Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Sarawakian. Show all posts
Showing posts with label Sarawakian. Show all posts

05/10/2021

Riadah Di Hujung Minggu

October 05, 2021 9 Komen

Pernah terbaca pasal Fort Margharita di Kuching, Sarawak?
Inilah peninggalan bangunan bersejarah dari zaman penjajahan Brooke dahulu.
Dulunya masa PMR, kami buat kerja kursus mengenai Fort Margharita ni.
Kena pergi ke sana, interviu, ambik gambar.
Kalau dulu... seram ya amat tempat ni.
Sekarang dah dipulihkan dan dicantikkan semula.


Dan...
Buat pertama kalinya sejak beberapa bulan yang lepas baru berani bawak #theIMANs ni keluar rumah. Selalunya destinasi mereka umah nenek, umah mak ngah. Itu je lah. Memang selebihnya memeram dalam rumah je. Tengok la hepi sangat diorang.



Destinasi kami di pagi minggu hari tu di taman area DUN dan Fort Margharita je. 
Nasib baiklah masa tu tak ramai orang. Hanya dua tiga buah kereta je ada. 
Lepas tu kami anak-beranak je konkur kat situ.


Dahaga ke tu?


Sebenarnya ini pertama kali jugak saya ke Taman Botani ni.
Luas jugak kawasannya.
Puas saya kayuh basikal. Mungkin sebab orang tak ramai tu yang luas sebab takde kereta. 
Tapi naik bukit tu masih seram sebab baru pertama kali jugak main basikal yang ada gear ni.


Sebenarnya bukan kami anak-beranak je yang pegi.
Adik-adik saya pun ada jugak. 
Kami pergi 3 buah kereta. 
Dengan budak-budak lagi. Basikal lagi.


Puas hati sangat sampai sunburn tangan. 
Muka je tempek sunblock, tangan pulak lupa. 
Mana tak sunburn dekat nak 11.30 pagi baru nak gerak balik. 
Hihihi.


Fountain ni sebenarnya tak bukak lagi.
Sebab tu orang tak ramai kot beriadah ke sini.


Hanging Garden.


Bangunan DUN yang menjadi latar belakang basikal si pengayuh.
Cun pulak lighting kan?



 

19/09/2021

Durian Dalam Box

September 19, 2021 10 Komen

Macam dah tak ada dah nampak friendlist medsos show off durian di medsos mereka. Mungkin sebab dah berakhirnya musim durian kot.

Musim durian kali ni kami tak pernah beli durian yang banyak yang jual berlonggok. Mungkin sebab Covid ni jadi tak konfiden pulak nak bersesak-sesak memilih durian di bawah khemah. Nak dijadikan cerita musim durian. Pernah ada peniaga durian yang positive Covid dulu, dan khemah tempat mereka meniaga memang ramai orang sebab harganya boleh dikatakan ok. Orang cakap la, saya tak pernah singgah, lalu je tengok orang ramai terus seram. Yang bagusnya seller ni bila mereka disahkan positive, dia announce di medsos dia yang mereka suami isteri positive dan mintak customer yang ada berurusan dengan mereka supaya membuat saringan. Bagus seller yang bertanggungjawab begini. Tapi bukan nak cerita seller durian positive Covid. Hehehe.

Durian 2021.


Saya ni tidaklah hantu durian. Kalau ada, saya makan. Kalau takde, tak apalah jugak. Suatu hari tu tetiba teringin nak makan durian. Encik Suami pulak jenis tak berapa suka durian. Malas nak suh dia pergi beli. Bila scroll status Whatsapp jiran ternampaklah durian dalam box ni. Terus mintak no seller dengan jiran dan seller pun COD terus ke rumah. Bila tengok durian ni, wow not bad jugak. RM10 sebox. 3 box RM30. Oklah. Tercapai jugak hasrat makan durian. Puas hati. Sekali hadap jer kami anak-beranak makan.

Tengok gambar teringin pulak nak makan durian.

 

16/09/2021

Pesan Tok Nan

September 16, 2021 9 Komen

Mantan Ketua Menteri Sarawak yang dekat di hati rakyat
Allahyarham Tok Nan
Al-fatihah  untuk Tok Nan.

Thank you Malaysia for the peace, love & care that we enjoy.
Selamat Hari Malaysia!
Stay home & stay safe!



 

21/08/2021

SOP Diperketatkan Untuk Sarawak Selatan

August 21, 2021 9 Komen

Yes! Terkini.. baru dikeluarkan semalam.
Balik jer kami dari Aeon Mall semalam,
terus nampak SOP terkini ni di medsos
Al-maklum kes di Sarawak semalam pun mencecah 2K.
Dan di Kuching sahaja pun dah 1K lebih.

No dine-in dah okay!

Ahad dah tak dibenarkan dine-in.
Rupanya last la dapat dine-in semalam di Black Canyon.
Tapi di Aeon Mall memang tak ramai orang semalam.
Mungkin sebab masa kerja kot.
Saya dan Encik Suami sengaja ambik cuti nak shopping barang dapur.
Top up baju anak-anak jugak.
Reward untuk diorang behave semasa PdPR.
Takmo nanti nak ramai-ramai time weekend.


First time try mixed mushroom ni.. sedap!


Menu wajib PadKraPaw

Selalu nasi goreng nenas semalam try nasi goreng ikan masin

Lepas lunch sambung ke supermarket pulak.
#theIMANs mula-mula tinggal kat rumah.
Pastu nenek diorang pulak datang angkut bawak umah nenek.
Makin panjanglah langkah Ayah dan Ibu.
Hihihi!



 

12/08/2021

Throwback Thursday: Bila Agaknya Kanak-Kanak Boleh Dine-In?

August 12, 2021 19 Komen

Status di SCAG pada 11 Ogos 2021.

Seram pulak bila dapat tau kanak-kanak merupakan antara penyumbang data kes positif di Sarawak semalam. Betul jugak kan secara logiknya kanak-kanak masih tidak digalakkan keluar ke tempat awam kecuali yang pergi tadika. Yang keluar rumah sekarang ialah kita yang dewasa ni lah, pergi kerja, pergi beli keperluan rumah, pergi vaksin. Kesian budak-budak kan? Jadi mangsa keadaan pulak. Nasib baiklah #theIMANs tak merengek nak keluar berjalan-jalan ke shopping mall. Mereka masih tau dan faham Covid masih ada sekarang ni.

Memandangkan dah lama tak bawak #theIMANs ni dine in, sempena hari Khamis yang sinonim dengan Throwback Thursday, kita throwback jugaklah gambar setahun yang lepas. Masa ni Covid agak terkawal di Sarawak, even seluruh Malaysia pun macam tu jugak. Rasanya masa ni dah nak masuk PKPP agaknya, bulan Ogos tahun lepas. Masa ni si adik 2 orang first day ke tadika setelah lama 'dicutikan' tapi yang sekolah rendah belum mula sekolah lagi. Al-maklumlah first day sekolah, Ibu dan Ayah pun ambik cuti rehat semata-mata nak hantar budak-budak PASTI ke sekolah.

Breakfast di tempat kegemaran seisi keluarga, Mee Kolok Hj Salleh di Sepinang Sari, Jalan Satok.




Lama pulak tak makan mee kolok special tendon +  mee lebih ni. Over pulak kan namanya?
Tapi pekerja situ dah tau dah, tengok je muka Encik Suami, terus tau special tendon, mee lebih. Haha!


Mee kolok special ni ertinya, daging lebih, tendon lebih. 
Ada orang siap bagitau awal takmo taugeh.
Tapi kami kalau takde taugeh tak best pulak rasanya.
Sebab taugeh sendiri tu pun dah ada aromanya tersendiri.

Tendon ni apa sebenarnya?

 

[tén.don] | تيندون

Definisi : (téndon) (Bio) serat tisu yg kenyal yg menyambungkan otot dgn tulang. 

(Kamus Dewan Edisi Keempat)

 

Rasanya macam mana pulak ye?

 

Rasa kenyal-kenyal chewy tapi sangat lembut.

Sedap bagi saya.Tapi tak taulah bagi orang lain, sebab selera kita ni tak sama.


Dulu saya pernah bawak kawan dari Semenanjung menikmati mee kolok tendon ni, 
tak berapa masuk pulak akak tu. 
Mungkin sebab mee kolok Hj Salleh ni ala chinese style kot, dia kata dia Jowo tak berapa nak pandai. Hihihi.
Begitulah. 

Lepas ni nak 'pantun-pantun' sikitlah depan Encik Suami supaya dia pergi tapau mee kolok Hj Salleh pagi Sabtu ni. Hihihi!


 

06/08/2021

Daging Perap Haiyana Keenakkannya Asli Bumi Kenyalang

August 06, 2021 30 Komen

Ini bukan daging harimau menangis ya.
Ini daging perap Haiyana.
Produk local.
Maksud local di sini, produk orang Sarawak.
Mungkin daging harimau menangis menjadi inspirasi Haiyana.
Tetapi ianya diolah semula mengikut resepi orang tempatan.
Di mana perapannya banyak menggunakan produk Sarawak.
Seperti gula apong & lada hitam.
Malahan sambalnya juga memang sambal cili Sarawakian.

A legendary taste of Bumi Kenyalang.
1 peket bersamaan 350g daging yang telah diperap.
Saya percaya peminat black pepper Sarawak tentu akan suka rasa perapan yang sangat terasa black peppernya.


Cara memasaknya pun mudah.
 Hanya goreng semula di atas frying pan tanpa minyak.
Tak perlu lama sebab daging ini sememangnya lembut.
Langsung tak liat bila dimakan.

Dan.
Dalam peket juga disertakan sambal cili ngesit.
'Ngesit' dalam bahasa Sarawak semacam menyengat gitu.
Memang pedas menyengat sambal ni.
Rasanya pedas, manis dan masam-masam cuka sikit.

Siap untuk dimakan dah.
 Enak kalau diulam dengan daun salad. 
Makan pula dengan nasi putih panas-panas.
Syukur alhamdulillah. 
Memang terasa kepuasanya.

Ehem.
Mungkin ada yang ingin mencuba, boleh cari di Shopee ya.
Klik saja: 

Oh, ini bukan review berbayar.


 

27/07/2021

Sambal Pelbagai Guna Warong Uncle Boy

July 27, 2021 16 Komen

Siapakah Uncle Boy?
Oh, Uncle Boy ni jiran kami
Dulunya chef bisnes sana sini di Melaya sana
Sekarang ni usahawan Grab Food dan Food Panda

Pagi tadi dia promote sambal pelbagai guna kat grup lorong kami
Saya pun grablah 1
Boleh pulak dia kata dia bagi tester je
Tak perlu bayar
Alhamdulillah.. rezeki customer tetap kot?
Hihi!

Ini dia sebotol sambal Uncle Boy

Macam-macam boleh dibuat dengan sambal ni
Paling best goreng nasik la kan?
Goreng mee ke
Nak tumis bendi ke, terung ke
Buat ayam sambal ke
Telor sambal ke
Kuih Doraemon ke
Macam-macam menu berlegar-legar di fikiran saya dah


Maka terjadilah ayam sambal
Presentation mungkin tak menarik
Tapi rasanya sangat menarik!

Dah ada yang memudahkan, buat apa susah-susah ye tak?
Lepas je si Abang ambik sambal ni dari rumah Uncle Boynya
Saya terus mulakan projek di dapur
Basuh-basuh ayam
Then lumur ayam dengan serbuk kunyit dan garam
Goreng sekejap
Dan tumis je sambal Uncle Boy
Pergh! Mantap!

Makan dengan nasik lemak pun man-tul ni
Dibaca: mantap-betul

Signature jiran saya ni asam pedas melaka
Sedap sangat terubat rindu nak makan asam pedas di Melaka sana
Selain tu nasi beriani, mee jawa, char kuey tiaw
Nasi lelapan sambal tomat
Memang padu!
Oh ya, gravy western pun sodap!

Berjiran dengan chef hebat pun rezeki jugak kan?
Rezeki dapat order makan sedap-sedap
Hihihi!

Kalau tengok rider Grabfood atau Food Panda lalu-lalang di lorong kami
Kemungkinan jiran-jiran order dari Grab atau Panda
Ataupun rider ni ambik dan tunggu order di rumah Uncle Boy
Meriah!

Orang Kuching!
Mun nak try air tangan Uncle Boy
Boleh search di Grab Food: Warung Uncle Boy - Samariang Aman
Mun sik nyaman, padah jak..
Mun nyaman, order agik nak oo?
Cheers!


 

25/07/2021

Harvey Norman 4-day Sarawak Sell-out

July 25, 2021 10 Komen

Tujuan ke Viva City kerana ni jugaklah.

Manalah tau ada offer untuk tablet. Tapi cerita sedih, sik ada! Laptop & PC jer banyak offer.

Tapi.. terpegun seketika. Tertarik dengan offer ni.

Hp Chrome Book. Boleh lipat 360 degree untuk tranform ke tablet mode. Dulu memang tercari-cari jugak Chrome Book ni. Tapi bila dikenangkan pro & kontranya, Chrome Book ni dah macam laptop jugak dah tapi kena guna Google Apps je lah. Pastu tak boleh nak bawak ke sana sini macam tablet. Nasib baik saya jenis yang tak mudah tergoda kan?

 Kesimpulannya.. tak beli.
 Bye Chrome Book. 
Tiada jodoh kita.

 

Merentas Negara di Hujung Minggu

July 25, 2021 11 Komen



Sawadikap! Cerita semalam.. kami dah selamat merentas negara.

Perkara pertama yang nak kena buat, kenalah isi perut dulu. Masuk 1 kedai ni, orang tak ramai. Ada 2 couple je kot. So kami bebas nak memilih lokasi meja.

Sesambil tunggu order sampai, kita selfie dulu buat kenangan di negara Thai. Ahaks.

Set yang biasa kami pilih, RM49.90 tapi kali ni tak pilih option ikan pun.

Tomyum Soup with Mix Seafood.. eh, tomyam campurlah sonang


Kangkung Goreng Belacan

Fried Chic Wing with Thai Sauce

Tada!!

Ini kisah kami Ibu Ayah #theIMANs semalam. Nak survey tablet untuk PDPR #theIMANs sebenarnya. Sementara diorang bermalam kat rumah nenek, Ibu Ayah ni krik krik kat rumah, baik pergi shopping mall. Lamaaaa giler tak dine in. Excited lah jugak walaupun takut-takut jugak almaklum si delta ni dah ada kat Kuching. Tapi jangan risau SOP memang kena follow selalu. Sikit-sikit sanitize tangan. Nasib tak habis sebotol sanitizer saya kerjakan.

Viva City MegaMall.. lama giler tak jejak kaki ke sini. Dari awal tahun kot tak ke sini.

Penatlah jugak lama tak membetis dalam mall kan? Tabletnya tak ada pun. Semuanya OOS nak kena order. Ipad pun sama. Nampaknya musim PDPR ni semua orang hunting tablet agaknya kan? Tapi saya booking jugak la Samsung tab yang baru itu. Hihihi. 






 

23/07/2021

Tapau Nasi Lemak Ganja di Foodcourt Kubah Ria Satok

July 23, 2021 13 Komen

Dia: Yang, tapau je lah baru balik.
Saya: Oh, ok jugak tu
 (dalam hati dah menjerit keriangan tak payah masak)
Dia: Nasik lemak nak?
Saya: Haa!! Nak!! Nasi lemak ganja
Dia: Orait!!



Ini kisah semalam.
Bawak #theIMANs ronda-ronda dalam kereta je.
Alkisahnya semalam kami suami isteri kena turun ke pejabat.
 Ada urusan kerja pulak.
Semalam Sarawak cuti umum, Sarawak Day.
Masalahnya negeri lain tak cuti.
So kami ni terpaksalah mengorbankan hari cuti.
Sebab tu lah kena ganti balik masa bersama #theIMANs.



Nasi Lemak Ganja ni agak well-known di Kuching.
Terletak di foodcourt Kubah Ria, Medan Niaga Satok.
Kalau order yang biasa memang dah ada ayam goreng.
Saya kalau tapau suka add on sambal paru.
Ayahnya pula rendang daging.
Sebelum ni saya tak reti makan paru.
Tapi lepas try paru di sini jadi suka pulak.
Nasinya cukup lemak dan masin.
Sedap dimakan begitu saja.
Sambalnya pun power.

Orang bangsa lain pun ramai yang makan kat sini.
Paling ketara, orang Cina lah. 
Balik keja ramai-ramai singgah makan di sini dulu.


Kalau kawan-kawan dari Semenanjung datang, kalau dah takde tempat lepak malam-malam bolehla lepak kat sini.
Tapi.. bilakah tiba masa itu?
Covid ni macam lambattttttt lagi nak pergi.


 

13/07/2021

Rojak Kucei Batu Lintang

July 13, 2021 7 Komen

Rindu tak suasana macam ni? Rindu tak?
Pagi-pagi dapat lepak-lepak makan di kedai kegemaran
Ah! Bila lagi nak dapat bebas macam ni?

Actually gambar ni muncul di FB, memori tahun 2019 dulu.
Masa ni zaman PJJ dan masa ni Encik Suami balik cuti.
Biasanya bila dia balik cuti, saya sebagai isteri muslimah pun akan cuti jugak. Masa dia di sana, saya pulun kerja hujung minggu untuk kumpul cuti ganti. Haa.. macam tu lah strategi orang PJJ. Hehehe.

Bila si dia balik cuti, rutin wajib kami ialah dating la tanpa #theIMANs.
Lepas hantar #theIMANs ke sekolah kami akan pergi breakfast menu yang takde di Melaya sana seperti mee kolok Sepinang Sari (wajib), rojak Kucei, laksa Sarawak. Ni antara menu breakfast yang mesti makan. Dah macam pelancong pulak laki aku time ni.

Lepas tu air tin wajib yang dia mesti order, jus oren Sundrop ni.
Rojak Kucei ni sebenarnya rojak ayam je.
Kucei tu nama foundernya.
Kedainya terletak di Batu Lintang.
Rojak ni memang terkenal dari dulu-dulu lagi. 
Sekarang ni anak-anak Kucei pulak yang mewarisi perniagaan ni.
Saya pun dah lama tak makan rojak Kucei ni.
Saya pun tak tau tang mana sedap sangat rojak Kucei ni.
Sebab kalau makan rojak ayam saya memang ada kedai lain yang saya favor. Ye lah selera lain-lain tak sama kan?
Saya layan je lah sebab Encik Suami memang favor rojak ayam Kucei ni.

Soalan...
Kak Ret pernah makan kat sini tak?

 

05/06/2021

Sambal Belacan Udang Kering Sarawak Style

June 05, 2021 13 Komen

Musim perintah berkurung dalam rumah ni, kadang-kadang terasa jemu pulak makan air tangan sendiri kan? Setuju tak? Biasanya kalau sebelum pandemik dulu kalau hujung minggu je, especially hari Sabtu la mesti kami akan keluar jalan-jalan cari makan kat luar. Gantung periuk dan kuali di rumah tu. Hari Sabtu dulu-dulu selalunya hari yang sibuk bagi kami. Pergi tusyen, kelas silat, kadang-kadang saya pun kerja jugak. So bila balik kerja tu wajib tebus balik bonding time di hujung minggu bersama #theIMANs dengan jalan-jalan atau makan kat luar.

Itu dulu. Usah dikenang kisah kita dulu-dulu. Sekarang kita kena jaga kita dengan duduk di rumah saja. Kalau dah terasa jemu nak makan air tangan sendiri, selalunya saya akan cari menu yang boleh mengembalikan selera makan diri sendiri. Tak perlu murung ke apa. Chill aje. Nak bahagia kena cari sendiri, begitu jugak kalau nak gembira, kena cipta momen sendiri. Nak makan? Sekarang better jugak masak sendiri. Boring makan ayam? Selalunya saya akan tumbuk sambal je. Simple! 

Sambal? Sambal apa? Sambal udang kering Sarawak style. Ini salah satu sambal kegemaran Encik Suami ni. Saya, kalau tengok dia berselera, saya apa lagi, top up lagi nasik, top up lagi. Pastu laki ko buncit ko pulak yang risau. Hahaha! Senang je nak menumbuk ni, rajin tak rajin je. Jom usha macam mana nak buat sambal udang kering Sarawak style ni. 


Sambal Belacan Udang Kering Berangat Jungo

Bahan-bahan tumbuk:

Cili padi (sesuka hati) - nak pedas bubuh banyak
Belacan - dibakar sebelum ditumbuk
Udang kering - rendam sebentar sebelum ditumbuk
2 biji limau kasturi

Peralatan menumbuk: Lesung batu legend

Cara-cara nak merealisasikan sambal pembuka selera makan tengah hari masa PKP 3.0

1. Basuh cili, kemudian tumbuk sampai lumat.
2. Basuh ketulan belacan kemudian letak atas dapur gas. Biarkan terbakar sikit sampai mengeluarkan bau pembakaran yang sedap. Sambung tumbuk dicampur dengan cili.
3. Toskan udang kering yang telah direndam dan sambung tumbuk lagi.
4. Kalau nak tekstur yang kasar, tumbuk sekejap. Kalau nak halus macam gambar kat bawah, tumbuk dia sampai jadi macam gambar kat bawah ni.
5. Potong limau kasturi dan belah 2. Perah dalam sambal tadi. Gaul rata.
6. Sebiji lagi limau, potong halus sekali dengan kulitnya, campurkan dalam sambal udang kering tadi.
7. Siap!

Makan dengan nasik panas je pun dah sodap.


Dah. Senang je kan? Selamat mencuba!!