Follow Us @soratemplates

26/03/2021

Minggu Depan Cuti Sekolah Yahoooo!

March 26, 2021 9 Komen

Hari ni semangat nak pegi keja. Ye lah sebab hari ni hari Jumaat. Lepas tu hari ni last budak sekolah sebab minggu depan cuti sekolah. Yahooo! 


Budak darjah 1 ni hari ni hari terakhir minggu transisi. Hari ni ada closing dan dia cakap dia buat persembahan lagu 'Virus'. Takde pulak cikgu share videonya. Awan dan Alan Ayahnya yang jemput balik sekolah, so rutin sebelum dihantar ke rumah nenek, diorang akan call Ibu dulu. Hari ni cerita si Awan ni sangatlah suspen.


Awan: Ibu, Ibu, Ibu.. cikgu madah hari Isnin depan kamek sik payah pergi sekolah. Cikgu madah kamek cuti.
Ibu: Oh, ya kah cuti?
Awan: Aok. Hari selasa pun cuti, rabu pun cuti, khamis cuti jumaat pun cuti.
Ibu: Haih.. aoklah sebab minggu depan memang cuti sekolah.
Awan: Kenak cuti Ibu? Abang cuti sik? Alan? Kakak?
Ibu: Aoklah.. semua cuti. Dah cuti sekolah mesti semua cuti
Awan: Oh... kenak mesti ada cuti bu?
Ibu: Hmmm... tanyak Ayah.


Itu jer lah jawapan mengelat Ibu. Biar Ayah pulak menjawab soalan cepu emas.

Soalan Alan pulak lain.

Alan: Orang mati buat apa dalam kubur?

Hihihi. Buat apa ye? Budak 2 orang ni memang tak larat nak menjawab soalan-soalan cepu emas cepu perak cepu gangsa diorang. Ada jer soalan yang menguji minda.

Yahooo! Seronok eh minggu depan cuti sekolah? Eh, mestilahhhh. Ibu tanya ibu jawab sendiri. Kah kah.


Sebab?

Ye lah. Sejak budak mula sekolah ni buntu tau sebab kena bangun awal tiap hari sampai terdemam-demam. Kena sedia breakfast, bekal rehat dan bekal untuk kelas tambahan Kakak. Sekali jer saya baru tapau dan hantar ke sekolah. Selebihnya memang prepare 2 bekal untuk kakak, satu untuk rehat satu untuk lunch. Sampai satu tahap dah tak tau nak bekal apa saya goreng jer ikan bilis, bekal nasik putih dengan ikan bilis goreng dan telur dadar je lah kakak. Nasib baiklah dia ok jer makan lauk macam tu. Hihihi.


Selalunya hari Jumaat macam ni memang saya akan peng terus, tido awal sebab qada tido sepanjang minggu. Hahaha! Over kan? Macam ko sorang je ada anak, macam ko sorang je letih. Orang lain lebih dari letih kan? Overrrrrr lah kau Kakmim! Wakakaka!


Tak sabar pulak nak cuti mid sem #budakkaran. Nasib baik 2 minggu ni PdPT. Ramai #budakkaran kena PKPD so online class je lah penyelesaiannya walaupun takdelah selesai sangat pun proses PdP nya. Nak kena F2F dan hands on jugak baru puas hati.


Ehem. Saja je la nak share gambar kelas hari ni. Sesi bergambar ni wajib sebelum kelas bersurai. Sebelum kelas tamat kenalah ambik atendan sekali lagi, bukti kan? Then semuua wajib on camera barulah group photo. 




Minggu depan harapnya dapat kelas bersemuka pulak. Kelas online ni ada yang bestnya tapi banyak jugak yang tak bestnya. Tak sabar nak hands on minggu depan. Baru tau sapa yang pro sapa yang noob. Haha!

25/03/2021

Throwback Thursday: Sakit Penghapus Dosa

March 25, 2021 13 Komen


Kisah seminggu yang lalu, hari Khamis. Tekak dah mula perit. Hidung asyik berair tapi takde hingus. Nasib baiklah BDR. Setahun tak demam wey!


Macam biasalah bila lamaaaaaa dah tak demam, sekali demam memang tak dapat dimaafkan lagi. Dengan pening kepala, sakit-sakit badan, sejuk menggigil, batuk kering, tekak sakit. Risau sangat demam di kala Kuching ni Covid 19 kes mencanak lagi. 


Nasib mak-mak walaupun demam bekalan anak-anak ke sekolah tetap kena disediakan dengan breakfast sekali. Breakfast sekali bekal paling senang ialah nasi goreng. Tapi tekak sakit takde selera nak makan nasi goreng. Lepas kakak dan abang ke sekolah, Ibu order grab je bubur ayam & laksa Sarawak. Itu jer selera orang demam. Laksa Sarawak order untuk Awan dan Alan tapi Ibu try habiskan, masuk pulak anak tekak. Mungkin sebab bau rempah yang kuat elok je untuk selera orang selsema.


Oh ya, bila demam ertinya bergejala lah kan? Maka Awan dan Alan sengaja dicutikan sesambil boleh juga temankan Ibu di rumah. Tukang ambik air pun jadilah. Tengah hari Ayah balik hantar makanan. Memang tak larat. 


Begitulah cerita orang demam seminggu yang lalu. Hingga ke hari ini masih lagi belum berapa sihat. Mungkin tak cukup rehat agaknya sejak semua #theIMANs dah mula bersekolah.


Simpan sini untuk memori 2021. Alhamdulillah 2020 memang sihat walaupun dilanda pandemik. Doakan saya ya, terima kasih semua.



18/03/2021

Throwback Thursday: Kerja Hujung Minggu

March 18, 2021 18 Komen

Naik memori tahun 2017 kat FB. Seronoknya dulu-dulu buat promosi intake bersemuka macam ni. Sekarang dah norma baharu kita dah tak bebas nak ke sana ke sini apatah lagi kalau nak bergambar pun kena ada penjarakan fizikal. Semuanya kerana Covid 19 ni lah. 


Batch masa promosi ni mendaftar Sesi Mac 2017. Semuanya dah jadi alumni sekarang. Cepat sangat masa berlalu.


Yang bestnya KPTN time ni zon Sarawak kena selepas keputusan SPM keluar. Memang timing cun sangatlah dan pancing pun banyak yang mengena. Seronok sangat dapat membantu adik-adik yang semangat nak belajar tapi result tidak seberapa. Buktinya sekarang majoriti batch ni semua dah bekerja dan ada yang menjadi pelajar Politeknik.


Masa ni masih PJJ lagi so bila Ibu work hujung minggu semua #theIMANs akan stay rumah nenek. Time ni semua kecik lagi. Hihihi. Bau pun masam ni awal pagi dah bangun tengok Ibu nak pergi work. Kenal tak yang dalam gambar? Awan, Alan & Abang. Hehehe.

 

15/03/2021

Appreciation Post to Blog Sal & Tangan Gebu

March 15, 2021 12 Komen

Terlebih dahulu Kakmim nak mohon ampun dan maaf kerana delay nak update pasal hadiah-hadiah dari 2 orang blogger ni. Memang ingat nak buat tapi tak sempat nak bukak blogger di pc. Kebanyakan posting yang Kakmim buat semuanya dari henfon. Mohon ampun maaf ye Sal & Tangan Gebu.


Sebenarnya parcel-parcel dari blogger Sal & Tangan Gebu ni sampai di Kuching pada 21 Februari yang lalu! Dah hampir sebulan dah. Sampainya di hari Sabtu, di rumah Mak. 

Mulanya macam blur jugak bila adik bagitau ada parcel datang sebab seingat saya masa tu takde shopping online pun. Bikin suspen jer. Bila adik & Mak hantar ke rumah barulah ingat hadiah GA dari Tangan Gebu dan Sal. Terima kasih ye!


Ini hadiah daripada Tangan Gebu. Homemade Pure Vanilla Extract gitu. Wangi!!


Dan FM comel-lote ni semua daripada Sal! Terima kasih Sal walaupun takde ke mana-mana setahun ni dapat jugak la FM dari oversea. Hihihi. Dan juga ada mouse pad. Terus kena cop kakak Iman dah. Hihi.


Kepada Tangan Gebu dan Sal... jazakallahu khairan... semoga Allah membalas kalian dengan kebaikan.. aameen yarabbal 'alamin. Terima kasih kerana sudi pos hadiah-hadiah comel ni merentas Laut Cina Selatan. Syukran jazillan ya.


Kepada yang belum lagi follow blog Sal & Tangan Gebu, silakan ye!