek walaupun nang ada rasa berlalak lah. Sikpa lak ngodar agik. Hihi!


Walaupun salah order (sik pernah² juak salah order di Grabfood) tapi syukur semua dipermudahkan. Seller pun okay juak melayan kerenah saya yang salah order tek. Bah, orang PJ yang nak try burger sidak Burger Tunok '78 tok bolehlah search di Grabfood/Foodpanda. Mun nak direct ke kedei sidak boleh terus di No 78, Jalan Bunga Chempaka, Kampung Pinang Jawa. Dekat padang futsal kecik kata nya. Nya ada jual oden juak bah. Cam menggoda juak bila nangga gambar di page sidak. Aih nak leput juak kita.


Bah.. bah! Jom jom kita support BMF. Nyaman aihhh burger bernanas! 
Mun mok info lebih lanjut coba usha di page sidak lok di FB.




notakakmim: tok review sik berbayar ah! saya sik kenal pun sapa owner/seller burger tunok tok. ikhlas dari hati jak bila kita puas hati. menar sik?






 

09/02/2021

BDR di Ofis Sambil Berwebinar

February 09, 2021 25 Komen

Hari ini saya fleksi. BDR & berada di ofis. Tapi laporan BDR tetap dibuat ya. Siapa kata BDR rilek-rilek saja? Tidaknya. Belum lagi nak setelkan kerja-kerja rumahtangga. 


Walaupun BDR saya perlu selesaikan urusan permit student nak balik ke hometown. Kebetulan jiran depan rumah saya bertugas di balai polis berdekatan so saya mintak bantuan dia untuk permit dari polis. Hari ni dah janji dengan student dah pass kat diorang so terpaksa pergi ofis jugak. Bila dah ada di ofis maka layanlah webinar sesambil uruskan kerja-kerja offline. Bila webinar ni nak kena fokus webinar jer tau tak boleh nak buka program lain di pc. Kalau bukak buat kerja lain program dah detect kita aktif di program lain dan kebarangkalian untuk tak dapat sijil kehadiran tu akan rendah jika masa keberadaan kita depan pc tu kurang 50 minit. So kita buat kerja yang tak perlu menggunakan pc jer lah jawabnya. Dan syukur selesai jugak hari ni.


Hari ni saya payung gambar je lah ye.






Tengah fokus tiba-tiba senior bagi limau mandarin ni.


Jam 2 petang saya balik dan sambung lagi webinar di rumah untuk slot sebelah petangnya.



Balik dari ofis tak lunch lagi, on je speaker pada pc goreng nasik di dapur. Ayam goreng dah memang sedia ada Encik Suami belikan untuk #theIMANs lunch tadi. Menyempat masak nasik goreng sayur cangkuk manis. Sejenis menu chinese style. Tiba-tiba teringat nasi goreng ni bila beli sayur cangkuk manis balik dari ofis tadi.

Apalagi kita makan la depan pc, camera memang off. Azan Asar berkumandang saya baru nak lunch. 


Dalam bulan ni memang saya agak sibuk sikit. Maaf ye bagi tak sempat nak BW. Hari tu sempat BW beberapa blog kawan-kawan je. Tak semua menyempat. Sekarang ada masalah nak tinggal komen di henpon tu la yang senyap seribu bahasa. Kena guna pc jugak baru dapat tinggal komen.


Apapun.. perjuangan kita harus diteruskan kan? Jangan lupa terus amalkan SOP bila berada di luar dan #kitajagakita ya!


08/02/2021

Minat Kanak-Kanak Berkait Dengan Personaliti Mereka

February 08, 2021 17 Komen

 


1️⃣ Dinasor 🐱‍🐉

Anak yang suka mainan dinasore mempunyai daya berfikir yang kuat. Seorang yang cekap, pintar dan pantas 😏 Boleh menghafal nama dinasor dengan betul 😯


2️⃣ Bulldozer 🚂

Minat dengan mainan bulldozer mempunyai daya ketahanan diri yang kuat. Suka perkara lasak dan bijak berdikari. Seorang yang minat perkara teknikal dewasa kelak 👨🏻‍🔧


3️⃣ Barbie Doll 👱🏻‍♀️

Anak perempuan yang selalu bermain barbie doll mempunyai keperibadian yang lembut, manja dan suka melaram. Mereka juga turut minat seni dan menjadi seorang yang kreatif 👩🏻‍🎨


4️⃣ Permainan Doktor 👨🏻‍⚕️

Anak yang suka permainan seperti doktor atau perubatan merupakan anak yang cepat matang. Mereka suka menolong orang dan disayangi masyarakat 💕


5️⃣ Kapal Terbang ✈

Anak yang suka kapal terbang selalunya bijak dan sukakan teori. Jika diasah minat ini boleh dijadikan dunia perkapalan sebagai kerjaya 👨🏻‍✈️


6️⃣ Permainan Music 🎶

Anak yang meminati alat music adalah seorang yang kreatif dan minat teori. Boleh jadi akan membesar menjadi ahli musik atau pakar bidang profesional 👩🏻‍🎤


7️⃣ Kereta 🚗

Anak yang minat permainan kereta mempunyai sifat ceria dan mudah mesra. Minat mereka lebih cenderung kepada bidang automotif dan mesin. Asah bakat mana tahu jadi jurutera nanti 👨🏻‍🔧


8️⃣ Permainan Memasak 🍳

Anak yang minat permainan ini mereka seorang yang penyayang, bertanggungjawab dan kreatif. Selalu berlakon menjadi mama atau chef terkenal 👩🏻‍🍳 Layanlah anak bermain membuatkan mereka belajar bertanggungjawab 🥰


9️⃣ Permainan Superhero 🦸🏻‍♀️

Anak yang berjiwa satria meminati mainan superhero. Mereka berjiwa besar serta minat kepada pertahanan negara dan kerja-kerja yang mencabar 👮🏻‍♂️


Credit : EddyRusdi81

07/02/2021

Apa Itu Jazakallahu Khairan?

February 07, 2021 13 Komen


Apa Itu Jazakallahu Khairan?


Terkadang kita mendengar ucapan Jazaakallahu Khairan dari sahabat sahabat kita. Tapi yang menyebut tidak merasa apa-apa dan yang menerima ucapan pun tidak dapat menghayatinya hingga ke hati.


Ada yang merasakan bait jazakallahu khairan itu sama seperti ucapan terima kasih dan TQ semata. Namun sebenarnya amatlah besar maknanya kalimat itu!


Bersabda Rasulullah Shallallahu Alaihi Wasallam: "Apabila ada seorang mengucapkan kepada saudaranya Jazaakallahu khairan, maka sungguh dia telah sangat menyanjung mu (sangat berterima kasih kepadamu kerana dia menyerahkan kepada Allah SWT untuk membalas kebaikanmu).”


Jazaakallahu khairan adalah kalimat kebaikan yang menunjukkan segenap kebaikan disisi Allah SWT. 


Jazaakallahu khairan juga ertinya semoga Allah SWT menganugerahkan kepada kamu syurgaNya. Menganugerahkan  kamu kenikmatan kelak di syurga.


Menyelamatkan kamu dari neraka jahanam. Memberi hidayah untukmu di atas Siraatal Mustaqim.


Melindungi kamu dari syaitan yang terkutuk. Memberikan kamu rezeki yang penuh barkah. Menjadi kan kamu selalu berbakti kepada orang tuamu di dunia dan akhirat.


Menjadikan kamu sentiasa mengikuti sunnah NabiNya.


Berkata Sayyidina Umar bin Khattab “Jikalau seseorang tahu apa yang terkandung dari ucapan Jazaakallahu khairan, nescaya ia akan memperbanyak untuk mengucapkannya antara satu sama lain." 


💚Jazaakallahu Khairan💚




Kredit: Sharing dari Group Pasti Mawaddah (Sekolah Alan)

06/02/2021

Tabung Jumaat Alan

February 06, 2021 16 Komen

Hujan lebat pagi semalam menyebabkan suasana yang agak bising di dalam kereta. Seronok berbual-bual dengan Alan yang ceria. Kalau pakai uniform PJ mesti dia suka. Tambah-tambah lagi kalau hari Jumaat dia suka sebab dapat balik awal. Disebabkan hari Jumaat, topik ibu dan anak pagi semalam pun berkaitan sedekah. 

Bila tiba hari Jumaat, PASTI Alan memang letak 'Tabung Jumaat' di depan kelas. Sambil tunggu cikgu mengimbas kod QR dan 'menembak' dahi boleh saja anak-anak masukkan sedekah di Tabung Jumaat. Alkisahnya semalam Alan request nak sedekah guna duit dia sendiri.

"Ibu, bolehkah kamek sedekah guna duit kamek sendirik?"
"Kitak ada duit?", tanya si Ibu.
"Ada," dengan yakin dan bangganya.
"Kitak nak sedekah berapa ringgit?"
"Duak puluh"

Hampir tersembur gelak dari mulut saya. Alan.. Alan. Memang suci bersih kan hati kanak-kanak ni. Pernah dahulu dia dapat duit not RM50 daripada atok, terus dia cakap nak masuk di Tabung Jumaat sekolah. Nasib baik dia terlupa terus duit not 50 tersebut sebab dia dah masukkan ke dalam tabungnya.

Sejak Alan seorang yang masih berada di tadika, rutin awal pagi saya cuma ada dia saja yang menjadi teman bicara. Begitulah. Macam-macam topik yang menjadi inti perbualan kami. Isu semasa Covid 19 pun ada. Budak yang baru masuk 6 tahun ni pun dah faham, kata Alan, Covid ni akan lenyap dari muka bumi ni kalau dah ada vaksin. Oops, Ibunya pun masih sangsi lagi nak ambik ke tak vaksin Covid 19 ni. Dia pulak terus confident penawar Covid 19 ni ialah vaksin. Hmm.. Saya sebenarnya suka juga sembang santai topik-topik semasa ni supaya mereka boleh berfikir secara matang. Tak adalah asyik fikir nak bermain saja.

Tiba-tiba... suasana sunyi seketika. Hanya terdengar rintik-rintik hujan dari luar tingkap kereta. Saya toleh ke kiri. Astaghfirullah! Dia dah tertidur rupanya. Alan oh Alan!

Nampak tak ada not biru di tangannya?


Sampai di parking depan sekolah dah jadi macam ni pulak. Nasib moodnya ok saja bila dikejutkan.

Begitulah rutin pagi kami anak-beranak. Sembang sembang tidur. Balik sekolah nanti sembang lagi. Begitulah.



 

05/02/2021

Menunggu Bahagia 1

February 05, 2021 26 Komen

Khabarnya Bahagia 1 sudah dalam perjalanan ke penyumbang bahagia. Lama jugak menunggu kehadiran Bahagia 1 ni. Agak-agak besok boleh ke nak memeluk dia Bahagia 1?

Ingat lagi tak? Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan

Inilah percubaan pertama saya. Masih belum mahir merungkaikan idea. Insya Allah masih belajar lagi. Slow slow jalan. Hihihi.



04/02/2021

Throwback Thursday - Biskut Suji Kristal

February 04, 2021 22 Komen

Projek hari raya tahun lepas bersama Kakak si #anakno1. Dah lama tak buat biskut sendiri untuk raya, asyik main tunjuk je. Tapi tahun lepas masa PKP buat kek sendiri, biskut pun sendiri walaupun ada jugak yang order sebab memang dah order awal tahun lagi.




Biskut menggunakan minyak sapi ni antara biskut favourite Kakmim, #theIMANs pun dah terikut-ikut jugak dah suka. Carik resepi dalam buku resepi mak yang legend tak jumpa pulak. Alaa.. Google jer macam-macam versi ada. Kakmim pilih yang berkaler macam ni je lah. Lain dari yang lain sikit, hihi.




Biskut Suji Kristal



Bahan-bahannya simple je. Kalau nak buat banyak, double triple je sukatan tu ye.

  • 250 gm tepung gandum (disangai)
  • 125 gm gula halus
  • 125 gm minyak sapi (agak-agak sampai tepung tu boleh jadi doh, jangan terlalu lembik atau keras nanti tak leh nak bentuk bulat-bulat)
  • Pewarna merah, kuning dan hijau.






CARA PENYEDIAAN:

  1. Masukkan tepung gandum (yang dah disangai dan ditapis), gula dan minyak sapi. Pastikan minyak sapi telah dicairkan dan disejukkan terlebih dahulu.
  2. Gaulkan hingga menjadi doh.
  3. Bahagikan kepada 3 bahagian dan titiskan setiap bahagian dengan pwarna merah, hijau dan kuning. Jangan bubuh pewarna terlalu banyak.
  4. Ambil sedikit doh dari setiap bahagian dan gulung memanjang. Kemudian potong doh tadi mengikut saiz yang dikehendaki..
  5. Kemudian bulatkan dan letak atas mangkuk kertas.
  6. Bakar dalam suhu 180'C selama 15 minit (ikut oven masing-masing)
  7. Bila dah masak, gaulkan dengan gula kastor.





Hasil duduk rumah masa PKP 1.0 (2020). Terima kasih kepada tuan punya resepi di http://cahayaqasehh.blogspot.com/2013/11/biskut-kristal-pelangi.html

 

Resepi simple tapi sedap! Boleh buat rewang dengan anak-anak pulak tu.