Follow Us @soratemplates

16/07/2021

Yeay! Cuti Rehat dan Cuti PdPR!

July 16, 2021 12 Komen


Sarawak dah masuk PPN Fasa ke-2 walaupun macam varians Delta tengah mengganas jer di beberapa lokaliti yang telah diPKPDkan. Seram memang seram. Ingatkan kerajaan negeri nak buat u-turn rupanya tidak. Dah la nak raya haji, hmm. Orang kita ni bukan boleh percaya sangat. Cuma mampu jaga keluarga sendiri je la.


Semalam, Khamis.. first day masuk ofis dan bekerja macam biasa, 8 jam sehari. Walaupun masih tak ramai staf di ofis saya tetap tak tanggalkan facemask. Memandangkan manusia tak ramai so saya malas nak guna double mask. Buat Google Meet dengan #budakkaran pun masih dengan facemask. Macam paranoid pulak dah.  Bukan apa, bila aircond centralized memang takut-takut je. Dengarnya varians baru ni merebak melalui air borne dan dalam beberapa saat sahaja dah boleh menjangkiti kontak rapat kita. Ya Allah, jauhilah kami semua dan lindungilah kami dari virus yang jahat ini. Rasanya lama lagi kita kena mengadap Covid 19 ni. 

Bukan saya cakap, KKM yang cakap.


Hari ni Jumaat dan Isnin saya dah mohon cuti rehat. Nak tenangkan fikiran, nak jugak bercuti dari PdPR ni. Walaupun kebarangkalian PdPR ni akan disambung adalah tinggi, saya malas nak fikir dulu. Yang penting saya perlukan tempoh bertenang dalam sehari dua ni. Penat sangat otak dengan online meeting ofis, setel PdPR lagi. Hari ni pun banyak buku aktiviti yang digunakan sepanjang PdPR ni perlu dihantar ke sekolah. Phew!

Sebab itulah jugak saya mohon cuti. Selain daripada tak perlu fikirkan laporan BDR saya boleh keluar ke sana ke sini dengan aman. Eh. Takdelah nak ke mana pun, nak ke sekolah #theIMANs je pun. Hahaha!


 

15/07/2021

Kisah Dalam Lagu: Miss You Like Crazy

July 15, 2021 4 Komen


Baru-baru ni saya terdengar si anak dara saya, Iman menyanyi lagu Welcome To The Black Parade (My Chemical Romance). Terkejut beruk jugak Ibunya ni macam mana si anak tau lagu zaman Ibu dulu.

Ibu: Macam ne kitak tauk lagu ya?
Iman: Kamek dengar dari Youtube.
Ibu: Ya lagu zaman Ibu masa muda-muda dolok ya.
Iman: Haih? Hahaha!

Harap-harap boleh la faham bahasa Sarawak ni sikit-sikit kan? 

So bila lepak-lepak anak beranak lepas makan malam saya bukalah cerita si kakak tau lagu zaman Ibu ni dengan si Ayah. So kami pun mulalah #throwback lagu-lagu dulu-dulu.

Macam-macamlah lagu boyband yang keluar. Si anak tukang dengar je lah sambil gelak-gelak tengok si ayah dan ibu bergaduh-gaduh main teka lagu.

1 lagu yang saya pun tak ingat tapi Encik Suami ingat ialah lagu dari The Moffats ni. Lagu ni masa saya form 5 rasanya. Encik Suami ingat sebab BFF dia zaman kolej dulu memang pagi petang siang malam dengar lagu ni. Siap ada kaset lagi. Tau tak lagu apa? Miss You Like Crazy! Hahaha! Saya pun tak ingat dah lagu ni. Tapi seronok jugak dengar lagu-lagu lama ni. KLMJ sungguh!



"Miss You Like Crazy"

I used to call you my girl
I used to call you my friend
I used to call you the love
The love that I never had
When I think of you
I don't know what to do
When will I see you again
[Chorus:]
I miss you like crazy
Even More than words can say
I miss you like crazy
Every minute of every day
Girl I'm so down when your love's not around
I miss you, miss you, miss you
I miss you like crazy
You are all that I want
You are all that I need
Can't you see how I feel
Can't you see that my pain's so real
When I think of you
I don't know what to do
When will I see you again
[Chorus]

 

Masa kami search lagu ni di Youtube, ada version tahun 2020 di aman adik-beradik ni dah 'senior'. Haha! Kalau saya pun dah 40 tahun ni rasanya adik-beradik Moffats ni pun lebih kurang gitu jugaklah kot. Dalam lingkuangan 40-50an. Tapi nice jugaklah muzik dia sekarang, bak kata Encik Suami, lebih matured.


Beza dulu dan sekarang. 

13/07/2021

Rojak Kucei Batu Lintang

July 13, 2021 7 Komen

Rindu tak suasana macam ni? Rindu tak?
Pagi-pagi dapat lepak-lepak makan di kedai kegemaran
Ah! Bila lagi nak dapat bebas macam ni?

Actually gambar ni muncul di FB, memori tahun 2019 dulu.
Masa ni zaman PJJ dan masa ni Encik Suami balik cuti.
Biasanya bila dia balik cuti, saya sebagai isteri muslimah pun akan cuti jugak. Masa dia di sana, saya pulun kerja hujung minggu untuk kumpul cuti ganti. Haa.. macam tu lah strategi orang PJJ. Hehehe.

Bila si dia balik cuti, rutin wajib kami ialah dating la tanpa #theIMANs.
Lepas hantar #theIMANs ke sekolah kami akan pergi breakfast menu yang takde di Melaya sana seperti mee kolok Sepinang Sari (wajib), rojak Kucei, laksa Sarawak. Ni antara menu breakfast yang mesti makan. Dah macam pelancong pulak laki aku time ni.

Lepas tu air tin wajib yang dia mesti order, jus oren Sundrop ni.
Rojak Kucei ni sebenarnya rojak ayam je.
Kucei tu nama foundernya.
Kedainya terletak di Batu Lintang.
Rojak ni memang terkenal dari dulu-dulu lagi. 
Sekarang ni anak-anak Kucei pulak yang mewarisi perniagaan ni.
Saya pun dah lama tak makan rojak Kucei ni.
Saya pun tak tau tang mana sedap sangat rojak Kucei ni.
Sebab kalau makan rojak ayam saya memang ada kedai lain yang saya favor. Ye lah selera lain-lain tak sama kan?
Saya layan je lah sebab Encik Suami memang favor rojak ayam Kucei ni.

Soalan...
Kak Ret pernah makan kat sini tak?

 

10/07/2021

Lunch Meatball Bolognese, Dinner Nasi Goreng Corned Beef

July 10, 2021 15 Komen

Hari ni ingat nak masak lemak daging salai cili api campur rebung tapi malas pulak nak carik rebung di pasar minggu sana. Encik Suami cakap takpelah kita makan simple-simple je lah.

Orait!! Kalau simple westernlah jawabnya. Kebetulan ada stok meatball kita masak meatball bolognese je. Sonang! Kegemaran semua pun ya.
 

Lambat check in kat dapur sebab tu lah kena masak benda yang express!


Tadaaa! Ni Encik Suami punya. 
Hari ni pakai angel hair je sebab takde stok spagetti.


Ini Abang punya. Rupanya tak cukup, tambah lagi dan lagi.


Malamnya.. ada balance kuah sikit sebab dah bagi kat umah adik dan umah mak. Gaul sekali biar adil dan saksama bagi semua pemakannya.


Eh, ada nasik goreng corned beef jugak la. Hihi. Sebab siang tak makan nasik so malam kena ada nasik.

Begitulah ya kawan-kawan semua.
Kita boleh je merancang macam-macam tapi kadang-kadang tak semua yang kita rancang akan dapat direalisasikan. Oleh itu, bersyukurlah urusan kita dibuka jalan seluasnya dan dipermudahkan Allah.

Plan malam ni nak stay up nak lipat baju, nak key in markah #budakkaran. Harap-harap mata ni sportinglah. 



 

Review: Love Earth Mushroom Seasoning

July 10, 2021 19 Komen







Saya suka tengok video chef-chef instafamous memasak. 
Kadang-kadang nampak simple jer cara diorang masak.
Yang simple-simple tu memang akan tiruvasi lah.
Apalagi, memang tu pun tujuannya nak follow IG mereka.
At least dapat belajar something.
Kan?

Mushroom seasoning.
Bendalah ni saya selalu nampak @yatiekitchen guna masa memasak.
Mushroom seasoning ni pengganti ajinomoto.
Ingat bolehla kurangkan ajinomoto dalam masakan.

Saya pernah cari di beberapa supermarket besar di area Kuching.
Tapi tak jumpa.
Rupanya kawan saya cakap ada di Everise tapi masa saya carik memang tak pernah jumpa.
Yang ni saya beli di Shopee je.
Nampak sangat kan dah takde benda lain nak search di Shopee.
Bahan masak pun search jugak.

So far saya guna untuk masak masakan bergoreng.
Nasi goreng, mee goreng, sayur.
Untuk lauk-pauk seperti kari, masak lemak saya tak berani lagi campur ni.
Takut pulak rasanya lari.
Hahaha! Rasa pun boleh lari yek.

Close up sikit.


Siapa yang masak kari campur mushroom sesasoning ni komenlah ye.

Produk ni dari negara jiran kita, Singapore.
Tapi yang penting ada Halal certified.


Dia ada 2 lubang, 1 besar, 1 kecik. 
Nak masuk sikit tuang je ikut lubang kecik tu.


Baiklah semua, jom kita tengok apa lagi manfaat mushroom seasoning ni. 
Yang ni saya copy dari web Love Earth, syarikat pengeluar seasoning ni.


Top 7 Benefits of Mushroom Seasoning

 

One of the most important part of cooking is seasoning. Seasonings are much more than just adding salt and pepper, seasonings create deep flavors and marries together different ingredients to a balanced and flavorful food. Seasoning can be sweet, savory, acidic, spicy or bitter. Without it, a dish can be bland and not appetizing. If you are looking for a magical ingredient, get mushroom seasoning!

 

What is Mushroom Seasoning?

Mushroom Seasoning is made of dried shiitake mushrooms and salt. The perfect blend to provide Umami flavor – fifth basic taste, which also described as savory and meaty.  It is a versatile seasoning that you may find yourself sprinkling it on just about everything.

 

Why is Mushroom Seasoning Good?

Not only it enhances flavor to your dish, using mushroom seasoning actually provides many benefits.

 

1) Contains High Natural Glutamate

Mushroom Seasoning is made of Japan’s most popular mushroom- Dried Shiitake Mushrooms. It contains strong, earthy smell and the glutamate content is especially high when it’s dried.

 

2) Made of Ingredients Known as Superfood

Shiitake Mushroom has always known to be a superfood. This mushroom is packed with B vitamins, minerals and essential amino acids to make your body healthy.

 

3) Highly Nutritious

Shiitake mushrooms provide a healthy source of carbohydrate, protein and essential amino acids. They’re low in fat and contain high concentration of vitamin D, B6, B9 and B12, and minerals.

4) Provides Numerous Health Benefits

Not only this fungi can improve one’s well-being and boost immune system, shiitake mushrooms have antiviral, antibacterials and antifungal properties. They also help to control blood sugar levels and reduce inflammation within the body. Especially beneficial for those who are immuno-compromised, diabetic, or suffering from obesity and heart diseases.

 

5) Does Not Contain Any Chemical Additives

Made of 100% natural ingredients, only Dried Shiitake Mushroom and Salt. Pulverized and mixed to form the perfect mushroom powder for seasoning. Without any addition of chemical additives such as preservatives, flavorings, coloring, or bleach.

 

6) Best Replacement for MSG

While MSG are known to be excitotoxic (harmful to never and brain cells), mushroom seasoning is the best replacement for MSG for the tasty Umami flavor. Safer to consume as the glutamate (responsible for the meaty flavor) is naturally found in the shiitake mushrooms.

 

7) Suitable for Vegetarians

Mushroom Seasoning is suitable and safe for vegetarians. Great for its meaty flavor in vegetarian dishes.

 

Now you’ve found your healthy and tasty pantry staple, you can cook like a chef too!

 

Kredit to: Jasmine Lim

(Love Earth Nutritionist

[Bachelor of Science Degree in Dietetics (major) &
Food Science (minor) lowa State University, USA]