Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Info. Show all posts
Showing posts with label Info. Show all posts

19/09/2021

Larangan Mencela Masa

September 19, 2021 4 Komen

• • • • • •
LARANGAN MENCELA MASA 

Daripada Abu Hurairah RA, dia berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda: 

قالَ اللَّهُ عزَّ وجلَّ: يُؤْذِينِي ابنُ آدَمَ؛ يَسُبُّ الدَّهْرَ، وأنا الدَّهْرُ، بيَدِي الأمْرُ، أُقَلِّبُ اللَّيْلَ والنَّهارَ 

Maksudnya: "Allah SWT berfirman: “Anak Adam telah menyakitiKu, dia suka mencela masa. Padahal Aku Pencipta masa. Di tanganKu lah segala urusan dan Akulah yang mempergilirkan siang dan malam.” 
HR Bukhari (7491)

Contoh Mencela Masa: 
- Hari ni nasib aku tak macam semalam, kenapalah jadi macam ni.. 

- Kenapalah masa ni singkat sangat, tak sempat nak siap kerja.. 

-Tahun ni semua tak menjadi, bisnes aku rugi.


 

16/09/2021

Pesan Tok Nan

September 16, 2021 9 Komen

Mantan Ketua Menteri Sarawak yang dekat di hati rakyat
Allahyarham Tok Nan
Al-fatihah  untuk Tok Nan.

Thank you Malaysia for the peace, love & care that we enjoy.
Selamat Hari Malaysia!
Stay home & stay safe!



 

04/09/2021

Cenderamata Sempena Sambutan Jubli Emas UPM

September 04, 2021 10 Komen


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Sempena meraikan Sambutan Jubli Emas 50 Tahun UPM, Pusat Perhubungan Alumni UPM telah menyediakan Cenderahati Kenangan Gold Bar UPM dan Cenderahati Jualan Persatuan Alumni UPM (PAUPM) sepanjang Ogos-Disember 2021. Maklumat lanjut berkaitan tempahan dan pembelian boleh melayari Laman Sesawang Rasmi Sambutan Jubli Emas 50 Tahun UPM di https://50tahun.upm.edu.my

@universitiputramalaysia
#weloveupm
#50tahunUPM

Kakmim tolong promote jer.
Macam nak je mug tu tapi takut pecah kalau pos.
Sticker kereta pulak lambat lagi.
Rindunya nak window shopping di Koperasi Uniputra macam dulu-dulu, banyak souvenir UPM.


 https://50tahun.upm.edu.my

24/08/2021

Tips Menjaga Periuk Non Stick Agar Tahan Lama

August 24, 2021 21 Komen

Tahun lepas masa PKP memang viral teruk periuk Shogun ni
Tak taulah tempat korang
Kalau kat sini memang berhantu
Pantang ada member nak ke Aeon
Pasti ada yang tumpang sekaki membeli
Siap ada PS Shogun lagi
Bukan nak ke mana pun, ke Aeon je
Shopping periuk Shogun
Macam-macamlah

Saya bila orang dah ramai membeli
Teringin jugak nak mencuba
Apa yang best sangat periuk Shogun ni
Sampai semua orang beli
Bila dah setahun memakai
Memang best giler!
Suka sangat!
Penat saya menahan nafsu daripada menambah koleksi
Akhirnya tewas jua

Saya berjaya membawa koleksi kedua Shogun ni last week
Beli yang agak kecil sedikit daripada yang pertama
Tujuan yang kedua ni boleh tumis-tumis sayur


Sebenarnya geram jugak nak beli yang untuk rendang tu
Agak besar dan 'dalam'
Tapi memandangkan set periuk lain kat rumah tu takkan nak jadi perhiasan je
Alhamdulillah.. saya berjaya menepis godaan syaitonirrajim tu


 Setiap kali ke Aeon pasti akan cuci mata di bahagian ada Shogun ni
Perempuan sangat kan?

Er, taukah korang bagaimana untuk menjaga periuk non stick supaya tahan lama? Bukan apa, saya pernah ternampak kawan saya post di status FBnya yang periuk Shogunnya banyak yang terpaksa dibuang sebab dah terscrash teruk! Sayangnya. Sebabnya anak daranya pegi gosok periuk tu dengan span kasar tu. Huhu! 

Dalam brochure ni juga ada dikongsikan bagaimana untuk menjaga periuk non stick Shogun ni.


Sebelum pertama kali penggunaan.

  • Basuh periuk dengan pencuci pinggan mangkuk, saya pengguna setia Glo. Tuang sedikit Glo, kemudian guna span lembut untuk membasuh periuk.
  • Jangan gosok periuk dengan bahagian span yang kasar tu, yang warna hijau selalunya
  • Kemudian, bilas dengan air bersih
  • Lap dengan kain kering yang lembut
  • Titikkan beberapa titisan minyak dan sapu dengan tisu dapur di permukaan dalam periuk
  • Letak atas api dapur sekejap, jangan terlalu panas
  • Biarkan semalaman
  • Sedia untuk digunakan keesokkan harinya

Semasa memasak

  • Jangan panaskan periuk non stick sehingga berasap-asap
  • Cukup lap dengan kain kering (kalau basah) dan boleh terus masukkan minyak
  • Sedia untuk urusan menumis bawang-bawangan!
  • Jangan guna api terlalu besar secara mengejut
  • Mulakan dari api yang kecil ke sederhana

Selepas memasak

  • Setelah selesai memasak, biarkan periuk 'cool down' sendiri barulah dibasuh
  • Jangan terus alirkan air ke periuk dengan periuk yang masih panas. Ini untuk menjaga lapisan non stick tu daripada menipis

Kenapa guna periuk Shogun ni best?

Urusan memasak menjadi lebih singkat terutamanya bila memasak daging. Tutup saja periuk dengan penutupnya, insya Allah daging cepat empuk. Ayam pun macam tu jugak. Itulah sebabnya saya menambah lagi koleksi periuk Shogun ni. Berbaloi-baloi untuk kegunaan seharian. Kalau siap masak, tutup je dengan penutupnya, tak perlu pindahkan ke bekas lain pun takpe sebab sedap manis je mata memandang di dapur korang. Hihihi.

Mungkin juga ada yang tak gemar guna periuk macam ni sebab prefer kuali legend tu. Saya pun suka kuali legend tu especially kalau nak goreng telor dadar. Saya tak suka telor dadar yang kering sebab tu memang takkan guna frying pan Tefal untuk goreng telor. Kiranya saya sejenis yang akan masak kari guna periuk A, goreng ikan guna kuali B, goreng nasik guna kuali C. Memang periuk dan kuali kat rumah ni ada fungsi masing-masing. Haha! Kenapalah hidup aku ni complicated sangat? Adoi la 🤦‍♀️

 

23/08/2021

Permohonan Kemasukan Murid ke Tingkatan 1 Sekolah Seni Malaysia

August 23, 2021 18 Komen

Memandangkan Iman si sulung meminati muzik, besarlah harapan Ibu teringin si anak masuk ke Sekolah Seni masa tingkatan 1 nanti. Tapi dalam masa yang sama, Ibu tak nak si kakak masuk asrama. Ah, macam mana tu? Ibu pulak dilemma. Begitulah bila si Ibu tak pernah masuk boarding school, bila tiba giliran si anak si Ibu pun berat hati nak melepaskan anak. Anak perempuan sorang je weii!! 😭😭😭



Definisi Sekolah Seni Malaysia

Sebuah institusi pendidikan formal satu sesi yang menyediakan kemudahan menggilap dan menggarap potensi dan bakat diri generasi murid untuk menceburi aktiviti kesenian dan kebudayaan tanah air secara aktif dan kreatif.


Pengambilan ke Sekolah Seni

Pengambilan murid adalah terbuka kepada semua murid sekolah kerajaan dan sekolah bantuan kerajaan dari seluruh negara. Pengambilan murid hanyalah ke Tingkatan 1 sahaja. TIADA pengambilan ke Tingkatan Dua, Tiga, Empat atau Lima.


Permohonan murid ke SSeM hanya dilakukan melalui secara atas talian melalui Sistem e-SSeM. Sistem ini diaktifkan mulai bulan April hingga September setiap tahun. Pemohon boleh mendaftar masuk dengan menggunakan Angka Giliran UPSR dan mengisi segala maklumat secara atas talian di https://essem.moe.gov.my


Murid-murid yang telah memohon secara atas talian akan dipanggil menghadiri Sesi Serlahan Seni (SSS) yang merupakan sesi uji bakat untuk menilai bakat-bakat murid.


Syarat Kemasukan

• Warganegara Malaysia
• Berbakat dan berpotensi dalam bidang kesenian yang dimohon (Muzik, Tari, Teater atau Seni Visual)
• Tiada kecacatan
• Lulus Sesi Serlahan Seni
• Mendapat keputusan minima 3B dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR)


Maklumat lanjut sila layari https://www.moe.gov.my/pendidikan/pendidikan-menengah/sekolah-seni-malaysia

21/08/2021

SOP Diperketatkan Untuk Sarawak Selatan

August 21, 2021 9 Komen

Yes! Terkini.. baru dikeluarkan semalam.
Balik jer kami dari Aeon Mall semalam,
terus nampak SOP terkini ni di medsos
Al-maklum kes di Sarawak semalam pun mencecah 2K.
Dan di Kuching sahaja pun dah 1K lebih.

No dine-in dah okay!

Ahad dah tak dibenarkan dine-in.
Rupanya last la dapat dine-in semalam di Black Canyon.
Tapi di Aeon Mall memang tak ramai orang semalam.
Mungkin sebab masa kerja kot.
Saya dan Encik Suami sengaja ambik cuti nak shopping barang dapur.
Top up baju anak-anak jugak.
Reward untuk diorang behave semasa PdPR.
Takmo nanti nak ramai-ramai time weekend.


First time try mixed mushroom ni.. sedap!


Menu wajib PadKraPaw

Selalu nasi goreng nenas semalam try nasi goreng ikan masin

Lepas lunch sambung ke supermarket pulak.
#theIMANs mula-mula tinggal kat rumah.
Pastu nenek diorang pulak datang angkut bawak umah nenek.
Makin panjanglah langkah Ayah dan Ibu.
Hihihi!



 

19/08/2021

Apakah "Expressive Writing?"

August 19, 2021 14 Komen

Sebenarnya antara tujuan utama saya masa mula-mula berblog dulu ialah saya nak meluahkan sesuatu yang tidak kena di mata saya ataupun ketidak puasan hati saya terhadap sesuatu isu atau perkara. Maklumlah darah muda masa tu.


Bila baca balik post tahun 2008-2009 memang banyaklah ketidak puasan hati saya terhadap my ex bos, orang sekeling dan ada juga student! Masa tu baru je start mengajar, student pun lebih kurang je sebaya, pernah jugaklah bertikam mulut dengan student. Hahaha! Lucu pulak bila kenang balik kisah lama.


Dulu saya pernah dapat bos yang agak 'kejam' jugak lah. Masa tu muda lagi, saya pulak sejenis yang suka menjawab, tak suka bos yang kena ikut cakap dia saya, hahaha. Adoi la. Kenapalah saya macam tu dulu? 


Nasib sekarang saya dah agak slow cuma masih tak boleh diam waktu meeting. Berusaha jugak nak diam dan bersikap ignorant tapi belum berjaya. Bila saya hilang radar dari alam blog, saya banyak meluah di medium Facebook sebenarnya. Tapi, saya tersentak bila seorang rakan dari institusi lain menegur saya, apa yang saya tak puas hati dengan pengurusan. Sejak itu saya mula slow dan sampai sekarang makin hilang radar dari Facebook sana. 


Post luahan perasaan tahun 2009: Lumpuh


Sekarang pulak saya semakin jarang mengaplikasi Expressive Writing. Mungkin faktor usia, atau mungkin saya terpengaruh dengan kata-kata "tulis yang baik-baik." Dalam medsos FB lagilah saya selalu share saja, dah jarang sangat nak meluah bagai. Tapi kadang-kadang ada jugak kan luahan perasaan tapi selalunya suka menaip dalam bahasa Sarawak. Baru real marahnya tu. Hahaha!


Saya rasa bagi yang masih menganggap blog ni sebagai online diary, biasa je kalau terpost dengan cuaca expressive writing ni di blog. Hihi! 


What say you? 



Expressive Writing ialah sebuah metode terapi kesihatan jiwa dengan cara meluahkan isi hati atau kisah terburuk anda dalam bentuk penulisan.


Kebaikan Expressive Writing


1. Mampu mengurangi stress

2. Emosi lebih sihat secara psikologis

3. Mengurangi rasa trauma

4. Meningkatkan fungsi imun badan



Dalam expressive writing tidak perlu menitik beratkan berkaitan aturan kepenulisan, tatabahasa, gramatikal dan ejaan. 



Anda bebas menulis apa pun. Kerana yang terpenting adalah SUARA HATI ANDA!



18/08/2021

Kelebihan Tauge; Anti Taugeh Kena Baca!

August 18, 2021 18 Komen

Tauge? 
Ada ke golongan anti-tauge yang sedang membaca post ni? 
Ada? Takpe.
Kita berkenalan dulu lah dengan tauge ni.


Kenal kan tauge?
Janganlah buat-buat tak kenal pulak.


Siapa suka makan tauge ye?
Sila angkat tangan! 
Oops.
Eh, takpe komen je lepas habis baca ni.
Hihihi.

Kalau saya kan, tauge ni memang favourite. 
Especially kalau tumis dengan udang dan sawi. 
Terasa kemanisan udang dan tauge tu sebati dan mesra. 
Tapi.. tak boleh pulak ditumis terlalu layu. 
Cukup sekadar masak. 
Bila makan kena ada bunyi krup krap krup krap. 
Perghh!!


Antara gambar tauge dari #DapurKakmim yang ada dalam simpanan saya.


Tauge campur sawi & udang 


Tauge campur sawi, tauhu & udang


Gambar tauge ikan masin saja takde ambik.
Itu pun antara menu favourite tu.
Makan dengan nasik ayam, sedapnya!
Atau ratah macam tu saja pun dah sedap ni.


Makan, makan jugak.
Tapi tahu tak kalian apa kelebihan tauge ni?


 1. Kaya protein

Taugeh sebenarnya mempunyai dua kali ganda lebih banyak protein berbanding daging lembu atau ayam.

Antara kebaikannya adalah ia mampu meningkatkan kesuburan terutamanya lelaki yang sangat memerlukan protein untuk menghasilkan hormon untuk tujuan kesuburan.

2. Kaya enzim

Berbanding sayur-sayuran lain, taugeh mengandungi 100 kali ganda enzim.

Ia sangat penting untuk fungsi tubuh badan terutamanya untuk proses pencernaan.

Enzim mampu membantu individu yang mempunyai masalah penghadaman dan perut kembung.

3. Kaya serat

Dalam pada itu, taugeh juga baik untuk fungsi penghadaman kerana ia mengandungi kandungan serat yang tinggi.

Serat ini akan membantu meleraikan lemak dan toksin dalam tubuh badan lalu mengeluarkannya.

Ini sekali gus dapat membantu anda mengawal berat badan.

4. Kaya antioksidan

Taugeh yang kaya antioksidan dan asid amino sebenarnya mampu memberikan pelbagai kebaikan.

Antaranya yang penting adalah melawan kanser dan memperbaiki fungsi otak.

Dalam masa yang sama, makan taugeh juga sebenarnya adalah amalan awet muda yang sangat bagus untuk diikuti.

5. Kaya asid lemak

Selain itu, taugeh juga sangat kaya dengan asid lemak.

Kebanyakan individu tidak mendapatkan asid lemak omega-3 kerana hanya bergantung kepada makanan laut atau telur sahaja.

Oleh itu, tidak salah rasanya jika anda mengambil taugeh sebagai alternatif, bukan?

6. Kaya vitamin

Paling penting, taugeh sebenarnya sangat kaya dengan vitamin seperti vitamin A, C, E dan pelbagai lagi dalam keluarga vitamin B.

Vitamin-vitamin ini sangat penting untuk tumbesaran dan perkembangan tubuh badan anda.


Oleh itu, apa kata kita ubah persepsi dan diet kita untuk lebih menggemari sayur taugeh?

Jadikan tauge sebagai satu hidangan yang perlu ada dalam diet kerana manfaat sayur taugeh adalah sangat banyak dan penting buat kita.


17/08/2021

Kelebihan Puasa Asyura dan Tasu’a

August 17, 2021 19 Komen



Hari tu baca dari blog Mama Cella berkenaan puasa hari asyura, baru jap tadi kawan di grup sekolah pulak share tarikh-tarikh puasa sunat dalam bulan Muharam ni. Alhamdulillah syukur dapat circle yang selalu mengingati amalan-amalan untuk bekalan kita ke akhirat kelak. Paling-paling tu tak dapat 'markah penuh' at least dapatlah jugak menampung lompang sana-sini. 


Bah, marilah kita merancang puasa sunat bulan Muharam kita sepanjang bulan Ogos & September ni. Kalau tarikh cun bukan tarikh ABC, alhamdulillah dapatlah kita berpuasa kan? Semoga amalan kita diterimaNya, aaminn..



Kelebihan Puasa Asyura dan Tasu’a


1. Tidak lama lagi (Khamis ini) kita akan bertemu dengan Hari Asyura, hari yang di mana Allah menganurgerahkan kemenangan buat Nabi Musa. Rasulullah ﷺ melihat kaum Yahudi meraikan kejayaan Nabi Musa tersebut lalu Baginda ﷺ bersabda:


فَأَنَا أَحَقُّ بِمُوسَى مِنْكُمْ، فَصَامَهُ، وَأَمَرَ بِصِيَامِهِ


Aku lebih layak dengan Nabi Musa berbanding dengan kamu, lalu Baginda berpuasa dan memerintahkan para sahabat agar berpuasa. (HR al-Bukhari)


2. Rasulullah ﷺ turut membimbing para sahabat agar berpuasa sehari sebelum hari Asyura atau sehari sesudahnya. Ini bagi membezakan daripada amalan yang dilaksanakan oleh orang-orang Yahudi. Sabda Rasulullah ﷺ:


صُومُوا يَوْمَ عَاشُورَاءَ، وَخَالِفُوا فِيهِ الْيَهُودَ، صُومُوا قَبْلَهُ يَوْمًا، أَوْ بَعْدَهُ يَوْمًا


“Berpuasalah kamu pada hari Asyura dan lakukanlah perbezaaan dengan Yahudi. Berpuasalah juga pada hari sebelumnya atau hari selepasnya.” (HR Ahmad)


3. Dalam sebuah hadis yang lain pula Rasulullah ﷺ seakan lebih cenderung untuk berpuasa sehari sebelum hari Asyura. Hari ini dinamakan sebagai hari Tasu’a. Sabda Rasulullah ﷺ:


قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : فَإِذَا كَانَ الْعَامُ الْمُقْبِلُ إِنْ شَاءَ اللَّهُ صُمْنَا الْيَوْمَ التَّاسِعَ . قَالَ : فَلَمْ يَأْتِ الْعَامُ الْمُقْبِلُ حَتَّى تُوُفِّيَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ 


“Sabda Rasulullah: Sekiranya tiba tahun yang akan datang insyaAllah aku akan berpuasa pada hari yang ke sembilan Muharram. Maka tidak datang tahun hadapan melainkan Rasulullah saw telah pun wafat.” (HR Muslim)


4. Rasulullah ﷺ turut menceritakan kelebihan berpuasa pada hari Asyura. Perkara ini direkodkan dalam hadis Muslim yang menyebutkan:


سُئل النبي صلى الله عليه وسلم عن صيام يوم عاشوراء ، فقال أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِي قَبْلَهُ


“Rasulullah ditanya tentang puasa hari Asyura. Maka baginda bersabda : Sungguhnya aku mengira bahawa Allah akan menghapuskan dosa setahun yang sebelumnya.” (HR Muslim)


5. Mari kita berpuasa pada hari Asyura (Khamis ini) dan hari Tasu’a (Rabu ini). Semoga Allah membimbing kita.


Sebelum tu, jangan lupa baca niat puasa tau!


Sumber: Telegram Dr. Ahmad Sanusi Azmi

16/08/2021

Promosi KFC "2 For RM20"

August 16, 2021 19 Komen

Eh, eh!
Hari ini dah 16 Ogos kan?
Macam ada sesuatu pulak lah.

Eh, tengok ni!


Ahaaa!

Jom la dapatkan 2 Snack Plate hanya dengan harga RM20 sahaja!

Biar betoi? Ayam saja kot?


Eh, takkkkk!


2 set snack plate ni anda akan dapat semua ni tau!


✅ 4 ketul ayam

✅ 2 mashed potato

✅ 2 coleslaw 

✅ 2 bun


Mak oi! Iye ke? Jimat tak jimat?


Tapi..

Promosi istimewa ini hanya boleh dibuat secara pra-beli selama 3 hari, 

iaitu dari 16 Ogos hingga 18 Ogos 2021


Oops sebelum tu, jangan lupa baca terma & syarat berikut untuk mendapatkan promosi KFC 2 For RM20 ni.

  • Promosi TIGA (3) hari ini hanya boleh pra-beli dari 16 – 18 Ogos 2021
  • Promosi ini hanya untuk KFC Delivery dan KFC Self Collect
  • Setiap pembelian akan menerima kod promosi dengan tarikh penebusan yang ditetapkan
  • Pra-beli pada 16 Ogos 2021, tebus pada 23 – 27 Ogos 2021
  • Pra-beli pada 17 & 18 Ogos 2021, tebus pada: 6 – 10 September 2021
  • Kod promo mesti digunakan untuk menebus promosi ini dan tidak boleh dipindah milik
  • Terhad penebusan 1 set “2 Snack Plate” di dalam satu transaksi sahaja
  • Terhad kepada 3 set “2 Snack Plate” untuk setiap pengguna berdaftar
  • Pesanan Delivery tertakluk pada caj penghantaran RM4
  • Promosi tidak sah di restoran atau pusat panggilan
  • Harga adalah termasuk Cukai Perkhidmatan 6% pada yang berkenaan
  • Hidangan yang ditunjukkan adalah untuk tujuan ilustrasi sahaja
  • Tertakluk pada Terma dan Syarat.


Macam mana nak beli ni?



Baucar ni boleh dibeli secara online di kfc.com.my/2for20

  • Anda akan menerima e-mel mengandungi promo kod untuk penebusan, contohnya:
    • Jika anda membeli 3 e-baucar untuk Delivery dalam satu transaksi, anda akan menerima e-baucar yang mengandungi 3 promo kod. Setiap promo kod hanya boleh ditebus sekali sahaja.
    • Jika anda membeli 2 e-baucar untuk Delivery dan 1 e-baucar untuk Self Collect secara berasingan, anda akan menerima 1 e-mel untuk e-baucar Delivery dan 1 e-mel untuk e-baucar Self Collect. E-baucar Delivery anda akan mengandungi 2 promo kod manakala e-baucar Self Collect anda akan mengandungi 1 promo kod. Setiap promo kod hanya boleh ditebus sekali sahaja.
  • Anda juga boleh semak promo kod anda di laman “Bucketful of Deals” di KFC.com.my atau Aplikasi KFC.
    • Lihat icon di sudut kanan atas skrin anda 
    • Klik Delivery atau Self Collect, mengikut kaedah penebusan e-baucar anda
    • Kemudian klik e-baucar yang ditertera untuk semak kuantiti dan tempoh penebusan e-baucar anda.
    • E-baucar yang telah ditebus habis atau luput tidak akan tertera lagi.

Rujuk maklumat selanjutnya di laman web KFC Malaysia: https://kfc.com.my/content/2for20





 

11/08/2021

Ketahui Tanda Bacaan Oximeter

August 11, 2021 22 Komen

Oximeter sekarang sudah jadi satu keperluan yang mesti ada di rumah di saat varian Delta semakin mengganas dan SOP kuarantin kendiri di rumah juga semakin banyak dikuatkuasakan kepada pesakit yang disahkan positif Covid 19 (kategori 1 & 2).

Oximeter sebenarnya selalu digunakan oleh pesakit asma untuk mengukur tahap oksigen mereka setiap kali selepas neb. Tapi sekarang ni nampak gayanya kita kena bersedia untuk sebarang kemungkinan sekiranya berlaku jangkitan Covid 19 di kalangan ahli keluarga kita. 

Antara simptom apabila kita dijangkiti Covid ialah semput ketika bernafas kerana kekurangan oksigen bila mana paru-paru sudah dicemari virus pembawa maut ini. Maka ketika inilah kita memerlukan oximeter ini supaya kita boleh mengukur banyak mana tahap oksigen di dalam badan kita. 

Saya masih lagi ingat ketika anak-anak dijangkiti jangkitan paru-paru semasa kecil, saat nurse membuat rondaan di wad untuk check oksigen ni antara momen yang paling mendebarkan. Pernah oksigen drop ke 95 pun nurse sudah kecoh berlari memaklumkan kepada doktor. Suspennya masa tu hanya Tuhan saja yang tau. Kalau boleh saya memang tak nak momen macam tu berulang lagi dalam hidup kami sekeluarga.


Tahukah anda penggunaan Pulse Oximeter boleh menyelamatkan nyawa anda?

Pulse oximeter berfungsi untuk mengukur tahap oksigen dalam badan dan kadar denyutan jantung anda.

Pengukuran dan hasil bacaan perlu dicatat 3 kali sehari dan perlu dilakukan pada masa yang sama setiap hari.
Contohnya, 3 kali sehari mengikut waktu makan.
Lakukan pengukuran tambahan jika anda merasakan berlaku perubahan dalam kesihatan anda.

Ikuti cara penggunaan Pulse Oximeter dengan betul:

1. Tanggalkan pewarna kuku/kuku palsu dan panaskan tangan dengan menggosokkan kedua tapak tangan jika berasa sejuk.

2. Berehat sekurang-kurangnya 5 minit sebelum melakukan pengukuran

3. Letakkan tangan anda di dada pada paras jantung dan kekalkan tangan anda pada paras tersebut.

4.Hidupkan Pulse Oximeter dan pasang di jari tengah atau telunjuk pada tangan yang berada di dada.

5. Kekalkan posisi tangan anda dengan Pulse Oximeter  sekurang-kurangnya 1 minit atau sehingga bacaan menjadi stabil.

6. Hanya catatkan bacaan tertinggi jika bacaan tidak berubah selama 5 saat.

Pastikan setiap pengukuran dilakukan dengan berhati-hati.
Anda dinasihatkan untuk segera mendapatkan rawatan sekiranya tahap oksigen kurang daripada 95%.

Satu Keluarga, Satu Pulse Oximeter!!!


 

09/08/2021

Penyanyi Siti Sarah Raisuddin Meninggal Dunia

August 09, 2021 16 Komen





إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهَ رَاجِعُوْنَ
Sesungguhnya kita milik Allah dan kepadaNya kita kembali.

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لَه وَارْحَمْه وَعَافِه وَاعْفُ عَنْه
Ya Allah.. 
Ampunilah dia, rahmatilah dia, selamatkanlah dia, maafkanlah dia.. 
آمــــــــــــــــــين يا ربّ العالمين


Entah kenapa saya follow jugak kisah Shuib sefamili ni.
Setiap hari menunggu update Siti Sarah melalui IG Shuib
Walaupun saya bukan peminat Shuib mahupun Siti Sarah.
Tapi saya suka jugak tengok Siti Sarah live masak-masak di IG nya.

Kalaulah masih ada lagi orang cakap Covid ni tipu-tipu tak taulah.
Walaupun hari Siti Sarah dimasukkan ke hospital hari tu kerana kadar oksigennya menurun, dia sepatutnya potong gelang kuarantin,
Tapi ternyata benar effect Covid ni memang takkan habis sekelip mata.

Last week pula ada hamba Allah yang saya kenal share pengalamannya semasa dan selepas positif Covid. Setelah tamat kuarantin pun semput itu masih ada. Bayangkan pulak Siti Sarah ni yang mengandung.

Marilah kita sedekahkan Al-Fatihah buat saudara sesama Islam kita, 
Siti Sarah binti Raisuddin, semoga urusannya dipermudahkan, ibadatnya diterima Allah SWT dan ditempatkan di kalangan mereka yang beriman. Semoga babynya Ayyash Affan juga kuat.






 

08/08/2021

Beli Buku Tapi Tak Baca, Sebenarnya Anda Menghidap Tsundoku Syndrome

August 08, 2021 17 Komen



Semalam saya dan Encik Suami top up stok barang dapur. Teringat pulak nak membeli sempoa untuk Alan buat latihan Matematiknya so dari Everise Metrocity kami ke Eco di Matang Mall pulak.

Kononnya sempoa tu ada di Eco, sekali tak ada lah pulak. Bersebelahan Eco tu Popular. Popular ni bahaya sikit kalau masuk.

Dia: Masuk Popular tak?
Saya: Hmm.. boleh jugak.

Bila dah masuk, terus lupa diri. 
Ke rak sana, ke rak sini.
Akhirnya memang mendapatlah jawabnya.
Mendapat buku-buku. 
Hehehehe...

Kreatif pulak penulis buku ni. Belajar grammar melalui komik. 
Ambiklah untuk Tahap 1 dan Tahap 2.
Semoga bermanfaat untuk #theIMANs.


Buku rujukan UPSR.
Walaupun dah ada, keinginan nak memiliki tu sangat kuat.
Geram sangat tengok buku-buku zaman sekarang yang berwarna-warni.
Ambik jugak untuk si kakak.

Untuk Awan dan Alan.
"Share-share", diorang faham dah tu kalau Ibu cakap begitu, ertinya kena baca bersama-sama.
Budak-budak umur Awan Alan ni saya bagi baca bahan bacaan ringan untuk menarik minat mereka membaca. 
As long as mereka nak membaca.

Untuk Ibu, tak ada. Biarlah tak ada, Ibu puasa buku bulan ni.
Tapi buku untuk #theIMANs ada pulak, takde maknanya puasa buku.

Buku-buku dan novel-novel yang dibeli sebelum ni ada lagi yang masih dalam plastik. Elok je dah tersusun di rak. Nak bacanya belum ada mood lagi. Beli je beli tapi bacanya entah bila. Dulu masa kedai buku tak dibenarkan bukak, sibuk pulak baca novel-novel lama. Adoi la.

Sebenarnya ada yang nak khabor ni.

Tabiat membeli buku tapi tak dibaca ni sebenarnya 1 penyakit. Bukan sejenis penyakit misteri tapi penyakit yang digelar Tsundoku Syndrome.

Tsundoku Syndrome berasal dari perkataan Bahasa Jepun yang dimaksudkan untuk orang-orang yang membeli buku tetapi tidak sempat untuk membacanya. 'Tsundoku' diambil dari perkataan “Tsun” yang bermaksud longgokan dan "Doku" datang dari maksud membaca. Jadi, apabila disatukan “Tsundoku” ini,  menjadi makna; membeli bahan bacaan dan melonggokkannya.

Haaa.. korang ada sindrom ni jugak ke?
Kalau ada, janganlah risau.
 Sindrom ni takdelah memudaratkan si penghidapnya.
Cumanya kalau terlalu sangat membeli dan membeli, tapi sampai rumah buku tu dijadikan perhiasan saja, itu kan dah membazir.
Membazir ni amalan syaitan.
Tak baik, tak baik, kata Upin dan Ipin.
Oleh itu, kalau dah perasan diri tu ada Tsundoku Syndrome ni,
Muhasabahlah diri.
Mungkin boleh dilimitkan bajet untuk pembelian buku setiap bulan.
Supaya tak adalah bajet lebih ke buku, tapi bukunya tak dibaca.

Kalau saya, memang saya tetapkan rm100 sebulan untuk bahan bacaan.
Kalau dulu zaman bebas keluar masuk shopping mall,
Kalau dah buat pembelian buku di awal bulan,
next time masuk kedai buku lagi,
saya awal-awal siap pesan kat #theIMANs supaya cuci mata saja.
Diorang ni kalau diberi chance membeli memang boleh tahan jugak.
Tapi bagusnya memang diorang baca.
Kami cuba budayakan mereka masuk jalan-jalan kedai buku.
Tak beli tak apa, janji cuci mata.
Tapi diorang ni duduk terus baca komik kat situ.
Buat macam rumah sendiri pulak dah kalau lama-lama.
Haha! Budak-budak macam tu lah.

Bila bab buku ni, saya pernah ada impian masa muda-muda dulu.
Nak buat mini library di rumah.
Itulah faktor-faktor yang menyebabkan Tsundoku Syndrome jugak kot.
Hmm... 

Last but not least, layan gambar ni sat..

Ini antara isi kandungan komik Little Monitor ni.
Beli komik English pulak untuk si Abang

Menarik jugak isi kandungan komik ni. 
Englishnya pun simple.
Boleh repeat beli siri lain pulak next time.
Eh? 











 

 

07/08/2021

Cara Membuat Semakan Penempatan ke Tahun 1/2022

August 07, 2021 12 Komen

Pejam celik pejam celik, dah bulan 8.
Tinggal beberapa bulan lagi sesi persekolahan 2021 akan berakhir.
Tapi kesian anak-anak kita yang telah 'dicutikan' sejak beberapa bulan yang lalu.
Tak sampai 6 bulan bersekolah, dah nak 'naik kelas' pulak.
Apalah nasib?

Begitulah nasib si bongsu Alan.
Walaupun di sini tadika dah mula beroperasi tapi saya masih lagi belum berani mengambil risiko menghantar Alan ke sekolah.
Nasib baik dia dah mula dihantar ke sekolah seawal usia 4 tahun.
Ada jugaklah pengalaman dia di tadika.

Tahun depan 2022,
insya Allah Alan akan melangkah ke alam sekolah rendah pulak.
Sudahkah ibu-ibu dan ayah-ayah menyemak penempatan anak-anak di tahun 1?
Keputusan penempatan sekolah anak di tahun 1 sudah boleh disemak di laman web https://public.moe.gov.my/ ye.

Bagi yang ada anak yang lahir di tahun 2015, 
silalah layari laman web tersebut di atas untuk menyemak penempatan sekolah  anak kita.

Mula-mula sebelum dapat membuat semakan, kita kenalah daftar masuk dulu.
 
 
Sepatutnya masa ni, dah boleh klik butang hijau tu setelah memasukkan no kad pengenalan dan password.

 Butang merah tu kita tekan semasa nak buat pendaftaran ke tahun 1 dahulu. Tapi kalau kes lupa password boleh la tekan butang kuning tu mintak talian hayat  .

Bila dah boleh daftar masuk, nanti akan keluar paparan seperti di bawah ni dan klik di 'Tahun 1' untuk menyemak pendaftaran sekolah anak kita.


Kemudian klik 'Semak Permohonan'.



Akhirnya keluarlah status sekolah yang telah didaftarkan sebelum ini.


Seterusnya apa yang kita perlu buat bila dah dapat tahu penempatan sekolah anak?

Lihat perkara 1 dan 2 tu, kita perlu mencetak 2 perkara tersebut dan hantar ke sekolah anak kita nanti. 

Mudah je kan? 

Walaupun mudah, saya tak hantar lagi surat-surat pengesahan tu. Hehehe. 
Insya Allah minggu depan saya mintak si Ayah hantar ke sekolah. 
Saya kan BDR malasnya nak keluar rumah. Hihi!

Oh ya ini untuk menyemak permohonan anak ke sekolah kebangsaan tau. 
Kalau ada yang merancang untuk hantar anak ke sekolah swasta, tak perlulah susah-payah daftar nak guna sistem KPM ni.

Itu saja pesanan bukan dari penaja. Daaa~!