Follow Us @soratemplates

01/04/2021

Throwback Thursday: Budak Bucuk Masam

April 01, 2021 6 Komen

 


Gambar 2017
Awan time ni 3 tahun, Alan 2 tahun.
Selalu jer orang fikir mereka berdua ni kembar sebab lebih kurang sama je besar diorang ni. Saya pun tak sangka terberanak setahun seorang. Hahaha! Ye lah orang kata kalau full BF dapat menjarakkan anak rupanya tidak. Makin subur adalah. Kah! Kah!

Geram je tengok ekspresi muka budak berdua ni dalam gambar ni. Agak-agaknya apalah yang si Awan tu cakap dalam hati sambil jeling adik dia yang khusyuk pegang henfon tu??

Rindu tau masa anak-anak kecik-kecik busuk masam ni. Dengan Awan yang suaranya serak-serak basah, Alan pulak time ni gigi masih cantik putih bersih tersusun. Bau pun sedap bila bangun tidur. Hihi! 

Sekarang semuanya dah besar. Dah suka kalau ditinggalkan di rumah saja tanpa perlu ikut Ibu Ayah ke mana-mana. Merdeka kata diorang. Ye lah merdeka main PS4 sampai lupa makan dan minum. Budak-budak ni macam tu lah. Masa cuti dimaafkan, kalau dah start sekolah nanti no way lah.




PM Abah Lawatan Rasmi Ke Kuching

April 01, 2021 5 Komen

Si kakak excited tadi bagitau dia tengok berita RTM siang tadi yang PM datang ke Kuching. Ibu iyakan aje.

Iman: Kenak PM datang Kuching, bu?
Ibu: Nya ada lawatan kerja kat sitok.
Iman: Ohh.

Entah kenapa pulak dia yang excited, tak faham pulak Ibu.
Hahaha!

Antara aktiviti PM di Kuching siang tadi yang Saya xilok dari page FB Jabatan Penerangan. Untung laa kan dah dapat full dose vaksin dah boleh rentas negeri tanpa kuarantin.

SOP kuarantin yang terlalu lama sebenarnya yang rakyat sini bising sebenarnya. Kuarantin lama-lama kes masih jugak banyak. Hmm..







 

31/03/2021

Tak Terluah

March 31, 2021 11 Komen


"Banyak benda yang nak diluahkan tapi tak terluah."
Hanya itu yang mampu nak ditaip.


Start BerShaklee Semula

March 31, 2021 5 Komen


Saya dah lama tinggalkan pengambilan supplement. Dulu-dulu ambik Shaklee semasa BF #theIMANs ni. Lepas tu macam bergantung sangat dengan supplement so saya pun stop sampailah sekarang. Tahun lepas start ambik vitamin C balik masa PKP 1.0, tapi still jugak on off. Belum habis lagi vitamin C Shaklee tu.

Sejak demam 2 minggu yang lepas, terasa cuak pulak. Macam body dah weak sangat dah, fragile! So rasanya nak ambik supplement lagi untuk boost energi. Nak beli sebotol, tak sure lah dapat habiskan ke tak so ajaklah ofismate share. Kitorang bagi 2. Sebotol ada 120 biji so seorang boleh la guna 2 bulan. Itu pun kalau dijadikan rutin hari. Selalu je terlupa. Hehehe.


Masalahnya baru je start ambik Oste & B Complex Isnin tu, semalam, Selasa dah demam balik. Pening kepala sangat. Terus stop semalam B Comp. Harap-harap hari ni ok lah takde pening kepala lagi. Terpaksa pulak completekan cycle PCM hari ni sebab takut pening datang lagi. Huhu!


29/03/2021

Berita Hari Ini!

March 29, 2021 14 Komen

Saya suka tengok Memories di FB. Hampir setiap hari memang akan klik Memories. Yang bestnya dapat tengok gambar #theIMANs masa diorang kecil dulu especially si abang dan si kakak. Maklumlah time tu kan macam jakun baru dapat anak. Semua nak update kat FB. Sekarang ni bila dah #roadto4series makin slow pulak nak update di medsos macam FB tu.


Hari ni bila klik Memories macam lucu pulak gambar yang dipost oleh Mami #theIMANs ni. Mami ialah panggilan diorang kepada adik saya. 

Si kakak ni memang macam-macam ideanya dari kecik lagi. Sekarang dia tengah kemaruk nak print t-shirt sendiri. Dia dah study semua macam mana nak DIY print t-shirt dari Youtube. Dari hari Sabtu lepas asyik pesan kalau keluar tolong belikan dia t-shirt putih plain, dia nak buat projek print t-shirt sendiri. Ibu tak jumpa lagi t-shirt plain ni. Hihihi. Entah boleh jadi ke tak apa yang dia nak buat tu, macam tak konfiden je.

Oh, ya Memories ni semasa tahun 2018 bermakna time ni kakak darjah 3. 
Hmm.. sekarang dah darjah 6.

 

28/03/2021

Kisah Dalam Lagu: Kasih Tak Sampai

March 28, 2021 12 Komen


Kasih Tak Sampai - Padi

Indah terasa indah
Bila kita terbuai dalam alunan cinta
Sedapat mungkin terciptakan rasa
Keinginan saling memiliki
Namun bila itu semua
Dapat terwujud dalam satu ikatan cinta
Tak semudah seperti yang terbayang
Menyatukan perasaan kita

Tetaplah menjadi bintang di langit
Agar cinta kita akan abadi
Biarlah sinarmu tetap menyinari alam ini
Agar menjadi saksi cinta kita
Berdua berdua

Sudah terlambat sudah
Kini semua harus berakhir
Mungkin inilah jalan yang terbaik
Dan kita mesti relakan kenyataan ini
Menjadi saksi kita berdua


Lama pulak tak post kisah dalam lagu kan? Actually terdengar lagu ni tadi terus teringat seseorang. Dulu seseorang ni pernah suruh saya dengar lagu ni. Dia ni memang suka express feeling dia dengan lagu. Hmm... Masa tu memanglah saya tak dengar sebab saya tak suka dia.

Memang benar kata orang.

Kalau benci seseorang jangan terlalu benci nanti kita terjatuh suka. Bila lama-lama, saya nampak kesungguhan dia, saya pun terjatuh suka. Saya cuba bagi peluang kat dia tapi something happen. Masa tu jugak saya decide jauhkan diri dari dia. Dan selepas itu semuanya menjadi sejarah. Cuma lagu-lagu dia yang tinggal kenangan. Senyum sendiri je bila dengar balik lagu-lagu nostalgia zaman dulu.

Itu je lah kot kisah kasih dia yang tak sampai. Nak cerita lebih lanjut tragis sangat kot. Biarlah saya simpan dalam hati. 

27/03/2021

Dari Ibu Buat Ibu

March 27, 2021 10 Komen

Pagi Sabtu sebelum 7 pagi lagi Whatsapp grup kelas Imran dah berbunyi. Oh rupanya cikgu nak maklumkan mengenai pertandingan sempena bulan Bahasa. Menarik jugak ada pertandingan bercerita dan pertandingan bersajak untuk Tahap 1.


Saya pun bagitau Imran nak tak masuk pertandingan sajak atau bercerita. Dia angguk tapi dia nak tau macam mana bersajak. Saya pun tunjukkan video murid sekolah rendah dalam pertandingan bersajak di You Tube. Dia ok. Kalau dia nak, senanglah nak train masa cuti ni nanti baru shoot video. Kakak pun ada boleh train si Awan ni.


Pastu mulalah misi menggoogle sajak pulak. Semuanya panjang-panjang. Hmm.. kalau panjang susah jugak untuk budak tahun 1 ni. Aargh.. mati kutu pulak dibuatnya. Last-last Ibu buat sendirilah yang simple dan mudah untuk dihafal dan dihayati.


Bila last minute, mesti boleh kan? Hahaha!


Apalah guna henpon di tangan. Taip jer di henfon dulu lepas ni kita print dan mulakan misi latihan. 


Selamat berhujung minggu semua!


26/03/2021

Minggu Depan Cuti Sekolah Yahoooo!

March 26, 2021 9 Komen

Hari ni semangat nak pegi keja. Ye lah sebab hari ni hari Jumaat. Lepas tu hari ni last budak sekolah sebab minggu depan cuti sekolah. Yahooo! 


Budak darjah 1 ni hari ni hari terakhir minggu transisi. Hari ni ada closing dan dia cakap dia buat persembahan lagu 'Virus'. Takde pulak cikgu share videonya. Awan dan Alan Ayahnya yang jemput balik sekolah, so rutin sebelum dihantar ke rumah nenek, diorang akan call Ibu dulu. Hari ni cerita si Awan ni sangatlah suspen.


Awan: Ibu, Ibu, Ibu.. cikgu madah hari Isnin depan kamek sik payah pergi sekolah. Cikgu madah kamek cuti.
Ibu: Oh, ya kah cuti?
Awan: Aok. Hari selasa pun cuti, rabu pun cuti, khamis cuti jumaat pun cuti.
Ibu: Haih.. aoklah sebab minggu depan memang cuti sekolah.
Awan: Kenak cuti Ibu? Abang cuti sik? Alan? Kakak?
Ibu: Aoklah.. semua cuti. Dah cuti sekolah mesti semua cuti
Awan: Oh... kenak mesti ada cuti bu?
Ibu: Hmmm... tanyak Ayah.


Itu jer lah jawapan mengelat Ibu. Biar Ayah pulak menjawab soalan cepu emas.

Soalan Alan pulak lain.

Alan: Orang mati buat apa dalam kubur?

Hihihi. Buat apa ye? Budak 2 orang ni memang tak larat nak menjawab soalan-soalan cepu emas cepu perak cepu gangsa diorang. Ada jer soalan yang menguji minda.

Yahooo! Seronok eh minggu depan cuti sekolah? Eh, mestilahhhh. Ibu tanya ibu jawab sendiri. Kah kah.


Sebab?

Ye lah. Sejak budak mula sekolah ni buntu tau sebab kena bangun awal tiap hari sampai terdemam-demam. Kena sedia breakfast, bekal rehat dan bekal untuk kelas tambahan Kakak. Sekali jer saya baru tapau dan hantar ke sekolah. Selebihnya memang prepare 2 bekal untuk kakak, satu untuk rehat satu untuk lunch. Sampai satu tahap dah tak tau nak bekal apa saya goreng jer ikan bilis, bekal nasik putih dengan ikan bilis goreng dan telur dadar je lah kakak. Nasib baiklah dia ok jer makan lauk macam tu. Hihihi.


Selalunya hari Jumaat macam ni memang saya akan peng terus, tido awal sebab qada tido sepanjang minggu. Hahaha! Over kan? Macam ko sorang je ada anak, macam ko sorang je letih. Orang lain lebih dari letih kan? Overrrrrr lah kau Kakmim! Wakakaka!


Tak sabar pulak nak cuti mid sem #budakkaran. Nasib baik 2 minggu ni PdPT. Ramai #budakkaran kena PKPD so online class je lah penyelesaiannya walaupun takdelah selesai sangat pun proses PdP nya. Nak kena F2F dan hands on jugak baru puas hati.


Ehem. Saja je la nak share gambar kelas hari ni. Sesi bergambar ni wajib sebelum kelas bersurai. Sebelum kelas tamat kenalah ambik atendan sekali lagi, bukti kan? Then semuua wajib on camera barulah group photo. 




Minggu depan harapnya dapat kelas bersemuka pulak. Kelas online ni ada yang bestnya tapi banyak jugak yang tak bestnya. Tak sabar nak hands on minggu depan. Baru tau sapa yang pro sapa yang noob. Haha!

25/03/2021

Throwback Thursday: Sakit Penghapus Dosa

March 25, 2021 13 Komen


Kisah seminggu yang lalu, hari Khamis. Tekak dah mula perit. Hidung asyik berair tapi takde hingus. Nasib baiklah BDR. Setahun tak demam wey!


Macam biasalah bila lamaaaaaa dah tak demam, sekali demam memang tak dapat dimaafkan lagi. Dengan pening kepala, sakit-sakit badan, sejuk menggigil, batuk kering, tekak sakit. Risau sangat demam di kala Kuching ni Covid 19 kes mencanak lagi. 


Nasib mak-mak walaupun demam bekalan anak-anak ke sekolah tetap kena disediakan dengan breakfast sekali. Breakfast sekali bekal paling senang ialah nasi goreng. Tapi tekak sakit takde selera nak makan nasi goreng. Lepas kakak dan abang ke sekolah, Ibu order grab je bubur ayam & laksa Sarawak. Itu jer selera orang demam. Laksa Sarawak order untuk Awan dan Alan tapi Ibu try habiskan, masuk pulak anak tekak. Mungkin sebab bau rempah yang kuat elok je untuk selera orang selsema.


Oh ya, bila demam ertinya bergejala lah kan? Maka Awan dan Alan sengaja dicutikan sesambil boleh juga temankan Ibu di rumah. Tukang ambik air pun jadilah. Tengah hari Ayah balik hantar makanan. Memang tak larat. 


Begitulah cerita orang demam seminggu yang lalu. Hingga ke hari ini masih lagi belum berapa sihat. Mungkin tak cukup rehat agaknya sejak semua #theIMANs dah mula bersekolah.


Simpan sini untuk memori 2021. Alhamdulillah 2020 memang sihat walaupun dilanda pandemik. Doakan saya ya, terima kasih semua.