Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Family. Show all posts
Showing posts with label Family. Show all posts

17/10/2021

Ride Pertama On The Road

October 17, 2021 14 Komen

Masuk minggu ketiga cuba berbasikal
Setiap hujung minggu kami akan cari port untuk berkayuh
Tidak dilupakan juga #theIMANs
Petang tadi En Suami ajak kayuh lagi
Sepatutnya nak berkayuh pagi tapi cuaca agak lembap
So plan kayuh dia tangguhkan ke petang
Nak tak nak saya cuba juga beranikan diri kayuh di jalan utama
Saya takut saya panik je kalau ada banyak kereta..haha

Pencapaian pertama ya bagi saya
Berjaya juga unlock sampai 6 km
Tak puas sebenarnya
Rasanya saya boleh lagi kot
Tapi tak berani nak over confident kemampuan diri
Minggu depan kita cuba unlock ke 10 km
Chewahh! 



Thank you kitak.. sik dapat nya nak kayuh laju sebab sikmok bininya lelah gilak berkayuh


Muka happy dah sampai rumah. 
Kami kayuh area taman kami je pun. 
Lepas Encik Suami hantar saya balik rumah, dia sambung kayuh lagi. Hihihi! 
Iya la setakat 6 km apa sangatlah bagi dia kan? 
Saya ni yang over mengah 😂😂😂

 

11/10/2021

Syukur Dah Insaf

October 11, 2021 18 Komen

Orang putih kata, better late than never.
Iya, begitulah.
Dulu-dulu takmo jaga kesihatan.
Jarang sakit konon.
Sebab tu take for granted yek?
Bila usia pun dah mencecah angka 40 ni
Baru rasa nak insaf.


Saya cuba ya.
Bukan tak pernah cuba.
Mula-mula skipping masa lepas PKP 1.0 dulu.
Tapi lepas tu sepi.
Sekarang baru nak mula balik.
Encik Suami pun dah aktif berkayuh.
Kami anak-beranak pun joinlah sekali.
Tapi saya tak try lagi kayuh on the road.
Seram!
Minggu ni start berlari pulak. 
Cuba-cuba dulu takmo nak drastik sangat.
Iyalah baru nak berjinak-jinak ni.
Bahaya jugak untuk jantung karang.
Tetiba jer kena kerja-keras.


Eh, eh ni aksi apa pulak ni?
Alahailah Awan, si #anakno3
Bukan main happy diorang diajak berbasikal di tempat lain
Takdelah asyik main depan rumah pusing satu lorong je.


Amboi! Ni bertapa ke apa?


Ini pulak?
Aksi Ultraman dan raksasa agaknya.
Awan dan kazennya Amirul.
Petang ni kami keluar dengan 4 buah kereta pulak.
Minggu lepas 3 buah.
Malam tadi sale 10.10 Encik Suami grab 1 lagi folding bike.
Lepas ni bertambah lagilah pengayuh basikal.
Yeay!

Semoga kami sekeluarga istiqamah menjaga kesihatan diri
Jangan asyik nak pusing shopping mall je.. eh?

Wahai sahabat blogger yang sedang membaca ni
Jomlah sekali sama-sama jaga kesihatan 
Di samping tu bolehlah release stress daripada fikirkan hal-hal duniawi
Especially kerja-kerja di ofis tu
Hmm..



 

16/09/2021

Throwback Thursday: Adikku BFFku

September 16, 2021 13 Komen

Raya tahun xxxx vs Raya tahun 2016

Adik-beradik saya ramai perempuan
Adik-adik ni semuanya dah macam BFF
Sebab tu circle kawan saya kecik kot
Setiap masa kami adik-beradik memang chatting je
Padahal balik kerja singgah jugak rumah mak
Jumpa jugak diorang ni
Pastu lepak sembang sampai nak maghrib
Baru gerak rumah sendiri
Dah jadi rutin dah

Kawan masa kerja, bincang pasal kerja
Tapi..
Adik-adik ni bincang semua topik
Semua isu kami kupas
Nak keluar shopping pun ajak adik-adik
Memang jaranglah nak lepak dengan kawan-kawan

Tak boring ke?
Takde pulak.
Dah terbiasa agaknya.
Dari dulu-dulu lagi memang bukan jenis melepak dengan kawan-kawan.
Bila dah biasa di rumah so adik-beradik tu pun dah anggap macam kawan.

Begitulah.

Sekarang adik no 2, rumah 1 lorong
Lepas ni rumah sebelah-menyebelah pulak
Booking 2nd house sengaja ambik sebelah menyebelah
Itulah #theIMANs tak sabar
Padahal sekarang pun bukannya jarang jumpa pun
Setiap hari memang akan jumpa!



16/08/2021

Memori Crispy Seaweed

August 16, 2021 19 Komen

Dulu masa kecik-kecik kami adik-beradik jarang sangat dine-in di restoren makanan segera. Kalau ada pun, masa bulan puasa sebab shopping barang raya terus je berbuka kat luar. Ataupun kalau dapat nombor 1 masa peperiksaan akhir tahun. Masa tu je lah special sikit, dapat makan fast food atau kalau bernasib baik dapat merasa dine-in. Masa saya sekolah rendah,  tahun 90-an, KFC hanya ada sebuah saja di Kuching ni! Saya ingat lagi KFC pertama di Kuching terletak di Wisma Hopoh. Sekarang dah tak ada dah KFC di situ. Kalau Sugar Bun memang famouslah di sini. Itu dulu. Sekarang di mana-mana pun ada KFC. Dah tak terkira dah. Sugar Bun pulak susah nak tengok sekarang ni di Kuching.

Pizza Hut? Pertama kali makan Pizza Hut masa form 4, maksu yang bawak. Saya dan maksu beza 9 tahun. Masa dia baru habis study, dia baru dapat lesen kereta memang dia suka angkut saya ke mana-mana. Kami macam adik-beradik saja walaupun sebenarnya mak sedara dan anak sedara. Lepas tu selalu jugak bergaduh! Haha. Sekarang ni dah beranak-pinak ni takde dah bergaduh bagai. Anak bongsu maksu pun tua setahun daripada Kakak Iman. Dah macam sepupu je diorang tapi sebenarnya pangkat anak buah! Hehe.

Maksu dulu suka beli makanan yang 'rare'. Ye lah rare bagi saya sebab tak pernah makan. Biasalah orang dah kerja dah pegang duit sendiri macam-macamlah yang dia beli. Pernah dia beli seaweed. Dia offer saya makan tapi bila dah rasa, macam pelik saja, saya tak boleh masuk! Terus saya cakap, apalah makan makanan rasa rumput ni! Ohoo teruslah maksu marah-marah, teruslah kami gaduh-gaduh. Hahaha!

 Itu dulu ya, masa saya form 4. Sekarang seaweed ni lah menjadi favourite saya. Aduyai. Sebab itulah orang cakap jangan terlalu benci nanti jatuh cinta. Haa.. hambek kau.

Oleh sebab snek seaweed ni agak mahal, memang tak beranilah mintak mak atau bapak belikan dulu-dulu. Tapi bila dah mula kerja, dah pegang duit sendiri memang heavenlah beli seaweed ni dengan duit sendiri. Sekarang, beli sendiri lepas tu makan sembunyi-sembunyi daripada #theIMANs. Nak me time lah kononya. Tapi selalunya memang tak habis jugak, at last offer jugak #theIMANs untuk habiskan. Itulah orang kata, makan jangan tamak, kena selalu share-share. Haha! 

Ehem!
Ada ke yang suka makan Crispy Seaweed ni?

 

30/07/2021

Hand Sanitizer Cosfume Comel Lagi Wangi

July 30, 2021 13 Komen

Adik bagi.
Walaupun kecil tapi sangat bermakna.
Tambahan pula hand sanitizer ni memang 1 keperluan sekarang.
Terutamanya bila kita keluar ke tempat yang ada orang ramai.

Strawberrry Cupcake.
Sesedap namanya.
Wangi ya amat!

Cuma sayangnya takde holder nak gantung kat beg.
Bila usha di Shopee, ada je dengan holder.
Brand yang sama.
Apalagi kan?
Syhh.. diam-diam ye.
Kita tunggu je rider sampai depan rumah.
Kah! Kah! Kah!






 

26/07/2021

Menu Hari Raya Haji 2021

July 26, 2021 18 Komen

Hari tu masa hari raya haji alkisahnya saya tak merendang. 
Selalu mesti jer merendang kerana favourite Encik Suami kan?
Kali ni saya mengambing pulak. Hihihi. 
Buat kari kambing untuk makan bersama nasi arab. 
Pes nasi arab kali ni saya order dengan member masa sekolah dulu sebab selalu tengok dia post kat FB dia, so why not kan kita try? 

Ini dia packagingnya. Local product. Berasnya tak sampai 500 g pun 1 pack ni.

Rupanya pes ni dia sertakan sekali dengan rempah perapan ayam Mendhi. 
Tapi saya tak buat pun ayam tu. 
Sebab nak makan dengan kari kambing kan?
 Pelik tak nasi arab makan dengan kari? Haha! 
Itulah saya, sesuka hati je kalau bab makanan ni.

Satu lagi pes ni kita kena 'beraksi' sedikit.
 Bukan macam pes yang saya selalu pakai just masukkan pes dalam air sampai mendidih sebelum masukkan beras. 
Guna pes ni kita kena follow rule memasak macam biasa, kena tumis dulu rempah 5 sekawan, tumiskan rempahnya baru masukkan air sebelum boleh dimasukkan beras.

Jadilah santapan kami anak beranak.
Boleh la hantar nasi arab dan kari kambing kat umah mak, mertua dan umah nenek.

Nasi arab dan kari kambing.

Papadom dom dom.

Ketupat lemak masin dan lemang.

Kek Lumut dan Kek Batu Marmar. 
Kek Batu Marmar tu kes hari raya hari tu yang saya simpan di freezer.

Itu jer koleksi menu kami anak-beranak hari raya haji tahun ni. 
Di Sarawak ibadah korban tidak dilaksanakan, semuanya ditangguhkan.
 So memang tak rasa hari raya korban pun.
Kalau tak mesti ada makan sup daging korban yang fresh. 
Tahun ini yillek.

Nasib baiklah solat raya boleh di masjid tapi tak ramai kata Encik Suami. 
Masa raya aidil fitri hari tu lagi ramai katanya di masjid kat taman kami ni.

Untuk lipatan sejarah pandemik,
 2 hari sebelum raya haji, ada 2 buah kampung yang bersebelahan kampung nenek yang diPKPDkan kerana menularnya varians delta di situ.
 Risau jugak kampung nenek kena PKPD tapi alhamdulillah kampung nenek tak kena. 
Tapi dapat jugaklah tengok khemah-khemah SJR yang berkampung di situ.

Ini jer gambar raya haji 2021.
Itu pun menyempat dalam kereta. 
Raya haji tahun lepas lagi meriah. 
Hmm..


08/07/2021

Setelah Bertahun Tak Jejak Kaki ke Boulevard

July 08, 2021 19 Komen


Fuh! Jangan report ye.
Hari ni balik dari ofis saya temankan si adik bongsu pergi Boulevard.
Dia nak pergi ambik laptop yang dia dah book secara online.
Lama wei tak jejak kaki ke Boulevard Shopping Mall ni.

Sunyi!! Macam ni rupanya mall masa lockdown ni.
Memang mostly kedai tutup.

Tapi.. tiba-tiba ternampak satu kedai saka ni bukak!
Popular Book Store!
Terus bling bling jer mata.
"Jom lah masuk nanti dah ambik laptop susah nak singgah mana-mana."
Cadang si adik.
Si kakaknya apa lagi.

RM13 jer gais!
Walaupun novel lama tapi tetap menarik perhatian!
Bling bling mata bila dapat cuci mata di kedai buku.

Akhirnya beli jugaklah.
Geng Budak Sekolah untuk si abang.

Setel urusan pembelian laptop, kami pun terus je gerak balik.
Tak ada yang nak ditunggu lagi.
Kedai pun tak banyak yang bukak.
So sebelum tu kami singgah sekejap tapau ais kacang.
Si adiklah keluar tapau, kakak kan driver, tunggu je dalam kereta.
Hiks!
Swee Kang ni antara usahawan tempatan yang sinonim dengan ABC.
Ya, bukan ABC saja, jagung susu, metahorn, whitelady.
Dan beliau telah memeluk Islam ye.


Last but not least, yours truly & her little sister!
Daaa~

Jangan risau ye report BDR dah setel hari ni okay!




 

13/06/2021

Kacang Peas Sedapnya

June 13, 2021 15 Komen


Kalau orang bagi salam lepas Asar ni tak lain tak bukan mesti anak buah 2 orang yang datang nak bermain dengan sepupu diorang  #theIMANs. Tersengeh-sengeh je bila saya bukakkan pintu.

Ibu bagi, kata si kakak, Aya.
Si kakak yang senior ni pulak bukaklah tupperware yang dibawak Aya tadi. Wah, kacang peas! Dah la lama tak makan di Sushi King. Ye la selalunya kat SK je jumpa kacang peas dalam bento. Hihi.

Apalagi saya dan Encik Suami je yang meratah kacang peas ni sesambil Encik Suami berkursus online. Layan jugak.

10/06/2021

Popia Seaweed Berhantu

June 10, 2021 13 Komen

Siapa suka popia seaweed ni?? Kita geng!!

Bendalah ni kalau dah ada kat umah kena sembunyi-sembunyi sikit. Kalau tak, jadilah mak si batu belah batu bertangkup, makanlah aku telanlah aku, aku kempunan popia seaweed.. hahaha!

Favourite semua makhluk dalam rumah ni si popia seaweed ni.. mana tak berhantu boleh licin dengan sekelip mata.


08/06/2021

Bertahanlah Mika..

June 08, 2021 10 Komen

Petang tadi.. di belakang rumah


Iman: Ibu!! Sini!! Ga Mo Tak mati!!
Ibu: Hah? Bila pulak dia mati??


Bila jenguk di belakang, betullah anak kucing berbulu hitam dah dikerumuni lalat. Semalam ok lagi anak kucing ni. Anak kucing 4 beradik ni memang lahir di stor kat rumah belakang. Lepas tu terus lah diorang dengan emaknya sekali jadi residen tetap di belakang rumah tu. Tapi seekor dah mati, tinggal 3 beradik dengan emaknya Wigen.

Kenapa tiba-tiba Ga Mo Tak mati ni? Entah-entah virus parvo kot. Adeh adeh, Mika pun demam! Badannya panas. Tapi Mika takde pulak bercampur dengan Wigen anak beranak sebab Mika tempat tidurnya di area carporch. Risau pulak Mika dah terkena parvo jugak. Mikaaa!!


Lepas kuburkan Ga Mo Tak jenguk si Mika ni. Lemahnya dia. 

Bila panggil-panggil dia takmo datang. Dok je dalam tu. Badannya pulak panas.

Makan takmo, minum takmo. Tadi paksa jugak dia minum air zam zam guna syringe. Meronta jugak dia. Pastu dia masuk dalam tu lagi. Takmo pandang kitorang. Merajuk kot. Last-last dia tido atau buat-buat tido sebab ekor masih bergerak-gerak. Risaunya lahai. Nak cari air kelapa dah malam ni. Air 100 plus pun takde kat rumah. Semua nak kena tunggu besok hari.

Bertahanlah ye Mika. Sedih!




05/06/2021

Hari Dapur Tak Berasap

June 05, 2021 14 Komen

Dapur tak berasap? Mesti tak masak kan? Tak masak, tak makan ke? Eh, makan tetap makan. Baca dulu kenapa saya tak masak.

Alkisah semalam dah gatal tangan dah nak cat baru blog ni. Semalam cuba tu cuba ni tapi belom ada yang berkenan. Ditakdirkan pulak hari ni Encik Suami kita tu kerja. Yahoo! Boleh lah sambung duduk mengadap pc. Sarapan dah order awal dah semalam, so setel untuk makan pagi.

Bila Encik Suami dah turun keja, saya setelkan rumah, baju-baju dulu.. alaaa bagi arahan komando je kat #theIMANs untuk setelkan. Hihi! Lepas tu saya mulalah.

Ditakdirkan lagi adik selang beberapa buah rumah whatsapp bagitau nak bagi asam pedas ikan pari. Okay on, saya masak nasik je. Setel untuk makan tengah hari.

Cukup untuk 6 beranak.

Encik Suami balik kerja dia tapau pulak Subway. Okay setel untuk minum petang. Haha!

Yang lelaki kecik 3 orang bukan makan pun Subway ni, kami 3 orang je makan. Untung untung.

Malam pulak adik kat umah mak pulak hantar soto. Setel lagi untuk dinner. Tapi biasalah budak laki 3 orang nak kena makan nasik jugak, kari dalam tin lah jawabnya. Ibu alang-alang nak habiskan keja mengecat blog. Tak dan nak ambik gambar dah. Dan akhirnya setel jugak. Berhenti untuk solat dan makan je. Selebihnya memang depan pc je.

Hari ni memang hari malas masak. Tapi blog dah cat baru dah. Okay boleh tido. Good night!




04/06/2021

Piknik Dalam Kereta

June 04, 2021 10 Komen


Sejak PKP ni kedai macam tak banyak buka. Hari-hari Encik Suami kata dia makan nasik ayam SCR. Pergi tapau then makan dalam kereta. Kan tak boleh dine-in. Nak makan di ofis, crowded katanya.

 So hari ni saya bekalkan dia lunch. Tak sampai tengah hari lagi dia dah Facetime sambil bukak bekal dalam kereta. Apa laaa orang tua ni. Lapar katanya. Dah la park kereta tepi jalan, pintu kereta pulak tak tutup. Makan pulak sampai menjilat jari. Dia tak sedar saya selamat screenshot posing termahal dia ni. Muahahaha.

Tengah kami Facetime panggil Iman sekali supaya tengok apa Ayah dia sedang buat. 
"Hah? Ayah piknik dalam kereta? Dah macam kami KAFA je dulu"

Haha! Memang betul pun dah KLMJ pulak zaman kami anak-beranak makan dalam kereta sementara tunggu kelas KAFA bermula.

 

26/05/2021

Gerhana Bulan 14 Syawal

May 26, 2021 7 Komen


Lepas je maghrib saya terus keluar di hadapan rumah nak mengintai gerhana tapi malangnya tak nampak. Hampa. Nak ronda-ronda naik kereta kang kena kompaun pulak kalau dah melebihi jam 8 malam.

Tiba-tiba Encik Suami yang menghilangkan diri sebentar memanggil-manggil saya dari dalam rumah. Masa tu saya masih kat luar rumah lagi.

"Yang, Yang.. jom naik bilik Iman tengok gerhana. Kat atas baru nampak."

Gerhana bulan 14 Syawal, 7.31 malam.
Allahu akbar!

Ini je yang saya mampu capture untuk kenangan Syawal zaman pandemik ni. Hari ni kes baharu positif C19 di Malaysia dah mencecah 7K dah. Hampir setiap negeri kes melebihi 200 dah. Eh, tertaip pasal si C19 ni pulak dah.

Bulan ni pulak saya capture malam tadi, 13 Syawal. 
Subhanallah.



16/05/2021

15/05/2021

Buat Photobook Guna Online Apps - PHOTOBOOK WORLD WIDE

May 15, 2021 18 Komen





 Lama juga dah tak update koleksi hobi nan 1 ni. 
Buat photobook!
Rasanya setahun dah kot takde tambah koleksi photobook baru.
Almaklumlah tahun 2020 kan tahun PKP takde ke mana pun.
So photobook pun takde jugaklah.
Tapi baru terfikir jugak boleh je kalau nak buat photobook untuk koleksi idea berbuka puasa tahun 2020 yang lalu.
Tahun 2021 ni jangan haraplah nak ada koleksi idea iftar sebab malas sangat nak ambil gambar.
Masak pun lebih kurang je, kalau tiba mood malas masak main order saja.


Hari ni bila dah stay at home mulalah mati kutu. 
IG berapa kali update.
FB pun tetiba datang hantu rajin mengomen.
FB sahabat-sahabat lama pun saya komen wish hari raya.
Kalau tak, memang lupa kewujudan FB tu.


Buat photobook kat mana? 


Saya buat di "Photobookww" je. 
Korang search je tu di Playstore ataupun Apps Store.
Search: PHOTOBOOK WORLD WIDE
Lepas tu boleh install diorang punya apps di henfon korang.

Lepas siap install, korang kena pilih dulu package yang korang nak ambik.
Setiap package tu memang dia dah letak harga.
Pilih jer ikut bajet korang.

Contohnya kita boleh pilih hardcover photobook, simple book ke, print gambar ke, print mug ke.
Yang lain saya tak pernah try lagi.
Selalu buat hardcover photobook je.


Ni contoh interface apps photobookww ni.

Kalau nak mula buat photobook tu, klik je "Projects" tu.
Kemudian pilihlah gambar dari gallery henfon korang.
Gambar limited tau, jangan lebih daripada 20.
Lepas siap pilih-pilih gambar bolehlah check out.

Selalunya photobokkww ada bagi kod promo diorang di apps.
Di IG diorang pun diorang selalu letak jugak promo voucher.
Kalau free postage tu untung la.
Kita tinggal bayar package yang kita pilih je.
Postage photobookww ni agak mahal jugak la kalau ke Sarawak ni.
Dulu masa Encik Suami masih di Melaya senang la buat then pos guna alamat ofis dia je.
Mungkin sebab tu saya dah malas nak buat kot.


Yang nak try boleh la usha IG diorang seperti kat bawah ni.


Kalau takde IG tengok kat FB page diorang pun ada.


Maksimum gambar yang kita boleh pilih 20 gambar je tapi okay lah.
Cover pun jenis hardcover.
Senang nak simpan.
Kalau tak buat macam ni, risiko nak didelete dari henfon memang tinggi.
Sebab memori space henpon cepat full kalau gambar banyak sangat. Ye tak?
Tapi kalau save di cloud tu selamat sikit la.
Saya dah siap 3 projek dah hari ni.
Besoklah baru check out.



22/04/2021

Jom Membaca Bersama 10 Minit

April 22, 2021 12 Komen
Mohon spam gambar ya untuk support program  JOM BACA BERSAMA UNTUK 10 MINIT di rumah. 








Semua gambar dihantar ke group sekolah. Manalah tau tersangkut termenang ke. Hehehe.

#PustakaNegeriSarawak
#SarawakStateLibrary
#BacaRekaCemerlang
#ReadInnovateExcel
#MalaysiaMembaca
#SarawakMembaca
#JomBaca2021
#jombacaswk2021

02/03/2021

Bonding Time Bersama Si Bongsu

March 02, 2021 13 Komen

Ini cerita minggu lepas sebenarnya.
Saya BDR Isnin, Selasa dan Rabu.
Isnin tu walaupun BDR saya ke ofis jugak.
Nak buat kerja kononya.
Nak dijadikan hal PC buat hal pulak.
Terpaksa panggil ICT untuk tengok-tengokkan.
At last saya give up tunggu masalah PC setel.
Kol 12 saya keluar ambik Alan, terus balik.

Lepas ambik Alan balik sekolah terasa nak bawak dia makan terus.
Nanti balik rumah tak payah sibuk-sibuk lagi.
So kami pun pergi ke Eco Mall yang baru bukak bulan 1 hari tu.


Lepas makan nasi beriani (tak ambik gambar pun)
Kami 2 beranak ke Eco.
Niatnya nak beli magic span.
Tapi magic span tak ada pulak.
Banyaklah barang tak ada.
Tak berapa feel Eco kat situ.

Bila ke Eco tak dapat apa-apa, kami ke sebelah pulak.
H&L Extra.
Memang besar H&L Extra ni.
Tapi masih dibayangi Giant yang dulu.
Yang bestnya orang tak ramai.
Sempat lagi Ibu ambik gambar Alan.
Kalau manusia ramai, memang taklah ada gambar ni.
Hahaha!

Biasalah bila sorang-sorang, semua dia konkur.
Troli junior tu memang dia je sorongkan.
Kalau ada abang-abang memang taklah dia dapat peluang ni.
Mesti abang dia akan guna kuasa veto abang untuk sorong troli cute ni.


Kesian pun ada jugak. 
Memang gigih dia nak tolong Ibu hari tu.