Follow Us @soratemplates

Showing posts with label #imanfamilia. Show all posts
Showing posts with label #imanfamilia. Show all posts

29/07/2021

Throwback Thursday: Abam dan Awan

July 29, 2021 6 Komen

29 Julai 2015 - Medan Selera Kubah Ria

Gambar 6 tahun yang lalu.
Beberapa hari sebelum si bongsu dilahirkan.
Tika itu masih di bulan Syawal.
Sebab itu lah si Abam tu masih bersongkok.
Tapi tak ingat pulak dari mana nak ke mana time ni.
Yang pasti masa ni mesti baru lepas hi-tea di Medan Selera Kubah Ria. 

Geramnya tengok gambar #theIMANs masa kecil.
Masa masih bergantung sepenuhnya dengan kita.
Sekarang ni mandi, makan, minum semuanya dah sendiri.
10 tahun akan datang pasti mereka akan remaja.
Pastinya mereka akan punya citarasa sendiri.
Kisah-kisah mereka masa kecil, pasti tinggal kenangan.
Kenangan terindah yang tak mungkin dilupakan.


 

26/07/2021

Menu Hari Raya Haji 2021

July 26, 2021 18 Komen

Hari tu masa hari raya haji alkisahnya saya tak merendang. 
Selalu mesti jer merendang kerana favourite Encik Suami kan?
Kali ni saya mengambing pulak. Hihihi. 
Buat kari kambing untuk makan bersama nasi arab. 
Pes nasi arab kali ni saya order dengan member masa sekolah dulu sebab selalu tengok dia post kat FB dia, so why not kan kita try? 

Ini dia packagingnya. Local product. Berasnya tak sampai 500 g pun 1 pack ni.

Rupanya pes ni dia sertakan sekali dengan rempah perapan ayam Mendhi. 
Tapi saya tak buat pun ayam tu. 
Sebab nak makan dengan kari kambing kan?
 Pelik tak nasi arab makan dengan kari? Haha! 
Itulah saya, sesuka hati je kalau bab makanan ni.

Satu lagi pes ni kita kena 'beraksi' sedikit.
 Bukan macam pes yang saya selalu pakai just masukkan pes dalam air sampai mendidih sebelum masukkan beras. 
Guna pes ni kita kena follow rule memasak macam biasa, kena tumis dulu rempah 5 sekawan, tumiskan rempahnya baru masukkan air sebelum boleh dimasukkan beras.

Jadilah santapan kami anak beranak.
Boleh la hantar nasi arab dan kari kambing kat umah mak, mertua dan umah nenek.

Nasi arab dan kari kambing.

Papadom dom dom.

Ketupat lemak masin dan lemang.

Kek Lumut dan Kek Batu Marmar. 
Kek Batu Marmar tu kes hari raya hari tu yang saya simpan di freezer.

Itu jer koleksi menu kami anak-beranak hari raya haji tahun ni. 
Di Sarawak ibadah korban tidak dilaksanakan, semuanya ditangguhkan.
 So memang tak rasa hari raya korban pun.
Kalau tak mesti ada makan sup daging korban yang fresh. 
Tahun ini yillek.

Nasib baiklah solat raya boleh di masjid tapi tak ramai kata Encik Suami. 
Masa raya aidil fitri hari tu lagi ramai katanya di masjid kat taman kami ni.

Untuk lipatan sejarah pandemik,
 2 hari sebelum raya haji, ada 2 buah kampung yang bersebelahan kampung nenek yang diPKPDkan kerana menularnya varians delta di situ.
 Risau jugak kampung nenek kena PKPD tapi alhamdulillah kampung nenek tak kena. 
Tapi dapat jugaklah tengok khemah-khemah SJR yang berkampung di situ.

Ini jer gambar raya haji 2021.
Itu pun menyempat dalam kereta. 
Raya haji tahun lepas lagi meriah. 
Hmm..


10/06/2021

Popia Seaweed Berhantu

June 10, 2021 13 Komen

Siapa suka popia seaweed ni?? Kita geng!!

Bendalah ni kalau dah ada kat umah kena sembunyi-sembunyi sikit. Kalau tak, jadilah mak si batu belah batu bertangkup, makanlah aku telanlah aku, aku kempunan popia seaweed.. hahaha!

Favourite semua makhluk dalam rumah ni si popia seaweed ni.. mana tak berhantu boleh licin dengan sekelip mata.


08/06/2021

Bertahanlah Mika..

June 08, 2021 10 Komen

Petang tadi.. di belakang rumah


Iman: Ibu!! Sini!! Ga Mo Tak mati!!
Ibu: Hah? Bila pulak dia mati??


Bila jenguk di belakang, betullah anak kucing berbulu hitam dah dikerumuni lalat. Semalam ok lagi anak kucing ni. Anak kucing 4 beradik ni memang lahir di stor kat rumah belakang. Lepas tu terus lah diorang dengan emaknya sekali jadi residen tetap di belakang rumah tu. Tapi seekor dah mati, tinggal 3 beradik dengan emaknya Wigen.

Kenapa tiba-tiba Ga Mo Tak mati ni? Entah-entah virus parvo kot. Adeh adeh, Mika pun demam! Badannya panas. Tapi Mika takde pulak bercampur dengan Wigen anak beranak sebab Mika tempat tidurnya di area carporch. Risau pulak Mika dah terkena parvo jugak. Mikaaa!!


Lepas kuburkan Ga Mo Tak jenguk si Mika ni. Lemahnya dia. 

Bila panggil-panggil dia takmo datang. Dok je dalam tu. Badannya pulak panas.

Makan takmo, minum takmo. Tadi paksa jugak dia minum air zam zam guna syringe. Meronta jugak dia. Pastu dia masuk dalam tu lagi. Takmo pandang kitorang. Merajuk kot. Last-last dia tido atau buat-buat tido sebab ekor masih bergerak-gerak. Risaunya lahai. Nak cari air kelapa dah malam ni. Air 100 plus pun takde kat rumah. Semua nak kena tunggu besok hari.

Bertahanlah ye Mika. Sedih!




06/06/2021

6.6 Flash Deal di Photobook World Wide!

June 06, 2021 8 Komen

Ehem! Benda yang dicheck out beberapa minggu lepas dah selamat landing di Bumi Kenyalang hari Jumaat hari tu. Tadaa..!



Ada 4 photobook semuanya

Tapi ada kualiti gambar nampak gelap sikit kali ni. Tak tau kenapa.. tengok gambar dekat henfon okay je. Ya.. saya ambik gamba guna henfon je pastu upload je dalam apps Photobookww ni. Ada yang saya edit, ada jugak tak. Sebab tu cikgu smart photography saya cakap dulu pentingnya lighting semasa nak snap gambar supaya dapat mengurangkan keja-keja pengeditan. Chewah.. jangan marah. Saya share ilmu yang cikgu bagitau je.

4 buah photobook dengan 3 saiz yang berbeza ye. Yang ni yang paling besar, saiz 11" x 11"


Gambar adik beradik IMAN ni saiz 8" x 8"

Photobook adik-beradik MFBN ni pulak saiz kecik je.. 6" x 6"

Ini pulak gambar konvokesyen Awan, pun saiz 6" x 6"

Dan yang bestnya, hari ini 6.6 photobookww ada buat flash deal + free shipping!! Free shipping tu yang menarik sebab postage memang berapi sikit walaupun servis mencetaknya agak murah. Sesiapa yang nak try tu, boleh kot buat photobook raya 1. Download app photobookww di Playstore dan masukkan code tu.

Cuma saya nak pesan 1 je.

Maksimum untuk print photobook ni 20 pages je.. means ada 20 gambar terbaik je tau! Kalau lebih dari 20 gambar harganya dah tak sama seperti yang tertera. So jangan syok sendiri ye, selalu alert tengok berapa gambar dah diupload. 

Kenapa saya pesan awal-awal macam ni? Dulu ada la kawan-kawan kata diorang kena spam sebab diorang buat mahal je takde lah murah macam yang saya cakap. Dia jadi mahal sebab dah lebih dari 20 keping gambar! Lain kali baca la betul-betul 🤭🤭 saya tak bersalah sebab saya print memang dapat harga murah ☺️☺️

 Baca juga:

Daun Kunyit Belakang Rumah

June 06, 2021 15 Komen


Pagi-pagi ambik daun kunyit belakang rumah. Tak sedar dah banyak dah yang dah sepatutnya kena ambik. Dah banyak sangat berlembar-lembar ni saya bagi jiran je. Nasib ada jiran yang berniaga masa PKP macam ni. Bolehla untuk dia masuk dalam rendang ke asam pedas dia ke.


 

04/06/2021

Piknik Dalam Kereta

June 04, 2021 10 Komen


Sejak PKP ni kedai macam tak banyak buka. Hari-hari Encik Suami kata dia makan nasik ayam SCR. Pergi tapau then makan dalam kereta. Kan tak boleh dine-in. Nak makan di ofis, crowded katanya.

 So hari ni saya bekalkan dia lunch. Tak sampai tengah hari lagi dia dah Facetime sambil bukak bekal dalam kereta. Apa laaa orang tua ni. Lapar katanya. Dah la park kereta tepi jalan, pintu kereta pulak tak tutup. Makan pulak sampai menjilat jari. Dia tak sedar saya selamat screenshot posing termahal dia ni. Muahahaha.

Tengah kami Facetime panggil Iman sekali supaya tengok apa Ayah dia sedang buat. 
"Hah? Ayah piknik dalam kereta? Dah macam kami KAFA je dulu"

Haha! Memang betul pun dah KLMJ pulak zaman kami anak-beranak makan dalam kereta sementara tunggu kelas KAFA bermula.

 

19/05/2021

Kuarantin Kendiri

May 19, 2021 14 Komen

Kami sekeluarga sebenarnya sedang kuarantin kendiri sejak 2 hari lepas. Sebab tu lah IG & Whatsapp Status saya agak aktif dalam masa 2 hari ni. Hari ni hari ke-3 kami 'berkurung' di rumah sendiri. 

Kenapa self-quarantine ni?

2 orang adik saya jadi PUI sebab colleague diorang disahkan positive Covid 19 Ahad lepas. Budak ni pun 1 hal. Dia dah diberi QO sehari sebelum hari raya hari tu lagi tapi tak dimaklumkan kepada kontak rapat yang lain. Tup tup bila dah positive baru dimaklumkan dengan semua kontak rapat. Apa kejadahnyalah budak ni. Kalau dia bagitau awal yang dia dah diberi QO sebelum raya takdelah adik-adik saya nak beraya, for sure kami semua tak beraya tak bersalam-salaman tak berpeluk-pelukan. Memang nak marah jugak sebenarnya. Dah setahun lebih hidup bergelumang dengan SOP Covid pun masih ignorance hal-hal penting macam ni. Kesudahannya rumah mak semua dapat QO tapi kami yang 2 buah rumah yang berlainan ni self quarantine je. Nasib baiklah saya masih BDR, cuma semalam sepatutnya WBF saya mohon cuti rehat sebab taknak ambil risiko.

Encik Suami pulak memang agak strict SOP tempat kerjanya. Almaklumlah keja kat hospital, wajib declare kalau ada ahli keluarga yang jadi PUI atau PUS. So hari ni buat pertama kalinya sejak pandemik melanda setahun yang lalu dia merasa BDR. Pertama kali online meeting di rumah. Kah kah. 


Kali pertama WFH sebab Isnin, Selasa dia masih cuti lagi.


Kes hari ini 19.5.2021 mencecah 6K kes baharu! Semakin membimbangkan. Sarawak pun maintain je 400 lebih setiap hari. Masih takde trend menurun.


Kes Sarawak hari ni. 323 kes baharu. Jangan tertipu besok mungkin akan jadi 400 lebih balik atau kalau nasib tak bagus mencecah 500. Tinggal 1 bahagian je masih hijau. 


So apa kita patut buat sekarang? Keluar rumah bila perlu. Elakkan berjumpa dengan orang-orang yang kita tak tau history pergerakan mereka. Seram!

Last but not least, ini tindakan kita untuk 'self lockdown'. 

  • Ke pasar atau grocery untuk beli barang keperluan seminggu sekali
  • Isi minyak kenderaan tangki penuh
  • Solat berjemaah 5 waktu bersama ahli keluarga
  • Optimakan pembelian secara dalam talian 
  • Zero tetamu. 


Jaga diri, jaga SOP ya semua. Stay safe, stay vigillant, stay healthy, save lives. Salam 7 Syawal.

18/05/2021

Rezeki Dari Jiran Belakang Rumah

May 18, 2021 8 Komen

Petang tadi masa Iman angkat kain di jemuran di belakang rumah, jiran belakang rumah pass sebotol popcorn untuk Iman dan adik-adik. Ini kali kedua dah jiran yang kami tak kenali tu bagi Iman popcorn. Dulu masa bulan puasa dulu pun dia pernah bagi jugak. Kelmarin saya bagi sebakul 'buah engkalak' kat diorang. Buah engkalak yang ditanam di belakang rumah nenek, meang banyak sangat nenek bagi masa balik berziarah rumah nenek raya pertama hari tu.

Orang memberi kita merasa. Kita memberi orang pun dapat merasa.
Adat berjiran kan?

Actually jiran baharu ni baru jer start menyewa rumah di belakang kami tu awal puasa hari tu. Saya pun tak pernah lagi berkenalan cuma senyum-senyum jer dari jauh, angkat-angkat tangan. Jauh jugak kot nak bersembang. Terpaksa bukak gate belakang jugak kalau nak proper.. takkan nak terjerit-jerit bersembang.

Lepas ni nak skodeng whatsapp group lorong belakang di handphone Ayah IMAN. Ayah IMAN je ada diadd dalam group lorong belakang tu. Manalah tau kan ada info pasal jiran tu.

Iman cakap tadi kalau nak beli popcorn, auntie tu pun ada jual dia cakap. Baiklah. Nanti kita order.


Oh ya, duit raya pun dapat jugak. 
Rezeki #theIMANs kan?




 

16/05/2021

15/05/2021

Buat Photobook Guna Online Apps - PHOTOBOOK WORLD WIDE

May 15, 2021 18 Komen





 Lama juga dah tak update koleksi hobi nan 1 ni. 
Buat photobook!
Rasanya setahun dah kot takde tambah koleksi photobook baru.
Almaklumlah tahun 2020 kan tahun PKP takde ke mana pun.
So photobook pun takde jugaklah.
Tapi baru terfikir jugak boleh je kalau nak buat photobook untuk koleksi idea berbuka puasa tahun 2020 yang lalu.
Tahun 2021 ni jangan haraplah nak ada koleksi idea iftar sebab malas sangat nak ambil gambar.
Masak pun lebih kurang je, kalau tiba mood malas masak main order saja.


Hari ni bila dah stay at home mulalah mati kutu. 
IG berapa kali update.
FB pun tetiba datang hantu rajin mengomen.
FB sahabat-sahabat lama pun saya komen wish hari raya.
Kalau tak, memang lupa kewujudan FB tu.


Buat photobook kat mana? 


Saya buat di "Photobookww" je. 
Korang search je tu di Playstore ataupun Apps Store.
Search: PHOTOBOOK WORLD WIDE
Lepas tu boleh install diorang punya apps di henfon korang.

Lepas siap install, korang kena pilih dulu package yang korang nak ambik.
Setiap package tu memang dia dah letak harga.
Pilih jer ikut bajet korang.

Contohnya kita boleh pilih hardcover photobook, simple book ke, print gambar ke, print mug ke.
Yang lain saya tak pernah try lagi.
Selalu buat hardcover photobook je.


Ni contoh interface apps photobookww ni.

Kalau nak mula buat photobook tu, klik je "Projects" tu.
Kemudian pilihlah gambar dari gallery henfon korang.
Gambar limited tau, jangan lebih daripada 20.
Lepas siap pilih-pilih gambar bolehlah check out.

Selalunya photobokkww ada bagi kod promo diorang di apps.
Di IG diorang pun diorang selalu letak jugak promo voucher.
Kalau free postage tu untung la.
Kita tinggal bayar package yang kita pilih je.
Postage photobookww ni agak mahal jugak la kalau ke Sarawak ni.
Dulu masa Encik Suami masih di Melaya senang la buat then pos guna alamat ofis dia je.
Mungkin sebab tu saya dah malas nak buat kot.


Yang nak try boleh la usha IG diorang seperti kat bawah ni.


Kalau takde IG tengok kat FB page diorang pun ada.


Maksimum gambar yang kita boleh pilih 20 gambar je tapi okay lah.
Cover pun jenis hardcover.
Senang nak simpan.
Kalau tak buat macam ni, risiko nak didelete dari henfon memang tinggi.
Sebab memori space henpon cepat full kalau gambar banyak sangat. Ye tak?
Tapi kalau save di cloud tu selamat sikit la.
Saya dah siap 3 projek dah hari ni.
Besoklah baru check out.



13/05/2021

Raya PKPB 2021

May 13, 2021 16 Komen

Alhamdulillah.. bertemu lagi kita di bulan kemenangan Syawal. Marilah kita kembali kepada fitrah kita semula setelah berhempas-pulas mengumpul amalan-amalan yang dituntutNya di bulan Ramadhan. Jom! Bersama kita menambah baik amalan harian kita selepas ini ya.

Oh, ya.. kami di Sarawak masih mode PKPB tetapi banyak SOP yang diperketatkan. Contohnya tak boleh dine-in di kedai or restaurant! Kalau tak boleh jugak dating dengan Ayah IMAN. Hihi.

Raya kami macam biasa ke rumah mertua, mak bapak dan rumah nenek. Sama je dengan tahun lepas. Rumah-rumah mak pak saudara lain tak berani pulak nak pergi. Makanya kita bergambar je lah.

Gambar skema.

Gambar nakal.

Tahun ni ramai yang pakai tema nude color ek? Emerald green pun ramai. Ada tak yang sama tema dengan #imanfamilia tahun ni?

Esok dah stay at home je. Raya sehari je kat sini. Korang pulak buat apa time cuti-cuti sesambil PKP 3.0 ni? Er, sebelum mengundur diri Kakmim minta ampun dan maaf sekiranya ada perkataan yang Kakmim taip mengguris perasaan awak awak semua. Di samping bulan kemenangan bulan Syawal juga bulan kemaafan kan? 

Maaf ye 0-0.

 

Throwback Thursday: Birthday Imran Mudzaffar ke-7 Tahun

May 13, 2021 8 Komen

Entri yang terlewat. 
Tak dan nak buat entri masa awal puasa dulu. Dengan sibuk sekolahnya, Ibu sibuk kelas, jarang sangatlah nak update blog ni.


Tahun lepas birthday Awan masa PKP. Tahun ni masa bulan puasa pulak. 15 April 2021 masa tu kita baru je 3 hari kita berpuasa. Hari itu lah Awan atau Imran Mudzaffar ni genap 7 tahun. Dah besar dah anak ketiga Ibu ni. Dulu masa baby, Awan lah yang paling putih, paling bambam, rambut golong tapi masa keluar dia yang paling kecik antara semua adik-beradik, tak sampai 3 kilo pun.  Sekarang Awan dah darjah 1 dah. Cepat sangat masa berlalu.

Tak tempah customised cake pun. Beli je favourite cake Ibu di Taka, semestinya Chocolate Fudge. Actually saya lebih suka Choc Fudge Taka daripada yang Secret Recipe. Memang old time favourite! 


Kawan-kawan Ibu dan student Ibu panggil Awan ni 'budak suka senyum'. Hehehe. 


Semangat nak tiup lilin nan sebatang, cukup sekadar syarat je. Sebab lepas tu semua akan tiup bergilir-gilir. Hahaha. Biasalah budak-budak ni setiap bulan kena tiup lilin kalau ada birthday.


Usu diorang order cream puff. Ni bukan favourite Ibu tapi okaylah sedap jugak cream puff bakebyhawa ni.


Macam biasalah memang dah trend Ibu Ayah takde bagi hadiah masa anak-anak birthday. Selalunya kalau rasa nak shopping untuk #theIMANs kami akan beli. Tak semestinya beli masa birthday je. Sebab Ibu Ayah pun tak dibiasakan oleh nenek atok diorang dapat hadiah masa birthday. Begitulah...

 

05/05/2021

Pertandingan Sains Cilik Kreatif 2021 (PSCK 2021)

May 05, 2021 8 Komen

Isnin lepas kakak Iman join Pertandingan Sains Cilik Kreatif 2021 (PSCK 2021) secara online. Perancangan awalnya buat di sekolah tapi memandangkan Sarawak semua sekolah ditutup so murid di Sarawak semua join via Zoom je.
  

Iman nak sangat join PSCK 2021 ni sebab dapat sijil peringkat kebangsaan. Dia nak kumpul untuk markah PAJSK la tu. Hari tu peringkat saringan. Ada eksperimen dan laporan yang diorang kena siapkan. Kalau lepas saringa barulah ke peringkat seterusnya.




Kotak kit untuk PSCK 2021. Hari kejadian baru boleh buka. 


Laptop tu on Zoom, kena buat serentak semua peserta di seluruh Malaysia dalam masa 3 jam.


Buat tornado katanya.






 

01/05/2021

Shopping Raya Musim Pandemik

May 01, 2021 12 Komen

Ouch! Tajuk gempaq tapi takdelah shopping sakan sangat pun. 
Dari semalam dah Ayah IMAN ni ajak pergi Aeon.
Orang tua ni kalau dah kata nak pegi tu memang selalu 'kejeron'.
Haa.. ingat ke dak "kejeron" tu apa?
Hihi.

Ayah IMAN nak shopping barang raya #theIMANs je sebenarnya.
Walaupun tahun ni macam tahun lepas jugak, ibarat tak raya.
Tapi keperluan budak-budak ni kena diadakan.
Biasalah, raya ni budaklah yang paling happy.
Lagipun diorang semua berpuasa.
Mestilah ada bonus untuk mereka.
Walaupun ala-kadar je, tapi bila dapat barang baru confirm diorang happy.

Memandangkan kes Covid 19 ni masih tinggi kat sini memang tak berani nak bawak #theIMANs ke shopping mall. Caranya guna kaedah dulu-dulu je lah. Nak beli kasut, awal-awal lagi Ayah diorang dah potong straw untuk ukuran kaki diorang. Kakak jer tak sebab Kakak saiz dewasa dah, dah senang nak pilih.

Tadaaa!! Inilah straw ukuran kaki budak bertiga tu.



Caranya senang je.. buat jer macam ni. Tak tau nak beli selipar ke sandal. Kita tengok saiz dulu.


Ini tak muat ni, tengok straw tu pendek daripada sandal.


Beli seluar jeans anak, Encik Suami siap bawak measuring tape lagi! Kalau saya memang beli ikut saiz je umur je. Malas nak ukur-ukur. Haha!


Dah setel barang-barang anak, dia pulak shopping. Saya tukang tengok je. Weekend kan plastik kena bayar kat Aeon nasib baik sempat bawak beg sendiri tadi. Tapi untuk kasut terpaksa jugak sedekah 20 sen kat Aeon.


Begitulah hujung minggu kami. Lama jugak tak menshopping. Setel di Aeon, si dia ajak ke Parkson pulak, di shopping mall yang lain tapi kami tak zohor lagi. Seram pulak saya nak guna telekung Aeon. Lelaki senanglah. Saya tak plan pulak nak keluar sampai petang so memang tak bawaklah telekung dari rumah. Nasib baik dia okay saya ajak balik. Hihihi.


 

28/04/2021

Masak Apa 16 Ramadhan?

April 28, 2021 15 Komen

Ya tuan-puan, adik kakak abang pakcik makcik. Hari ini dah 16 Ramadhan dah. 16 hari jugaklah berbuka di rumah, masak sendiri walaupun kuih selalu beli di kedai. Hihi!

Hari ini saya BDR. Mood memasak datang dengan sendirinya bila BDR ni. Tambahan pula bila si budak 6 tahun yang berpuasa, berapa hari ni dah asyik menyebut ayam madu, ayam madu. Ayam madu bagi Alan ialah ayam roasted yang ala Kenny Rogers tu. Makanya menu utama kita hari ini ialah ayam roasted ala Kenny Rogers yang telah dimarinated sebelum Zohor dan masuk oven selepas Asar.

Ayam roasted perasan Kenny Rogers yang masuk sauna di oven je.


Dijodohkan pula dengan nasi serai. Asyik tengok member buat je pos kat IG teringin pulak saya nak mencubanya. Sedap! Aromanya memang wangi dan menyelerakan sekalian alam. Ahaks.


Nasi serai dalam periuk. Memang guna banyak serai sebab tu nama pun nasi serai.


Takde sayur tak sah pulak. Brokoli oyster sauce tumis udang.


Alhamdulillah. Setel awal masak bolehlaa snap-snap gambar. Oh ya saya goreng wedges jugak sebab tak masukkan kentang sekali dengan ayam. Selalunya saya masukkan sekali kentang biar bersauna dengan ayam.


Ini pula request dari si abang. Dia nak puding jagung. Ibu layan je sebab Ibu pun dah lama tak pekena puding jagung. Yummy!! Main ikut jer resepi dan memang cun pulak sukatan hari ni sebab kejadiannya tak terlalu manis!! Ibu suka ibu suka!


Okay ke idok? Mestilah okay. Seronok tengok anak-anak khusyuk makan. Lega rasanya dah takde hutang lauk berbuka dengan #theIMANs.


Jadi mak-mak begitulah kan? Bila bulan puasa macam ni apa jer yang mak-mak dapat tunaikan permintaan anak yang berpuasa, mak-mak akan cuba. Di samping melatih anak-anak berpuasa kita juga dapat memberi motivasi kepada mereka. Siapa yang puasa dia akan dapat lebih. Solat pun tak perlu nak 'pukul beduk' sangat. Azan je terus solat. Mak bagi lebih, Allah lagilah bagi lebih.


Itu cara saya. Raikan perbezaan ya.