Follow Us @soratemplates

12/03/2021

Salam Jumaat

March 12, 2021 24 Komen


 Assalamualaikum semua sahabat blogger Ibu

Hari ni Alan ada sambutan Israk Mikraj di sekolah
Sebab tu Alan pakai jubah putih sebab cikgu cakap tema warna putih
Ok tak? Ibu beli jubah ni di Mydin petang semalam
Sekali dengan kopiah
Alan sendiri pilih kaler putih + kelabu
Alan suka sangat
Terima kasih Ibu!


Jubah ni labuh sedikit sebenarnya
Tapi Ibu sempat jahit supaya tak labuh sangat
Kemudian barulah Ibu basuh
Tapi Awan cakap Ibu jahit sendiri jubah ni
Ibu iyakan je
Sebab tu Awan cakap Ibu pandai jahit... cantik pulak tu
Tapi Ibu tipu Awan
Alan tau Ibu beli di Mydin
Sebab Alan temankan Ibu pergi Mydin
Hehehehe...


Baiklah aunty uncle semua
Semoga urusan aunty uncle semua dipermudahkan hari ni
Kalau ada orang tak suka aunty uncle kat ofis tu, tak apa
Ignorekan aje mereka-mereka tu
Buang negative vibes tu jauh-jauh k

11/03/2021

Throwback Thursday: Hari Pertama Sesi Persekolahan 2021

March 11, 2021 22 Komen

Assalamualaikum sahabat blogger semua!
 Lamanya tak view blog guna PC ni. 
Apatah lagi blog-blog sahabat yang lain. 
Mesti banyak dah termiss kan? 
Insya Allah.. slowly but surely.. nanti Kakmim jenguk ye.


8 Mac 2021 hari tu tetiba SDMC announce sesi persekolahan di Sarawak dah boleh on kecuali untuk red zone. Nasib baiklah barang-barang sekolah semua dah beli bulan Disember hari tu, buku-buku semua dah siap balut. Idok la akak terjebak dengan last minute preparation.


So..
Tak best pulak kalau tak share momen-momen si Awan #anakno3 ni yang baru masuk tahun 1 tahun ni.
Rutin saya dan Ayah IMAN dah bertukar tahun ni.
Kalau sebelum ni Ayah akan hantar abang dan kakak.
Ibu hantar Awan & Alan.
Mulai Selasa hari tu, Ibu hantar abang dan kakak sebab lepas tu saya boleh terus menghala ke ofis.
While Ayah pulak hantar Awan dan Alan dan akan terus menghala ke ofis.
Akhirnya dapat jugak Ibu sampai awal ke ofis, sebelum 6.30 pagi dah ada di parking depan ofis. 
Haha.


Rutin saya bermula jam 4.45 pagi.
Bangun, kejutkan #theIMANs.. masak breakfast dan bekal.
Dah 3 hari dah.. timing memang kena cun,
 kalau terlajak sikit kereta akan banyak, maklumlah semua dah kena drive through je.
Selepas je Subuh semua dah kena bergerak dari rumah.


5.15 pagi dah breakfast dah. Gambar ni semua gambar hari Isnin yang lepas.
Malamnya Awan bagitau Ibu, dia tak sabar nak sekolah.
Memang dipermudahkan semua pada pagi hari Isnin tu.



Hari masih awal lagi so kita group photo dulu sempena hari pertama sesi PdP bersemuka untuk 2021


Bekal-bekal #theIMANs. Hari tu memang tak beli lagi beg untuk bawak bekal.
Tetiba ternampak Kitkat dalam lunch bag ni. 
Apalagi saya rembat 3 terus untuk semua hero saya.



Hari Isnin, saya dan Ayah IMAN memang plan bercuti sebab nak survey² perjalanan ke 3 buah sekolah.
Ni sekolah baru Awan, dia tak bersekolah sekali sama dengan abang dan kakak.
Dan ini pengalaman baru kami jugak dengan pengurusan sekolah lain.
So sekarang dah boleh banding dah pengurusan 2 buah sekolah.
So far pengurusan di sekolah Awan ni memang terbaik.
Cikgu memang semua dah ready.



Budak-budak tahun 1 semua dikumpulkan dahulu sebelum dibawa ke kelas masing-masing.
Biasalah si anak manja Ibu ni dia memang jenis takkan pandang belakang lagi kalau dah ke sekolah.
Di PASTI pun macam tu jugak.
Dia takmo sebak tengok muka Ibu kot.


Disebabkan masih minggu transisi, Awan balik awal daripada Alan. Lepas tu baru kami ambik abang kakak. Hari pertama hari tu memang jem teruk di sekolah abang kakak. Phew~


Balik sekolah sekarang pun Ayah akan ambik Awan & Alan, Ibu ambik abang & kakak. Mungkin KAFA minggu depan dah tak perlu dah saya keluar tengah hari kot. Tapi balik 4.30 terus pecut ke sekolah ambik diorang KAFA.


Begitulah perancangan & pengurusan persekolah #imanfamila untuk tahun 2021 ni. Semoga urusan kita semua dipermudahkan lah ye. Kita doakan juga anak² kita dilindungi Allah SWT.


Salam Isra'Mikraj semua!



 

06/03/2021

Kerja 7 Hari Seminggu

March 06, 2021 12 Komen


Yuhuu!! Rindunya nak berceloteh di sini. Tapi masa memang tak mengizinkan. Di ofis tak menyempat nak login blogger. 8 jam di ofis pun macam tak sempat, tapi apakan daya. Cukup cukup sudah lah kan?


Minggu ni kerja straight 7 hari seminggu. Short course dah on balik. Walaupun pandemik KPI kena capai jugak. Minggu ni takde hujung minggu la jawabnya.


Dah la tiba-tiba SDMC ni pulak keluar arahan sekolah di area Kuching bukak Isnin ni. Hari tu bila mental dah ready nak ke sekolah, diorang tangguh sampai 14 Mac. Sekarang bila mental tak ready, diorang umum sekolah bukak pulak 8 Mac. Dah la umum Jumaat petang. Kalau ada anxiety memang boleh trigger dah tu.


Baju sekolah masih dalam plastik lagi. Dah la sini pulak asyik hujan sejak hari Khamis tu. Malas dah nak fikir. Nak tidor nak rehat.


#notakakmim: tak sabar nak tunggu tempoh bertenang dapat berfoya-foya di blogsphere



02/03/2021

Bonding Time Bersama Si Bongsu

March 02, 2021 13 Komen

Ini cerita minggu lepas sebenarnya.
Saya BDR Isnin, Selasa dan Rabu.
Isnin tu walaupun BDR saya ke ofis jugak.
Nak buat kerja kononya.
Nak dijadikan hal PC buat hal pulak.
Terpaksa panggil ICT untuk tengok-tengokkan.
At last saya give up tunggu masalah PC setel.
Kol 12 saya keluar ambik Alan, terus balik.

Lepas ambik Alan balik sekolah terasa nak bawak dia makan terus.
Nanti balik rumah tak payah sibuk-sibuk lagi.
So kami pun pergi ke Eco Mall yang baru bukak bulan 1 hari tu.


Lepas makan nasi beriani (tak ambik gambar pun)
Kami 2 beranak ke Eco.
Niatnya nak beli magic span.
Tapi magic span tak ada pulak.
Banyaklah barang tak ada.
Tak berapa feel Eco kat situ.

Bila ke Eco tak dapat apa-apa, kami ke sebelah pulak.
H&L Extra.
Memang besar H&L Extra ni.
Tapi masih dibayangi Giant yang dulu.
Yang bestnya orang tak ramai.
Sempat lagi Ibu ambik gambar Alan.
Kalau manusia ramai, memang taklah ada gambar ni.
Hahaha!

Biasalah bila sorang-sorang, semua dia konkur.
Troli junior tu memang dia je sorongkan.
Kalau ada abang-abang memang taklah dia dapat peluang ni.
Mesti abang dia akan guna kuasa veto abang untuk sorong troli cute ni.


Kesian pun ada jugak. 
Memang gigih dia nak tolong Ibu hari tu.



 

01/03/2021

Just Go With The Flow

March 01, 2021 7 Komen


Kenapa sukar mengatakan TIDAK?

Sebenarnya.
Saya ada satu sikap negatif.
Yang sebenarnya menyusahkan diri sendiri.
Mungkin itu menjadi faktor saya sukar mengatakan TIDAK.
Sebab..
Saya sukakan sesuatu mengikut acuan saya.
Bila lama kelamaan saya letih.
Saya hampa.
Hampa bila sesuatu yang diharapkan tidak mengikut spesifikasi saya.
Penat sebenarnya.

Bila semakin matang.
Semakin faham situasi sekeliling.
Faham manusia-manusia di persekitaran kerja.
Saya mula belajar.
Ya.
Belajar untuk redha.

Tak semua yang kita harapkan.
Akan menjadi seperti yang kita plan di kepala.

Kita tak boleh mengubah orang.
Mengikut seperti apa yang kita nak.
Kita bekerja bersama-sama.
Tak boleh nak paksa sangat orang ikut kehendak kita.

Nampak?
Bila orang lain tak boleh memenuhi kemahuan saya.
Saya suka terus buat sendiri.
Tak sihat kan?

Tapi.
Ada juga benda yang saya nak.
Saya cuba suarakan.
Nak ikut, saya suka.
Tak ikut, lantaklah.
Saya kan dah belajar untuk redha.
Orang puteh kata..
Just go with the flow

Walaupun hakikatnya.
Kurang berkenan, tak berapa suka
Tapi..
Terpaksa tutup mata
-senyum-