Follow Us @soratemplates

23/07/2021

Tapau Nasi Lemak Ganja di Foodcourt Kubah Ria Satok

July 23, 2021 13 Komen

Dia: Yang, tapau je lah baru balik.
Saya: Oh, ok jugak tu
 (dalam hati dah menjerit keriangan tak payah masak)
Dia: Nasik lemak nak?
Saya: Haa!! Nak!! Nasi lemak ganja
Dia: Orait!!



Ini kisah semalam.
Bawak #theIMANs ronda-ronda dalam kereta je.
Alkisahnya semalam kami suami isteri kena turun ke pejabat.
 Ada urusan kerja pulak.
Semalam Sarawak cuti umum, Sarawak Day.
Masalahnya negeri lain tak cuti.
So kami ni terpaksalah mengorbankan hari cuti.
Sebab tu lah kena ganti balik masa bersama #theIMANs.



Nasi Lemak Ganja ni agak well-known di Kuching.
Terletak di foodcourt Kubah Ria, Medan Niaga Satok.
Kalau order yang biasa memang dah ada ayam goreng.
Saya kalau tapau suka add on sambal paru.
Ayahnya pula rendang daging.
Sebelum ni saya tak reti makan paru.
Tapi lepas try paru di sini jadi suka pulak.
Nasinya cukup lemak dan masin.
Sedap dimakan begitu saja.
Sambalnya pun power.

Orang bangsa lain pun ramai yang makan kat sini.
Paling ketara, orang Cina lah. 
Balik keja ramai-ramai singgah makan di sini dulu.


Kalau kawan-kawan dari Semenanjung datang, kalau dah takde tempat lepak malam-malam bolehla lepak kat sini.
Tapi.. bilakah tiba masa itu?
Covid ni macam lambattttttt lagi nak pergi.


 

Resepi Kek Hati Yu Yang Telah Diinovasikan

July 23, 2021 11 Komen

Assalamualaikum! Salam Aidil Adha. 

Hari ni saya bersiaran di ofis. Hari tu tak sempat nak update blog cerita raya haji. Alaa.. raya haji tak macam raya dah sebab takde korban kat sini. Ibadah korban semuanya ditangguhkan di Sarawak. Makanya masak-masak biasa je lah untuk makan-makan keluarga.

Petang raya haji saya buat kek Lumut. Nantilah saya share. Sekarang excited nak share kek yang first time saya try. Dah la first time, siap modified lagi. Kih! Kih!

Petang raya baking, pastu raya pastu lepas raya baking lagi ye. Biasalah bila mood membaking sedang membara, macam-macamlah nak dibuatnya. Alkisah semasa hari raya haji hari tu, kami sembang-sembang adik-beradik, Encik Suami pun bukak cerita dia dengar pendengar di Radio Sarawak.fm bagitau deejay dia buat kek hati yu untuk hari raya haji. 

Soalannya, ada ke kek hati yu? Kalau kek hati parek, tau lah.


Adik saya pun tak puas hati, takpe, kita google ada ke tak kek hati yu. Adalah you! Saya pun baru tau jugak. Simple jer bahannya. Saya cakap ala semua bahan ada kat umah, nanti akak ko ni buatkan.

Jeng jeng jeng!

Bila dicheck balik bahan di rumah, ada yang takde. Contohnya horlick. Horlick ni ibarat bahan mesti ada kalau resepi kek legend Sarawak ni. Sampai ada perumpamaan kalau ada horlick dalam resepi, kompom sedap kek tu.

Takde horlick, takde hal. Saya nekad akan buat ikut apa saja bahan yang ada di rumah.

Nestum pun tak cukup, takpe kita kan nak gunakan apa yang ada. Resepi asal 2 gelas, yang cukup cuma setengah gelas je. Ok saya redha. 

Oleh sebab tak masukkan horlick, saya letak susu ni setengah kotak, supaya lebih berlemak kononnya. 


Resepi sendiri ni sebab nak buat kelainan rasa. 2 sudu kecil dibancuh air panas sedikit.



Sedapnya Milo



Warna hitam berkilat lebih terselah setelah dimasukkan browning sugar.


Saya guna acuan 8x8. Griskan acuan dengan lebihan butter dengan baking paper supaya kek tak melekat di acuan dan kek mudah dikeluarkan. 


Jangan lupa packing ketat-ketat dengan aluminium foil supaya air kukusan kek tak termasuk ke dalam acuan.



Full resepi yang telah saya olah semula adalah seperti di bawah. Ada yang kurang dari resepi asal, ada bahan yang takde langsung dalam resepi asal. Saya olah sendiri dan saya namakan kek ni "Kek BDR" bersempena musim BDR sekarang. Kah! Kah!


Kek BDR 
(Kek Hati Yu yang telah diinovasikan)

250 gram mentega (saya guna mentega buku Golden Churn)
1/2 gelas gula kastor
8 biji telur ayam
6 sudu makan susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 gelas Nestum Original (dikisar)
1 gelas Milo
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar browning sugar
2 sudu besar chocolate paste
1/2 kotak kecil Susu Dutch Lady
2 sudu kecil serbuk Nescafe (bancuh dengan air panas sedikit)
1 gelas tepung kek

Saya kukus 3 jam guna steamer Trio ni.



Ini haa resepi asal kek hati yu.


Saya guna gelas ni untuk sukatan cawan


Resepi yang telah saya olah, insya Allah sedap, tak terlalu manis dan agak moist. Sebab tu saya nak share di sini so lain kali nak buat boleh refer di blog sendiri je. Biasalah bila dah start modified sana modified sini memang selalu nak lupa. Siapa suruh derhaka resepi kan?


Siap dipotong untuk diagihkan. Satu rumah mak, satu rumah adik.

'
Selamat mencuba!!



 

19/07/2021

Apakah Hoarding Disorder?

July 19, 2021 19 Komen

 


Malam ni dah takde keja kan saya bukak kotak khazanah bercinta dulu-dulu sebab nak tunjuk semua tiket wayang masa kitorang dating dulu kat Ayah IMAN! Hahaha! Gelak je kami laki bini sambil susun-susun tiket ni. Tak sangka masih okay lagi kondisi tiket-tiket ni. Ada yang Star Cineplex tu, dah tak wujud lagi dah di Kuching ni sejak GSC dan TGV masuk ke Sarawak.


Resit-resit masa shopping barang tunang dan kahwin pun masih tersimpan rapi. Sentimental value lah sangat tapi sebenarnya ini sejenis penyakit kan? Huhuhu.


Tapi, jangan risau, saya belum tahap disorder lagi. Makanan tak habis saya buang (jangan kecam saya membazir pulak). Baju-baju pun saya bagi orang kalau dah tak pakai. Baju yang dah tak elok saya buang. Botol-botol saya buang. Tupperware yang banyak jadi koleksi pun saya gunapakai semua dah, yang cantik-cantik je simpan untuk special occasion. 


Tapi, tabiat menyimpan yang kecik-kecik ni masih lagi. Even gambar-gambar dalam henfon pun sayang nak delete padahal dah save ke cloud pun. Takpe, saya cuba beribah sikit-sikit.


Jom tengok apakah Hoarding Disorder ni. Ni saya copy dari FB Aiman Psikologi. Baca tau!


HOARDING DISORDER - PENYAKIT MENYIMPAN BARANG


Ini antara keadaan mental yang agak berbahaya dan sukar untuk dibuang.


Penghidap biasanya akan mengalami kesukaran untuk membuang, menjual atau melepaskan apa-apa barang miliknya, walaupun barang tersebut sudah hilang nilai kegunaannya.


Mungkin ada yang menganggap ini sebagai sentimental value, tetapi itu hanya sebagai pemula. Keadaan yang semakin teruk, apabila sudah masuk sebagai Disorder.


Yang lebih menyukarkan lagi rawatan ialah, kerana penghidapnya tidak melihat penyakit ini sebagai satu masalah, malah satu perkara normal.


Rawatan untuk keadaan mental menjadi pulih, salah satu faktor kritikal ialah penghidapnya mahu diubati. Namun bagi penghidap Hoarding Disorder ini, mereka berada kesukaran di peringkat ini.


Kondisi awal mereka bermula sebagai:


1. Perhubungan melampau (obsessive attachment) terhadap objek yang sudah tiada guna dan tak nampak keperluan untuk dilepaskan


2. Tempat penginapan mereka akan menjadi semakin padat dengan barang-barang yang dikumpul dan disimpan (walaupun tiada guna). Malah makanan pun boleh dikumpul dalam peti sejuk sehingga sudah berkulat.


3. Semakin melarat, apabila mula mengumpul sesuatu yang bukan milik peribadi, contohnya tisu daripada restoran bekas makan, atau surat-surat lama yang tak terpakai, dan akhirnya mula menyimpan sampah-sampah.


Ada juga yang jenis tidak bersepah, malah tersusun rapi, cuma sayangnya, penyakit itu tetap ada. Tetap barang-barang yang sudah tidak perlu yang disusunnya.


Kerana setiap kali mereka mahu membuang, akan sentiasa terfikir dalam kepala, "Elok lagi ni, nanti mesti ada nak guna."


ITU LAH SIMPTOM TERBESAR NYA.


"Percaya bahawa objek tersebut pasti akan ada gunanya satu hari nanti."


Punca Hoarding Disorder boleh terjadi?

Tidak diketahui, masih misteri. Kemungkinan stress, genetik, keadaan kimia otak dan macam-macam lagi penjelasan.


Bagaimana untuk mengatasi nya?

Rawatan untuk kondisi ini hanya boleh dijalankan oleh yang pakar, iaitu Psikiatri atau Psikologis/Terapis yang bertauliah. 


Antara cadangan untuk mengawal diri daripada kondisi ini semakin melarat ialah, TOTAL CLEANING.


Kemas rumah anda, buang barang-barang yang anda tidak perlukan. Tip nya mudah, sekiranya barang tersebut tidak disentuh atau digunakan selama 3-6 bulan, secara psikologinya memang dah tak diperlukan, walaupun semahal mana pun harganya.


Tak semestinya buang, boleh juga diberi hadiah atau dijual, contohnya jika melibatkan perabot, pakaian atau sebagainya. Jika barang masih elok, boleh dibawa ke FREE MARKET.


Sekarang dah semakin ramai yang mula menyertainya 🙂


Walaupun sukar untuk dibuang, percayalah, selepas itu akan lega. Nak simpan juga beberapa objek sentimental boleh, asalkan tidak melebih 10% daripada jumlah barangan anda yang hendak dibuang tadi itu.


Kredit to: Aiman Amri, #PengkajiMindaManusia

17/07/2021

PdPR Pendidikan Seni Tahun 1: Model Rumah Burung

July 17, 2021 10 Komen

Lagi cerita tentang PdPR #theIMANs ☺️
Biasalah setiap minggu ada Pendidikan Seni.
Dan ada je lah projeknya.
Minggu ni kena buat model Rumah Burung.

Budak tahun 1 tukang posing jek 🤣

Kalau bahan-bahan memang dah sedia ada kat rumah Insya Allah boleh je buat. Tapi selalunya kakak atau Ibu lah yang buat 🤪 Bak kata kakak kepada adiknya, Awan untung ada kakak, dulu kakak semua buat sendiri.

Awan ni memang lain macam sikit. Dia tak berapa gemar mewarna. Kalau disuruh mewarna confirm tarik muka. Kadang-kadang terpaksa mintak rescue si bongsu, Alan. 

Benda-benda seni ni memang Awan ni sekadar tengok je. Nak buat sendiri sepenuhnya macam belum pernah lagi semasa PdPR ni. Nasib ada kakak kan. Akakkk jugak. Kesian kakak.

Rasanya bukan kami saja yang tukang buat kerja PdPR anak-anak masa pandemik ni, baca di FB kawan-kawan pun sama je. Tapi kerja-kerja untuk subjek yang lain memang Awan buat sendiri, untuk PS ni je special case. Kah! Kah!



Bila Dah Suka

July 17, 2021 6 Komen



Kenangan semasa menjadi pegawai pengiring untuk program keusahawanan pelajar di KL pada tahun 2016. Sukanya diorang first time naik flight. Sekarang 2 tahun dah tak ada big event, tak handle konvo, takde program weekend, adhoc program menteri turun. 

Alahai rindu!!

Dengar cerita next semester pun budak-budak mendaftar secara online. Nampak gayanya kena ready material untuk online lagilah kot. Tau tak mengajar bersemuka memang tak sama feelnya dengan online. Banyak kekangan mengajar secara online ni. Mungkin yang teori takde masalah tapi bila part hands-on memang mati kutu dah tak tau nak tolong macam mana.

UPU dah keluar dah semalam. Kalau sebelum ni musim ni lah saya akan busy 2x ganda. Henfon tak lepas dari tangan melayan whatsapp dari calon pelajar yang nak merayu lah nak tukar kolej lah nak tanya rumah sewa lah. Meriah! Masa mula-mula pegang portfolio tu weekend pun saya sanggup ke ofis. Tapi bila dah lama-lama dah steady je handle musim UPU keluar ni.

Mungkin sebab tu orang cakap macam ni kot.

Setuju ke?