Follow Us @soratemplates

Showing posts with label #notakakmim. Show all posts
Showing posts with label #notakakmim. Show all posts

13/08/2021

Norma Baharu vs Rutin Harian

August 13, 2021 32 Komen


Bila saya scrol-scrol gambar di phone galery, saya terperasan banyak pulak gambar selfie saya berheadphone! 

Nampak sangat sudah mula serasi dengan norma baharu. 
Headphone memang asyik di telinga saja! 
Ya ampun!

Kalau ada bengkel ke kursus ke memang 'melekat' terus headphone dari pagi sampailah balik! Kalau ada kelas, dapatlah dimaafkan jugak sebab kalau online class memang takkan buat sampai direct 4, 6 jam! Eh, rindunya pulak nak kelas bersemuka. Takut pulak bila dah selesa bercakap sorang-sorang depan pc pabila situasi normal semula nanti, jadi kekok pulak nak berdepan budak-budak! Hahaha! 

Tak patut pulak macam tu.
Tak patut!

Norma baharu - memang banyak merubah kehidupan kita.
Facemask pun sudah menjadi 1 keperluan wajib, dah jadi macam kasut/selipar pulak. Kalau tak ada kasut/selipar memang kita susah nak bergerak ke sana ke sini. Begitulah dengan facemask. Ada pulak yang memperagakan facemask sedondon dengan warna baju. Pun ada kan? Macam-maca cara dan gaya yang ada untuk menyesuaikan diri dengan norma baharu ni.

Saya pernah terbaca yang Covid ni dijangka akan berakhir pada Mac 2025. Entah ya entah tidak. Selagi Covid ni ada selagi itulah kita masih menggunakan khidmat facemask ni kan?

Esok lusa Covid ni dah jadi macam demam biasa dah. 
Sekarang pun dah ramai yang tidak bergejala (kategori 1) tapi positive Covid. Covid memang sudah ada dalam komuniti kita dah.
Orang yang leka, ambik mudah hal-hal SOP, merekalah yang mungkin akan menjadi penyumbang statistik dijangkiti Covid. 

Tolong ya, jaga diri, jaga SOP. Pesanan inilah yang saya selalu pesan sebelum mengakhiri online class saya bersama #budakkaran. 
Tak sabar pulak rasanya nak memulakan semester baru, 
masih dengan norma baharu. 
Hanya budak yang kuat mental saja berjaya mengharungi kelas yang tak berjumpa secara fizikal ni. 

Apapun, kita follow the flow ok!
Apapun berlaku,
Hidup mesti diteruskan walaupun pandemik melanda.
Semoga semua urusan kita dipermudahkan dan dilancarkan perancangannya. 
Aamiinnn ya rabbal a'lamin..



 

10/08/2021

Harapan: Saya Dan Kamu

August 10, 2021 10 Komen

Saya masih belum move on dengan kisah-kisah arwah Siti Sarah.
Hari ini saya layan lagu-lagu evergreen Siti Sarah.
Saya ulang lagu "Kesetiaan" berkali-kali tanpa jemu.
Saya layan IG netizen dan artis tentang Siti Sarah.
Padahal saya bukan antara peminat Siti Sarah.
Saya baru sahaja suka follow live arwah masak-masak di IG bulan lepas.


Sungguh saya terkesan dengan kisah cinta Shuib & Siti Sarah.
Sungguh saya mengkagumi amalan-amalan baik Siti Sarah.
Sungguh saya mencemburui cara pemergian Siti Sarah kembali ke destinasi abadinya.

Semoga kita semua muhasabah diri dan memperbaiki amalan untuk bekalan kita ke sana nanti.
Semoga kita dan pasangan kita ditakdirkan bersama sampai syurga.
Insya Allah.. Aaminnn..

• Kakmim •
1 Muharam 1443H

 

13/02/2021

Pentingnya Bijak Memilih 'Circle' Yang Positif

February 13, 2021 9 Komen


Dua minggu lepas semasa on the way ke ofis saya dengar motivasi dari Coach Arif Azahari di Radio Sarawak.fm. Coach Arif Azahari ni ialah Coach untuk penjawat awam negeri Sarawak. Bagi yang baru bergelar penjawat awam negeri semestinya akan berjumpa Coach AA ni kerana beliau merupakan salah seorang fasilitator untuk 'kursus induksi' kerajaan negeri. Beliau juga merupakan individu yang aktif dalam Toastmasters. 

Baiklah cerita mengenai perkongsian Coach AA pada pagi itu. Ceritanya mengenai 'circle' atau network kita. Pentingnya kita memilih circle yang baik-baik dalam kehidupan seharian kita. Circle yang baik akan membawa kita ke arah sesuatu yang bermanfaat. Maka kita boleh buat pilihan untuk memilih sesiapa untuk berada dalam circle kita. Dan bila kita hendak memilih, kita semestinya mempunyai beberapa pilihan. Tak mungkin kita hidup berseorangan di atas muka bumi ni kan? Nak cari jodoh untuk pasangan hidup pun kita ditemukan dengan beberapa pilihan sebelum kita dapat membuat pilihan untuk diri kita. 


Begitulah juga semasa di tempat kerja. Kalau dicongak-congak kita ada minimum 8 jam berada di tempat kerja. 1/3 daripada 24 jam masa kita dihabiskan di ofis. Belum lagi yang selalu datang awal atau balik lambat kan? Sebab itulah pentingnya pilihan circle yang kita pilih.  Masa kita di pejabat akan ditentukan oleh circle yang kita telah pilih tadi. Kita pilih yang suka 'membawang', maka masa 'membawang' kita mungkin akan lebih banyak daripada masa bekerja. Kita pilih circle yang kerja macam lipas kudung maka kita pun akan terinspirasi untuk membuat kerja dengan lebih produktif. Boleh relate?


Coach bagi contoh, kalau kita berkawan dengan si penjual minyak wangi, kita sebagai kawan pun akan 'terjangkit' sekali bau wangi yang si penjual minyak wangi itu jual. Begitulah.


Macam pengalaman saya sendiri, circle positif di tempat kerja memang sangat membantu dan memberikan motivasi untuk saya menambahbaik kualiti kerja saya. Di mana-mana saja boleh brainstorming pasal kerja, di kedai makan, semasa memandu sambil voice message, sebelum tidur. Semua boleh. Bukannya workaholic tapi kadang-kadang idea tu datang secara tiba-tiba dan untuk tidak 'membantutkan' percambahan idea maka ianya perlu untuk diluahkan segera. Ya segera! Begitulah. Saya lebih suka begitu.


Kalau anda pula bagaimana? Cuba lihat circle anda. Sesekali muhasabah diri perlu jugak kan? 


Selamat berhujung minggu ya.

24/12/2020

Carilah Hikmah Di Setiap UjianNYA

December 24, 2020 6 Komen


Sejak #theIMANs tak perlu pergi sekolah since PKPP, #budakkaran pun tengah cuti semester khas maka takde maknanya Kakmim nak sampai awal ke ofis. Lagipun kan WBF, fleksibel je nak masuk jam berapa tapi takdelah sampai ofis tepat jam 9 pagi. So on the way ke ofis tu sebelum jam 8 pagi sempatlah Kakmim dengar slot motivasi di radio Sarawak.fm. Kakmim ni sejenis yang suka dengar radio local di awal pagi sebab banyak info setempat yang Kakmim boleh dapat. Ramalan cuaca lah, berita kematian lah, headline newspaper tempatan lah. Kiranya pagi-pagi kena dapat input di tempat sendiri. Makcik-makcik sangat pulak kan?

Baru-baru ni tajuk motivasi paginya ialah berkenaan ujian dan dugaan daripada Allah. Sebagai umat Islam kita harus percaya akan ketentuan daripada Allah dan kita kena selalu bersangka baik dengan Allah. Setiap ujian dan dugaan yang DIA turunkan kepada kita pasti ada hikmah di sebaliknya.  Contohnya zaman pandemik macam ni, mungkin ramai yang kehilangan pekerjaan, kehilangan ahli keluarga tersayang, bisnes lingkup.. memang ramai sangat yang terkesan. Oleh itu, dalam menangani ujian dan dugaan daripadaNYA pasti ada jalan keluar untuk kita kembali bangkit. Setiap isu dan cabaran yang kita hadapi kita perlulah ada tindakan untuk menyelesaikannya, bukannya ujian dan masalah tu untuk direnung dan diratapi sahaja. No! No! Tak bolehlah macam tu. Kita tidak boleh terus menyalahkan takdir dan mengalah begitu sahaja.

Teringat dulu 1 post blogger, tak ingat pulak siapa. Berdamai dengan takdir. Ya, kenapa kita perlu salahkan takdir? Apa salahnya kita optimis untuk mencari semula titik terang agar dapat menerangi semula lorong kegelapan dalam pengembaraan kita di bumi Allah ini. Sebab itu Allah beri kita akal untuk berfikir kan? 

Hidup ini terlalu singkat untuk kita nikmati. Maka hargailah sewajarnya. Cukup-cukuplah bermusuhan dengan takdir. Carilah hikmah atas setiap cabaran yang mendatangi kita.

Senyum selalu ya! Have a nice longgggg weekend!


#notakakmim: happy sebab check list task untuk hari ni semuanya setel!!

22/12/2020

Anda di Circle Mana?

December 22, 2020 12 Komen


Bila kita dah berumur 20-40 tahun :


Kita sepatutnya berada dalam Circle yang selalu bercakap tentang:


- Tuhan

- akhirat

- syurga

- neraka

- pelaburan

- sedekah 

- waqaf

- bantu orang

- kebahagiaan

- masa depan


Ini bukan lagi masa untuk kita berada bersama Circle yang selalu bercakap tentang


- gosip 

- kecaman

- makian

- cacian

- iri hati

- dendam

- aib orang


Dah tiba masanya untuk kita mula mencari Circle yang :


- lebih BAIK daripada kita

- lebih SOLEH daripada kita

- lebih PENYAYANG daripada kita

- lebih PEMURAH daripada kita

- lebih BIJAK daripada kita



Sometimes your circle decreases in size, but increases in value.


Copy paste dari Anon di FB

13/10/2020

Tips Menulis

October 13, 2020 6 Komen
Lepas ni nak update topik XYZ ni lah kat blog. Semangat!

Tapi bila dah on pc, on laptop, tetiba kaku pulak jari nak menaip. Macam takde idea pulak apa nak ditaip! 

Pernah tak ada deja-vu macam ni? 

Saya pernah tak jenguk blog berbulan-bulan lamanya, sampai ada 1 tahap tu terlupa yang saya ada blog. Nak kata busy sangat, itu bukan alasan sebenarnya. Menyesalnya tak fokus dulu-dulu. Nasib baiklah saya tak pernah ambik keputusan untuk delete blog ni.

Kalau pernah dapat sindrom macam kat atas tu, cuba baca tips dari Khairul Hakimin Muhammad kat bawah ni. Insya Allah, semoga membantu.

Kalau rasa sangkut, tak tahu nak tulis macam mana walau kita tahu cerita, tahu kisah, tahu benda itu. Namun bila nak tulis jadi blank, kalian kena:


1. Pergi ambil buku, baca sekurang-kurangnya 5 helai = 10 muka.


Itu kalian dah dapat lebih 500 patah perkataan yang kalian baca.


2. Pilih buku yang ada emosi, biasanya adalah novel.


3. Main media sosial, kalau sentiasa membaca buku tiada emosi seperti buku motivasi, buku DIY, buku resipi dan sebagainya, boleh jadi penulisan kita akan mendatar. 


Kena baca benda yang berbagai. 


Membaca akan menambah perkataan dalam kepala. BLANK, BLUR, SANGKUT tak boleh nak tulis tandanya kalian tidak ada perkataan dalam kepala. 


Begitulah!


Kredit to : Khairul Hakimin Muhammad,

Kalau nak share, kreditkan ke sini okeh: https://t.me/ContentKHM


#notakakmim: Nampaknya saya kena rajinkan diri baca novel balik, patutlah tulisan mendatar sebab baca penulisan fakta je.

12/10/2020

Apokalips 1 2 3 Do Re Mi

October 12, 2020 2 Komen

1 2 3 Do Re Mi
Apa nak jadi
Alif Ba Ta A B C
Apa nak jadi
Akan terjadi
Hujan pasti berhenti

Siapa tahu lagu ni? Lagu Apokalips dendangan M.Nasir ni antara lagu favourite saya dari M. Nasir selain daripada lagu Mentera Semerah Padi.

Tapi, tahukah anda siapakah penulis lirik lagu Apokalips ni?

Lagu: Apokalips
Penyanyi : M. Nasir
Lirik : Loloq
Lagu : M. Nasir

Ya, allahyarham Loloq atau nama sebenarnya Rosli Khamis. Allahyarham Loloq ni boleh dikatakan antara legend tanah air kita dalam bidang hiburan yang banyak menyumbangkan lagu dan lirik dalam bentuk ketuhanan dan dakwah. Walaupun tidak secara straight forward tapi tersiratnya memang menjurus ke arah itu. 

Apa Yang Menariknya Lagu Apokalips ni?

Semestinya liriknya! Liriknya tak straight forward, puitis. Dia macam nak menegur, tapi berlapik. Nak bagi nasihat, tapi beralas. Macam nenek moyang kita dulu lah, nak bagi nasihat tapi masih sempat berpantun.

Interpertasi lagu Apokalips ni dari kaca mata seorang blogger Fairuz Hafeez

1 2 3 Do Re Mi
// Kita manusia selalu berfikir tentang duit & hiburan

Apa nak jadi
Alif Bata A B C
// Kita meminggirkan al-Quran dan juga ilmu yang bermanfaat

Apa nak jadi
Akan terjadi
// Qada & qada

Hujan pasti berhenti
// Alam mengikut peredaran yang telah ditentukan
// Hujan sebagai lambang rahmat yang pasti ada penamatnya

Ada masanya aku suka berteman
// Solat berjemaah & segala aktiviti bermasyarakat

Ada masanya aku suka bersendiri

// Solat tahajud, solat taubat, muhasabah diri
Ada masanya aku suka berjalan
// Menziarahi & bergerak mencari ilmu / rezeki / sahabat / hiburan

Ada masanya aku suka berehat
// Rehat dan tidur – itulah had kita sebagai makhluk yang pasti penat

Ada masanya engkau suka berteman
Ada masanya engkau suka bersendiri
Ada masanya engkau suka berjalan
Ada masanya engkau suka apa yang ku suka
// Kita semua sama, “bebas” melakukan apa yang kita suka dengan izin Allah.

Hidup dan nasib roler koster
// Roler koster – permainan yang mengujakan, kadang kita rasa takut, kedang kita rasa seronok. Begitu juga aras kebahagian dan rezeki kita, kadang ada, kadang tiada. Jika mahu thrill yg lebih menguja silakan pilih roler koster yg lebih mencabar, jika tidak pilih saja yg layaknya untuk kanak-kanak.

Susah dan senang bersilih ganti
// Alif Laam Miim,[1]. Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan:”Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi?[2]. Surah Al-’Ankabut, ayat 1 & 2

Bila-bila boleh naik dan turun
// Kita tidak tau apa nasib kita maka ingatlah 5 perkara sebelum 5 perkara.

Apokalips x 4

1 2 3 Do Re Mi
Apa nak jadi
Alif Bata A B C
Apa nak jadi
Akan terjadi
Hujan pasti berhenti

Ada masanya kita suka berteman
Ada masanya kita suka bersendiri
Ada masanya kita suka berjalan
Ada masanya kita suka

#notakakmim: suka baca lirik lagu dan memahami apa yang nak disampaikan, especially lagu-lagu zaman 80-an dan 90-an