Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Discussion. Show all posts
Showing posts with label Discussion. Show all posts

07/08/2021

BDR Bukan Bermakna Bercuti Dari Rumah

August 07, 2021 17 Komen

Kita sudah terbiasa dengan terma BDR atau 'bekerja dari rumah' sejak negara kita dilanda pandemik sejak Mac 2020 yang lalu. Setelah 'terkurung' sebulan di rumah sekitar Mac-April 2020, akhirnya kerajaan telah melaksanakan dasar-dasar berkenaan BDR dari semasa ke semasa. Setelah peratusan keberadaan pegawai di pejabat ditambah sedikit demi sedikit kita pun terpaksa peka dengan pelbagai garis panduan dan pekeliling yang telah diwartakan berkaitan BDR ni.


Saya masih ingat lagi saya diarahkan melapor diri (setelah urusan kenaikan gred diumumkan secara rasmi) semasa negara masih dalam Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) pada April 2020. Pada ketika itu, bagi rakan-rakan yang terpaksa melapor diri di luar stesen bertugas, mereka terpaksa melapor diri secara phone call ataupun secara video call. Ketika itu, kita masih belum lagi terbiasa dengan Zoom, Google Meet atau Webex. Alhamdulillah saya yang melapor diri di jabatan yang sama dapatlah melapor diri secara fizikal dengan SOP yang ketat. Masa tu memang masih takut-takut hendak keluar rumah, ibarat bagai nak berjuang ke medan perang persiapannya.

Setelah setahun berlalu, dasar dan pekeliling BDR juga telah dikemaskini dan ditambah baik oleh Jabatan Perkhidmatan Awam. Akhirnya kita terpaksa akur menjalankan amanah dalam norma baharu sebegini.

Bila membincangkan isu BDR, sebagai penjawat awam haruslah berpegang kepada etika yang telah ditetapkan oleh JPA. BDR bukannya 'bercuti dari rumah'. Sebab itulah bila BDR ni saya agak stress jugak kadang-kadang. Bila BDR ni nak buat kerja rumah pun terbatas sebenarnya. Kadang-kadang tu dapat jugaklah goyang kaki sikit tapi selalunya kalau dah ada online meeting atau discussion tu memang berlarutan. Kadang-kadang malam pun kena berGM untuk menyelesaikan isu-isu berbangkit yang perlu tindakan segera. Nasiblah anak-anak sporting dan semua boleh membawa diri masing-masing.

Hari ini hari Sabtu, barulah rasa tenang, takde perasaan bersalah nak buat general cleaning seluruh rumah. Nak layan Netflix, nak baking ke. Tapi itu pun terpulang kepada tahap kerajinannya lah. Hihihi.

Sebab itulah setiap petang Jumaat sekarang saya rasa best je, rasa bebas nak buat apa saja. Nak baca novel pun on dari pagi sampai petang. Novel banyak tu dah beli tapi tak habis lagi baca. Eh, bukan tak habis, tak baca lagi! Huhu! Bukan apa,  bila banyak kerja ofis tertangguh pun tak boleh jugak nak lapangkan fikiran sangat nak layan novel-novel ni. Ada jugak kerja yang bila di rumah kita tak dapat nak setel sepenuhnya, kena buat di ofis jugak. Begitulah.. saya ni memang suka memikirkan benda-benda yang komplikated. Hmm..

Hati-hati ya bila BDR. Telefon tu memang kena alert selalu dengan notification dari grup-grup ofis. Ada yang memerlukan tindakan segera tu memang tak tenteramlah selagi masih belum setel.

Tapi hari ni hujung minggu, bolehlah pulun habis nak promote jualan online kita tanpa rasa bersalah kan? Eh? Hahaha!





 

06/08/2021

Adakah Berat Badan Mempengaruhi Saiz Baju?

August 06, 2021 18 Komen

Persoalan: Adakah berat badan mempengaruhi saiz baju?
Jawapannya YA.

Mungkin persoalan ini sensitif sedikit ya.
Tapi itulah hakikatnya.

Ini berdasarkan pengalaman saya sendiri.
Sejak di sekolah menengah, berat saya tidak pernah mencecah angka 40kg. Dulu semasa subjek Biologi, saya merupakan penyumbang data berat badan yang kurang 40 kg antara 4 buah kelas. Tapi nasib baik jugaklah bukan saya yang paling ringan antara semua pelajar tingkatan 4! Ada 4 buah kelas semuanya. Saya antara data-data tercorot jugaklah masa tu. Itulah kenangan zaman sekolah. 

Dipendekkan cerita.. saya memang jenis kadar metabolisme tinggi.
Makan banyak tapi tak gemuk.
Itu dulu ya.
Dulu saya memang jenis minum plain water.
Jarang minum air manis.
Pergi kedai makan bawak botol Tupperware.
Sana sini dengan botol airnya.

Kalau nak merasa berat melebihi 40, masa pregnant saja.
Lepas tu bersalin, dah slim balik, sambung lagi breastfeed (BF).
Orang kata bila BF berat badan macam kena pam.
Saya pulak sebaliknya.
Tambahan lagi bila saya bersalin setahun seorang.
Bersambung-sambung BF non stop.
Sampai kalau terjumpa kawan yang dah lama tak jumpa,
pasti ada soalan.. "kitak sakit kah?"
Sejujurnya saya sangat berkecil hati dengan soalan tersebut.
Sedih tau.

Apabila anak-anak dah wean-off.
Umur pulak semakin bertambah.
Selera makan semakin berganda.
Sarapan pagi dah pandai minum air bergula.
Sekarang berat badan pun semakin bertambah dan bertambah.
Alhamdulillah.
Tak ada lagi soalan yang merobek hati dan perasaan saya lagi.
Ingat tu, kurus pun sensitif.
Apatah lagi 'berisi'.


Sekarang saya di size berapa?
Biarlah saya sendiri yang tahu.
Hahaha!
Tapi kan dulu saya pernah pakai baju bersaiz XS!
Nak beli seluar memanglah payah.
Sekarang pun payah jugak sebenarnya.
Hihihi!

Ya, ya saya sedar diri.
Baru beberapa hari lepas genap 40.
Standardlah kan?
Lagipun Encik Suami cakap, "kamek suka kitak macam tok".
Berani kalau dia kata tak suka kan?
Muahahaha!

 

06/07/2021

Moratorium: Terima atau Tidak?

July 06, 2021 14 Komen


7.7.2021
Besok ialah penentunya.
Nak terima ke tak?

Bagi yang perlu ambik, maka ambiklah. 
Kita sedia maklum dah bahawa itu saja cara utk meneruskan kelangsungan hidup bila dah hilang pendapatan ataupun pendapatan terjejas.

Bukan orang yang bayar hutang kita, kita yang kena bayar sendiri.

 

08/06/2021

Pakar Mahu Ivermectin Dibuktikan Secara Klinikal

June 08, 2021 7 Komen


KUALA LUMPUR: Kes positif dan kematian akibat jangkitan COVID-19 yang terus berleluasa menyebabkan masyarakat semakin bimbang dengan langkah pencegahan dan rawatan wabak itu sehingga ramai yang mencadangkan pengambilan pelbagai jenis ubat dan vitamin untuk rawatan termasuk produk Ivermectin.

Bagaimanapun dalam kalangan pakar bidang farmasi, desakan penggunaan produk Ivermectin sebagai rawatan dan pencegahan COVID-19, tidak boleh dilakukan terburu-buru tanpa bukti klinikal yang kukuh.

Dekan Fakulti Farmasi Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Madya Mohd Makmor Bakry, berkata walaupun terdapat data-data yang mula muncul berkenaan keberkesanan Ivermectin di pelbagai laman sesawang dan media sosial, orang ramai adalah dinasihatkan supaya tidak mengambil Ivermectin untuk tujuan rawatan atau pencegahan COVID-19 hingga terdapat bukti klinikal yang kukuh.

"Kita faham msyarakat bimbang dengan peningkatan kes dan bilangan kematian semakin memuncak, hingga terdapat banyak pandangan untuk menyegerakan penggunaan produk Ivermectin sebagai rawatan dan pencegahan COVID-19.

"Bagaimanapun, hingga kini tiada produk Ivermectin yang berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah PBKD Kementerian Kesihatan (KKM) untuk kegunaan manusia.

"Malah, Pihak Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) dan Agensi Perubatan Eropah (EMA) tidak pernah meluluskan indikasi Ivermectin bagi tujuan rawatan atau pencegahan COVID-19 berikutan tiada data klinikal kukuh yang mencukupi bagi membuktikan keberkesanan produk dalam merawat atau mencegah COVID-19.

"Pada ketika ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hanya membenarkan Ivermectin sebagai rawatan COVID-19 dalam kajian atau percubaan klinikal sahaja.

"Menyahut perkara ini satu kajian klinikal Ivermectin sudah juga dimulakan KKM pada 25 Mei lalu untuk mencari bukti keberkesanan dalam rawatan COVID-19," katanya kepada BH, hari ini.

Dr Mohd yang juga Pensyarah Farmasi Klinikal UKM berkata, Ivermectin adalah produk anti-parasit yang hanya diluluskan untuk kegunaan haiwan.

Bagaimanapun katanya, produk itu mendapat perhatian apabila beberapa kajian kes dan kajian klinikal melaporkan keputusan kajian yang memberangsangkan.

"Namun, bukti kajian klinikal sedia ada masih belum mencukupi. Kebanyakan penilaian Ivermectin adalah dalam bentuk pra-penerbitan dan pada pangkalan data simpanan protokol kajian yang mana penerbitan dapatan kajian tidak melalui proses piawai penerbitan yang memerlukan pewasitan teliti.

"Kajian-kajian yang dilaporkan juga mempunyai kepelbagaian dari segi persoalan klinikal atau hasil rawatan. Data-data meta-analisa sedia ada yang dipamerkan pada beberapa laman sesawang juga mengandungi kajian-kajian berskala kecil, kaedah pencarian kajian yang tidak khusus dan penilaian kualiti kajian yang tidak jelas," katanya.

Tinjauan kajian yang tidak sistematik boleh menyebabkan tersebarnya hasil kajian yang kurang tepat. Dari hari ke hari, akan terdapat pelbagai kajian klinikal yang kukuh menilai keselamatan dan keberkesanan Ivermectin dilaporkan.

"Sehingga kita mendapat cukup bukti klinikal yang kukuh untuk pendaftaran produk ini bagi kegunaan manusia dan rawatan COVID-19, jadi masyarakat dinasihat supaya tidak mengambil Ivermectin ini.

"Selain itu, pengambilan Ivermectin ini mungkin juga menyebabkan seseorang itu merasa kebal terhadap COVID-19 dan menjadi lalai dengan keperluan pemakaian pelitup muka dan penjarakan fizikal," katanya.

Sementara itu, Pensyarah Fakulti Farmasi UKM, Prof Madya Dr Ernieda Hatah, berkata Ivermectin memang ada digunakan di hospital di Malaysia, cuma masih di peringkat 'off-label' dan dan digunakan secara berhati-hati.

"Ini berikutan hanya 11 kajian dari seluruh dunia dilakukan untuk mengkaji kegunaan Iivermectin ini bagi rawatan penyakit COVID-19. Malah ada daripada kajian itu, hanya membabitkan sampel pesakit yang kecil dan penyelidikan itu bukan dalam bentuk kajian yang terbaik, malah ada risiko meningkatkan kematian.

"Oleh itu, Institut Kesihatan Nasional AS masih dalam dilema antara boleh digunakan atau tidak. Ini sekali gus, memerlukan lebih banyak kajian dilakukan.

"Setakat ini, tiada lagi kajian digunakan untuk pencegahan COVID-19. Semuanya hanya untuk tujuan rawatan COVID-19. Maka semua perlu bersabar dan menunggu keputusan seterusnya," katanya sambil menambah produk itu memerlukan lebih banyak kajian sebelum kesimpulan mengenai keberkesanannya dalam merawat pesakit COVID-19 diperoleh.

Bagi Pakar Virologi Universiti Malaya, Prof Dr Sazaly Abu Bakar, walaupun ramai membaca mengenai kemungkinan keberkesanan Ivermectin untuk COVID-19, penggunaannya masih tertakluk kepada kelulusan KKM terlebih dahulu.

"KKM sedang membuat kajian akan keberkesanannya yang akan membabitkan 500 pesakit.

"Kemungkinan kajian yang lebih menyeluruh perlu dilakukan secara bebas oleh konsortium daripada pelbagai universiti yang boleh membabitkan lebih ramai peserta, sekurang-kurangnya 3,000 orang supaya keberkesanannya boleh dinilai sepenuhnya," katanya.



Pelik-peliklah orang sekarang, dahlah dihasutnya orang tua jangan ambil vaksin, sekarang diorang promote pulak Ivermectin ni pulak dengan warga emas di group Whatsapp. Udah la warga emas ni mudah percaya. Kesian betul.
Terbaca komen netizen di FB, beliau baru saja berjaya pujuk emaknya untuk pergi vaksin, alhamdulillah dah berjaya pergi ke PPV dapatkan dos pertama, balik rumah tengok si ayahnya pulak dah bawak balik Ivermectin ni setelah terpengaruh dengan forwarded message di Whatsapp. Penat.. memang penat. Baca pun penat.
Saya malas pulak nak sebut satu golongan ni. Dah tolak, tolak je lah. Sekarang ni Ivermectin yang digunakan sabagai ubat kutu pada anjing ni korang nak claim pulak boleh mengubat Covid. Mudah sangat terpengaruh. Hairan.. hairan. 
Lagi yang peliknya, ini boleh pulak ye, vaksin tak boleh. Hmm...






24/04/2021

Tudung Raya Sedondon Ibu Anak HYat Hijab

April 24, 2021 16 Komen

Tudung Hyat Hijab sedondon ibu dan anak selamat sampai di pangkuan Kakmim pada hari Khamis lepas. Seronok beli dengan PS Fana sebab friendly dan cepat respon. Dia tak treat kita macam customer pun tapi macam kawan!! Sebelum ni pernah beli dengan trusted PS yang lain tapi lambat respon dan skema. Saya kalau orang lambat respon kebarangkalian nak membeli tu memang akan pudar. Tanya hari ni besok baru reply. Hmm.. terima kasih daun keladi je lah.

Hyati Raya ni saya booking bulan Mac yang lalu tapi memang expected date diorang dah bagitau dalam minggu ke-2 bulan April. Biasalah Hyat Hijab memang kena pre-order. Lepas dah release 1st batch barulah ada ready stock tapi selalunya 'penggila' Hyat memang suka tempah awal sebab nak jadi antara orang terawal yang pakai sesuatu design atau dalam komuniti Hyat ni diorang panggil IC. Setiap keluaran memang ada IC tersendiri. 

Contohnya raya ni HH ada IC Khadijah, Fateema, Aisyah & Maryam.

Untuk mak

Untuk anak

Cer teka Kakmim ambik IC yang mana? Hihi.

Tak sangka pulak PS Fana bagi banyak gift untuk order raya. Maka mendapatlah kami. Siap dapat face mask lagi.


Kakmim dan Kakak Iman grab ni jer sedondon. Satu IC lagi adik Kakmim dan anak buah Kakmim. Tapi semalam butik dah ada ready stock so tambah lagi 2 IC. Adoi la.. 

Ehem... ini mungkin para suami patut tahu kenapa kami mak-mak suka tudung cenggini. Sebabnya tudung ni ironless. Senang sangat bila malas nak meng-iron grab je baju ironless dipadankan dengan tudung ironless jugak. Cuma HH ni IC banyak jenis printed so matching sangat pakai baju plain. Yang jenis plain pun ada HH keluarkan cuma sekarang dah limited mungkin sebab masa awal-awal dulu HH dah banyak keluarkan jenis yang plain. Tapi dulu nak beli HH ni kena booking di group FB diorang. Kalau dia cakap akan release 11 pagi haaa kena standby depan pc/henpon untuk taip BOOK je kat komen. Cukup kuota, tak mendapatlah ekau dik. Sekarang ok sikit, HH guna sistem trusted personal shopper untuk ambik order customer. Butiknya ada kat Bangi. Dulu pernah nak pergi tapi malas pulak nak ajak Ayah IMAN. Nanti soalannya beli tudung lagi? 😂 sebab tu senang bila beli online, dia tak tau. Tau-tau dah sampai. Dia nak kata apa lagi? Hahahaha!

Tudung HH ni sebenarnya macam Bokitta, jenis tak perlu pin, main sarung je tapi dia siap sekali dengan inner. Tapi ini produk local, foundernya Kak Yat. Baik Bokitta atau HH ada yang jenis suka pakai saiz kecik so memang singkatlah kat depan. Kalau saya suka pakai saiz M atau L. So depannya boleh dilabuhkan supaya patuh syariah. Takdelah nampak benda-benda yang tak sepatutnya nampak. Encik Suami nak marah pun tak boleh, sebab isteri dressing siap patuh syariah kan? 

Harga? Agak kayangan jugaklah tak boleh beli selalu tapi alah membeli menang memakai. Saya anggap self reward je kalau terbeli setiap bulan. Ya! Setiap bulan pasti ada IC terbaru yang akan publish. Kalau takmo beli jangan bukak group HH. Itu je tipsnya kerana racun itu benar ya puan-puan sekalian.

Antara IC yang Kakmim suka sebab matching dengan banyak kaler baju.


Kalau design rare dan hot item, kalo orang jual preloved memang harga boleh mencecah rm500 tau! Gila lah memang taklah nak beli kalau harga macam tu.

Tudung bawal? Pun saya suka pakai tapi kalau bawal saya prefer bukan yang premium. Ada yang jenis berbatu harga beratus-ratus sepasang tu saya tengok je lah. Jangok sangat! Hahaha!

Biar apapun kita pakai, yang penting patuh syariah ye dok? Mahal ke murah ke itu terpulang kepada kita. Mungkin ada orang kata membazir tapi sebagai wanita yang bekerja yang penat-penat bekerja sambil urus rumah tangga, bagi saya membeli barang-barang yang kita suka ni ialah self reward untuk diri sendiri. Lepas penat kerja, kena belanja diri sendiri dulu, saving di Public Gold pun jangan lupa. Ahaks! Semuanya itu kegunaan kita, anak-anak atau famili suatu masa kelak.

Eh, keluar topik pulak dah kan? Raikan perbezaan pendapat ye. Jangan kecam. Selamat berpuasa & berhujung minggu.

Assalamualaikum..







 

01/03/2021

Just Go With The Flow

March 01, 2021 7 Komen


Kenapa sukar mengatakan TIDAK?

Sebenarnya.
Saya ada satu sikap negatif.
Yang sebenarnya menyusahkan diri sendiri.
Mungkin itu menjadi faktor saya sukar mengatakan TIDAK.
Sebab..
Saya sukakan sesuatu mengikut acuan saya.
Bila lama kelamaan saya letih.
Saya hampa.
Hampa bila sesuatu yang diharapkan tidak mengikut spesifikasi saya.
Penat sebenarnya.

Bila semakin matang.
Semakin faham situasi sekeliling.
Faham manusia-manusia di persekitaran kerja.
Saya mula belajar.
Ya.
Belajar untuk redha.

Tak semua yang kita harapkan.
Akan menjadi seperti yang kita plan di kepala.

Kita tak boleh mengubah orang.
Mengikut seperti apa yang kita nak.
Kita bekerja bersama-sama.
Tak boleh nak paksa sangat orang ikut kehendak kita.

Nampak?
Bila orang lain tak boleh memenuhi kemahuan saya.
Saya suka terus buat sendiri.
Tak sihat kan?

Tapi.
Ada juga benda yang saya nak.
Saya cuba suarakan.
Nak ikut, saya suka.
Tak ikut, lantaklah.
Saya kan dah belajar untuk redha.
Orang puteh kata..
Just go with the flow

Walaupun hakikatnya.
Kurang berkenan, tak berapa suka
Tapi..
Terpaksa tutup mata
-senyum-







26/02/2021

Belajar mengatakan TIDAK

February 26, 2021 8 Komen


Adakah anda sejenis spesis yang mudah berkata 'Tidak'? 

Saya sejenis manusia yang sukar mengatakan 'Tidak'.
Prinsip saya semasa bekerja mudah.
Kita mudahkan urusan orang, Allah mudahkan urusan kita.
Saya sedaya upaya akan buat termampu untuk mudahkan orang.
Saya puas.
Biarlah saya bersusah-payah asalkan saya puas.


Namun pernah jua terlintas di hati kecil saya.
Saya asyik nak mudahkan orang. 
Tapi ada orang lain yang lagi mudah sebab tak buat apa.


Sesuatu terjadi hari ini.
Saya memang sibuk.
Nak tanyak kabar anak pun tak sempat.
Tiba-tiba mesej masuk.
Bila dia dah mula hmm..
Saya dapat rasakan mesti berkehendak sesuatu ni.


Ya, benar.
Dia ada harapan.
Ya benar.. saya sibuk.
Saya tidak respon 'ya', juga 'tidak'.
Saya cuma diam.
Saya teruskan kerja.


Tak lama kemudian. dia telah redha.
Gembiranya!
Silent treatment yang berjaya!


Tau tak perasaan suka tu tiba-tiba ada?
Oh, begitu rupanya bila cuba berkata 'Tidak'.
Walaupun cuma diam seribu bahasa.
Ternyata strateginya berjaya.


Saya puas kerana saya tidak membantu hari ini.
Aneh perasaannya ya.
Saya selfish?
Eh... tidak!
Mungkin tiba masanya saya perlu ruang untuk saya sendiri.
Cukup-cukuplah menjadi lilin.


Hahahaha!
Perasan sungguh nak jadi lilin!





16/02/2021

Manusia Ignorant

February 16, 2021 29 Komen

Saya agak kecewa dengan sikap manusia yang ignorant, tak cakna dengan isu-isu yang berlaku di sekeliling kita. Nak kata duduk di ceruk kampung sana, tak jugak. Nak kata takde access dengan media sosial, dia guna jugak Facebook tu untuk buat marketing produk yang dia jual. Contoh je la. Tapi? Masih tak cakna dengan apa yang berlaku di sekeliling kita.


Kisah benar. Satu alasan utama manusia yang tak cakna info semasa ni ialah tak minat politik. Itu yang selalu saya dengar kalau kita berbincang santai tentang isu semasa yang melibatkan politik, mereka terus potong stim yang lain. Orang nak berbincang secara sihat pun terus down. Ai... tak best langsung manusia macam ni. Itu contoh kalau kita cerita bab politik. Memang itulah alasan utamanya. 


Sekarang ni kan orang tengah heboh tentang vaksin Covid-19. Semalam balik kerja Encik Husband ceritalah diorang ada taklimat tentang vaksin tu semalam. Diorang akan ambik vaksin ni pada awal Mac nanti. Encik Husband jadi salah seorang fasilitator so ada 2 orang staf mintak bantuan nak setting MySejahtera. Encik Husband cakap, masa tu dia agak terkejut, speechless sekejap. Takkan tak ada MySejahtera? Tak pernah guna MySejahtera ke?


Encik Husband: Kitak sik ada MySejahtera? 

Staf: Tok kah? (Dia tunjuk apps yang jabatan diorang pakai) 

Encik Husband: (Speechless)


Masa Encik Husband cerita saya macam annoying pulak dengar. Seriously??? Saya tanya Encik Husband lagi sebab tak puas hati. 


Saya: Senior kah? 

Encik Husband: Eh, sik lah.. macam baya-baya kitak jak. 


Apuu! 


Itu lagi satu masalah. Penjawat awam yang tak tau dasar-dasar kerajaan. Kita ni dah bergelumang dengan pandemik ni dah setahun dah. MySejahtera pun dah diwajibkan digunapakai di semua premis, takkanlah tak pernah guna MySejahtera? Mungkin di tempat kerja mereka scan aplikasi yang jabatan guna, baiklah dimaafkan. Tapi takkan nak ke supermarket ke, shopping mall ke tak pernah tengok orang scan MySejahtera. Wujud jugak rupanya manusia macam ni. Kenapa eh? Kenapa? Saya pelik.



Contoh di atas tu cuma sikit je tu. Mungkin ada lagi contoh-contoh lain kes manusia tak cakna yang pernah korang jumpa kan? Kesimpulannya, semuanya bermula dengan kita sendiri. Kita bukan nak jadi penyibuk, bukan nak jaga tepi kain orang atau bukan nak jadi profesor serba tau tapi isu-isu semasa yang berlaku di sekeliling kita ni kenalah ambik tau.  


Begitulah.


13/02/2021

Pentingnya Bijak Memilih 'Circle' Yang Positif

February 13, 2021 9 Komen


Dua minggu lepas semasa on the way ke ofis saya dengar motivasi dari Coach Arif Azahari di Radio Sarawak.fm. Coach Arif Azahari ni ialah Coach untuk penjawat awam negeri Sarawak. Bagi yang baru bergelar penjawat awam negeri semestinya akan berjumpa Coach AA ni kerana beliau merupakan salah seorang fasilitator untuk 'kursus induksi' kerajaan negeri. Beliau juga merupakan individu yang aktif dalam Toastmasters. 

Baiklah cerita mengenai perkongsian Coach AA pada pagi itu. Ceritanya mengenai 'circle' atau network kita. Pentingnya kita memilih circle yang baik-baik dalam kehidupan seharian kita. Circle yang baik akan membawa kita ke arah sesuatu yang bermanfaat. Maka kita boleh buat pilihan untuk memilih sesiapa untuk berada dalam circle kita. Dan bila kita hendak memilih, kita semestinya mempunyai beberapa pilihan. Tak mungkin kita hidup berseorangan di atas muka bumi ni kan? Nak cari jodoh untuk pasangan hidup pun kita ditemukan dengan beberapa pilihan sebelum kita dapat membuat pilihan untuk diri kita. 


Begitulah juga semasa di tempat kerja. Kalau dicongak-congak kita ada minimum 8 jam berada di tempat kerja. 1/3 daripada 24 jam masa kita dihabiskan di ofis. Belum lagi yang selalu datang awal atau balik lambat kan? Sebab itulah pentingnya pilihan circle yang kita pilih.  Masa kita di pejabat akan ditentukan oleh circle yang kita telah pilih tadi. Kita pilih yang suka 'membawang', maka masa 'membawang' kita mungkin akan lebih banyak daripada masa bekerja. Kita pilih circle yang kerja macam lipas kudung maka kita pun akan terinspirasi untuk membuat kerja dengan lebih produktif. Boleh relate?


Coach bagi contoh, kalau kita berkawan dengan si penjual minyak wangi, kita sebagai kawan pun akan 'terjangkit' sekali bau wangi yang si penjual minyak wangi itu jual. Begitulah.


Macam pengalaman saya sendiri, circle positif di tempat kerja memang sangat membantu dan memberikan motivasi untuk saya menambahbaik kualiti kerja saya. Di mana-mana saja boleh brainstorming pasal kerja, di kedai makan, semasa memandu sambil voice message, sebelum tidur. Semua boleh. Bukannya workaholic tapi kadang-kadang idea tu datang secara tiba-tiba dan untuk tidak 'membantutkan' percambahan idea maka ianya perlu untuk diluahkan segera. Ya segera! Begitulah. Saya lebih suka begitu.


Kalau anda pula bagaimana? Cuba lihat circle anda. Sesekali muhasabah diri perlu jugak kan? 


Selamat berhujung minggu ya.

12/01/2021

Sarawak Catat Kes Harian Tertinggi Sejak Mac 2020

January 12, 2021 13 Komen


Seperti yang kita sedia maklum, PKP 2.0 akan dilaksanakan bermula pada tengah malam ini. 6 buah negeri akan dikenakan PKP, 6 buah PKPB dan 2 buah lagi maintain PKPP. Semoga usaha ini dapat memutuskan rantaian Covid-19 yang semakin mengganas akhir-akhir ni. Walaupun setahun kita dah 'hidup bersama' Coronavirus ni tapi kesedaran komuniti masih macam di peringkat yang tak boleh dibanggakan.







Seharian Kakmim menghilang di alam blog, memang banyak hutang BW. Baru sehari tu, belum lagi seminggu, sebulan! Alkisahnya semalam Kakmim ambik EL. Tetiba bangun pagi nervous pulak bila mengenangkan minggu depan budak-budak sepatutnya dah bersekolah dan keperluan ke sekolah tak beli lagi! Abang dan Kakak okay jugak barang-barang sekolah boleh recycle tapi yang si #anakno3, si Imran yang nak masuk darjah 1? 1 apa pun tak ada lagi. Semalam bangun pagi macam biasa, mohon cuti di HRMIS, kejutkan semua untuk bersiap pergi setelkan semua keperluan sekolah. Tambahan lagi petangnya ada perutusan khas PM, lagilah nervous entah-entah nak PKP lagi ke. Setelnya semua urusan keperluan sekolah kami ke Mydin pulak untuk top up stok makanan. In case lah kan PKP. Nasib baiklah PKPB je.




Walaupun PM announce Sarawak masih PKPP tapi Sarawak ada 1 lagi badan yang ditubuhkan khas iaitu  Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak atau SDMC yang akan membuat keputusan untuk negeri Sarawak. Setiap petang jam 5 petang memang kebiasaan kami untuk menunggu pengumuman rasmi daripada SDMC sejak Mac 2020 yang lalu. SDMC akan mengumumkan statistik harian kes Covid-19 di seluruh Sarawak dan apakah tindakan yang diambil oleh SDMC. Semalam sebelum perutusan khas PM kami dah redha dah 3 zon merah di Sarawak dikenakan PKPB. Nasib baik zon merah saja, zon lain yang masih hijau masih lagi PKPP mengikut apa yang ditetapkan dalam perutusan khas PM.





Semalam 11 Januari 2021 mencatatkan kes harian positif Covid 19 yang tertinggi di Sarawak sejak Mac 2020 yang lalu! Dan yang paling menggemparkan, Miri yang jarang-jarang ada kes yang banyak, mendapat top ranking antara 3 daerah zon merah. What happen to you Miri? Itu lah sejak belakangan ni kes banyak pun kerana kes import B. Kes import B ni ialah kes yang mendapat jangkitan semasa berada di kawasan berisiko tinggi. Hmm..


Kes import B ni serba-salah jugak sebenarnya. Nak dihalang masuk, dikata selfish pulak. Dah dibenarkan masuk membawa musibah pulak. Lain pulak penjawat awam yang berkhidmat untuk negeri Sarawak, takkan nak dikurung mereka selamanya di sini, mereka pun ada keluarga juga di kampung halaman. Kesian mereka menjadi mangsa keadaan. Ibarat diluah mati mak, ditelan mati bapak. Tapi untuk Kuching takde masalah sangat kalau kes import B kerana setibanya di airport mereka terus akan dikuarantin di pusat-pusat kuarantin yang telah disediakan, kalau positif pun tak sempat lagi nak disebarkan kepada komuniti. Memang ada bas yang akan membawa mereka yang tiba di airport untuk terus dibawa ke hotel. Yang menjadi halnya di Miri dan Sibu ni rupanya mereka ramai yang kuarantin di rumah, no wonder netizen cakap ramai yang nak masuk Sarawak akan ambik flight ke Sibu. Begitu ye? Hahaha. Kakmim suka baca komen netizen di 1 grup FB ni. Kadang-kadang apa yang dipost admin di situ memang benar. Mengenai 153 kes baharu di Sarawak semalam pun Kakmim dapat hint dari situ. Bila dah ada pengumuman rasmi, hmm.. benar rupanya, bukan auta.


Kawan-kawan yang di negeri PKP, apa persediaan korang menghadapi PKP 2.0 ni? Insya Allah semoga dipermudahkanlah ye. Kita dah ada pengalaman setahun yang lepas, harap-harap sekarang lebih bersedia dari segi mental hendakNya.






 

07/01/2021

Cara Mengelakkan Diri Daripada Gangguan Manusia di Ofis

January 07, 2021 15 Komen

 Seorang sahabat Kakmim telah mengemaskini statusnya di FB seperti di bawah ni.


Bila Kakmim scroll komen macam-macam jer cadangan dari sahabat yang lain. Kakmim pula share pengalaman Kakmim sendiri. Tapi Kakmim bukanlah mengelak dari orang yang ganggu Kakmim tapi Kakmim mengelak dari orang yang Kakmim tak suka.


Kakmim sejenis yang tak pandai berkata-kata secara berdepan tapi tunjuk dengan perbuatan jer.


Lokasi: Bilik Kakmim
Pada suatu petang, dari kejauhan Kakmim dah terdengar suara makhluk yang Kakmim tak suka ni. Actually manusia ni dah dipindahkan, dah bukan sepejabat dengan Kakmim lagi. Adalah urusannya yang tak selesai lagi di admin kot. Dengar jer suara si polan, Kakmim terus confirmkan dengan roomate Kakmim, "Apa benarkah suara yang kita dengar?"


Yes. Sepatah je roomate Kakmim mengiyakan. Apalagi Kakmim terus ambik telekung, pasang telekung dan tutup pintu. Dengan harapan supaya si polan takde peluang nak 'menziarahi' Kakmim dan roomate. Kalau tutup pintu bukan waktu rehat tu tandanya solatlah tu.


Itu taktik Kakmim.


Alhamdulillah sahabat FB Kakmim setuju dengan cadangan Kakmim kerana mudah dipraktikkan dan juga lebih 'sopan'. Lagipun senang jer kan? Takkanlah ko nak ganggu jugak orang yang sedang beribadat?


Lagi satu peel Kakmim, kalau Kakmim rasa taknak bercakap atau malas bersembang dengan sesiapa, Kakmim pakai jer headphone. Kadang-kadang bukan dengar apa-apa pun. Sekadar pakai di telinga jer tapi sebenarnya audio mute! Kah! Kah! 


Kalau korang di situasi sahabat FB Kakmim tadi macam mana ye? Apa yang korang akan buat?


Jom drop komen manalah tau kalau-kalau ada idea-idea lain ☺️

05/01/2021

Anda Pilih: Hospital Kerajaan vs Hospital Swasta

January 05, 2021 18 Komen


Hari Isnin pertama di tahun 2021. 4 hari dah di tahun baharu. Kakmim pulak dah mohon cuti awal dah, sejak tahun lepas lagi. Selalunya awal tahun memang Kakmim akan mohon cuti sebab nak uruskan hari pertama #theIMANs ke sekolah. Walaupun takdelah sampai menunggu di sekolah tapi wajib jugak cuti, memang dah rutin dari dulu lagi.


Hari ni tadi Kakmim bawak nek aki (atok) Kakmim ke appointment di hospital. Ini kali ke-2 Kakmim bawak nek aki follow up di hospital. Dan kali ke-2 jugak Kakmim berurusan dengan hospital swasta. Seumur hidup Kakmim memang Kakmim tak pernah dapat rawatan di hospital swasta. Bersalin pun di hospital kerajaan. Mungkin background Encik Suami jugak antara penyebabnya kot.


Mulanya memang blur! Dah la tak pernah ke situ, tak tau pulak hala tuju level mana, bilik mana.. memang zero habis. Tapi nasib baiklah adik Kakmim yang pernah keja kat situ tau selok-belok di situ. Dan staf di situ pun kenal dia dan sangat-sangat membantu. Nak ke mana-mana ada je staf tolong tolakkan wheel chair. Dan layanan macam ni memang takkan dapat kalau berurusan di hospital kerajaan kalau kita ni sekadar pesakit luar! Sungguh Kakmim rasa, wow bestnya! 


Bila Kakmim cerita experience Kakmim sepanjang berada di hospital kat Encik Suami, tau apa komen dia?


"Private memanglah macam tu. Semuanya bisnes, kenalah bagi layanan first class."


Ye tak ye jugak. Tapi serius la.. no wonder orang prefer ke hospital swasta ye. Tapi ongkosnya pun perlu stand by jugak lah.


Part ongkos memang agak terkedu jugaklah. Ye lah dah namanya first time. Selalunya kalau follow up di hospital kerajaan, bawak GL je. Tapi kat swasta, konsultasi doktor dah RM150. Belum lagi doktor buat dressing, ambik darah kat lab lagi, ubat-ubatan lagi. Itu pesakit luar. Kalau pakej bersalin pun apa kurangnya. Kalau normal sekian pakejnya. Kalau ceaser pulak sekian. Tapi kalau booking pakej normal tetiba kena emergency ceaser maka total kosnya akan jadi pakej normal + pakej ceaser. Itu yang Kakmim dengar cerita member-member ofis. Seram pulak kalau nak bersalin tapi takde saving tapi berangan nak bersalin di hospital swasta. Hahaha! So far Kakmim dah ceaser di hospital kerajaan sekali, bersalin normal 3 kali. Rasanya kos 4 kali bersalin di hospital kerajaan tu pun tak boleh cover bersalin seorang di swasta. Haha! Tapi itulah.. money is king. Betul tak?


Nak selesa, nak dilayan bagai raja, kenalah berkorban kan? 


Orang selalu kutuk hospital kerajaan. Tapi Kakmim faham mungkin ada yang dah 'terkena' tu memang akan terus cop hospital kerajaan macam ni macam tu. So far Kakmim okay jer sepanjang berurusan di hospital kerajaan. Mungkin jugak lah Encik Suami juga staf tapi Kakmim percaya urusan kami dipermudahkan kerana kita selalu memudahkan urusan orang lain. Kadang-kadang Allah bayar cash kan? Allah tu kan Maha Adil. Kakmim memang selalu pegang kata-kata ni, Allah akan permudahkan urusan kita sekiranya kita memudahkan urusan orang lain. Semasa bekerja pun Kakmim akan pegang kata-kata tu.


Kesimpulannya, kerajaan vs swasta, anda pilih yang mana? Bagi Kakmim, kalau kita nak keselesaan, ada rezeki lebih memang tak salah kita permudahkan orang-orang tersayang kita untuk ke swasta. Tapi kita kena ingat jugak swasta ni tak suka risiko, so kalau kes yang high risk memang dia akan tolak balik ke hospital kerajaan. Last-last orang yang kau kutuk orang tu jugaklah selamatkan kau. Jangan jadi macam tu, sudah. 


Tak baiklah orang yang selalu memperlekehkan hospital kerajaan ni. Kita kena tengok beban tugas mereka dulu. Tengok time Covid ni je lah, hospital kerajaanlah yang paling sibuk menyantuni pesakit-pesakit Covid. Kalau mental tak kuat, iman tak setinggi mana, mungkin ramai frontliner kita 'pergi' begitu sahaja seperti mana yang kita dengar di negara-negara barat sana. Adil ke tak adil kalau kita nak judge mereka?


Kakmim bukan nak back up atau obses sangat bab ni tapi sewajarnya kita gunakan logik akal kita dalam membuat sesuatu keputusan dan pertimbangan. Jangan kerana mulut badan binasa, zaman sekarang keyboard warrior pun selalu menang saman jugak tau! 


Kerajaan atau swasta kedua-duanya sama penting dan ada kelebihan masing-masing. Terpulanglah nak ke hospital kerajaan atau nak ke hospital swasta. Tapi hakikatnya doktor pakar ni hospital swasta tu pun asalnya bermula di hospital kerajaan jugak. ☺️


Oklah, akhir bicara Kakmim belanja 1 swafoto kami siang tadi. Dulu masa kecik-kecik orang selalu cakap tak elok ambik gambar bertiga. Betul ke?



12/10/2020

Apokalips 1 2 3 Do Re Mi

October 12, 2020 2 Komen

1 2 3 Do Re Mi
Apa nak jadi
Alif Ba Ta A B C
Apa nak jadi
Akan terjadi
Hujan pasti berhenti

Siapa tahu lagu ni? Lagu Apokalips dendangan M.Nasir ni antara lagu favourite saya dari M. Nasir selain daripada lagu Mentera Semerah Padi.

Tapi, tahukah anda siapakah penulis lirik lagu Apokalips ni?

Lagu: Apokalips
Penyanyi : M. Nasir
Lirik : Loloq
Lagu : M. Nasir

Ya, allahyarham Loloq atau nama sebenarnya Rosli Khamis. Allahyarham Loloq ni boleh dikatakan antara legend tanah air kita dalam bidang hiburan yang banyak menyumbangkan lagu dan lirik dalam bentuk ketuhanan dan dakwah. Walaupun tidak secara straight forward tapi tersiratnya memang menjurus ke arah itu. 

Apa Yang Menariknya Lagu Apokalips ni?

Semestinya liriknya! Liriknya tak straight forward, puitis. Dia macam nak menegur, tapi berlapik. Nak bagi nasihat, tapi beralas. Macam nenek moyang kita dulu lah, nak bagi nasihat tapi masih sempat berpantun.

Interpertasi lagu Apokalips ni dari kaca mata seorang blogger Fairuz Hafeez

1 2 3 Do Re Mi
// Kita manusia selalu berfikir tentang duit & hiburan

Apa nak jadi
Alif Bata A B C
// Kita meminggirkan al-Quran dan juga ilmu yang bermanfaat

Apa nak jadi
Akan terjadi
// Qada & qada

Hujan pasti berhenti
// Alam mengikut peredaran yang telah ditentukan
// Hujan sebagai lambang rahmat yang pasti ada penamatnya

Ada masanya aku suka berteman
// Solat berjemaah & segala aktiviti bermasyarakat

Ada masanya aku suka bersendiri

// Solat tahajud, solat taubat, muhasabah diri
Ada masanya aku suka berjalan
// Menziarahi & bergerak mencari ilmu / rezeki / sahabat / hiburan

Ada masanya aku suka berehat
// Rehat dan tidur – itulah had kita sebagai makhluk yang pasti penat

Ada masanya engkau suka berteman
Ada masanya engkau suka bersendiri
Ada masanya engkau suka berjalan
Ada masanya engkau suka apa yang ku suka
// Kita semua sama, “bebas” melakukan apa yang kita suka dengan izin Allah.

Hidup dan nasib roler koster
// Roler koster – permainan yang mengujakan, kadang kita rasa takut, kedang kita rasa seronok. Begitu juga aras kebahagian dan rezeki kita, kadang ada, kadang tiada. Jika mahu thrill yg lebih menguja silakan pilih roler koster yg lebih mencabar, jika tidak pilih saja yg layaknya untuk kanak-kanak.

Susah dan senang bersilih ganti
// Alif Laam Miim,[1]. Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan:”Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi?[2]. Surah Al-’Ankabut, ayat 1 & 2

Bila-bila boleh naik dan turun
// Kita tidak tau apa nasib kita maka ingatlah 5 perkara sebelum 5 perkara.

Apokalips x 4

1 2 3 Do Re Mi
Apa nak jadi
Alif Bata A B C
Apa nak jadi
Akan terjadi
Hujan pasti berhenti

Ada masanya kita suka berteman
Ada masanya kita suka bersendiri
Ada masanya kita suka berjalan
Ada masanya kita suka

#notakakmim: suka baca lirik lagu dan memahami apa yang nak disampaikan, especially lagu-lagu zaman 80-an dan 90-an


Kisah Si Pemakai Gelang Pink

October 12, 2020 2 Komen

Pagi ni topik Kool Talk di kool.fm agak menarik jugak, berkenaan pemakaian gelang untuk individu yang menjalani Home Surveillance Order.

Ihsan gambar dari Google

Sebenarnya warna untuk gelang tu takde makna apa-apa pun. Ingatkan sebelum ni kalau yang pakai gelang pink tu yang dikuarantin kerana balik dari oversea, yang kelabu balik dari SM atau SS, dan ada lagi warna-warna yang lain jugak. Rupanya kan warna-warna ni sama je. Kebetulan je yang ramai tertangkap tu semuanya pemakai gelang pink.

Penggunaan warna ni sebenarnya berdasarkan stok yang ada di Pejabat Kesihatan Bahagian/Daerah! Tu jer.

Tapi, si pemakai gelang kerana HSO ni sebenarnya besar dan berat tanggungjawabnya. Kalau dah dapat HSO tu sepatutnya janganlah keluar dari rumah, jangan merayau-rayau di bandar, pergi bank ke, pergi Mydin ke, pergi Tesco ke. Jangan!! Sepatutnya duduk jer kat rumah tu, stay dalam bilik jer, jangan bergaul dengan ahli keluarga yang lain yang takde arahan kuarantin. Kalau bergaul macam biasa, sama jer lah merayau kat luar. Sebab dalam tempoh ni si pemakai gelang tu masih dalam incubation period di mana virus Covid-19 tu aktif ke tidak dalam badan diorang.

Dulu masa PKP, adik Kakmim pernah dapat arahan home quarantine kerana close contact dengan individu positif Covid-19. Masa tu takde lagi gelang-gelang ni semua. Mula tu adik seorang jer yang kena pergi swap tapi oleh kerana tempoh kontak tu dah melebihi 2 minggu so adik Kakmim kena ambik darah jer. Tak kena swap. Alhamdulillah result darah negative, ertinya takde history virus Covid-19 tu pernah ada dalam darah. Syukur sangat.

Masa adik dapat arahan kuarantin tu, dia memang stay dalam bilik dia jer. Toilet pun dia sorang jer pakai. Kat rumah mak ada 6 orang semuanya, termasuk si adik yang kena kuarantin. So yang lagi 5 orang tu semua mandi kat toilet bawah, yang toilet atas tu memang khas untuk adik yang kuarantin tu jer selama 2 minggu. Makan pun kena hantar letak depan bilik jer, tak makan bersama dengan yang lain. Nasib baiklah rumah ada wifi, so dia layan movie je lah, layan karok sorang-sorang dalam bilik tu.

Lepas sehari dia kuarantin, mak bapak dan adik beradik yang lain pun dapat arahan kuarantin jugak. Ah sudah, 1 rumah dah kuarantin. Tapi masa tu memang PKP, memang tak keluar ke mana-mana pun. Cuma kalau ada keperluan yang takde atau dah habis kami 2 beradik yang kat rumah lain yang tolong belikan. Bahan-bahan basah pun sama jugak, kami beli dan letak kat luar rumah je. Nak masuk pun tak berani. Ye lah, kita takut kan. Masa PKP yang bulan April tu memang history sangat sebab sebelum mak bapak dan adik-adik kena kuarantin, husband Kakmim pun kena kuarantin jugak. Tapi dia lagi haru lah sebab kena kuarantin di pusat kuarantin. Kakmim pernah cerita kat sini.

Berbalik kepada kisah si pemakai gelang berwarna-warni ni, apabila dah dapat HSO ni, diharap korang ni ada rasa tanggungjawab terhadap komuniti. Duduk diam-diam kat rumah tu, jangan nanti bila dah 2nd swap, tetiba pulak positif, tapi sebelum tu dah pernah pegi bank, pergi renew lesen, pergi supermarket, kan ke menyusahkan orang lain pulak. Tak pasal-pasal orang lain pulak jadi mangsa. So, tolong lah. Tolonglah jangan selfish.

Kalau tengok trend sekarang ni, 1st swap negatif tapi bila 2nd swap positif! Macam makin lambat pulak incubation period Covid 19 ni sekarang. Dah bukan dalam masa 2 minggu lagi dah.

Bila tengok statistik harian di Malaysia sekarang ni, memang seram. Setiap petang tunggu statistik keluar dengan perasaan berdebar-debar. So far di Sarawak terkawal lagi. State cepat jugak lah tutup border/airport dan perketatkan SOP hari tu cuma yang kes baru-baru ni terlepas sebab time tu belum ada arahan ketat untuk self-quarantine di rumah. Tu pun kes yang baru balik dari KK, Sabah. Hmm...

Statistik semalam di Sarawak, 11 Oktober 2020.






09/10/2020

Bawak Bekal atau Makan Di Kedai?

October 09, 2020 6 Komen

Hai.. salam Jumaat. Pagi-pagi ni kita ambik mood update blog sesambil blog walking sambil minum teh o panas cicah roti Munchys. Hehehe. Nak update blog pun kena ada mood jugak tau. Kalau takde mood memang tak bergerak lah jejari tu nak menekan keyboard. Kah kah kah.

Cerita apa hari ni? Haa.. cerita gambar kat bawah ni haa..



Bawak bekal ke ofis atau makan kat kedai?

Semenjak 2 menjak saya suka bawak bekal untuk lunch. Breakfast pagi memang dari dulu memang bawak sebab apa yang #theimans bekal ke sekolah itulah bekal ibunya jugak untuk breakfast. Kalau balance sikit jer, sikit jer lah ibu bawak. Hehehehe.

Kenapa saya suka bawak bekal lunch ke ofis?

Salah 1 sebabnya takde idea nak makan apa. Kat area ofis ni ada jer kedai makan tapi tak berapa menepati selera iols la. Hihihi. So nak tak nak kena bawak bekal. At least bawak nasik dengan telor mata pun selera jugak makan bila dah lapar.

No 2. Menjimatkan masa. Yeah.. sebab bila time lunch tak perlu nak keluar, tak perlu nak start enjin kereta, tak perlu nak drive untuk cari makan kat area lain. Bukak bekal, panaskan dengan microwave di pantri dan makan jer depan pc, sambil makan sambil blogwalking. Bahagia kan tak perlu ke mana-mana? Dulu saya kena ambik #theimans balik sekolah so time tu balik umah makan dengan bapak atau makan jer kat sekolah dengan si kakak dan abang yang nak sambung KAFA. Sekarang KAFA pun abang kakak tak pergi dan sekarang saya ada kelas tengah hari so tak dapat nak keluar ambik diorang dari sekolah. Nasib ada adiik yang WFH yang tolong ambik.

No 3. Semestinya dapatlah jimat sikit. At least jimat RM sikit, jimat duit minyak jugak. Nak keluar hari-hari boring jugak tu. Dah ler sekarang nak masuk mana-mana kena scan MySejahtera, kena tembak suhu lagi. Leceh la walaupun dah terbiasa dengan norma baharu. 

Kedekut ye orang yang bawak bekal?

Ai.. terpulanglah nak kata apa. Apa yang saya bekal selalunya balance yang kami makan pada malam sebelum tu. Kalau nak simpan peti, memang tak lah nak makan lagi baik bawak ke ofis untuk makan masa lunch. Takdelah membazir. Membazir kan amalan syaitan.

Encik Suami bawak bekal jugak ke?

Tak.. tak. Selalu jer offer dia untuk bawak bekal untuk breakfast tapi dia tak mboh. Biasalah lelaki ni suka nak lepak kat kedai. Kalau dia nak bekal, memang semangat jer nak buat. Boleh la digunapakai semua tupperware yang ada. Muahahaha.

Eh, gambar atas tu bekal lunch saya masa hari Selasa hari tu. Simple jer tomyam fishball dengan telor dadar. Itu jer. Tapi alhamdulillah, perut kenyang, jimat masa, rehat sejam je sebab kol 2 dah ada kelas balik.

Apapun, bawak bekal ke makan kat kedai ke, terpulanglah kan? Kalau saya memang selesa sangat bawak bekal sendiri. 😄

18/12/2019

Tailor Pekerjaan Yang Lumayan

December 18, 2019 2 Komen
Sesungguhnya orang yang berbakat menjahit ni mampu beroleh kesenangan dengan bakat yang dimilikinya. Jeles tau sebab Kakmim tak reti menjahit.



Kalaulah Kakmim pandai menjahit, mesti tak risau nak beli kain pastu buat sendiri je. Jimat kos sangat.

Sebabnya kos hantar baju jahit kat tailor sekarang sangatlah mahal. Especially tailor yang menyewa kedai di area bandar tu. Huhu.

Kakmim dah lama dah tak buat baju hantar kat tailor. Semuanya beli online jer sekarang. Baju melayu anak pun sama, online je senang. Si ayahnya jer yang masih jahit hantar kat tailor. Tu dia punya hal lah sebab dia yang bayar sendiri. Hihihi. Bagi Kakmim kalau hantar baju anak-anak kat tailor upah jer boleh beli baju online lagi. Kos kain lagi. Hmm... 

Bulan lepas memang jadi kucing nak beranak lah carik tailor nak buat baju. Tailor personal Kakmim sebelum ni dah tranfer ke Penang sebab tu tak buat baju customised dah lepas tu. Memang takde idea dah nak hantar baju kat sapa. Last² hantarlah kain kat satu tailor ni. Baru nak cuba kan? Tak konfiden nak buat baju berfesyen bagai. Dah ler kain lace berlining pulak, kos memang double lah nak buat tu. Ambik jalan mudah, Kakmim buat baju kurung. Sukat badan ni tau. Bukan ikut contoh. harap-harap ok lah sebab baju kurung je kan.

Tapi.. bila ambik, hmm... nak nangis pun tak guna. Baju tu besar! Memang takde mood ah nak pakai, tapi terpaksa jugaklah pakai sebab baju sedondon untuk kahwin adik ipar. Nak pakai kali ke-2 hmm... fikir dulu kot. Ko bayangkan kos beli kain, beli kain lining, kos upah lagi, upah tu double caj tau sebab ada lining. Nak nangis nak nangis, kalau beli online dapat 4 pasang baju kurung cotton tau! Seminggu setel untuk pergi keja. Terasa pembaziran sangat walaupun ayahnya punya syer tapi kalau tak hantar tailor memang seronok ah baju baru lawa-lawa di IG di FB. Hmmm...

Sebab tu lah memang susah nak cari tailor yang serasi dengan kita. Bila cuba-cuba macam ni itulah risikonya. Yang tak dapat nak tahan kesedihan sebab double caj tu. Uwaaa!! Takmo pikir kerugian di situ tapi tengok jer baju tu memang rasa down sangat lah.

Korang pandai ke menjahit? Untung laaah mereka yang pandai dan berbakat. 

Sekarang nak carik tailor untuk baju sekolah dan baju KAFA anak-anak pulak. Baju sekolah si kakak tak dapat nak beli sebab diorang pakai baju fesyen baju punjabi, kalau baju kurung biasa untuk hari jumaat tu memang boleh beli, baju KAFA pun sama. Manade jual baju KAFA dah siap, kaler setiap sekolah pun dah lain-lain.

Buntu!!

17/12/2019

Bilakah Kali Terakhir Anda Membaca Suratkhabar?

December 17, 2019 3 Komen
Ya, soalannya bilakah kali terakhir anda membaca suratkhabar? Pagi tadi? Semalam? Minggu lepas? Tahun lepas? Tak ingat bila. Hahaha

Suratkhabar mungkin dah tak berapa sinonim lagi dah pada zaman sekarang. Kalau tak, takkan Kumpulan Utusan pun boleh tutup. Kesian jugak kan pekerja-pekerja di Utusan tapi nak buat macam mana mungkin pesaingan daripada teknologi internet sekarang yang semuanya boleh diakses di hujung jari sahaja.

So untuk kelas hari ni, Kakmim buat throwback sikit untuk Gen Z yang Kakmim ajar. Kalau sebut jer Gen Z memang dah boleh tau generasi yang bergantung kepada mobile dan data. Mereka ni boleh diibaratkan tak ada duit pun tak apa janji ada wifi. Haaaa... gitu. Agak-agak bilalah kali terakhir diorang pegang neswpaper kan? Hmm..

Bila arahan untuk tugasan dikehendaki mencari artikel, ya apa-apa artikel, semuanya lebih mudah mencari artikel di internet dan print untuk bawak ke kelas. Huh, terlalu cliche lah kan? Nasib baik ada jugaklah seorang yang bawak suratkhabar, so Kakmim suruh diorang sekelas buat paper cutting dari suratkhabar yang kawan diorang bawak. Apalagi Kakmim pun top up lagi dengan suratkhabar lama dari bilik sumber. Bertambahlah koleksi suratkhabar untuk dibaca dan dibuat rumusan. Sebenarnya mereka ni sedang mengaplikasi bagaimana nak menguruskan maklumat. So selain mencari maklumat mereka harus juga membaca dan mentafsir apa yang hendak disampaikan oleh penulis artikel tersebut. Takdelah asyik mengoogle je kerjanya.

Hari ni kerjanya menggunting, membaca dan menaip rumusan daripada artikel yang dibaca

Ya.. baca jangan tak baca

Anda pulak bagaimana? Mesti prefer baca newspaper secara online kan? Kalau Kakmim pun macam tu jugak, kalau ada hantar artikel untuk dipublish di paper barulah beli newspaper, kalau tak, hehehe... memang tak lah nak beli. Macam tu lah kehendak teknologi kot, semuanya nak paperless.


03/07/2019

Ada exam? Takde exam?

July 03, 2019 5 Komen
Hai! Lamanya tak update. Busy sikit budak baru nak mendaftar. Syukur dah selesai pun hari pendaftaran dan minggu suai kenal minggu lepas. Minggu ni kelas dah mula dah.

Lama pulak rasanya tak mengajar subjek teknikal. Biarpun subjek basic computer je tapi tak semua budak biasa menggunakan komputer. Pernah dulu ada yang tak pernah menaip di keyboard pun ada, nak pegang mouse pun takut. Ini memang real tau. Yang pro ada jugak bila yang pro dan noob dalam satu kelas ni memang kesianlah dengan si pro. Kita nak bagi tugasan pun takkan nak bagi yang susah sebab skill mereka tak sama so kena bagi yang basic. Bila si pro buat yang basic memang kacang je lah bagi diorang. So cepat la diorang siap dan keboringanlah mereka menunggu rakan² si noob siapkan tugasan. Haa.. macam tu lah yang kami pengajar alami bila dalam kelas ada yang pro ada yang noob ada yang so-so. Cuba korangkan cikgu di sekolah pulak macam mana? Yang tak pandai membaca, yang dah laju membaca. Semua kena handle. Sebab tu sebenarnya saya sokong kelas diasingkan bukan nak mendowngradekan tapi supaya budak yang dah laju tu tak keboringan menunggu. Bila dah boring tu lah ada yang buat keja lain, kacau kawan, usik barang kawan, haaa...

Eh, bebel pulak. Kita ikut je lah kan? Walaupun saya sebenarnya tak setuju dengan PBD sekarang. Ala sistem yang takde exam sekarang. Sejujurnya bila survey dibuat dulu saya memang tak setuju dengan sistem takde exam di kalangan murid tahap 1. Tapi yang peliknya keputusan survey tu tak pernah pulak diumumkan tup tup terus budak tahap 1 takde exam. Susah nak menilai tahap kemampuan anak sekarang. Bila saya tengok anak saya yang darjah 1 sekarang bukan main rilek lagi, ye lah tak perlu exam bagai. Apa salahnya buat je lah exam mid term dengan final masa hujung tahun. Ok je kot nak marking. Lagipun kalau cikgu kalau tak marking macam tak best je hidup. Kalau PBD sekarang hari² cikgu nak marking untuk masukkan dalam report progress. CAmtu lah kot kalau tak camne nak tengok progres murid kan? Satu lagi.. budak tadika sekarang pun ada test tetiba masuk sekolah rendah takde test pulak. Hmm... buat diorang tertanya² kenapa takde test dah sekarang dah naik darjah 1.

Kalau pelaksanaan PBD tu dibuat untuk kelas yang kecil, contohnya murid paling maksimum 15 orang, mungkin ok lah kot macam di oversea sana. Ni sekarang di SK paling mining budak 30 orang sekelas, macam mana nak tengok progress budak sorang². Buat macam tak fikir panjang. Pastu cikgu nak buat report untuk at least 30 orang tu pulak? Kat oversea sana cikgu buat report by week untuk at least 12-15 student je, oklah kan tengok by week, kita ni?? 

Eh, kenapa saya membebel pulak ni. Ye lah bukan ke musim hari pemuafakatan sekarang. Haruslah diluahkan apa yang terbuku di dada. Sistem pendidikan sekarang ni yang takde exam ni memang perlu ditambahbaik lagi. Belum lagi tengok rubrik macam mana untuk setiap subjek. Ada ke takde? Hahaha. 

So korang camne pulak? Ada exam ke takde exam? Saya prefer exam. Saya tak push anak untuk dapat A tapi at least nampak dia faham ke tak faham untuk sesuatu subjek tu. 

Eh, close case lah. Saya payung gambar yang tak berkaitan dengan entri ok? 😄

Gambar minggu lepas semasa slot LDK bersama junior & senior #budakkaran