Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Caesarian. Show all posts
Showing posts with label Caesarian. Show all posts

09/04/2019

Kakmim & Caesarian

April 09, 2019 1 Komen
APRIL Bulan Kesedaran Caesarean Sedunia - Ini Kisah Kakmim

Sempena bulan April ni bulan kesedaran Caesarean sedunia makanya saya pun nak mencoret sedikit di sini. Hmm... bagi yang telah lama follow blog ni memang saya coretkan di sini pengalaman 1st pregnancy saya dulu di mana si kakak masih dalam keadaan breech semasa 7 bulan. Dia tetap setia 'duduk' sehinggalah full term 36 minggu. Pernah melalui proses ECV (External Cephalic Version) tapi sakit yakmat dan saya terus surrender sign form set appointment LSCS pada minggu ke 39.

Pada mulanya tau si kakak berada dalam kedudukan breech, sedih sangat. Ye lah anak pertama lagi dah nak kena operate, tak sempat nak merasa kelahiran normal. Dan bila dah operate peluang nak beranak ramai paling maksimum pun 3 je lah. Huhuhu. Memang frust jugak sebab target nak anak 4.

Kakak ni cucu sulung, cicit sulung. Semua orang memang menunggu kelahiran dia. Dalam famili sebelah mak memang takde sejarah makcik² yang operate. Mak dan Wa (kakak sulung mak) memang tak tau pun cara-cara nak jaga orang berpantang ceaser ni. Mak dan Wa pun push jugak saya berurut dengan mak bidan. Huhuhu. Saya rela dalam terpaksa, patuh je cakap mak dan wa, pergilah umah mak bidan tapi tak berjaya. Nasib baik tak jadi apa-apa time tu. Bila difikirkan balik, memang risky betul time tu.

Dan yang paling sedih yang tak dapat saya lupakan, adalah sorang colleague tu di Kolej, bila dengar je saya plan LSCS bukannya nak bagi moral support, cerita benda yang menyeramkan lagi ada. Dia ceritalah ada orang lepas ceaser terus lumpuh. Memang bengang sangat time tu. Mulut tu memang takde insurans. Bukannya kita nak pun baby kat dalam songsang. Kenapa dia nak memperkecilkan kelahiran baby saya nanti?? Tau tak perasaan tu? Dah lah ko pregnant anak pertama, pengalaman zero pastu ko sogok dengan cerita² macam tu. Memang aura negatif betul. Sampai hari ni saya masih ingat situasi tu, kami berbual dalam pantri. Geram sangat.

Tapi ada jugak manisnya plan LSCS ni. Doktor tanya nak set LSCS pada 29 Oktober ke 30 Oktober? Of course lah nak 30 Oktober, senang sikit nak ingat kan? Hehehe. 

Malam sebelum nak ceaser tu memang tak boleh tidur. Macam² jer yang difikirkan. 10 malam dah start puasa dah. Rasanya kol 12 lebih jugak baru dapat melelapkan mata. Rasa macam banduan yang menunggu nak ke tali gantung jer rasanya.

Paginya saat nak masuk OT memang masih ingat lagi nurse panggil, Patient bed 12 mandi bersih² dan pakai baju OT ni. Sedih tau disuruh mandi tu. Entah² mandi sendiri yang terakhir ke. Huhuhu.

Dah siap lengkap dengan pakaian OT nurse sibuk pulak cari husband. Manalah pulak husband ku ini. Sedihnya takde sapa² kecuali nurse je. Rupanya bila nurse dah usung ke OT Encik Suami dah siap berpakaian lengkap OT jugak tolong usung katil ke OT. Sedihnya time tu. Uwaaaaaaaa!!

Masa nak cucuk epidural, tengok Encik Suami lambai² dari luar. Pilu jer rasa tapi time tu mulut memang kumat-kamit baca doa je. Macam-macam surah dan doa yang keluar. Sungguh tak lama, sekejap jer prosedur dalam 20 minit macam tu sahlah saya bergelar Ibu. Alhamdulillah.

Dan yang surprisenya tak sangka pulak baby yang kuar tu baby girl!! Hehehehe. Alhamdulillah, tu cerita 10 tahun yang lalu. Sekarang kakak dah darjah 4. Syukur.

Gambar pertama kakak yang disnap Ayah di OT. Time tu guna BB so kualiti gambar takdelah macam Oppo. Hahahaha. Berat kakak time tu 3.17 kg. Dan dia memang menjuarai carta berat ketika lahir dalam #TheIMANs

Adik² si kakak pun ada 3 orang sekarang, semuanya boy dan semuanya kelahiran normal. Syukur sangat.

Sesungguhnya, caesarean bukanlah pengakhiran kepada kelahiran normal ye uols. Just be positive dan prepare ilmu parenting agar penuh di dada. Saya alhamdulillah dapat 3x vaginal delivery selepas ceasarian. 






09/01/2010

Kisah Benar: 1001 Caesarian

January 09, 2010 11 Komen
Di awal pagi yang indah dan ceria ini, saya nak berkonsi sedikit lah tentang pengalaman saya semasa melahirkan Iman Madihah. Saya pun tak tau, boleh ke idak dikatakan 'melahirkan'. Mungkin orang-orang yang merasakan diri mereka HEBAT akan MENIDAKKAN term 'melahirkan' yang saya gunakan. Al-maklumlah kan, saya ni bersalin kaedah caesarian, bukan normal seperti ibu-ibu yang lain. Nah, perasaan rendah diri saya sudah tiba kembali.

Alhamdulillah. Itu saja yang mampu saya ucapkan sebelum saya meluahkan apa yang tak terluah di bibir saya selama ini. Hanya kepada Encik Suami tempat saya bercerita, meluahkan perasaan, menitiskan air mata, jika sebaris dua kata daripada orang-orang yang HEBAT ketika melahirkan diajukan kepada saya. Oh, kenapa tiba-tiba saya begitu sensitif?

Perasaan ini, perasaan rendah diri ini, sudah terbit di lubuk hati saya semenjak saya diberi pilihan oleh pakar perubatan untuk bersalin secara caesarian, ataupun sesiapa yang tak tau apa itu ceasarian, iaitu melahirkan anak secara pembedahan. Ya! Bayi saya keluar ikut 'tingkap', bukan ikut 'pintu' seperti biasa tapi saya juga telah mengendong bayi saya selama 39 minggu atau 9 bulan 21 hari. Saya juga merasa pengalaman morning sickness, bengkak kaki, pening-pening, ya, saya merasa semua itu. Itu normal kan? Cuma pabila tiba saat melahirkan, kepala bayi saya tidak turun ke bawah seperti biasa, maka sebab itulah saya diberi pilihan untuk c-section. Seperti kata pakar perubatan, jika dulunya kes seperti saya ini boleh melahirkan secara normal tapi sekarang mereka tidak menggalakkan kaki bayi yang keluar dahulu kerana ini membahayakan nyawa bayi dan boleh menyebabkan kematian. Tambahan lagi, jika kes anak sulung seperti saya, yang tiada pengalaman ataupun lebih tepat lagi tidak tahu meneran, memang mereka tidak akan benarkan bersalin secara normal. Maka, siapa yang nak menanggung risiko? Pengamal perubatan pun tak mahu menanggung risiko apatah lagi saya. Bayi saya yang pertama,cahaya mata penyeri hidup keluarga, saya takmo kehilangan bayi saya tanpa sempat saya mencium dahinya, tanpa sempat ayahnya untuk mengazankannya. Saya tak mahu.

Sepanjang tempoh kehamilan saya, alhamdulillah kesihatan saya begitu memberansangkan. Tiada kes serius, cuma sekali paras HB saya turun ke 10 (sekali je), sekali sembelit (5 hari jer). Semasa di trimester pertama, morning sickness saya pun terkawal cuma saya ada gatal-gatal di kulit (berparut tapi saya redha). Tapi pabila masuk ke trimester kedua, semuanya ok. Pertambahan berat badan pun normal dan berkadar linear. Perut saya mula membesar dan tak boleh disembunyikan lagi ketika kandungan berusia 28 minggu atau 7 bulan. Ramai yang mengatakan perut saya kecil. Ya. Perut saya kecil, tak besar, tak macam orang mengandung yang lain. Mungkin emak saya pun macam tu(mungkin gen), atau mungkin jugak sebelum mengandung memang perut saya FLAT atau istilah kawan-kawan di kampus dahulu, tidak berperut. Bukan salah saya perut saya tidak membesar. Yang saya tahu bayi di dalam kandungan saya sihat dan pertambahan berat saya juga berkadar linear, naik dengan perlahan-lahan seperti di dalam graf. Saya punya perut saya tau lah,bayi saya pun bergerak dan memberi respon secara aktif semasa dalam kandungan, saya tak heboh pun.

Mungkin hikmah perut saya kecil, saya boleh bergerak aktif semasa di ofis. Saya ke sana, ke mari tapi pabila naik tangga jer, itu sedikit melenguhkan. Bab-bab berjalan saya ok lagi, tawaf The Spring berkali-kali walaupun kaki saya bengkak di kala kandungan 7 bulan. Driving pun no problem, kandungan 37 minggu saya masih driving seorang dari Sukmaville ke Bau. Bayi tidak meragam, itulah Iman Madihah kesayangan saya.

Semasa 7 bulan, bayi saya disahkan dalam keadaan breech ataupun songsang. Walau bagaimanapun doktor memberi peluang sampai kandungan saya mencecah 36 minggu untuk kepala bayi turun. Pabila kandungan 37 minggu, kepala bayi masih jugak di atas. Doktor menyarankan saya melakukan ECV. Mulanya saya berkeras, enggan tapi at last saya mengalah. Tak salah berusaha dan mencuba, tapi bayi memang degil. Emak juga berusaha membawa saya berurut dengan mak bidan walaupun nurse berulang-ulang kali melarang, tapi saya dengar jugak cadangan emak, ye la, mana la tau berkat dengar kata mak. Tapi bila buat scanning selepas berurut 2 hari sebelum c-section, bayi masih juga breech, Doktor juga mengatakan sekiranya saya bukan elektif c-section berkemungkinan besar saya juga akan 'disiang' kerana bayi saya sedikit besar dan tulang pelvik saya kecil. Tak kisahlah, yang penting selepas tu saya memang bersedia dari segi fizikal dan mental untuk 'disiang' demi nyawa seorang anak kecil yang telah saya bawak dari Sarawak ke Kedah, ke Terengganu ke Miri ke Pahang, sepanjang tempoh 39 minggu. Nyawa itulah bayi saya, Iman Madihah.

"Kawan saya selepas ceasar terus lumpuh, dia tak boleh bangun." Kata-kata itulah yang saya tidak akan lupakan sampai bila-bila. Tiada sokongan moral, cuma ayat menakutkan dan ayat sungguh tak blah, annoying sungguh perempuan itu. Akan saya ingati sampai bila-bila.Tapi, saya kuatkan iman, berserah kepada Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyanyang. DIA lebih mengetahui qada' dan qadar' umatNya. Bukan perempuan yang rasa BAGUS itu. Oh, bukan.

"Ceasar pun keluar darah ke?". Oh,kecewanya saya. Saya kecik hati tau!

"Caesar takde rasa kena 'seluk' kan?". Eh, ada lah. Saya pun ada uterus.

"Potong menegak ke?". Hello, potong melintang ok, potong di lipatan bawah perut.

Wahai kawan-kawan, saya bukanlah orang yang HEBAT, saya bersalin secara ceasarian. Tahukah kawan-kawan bagaimana kaedah ceasarian ni mendapat nama? Pernah dengar nama Julius Caesar? Pernah? Tak pernah? Kalo tak pernah, sila google sendiri. Julius Ceasar ialah orang pertama yang dilahirkan dengan kaedah pembedahan dengan menggunakan teknologi perubatan pada zamannya. Dan semenjak itu, bersalin dengan kaedah pembedahan dinamakan caesarian.

Kawan-kawan kenal Adi Putra? Kanak-kanak yang bijak Matematik yang pernah menggemparkan Malaysia suatu ketika dulu? Adi Putra dilahirkan dengan kakinya keluar dahulu iaitu berada dalam keadaan songsang semasa di dalam perut ibunya. Adi Putra keluar dalam keadaan bersujud! Tetapi dia berjaya dilahirkans ecara normal kerana Adi Putra merupakan anak ketiga, dan ibunya berpengalaman meneran. keluar bayinya sebelum ni. Nah, bayi songsang juga boleh menjadi 'sesuatu', bayi songsang juga bayi normal, cuma kaedah dia keluar yang tidak normal dari biasa. Saya sayang bayi saya, walaupun semasa di dalam rahim dia selesa 'duduk' tetapi dia tetap nyawa saya. Dia Iman Madihah saya. Kepercayaan Yang Terpuji, itulah Iman Madihah.

Makanya kawan-kawan, sekiranya kawan-kawan dinasihatkan dan diberi pilihan untuk bersalin secara c-section, janganlah berasa rendah diri, ramai yang bersalin c-section sekarang. Siapa yang tak ralit jika tak merasa pengalaman meneran tu, tapi keadaan tak mengizinkan. Redha dan pasrah lah. Semoga semuanya berjalan lancar. Bercerita pengalaman saya semasa di OT (operation theatre), semuanya berlaku sekelip mata sahaja, janji kuatkan semangat, berserah kepada Allah, basahkan mulut dengan zikir dan selawat, insya Allah kesakitan itu tak lama. Saya sendiri selepas keluar dari OT memang tak boleh blah la sakitnya bila ubat bius hilang, tapi teknologi perubatan kan dah moden, alhamdulilah, keesokkan harinya saya dah boleh bangun dan berjalan. Itu la kena kuatkan semangat, think positive, itu yang paling penting. C-section belum pernah membunuh! Ingat tu.

Penjagaan selepasc-section, memang agak sukar tetapi jangan sapu apa-apa pada luka jahitan. Itu yang penting. Biarkan luka jahitan tu kering dan sembuh sendiri. Pastikan makan ikan haruan atau amalkan pengambilan pati ikan haruan untuk penyembuhan dalaman. Lain-lain biar luka sembuh sendiri. Selepas 2 bulan bolehlah sapu jeli gamat atau apa-apa yang dicadangkan pengamal perubatan untuk penyembuhan parut di luar. Dan, think positive, itu yang penting. Jangan lupa dalam pantang, jangan terlalu memanjakan diri, bergeraklah, berjalanlah di dalam rumah, jangan hanya baring jer, dengan bergerak penyembuhan luka jahitan lebih cepat tapi janganlah sama sekali jalan membongkok. Berdiri dengan postur badan yang lurus supaya penyembuhan jahitan luka lebih baik.

Kepada yang mengandung tu, jangan takut jika mendengar perkataan caesarian, sebenarnya ia tidak menyakitkan. Just think positive. Good luck!

Bayi saya yang dilahirkan secara ceasarian seberat 3.17 kg sekarang telah berusia 2 bulan 10 hari. Sekarang beratnya telah mencecah 5.4 kg. Alhamdulillah.

Selepas kahwin berat saya 44 kg, kali terakhir timbang sebelum bersalin berat saya 57 kg, sekarang berat saya telah turun ke 44 kg kembali. Alhamdulillah.

Mungkin saya akan cuba menambahkan berat badan saya sedikit selepas ni. Wish me luck.

post signature