Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Birthday. Show all posts
Showing posts with label Birthday. Show all posts

10/08/2021

Kek Birthday Bertemakan Fortnite

August 10, 2021 12 Komen

Bulan 8 sinonim dengan double birthday celebration sebab Ibu dan si bongsu berkongsi tarikh lahir yang sama. Tapi macam biasalah famili kami memang jarang menyambut birthday secara besar-besaran. Selalunya masak-masak dan makan-makan sendiri je sambil tiup kek. Paling sadis birthday Imran (Awan) pada tahun lepas sebab masa tu PKP (bulan April) dan kami sambut anak-beranak je. Itupun delay sehari jugak sebab tunggu si Ayah yang kena kuarantin di pusat kuarantin. Tapi bukan positive Covid pun cuma jadi kontak rapat kategori C. 

Tahun ni birthday Idlan Muhaimin yang ke-6 tahun. Ibu pun dah tak tau nak order kek apa dah jadi kita tanya tuan badan sendiri nak kek tema apa. Alan kata, nak kek Fortnite. Tadaa.. kek Fortnite request dari Alan. Macam biasalah Ibu order kek dari BFF Ibu yang juga partimer baker. 

Muka baru bangun tidur terus diajak bergambar. Kesian pulak tengok dia tidur makanya kami golongan dewasa ni minum petang dulu. 

Menu minum petang kami pada petang Ahad tu. Buat hari Ahad pun sebab menunggu si #adikno2 potong gelang kuarantin! Saya masak lontong, meatball & gravy dan order chicken pie dan kek pisang.

Akibat selalu tengok lontong di blog Seri Kandi Tanah Jauhar atau kak SK, teringin punya pasal saya masak sendiri sajalah. 

Meatball, fries & gravy. 
Ini menu kategori kanak-kanak ni.

Kek Pisang (Ori)

Kek Pisang (Mix Coklat)

Bila semua dah selesai makan, barulah aktiviti bergambar dan potong kek. Birthday boy bersama abang-bang dan sepupu-sepupu.
Kakak dan kakak sepupu takde dalam gambar.


Kek Fortnite yang telah dipotong.
Kek rainbow cheese.

Usu jadi tukang potong kek untuk diagih-agihkan kepada 4 buah rumah. 
Thank you Usu!

Sekian saja kenangan birthday Alan yang ke-6 pada tahun 2021 ni.
Hadiah masa birthday memang bukan menjadi budaya famili kami. 
Tapi potong kek memang wajib ada.
Tak kisahlah kek beli di kedai atau kek yang diorder ikut request tuan punya badan. Sekadar buat memori anak-anak je.
















 

02/08/2021

Tahun ke-6 Berkongsi Birthday

August 02, 2021 26 Komen



 
Sebelum 2 Ogos 2021 melabuhkan tirainya.
Biarlah saya abadikan di sini sekeping 2 gambar kami 2 beranak
Yang berkongsi birthday
Untuk tahun yang ke-6


Happy birthday anak Ibu, Idlan Muhaimin aka Alan.
Brownies hari ini telah disponsor oleh adik #no4
Kek Alan menyusul insya Allah nanti
Sebab adik #no2 dan kazen-kazen Alan masih dalam QO
Nanti dah 'merdeka' kita makan-makan lagi k


Ibu tak sempat prepare apa-apa hari ni.
Kursus dari 8.30 pagi hingga 5.30 petang
Mau berasap rasa telinga.
Mengantuk sangat dah ni.
Itu lah 2 tahun ni rileks sangat kan asyik BDR
Fikir lebih sikit dah penat dah
Nasib badan...


Gambar pun disponsor adik #no4
Ibu takde mood hari ni
Ada 2 hari lagi kursus.. esok dan lusa
Huhuhu!






13/05/2021

Throwback Thursday: Birthday Imran Mudzaffar ke-7 Tahun

May 13, 2021 8 Komen

Entri yang terlewat. 
Tak dan nak buat entri masa awal puasa dulu. Dengan sibuk sekolahnya, Ibu sibuk kelas, jarang sangatlah nak update blog ni.


Tahun lepas birthday Awan masa PKP. Tahun ni masa bulan puasa pulak. 15 April 2021 masa tu kita baru je 3 hari kita berpuasa. Hari itu lah Awan atau Imran Mudzaffar ni genap 7 tahun. Dah besar dah anak ketiga Ibu ni. Dulu masa baby, Awan lah yang paling putih, paling bambam, rambut golong tapi masa keluar dia yang paling kecik antara semua adik-beradik, tak sampai 3 kilo pun.  Sekarang Awan dah darjah 1 dah. Cepat sangat masa berlalu.

Tak tempah customised cake pun. Beli je favourite cake Ibu di Taka, semestinya Chocolate Fudge. Actually saya lebih suka Choc Fudge Taka daripada yang Secret Recipe. Memang old time favourite! 


Kawan-kawan Ibu dan student Ibu panggil Awan ni 'budak suka senyum'. Hehehe. 


Semangat nak tiup lilin nan sebatang, cukup sekadar syarat je. Sebab lepas tu semua akan tiup bergilir-gilir. Hahaha. Biasalah budak-budak ni setiap bulan kena tiup lilin kalau ada birthday.


Usu diorang order cream puff. Ni bukan favourite Ibu tapi okaylah sedap jugak cream puff bakebyhawa ni.


Macam biasalah memang dah trend Ibu Ayah takde bagi hadiah masa anak-anak birthday. Selalunya kalau rasa nak shopping untuk #theIMANs kami akan beli. Tak semestinya beli masa birthday je. Sebab Ibu Ayah pun tak dibiasakan oleh nenek atok diorang dapat hadiah masa birthday. Begitulah...

 

12/02/2021

Birthday Irfan Mustaqim ke-9 Tahun

February 12, 2021 8 Komen

12 Februari 2021 genap si Abang 9 tahun. Tahun ni plan dengan adik sambut sekali dengan anak buah, si Amirul Musyrif. Amirul 3hb & Irfan 12hb. Jemu pulak nak makan kek tiap bulan. So kita tempah brownies tower je untuk Abang & Amirul.

Brownies tower bertemakan Among Us! Dah takde idea dah nak buat tema apa dah.

Kali ni kami celebrate kat umah mak je. Lagipun dah lama jugak kami adik-beradik tak masak ramai-ramai. Mulanya plan nak order nasik arab lah, nasik beriani lah tapi last minute tukar plan. Masak sendiri je! Lagi puas hati. Buat menu kampung dengan ulam-ulaman. Tapi tak sempat nak ambik gambar sebab bapak dah tak sabar nak makan balik dari solat jumaat. πŸ˜‚πŸ˜‚

Birthday boy 2 orang ni. Sorang 9 tahun, sorang lagi 7 tahun.


#theIMANs dan sepupu-sepapat. Setakat ni masih lagi 4 + 3 🀭


Last but not least mestilah family photo #imanfamilia πŸ₯°

Baju pun recycle je sebab brownies tower tadi kan dah tema Among Us. Lagipun dah beberapa bulan jugak tak beli baju baru untuk #theIMANs ni. Beli pun takde ke mana jugak zaman PKPB macam ni. 

Untuk Abang, Ibu doakan semua yang baik-baik akan berbalik ke Abang. Abang ni sejenis budak yang taat dan patuh arahan. Sekali je kita bagi arahan, jawapannya mesti, "Ok Ibu". Ibu Ayah sayang Abang. Jadilah anak lelaki sulung yang akan melindungi keluarga suatu hari nanti ye.

 

21/11/2020

Birthday Queen

November 21, 2020 4 Komen


20 November birthday mak kite yang ke-61. Setahun dah mak pencen, cepat jer masa berlalu. Kakmim sepatutnya WFH semalam tapi mohon cuti jer, nak lepak umah mak lama-lama sambil makan-makan, sembang-sembang adik beradik. Ececeh.. macam jarang jumpa. Tiap hari pun pegi umah mak. 

Kakmim order surprise delivery untuk mak. Saja suka-suka. Mak suka coklat Kitkat so mendapatlah dia Kitkat pelbagai jenis packaging dan rupa. Hehe. Nanti kompom cucu-cucu pun akan tumpang sekaki.

Oleh sebab berapa kali dah makan kek sejak hujung Oktober hari tu kan? So birthday mak takde kek. Adik order donut brownies dan cheese tart je. Sila jamu mata ye. 

Sedap donut brownies ni. Mudah dimakan sebab nipis je tak macam brownies biasa yang tebal segiempat tu.

Cheese tart ni kitorang memang dah biasa order. Semuanya licin malam tadi jugak.

Untuk dinner kami adik beradik masak ala kedai seafood kat Topspot. Ye lah nak makan kat luar tak boleh, masak sendiri jer lah. Sorang masak 1 menu. Dapatlah beberapa menu.

Nasib jugak jumpa ambal ni masa misi mencari seafood di Buntal. So Kakmim masak kari kering jer.

Kerang masak kicap by #adikno4

Midin tumis belacan by #adikno3

Bawal emas stim sos tiram by #adikno2

Udang goreng kunyit by #adikno4

Kali ni adik beradik takde group photo sebab malas nak bersiap tukar baju bagai, so king & queen bergambar dengan cucu-cucu jer.



Takde lain yang Kakmim harapkan semoga mak sentiasa sihat dan dipermudahkan semua urusan mak dan bapak. Aameen.










 

31/10/2020

Happy Birthday Puteri Sulung Ibu

October 31, 2020 5 Komen

Entri terlewat. Sibuk sangat kat umah tak terpublish pulak entri ni.

Gambar keluar dari OT

30 Oktober 2009 - 11 tahun yang lalu lahirlah puteri sulung Kakmim yang diberi nama Iman Madihah. Alhamdulillah. 

Dah lah 1st time nak merasa pengalaman bersalin terus diuji terpaksa melahirkan dengan cara pembedahan. Masa tu frustated sangat. Kenapa? Ye lah kalau dah ceaser means anak limited 3 orang je lah berdasarkan pengalaman saudara dan kawan-kawan.

Alhamdulillah sekarang 4 cahaya mata dah. Adik-adik semuanya selamat dilahirkan dengan normal. Cuma yang sangkutnya sorang jer lah puteri. 

Tak kisahlah, amanah tetap amanah. Bukan senang nak mendidik anak zaman 4IR ni. Hmm..

Gambar masa darjah 1, 2016

Gambar terkini, darjah 5, 2020







 

22/10/2020

Misi Pick & Pay Birthday Man

October 22, 2020 6 Komen

Lepas breakfast misi seterusnya ialah mencari hadiah si birthday man. Si dia cakap kita pergi Aeon Mall jer. Baiklah layann jer.

Nak mendating lagi kononnya tapi macam tak best sebab #theIMANs takde. Tak complete rasanya makan berdua je. Kita makan takoyaki jerlah. Simple je laki bini ni πŸ˜‚πŸ˜‚

Inilah dia my birthday man. Macam biasa kek kena share minggu depan dengan si #anakno1. Kah kah. Nasiblah badan. Si ibu share dengan si bongsu, si ayah share dengan si sulung.

Ini jer yang dia pilih. Wallet dan sling bag untuk pegi keja. Iols okay jer. Nanti kalo jumpa outlet leather kita pilih-pilih wallet lagi k. Nak menshoppee tak best bab nak bagi hadiah ni sebab tak boleh nak ramas² atau pegang². Hihihi.

Itu jer lah cerita untuk 22 Oktober 2020. Sekian. 


 

03/08/2020

2 Ogos 2020 & Aqiqah Online

August 03, 2020 0 Komen
2 Ogos 2020

Tahun ke-5 berkongsi birthday dengan si bongsu, Idlan Muhaimin. Alhamdulillah... masih lagi dapat menyedut oksigen dan menghembus karbon dioksida walaupun tahun 2020 ni ialah tahun pandemik. Terima kasih Allah kerana masih memelihara keluarga besar kami.

Kebetulan tahun 2020 ni 2 Ogos jatuh pada hari Ahad, maka kami celebrate di rumah saja. Kebetulan jugak tahun ni baru nak buat aqiqah si bongsu masa hari raya haji hari tu tapi buat online jer di aqiqahcentre.com. Sebelum ni tak terdetik hati nak buat aqiqah secara online, nak tunggu nak buat majlis atau nak tumpang majlis adik kawen macam lama jer lagi. Hari tu iklan aqiqah online ni asik lalu-lalang jer di timeline FB dan IG last² pm jugak tanya prosedur dan harga, dan alhamdulillah telah dipermudahkan.

Tak lama selepas buat pendaftaran, terus admin aqiqahcentre.com pm video qurban Idlan Muhaimin di Mekah. Memang slang Pak Arab lah sebut nama penuh si bongsu hari tu. Sekarang tengah tunggu sijil jer lagi.

Inilah dia birthday boy, Idlan Muhaimin yang ke-5 tahun. Dapat 2 kek, 1 kek dari Ibu yang merangkak kek Ibu jugak.. ahaks.. dan 1 lagi puding cake yang disponsor Nenek. Blur je muka si bongsu bila disuruh bergambar. Hahaha. So far plan untuk birthday di sekolah belum tau lagi nak buat bila.

Birthday boy & birthday girl πŸ’• nice tak? nice tak? Hahaha πŸ˜‚πŸ˜‚

Last but not least πŸ˜€ walaupun berpuluh-puluh kali burst snap gambar, yang terbaiknya memang tak banyak, susah sangat nak ambik gambar yang perfect. Si hero 3 orang ni bila nak bergambar automatically muka bertukar jadi serius πŸ™‰ tak faham pulak kenapa jadi macam tu.

Ini pulak kekasih awal dan akhir 😁 wajib la kan nak posing berdua πŸ™ˆ

Alhamdulillah, semua gembira semalam. Bak kata si kakak, lama rumah kita tak ada orang ramai² macam ni. Ye lah, raya hari tu kan PKPB memang takde orang pun ke rumah. Memang tak terlayan handphone semalam, dah malam baru dapat tengok handphone, layan socmed. Memang rasa macam open house jugak. 11 sengah malam jugak habis setel basuh periuk, tupperware bagai. Si kakak pulak sapu rumah. Mop tak sempat lagi πŸ˜„

Main menu semalam memang tak teringat langsung nak ambik gambar. Semalam Mak buat sup daging korban. Birthday girl pulak order saja... mee jawa dari jiran sama lorong. Hahaha. Berbaloi² semua habis, tak perlu nak simpan fridge banyak². Family yang datang pun dapat bawa tapau jugak. Puas hati, syukur alhamdulillah.

Tadaa.. homemade cake tapi tempah dari bff, Russian Black & White Cake. Topper buat sendiri sebab tu dapat tema sama dengan baju semalam jugak πŸ˜†

Keratan rentas si RBW.. sedappp.. pernah tempah dari baker lain tak sesedap yang ni

Puding cake sponsor by Nenek 

Mini Chicken Burger

Cheese Tart

Dan satu lagi menu kuih tradisional orang Serawak, kuih bongkol yang tak ada dalam gambar. Hehehe. Cari² di galeri henpon pun memang takde jugak gambar lama, dah delete la tu. Hehehe.

Sekian saja birthday entry untuk memori tahun² mendatang 😊






16/08/2019

2 Ogos 2019

August 16, 2019 0 Komen
Yuhuuuu!!! Lama kan iols menyepi… baru balik bercuti dari tanah Melaya ni. Hehehe.

Al kisahnya cuti Encik Suami dah tak banyak so kena la bajet² cuti. Lepas tu pulak giliran cuti raya haji dia kena pulak sebelum raya, sebab masa raya puasa hari tu dia dah cuti panjang lepas raya. Begitulah gamaknya. Kenalah tolak ansur bila kat department ko memang majoriti sambut hari raya kan? Tambah² lagi kalo kat Semenanjung memang raya haji yang pantai timur memang wajib celebrate di kampung. Untuk Sarawakian macam iols pulak, raya haji setakat solat hari raya, ibadah korban dan pergi ke umah orang tua je. Takdelah nak ke umah sapa². 

So tahun ni kami plan lagi jalan² raya haji kat Melaya macam last year. Lagipun tengah cuti sekolah jugak. Dan ni tahun ke-2 nampaknya kami beraya haji di perantauan. Hihihi. Tapi sebenarnya tak beraya pun.

2 Ogos hari tu hari lahir saya dan si bongsu, Idlan Muhaimin. Memandangkan Ayah tak balik Kuching so kami decide celebrate belated duo birthday kami di KL aje. Tapi di sekolah macam biasalah kena celebrate jugak.

So.…. ini sebenarnya merangkap jugak lah late post belated birthday!!! Yeehaaaaa!!! Kita simpan gambar sini untuk tatapan di suati hari nanti k.

Happy belated birthday to me & to my bongsu (so far). Hihihi. Alhamdulillah tahun ni tahun ke-4 kami sambut birthday bersama. That's mean my bongsu dah 4 tahun dan si ibunya pulak 38 tahun!!! Wow!! Hebatnya kamu Kakmim. Umur dah nak mencecah 40! Kah kah kah. Begitulah ye, manade orang tahun bertambah umur jadi berkurang. 

Kami celebrate kat fast food jer. Ikut taste anak². Belum sampai KL lagi dah request nak makanTexas Chicken. Kita layankan ajer. Kek pun beli di Aeon kat Mid Valley tu je. Walaupun comel tapi rasanya sedappppppppp sangat. Puas hati lah.


Ini haaa kek yang comel itu. Chocolate cake + cheese cake yang sedapppppp giler. Packaging pun lawaaaaaa sangat uols. Paperbag baby pink gitu. Harga pun mampu milik. Sedap pun sedap.


Paper bag ni memang customised untuk kotak kek tu. Iols ni memang observer sangat kalo bab² packaging ni. Suka lah!! So far takde lagi kat Kuching ni jumpa orang buat customised macam ni.


Last but not least, gambar birthday boy kita ni. Tahun ni memang takde blow candle bagai. Kat PASTI memang cikgu tak buat pun. Hari tu memang ada mintak candle, diorang bagi jugak 4 batang tapi lighternya pulak tak ado!! Hahaha. Takyahlah tiup² candle lah kan nak oi!!

Thanks Encik Suami, thanks Ayah.. belanja kami birthday trip ke Melaya tahun ni!!!