Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Info. Show all posts
Showing posts with label Info. Show all posts

11/06/2021

Tahniah batch SPM 2020

June 11, 2021 11 Komen


Semalam keputusan SPM 2020 telah pun diumumkan. Menurut Menteri Kanan Pendidikan, keputusan SPM 2020 merupakan yang terbaik sepanjang 5 tahun belakangan ni. Eh? Ye ke? Inilah yang menimbulkan isu semalam. Sekolah ditutup 110 hari, keputusan terbaik dalam tempoh 5 tahun, prestasi sekolah luar bandar lebih baik daripada prestasi sekolah bandar. Ok jawab sendiri dalam hati.

Tapi memang tak dinafikan ramai yang dapat keputusan cemerlang semalam. Straight A+ pun ada! Memang lihai! Tahniah ye adik-adik, guru-guru dan ibu bapa yang sentiasa berada di belakang menyokong anak-anak walaupun dalam situasi pandemik. Memang tertekan belajar dalam situasi pandemik ni. Bukan semua orang boleh adapt dengan PDPR ataupun PDPT ataupun ODL ni. Memang banyak pro & kon nya. Bagi kami pendidik ni pun memang stress tambahan lagi subjek yang perlukan hands-on, adoyai, malas nak fikir, bikin uban bertambah je.



Iye lah, iye lah. SPM 2020 dah diumumkan. Batch yang baru mendaftar hari tu pun tak abis lagi pengajian semster 1 diorang. Ni haa masih lagi buat online class. Sekarang ni dah tukar strategi tak buat GM dah, buat video recording je. Bila-bila boleh tengok dan buat latihan. Kalau buat GM separuh kelas je yang akan hadir. Buat sedih je. 


Sesambil buat kelas, sesambil dengar webinar jugak. Itu yang bestnya buar recording, diorang tengok, buat dan bila tak tau tanya, kita stand by je dalam waktu kelas 3-4 jam tu. Kalau dah siap, hantar dan semak. Setel. Nanti bagi yang lagi susah. Hahaha! Tapi kalau face to face lagi seronok walaupun penat ke sana ke mari. Boleh setel terus penilaian amali. Sekarang kena KIV dulu sampai boleh bersemuka. Hmm..

Minggu depan 15 Jun 2021 dah boleh update UPU pulak. Sejak semalam lagi dah mula sibuk melayan pertanyaan kawan-kawan tentang kemasukan lepasan SPM ni. Dan dijangka lepas ni akan lebih banyak PM yang masuk. Ya, ini amanah, amanah untuk membantu anak bangsa supaya menuntut ilmu hingga di peringkat yang tertinggi. Insya Allah saya akan bantu apa termampu.

 

08/06/2021

Pakar Mahu Ivermectin Dibuktikan Secara Klinikal

June 08, 2021 7 Komen


KUALA LUMPUR: Kes positif dan kematian akibat jangkitan COVID-19 yang terus berleluasa menyebabkan masyarakat semakin bimbang dengan langkah pencegahan dan rawatan wabak itu sehingga ramai yang mencadangkan pengambilan pelbagai jenis ubat dan vitamin untuk rawatan termasuk produk Ivermectin.

Bagaimanapun dalam kalangan pakar bidang farmasi, desakan penggunaan produk Ivermectin sebagai rawatan dan pencegahan COVID-19, tidak boleh dilakukan terburu-buru tanpa bukti klinikal yang kukuh.

Dekan Fakulti Farmasi Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Madya Mohd Makmor Bakry, berkata walaupun terdapat data-data yang mula muncul berkenaan keberkesanan Ivermectin di pelbagai laman sesawang dan media sosial, orang ramai adalah dinasihatkan supaya tidak mengambil Ivermectin untuk tujuan rawatan atau pencegahan COVID-19 hingga terdapat bukti klinikal yang kukuh.

"Kita faham msyarakat bimbang dengan peningkatan kes dan bilangan kematian semakin memuncak, hingga terdapat banyak pandangan untuk menyegerakan penggunaan produk Ivermectin sebagai rawatan dan pencegahan COVID-19.

"Bagaimanapun, hingga kini tiada produk Ivermectin yang berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah PBKD Kementerian Kesihatan (KKM) untuk kegunaan manusia.

"Malah, Pihak Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) dan Agensi Perubatan Eropah (EMA) tidak pernah meluluskan indikasi Ivermectin bagi tujuan rawatan atau pencegahan COVID-19 berikutan tiada data klinikal kukuh yang mencukupi bagi membuktikan keberkesanan produk dalam merawat atau mencegah COVID-19.

"Pada ketika ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hanya membenarkan Ivermectin sebagai rawatan COVID-19 dalam kajian atau percubaan klinikal sahaja.

"Menyahut perkara ini satu kajian klinikal Ivermectin sudah juga dimulakan KKM pada 25 Mei lalu untuk mencari bukti keberkesanan dalam rawatan COVID-19," katanya kepada BH, hari ini.

Dr Mohd yang juga Pensyarah Farmasi Klinikal UKM berkata, Ivermectin adalah produk anti-parasit yang hanya diluluskan untuk kegunaan haiwan.

Bagaimanapun katanya, produk itu mendapat perhatian apabila beberapa kajian kes dan kajian klinikal melaporkan keputusan kajian yang memberangsangkan.

"Namun, bukti kajian klinikal sedia ada masih belum mencukupi. Kebanyakan penilaian Ivermectin adalah dalam bentuk pra-penerbitan dan pada pangkalan data simpanan protokol kajian yang mana penerbitan dapatan kajian tidak melalui proses piawai penerbitan yang memerlukan pewasitan teliti.

"Kajian-kajian yang dilaporkan juga mempunyai kepelbagaian dari segi persoalan klinikal atau hasil rawatan. Data-data meta-analisa sedia ada yang dipamerkan pada beberapa laman sesawang juga mengandungi kajian-kajian berskala kecil, kaedah pencarian kajian yang tidak khusus dan penilaian kualiti kajian yang tidak jelas," katanya.

Tinjauan kajian yang tidak sistematik boleh menyebabkan tersebarnya hasil kajian yang kurang tepat. Dari hari ke hari, akan terdapat pelbagai kajian klinikal yang kukuh menilai keselamatan dan keberkesanan Ivermectin dilaporkan.

"Sehingga kita mendapat cukup bukti klinikal yang kukuh untuk pendaftaran produk ini bagi kegunaan manusia dan rawatan COVID-19, jadi masyarakat dinasihat supaya tidak mengambil Ivermectin ini.

"Selain itu, pengambilan Ivermectin ini mungkin juga menyebabkan seseorang itu merasa kebal terhadap COVID-19 dan menjadi lalai dengan keperluan pemakaian pelitup muka dan penjarakan fizikal," katanya.

Sementara itu, Pensyarah Fakulti Farmasi UKM, Prof Madya Dr Ernieda Hatah, berkata Ivermectin memang ada digunakan di hospital di Malaysia, cuma masih di peringkat 'off-label' dan dan digunakan secara berhati-hati.

"Ini berikutan hanya 11 kajian dari seluruh dunia dilakukan untuk mengkaji kegunaan Iivermectin ini bagi rawatan penyakit COVID-19. Malah ada daripada kajian itu, hanya membabitkan sampel pesakit yang kecil dan penyelidikan itu bukan dalam bentuk kajian yang terbaik, malah ada risiko meningkatkan kematian.

"Oleh itu, Institut Kesihatan Nasional AS masih dalam dilema antara boleh digunakan atau tidak. Ini sekali gus, memerlukan lebih banyak kajian dilakukan.

"Setakat ini, tiada lagi kajian digunakan untuk pencegahan COVID-19. Semuanya hanya untuk tujuan rawatan COVID-19. Maka semua perlu bersabar dan menunggu keputusan seterusnya," katanya sambil menambah produk itu memerlukan lebih banyak kajian sebelum kesimpulan mengenai keberkesanannya dalam merawat pesakit COVID-19 diperoleh.

Bagi Pakar Virologi Universiti Malaya, Prof Dr Sazaly Abu Bakar, walaupun ramai membaca mengenai kemungkinan keberkesanan Ivermectin untuk COVID-19, penggunaannya masih tertakluk kepada kelulusan KKM terlebih dahulu.

"KKM sedang membuat kajian akan keberkesanannya yang akan membabitkan 500 pesakit.

"Kemungkinan kajian yang lebih menyeluruh perlu dilakukan secara bebas oleh konsortium daripada pelbagai universiti yang boleh membabitkan lebih ramai peserta, sekurang-kurangnya 3,000 orang supaya keberkesanannya boleh dinilai sepenuhnya," katanya.



Pelik-peliklah orang sekarang, dahlah dihasutnya orang tua jangan ambil vaksin, sekarang diorang promote pulak Ivermectin ni pulak dengan warga emas di group Whatsapp. Udah la warga emas ni mudah percaya. Kesian betul.
Terbaca komen netizen di FB, beliau baru saja berjaya pujuk emaknya untuk pergi vaksin, alhamdulillah dah berjaya pergi ke PPV dapatkan dos pertama, balik rumah tengok si ayahnya pulak dah bawak balik Ivermectin ni setelah terpengaruh dengan forwarded message di Whatsapp. Penat.. memang penat. Baca pun penat.
Saya malas pulak nak sebut satu golongan ni. Dah tolak, tolak je lah. Sekarang ni Ivermectin yang digunakan sabagai ubat kutu pada anjing ni korang nak claim pulak boleh mengubat Covid. Mudah sangat terpengaruh. Hairan.. hairan. 
Lagi yang peliknya, ini boleh pulak ye, vaksin tak boleh. Hmm...






06/06/2021

6.6 Flash Deal di Photobook World Wide!

June 06, 2021 8 Komen

Ehem! Benda yang dicheck out beberapa minggu lepas dah selamat landing di Bumi Kenyalang hari Jumaat hari tu. Tadaa..!



Ada 4 photobook semuanya

Tapi ada kualiti gambar nampak gelap sikit kali ni. Tak tau kenapa.. tengok gambar dekat henfon okay je. Ya.. saya ambik gamba guna henfon je pastu upload je dalam apps Photobookww ni. Ada yang saya edit, ada jugak tak. Sebab tu cikgu smart photography saya cakap dulu pentingnya lighting semasa nak snap gambar supaya dapat mengurangkan keja-keja pengeditan. Chewah.. jangan marah. Saya share ilmu yang cikgu bagitau je.

4 buah photobook dengan 3 saiz yang berbeza ye. Yang ni yang paling besar, saiz 11" x 11"


Gambar adik beradik IMAN ni saiz 8" x 8"

Photobook adik-beradik MFBN ni pulak saiz kecik je.. 6" x 6"

Ini pulak gambar konvokesyen Awan, pun saiz 6" x 6"

Dan yang bestnya, hari ini 6.6 photobookww ada buat flash deal + free shipping!! Free shipping tu yang menarik sebab postage memang berapi sikit walaupun servis mencetaknya agak murah. Sesiapa yang nak try tu, boleh kot buat photobook raya 1. Download app photobookww di Playstore dan masukkan code tu.

Cuma saya nak pesan 1 je.

Maksimum untuk print photobook ni 20 pages je.. means ada 20 gambar terbaik je tau! Kalau lebih dari 20 gambar harganya dah tak sama seperti yang tertera. So jangan syok sendiri ye, selalu alert tengok berapa gambar dah diupload. 

Kenapa saya pesan awal-awal macam ni? Dulu ada la kawan-kawan kata diorang kena spam sebab diorang buat mahal je takde lah murah macam yang saya cakap. Dia jadi mahal sebab dah lebih dari 20 keping gambar! Lain kali baca la betul-betul 🤭🤭 saya tak bersalah sebab saya print memang dapat harga murah ☺️☺️

 Baca juga:

Sidang Media Khas Pengoperasian Sekolah

June 06, 2021 9 Komen


Tak sabar tunggu pukul 10 pagi ni. Apa agaknya yang Dr Radzi Judin ni nak sampaikan? Sekolah nak bukak dah ke? Hmm..

Risau jugak sekolah bukak. Kluster kilang tak habis-habis lagi ni. Kes masih banyak. Kalau dibuat analisis statistik harian kes baharu majoriti dari kontak rapat dari kluster Muara Tabuan, kalau di Kuching ni la. Hari tu 100 lebih pekerja positif. Kontak rapat pulak dah berapa? Paling minimum 200, tapi takkan sorang ada sorang kontak rapat je kan? Risau.. memang risau.

Lepas pukul 10 pagi nanti kita tengok apa kata netizen? Hahaha! Terhibur jugak kalau baca komen-komen netizen ni. 

Sempena sidang media khas dari KPM ni saya buat menu wajib untuk #theIMANs bawak bekal ke sekolah. Lama dah tak sekolah, lama jugaklah dah tak menggoreng mee ni. Mee ni memang menu legend keluarga kami sebab dari sekolah lagi mak selalu buat mee goreng Lee Fah ni untuk saya dan adik-adik ke sekolah. Sekarang menurun ke #theIMANs pulak.

Mee ni ada orang panggil mee pok, kalau saya panggil mee Lee Fah je. Lee Fah tu nama jenama mee tu je. Nama di bungkusannya flat type dried noodle. Haha! Tak taulah nama sebenarnya apa.

Ini haa mee nya. Tak taulah ada jual kat Melaya sana ke tak?


 Nota kakmim: Tak ready lagi nak lepaskan anak-anak ke sekolah

04/06/2021

Dusting Mitt Norwex

June 04, 2021 21 Komen


Lama dah nak buat review pasal si kain buruk kayangan ni. Baru tertaip entrinya lahai.

Dusting Mitt si Norwex kayangan ni memang best. Memudahkan sangat part mengelap debu-debu di rak tv ke skybird ke orkid latex ke.. tak perlu air pun takpe. Dia tapau semua debu. Lagipun dia macam sarung tangan so kita senang je nak sapu bersih debu-debu dengan tangan kita yang berlapikkan Disting Mitt tu. Encik Suami pun puji si kain lap Norwex ni. Haa.. time macam ni lah saya up up sikit.

"Kalau tak memudahkan dan tak best takkanlah saya beli".
 -Kakmim, 2020-

Ya, saya yang beli sebab takmo bersoal-jawab (sebab harga mahal kan) pastu suruh Encik Suami guna untuk lap-lap debu. Pernah suatu ketika si Dusting Mitt ni hilang dari pandangan sekejap, kecoh Encik Suami mencarinya. Dia cakap susah nanti nak lap-lap debu. Hahaha! 

Niat di hati nak beli mop Norwex tapi tak terusha lagi harganya. Er. Perempuan memang macam tu kan? Tak pernah puas. Hmm.. 

Beli benda-benda macam ni kena anggap pelaburan. Ia memang alah membeli tapi memang menang memakai. Lagipun kalau dah kotor kita boleh basuh bukan terus buang. Saya kalau guna baju-baju lama ke towel-towel lama ke untuk dijadikan kain lap, kalau kotor memang saya buang je. Tapi si Norwex ni takkan nak buang. Kotor - basuh - jemur - pakai lap lagi - basuh lagi - jemur lagi - pakai lagi dan lagi sampai Jamil mampos! Haha!

Begitulah cerita saya dan si Dusting Mitt Norwex. EnviroCloth saya pernah cerita dulu kan? Setakat ni 2 jenis tu je lah yang saya dah pakai.


02/06/2021

Wordless Wednesday: Kek Lapis Cadbury

June 02, 2021 22 Komen

Apa ni? Apa ni? Ini kek lapis kayangan tau sebab setiap lapisan tu ada susunan coklat cadbury. Kek ni ada 2 versi resepi, 1 ada kelapa kering 1 lagi versi takde. Yang dalam gambar ni versi resepi ada kelapa kering sebab tu macam tak smooth sangat. Namanya ada 2 jugak gais.. kadang-kadang orang kata kek lapis India, ada yang kata kek lapis Cadbury. Nama tak kisahlah sebab ada coklat Cadbury, kita abadikan nama Cadbury kat kek lapis ni. Ok kan?

 

01/06/2021

Bacaan Yassin Serentak Bersama Tanyalah Ustaz TV3

June 01, 2021 16 Komen


Alhamdulillah majlis ilmu pagi ni. 

Benarlah kata Ustaz Farid, Yassin ni salah satu surah yang dekat di hati kita. Bila rasa sedih, rasa gelisah, rasa takut kita akan baca Yassin. 

Marilah kita murnikan, budayakan, kita baca Yassin untuk menggerakkan dakwah kita untuk agama kita, agama Islam.




 Jangan lupa bacaan Qunut Nazilah untuk saudara kita di Palestine.





27/05/2021

Magiclean Kitchen Memang Magic

May 27, 2021 30 Komen

Cerita semalam. Hari general cleaning sebab sebelum raya hari tu tak sempat nak bersihkan kipas angin kat cooking area. Bila Encik Suami nak bersihkan, dia cakap debu-debu di kipas tu sekali pakej dengan minyak. Euww. Ye lah dah tempat ko bertumis bergoreng mestilah molekul minyak-minyak berterbangan. Eh, ye ke? Yo yo o je statement ni kan? Haha! Tapi memang betullah berdebu dan berminyak walaupun tempatnya tinggi dari paras kepala.

Bila Encik Suami cakap, takde efek ni nak lap macam tu je. So saya teringatkan si spray botol hijau ni. Magiclean Kitchen ni yang saya guna untuk lap dapur dan kitchen top.

Encik Suami lepas lap terus cakap "Wah dah macam baru pulak kipas ni"

Berkilat you. Dengan bilah-bilah kipas ni saya spray dengan Magiclean dan guna magic span Eco untuk gosok. Encik Suami pulak bersihkan bodynya. Memang sekejap jer setel. Tambah-tambah pulak hari panas kita jemur pulak kat luar sekejap.


Dah kering semua part yang dibasuh tu barulah pasang balik. Berbaloi Magiclean Kitchen ni mudahkan kerja-kerja lap-mengelap di dapur yang selalu berminyak. 

 

26/05/2021

Gerhana Bulan 14 Syawal

May 26, 2021 7 Komen


Lepas je maghrib saya terus keluar di hadapan rumah nak mengintai gerhana tapi malangnya tak nampak. Hampa. Nak ronda-ronda naik kereta kang kena kompaun pulak kalau dah melebihi jam 8 malam.

Tiba-tiba Encik Suami yang menghilangkan diri sebentar memanggil-manggil saya dari dalam rumah. Masa tu saya masih kat luar rumah lagi.

"Yang, Yang.. jom naik bilik Iman tengok gerhana. Kat atas baru nampak."

Gerhana bulan 14 Syawal, 7.31 malam.
Allahu akbar!

Ini je yang saya mampu capture untuk kenangan Syawal zaman pandemik ni. Hari ni kes baharu positif C19 di Malaysia dah mencecah 7K dah. Hampir setiap negeri kes melebihi 200 dah. Eh, tertaip pasal si C19 ni pulak dah.

Bulan ni pulak saya capture malam tadi, 13 Syawal. 
Subhanallah.



29/04/2021

Salam Nuzul Al-Quran

April 29, 2021 9 Komen


 Salam Nuzul Al-Quran - 17 Ramadhan 1442H


إِنَّ هَٰذَا ٱلۡقُرۡءَانَ يَهۡدِي لِلَّتِي هِيَ أَقۡوَمُ وَيُبَشِّرُ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ ٱلَّذِينَ يَعۡمَلُونَ ٱلصَّٰلِحَٰتِ أَنَّ لَهُمۡ أَجۡرٗا كَبِيرٗا


Sesungguhnya Al-Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang amat betul (ugama Islam), dan memberikan berita yang mengembirakan orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh, bahawa mereka beroleh pahala yang besar.


[Surah Al-Isra' : Ayat 9]


27/04/2021

PKPB Di Seluruh Sarawak Dilanjutkan!!

April 27, 2021 19 Komen


Confirm dah! 
Hari Raya Aidil Fitri jatuh pada 13 Mei 2021.
Nampaknya raya tahun ni pun macam last year jugak. 
Takdelah istilah berjarah raya untuk 2 tahun berturut-turut. 


Cuma 1 je lah.
PKPB ke PKP ke PKPD ke..
Kalau masih jugak tak amalkan SOP yang sepatutnya, tetap jugak ada kes.
Macam manalah nak mencapai kes positif sifar.
Itulah yang sedih sangat.
Diorang ni macam tak kisah pun dengan virus Corona ni.

 

24/04/2021

Tudung Raya Sedondon Ibu Anak HYat Hijab

April 24, 2021 16 Komen

Tudung Hyat Hijab sedondon ibu dan anak selamat sampai di pangkuan Kakmim pada hari Khamis lepas. Seronok beli dengan PS Fana sebab friendly dan cepat respon. Dia tak treat kita macam customer pun tapi macam kawan!! Sebelum ni pernah beli dengan trusted PS yang lain tapi lambat respon dan skema. Saya kalau orang lambat respon kebarangkalian nak membeli tu memang akan pudar. Tanya hari ni besok baru reply. Hmm.. terima kasih daun keladi je lah.

Hyati Raya ni saya booking bulan Mac yang lalu tapi memang expected date diorang dah bagitau dalam minggu ke-2 bulan April. Biasalah Hyat Hijab memang kena pre-order. Lepas dah release 1st batch barulah ada ready stock tapi selalunya 'penggila' Hyat memang suka tempah awal sebab nak jadi antara orang terawal yang pakai sesuatu design atau dalam komuniti Hyat ni diorang panggil IC. Setiap keluaran memang ada IC tersendiri. 

Contohnya raya ni HH ada IC Khadijah, Fateema, Aisyah & Maryam.

Untuk mak

Untuk anak

Cer teka Kakmim ambik IC yang mana? Hihi.

Tak sangka pulak PS Fana bagi banyak gift untuk order raya. Maka mendapatlah kami. Siap dapat face mask lagi.


Kakmim dan Kakak Iman grab ni jer sedondon. Satu IC lagi adik Kakmim dan anak buah Kakmim. Tapi semalam butik dah ada ready stock so tambah lagi 2 IC. Adoi la.. 

Ehem... ini mungkin para suami patut tahu kenapa kami mak-mak suka tudung cenggini. Sebabnya tudung ni ironless. Senang sangat bila malas nak meng-iron grab je baju ironless dipadankan dengan tudung ironless jugak. Cuma HH ni IC banyak jenis printed so matching sangat pakai baju plain. Yang jenis plain pun ada HH keluarkan cuma sekarang dah limited mungkin sebab masa awal-awal dulu HH dah banyak keluarkan jenis yang plain. Tapi dulu nak beli HH ni kena booking di group FB diorang. Kalau dia cakap akan release 11 pagi haaa kena standby depan pc/henpon untuk taip BOOK je kat komen. Cukup kuota, tak mendapatlah ekau dik. Sekarang ok sikit, HH guna sistem trusted personal shopper untuk ambik order customer. Butiknya ada kat Bangi. Dulu pernah nak pergi tapi malas pulak nak ajak Ayah IMAN. Nanti soalannya beli tudung lagi? 😂 sebab tu senang bila beli online, dia tak tau. Tau-tau dah sampai. Dia nak kata apa lagi? Hahahaha!

Tudung HH ni sebenarnya macam Bokitta, jenis tak perlu pin, main sarung je tapi dia siap sekali dengan inner. Tapi ini produk local, foundernya Kak Yat. Baik Bokitta atau HH ada yang jenis suka pakai saiz kecik so memang singkatlah kat depan. Kalau saya suka pakai saiz M atau L. So depannya boleh dilabuhkan supaya patuh syariah. Takdelah nampak benda-benda yang tak sepatutnya nampak. Encik Suami nak marah pun tak boleh, sebab isteri dressing siap patuh syariah kan? 

Harga? Agak kayangan jugaklah tak boleh beli selalu tapi alah membeli menang memakai. Saya anggap self reward je kalau terbeli setiap bulan. Ya! Setiap bulan pasti ada IC terbaru yang akan publish. Kalau takmo beli jangan bukak group HH. Itu je tipsnya kerana racun itu benar ya puan-puan sekalian.

Antara IC yang Kakmim suka sebab matching dengan banyak kaler baju.


Kalau design rare dan hot item, kalo orang jual preloved memang harga boleh mencecah rm500 tau! Gila lah memang taklah nak beli kalau harga macam tu.

Tudung bawal? Pun saya suka pakai tapi kalau bawal saya prefer bukan yang premium. Ada yang jenis berbatu harga beratus-ratus sepasang tu saya tengok je lah. Jangok sangat! Hahaha!

Biar apapun kita pakai, yang penting patuh syariah ye dok? Mahal ke murah ke itu terpulang kepada kita. Mungkin ada orang kata membazir tapi sebagai wanita yang bekerja yang penat-penat bekerja sambil urus rumah tangga, bagi saya membeli barang-barang yang kita suka ni ialah self reward untuk diri sendiri. Lepas penat kerja, kena belanja diri sendiri dulu, saving di Public Gold pun jangan lupa. Ahaks! Semuanya itu kegunaan kita, anak-anak atau famili suatu masa kelak.

Eh, keluar topik pulak dah kan? Raikan perbezaan pendapat ye. Jangan kecam. Selamat berpuasa & berhujung minggu.

Assalamualaikum..







 

08/02/2021

Minat Kanak-Kanak Berkait Dengan Personaliti Mereka

February 08, 2021 17 Komen

 


1️⃣ Dinasor 🐱‍🐉

Anak yang suka mainan dinasore mempunyai daya berfikir yang kuat. Seorang yang cekap, pintar dan pantas 😏 Boleh menghafal nama dinasor dengan betul 😯


2️⃣ Bulldozer 🚂

Minat dengan mainan bulldozer mempunyai daya ketahanan diri yang kuat. Suka perkara lasak dan bijak berdikari. Seorang yang minat perkara teknikal dewasa kelak 👨🏻‍🔧


3️⃣ Barbie Doll 👱🏻‍♀️

Anak perempuan yang selalu bermain barbie doll mempunyai keperibadian yang lembut, manja dan suka melaram. Mereka juga turut minat seni dan menjadi seorang yang kreatif 👩🏻‍🎨


4️⃣ Permainan Doktor 👨🏻‍⚕️

Anak yang suka permainan seperti doktor atau perubatan merupakan anak yang cepat matang. Mereka suka menolong orang dan disayangi masyarakat 💕


5️⃣ Kapal Terbang ✈

Anak yang suka kapal terbang selalunya bijak dan sukakan teori. Jika diasah minat ini boleh dijadikan dunia perkapalan sebagai kerjaya 👨🏻‍✈️


6️⃣ Permainan Music 🎶

Anak yang meminati alat music adalah seorang yang kreatif dan minat teori. Boleh jadi akan membesar menjadi ahli musik atau pakar bidang profesional 👩🏻‍🎤


7️⃣ Kereta 🚗

Anak yang minat permainan kereta mempunyai sifat ceria dan mudah mesra. Minat mereka lebih cenderung kepada bidang automotif dan mesin. Asah bakat mana tahu jadi jurutera nanti 👨🏻‍🔧


8️⃣ Permainan Memasak 🍳

Anak yang minat permainan ini mereka seorang yang penyayang, bertanggungjawab dan kreatif. Selalu berlakon menjadi mama atau chef terkenal 👩🏻‍🍳 Layanlah anak bermain membuatkan mereka belajar bertanggungjawab 🥰


9️⃣ Permainan Superhero 🦸🏻‍♀️

Anak yang berjiwa satria meminati mainan superhero. Mereka berjiwa besar serta minat kepada pertahanan negara dan kerja-kerja yang mencabar 👮🏻‍♂️


Credit : EddyRusdi81

07/02/2021

Apa Itu Jazakallahu Khairan?

February 07, 2021 13 Komen


Apa Itu Jazakallahu Khairan?


Terkadang kita mendengar ucapan Jazaakallahu Khairan dari sahabat sahabat kita. Tapi yang menyebut tidak merasa apa-apa dan yang menerima ucapan pun tidak dapat menghayatinya hingga ke hati.


Ada yang merasakan bait jazakallahu khairan itu sama seperti ucapan terima kasih dan TQ semata. Namun sebenarnya amatlah besar maknanya kalimat itu!


Bersabda Rasulullah Shallallahu Alaihi Wasallam: "Apabila ada seorang mengucapkan kepada saudaranya Jazaakallahu khairan, maka sungguh dia telah sangat menyanjung mu (sangat berterima kasih kepadamu kerana dia menyerahkan kepada Allah SWT untuk membalas kebaikanmu).”


Jazaakallahu khairan adalah kalimat kebaikan yang menunjukkan segenap kebaikan disisi Allah SWT. 


Jazaakallahu khairan juga ertinya semoga Allah SWT menganugerahkan kepada kamu syurgaNya. Menganugerahkan  kamu kenikmatan kelak di syurga.


Menyelamatkan kamu dari neraka jahanam. Memberi hidayah untukmu di atas Siraatal Mustaqim.


Melindungi kamu dari syaitan yang terkutuk. Memberikan kamu rezeki yang penuh barkah. Menjadi kan kamu selalu berbakti kepada orang tuamu di dunia dan akhirat.


Menjadikan kamu sentiasa mengikuti sunnah NabiNya.


Berkata Sayyidina Umar bin Khattab “Jikalau seseorang tahu apa yang terkandung dari ucapan Jazaakallahu khairan, nescaya ia akan memperbanyak untuk mengucapkannya antara satu sama lain." 


💚Jazaakallahu Khairan💚




Kredit: Sharing dari Group Pasti Mawaddah (Sekolah Alan)

29/01/2021

5725 Kes Baharu Covid 19 di Malaysia

January 29, 2021 24 Komen


Apa nak jadi dah Malaysia ni? Selangor?? 
Kenapa makin menjadi-jadi pulak ni?
5725 tu!! 

Sarawak pun dah semakin meningkat dah kes setiap hari.
Kerana 1 kluster tu tersebar dah ke seluruh Sarawak.
Yang paling sadis, daerah kecil yang di luar bandar tu yang terjejas jugak. Zon merah pulak tu!
Tahun lepas kawasan bandar je yang banyak kes, tahun ni?



Tak tau sampai bila kita kena manghadap Covid 19 ni.


 

24/01/2021

Lukisan Graffiti Kucing Terbesar di Eco Mall Petra Jaya

January 24, 2021 22 Komen

Akhirnya Si Oyen dah siap!!!




Setiap kali lalu di Eco Mall (dulunya hypermarket Giant) mesti akan teruja nak tengok progress lukisan graffiti yang sedang dilukis di situ. Tup! Tup! Hari ni tengok di FB Si Oyen dah siap!! Hijau rupanya mata si Oyen.




Inilah pemilik tangan ajaib yang merealisasikan si Oyen di dinding hypermarket Eco Mall, Petra Jaya. Tahniah Encik Simon Tan, Fine Art Artist yang berasal dari Pulau Pinang. Memang sangat berbakat. Agaknya berapa ye bayaran yang dia dapat dari pengurusan Eco Mall ni??




Mula-mula kami hanya nampak ekor si Oyen je. Mana tak teruja nak tunggu si Oyen siap sepenuhnya. Nak ambik gambar progres memang tak sempat la kecuali kalau jem tunggu turn keluar round about. Maka bersabarlah kami menunggu. 




Akhirnya Oyen siap dah melepak di situ. Cantiknya!! Kagum betullah orang yang ada bakat melukis ni.




Alkisahnya semua branch Giant tumpas di Kuching penghujung tahun 2020 hari tu termasuk Giant Samariang ni. Memang mulanya menjadi teka-teki jugak siapalah yang akan mengambil alih Giant ni. Ye lah dah nama pun Giant memang besarrrrrrr sangat kompaunnya. Takkanlah Mydin lagi. Dah ada 2 Mydin dah di Petra Jaya ni. Akhirnya teka-teki warga Petra Jaya sudah terjawab, 29 Januari 2020 soft launching Eco Mall Petra Jaya yang terletak di Jalan Semariang ni.



notakakmim: harap-harap takdelah kluster Eco Mall pulak nanti