Follow Us @soratemplates

15/04/2021

Imran Menang Deklamasi Sajak

April 15, 2021 16 Komen

Ingat lagi tak sajak bidan terjun yang Ibu buat khas untuk Awan masuk pertandingan deklamasi sajak hari tu? Semalam masa ambil dia balik sekolah, macam biasalah dia akan sengih-sengih tengok Ibu dan bagitau dia menang pertandingan sajak, no 2!! Alhamdulillah. Permulaan yang baik untuk Imran supaya lebih berani ke depan. 



Baca juga: https://www.kakmim.com/2021/03/dari-ibu-buat-ibu.html


Kalau kakak, memang dia suka pertandingan macam ni. Abang pulak belum lagi join apa-apa pertandingan cuma pernah hantar dia training silat dan futsal. Tapi bila dah pandemik macam ni seram pulak nak hantar dia pergi training.


Awan pulak memang dah awal bagitau Ibu dia nak training silat jugak macam abang bila dia dah umur 7 tahun. Training silat memang masih diteruskan tapi abang yang tak pergi. Tengok FB tok guru pun memang tak ramai yang turun training. Insya Allah lepas ni lah ye anak-anak Ibu.


Inilah video last minute yang Ibu shoot malam tu sebelum tido. Haha! Biasalah budak-budak ni, kita dah suh hafal sajak awal-awal tapi main jer banyak, maklumlah cuti hari tu. Last minute jugak baru Ibu dapat shoot untuk hantar dengan cikgu.



Mak ngah dia cakap, piala naib johan tu hadiah untuk birthday Awan yang ke-7. Tahniah anak Ibu! Teruskan mencuba ya. Ibu akan sentiasa support jika anak-anak Ibu cakap NAK. Kalau dah cakap TAKNAK memang Ibu takkan paksa.

Throwback Thursday: Tentang Imran Mudzaffar

April 15, 2021 6 Komen

Hari ini 15 April ulang tahun ke-7 anak Ibu yang ke-7 tahun. Happy birthday, Imran Mudzaffar! Atau nama glamernya "Awan".


7 tahun yang lalu, 4.54 petang lahirlah Imran Mudzaffar ke dunia, tapi saat gambar ini diambil masih lagi di LR sebab tunggu katillah kot.


Hari tu ada yang tanya macam mana boleh dapat nama Awan?


Dulu-dulu masa kecik Imran ni ada pelat sikit. Dia tak susah nak sebut "R". Mula-mula tu dia bahasakan diri dia Iwan (Imran). Abang dia (Irfan) masa di taska cikgu-cikgu dan geng taska semua panggil dia "Abam'. So terlekatlah panggilan "Abam" kat abang, Iwan pulak auto tertukar jadi "Awan" di kalangan adik-beradik. Bila Idlan pulak lahir, automatik panggil dia "Alan" so semualah bermula dengan vokal A, Abam, Awan & Alan. Hehehe.


Masa di taska dulu, Awan ni cikgu panggil Dekwan dan bila Alan register taska yang sama, cikgu panggil dia Deklan. Dulu masa semua kecik, diorang 5 sepupu ni 1 taska. 2 lagi anak adik Kakmim. Memang sumber pendapatan utama taska lah anak kitorang untuk beberapa tahun tu. Hahaha. Bila dah cikgu-cikgu best, baik of courselah malas nak tukar sana-sini. Diorang dah tak stay taska bila semua dah masuk 4 tahun sebab bila 4 tahun dah hantar semua diorang ke PASTI ambik pakej pagi sampai petang. Begitulah bila mak bekerja.


2016 - sambut birthday ke-2 tahun di taska


Kek Didi & Friends


Kawan-kawan di taska.


Eh, throwback ceta taska pulak. Padahal hari ni birthday Awan. Tahun lepas pun birthday Awan masa PKP. Kitorang celebrate lambat sehari sebab tunggu Ayah dapat release order (RO) dari kuarantin. Nasib baiklah 2nd swab negative hari tu tapi lambat jugaklah RO keluar, petang baru boleh balik rumah.


Gambar birthday tahun lepas, yang disambut lambat sehari, 16 April 2020.


4 beradik ni, tahun lepas. Thanks to Google Photos. Hehe!



Al-kisahnya Awan ni paling awal 'keluar', 37 minggu dah keluar. Ingat lagi time ni sibuk dengan audit MQA, memang aktif lah ke sana ke sini, naik tangga turun tangga sebab tu lah dia nak keluar awal kot. Masa tu tempat kerja masih jauh lagi, 1 jam driving. Memang banyak faktor jugaklah kenapa Awan nak keluar awal.


Baca juga: https://www.kakmim.com/2014/05/introducing-another-iman-in-family.html


Tahun 2014 ni antara tahun yang tak aktif blog. Memang jaranglah update pasal #anakno3 ni. Kesian dia. Sekali-sekala jer kalau terasa nak update baru update, tapi di IG banyak jugak post pasal Awan ni.


Baca juga: https://www.kakmim.com/2015/04/imran-mudzaffar.html


Itulah bestnya kalau rajin update blog, semua catatan tersimpan kat blog kan? Senang nak throw back balik. 


Baca: https://www.kakmim.com/2015/04/happy-birthday-imran-mudzaffar.html

Baca: https://www.kakmim.com/2019/04/birthday-si-anak-no-3.html



2018 - birthday ke-4 tahun.


Dah nama pun Throwback Thursday, kita throwback je lah ye. Now dah tau ke camne Imran boleh jadi Awan? Hehehe.

12/04/2021

Ramadhan vs Kelas Smart Photo

April 12, 2021 16 Komen

Pejam celik pejam celik dah Ramadhan. Kedatangannya ditunggu-tunggu waima kita masih lagi dibelenggu pandemik Corona tetapi semangat bertemu Ramadhan tahun ini tidak pernah pudar. 

Solat terawih tahun ini juga di rumah seperti tahun lalu. Tahun lepas mungkin agak santai sebab kita PKP tapi berlainan pula tahun ini. Rutin di pejabat tetap macam biasa, rutin ambik kakak balik kelas tambahan pun macam biasa cuma boleh keluar ofis setengah jam lebih awal daripada biasa. Lepas tu baru balik rumah dan masak. Itulah perancangannya, insya Allah.



Kurma. Sinonim dengan bulan Ramadhan. Itulah subjek khusus kelas Smart Photo kami pada minggu lepas dengan tema #expectationvsreality.  Simple je kan? Kami kena cari gambar flatlay style dan buat tiruvasi. Berpeluh jugak setting flatlay ni semalam tau. Dengan cuaca panas lit lit. Eh, apa kaitan dengan cuaca panas pulak? Saya buat setting kat carporch! Haha! Angkut meja semua kat luar sebab malas nak setting reflector dan malas nak edit banyak. So guna natural lighting je. Hihi. Ngelat kan?


Semalam last submit task, petang ni cikgu komen. Alhamdulillah, komen positif. Semangat pulak nak tunggu task minggu ni. Boleh ke saya nak setting bokeh? Saya cuba k!


Ehem! Saja nak share komen cikgu buat self-motivation. Kalau ada yang pro boleh la bagi tips dan komen jugak ye.



Akhir kalam, selamat menunaikan ibadah puasa ye sahabat semua. Semoga ibadah puasa dan amalan kita di bulan Ramadhan kita tahun ini diterimaNya. Allahumma aameen.








Giveaway Sampul Raya Hipster

April 12, 2021 10 Komen


Fuh!! Ingatkan tak sempat nak join GA by Fiza ni. Rupanya hari ini last day. Sekarang ni dah jarang dah join GA yang dianjurkan sahabat blogger. Masa tak berapa nak mengizinkan dah. Pagi ni sebelum fokus tugas hakiki menyempat lah sekejap ke sana ke sini baca komen blog kawan-kawan.


Oh, ya mudah jer nak join GA Fiza ni. Baca ni.


1. Buat satu entry bertajuk : Giveaway Sampul Raya Hipster
2. Letakkan banner dan backlink kan kepada link entry ini
3. Publish entry dan letakkan link penyertaaan blog dalam entry ini.



Kakmim kalau dapat ni memang simpan atau bagi kepada orang special je. Selalunya Kakmim macam tu lah. Suka simpan benda-benda yang customised. Mungkin rare kot so sayang nak bagi orang, apatah lagi kalau orang bagi kita, lagilah sayang. Hehehe.


Tapi musim raya macam ni kalau beli online selalu je dapat sampul raya percuma. Hehehe. So far belum dapat 1 pun lagi. 
 

11/04/2021

Tempah Baju Melayu Ayah

April 11, 2021 18 Komen

Minggu lepas kami sempat ke India Street beli kain pasang untuk hari raya. Macam tahun-tahun sebelum ni hanya Ayah IMAN je yang akan tempah. Kami yang lain akan beli online je, lagi murah rasanya daripada nak beli kain lagi, hantar tailor lagi. Upah tailor pun bukan murah sekarang. 

Ayah IMAN memang ada tailor dia sendiri, dari bujang sampai sekarang dia memang tempah baju melayu kat Cina tu. Pernah sekali je dia tempah di Bangi Gateaway sebab tak sempat tempah di Kuching. Tahun lepas pun kami sempat hantar ke tailor tu sebelum PKP. Weekend sebelum PKP tahun lepas kami memang dah setel baju raya sebab macam ada instict something akan berlaku dan kebetulan masa tu kat Aeon Mall dah keluar baju raya budak so saya terus je grab. Setel! Ibu dan kakak macam biasa online je lagipun memang ada member jual baju Anggun senang je nak order.

Kalau orang Kuching, mesti tau Wisma Hopoh. Wisma Hopoh ni memanglah takde apa yang menariknya tapi yang menjadi tarikan kat sini ialah di sinilah populasi tailor-tailor yang agak gah di Kuching. Nak buat suit ke blazer ke seluar customised ke baju korporat ke baju nikah ke semua ada kat sini. Boleh je pilih mana-mana kedai. Tapi selalunya kalau kita dah terbiasa dengan tailor tu memang kita akan hantar ke dia je.

Kalau Ayah IMAN memang kedai dia kedai John Benson ni. Husband cakap cina ni buat fitting dan potong je, yang jahitnya orang lain. Tak taulah betul ke tak.

Baju melayu ada macam-macam design kat sini. Belum lagi jubah, kurta, baju batik.. semua diorang boleh buat. 2 orang je yang ada kat sini sebenarnya. Takdelah ramai. 


Inilah dia yang ambik fitting. Bukan John Benson ye, nama kedai je nama tu.


Ni posing apa ni? Adoi la. Haha!


1st time bawak #theIMANs tempah baju Ayah diorang. Alan lah yang paling fokus tengok macam mana proses ukur-mengukur ni. Hihihi.


Laju je tangan dia menconteng sana-sini. Memang pro lah.


Sementara menunggu ini la keja diorang adik-beradik. Mentang-mentang la dah diberi habuan buku sorang satu. 

Korang pulak macam mana? Kalau raya selalunya beli ke tempah? Kalo saya memang dah lama giler tak tempah baju!


 

08/04/2021

40 minit

April 08, 2021 12 Komen

Bila 40 minit lambat.. hmm, kelam-kabut jadinya. Rutin sepatutnya mesti bangun pada jam 5.00 pagi tepat. Tapi benda dah jadi kan? Salah sendiri jugak. Nasib baiklah semua dah ready malam tadi. Mulanya memang dah bangun macam biasa sebelum pukul 5 tapi biasalah monolog awal pagi, alaa.. awal lagi tido lagi sekejap. Haa... hambek kau kan dah terlajak sampai 5.40 pagi.


Selalunya jam 6 pagi kami dah bergerak dari rumah. Hari ini 6.30 pagi baru bergerak dari rumah. Hari dah terang dah! Sebab tu dapat ambik gambar. Kah! Kah! Selalunya kami gerak hari masih gelap lagi.

Walaupun terlambat tapi alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Tak sabar nak tunggu hari Jumaat. 2-3 hari ni memang letih sangat.  


Hari korang pulak macam mana? Minggu depan dah nak puasa dah. Rindu kan Ramadhan masa PKP tahun lepas.


05/04/2021

'Mee Kolok PM' di Sepinang Sari

April 05, 2021 13 Komen

Jumaat lepas cuti umum Good Friday. Hari ini pulak Easter Monday so ada sekolah yang ambik cuti peristiwa. Sekolah Awan cuti peristiwa while sekolah kakak, abang dan Alan sekolah macam biasa. Kalau SK (A) dan PASTI pun cuti peristiwa Easther Monday memang something wrong somewhere dah tu!


Lama Ibu tak hantar Alan ke sekolah sejak Ibu dan Ayah dah tukar syif. So hari ni memandangkan Ibu ambik cuti ganti sebab semalam dah kerja, so hari ni dapatlah hantar Alan ke PASTI. KPI hari ni mesti ke DBP nak beli buku teks Awan sebab ada buku teks yang dapat dari sekolah hari tu memang dah uzur sangat dah. Lepas ni dah takde dah minggu transisi. Dah start belajar macam biasa dah, bakal beratlah beg Awan bermula besok.


Nak ke DBP kan awal lagi, setel hantar Alan ke PASTI baru pukul 7.30 pagi. Kedai DBP pun tak bukak lagi so Ibu tanya Awan nak bekfes apa. Dia request mee kolok putih, mee kolok kat kedai bawah PASTI Alan tak sedap dia cakap. Bukannya tak sedap tapi diorang ni memang tak suka mee kolok kicap. Mee kolok putih ni macam original Chinese style. So Ibu bawak ke kedai favourite diorang. Mee kolok di Sepinang Sari Cafe ataupun Mee kolok Hj Salleh. Baru-baru ni PM Tok Abah pun makan kat sini masa lawatan kerja di Kuching.


Macam biasalah nak makan kat sini memang kena queque tunggu meja kosong. Tapi nasib kami agak baik pagi ni sebab orang belum ramai queque.


Peace yo! Kamek Awan atau nama sebenar kamek, Imran. Hehe!



Kedainya takdelah hipster atau moden. Kedai lama je. Memang dari zaman saya sekolah sampailah dah beranak-pinak sekarang kedainya macam ni je lah. Takde renovation atau extend walaupun customer memang tak putus-putus.



Kami dapat meja depan sekali, meja no 1. Hihihi.


Sementara tunggu order kita selfie lah dulu.


Saya order mee kolok special mee lebih. Order 1 je sebab dah mee lebih kan? Pastu mintak mangkuk 0 dan sharelah dengan Awan. Ibu bagi banyakkkk kat Awan. Habis kau! Hahaha!


Oh, ya apa yang special tu? Kalau order tendon + daging lebih haa itulah special. Walaupun mee kolok Hj Salleh ni glamer kat Kuching tapi tak semua orang suka mee kolok kat sini. Sebab ada orang lebih favor mee kolok kicap. Bagi saya mee kolok kicap tu dah ikut taste orang Melayu. Saya prefer yang putih, macam yang kaum Cina jual. Lepas tu sup kat sini rasanya memang agak berempah sikit ataupun memang diorang ada letak herba, memang rasa lain. Dan rasa sup tu lah sesetengah orang tak suka. Tapi kami sekeluarga suka! Haha! Citarasa masing-masing kan?


Ni masa Tok Abah PM dan isteri makan mee kolok di Sepinang Sari hari Jumaat yang lepas. Gambar takde kena-mengena dengan saya. Dapat dari  forwarded message di whatsapp group jer.


Yang bagi souvenir kat PM tu lah owner Sepinang Sari, Hj Salleh. Akhirnya jumpa jugak Tok Abah dengan Hj Salleh, dulu bukan main lagi bagi contoh peniaga mee kolok Hj Saller masa perutusan masa PKP dulu.  Hihihi. Nak buat disclaimer, saya takde di tempat kejadian. Hihi!


Tak lama lagi puasa kan? Masa bulan puasa yang best kat sini diorang akan bukak lepas solat terawih. Memang ramailah lepak makan mee kolok lepas terawih. Tapi tu dulu-dululah masa kita bebas merdeka tak perlu hadap norma baharu macam sekarang ni. Tahun ni kalau bazaar ramadhan jadi bukak pun memang takkan pegi lah. Kita kena jaga kita. Kan? Kan?












 

03/04/2021

Catatan Si Kakak 2018

April 03, 2021 9 Komen


Godek-godek FB pagi ni tetiba terscroll post tentang si kakak. Si kakak ni memang suka menulis dan menconteng. Nah! Catatan Iman pada 2018! Rupanya ada hati nak jadi blogger terkenal. Hihihi!


Iman antara push factor kenapa saya aktif blogging dulu. Ye lah anak pertama ada je nak diupdate. Sampai member-member blog yang follow sejak saya bertunang, buat persiapan kawen dan sehingga pregnant teruja nak tengok baby bump saya masa 2009! Mungkin sebab tu lah kot Iman pun suka menulis. Kalau digilap mungkin boleh pergi jauh sebab sekarang memang dia suka belajar bahasa. Sekarang dia suka belajar bahasa Jepun. Dia ada buku nota vocab bahasa Jepun nya. Saya tanya kenapa taknak belajar bahasa Korea, dia cakap dia suka bahasa Jepun. Tapi saya rasa sebab dia suka tengok anime Jepun. Tu yang sampai nak belajar bahasa Jepun tu.


Ibu Ayah tak kisah anak-anak Ibu Ayah nak jadi apa besar nanti. Nak belajar di Jepun pun Ayah dah bagi green light. Janji pandai jaga diri sendiri. Tapi kakak ni cita-cita nak jadi doktor veterinar. Hmm.. memang tak samalah dengan Ibu masa kecik dulu.

02/04/2021

Don't Worry I'm Okay

April 02, 2021 7 Komen

 2 hari lepas saya post 1 entri yang bunyinya agak stress dan down. Ramai pulak yang bagi positive support walaupun tak tau apa yang sedang saya alami. Saya hargai sangat-sangat. Terharu! Terima kasih semua. Walaupun kita tidaklah kenal secara in person tapi kata-kata semangat tu dah menaikkan semangat saya kembali.

Alhamdulillah jangan bimbang sahabat semua. Semalam saya ok. Oleh itu saya share gambar saya selfie lepas balik kerja k. Hihihi.

Selalu to kill the time saya selfie masa tunggu lampu merah tukar ke hijau on the way ke ofis tapi hari ni selfie kat depan rumah sebelum masuk rumah lepas habis keja. Haha! Alhamdulillah hati manyak senang hari ni. Beberapa urgent task di ofis saya dapat selesaikan hari ni. Rasa macam lega sangat.

Sebenarnya task yang saya selesaikan tu task orang lain. Sebab tu lah saya stress hari tu. Dah dimintak aduyai paling susah nak bagi, last-last kena usaha cara lain. Tak boleh dah nak tunggu. Saya ni jenis selagi kerja tak setel memang saya akan asyik fikir je benda tu. Susah! Kacau fikiran. Bukan tak nak trust orang tapi saya ada KPI saya sendiri di mana saya perlu selesaikan kerja saya yang ni pada sekian hari dan tarikh. Saya tak boleh nak tunggu lama-lama selagi benda tu senang saya akan usahakan setel awal. Nampak komplikated kan? Sebab tu orang tak suka saya kot. Suka sangat nak cepat. Suka sangat nak ikut cara saya. Saya dah cuba slow down, ikut air orang, haa macam hari tu lah jadinya. Saya akan stress, balik rumah bila masih fikir benda tu anak-anak dan husband pulak jadi mangsa. Kesian mereka yang tak bersalah.

Memang tak boleh lah macam tu. Selesai je.. lega habis. Memang ada part yang belum setel tapi apalah daya saya memang itu bukan job saya. Saya kena tunggu jugak empunya badan pass semua report sebelum setel semuanya. 

Dan menunggulah kita sehingga habis due date Isnin ni.

Oh ya kami di Sarawak cuti umum hari ni, Good Friday. Sebab tu saya happy jugak kot. Hihihi.