Follow Us @soratemplates

26/10/2021

Kayuhan Pagi Minggu

October 26, 2021 7 Komen

Alhamdulillah.. pagi minggu saya masih diberikan semangat dan kudrat untuk berkayuh. Sebelum ni Encik Suami ajak memang malas sangat nak bersiap, tapi sekarang okay ada semangat sikit nak menyihatkan badan. 

Pagi minggu tersebut cuaca sporting sangat, Gunung Santubong pun nampak jelas dari kejauhan. Subhanallah tenang dan asyik sangat cuaca pagi tu. Kami ambik route lain pulak boleh tengok-tengok view rumah orang di awal pagi. Ada yang dah siap sidai baju ada jugak yang masih tertutup rapat.


Suka cycling area gudang ni. Buat 2 loop pun okay. Ada jugak orang lain yang cycling kat sini, bukan kami je.


Nikmat bila dah sampai rumah kena la posing dulu sebelum park basikal dan skipping. Encik Suami macam biasa akan sambung kayuh lagi. So far okaylah 1 jam berkayuh setiap hujung minggu. Dah ada konfiden dah nak berkayuh di jalan besar. Practise makes perfect kan?


24/10/2021

Review Novel: Namaku Khadijah

October 24, 2021 3 Komen

 Sekarang memang target nak habiskan pembacaan novel yang telah dibeli. Syukur walaupun novel ni beli dah beberapa bulan yang lepas akhirnya telah siap dikhatam jugak. Bulan ni rasanya dah 3 novel dah khatam, cuma reviewnya malas.

Namaku Khadijah - begitulah tajuk diberi penulis yang menggunakan nama PENA KAYU. Watak utama dalam novel ni ialah seorang wanita mualaf, Shin yang akhirnya memilih nama Khadijah sebagai nama Islamnya. Pemilihan nama Khadijah adalah kerana dia terpaut dengan pembacaan tentang keperibadian isteri Rasulullah SAW ketika menumpang bilik musuhnya, Fahri yang juga anak sahabat ayahnya. Dari buku tersebutlah jiwanya terpaut dengan Islam.


Sesuatu telah terjadi menyebabkan Shin menghilangkan diri dari orang-orang yang mengenali dirinya. Apabila tiba masanya dia kembali untuk mencari pusara orang tua yang telah menjaga dan menyayanginya sejak kecil. Walaupun Shin cuma anak angkat tetapi dia disayangi oleh suami isteri Lee seperti menatang minyak yang penuh. Satu keistimewaan Khadijah yang membuatkan orang terpesona dengannya ialah sepasang mata berwarna hijau zamrud yang terlindung di sebalik niqabnya.

 Suratan atau kebetulan Khadijah telah memohon jawatan kosong di syarikat milik Fahri dan sahabat baiknya, Hafez. Walaupun Khadijah telah berimej baharu, Fahri masih boleh mengecam sepasang mata hijau zamrud milik Shin yang kini Khadijah. Fahri menagih cinta lama kepada Khadijah walaupun sedar dirinya tunangan orang. Untuk mengelakkan dirinya dikecam sebagai orang ketiga dan menghancurkan harapan ibu Fahri yang telah menganggap Khadijah anak angkatnya, Khadijah telah melamar Hafez yang juga bossnya sebagai suami. Hafez yang dulunya benci dengan Khadijah akhirnya bersetuju menerima lamaran Khadijah kerana aura Khadijah telah mengubah persepsi Hafez yang dulunya anti-perkahwinan dan anti-komitmen.

Walaupun selamat bergelar suami isteri, banyak dugaan yang melanda Khadijah, Fahri, Hafez. Khadijah dilihat seorang wanita yang selalu tenang, kuat, rasional yang menjadi dahan tempat suaminya bergantung harap. Hafez pula seorang lelaki yang ego, moody, keras hati telah berjaya dijinakkan oleh seorang wanita berniqab bermata hijau zamrud yang bernama Khadijah. Begitulah serba sedikit jalan cerita "Namaku Khadijah."

Saya suka garapan Pena Kayu ni kerana dalam novel ni dia menggambarkan watak Khadijah seorang wanita yang tidak lemah malah Khadijah pula yang menjadi pelindung kepada suaminya. Cuma saya tak dapat membayangkan wajah Khadijah kerana dia berniqab. Hahaha! Boleh pulak macam tu kan?

Oh, ya.. saya bagi novel "Namaku Khadijah" ni 4 haa! 
Haa 1 Haa 2 Haa 3 Haa 4
Hahaha! 




23/10/2021

Kayuhan Minggu 2

October 23, 2021 5 Komen

Pagi ni lepas subuh kami laki-bini dah siap-siap nak berkayuh
Encik Suami suh ambik 'gula' dulu sebelum kayuh
So saya minum Nestum 3 in 1
Dia pulak Horlick 3 in 1
Lepas warming up ala kadar, pusing-pusing lorong sekejap 
Lepas tu baru start kayuh
Target saya pagi ni Encik Suami letak 8 km je
Mampu ke? 

Ni gambar dah sampai rumah dah
Saya sambung skipping, Encik Suami sambung kayuh lagi

Tak sampai pun KPI 8 km
Hihihi! 
Tapi boleh lah kan hampir 7 km pusing taman
Encik Suami cakap lepas ni training tambah speed kayuh pulak
Doakan saya istiqamah ya 😊😊



 

21/10/2021

Godaan Tupperware Comel

October 21, 2021 13 Komen

Tupperware baharu lagi?
Adoi.. tak boleh tahan bila tengok mini signature square ni.
Tambahan pulak kaler sama dengan koleksi Universal Jar yang ada kat rumah.

Mula-mula plan nak beli merah dan purple.
Last-last terbeli semua kaler.

Tadaa!! Dah sampai pun
Beli harga member sebab kita member ☺️

Cukup dah untuk 4 beradik.. haha
Yang hijau atas sekali tu memang dah lama dah ada
So tambah 3 kaler lagi
Ngam sangat untuk bawak bekal sandwich ni
Atau butter cake
Sebab tu saya suka sangat design ni

Niat di hati memang tak nak dah nak tambah koleksi Tupperware
Tapi kadang-kadang tu tewas jugak
Perempuan kan ada 9 nafsu
Bulan ni pun dah grab 2 jenis koleksi
🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

 

18/10/2021

Kena Scam The Bare Bears Dalam Mamee Monster

October 18, 2021 18 Komen

Comel tak kite?

Kerana kecomelanmu Bare Bear, Ayah IMAN tertipu
Kena scam dengan Mamee Monster pulak
Kah! Kah! Kah!

Geram sangat tengok Bare Bear ni
Comel sangat diorang

Ingatkan satu bungkus tu semua muka The Bare Bears ni
Rupanya sebungkus je ada gambar si Bare Bear
Huwaaa!!
Beria kami anak-beranak bukak plastik si jajan Mamee Monster ni

Sebungkus gambar Bare Bear ni pulak flavornya rendang
Sebungkus ni je lah flavor rendang
Nasib baik jugak tak semua
Sebabnya takdelah sedap sangat pun
Cukup rasa sekali je
Itu pun bukan makan sebungkus

Rasanya macam keropok perisa kari zaman kecik-kecik dulu
Mungkin ada orang suka rasanya
Saya tak berapa.. cukup rasa sekali je
Tapi Alan dan Awan cakap sedap
Selera kita tak semestinya sama kan?



 

17/10/2021

Ride Pertama On The Road

October 17, 2021 14 Komen

Masuk minggu ketiga cuba berbasikal
Setiap hujung minggu kami akan cari port untuk berkayuh
Tidak dilupakan juga #theIMANs
Petang tadi En Suami ajak kayuh lagi
Sepatutnya nak berkayuh pagi tapi cuaca agak lembap
So plan kayuh dia tangguhkan ke petang
Nak tak nak saya cuba juga beranikan diri kayuh di jalan utama
Saya takut saya panik je kalau ada banyak kereta..haha

Pencapaian pertama ya bagi saya
Berjaya juga unlock sampai 6 km
Tak puas sebenarnya
Rasanya saya boleh lagi kot
Tapi tak berani nak over confident kemampuan diri
Minggu depan kita cuba unlock ke 10 km
Chewahh! 



Thank you kitak.. sik dapat nya nak kayuh laju sebab sikmok bininya lelah gilak berkayuh


Muka happy dah sampai rumah. 
Kami kayuh area taman kami je pun. 
Lepas Encik Suami hantar saya balik rumah, dia sambung kayuh lagi. Hihihi! 
Iya la setakat 6 km apa sangatlah bagi dia kan? 
Saya ni yang over mengah 😂😂😂