Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Sarawakian. Show all posts
Showing posts with label Sarawakian. Show all posts

25/07/2021

Merentas Negara di Hujung Minggu

July 25, 2021 2 Komen



Sawadikap! Cerita semalam.. kami dah selamat merentas negara.

Perkara pertama yang nak kena buat, kenalah isi perut dulu. Masuk 1 kedai ni, orang tak ramai. Ada 2 couple je kot. So kami bebas nak memilih lokasi meja.

Sesambil tunggu order sampai, kita selfie dulu buat kenangan di negara Thai. Ahaks.

Set yang biasa kami pilih, RM49.90 tapi kali ni tak pilih option ikan pun.

Tomyum Soup with Mix Seafood.. eh, tomyam campurlah sonang


Kangkung Goreng Belacan

Fried Chic Wing with Thai Sauce

Tada!!

Ini kisah kami Ibu Ayah #theIMANs semalam. Nak survey tablet untuk PDPR #theIMANs sebenarnya. Sementara diorang bermalam kat rumah nenek, Ibu Ayah ni krik krik kat rumah, baik pergi shopping mall. Lamaaaa giler tak dine in. Excited lah jugak walaupun takut-takut jugak almaklum si delta ni dah ada kat Kuching. Tapi jangan risau SOP memang kena follow selalu. Sikit-sikit sanitize tangan. Nasib tak habis sebotol sanitizer saya kerjakan.

Viva City Shopping Mall.. lama giler tak jejak kaki ke sini. Dari awal tahun kot tak ke sini.

Penatlah jugak lama tak membetis dalam mall kan? Tabletnya tak ada pun. Semuanya OOS nak kena order. Ipad pun sama. Nampaknya musim PDPR ni semua orang hunting tablet agaknya kan? Tapi saya booking jugak la Samsung tab yang baru itu. Hihihi. 






 

23/07/2021

Tapau Nasi Lemak Ganja di Foodcourt Kubah Ria Satok

July 23, 2021 11 Komen

Dia: Yang, tapau je lah baru balik.
Saya: Oh, ok jugak tu
 (dalam hati dah menjerit keriangan tak payah masak)
Dia: Nasik lemak nak?
Saya: Haa!! Nak!! Nasi lemak ganja
Dia: Orait!!



Ini kisah semalam.
Bawak #theIMANs ronda-ronda dalam kereta je.
Alkisahnya semalam kami suami isteri kena turun ke pejabat.
 Ada urusan kerja pulak.
Semalam Sarawak cuti umum, Sarawak Day.
Masalahnya negeri lain tak cuti.
So kami ni terpaksalah mengorbankan hari cuti.
Sebab tu lah kena ganti balik masa bersama #theIMANs.



Nasi Lemak Ganja ni agak well-known di Kuching.
Terletak di foodcourt Kubah Ria, Medan Niaga Satok.
Kalau order yang biasa memang dah ada ayam goreng.
Saya kalau tapau suka add on sambal paru.
Ayahnya pula rendang daging.
Sebelum ni saya tak reti makan paru.
Tapi lepas try paru di sini jadi suka pulak.
Nasinya cukup lemak dan masin.
Sedap dimakan begitu saja.
Sambalnya pun power.

Orang bangsa lain pun ramai yang makan kat sini.
Paling ketara, orang Cina lah. 
Balik keja ramai-ramai singgah makan di sini dulu.


Kalau kawan-kawan dari Semenanjung datang, kalau dah takde tempat lepak malam-malam bolehla lepak kat sini.
Tapi.. bilakah tiba masa itu?
Covid ni macam lambattttttt lagi nak pergi.


 

13/07/2021

Rojak Kucei Batu Lintang

July 13, 2021 7 Komen

Rindu tak suasana macam ni? Rindu tak?
Pagi-pagi dapat lepak-lepak makan di kedai kegemaran
Ah! Bila lagi nak dapat bebas macam ni?

Actually gambar ni muncul di FB, memori tahun 2019 dulu.
Masa ni zaman PJJ dan masa ni Encik Suami balik cuti.
Biasanya bila dia balik cuti, saya sebagai isteri muslimah pun akan cuti jugak. Masa dia di sana, saya pulun kerja hujung minggu untuk kumpul cuti ganti. Haa.. macam tu lah strategi orang PJJ. Hehehe.

Bila si dia balik cuti, rutin wajib kami ialah dating la tanpa #theIMANs.
Lepas hantar #theIMANs ke sekolah kami akan pergi breakfast menu yang takde di Melaya sana seperti mee kolok Sepinang Sari (wajib), rojak Kucei, laksa Sarawak. Ni antara menu breakfast yang mesti makan. Dah macam pelancong pulak laki aku time ni.

Lepas tu air tin wajib yang dia mesti order, jus oren Sundrop ni.
Rojak Kucei ni sebenarnya rojak ayam je.
Kucei tu nama foundernya.
Kedainya terletak di Batu Lintang.
Rojak ni memang terkenal dari dulu-dulu lagi. 
Sekarang ni anak-anak Kucei pulak yang mewarisi perniagaan ni.
Saya pun dah lama tak makan rojak Kucei ni.
Saya pun tak tau tang mana sedap sangat rojak Kucei ni.
Sebab kalau makan rojak ayam saya memang ada kedai lain yang saya favor. Ye lah selera lain-lain tak sama kan?
Saya layan je lah sebab Encik Suami memang favor rojak ayam Kucei ni.

Soalan...
Kak Ret pernah makan kat sini tak?

 

05/06/2021

Sambal Belacan Udang Kering Sarawak Style

June 05, 2021 13 Komen

Musim perintah berkurung dalam rumah ni, kadang-kadang terasa jemu pulak makan air tangan sendiri kan? Setuju tak? Biasanya kalau sebelum pandemik dulu kalau hujung minggu je, especially hari Sabtu la mesti kami akan keluar jalan-jalan cari makan kat luar. Gantung periuk dan kuali di rumah tu. Hari Sabtu dulu-dulu selalunya hari yang sibuk bagi kami. Pergi tusyen, kelas silat, kadang-kadang saya pun kerja jugak. So bila balik kerja tu wajib tebus balik bonding time di hujung minggu bersama #theIMANs dengan jalan-jalan atau makan kat luar.

Itu dulu. Usah dikenang kisah kita dulu-dulu. Sekarang kita kena jaga kita dengan duduk di rumah saja. Kalau dah terasa jemu nak makan air tangan sendiri, selalunya saya akan cari menu yang boleh mengembalikan selera makan diri sendiri. Tak perlu murung ke apa. Chill aje. Nak bahagia kena cari sendiri, begitu jugak kalau nak gembira, kena cipta momen sendiri. Nak makan? Sekarang better jugak masak sendiri. Boring makan ayam? Selalunya saya akan tumbuk sambal je. Simple! 

Sambal? Sambal apa? Sambal udang kering Sarawak style. Ini salah satu sambal kegemaran Encik Suami ni. Saya, kalau tengok dia berselera, saya apa lagi, top up lagi nasik, top up lagi. Pastu laki ko buncit ko pulak yang risau. Hahaha! Senang je nak menumbuk ni, rajin tak rajin je. Jom usha macam mana nak buat sambal udang kering Sarawak style ni. 


Sambal Belacan Udang Kering Berangat Jungo

Bahan-bahan tumbuk:

Cili padi (sesuka hati) - nak pedas bubuh banyak
Belacan - dibakar sebelum ditumbuk
Udang kering - rendam sebentar sebelum ditumbuk
2 biji limau kasturi

Peralatan menumbuk: Lesung batu legend

Cara-cara nak merealisasikan sambal pembuka selera makan tengah hari masa PKP 3.0

1. Basuh cili, kemudian tumbuk sampai lumat.
2. Basuh ketulan belacan kemudian letak atas dapur gas. Biarkan terbakar sikit sampai mengeluarkan bau pembakaran yang sedap. Sambung tumbuk dicampur dengan cili.
3. Toskan udang kering yang telah direndam dan sambung tumbuk lagi.
4. Kalau nak tekstur yang kasar, tumbuk sekejap. Kalau nak halus macam gambar kat bawah, tumbuk dia sampai jadi macam gambar kat bawah ni.
5. Potong limau kasturi dan belah 2. Perah dalam sambal tadi. Gaul rata.
6. Sebiji lagi limau, potong halus sekali dengan kulitnya, campurkan dalam sambal udang kering tadi.
7. Siap!

Makan dengan nasik panas je pun dah sodap.


Dah. Senang je kan? Selamat mencuba!!












 

03/06/2021

Laksa Sarawak By My Sister

June 03, 2021 16 Komen


Malam 31 Mei 2021 hari tu adik #no3 hantar mesej dalam Whatsapp Group adik beradik remind jangan puasa pada 1 Jun 2021. Dia kata dia nak buat laksa Sarawak sempena GawaiRaya. Hahaha! Al-maklumlah 1-2 Jun kaum Dayak di sini meyambut hari Gawai. Malam tu pun memang meriah jugaklah mercun dan bunga api kat taman kitorang. Kat sini semua perayaan pun orang tembak bunga api. 

Jemput tengok video dari my sister. Adik-adik saya ni memang suka buat video, buat Tiktok lah. 
Akaknya nan hado. Pemalas. Hahahaha



Inilah dia presentation laksa Sarawak.

Kuah laksa Sarawak ni bukan diperbuat daripada ikan, kuahnya lebih kepada rempah-rempah dan santan. Kalau nak mudah memang ada dijual pes laksa Sarawak. Yang selalu orang beli bawak balik ke Semenanjung tu ialah pes laksa Hj Manan. Dekat Shopee pun ada jer orang jual.

Gambar kami adik-beradik hari raya hari tu. Adik pembuat laksa yang no 1 dari kiri. Hihi


Lepas setel masak, sendiri pulak delivery kat umah kakak-kakaknya. Hihihi.
Apa saja demi kakak-kakak kan?
Itulah bonding adik-beradik. Syukur alhamdulillah.


Budak-budak rumah ni cukuplah meehoon dan kuah je. Ayam takmo, telur takmo. Tapi kuah tu licin diorang hirup. 











 

02/06/2021

Wordless Wednesday: Kek Lapis Cadbury

June 02, 2021 22 Komen

Apa ni? Apa ni? Ini kek lapis kayangan tau sebab setiap lapisan tu ada susunan coklat cadbury. Kek ni ada 2 versi resepi, 1 ada kelapa kering 1 lagi versi takde. Yang dalam gambar ni versi resepi ada kelapa kering sebab tu macam tak smooth sangat. Namanya ada 2 jugak gais.. kadang-kadang orang kata kek lapis India, ada yang kata kek lapis Cadbury. Nama tak kisahlah sebab ada coklat Cadbury, kita abadikan nama Cadbury kat kek lapis ni. Ok kan?

 

29/05/2021

Makan-makan PKP #day1

May 29, 2021 11 Komen

Hari ini dah bermula PKP di Sarawak. Nak follow federal untuk total lockdown pun tak pasti lagi. Belum ada khabar berita lagi dari Pak Menteri. Apapun kita tunggu besok manatau ada berita terkini. Hari ni MKN negeri baru keluarkan senarai perkhidmatan perlu yang boleh beroperasi dan tak boleh. 

Dibenarkan.

Tak dibenarkan.

Apapun saya memang dah ready mental untuk total lockdown. Kalau Sarawak tak follow pun saya akan make sure untuk total lockdown famili saya sendiri.

So apa aktiviti korang hari ni? Hari ni kat Kuching hujan sepanjang hari. Bila lepas Asar baru ada cahaya mentari sikit. Bila cuaca sendu, perasaan malas pun bertamulah ye. Haha! Kita makan jer hari ni.

Bermula dengan breakfast. Alkisahnya memang tak plan pun nak breakfast berat, ingat nak goreng karipap frozen yang seller delivery semalam. Awal pagi bila on henfon dapat Whatsapp dari jiran bagitau hari ni ada mee jawa. Kesian pulak kan kalau tak order. So orderlah untuk breakfast. Tapi mee jawa jiran ni memang sedap. Puas hati makan.


Breakfast kami pada hari pertama PKP.

Lunch pulak memang saya dah order seminggu yang lepas. Itu la gara-gara perang laksa di FB dulu sampai teringin nak makan Laksa Johor. Last makan masa masih study di UPM dulu tahun 2002. Masa tu pergi open house raya kat umah member. Itu la teringin sebab dah lama sangat kan. Kebetulan pulak tengok di FB ada member share kawan dia (orang JDT) open order Laksa Johor. Apalagi saya pun tanpa melengahkan masa terus order. So hari ni tinggal collect je kat rumah dia. Kebetulan lagi area taman seller tu berdekatan je dengan taman kami tu yang rajin self collect. Kalau tak memang tunggu jer lah runner hantar.

Sedap! Puas hati. Cuma sambalnya tak pedas. Hihi. Lain-lain perfect, cukup rasa.

Order 3 set macam ni, hantar umah mak, umah adik. 1 set ni boleh makan untuk 2-3 orang tapi kami boleh makan 6 beranak.


Orang kata kalau bangsa JDT makan laksa pakai tangan ek? Saya tak reti lah tadi makan guna sudu je. Hehehe. Jangan marah ye orang Johor.


Laksa Sarawak sudah, Laksa Penang sudah. 
Laksa Johor juga sudah.
Alhamdulillah.


 

28/05/2021

Berdebor tunggu SOP PKP di Sarawak

May 28, 2021 19 Komen

 

Semalam kerajaan negeri Sarawak melalui SDMC telah mengisytiharkan PKP di seluruh bahagian negeri Sarawak bermula esok hari. Dari malam kelmarin lagi dah rumours di group whatsapp. Tapi setakat ni belum tau lagi sama ada PKP 'separuh masak' ataupun memang totally lockdown. Itulah tak sabar tunggu SOP PKP daripada MKN negeri Sarawak.

Ini ringkasan kes di seluruh Sarawak. Highest number setakat ni sejak PKP 1.0 pada Mac 2020. Seram sangat tau 200 lebih tu di Kuching sahaja tapi tu pun cut off jam 2 petang. Hari ni tak tau lah lagi berapa sebab semalam KKM buat ACD di sebuah shopping mall yang berdekatan federal complex. Kalau yang biasa ke Kuching taulah The Spring yang berdekatan sangat dengan wisma pejabat kerajaan persekutuan. KKM tetiba buat ACD bila lebih 40 staf di shopping mall tersebut positif C19. Bila dah buat ACD, customer yang kebetulan ada di situ pun kena swab sekalilah semalam. KKM risau betul customer yang ke situ pun terjangkit sekali daripada staf di kedai-kedai yang ada di situ.

Ini pula kluster-kluster yang aktif. Dan yang merisaukan kluster no 3, 4 dan 5 tu semuanya di area saya. Huwaaaa!!!

Esok PKP harus jalan jem sana sini hari ni. Sejak semalam lagi orang dah mula panic buying. Semalam saya keja masuk ofis so memanglah tak dapat nak ke mana. Ada hati nak top up stok dapur sikit kat supermarket berdekatan ofis tapi risau pulak takut crowded dengan manusia yang panic buying.

So saya pesan je Encik Suami suh singgah top up ayam dan sedikit bahan masak. Tau tak apa yang Encik Suami berjaya beli? Dada ayam jer tinggal. Itupun tinggal 1 je lagi. Memang licin orang dah borong. Astaga.. astaga.

Memandangkan saya BDR hari ni, lunch hour lepas setel semua PDPT saya sendiri dan PDPR #theIMANs, saya keluar hantar buku-buku kakak, abang dan Alan. Awan je takde arahan daripada cikgu untuk hantar buku di sekolah. Agaknya cikgu nak buat stok untuk menyemak masa cuti sekolah minggu depan kot.


Rindu nak hantar Alan ke sekolah tapi apakan daya.

Hantar kerja rumah dapat kerja rumah lagi.

Akhirnya saya berjaya jugak top up stok bahan basah. Beli ayam, udang, ikan dan sotong. Baru senang hati. Kalau fully lockdown pun tak kisah dah sebab cukup kot stok makanan di rumah. Lagipun bukan tak boleh keluar rumah langsung, frontliner kat umah ni tak kenal apa itu BDR atau WFH, dia memang akan pegi keja setiap hari.

Agaknya bagaimanalah SOP nanti? Huhu



26/05/2021

Gerhana Bulan 14 Syawal

May 26, 2021 7 Komen


Lepas je maghrib saya terus keluar di hadapan rumah nak mengintai gerhana tapi malangnya tak nampak. Hampa. Nak ronda-ronda naik kereta kang kena kompaun pulak kalau dah melebihi jam 8 malam.

Tiba-tiba Encik Suami yang menghilangkan diri sebentar memanggil-manggil saya dari dalam rumah. Masa tu saya masih kat luar rumah lagi.

"Yang, Yang.. jom naik bilik Iman tengok gerhana. Kat atas baru nampak."

Gerhana bulan 14 Syawal, 7.31 malam.
Allahu akbar!

Ini je yang saya mampu capture untuk kenangan Syawal zaman pandemik ni. Hari ni kes baharu positif C19 di Malaysia dah mencecah 7K dah. Hampir setiap negeri kes melebihi 200 dah. Eh, tertaip pasal si C19 ni pulak dah.

Bulan ni pulak saya capture malam tadi, 13 Syawal. 
Subhanallah.



27/04/2021

PKPB Di Seluruh Sarawak Dilanjutkan!!

April 27, 2021 19 Komen


Confirm dah! 
Hari Raya Aidil Fitri jatuh pada 13 Mei 2021.
Nampaknya raya tahun ni pun macam last year jugak. 
Takdelah istilah berjarah raya untuk 2 tahun berturut-turut. 


Cuma 1 je lah.
PKPB ke PKP ke PKPD ke..
Kalau masih jugak tak amalkan SOP yang sepatutnya, tetap jugak ada kes.
Macam manalah nak mencapai kes positif sifar.
Itulah yang sedih sangat.
Diorang ni macam tak kisah pun dengan virus Corona ni.

 

26/04/2021

Kejeron Tengok Progress Rumah

April 26, 2021 23 Komen

Dulu masa kemaruk tunggu rumah sekarang siap, saya suka update progress rumah yang dibeli masa tahun 2009. Memang selalulah site visit & ambik gambar rumah. Kalau tak, takdelah sampai boleh buat entri setiap progress rumah. Gigih tak gigih?




Rupanya habit tu sampai sekarang pun masih ada lagi. Tak sabar sungguh. Orang Sarawak kata, KEJERON! 




Sebelum puasa hari tu, saya dan Encik Suami pergi tengok progress rumah baru. Dah nampak ada progress dah. Yahoo!!



 Jadilah kan tengok dari jauh. Siap kau kalau jalan dah siap memang kena inspect kat dalam. Hahaha!





Nanti kalau ada jenguk lagi, adalah updatenya. Haha! Ala... bukan jauh pun rumah sekarang dengan rumah baru. Hihihi. 

Rezeki Ramadhan & Kari Ayam Last Minute

April 26, 2021 9 Komen



Salam Ramadhan ke-14 ya sahabat blogger semua!! Semua sihat ke? Harapnya sahabat-sahabat yang dikuarantin atau tengah PKPD dilindungi Allah selalu ya. Saya baca jugak blog sahabat yang lain tapi biasalah tak boleh nak komen kalau guna henpon. Kekadang boleh kekadang tak. Tapi ada jugak boleh komen tapi bila bukak guna pc tak keluar pulak komennya.

Ni kisah semalam. Hujung minggu.. bila Ayah takde di rumah mulalah melepak. Dari pagi tak buat apa pun. Tengok tv jer. Nak masak pun takde idea. Ingatkan nak beli je lauk untuk berbuka paling tak pun kalau malas nak keluar nak order Grab Food je.


Tapi bila petangnya si Awan dan si Alan berpantun dah lama tak makan ayam kari. Ah sudah, bila anak kecik berpuasa macam tak sampai hati tak tunaikan permintaan mereka. Makanya pukul 5 petang baru nak mula berperang di dapur. Nasib baiklah semua bahan cili bawang blender dah ada.. halia serai pun dah ready. Tinggal nak menumis je lagi. Sekarang semangat nak masak kari sebab daun kari petik belakang rumah je. Hihihi.


Kari ayam guna low fat milk jer. Lama tak buat kari guna susu.


Tepat jam 6.30 petang kari ayam pun siap. Sempat nak sedekah rumah jiran. Panas-panas hantar ke jiran sebelah.


Hari ni rezeki dari jiran dan kawan-kawan. Meriah moreh malam tadi. Kami masa berbuka memang carik nasik so kuih-muih makan lepas berbuka dan moreh. Tapi kadang-kadang takde moreh sebab dah tidoq! Hihi.

Grilled lamb & bombolini dari adik


Kuih lenggang, kuih cara berlauk & telaga emas dari jiran sebelah


Bubur pulut hitam dari kawan seperjuangan semasa aktif berPIBG, kak Irina


Alhamdulillah. Setiap hari ada je rezeki dari adik, jiran dan famili. Kita balas seadanya. Tak buat kuih, beli je untuk sedekah, tak beli kuih, apa yang dimasak itulah untuk dikongsi.  


Rasulullah S.A.W telah memberikan contoh terbaik kepada kita agar banyak bersedekah pada bulan Ramadan. Bahkan terdapat pelbagai faedah jika seseorang itu bersemangat dalam bersedekah ketika berpuasa di bulan yang penuh berkat ini.


Daripada Ibnu Abbas radhiallahanhuma, beliau berkata:

كَانَ النَّبِىُّ  صلى الله عليه وسلم  أَجْوَدَ النَّاسِ ، وَأَجْوَدُ مَا يَكُونُ فِى رَمَضَانَ ، حِينَ يَلْقَاهُ جِبْرِيلُ ، وَكَانَ جِبْرِيلُ  عَلَيْهِ السَّلاَمُ  يَلْقَاهُ فِى كُلِّ لَيْلَةٍ مِنْ رَمَضَانَ ، فَيُدَارِسُهُ الْقُرْآنَ فَلَرَسُولُ اللَّهِ  صلى الله عليه وسلم  أَجْوَدُ بِالْخَيْرِ مِنَ الرِّيحِ الْمُرْسَلَةِ
 
“Nabi SAW adalah orang yang paling gemar bersedekah. Semangat baginda dalam bersedekah lebih membara lagi ketika bulan Ramadan. Ketika itu Jibril menemui baginda, Jibril menemui baginda setiap malam di bulan Ramadan. Jibril mengajarkan Al-Quran ketika itu. Dan Rasulullah Salallahu Alaihi Wasallam adalah yang paling semangat dalam melakukan kebaikan bagai angin yang bertiup.” (HR Bukhari & Muslim)

22/04/2021

Jom Membaca Bersama 10 Minit

April 22, 2021 12 Komen
Mohon spam gambar ya untuk support program  JOM BACA BERSAMA UNTUK 10 MINIT di rumah. 








Semua gambar dihantar ke group sekolah. Manalah tau tersangkut termenang ke. Hehehe.

#PustakaNegeriSarawak
#SarawakStateLibrary
#BacaRekaCemerlang
#ReadInnovateExcel
#MalaysiaMembaca
#SarawakMembaca
#JomBaca2021
#jombacaswk2021

20/04/2021

Sekolah Di Zon Merah (Sarawak) Diarahkan Tutup!!

April 20, 2021 12 Komen


Semalam semasa Sidang Media Khas Ketua Menteri Negeri Sarawak berkenaan SOP PKPB terkini, CM Abang Jo telah mengumumkan sekolah dan tadika ditutup di semua red zone di Sarawak. Memang dah agak jugak dah sebab dah terlalu banyak kes positif yang melibatkan guru dan murid di sekolah di Sarawak. Baik SMK juga SK. Malahan ada Politeknik juga PKPD kerana kes melibatkan pelajar dan pensyarah. Menyeramkan!!



Sarawak ni kalau dah buat keputusan memang selalu drastik macam ni. Minggu lepas MKN kata PKP, SDMC kata tak. Tapi betul jugaklah.. kalau diPKPkan, semua bahagian di Sarawak ni luas. Habislah frontliner nanti. Keputusan untuk buat PKPD bersasar tu memang terbaik dan tutup semua sekolah tu pun memang sepatutnya. Bila PKP antara premis yang wajib tutup ialah sekolah, so betullah sekolah memang patut ditutup berdasarkan keputusan PKP daripada MKN minggu lepas.


Makanya hari ini, bermulalah sesi PDPT sekali lagi untuk #budakkaranku. Walaupun mereka tak suka online tapi nak buat macam mana kita kena follow arahan kerajaan demi memutuskan rantaian Covid-19 yang mula menunjukkan trend semakin menaik dalam seminggu 2 ni. Untuk kelas saya sendiri pun baru sempat buat 2 latihan amali, ada banyakkkkk lagi amali yang menunggu. Huhu! Mudahan lepas ni diextendlah takwim pengajian. Mana-mana kursus yang boleh dinilai secara online tu bolehlah survive, tapi kursus yang melibatkan amali? Hmm.. sedihhhh nak mengenangnya.


Macam biasalah bila #theIMANs tak disekolahkan mereka akan dihantar ke rumah nenek. Tugas Ibu sebelum pukul 8 pagi kena forward tugasan yang perlu disiapkan mengikut jadual PDPR ke Whatsapp masing-masing. Terpkasa jugak Ibu keluarkan henfon-henfon yang 'dirampas' untuk mereka membuat kerja sekolah mereka sepanjang PDPR ni. Harap-harap tak adalah cikgu yang buat kelas di Google Meet secara tiba-tiba hari ni. Ibu pun nak berGM pastu sibuk lagi nak send link GM kat #theIMANs pulak.


Tahun ni kita beraya sendiri-sendiri lagi lah nampaknya. Memang confirm dah kan sebab rentas negeri tak dibenarkan. Semoga kita terus tabah mengharungi cabaran pandemik ni. Di Sarawak ni memang ramai dah yang tak ikut SOP sebab tu lah kes naik balik. Entahlah semangat kekeluargaan terlalu tinggi kot tak sabar-sabar nak bermajlis. Tahlil la majlis doa selamat la reunion la parti hari jadi la gotong-royong la. Haaa... lepas tu semua jadi kluster. Ye pun nak buat majlis tak payah lah nak jemput semua ahli keluarga dan kenalan. Keluarga terdekat je jadilah. Hmm..


Hari ni saya BDP sebab ada kelas. Siapa yang takde kelas je BDR. Sunyilah hari ni. 

 

11/04/2021

Tempah Baju Melayu Ayah

April 11, 2021 18 Komen

Minggu lepas kami sempat ke India Street beli kain pasang untuk hari raya. Macam tahun-tahun sebelum ni hanya Ayah IMAN je yang akan tempah. Kami yang lain akan beli online je, lagi murah rasanya daripada nak beli kain lagi, hantar tailor lagi. Upah tailor pun bukan murah sekarang. 

Ayah IMAN memang ada tailor dia sendiri, dari bujang sampai sekarang dia memang tempah baju melayu kat Cina tu. Pernah sekali je dia tempah di Bangi Gateaway sebab tak sempat tempah di Kuching. Tahun lepas pun kami sempat hantar ke tailor tu sebelum PKP. Weekend sebelum PKP tahun lepas kami memang dah setel baju raya sebab macam ada instict something akan berlaku dan kebetulan masa tu kat Aeon Mall dah keluar baju raya budak so saya terus je grab. Setel! Ibu dan kakak macam biasa online je lagipun memang ada member jual baju Anggun senang je nak order.

Kalau orang Kuching, mesti tau Wisma Hopoh. Wisma Hopoh ni memanglah takde apa yang menariknya tapi yang menjadi tarikan kat sini ialah di sinilah populasi tailor-tailor yang agak gah di Kuching. Nak buat suit ke blazer ke seluar customised ke baju korporat ke baju nikah ke semua ada kat sini. Boleh je pilih mana-mana kedai. Tapi selalunya kalau kita dah terbiasa dengan tailor tu memang kita akan hantar ke dia je.

Kalau Ayah IMAN memang kedai dia kedai John Benson ni. Husband cakap cina ni buat fitting dan potong je, yang jahitnya orang lain. Tak taulah betul ke tak.

Baju melayu ada macam-macam design kat sini. Belum lagi jubah, kurta, baju batik.. semua diorang boleh buat. 2 orang je yang ada kat sini sebenarnya. Takdelah ramai. 


Inilah dia yang ambik fitting. Bukan John Benson ye, nama kedai je nama tu.


Ni posing apa ni? Adoi la. Haha!


1st time bawak #theIMANs tempah baju Ayah diorang. Alan lah yang paling fokus tengok macam mana proses ukur-mengukur ni. Hihihi.


Laju je tangan dia menconteng sana-sini. Memang pro lah.


Sementara menunggu ini la keja diorang adik-beradik. Mentang-mentang la dah diberi habuan buku sorang satu. 

Korang pulak macam mana? Kalau raya selalunya beli ke tempah? Kalo saya memang dah lama giler tak tempah baju!