Follow Us @soratemplates

Showing posts with label IMAN. Show all posts
Showing posts with label IMAN. Show all posts

29/08/2021

27/06/2021

PDPR PSV Tahun 6: Arca Stabil - Ikan

June 27, 2021 20 Komen

Kerja PSV si kakak.
Sekejap je dia buat.
Dia naik bilik..
Dalam setengah jam macam tu turun bawah balik.

Ibu, arca ikan dah siap!

Ibu, tolong ambik gambar nak send dengan cikgu.
Baikkk!!

Ibu ni kalau PSV ni memang lemah semangat.
Subjek paling tak suka masa di sekolah rendah & menengah!
Nasib anak daranya tak mewarisi semangat Ibu.
Hahaha!

 

15/04/2021

Throwback Thursday: Tentang Imran Mudzaffar

April 15, 2021 6 Komen

Hari ini 15 April ulang tahun ke-7 anak Ibu yang ke-7 tahun. Happy birthday, Imran Mudzaffar! Atau nama glamernya "Awan".


7 tahun yang lalu, 4.54 petang lahirlah Imran Mudzaffar ke dunia, tapi saat gambar ini diambil masih lagi di LR sebab tunggu katillah kot.


Hari tu ada yang tanya macam mana boleh dapat nama Awan?


Dulu-dulu masa kecik Imran ni ada pelat sikit. Dia tak susah nak sebut "R". Mula-mula tu dia bahasakan diri dia Iwan (Imran). Abang dia (Irfan) masa di taska cikgu-cikgu dan geng taska semua panggil dia "Abam'. So terlekatlah panggilan "Abam" kat abang, Iwan pulak auto tertukar jadi "Awan" di kalangan adik-beradik. Bila Idlan pulak lahir, automatik panggil dia "Alan" so semualah bermula dengan vokal A, Abam, Awan & Alan. Hehehe.


Masa di taska dulu, Awan ni cikgu panggil Dekwan dan bila Alan register taska yang sama, cikgu panggil dia Deklan. Dulu masa semua kecik, diorang 5 sepupu ni 1 taska. 2 lagi anak adik Kakmim. Memang sumber pendapatan utama taska lah anak kitorang untuk beberapa tahun tu. Hahaha. Bila dah cikgu-cikgu best, baik of courselah malas nak tukar sana-sini. Diorang dah tak stay taska bila semua dah masuk 4 tahun sebab bila 4 tahun dah hantar semua diorang ke PASTI ambik pakej pagi sampai petang. Begitulah bila mak bekerja.


2016 - sambut birthday ke-2 tahun di taska


Kek Didi & Friends


Kawan-kawan di taska.


Eh, throwback ceta taska pulak. Padahal hari ni birthday Awan. Tahun lepas pun birthday Awan masa PKP. Kitorang celebrate lambat sehari sebab tunggu Ayah dapat release order (RO) dari kuarantin. Nasib baiklah 2nd swab negative hari tu tapi lambat jugaklah RO keluar, petang baru boleh balik rumah.


Gambar birthday tahun lepas, yang disambut lambat sehari, 16 April 2020.


4 beradik ni, tahun lepas. Thanks to Google Photos. Hehe!



Al-kisahnya Awan ni paling awal 'keluar', 37 minggu dah keluar. Ingat lagi time ni sibuk dengan audit MQA, memang aktif lah ke sana ke sini, naik tangga turun tangga sebab tu lah dia nak keluar awal kot. Masa tu tempat kerja masih jauh lagi, 1 jam driving. Memang banyak faktor jugaklah kenapa Awan nak keluar awal.


Baca juga: https://www.kakmim.com/2014/05/introducing-another-iman-in-family.html


Tahun 2014 ni antara tahun yang tak aktif blog. Memang jaranglah update pasal #anakno3 ni. Kesian dia. Sekali-sekala jer kalau terasa nak update baru update, tapi di IG banyak jugak post pasal Awan ni.


Baca juga: https://www.kakmim.com/2015/04/imran-mudzaffar.html


Itulah bestnya kalau rajin update blog, semua catatan tersimpan kat blog kan? Senang nak throw back balik. 


Baca: https://www.kakmim.com/2015/04/happy-birthday-imran-mudzaffar.html

Baca: https://www.kakmim.com/2019/04/birthday-si-anak-no-3.html



2018 - birthday ke-4 tahun.


Dah nama pun Throwback Thursday, kita throwback je lah ye. Now dah tau ke camne Imran boleh jadi Awan? Hehehe.

03/04/2021

Catatan Si Kakak 2018

April 03, 2021 9 Komen


Godek-godek FB pagi ni tetiba terscroll post tentang si kakak. Si kakak ni memang suka menulis dan menconteng. Nah! Catatan Iman pada 2018! Rupanya ada hati nak jadi blogger terkenal. Hihihi!


Iman antara push factor kenapa saya aktif blogging dulu. Ye lah anak pertama ada je nak diupdate. Sampai member-member blog yang follow sejak saya bertunang, buat persiapan kawen dan sehingga pregnant teruja nak tengok baby bump saya masa 2009! Mungkin sebab tu lah kot Iman pun suka menulis. Kalau digilap mungkin boleh pergi jauh sebab sekarang memang dia suka belajar bahasa. Sekarang dia suka belajar bahasa Jepun. Dia ada buku nota vocab bahasa Jepun nya. Saya tanya kenapa taknak belajar bahasa Korea, dia cakap dia suka bahasa Jepun. Tapi saya rasa sebab dia suka tengok anime Jepun. Tu yang sampai nak belajar bahasa Jepun tu.


Ibu Ayah tak kisah anak-anak Ibu Ayah nak jadi apa besar nanti. Nak belajar di Jepun pun Ayah dah bagi green light. Janji pandai jaga diri sendiri. Tapi kakak ni cita-cita nak jadi doktor veterinar. Hmm.. memang tak samalah dengan Ibu masa kecik dulu.

31/01/2021

GGAM Legacy 2021

January 31, 2021 11 Komen

Hari Khamis tu cikgu ada bagi link untuk Pandu Puteri Tunas join GGAM Legacy. Semangat Ibu register Kakak. Siap buat reminder lagi kat handphone takut terlupa. Almaklumlah programnya hari Ahad takut terlajak tidur pulak. Nampak tak siapa yang lebih bersemangat kat sini?





Cikgu cakap semua wajib menggunakan full uniform bila online Zoom. Kakak cakap bajunya dah kecik. Takpelah, lepas ni macam lebih ke online je. Pakai baju kecik masa online takpe. Kat rumah je. Hihi!




Macam biasalah cikgu nak bukti bergambar semasa online. Lepas tu gambar-gambar ni untuk buat laporan masuk dalam buku log. 

Penat jugak jadi pemantau ni. Perut pun berdondang sayang sebab program abis lambat. Dah setel masak awal tapi nak tunggu semua sekali makan bersama.

Mana tak lambat, habis zoom cikgu ajak masuk GM pulak nak ambik gambar semua untuk pelaporan sekolah. Layan saja lah.

 

18/01/2021

4 Bujang

January 18, 2021 14 Komen

Bila diberi chance pegang henfon, apalagi diorang ni. Geram! Sanggup buat apa saja supaya Ibu benarkan diorang main game di henfon. Bagus jugak, ada yang tukang sapu lantai, lepas sapu baru vakum dan akhir sekali mop. Sila ikut turutan ye. 


Jangan lupa sidai baju, bersihkan litter kucing, simpan pinggan mangkuk kering, bagitau je semua on. Kalau tak, Ibu tak bagi henfon. Kah! Kah!


4 bujang? Mana datang sorang lagi bujang tu? Ha.. sorang lagi kazen #theIMANs yang tinggal selorong dengan kami. Anak adik Kakmim. Terkejut-terkejut adalah diorang 3 beradik menjenguk depan pintu rumah. Kebetulan hari tu semua pakai baju biru. Sampai-sampai je depan rumah sibuk si Amirul menegur #theIMANs, "Apa ni semua baju biru". Lepas tu diorang semua gelak.


Mereka ni sebaya je semua, kecuali Alan yang takde geng. Alan selalunya mereka takmo layan sangat tapi kalau mereka nak 'mempergunakan' Alan baru mereka baik dengan Alan. Imran dan Amirul pulak memang geng keras tapi kalau mereka 3 beradik saja, baik pulak main dengan Alan. Kadang-kadang gaduh jugak, biasalah budak-budak. Tapi Imran & Amirul memang jarang-jarang sangat bergaduh. BFF dan geng membawang. Cerita tak pandai habis. Dari kecik lagi mereka bersama. Dari masuk taska hingga ke tadika. Tahun ni darjah 1 barulah mereka terpisah. Kakmim selalu sembang dengan Encik Suami macam manalah si Imran & Amirul bila dah remaja kelak. Mereka ni adik beradik susuan sebab tu bonding rapat jugak kot. 


Cepat je masa berlalu, anak-anak semuanya semakin membesar. Hmm..


10/01/2021

Masanya Untuk Masuk Studio Rakaman

January 10, 2021 12 Komen

Hari ni hari Sabtu. Tibalah hari yang ditunggu-tunggu. Team Kakak akan masuk studio untuk proses rakaman lagu sekolah. Dress code untuk hari ni, black & white. Tapi Kakmim cakap pakai all black saja sebabnya hitam atau putih kan? Itu pemahaman Kakmim.








Awal kami semua bersiap. Yes, kami, #imanfamilia. Ibu akan menemani Kakak ke studio untuk rakaman lagu sekolah. Ayah pulak dengan adik-adik akan pergi kenduri kahwin. Hari ni Ibu terpaksa rajin macam pagi-pagi nak ke sekolah. Siapkan sarapan dan jugak bekal.


Itu haa.. studio nya. Semua murid dihantar oleh parents masing-masing. So takde masalah parents perlu isi borang lepas tanggung segala. Ok lah kan?


Cikgu dah brief dah semua kena ada di studio sebelum 10 pagi. Breakfast siap-siap dari rumah. Kami pun gerak awal sebab tak berapa familiar area studio tu. Alhamdulillah sebelum 9.30 pagi kami bertiga dah sampai di parking. Hari ni Ibu ditemani adik sebab Ayah kan memenuhi jemputan walimatul urus sepupunya yang kahwin. Sementara tunggu cikgu dan kawan-kawan lain sampai apalagi kami selfie dulu. Hihi.




Bila semua dah sampai cikgu cakap bergambar dulu. Baik! kalau cikgu tak cakap pun memang mak-mak akan suruh ambik group photo jugak. Hihi. Cikgu cakap ni projek rahsia, takmo diwar-warkan dulu. Ertinya tak boleh share di mana-mana media sosial lah ni. Tapi blog ni bukan glamer pun, takde apa hal lah simpan sini kan?


Tema hitam putih.


Plannya sementara tunggu proses rakaman selesai Kakmim dan adik nak 'bertapa' dalam kereta je. Kakmim dah siap bawak bekal untuk dimakan dan buku untuk dihadam, eh dibaca. Tapi tetiba cikgu call mintak tolong belikan makanan budak-budak ni semua. So kami bertiga, Kakmim, adik dan mama kawan Iman pun cari KFC di shopping mall berdekatan. Setel urusan pembelian, rakaman pun selesai. Alhamdulillah dipermudahkan urusan mereka. 


Dalam studio.


Dia lead rupanya.
 


Alhamdulillah... semua selesai dalam masa kurang dari 2 jam. Tunggu editing je lagi.



Sebelum 12 tengah hari semua dah dapat set KFC masing-masing dan bersedia untuk balik. Tak sabar pulak rasa nak dengar rakaman mereka yang telah siap. Aktiviti balik rumah pulun tido sampai petang. Hahaha!

07/01/2021

Throwback Thursday - 12 Tahun

January 07, 2021 9 Komen


Throwback gambar 8 tahun yang lepas! Terima kasih FB selaku arkib penyimpan gambar-gambar dahulu-kala. Masa ni kakak baru masuk tadika 4 tahun (Level 1).



Iman & Iman

Yang lelaki anak jiran, yang perempuan #anakno1 Kakmim
Dulu Iman (lelaki) ni tinggal selorong dengan umah mak Kakmim
Adik-beradik Iman (lelaki) ni semuanya perempuan, dia anak bongsu
Kakak-kakak pun dah besar 
So dia selalu bawak mainan dia pergi umah mak Kakmim
Nak main dengan Iman (perempuan) dan adik-adik Iman sekali
Meriah kan main umah nenek Iman (perempuan).. daripada dia main sorang² kat umah
Tambah² lagi adik² Iman (perempuan) ni semuanya lelaki
Memang geng lah..


Tahun ni tahun 2021, kedua-duanya dah 12 tahun, dah darjah 6 tak lama lagi
Iman si kakak ni pun dah semakin pemalu
Dah tak berapa layan dah budak² lelaki kecuali yang 1 kelas dengan dia
Iman (lelaki) ni kebetulan 1 sekolah jugak dengan si kakak
Baru-baru ni famili Iman ni dah pindah rumah, masih di taman yang sama, tapi lorong lain
Memang dah takdelah lepak umah mak Kakmim lagi main beyblade
Kalau terjumpa di sekolah, adalah si #anakno2 Kakmim, Irfan bagitau dia jumpa Iman (lelaki)
Kakak kalau 'terjumpa' memang tak layan dah lelaki
Pemalu anak dara aku ni
Kah! Kah!


Cepat pulak rasanya anak-anak ni membesar
Bila anak dah meningkat remaja lain pulak dah cara layanan kat diorang
Hmmm...
Nak nangis... terharu!!
Aku ada anak dara lah weyyy!!!

06/01/2021

Training Vokal Untuk Rakaman Lagu Sekolah

January 06, 2021 13 Komen

Kakak memang join kelab angklung di sekolah sejak tahun 4 lagi. Kalau ada event atau program di sekolah memang team mereka yang akan perform. 


Tengah bulan lepas tiba-tiba jer cikgu angklung mesej Ibu untuk 'meminang' Kakak untuk join 1 projek di sekolah.


Faham tak? Faham tak? Hehehe

 

Minggu ni masuk minggu ke-3 dah Kakak training untuk vokal lagu sekolah. Kakak cakap dia jugak akan buat 'suara harmoni'. Ada cikgu tunjuk sedikit video masa mereka training di Whatsapp Group khas mereka. Dari minggu lepas lagi cikgu dah remind suruh mereka berpantang jangan minum air sejuk, jangan makan pedas untuk jaga suara. Minggu ni mereka akan masuk studio untuk proses rakaman.





Semoga dipermudahkan urusan semua anak ini demi sekolah mereka tercinta. Bak kata cikgu Kakak, ada juak kenangan Iman pakei sekolah kelak. Ye lah kan, tahun ni last Kakak di sekolah rendah sebelum bertukar ke uniform biru muda tahun depan.

02/12/2020

Good Night!

December 02, 2020 8 Komen


Dia tertunduk-tunduk membuat sesuatu di lantai. Khusyuk jer. Tiba-tiba:

.

.

.

.

Kakak: Ibu, Ibu.. okay tak lukisan ni?
Ibu: Okay sangat.
Kakak: Kamek deco dengan sticker yang Ibu beli juak. (Saya deco dengan sticker yang Ibu beli jugak).
.

.

Good Night kawan-kawan Ibu. Mimpi manis ya!

 

31/10/2020

Happy Birthday Puteri Sulung Ibu

October 31, 2020 5 Komen

Entri terlewat. Sibuk sangat kat umah tak terpublish pulak entri ni.

Gambar keluar dari OT

30 Oktober 2009 - 11 tahun yang lalu lahirlah puteri sulung Kakmim yang diberi nama Iman Madihah. Alhamdulillah. 

Dah lah 1st time nak merasa pengalaman bersalin terus diuji terpaksa melahirkan dengan cara pembedahan. Masa tu frustated sangat. Kenapa? Ye lah kalau dah ceaser means anak limited 3 orang je lah berdasarkan pengalaman saudara dan kawan-kawan.

Alhamdulillah sekarang 4 cahaya mata dah. Adik-adik semuanya selamat dilahirkan dengan normal. Cuma yang sangkutnya sorang jer lah puteri. 

Tak kisahlah, amanah tetap amanah. Bukan senang nak mendidik anak zaman 4IR ni. Hmm..

Gambar masa darjah 1, 2016

Gambar terkini, darjah 5, 2020







 

31/08/2020

Selamat Hari Merdeka, Malaysia!

August 31, 2020 1 Komen


31 Ogos 2020, malam sebelum tu lagi dah mereka adik beradik diskus nak buat fun walk keliling taman. Ibu dengarrrr je apa yang diorang bincang..

Pagi tadi awal tau diorang bangun, macam nak pegi sekolah, kol 5 sebelum subuh lagi dah bangun. Layankan jer sebab Ibu pun bangun awal jugak sebab nak study.. Chewahhh

Sebelum fun walk tu rupanya ada agenda lain, deco gate umah dulu πŸ˜‚πŸ˜‚ minggu lepas dah si kakak mintak belikan bendera. Ibu dan Ayah takde masa pulak nak gantung, bagus diorang ni ada usaha sendiri πŸ‘


Tengok... Siap bawak beg lagi. Ditanya kenapa bawak beg? Rupanya ada air dan bekal. Entah apa yang diorang bekal.


Tetiba petang masa tengah sibuk nak exam sibuk jugak Ayah compilekan gambar diorang jadi video. Untuk tatapan mereka bila dah besar nanti 😊

Oops.. Ada sorang budak kena tinggal. Nasib baik tak banyak songeh, upah mee sedap jer terus okay, tinggal kat umah pun redha sebab boleh makan mee sedap πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Macam tu lah alkisahnya aktiviti kami di hari merdeka versi pandemik 😁😁😁




02/07/2020

Hari pertama persekolahan norma baharu PKPP

July 02, 2020 4 Komen


Akhirnya... setelah 3 bulan bercuti dikawal pergerakan di rumah, budak² prasekolah seluruh Malaysia kembali ke sekolah semalam, 1 Julai 2020 dengan norma baharu.

Pagi² memang agak liat sikit nak bangun awal almaklumlah dah 3 bulan bangun tido sesuka hati diorang nak kecuali masa bulan puasa hari tu je kena bangun bersahur awal.

Tak ready jugak sebenarnya nak hantar sebab terlupa nak prepare barang² yang cikgu suh bawak. Terlupa nak beli beg bawak bekal, towel kecik, nasiblah ada towel kecik kat umah. Yang ada kaler hijau dan pink, nasib takde yang komplen Ibu bagi towel kaler pink. Hihi.

Face shield pun sama. Tak perasan beli yang kaler pink. Ye lah beli main order tengok gambar je bila cikgu bagi gambar masa di PASTI baru tengok budak lain ada yang pakai kaler biru, hihihi. 

So far semalam semuanya berjalan lancar. Siap dapat hadiah lagi sebab dah siapkan homework masa PKP.

Bertahan jugak rupanya dia berfaceshield di sekolah.


Unboxing hadiah dari cikgu.


Semalam

Hari ini

Hari ini semangat dah sekolah sebab minggu depan kakak pun akan ke sekolah jugak. Hihihi. 


17/04/2019

PROKIDS Tour Ustaz Ebit Lew di Kuching

April 17, 2019 0 Komen
13 April PROKIDS di Kuching. Registernya bulan 1 ari tu dah. Tapi bulan ni baru gitau Kakak. Takut dia excited kalau gitau awal. Hahahaha.

Respon kakak - best. Moral of the program dia taknak tinggal solat, sayang Ibu Ayah, jadi anak yang baik. Semoga istiqomah ye anakanda.

Hari tu saya ada kursus pendek kat Kolej so takleh nak antar kakak ke PCC tu walaupun dekat jer dengan Kolej. So Ayahlah yang antar. Pastu Ayah gitau kol 4 nanti parents pun dijemput sekali untuk sesi doa bersama anak. Apalagi, mesti la tak lepaskan peluang. Biar punch out awal tapi family tetap priority. 

Ramai sangat orang ari tu. Masuk jer dewan memang susah lah nak cari si kakak. Semua budak dah nangis dah, sesi refleksi. Saya ni tengok orang nangis mudah jugak nak berjangkit. Hihihihi.

Dapat snap dari jauh jer Ustaz Ebit.

Jumpa jugak kakak.

Kakak dan anak jiran depan rumah.


Jumpa anak member terus ajak bergambar sebab tak jumpa maknya, bergambar dengan anak pun jadilah.

Jumaat ni cuti umum di Kuching. Si kakak dah pandai request nak join kem anak soleh yang selalu dibuat waktu cuti. Tengok tentatif memang okay sangat. Oklah, Ibu registerkan kakak. Sekali dengan adik k.






15/04/2019

Birthday si anak no 3

April 15, 2019 0 Komen
Selamat hari lahir yang ke-5 #anakno3 Ayah Ibu πŸ’• Request nya tahun tok bukan kek PUBG macam abang, tapi kek sekda gambar, ada nombor ajak 😊 Tq Auntie Naz yang merealisasikan impiaan nya πŸ‘



Si bongsu sik jadi toklah yang paling rapat dengan Ibu sampei digelar 'temunek'. Nya lah bodyguard Ibu, mun Ibu stay up molah keja ofis di umah waktu malam kah, berkemas umah kah, melipat kain kah, nya lah yang akan setia dengan Ibu sampei tengah malam. Nya akan nunggu sampei Ibu setel semua kekadang sampei tertido di kerusi nya 😍😍😍

Mun abang nya nak tido umah nenek nya lah paling susah hati, nya mun dapat sikmok abangnya jauh dari nya πŸ˜‚πŸ˜‚ muka nang serius tapi suka senyum.. Kekadang sikda papa pun tersengeh ajak 😁

Mun Ibu marahnya siap jak, manasnya nangis sebab baginya Ibu sik boleh marah nya sebab nya sayang Ibu 🀣 Kelak nya rindu Ibu πŸ˜‚

Walaupun gap nya dengan adiknya rapat tapi nya paling manjak daripada adiknya. Dan nya lah yang bf paling lamak antara semua adik beradik 😊😊

15 April 2019, happy 5th birthday Imran Mudzaffar πŸŽ‰πŸŽŠπŸŽˆ

Soalan yang selalu Ibu tanyak nya, kelak Ibu dah tua, muka Ibu dah sik cantik agik, sayang Ibu agik sik??

Sayanggggg... Cepat jak nya jawab koh. πŸ˜πŸ’•πŸ˜

Ari tok celebrate di sekolah, cun ada geng juak yang celebrate birthday 6 tahun. Meriah kek jadinya. Hehehe.

Happy birthday Imran & Fatin

Geng keras di sekolah