Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Family. Show all posts
Showing posts with label Family. Show all posts

08/07/2021

Setelah Bertahun Tak Jejak Kaki ke Boulevard

July 08, 2021 19 Komen


Fuh! Jangan report ye.
Hari ni balik dari ofis saya temankan si adik bongsu pergi Boulevard.
Dia nak pergi ambik laptop yang dia dah book secara online.
Lama wei tak jejak kaki ke Boulevard Shopping Mall ni.

Sunyi!! Macam ni rupanya mall masa lockdown ni.
Memang mostly kedai tutup.

Tapi.. tiba-tiba ternampak satu kedai saka ni bukak!
Popular Book Store!
Terus bling bling jer mata.
"Jom lah masuk nanti dah ambik laptop susah nak singgah mana-mana."
Cadang si adik.
Si kakaknya apa lagi.

RM13 jer gais!
Walaupun novel lama tapi tetap menarik perhatian!
Bling bling mata bila dapat cuci mata di kedai buku.

Akhirnya beli jugaklah.
Geng Budak Sekolah untuk si abang.

Setel urusan pembelian laptop, kami pun terus je gerak balik.
Tak ada yang nak ditunggu lagi.
Kedai pun tak banyak yang bukak.
So sebelum tu kami singgah sekejap tapau ais kacang.
Si adiklah keluar tapau, kakak kan driver, tunggu je dalam kereta.
Hiks!
Swee Kang ni antara usahawan tempatan yang sinonim dengan ABC.
Ya, bukan ABC saja, jagung susu, metahorn, whitelady.
Dan beliau telah memeluk Islam ye.


Last but not least, yours truly & her little sister!
Daaa~

Jangan risau ye report BDR dah setel hari ni okay!




 

13/06/2021

Kacang Peas Sedapnya

June 13, 2021 15 Komen


Kalau orang bagi salam lepas Asar ni tak lain tak bukan mesti anak buah 2 orang yang datang nak bermain dengan sepupu diorang  #theIMANs. Tersengeh-sengeh je bila saya bukakkan pintu.

Ibu bagi, kata si kakak, Aya.
Si kakak yang senior ni pulak bukaklah tupperware yang dibawak Aya tadi. Wah, kacang peas! Dah la lama tak makan di Sushi King. Ye la selalunya kat SK je jumpa kacang peas dalam bento. Hihi.

Apalagi saya dan Encik Suami je yang meratah kacang peas ni sesambil Encik Suami berkursus online. Layan jugak.

10/06/2021

Popia Seaweed Berhantu

June 10, 2021 13 Komen

Siapa suka popia seaweed ni?? Kita geng!!

Bendalah ni kalau dah ada kat umah kena sembunyi-sembunyi sikit. Kalau tak, jadilah mak si batu belah batu bertangkup, makanlah aku telanlah aku, aku kempunan popia seaweed.. hahaha!

Favourite semua makhluk dalam rumah ni si popia seaweed ni.. mana tak berhantu boleh licin dengan sekelip mata.


08/06/2021

Bertahanlah Mika..

June 08, 2021 10 Komen

Petang tadi.. di belakang rumah


Iman: Ibu!! Sini!! Ga Mo Tak mati!!
Ibu: Hah? Bila pulak dia mati??


Bila jenguk di belakang, betullah anak kucing berbulu hitam dah dikerumuni lalat. Semalam ok lagi anak kucing ni. Anak kucing 4 beradik ni memang lahir di stor kat rumah belakang. Lepas tu terus lah diorang dengan emaknya sekali jadi residen tetap di belakang rumah tu. Tapi seekor dah mati, tinggal 3 beradik dengan emaknya Wigen.

Kenapa tiba-tiba Ga Mo Tak mati ni? Entah-entah virus parvo kot. Adeh adeh, Mika pun demam! Badannya panas. Tapi Mika takde pulak bercampur dengan Wigen anak beranak sebab Mika tempat tidurnya di area carporch. Risau pulak Mika dah terkena parvo jugak. Mikaaa!!


Lepas kuburkan Ga Mo Tak jenguk si Mika ni. Lemahnya dia. 

Bila panggil-panggil dia takmo datang. Dok je dalam tu. Badannya pulak panas.

Makan takmo, minum takmo. Tadi paksa jugak dia minum air zam zam guna syringe. Meronta jugak dia. Pastu dia masuk dalam tu lagi. Takmo pandang kitorang. Merajuk kot. Last-last dia tido atau buat-buat tido sebab ekor masih bergerak-gerak. Risaunya lahai. Nak cari air kelapa dah malam ni. Air 100 plus pun takde kat rumah. Semua nak kena tunggu besok hari.

Bertahanlah ye Mika. Sedih!




05/06/2021

Hari Dapur Tak Berasap

June 05, 2021 14 Komen

Dapur tak berasap? Mesti tak masak kan? Tak masak, tak makan ke? Eh, makan tetap makan. Baca dulu kenapa saya tak masak.

Alkisah semalam dah gatal tangan dah nak cat baru blog ni. Semalam cuba tu cuba ni tapi belom ada yang berkenan. Ditakdirkan pulak hari ni Encik Suami kita tu kerja. Yahoo! Boleh lah sambung duduk mengadap pc. Sarapan dah order awal dah semalam, so setel untuk makan pagi.

Bila Encik Suami dah turun keja, saya setelkan rumah, baju-baju dulu.. alaaa bagi arahan komando je kat #theIMANs untuk setelkan. Hihi! Lepas tu saya mulalah.

Ditakdirkan lagi adik selang beberapa buah rumah whatsapp bagitau nak bagi asam pedas ikan pari. Okay on, saya masak nasik je. Setel untuk makan tengah hari.

Cukup untuk 6 beranak.

Encik Suami balik kerja dia tapau pulak Subway. Okay setel untuk minum petang. Haha!

Yang lelaki kecik 3 orang bukan makan pun Subway ni, kami 3 orang je makan. Untung untung.

Malam pulak adik kat umah mak pulak hantar soto. Setel lagi untuk dinner. Tapi biasalah budak laki 3 orang nak kena makan nasik jugak, kari dalam tin lah jawabnya. Ibu alang-alang nak habiskan keja mengecat blog. Tak dan nak ambik gambar dah. Dan akhirnya setel jugak. Berhenti untuk solat dan makan je. Selebihnya memang depan pc je.

Hari ni memang hari malas masak. Tapi blog dah cat baru dah. Okay boleh tido. Good night!




04/06/2021

Piknik Dalam Kereta

June 04, 2021 10 Komen


Sejak PKP ni kedai macam tak banyak buka. Hari-hari Encik Suami kata dia makan nasik ayam SCR. Pergi tapau then makan dalam kereta. Kan tak boleh dine-in. Nak makan di ofis, crowded katanya.

 So hari ni saya bekalkan dia lunch. Tak sampai tengah hari lagi dia dah Facetime sambil bukak bekal dalam kereta. Apa laaa orang tua ni. Lapar katanya. Dah la park kereta tepi jalan, pintu kereta pulak tak tutup. Makan pulak sampai menjilat jari. Dia tak sedar saya selamat screenshot posing termahal dia ni. Muahahaha.

Tengah kami Facetime panggil Iman sekali supaya tengok apa Ayah dia sedang buat. 
"Hah? Ayah piknik dalam kereta? Dah macam kami KAFA je dulu"

Haha! Memang betul pun dah KLMJ pulak zaman kami anak-beranak makan dalam kereta sementara tunggu kelas KAFA bermula.

 

26/05/2021

Gerhana Bulan 14 Syawal

May 26, 2021 7 Komen


Lepas je maghrib saya terus keluar di hadapan rumah nak mengintai gerhana tapi malangnya tak nampak. Hampa. Nak ronda-ronda naik kereta kang kena kompaun pulak kalau dah melebihi jam 8 malam.

Tiba-tiba Encik Suami yang menghilangkan diri sebentar memanggil-manggil saya dari dalam rumah. Masa tu saya masih kat luar rumah lagi.

"Yang, Yang.. jom naik bilik Iman tengok gerhana. Kat atas baru nampak."

Gerhana bulan 14 Syawal, 7.31 malam.
Allahu akbar!

Ini je yang saya mampu capture untuk kenangan Syawal zaman pandemik ni. Hari ni kes baharu positif C19 di Malaysia dah mencecah 7K dah. Hampir setiap negeri kes melebihi 200 dah. Eh, tertaip pasal si C19 ni pulak dah.

Bulan ni pulak saya capture malam tadi, 13 Syawal. 
Subhanallah.



16/05/2021

15/05/2021

Buat Photobook Guna Online Apps - PHOTOBOOK WORLD WIDE

May 15, 2021 18 Komen





 Lama juga dah tak update koleksi hobi nan 1 ni. 
Buat photobook!
Rasanya setahun dah kot takde tambah koleksi photobook baru.
Almaklumlah tahun 2020 kan tahun PKP takde ke mana pun.
So photobook pun takde jugaklah.
Tapi baru terfikir jugak boleh je kalau nak buat photobook untuk koleksi idea berbuka puasa tahun 2020 yang lalu.
Tahun 2021 ni jangan haraplah nak ada koleksi idea iftar sebab malas sangat nak ambil gambar.
Masak pun lebih kurang je, kalau tiba mood malas masak main order saja.


Hari ni bila dah stay at home mulalah mati kutu. 
IG berapa kali update.
FB pun tetiba datang hantu rajin mengomen.
FB sahabat-sahabat lama pun saya komen wish hari raya.
Kalau tak, memang lupa kewujudan FB tu.


Buat photobook kat mana? 


Saya buat di "Photobookww" je. 
Korang search je tu di Playstore ataupun Apps Store.
Search: PHOTOBOOK WORLD WIDE
Lepas tu boleh install diorang punya apps di henfon korang.

Lepas siap install, korang kena pilih dulu package yang korang nak ambik.
Setiap package tu memang dia dah letak harga.
Pilih jer ikut bajet korang.

Contohnya kita boleh pilih hardcover photobook, simple book ke, print gambar ke, print mug ke.
Yang lain saya tak pernah try lagi.
Selalu buat hardcover photobook je.


Ni contoh interface apps photobookww ni.

Kalau nak mula buat photobook tu, klik je "Projects" tu.
Kemudian pilihlah gambar dari gallery henfon korang.
Gambar limited tau, jangan lebih daripada 20.
Lepas siap pilih-pilih gambar bolehlah check out.

Selalunya photobokkww ada bagi kod promo diorang di apps.
Di IG diorang pun diorang selalu letak jugak promo voucher.
Kalau free postage tu untung la.
Kita tinggal bayar package yang kita pilih je.
Postage photobookww ni agak mahal jugak la kalau ke Sarawak ni.
Dulu masa Encik Suami masih di Melaya senang la buat then pos guna alamat ofis dia je.
Mungkin sebab tu saya dah malas nak buat kot.


Yang nak try boleh la usha IG diorang seperti kat bawah ni.


Kalau takde IG tengok kat FB page diorang pun ada.


Maksimum gambar yang kita boleh pilih 20 gambar je tapi okay lah.
Cover pun jenis hardcover.
Senang nak simpan.
Kalau tak buat macam ni, risiko nak didelete dari henfon memang tinggi.
Sebab memori space henpon cepat full kalau gambar banyak sangat. Ye tak?
Tapi kalau save di cloud tu selamat sikit la.
Saya dah siap 3 projek dah hari ni.
Besoklah baru check out.



22/04/2021

Jom Membaca Bersama 10 Minit

April 22, 2021 12 Komen
Mohon spam gambar ya untuk support program  JOM BACA BERSAMA UNTUK 10 MINIT di rumah. 








Semua gambar dihantar ke group sekolah. Manalah tau tersangkut termenang ke. Hehehe.

#PustakaNegeriSarawak
#SarawakStateLibrary
#BacaRekaCemerlang
#ReadInnovateExcel
#MalaysiaMembaca
#SarawakMembaca
#JomBaca2021
#jombacaswk2021

02/03/2021

Bonding Time Bersama Si Bongsu

March 02, 2021 13 Komen

Ini cerita minggu lepas sebenarnya.
Saya BDR Isnin, Selasa dan Rabu.
Isnin tu walaupun BDR saya ke ofis jugak.
Nak buat kerja kononya.
Nak dijadikan hal PC buat hal pulak.
Terpaksa panggil ICT untuk tengok-tengokkan.
At last saya give up tunggu masalah PC setel.
Kol 12 saya keluar ambik Alan, terus balik.

Lepas ambik Alan balik sekolah terasa nak bawak dia makan terus.
Nanti balik rumah tak payah sibuk-sibuk lagi.
So kami pun pergi ke Eco Mall yang baru bukak bulan 1 hari tu.


Lepas makan nasi beriani (tak ambik gambar pun)
Kami 2 beranak ke Eco.
Niatnya nak beli magic span.
Tapi magic span tak ada pulak.
Banyaklah barang tak ada.
Tak berapa feel Eco kat situ.

Bila ke Eco tak dapat apa-apa, kami ke sebelah pulak.
H&L Extra.
Memang besar H&L Extra ni.
Tapi masih dibayangi Giant yang dulu.
Yang bestnya orang tak ramai.
Sempat lagi Ibu ambik gambar Alan.
Kalau manusia ramai, memang taklah ada gambar ni.
Hahaha!

Biasalah bila sorang-sorang, semua dia konkur.
Troli junior tu memang dia je sorongkan.
Kalau ada abang-abang memang taklah dia dapat peluang ni.
Mesti abang dia akan guna kuasa veto abang untuk sorong troli cute ni.


Kesian pun ada jugak. 
Memang gigih dia nak tolong Ibu hari tu.



 

24/01/2021

Sepetang di Kuching Waterfront

January 24, 2021 12 Komen

Lepak-lepak di Waterfront sebelum PKPB dan sebelum kes Covid 19 mencanak naik di Kuching. Sekarang bertahan dulu berkurung dalam rumah. Keluar rumah pun sebab nak ke ofis atau beli groceries saja. 




Sekarang weekend kita layan Netflix saja. Lebih baik berkurung di rumah daripada terdedah dengan Covid 19 di luar sana. Kita PKPkan keluarga kita sendiri.



 

18/01/2021

4 Bujang

January 18, 2021 14 Komen

Bila diberi chance pegang henfon, apalagi diorang ni. Geram! Sanggup buat apa saja supaya Ibu benarkan diorang main game di henfon. Bagus jugak, ada yang tukang sapu lantai, lepas sapu baru vakum dan akhir sekali mop. Sila ikut turutan ye. 


Jangan lupa sidai baju, bersihkan litter kucing, simpan pinggan mangkuk kering, bagitau je semua on. Kalau tak, Ibu tak bagi henfon. Kah! Kah!


4 bujang? Mana datang sorang lagi bujang tu? Ha.. sorang lagi kazen #theIMANs yang tinggal selorong dengan kami. Anak adik Kakmim. Terkejut-terkejut adalah diorang 3 beradik menjenguk depan pintu rumah. Kebetulan hari tu semua pakai baju biru. Sampai-sampai je depan rumah sibuk si Amirul menegur #theIMANs, "Apa ni semua baju biru". Lepas tu diorang semua gelak.


Mereka ni sebaya je semua, kecuali Alan yang takde geng. Alan selalunya mereka takmo layan sangat tapi kalau mereka nak 'mempergunakan' Alan baru mereka baik dengan Alan. Imran dan Amirul pulak memang geng keras tapi kalau mereka 3 beradik saja, baik pulak main dengan Alan. Kadang-kadang gaduh jugak, biasalah budak-budak. Tapi Imran & Amirul memang jarang-jarang sangat bergaduh. BFF dan geng membawang. Cerita tak pandai habis. Dari kecik lagi mereka bersama. Dari masuk taska hingga ke tadika. Tahun ni darjah 1 barulah mereka terpisah. Kakmim selalu sembang dengan Encik Suami macam manalah si Imran & Amirul bila dah remaja kelak. Mereka ni adik beradik susuan sebab tu bonding rapat jugak kot. 


Cepat je masa berlalu, anak-anak semuanya semakin membesar. Hmm..


15/12/2020

Bahagia Itu Sederhana

December 15, 2020 5 Komen

Bahagia itu sederhana atau being happy is simple kata omputeh. Rupa-rupanya ini ialah tajuk lagu penyanyi Cita Citata. Tapi betullah kan? Tak susah nak bahagia, kita sendiri yang mencipta bahagia. Cuma nak atau tak nak je.



Kemewahan tak menjanjikan kebahagiaan. Bahagia itu yang membuatkan kita rasa mewah! Kaya kasih-sayang. Tapi wang ringgit tu kalau tak ada langsung memang tak bahagia jugak lah. Oleh itu, kita pilihlah bersederhana. 



Masih belum habis lagi ye cerita anniversary. Hihihi. Kami celebrate sendiri-sendiri je hujung minggu tu. makan-makan kat umah. Makan pun biasa-biasa jer. Ibu tak masak, dari breakfast semuanya order. Entah kenapa mood memasak ke laut pulak bulan ni.




Pose wajib untuk lipatan kenangan.



#theIMANs


Makan ala kadar je.




Support bisnes member. Faham ramai yang terkesan akibat pandemik ni. Tapi #theIMANs bagi review, ayam 'Kenny Rogers' Ibu lagi sedap. Auww!! 




Order dari jiran. 



Mungkin dah boleh closed-case cerita anniversary 2020. Tapi masih ralat la tak jadi pergi Sarawak River Cruise. Nak kena carik masa jugak ni. Tak patut #theIMANs ni Melaka River Cruise dah naik tapi Sarawak River Cruise tak naik lagi.



Gambar dari Flickriver

02/12/2020

Batal Lagi!

December 02, 2020 9 Komen

Hari ini dah 2 Disember gais!! 



Minggu depan 13 Disember ialah hari ulang tahun perkahwinan Kakmim & Encik Suami yang ke-12 tahun. Ups, 12 tahun dah rupanya. Tapi 3 tahun setengah kena tolak masa PJJ. Hihihi. Nak jugak kaww. 


Perancangan untuk celebrate tu takdelah grand mana pun. Biasa-biasa je lah. Selalunya kami anak-beranak kalau ada special occasion memang suka staycation je. So cadangannya untuk staycation di bandar saja untuk meraikan bulan penyatuan 2 hati, chewahh! Namun sekali lagi siapalah kita untuk menidakkan ketentuanNya.


Tempahan telah dibuat sejak bulan 9 lagi untuk staycation pada bulan Oktober dan Disember namun kedua-duanya telah dibatalkan. 


Tempahan bulan Oktober sempena birthday si Ayah dan si kakak dibatalkan kerana time tu kes Covid 19 tiba-tiba mencanak balik di Kuching. Saya sendiri yang request untuk dibatalkan.


Tempahan bulan Disember sempena anniversary yang pada mulanya macam hendak diteruskan tapi tiba-tiba dapat call dari pengurusan Agoda mengatakan pihak hotel tidak dapat menerima tempahan kerana bilik penuh dijadikan pusat kuarantin. Oh, no!


Baiklah, saya hanya berlapang dada. Mungkin ada hikmahnya. Bye Agoda!! Mungkin bukan rezeki kita untuk selalu bersama pada tahun 2020 ni.


Sekarang kita hanya mampu berdoa agar dipercepatkan masanya Covid 19 ni nyahhh lenyap dari muka bumi ini. Nyahh nyahhh kau Coronavirus!!!


Aminnnn............

30/11/2020

Langkah Kanan di Pagi Isnin

November 30, 2020 14 Komen

Assalamualaikum.. selamat hari Isnin semua yang membaca entri ni. So Kuching dah PKPP so takde dah istilah WFH dah kecuali bagi yang memohon. Kita positifkan diri masuk ofis setiap hari walaupun #budakkaran dah bercuti tapi PB masih lagi perlu disemak dan dikey-in.


Pagi-pagi macam biasalah hantar #theIMANs ke umah mak sebelum pergi keja. Bila sampai kat umah mak, #adikno3 dah tunggu dah dengan pertanyaan, "Ada bekal tak?". Kakmim sejujurnya bagitaulah takde bekal. Hari ni Kakmim cuma bawak air teh ros & biskut nenas dan kacang je. Macam takde idea jugak nak bekfes apa, plan macam nak brunch terus je.


"Ini ha.. aku dah sediakan wrap untuk bekfes". Terus dia menghulurkan tupperware kuning kehijauan tu pada Kakmim. 


"Wah, terima kasih!". Rezeki langkah kanan pagi ni pergi umah mak dapat bekal untuk bekfes kat ofis. Terima kasih adikku.

Makanya bekfes pagi ni ditaja oleh #adikno3 (chicken sausage wrap) dan termos baby pink menawan MK yang ditaja oleh my BC. Air teh ros dibuat oleh yours truly.

.

.

.

So korang dah bekfes ke? Bagi yang bekfes depan pc tu, yang bestnya sambil makan sesambil BW blog kawan-kawan lain. Biasalah weekend tak feel sangat BW guna henpon. Nak kena guna pc gedabak jugak baru ada ummpph.


26/11/2020

Gunting Rambut Hensem

November 26, 2020 25 Komen

Tahun 2020 ni rasanya 3 kali jer hero-hero Ibu ni gunting rambut. Sekali awal tahun nak masuk sekolah. Kali ke-2 Ayah jer gunting rambut ala polis lepas PKP dan inilah baru gunting rambut kat kedai lagi. Alan takmo dah rambut 'botak licin', dia nak rambut hensem.

Baiklah anak.
Semalam Ayah cuti so Ayah bawak diorang 3 beradik ke barber area umah Mak je. Encik Suami bawak ke kedai yang open space katanya. Takmo kedai yang ada ekon. Sebab selalunya pegi kedai barber yang ada ekon, area situ jugak.


Alan bagitau Ayah rambut Alan paling 'besar' dan banyak so dia nak dulu. Nanti mesti lama orang nak gunting. Hahaha. Layan jer lah Yah. Macam-macam Alan ni. Word tu memang sukahati dia jer.

Sebenarnya si Imran ni lah rambut paling tebal sama dengan kakak. Alan tu je yang perasan. Dulu masa kecil rambut Imran ni ikal. Kitorang panggil dia si 'rambut golong'. Bila dah besar dah tak golong dah.

Hensem dah semua. Sedap mata Ibu memandang. 

 

21/11/2020

Birthday Queen

November 21, 2020 4 Komen


20 November birthday mak kite yang ke-61. Setahun dah mak pencen, cepat jer masa berlalu. Kakmim sepatutnya WFH semalam tapi mohon cuti jer, nak lepak umah mak lama-lama sambil makan-makan, sembang-sembang adik beradik. Ececeh.. macam jarang jumpa. Tiap hari pun pegi umah mak. 

Kakmim order surprise delivery untuk mak. Saja suka-suka. Mak suka coklat Kitkat so mendapatlah dia Kitkat pelbagai jenis packaging dan rupa. Hehe. Nanti kompom cucu-cucu pun akan tumpang sekaki.

Oleh sebab berapa kali dah makan kek sejak hujung Oktober hari tu kan? So birthday mak takde kek. Adik order donut brownies dan cheese tart je. Sila jamu mata ye. 

Sedap donut brownies ni. Mudah dimakan sebab nipis je tak macam brownies biasa yang tebal segiempat tu.

Cheese tart ni kitorang memang dah biasa order. Semuanya licin malam tadi jugak.

Untuk dinner kami adik beradik masak ala kedai seafood kat Topspot. Ye lah nak makan kat luar tak boleh, masak sendiri jer lah. Sorang masak 1 menu. Dapatlah beberapa menu.

Nasib jugak jumpa ambal ni masa misi mencari seafood di Buntal. So Kakmim masak kari kering jer.

Kerang masak kicap by #adikno4

Midin tumis belacan by #adikno3

Bawal emas stim sos tiram by #adikno2

Udang goreng kunyit by #adikno4

Kali ni adik beradik takde group photo sebab malas nak bersiap tukar baju bagai, so king & queen bergambar dengan cucu-cucu jer.



Takde lain yang Kakmim harapkan semoga mak sentiasa sihat dan dipermudahkan semua urusan mak dan bapak. Aameen.