Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Covid-19. Show all posts
Showing posts with label Covid-19. Show all posts

21/08/2021

SOP Diperketatkan Untuk Sarawak Selatan

August 21, 2021 9 Komen

Yes! Terkini.. baru dikeluarkan semalam.
Balik jer kami dari Aeon Mall semalam,
terus nampak SOP terkini ni di medsos
Al-maklum kes di Sarawak semalam pun mencecah 2K.
Dan di Kuching sahaja pun dah 1K lebih.

No dine-in dah okay!

Ahad dah tak dibenarkan dine-in.
Rupanya last la dapat dine-in semalam di Black Canyon.
Tapi di Aeon Mall memang tak ramai orang semalam.
Mungkin sebab masa kerja kot.
Saya dan Encik Suami sengaja ambik cuti nak shopping barang dapur.
Top up baju anak-anak jugak.
Reward untuk diorang behave semasa PdPR.
Takmo nanti nak ramai-ramai time weekend.


First time try mixed mushroom ni.. sedap!


Menu wajib PadKraPaw

Selalu nasi goreng nenas semalam try nasi goreng ikan masin

Lepas lunch sambung ke supermarket pulak.
#theIMANs mula-mula tinggal kat rumah.
Pastu nenek diorang pulak datang angkut bawak umah nenek.
Makin panjanglah langkah Ayah dan Ibu.
Hihihi!



 

11/08/2021

Ketahui Tanda Bacaan Oximeter

August 11, 2021 22 Komen

Oximeter sekarang sudah jadi satu keperluan yang mesti ada di rumah di saat varian Delta semakin mengganas dan SOP kuarantin kendiri di rumah juga semakin banyak dikuatkuasakan kepada pesakit yang disahkan positif Covid 19 (kategori 1 & 2).

Oximeter sebenarnya selalu digunakan oleh pesakit asma untuk mengukur tahap oksigen mereka setiap kali selepas neb. Tapi sekarang ni nampak gayanya kita kena bersedia untuk sebarang kemungkinan sekiranya berlaku jangkitan Covid 19 di kalangan ahli keluarga kita. 

Antara simptom apabila kita dijangkiti Covid ialah semput ketika bernafas kerana kekurangan oksigen bila mana paru-paru sudah dicemari virus pembawa maut ini. Maka ketika inilah kita memerlukan oximeter ini supaya kita boleh mengukur banyak mana tahap oksigen di dalam badan kita. 

Saya masih lagi ingat ketika anak-anak dijangkiti jangkitan paru-paru semasa kecil, saat nurse membuat rondaan di wad untuk check oksigen ni antara momen yang paling mendebarkan. Pernah oksigen drop ke 95 pun nurse sudah kecoh berlari memaklumkan kepada doktor. Suspennya masa tu hanya Tuhan saja yang tau. Kalau boleh saya memang tak nak momen macam tu berulang lagi dalam hidup kami sekeluarga.


Tahukah anda penggunaan Pulse Oximeter boleh menyelamatkan nyawa anda?

Pulse oximeter berfungsi untuk mengukur tahap oksigen dalam badan dan kadar denyutan jantung anda.

Pengukuran dan hasil bacaan perlu dicatat 3 kali sehari dan perlu dilakukan pada masa yang sama setiap hari.
Contohnya, 3 kali sehari mengikut waktu makan.
Lakukan pengukuran tambahan jika anda merasakan berlaku perubahan dalam kesihatan anda.

Ikuti cara penggunaan Pulse Oximeter dengan betul:

1. Tanggalkan pewarna kuku/kuku palsu dan panaskan tangan dengan menggosokkan kedua tapak tangan jika berasa sejuk.

2. Berehat sekurang-kurangnya 5 minit sebelum melakukan pengukuran

3. Letakkan tangan anda di dada pada paras jantung dan kekalkan tangan anda pada paras tersebut.

4.Hidupkan Pulse Oximeter dan pasang di jari tengah atau telunjuk pada tangan yang berada di dada.

5. Kekalkan posisi tangan anda dengan Pulse Oximeter  sekurang-kurangnya 1 minit atau sehingga bacaan menjadi stabil.

6. Hanya catatkan bacaan tertinggi jika bacaan tidak berubah selama 5 saat.

Pastikan setiap pengukuran dilakukan dengan berhati-hati.
Anda dinasihatkan untuk segera mendapatkan rawatan sekiranya tahap oksigen kurang daripada 95%.

Satu Keluarga, Satu Pulse Oximeter!!!


 

24/07/2021

Vaksin Sinovac Berkesan Terhadap Varians Delta

July 24, 2021 7 Komen

Ada kan.. certain orang yang dapat Pfizer macam bangga diri je. Orang Sarawak cakap 'berdengah'. Frontliner semua dapat Pfizer pun tak berlagak. Eh, apakehal? Hina sangat ke orang dapat Sinovac?

Syukurlah kerajaan Malaysia dah bagi vaksin free. Dulunya saya sebolehnya pun nak Pfizer tapi daripada tak dapat langsung, apa yang dulu terima je. Nanti dicop anti vaksin pulak kan? Nak memilih-milih di kala negara kita perlukan herd immunity macam ni, memang selfish lah.

Mungkin Sinovac ni dari China so orang downgrade Sinovac lah ye? Coronavirus tu pun khabar-khabarnya berasal dari China jugak. Hmm..


Sekarang Sarawak menjadi negeri yang paling top dengan varians delta pulak dah. Ini semua salah PATI daripada negara jiran lah ni. Masuk negeri orang guna jalan tikus lepas tu bawak varians yang berbahaya pulak. Geram sungguh. Bagi warganegara yang bawak masuk PATI tu better penjarakan seumur hidup je. Memang menyusahkan!



Ini petikan akhbar Harian Metro semalam.

Kuala Lumpur: Sinovac Biotech Ltd, syarikat yang membangunkan vaksin Covid-19 CoronaVac, mempertahankan keberkesanan vaksin dua dosnya, termasuk terhadap varian Delta.

Jurucakap syarikat Liu Peicheng berkata, meskipun belum ada lagi data tersedia mengenai kesan perlindungannya, kajian membuktikan keberkesanan vaksin itu di beberapa negara seperti Brazil, Indonesia, Chile dan Turki yang menggunakannya secara meluas.

"Keberkesanannya melebihi 90 peratus terhadap jangkitan parah dan kemasukan ke hospital. Kami juga melihat bahawa kadar jangkitan selepas vaksinasi sangat rendah di negara-negara ini, dan gejala yang ringan dalam kebanyakan keadaan.

"Walaupun ada penurunan dalam kesan peneutralannya, vaksin Sinovac ketika ini (CoronaVac) tetap efektif terhadap varian Delta," kata Liu, yang berpangkalan di ibu pejabat syarikat itu di Beijing, dalam jawapan bertulis kepada Bernama.

CoronaVac Sinovac, adalah vaksin tidak aktif dan antara vaksin Covid-19 paling banyak digunakan di dunia.

Namun, akhir-akhir ini terdapat kebimbangan mengenai keberkesanannya terutama terhadap varian yang lebih mudah berjangkit seperti Delta.

Pada 16 Julai lalu, kerajaan Malaysia menyatakan akan menghentikan penggunaan vaksin Sinovac di bawah Program Imunisasi Kebangsaan Covid-19 (PICK). Bagaimanapun, 14 juta dos vaksin masih tersedia untuk negeri dan syarikat swasta yang berminat, bermula bulan ini hingga September depan.

Sementara itu, mengenai keperluan suntikan penggalak, Liu berkata, walaupun penyelidikan Sinovac menunjukkan peningkatan kadar antibodi yang ketara seleps dos ketiga, syarikat itu masih mengkaji keperluannya dan prosedur lain yang berkaitan. 

"Sinovac sedang giat menjalankan penyelidikan klinikal ke atas vaksin khusus varian baharu sebagai suntikan ketiga untuk meningkatkan imuniti.

Vaksin baharu itu akan memberikan perlindungan lebih tinggi khususnya terhadap varian Gamma dan varian Delta yang mudah berjangkit.

"Selepas penyelidikan selesai, kami akan mempertimbangkan keperluan untuk mengemukakan cadangan dos ketiga kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berdasarkan penemuan tersebut," katanya.

Pengeluar ubat Pfizer dan rakannya BioNTech, baru-baru ini mengumumkan sudah memohon kelulusan pengawal selia Amerika Syarikat dan Eropah untuk menawarkan suntikan penggalak, mendakwa bahawa terdapat bukti menunjukkan individu lengkap divaksin juga berisiko besar terkena jangkitan kerana keberkesanan vaksin menurun selepas enam bulan.

Di rantau Asia Tenggara, Sinovac, pemaju dan pengeluar vaksin terkemuka di China, setakat ini sudah mengeksport lebih 150 juta dos vaksin ke negara termasuk Indonesia, Malaysia, Filipina, Thailand, Kemboja dan Singapura.

Sementara di Malaysia, syarikat China berkenaan bekerjasama dengan Pharmaniaga Bhd untuk membekalkan 14 juta dos vaksin Covid-19 secara pukal untuk anak syarikatnya, Pharmaniaga LifeScience Sdn Bhd (PLS), untuk dikilangkan di sini.

Kumpulan vaksin pertama, yang dihantar pada 27 Februari lalu, berjaya dilancarkan pada 18 Mac di bawah PICK dengan Pharmaniaga berjaya menghantar semua 12 juta dos vaksin kepada kerajaan bulan ini, lebih awal berbanding jadual. 

Setakat ini, Liu berkata, Sinovac sudah menghantar sejumlah 16 juta dos vaksin 'ready-to-fill' dan vaksin siap kepada Malaysia pada separuh pertama 2021 dan syarikat akan membekalkan tiga juta lagi dos vaksin siap serta 4.44 juta dos 'ready-to-fill' pada bulan ini.

"Kerjasama antara Sinovac dan Pharmaniaga berjalan lancar. Dengan sokongan Sinovac, Pharmaniaga telah meningkatkan kemampuannya dan vaksin yang dihasilkan telah diluluskan untuk digunakan oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA).

"Pada separuh kedua 2021, Sinovac akan terus memastikan kerjasama yang erat dengan Malaysia dan membantu memenuhi keperluan program vaksinasi Malaysia," katanya.

Katanya, berdasarkan kemampuan pengeluaran tahunan sehingga dua bilion dos, syarikat itu yakin dapat menyokong program vaksinasi di lebih banyak negara.

Kredit: Harian Metro

16/07/2021

Yeay! Cuti Rehat dan Cuti PdPR!

July 16, 2021 12 Komen


Sarawak dah masuk PPN Fasa ke-2 walaupun macam varians Delta tengah mengganas jer di beberapa lokaliti yang telah diPKPDkan. Seram memang seram. Ingatkan kerajaan negeri nak buat u-turn rupanya tidak. Dah la nak raya haji, hmm. Orang kita ni bukan boleh percaya sangat. Cuma mampu jaga keluarga sendiri je la.


Semalam, Khamis.. first day masuk ofis dan bekerja macam biasa, 8 jam sehari. Walaupun masih tak ramai staf di ofis saya tetap tak tanggalkan facemask. Memandangkan manusia tak ramai so saya malas nak guna double mask. Buat Google Meet dengan #budakkaran pun masih dengan facemask. Macam paranoid pulak dah.  Bukan apa, bila aircond centralized memang takut-takut je. Dengarnya varians baru ni merebak melalui air borne dan dalam beberapa saat sahaja dah boleh menjangkiti kontak rapat kita. Ya Allah, jauhilah kami semua dan lindungilah kami dari virus yang jahat ini. Rasanya lama lagi kita kena mengadap Covid 19 ni. 

Bukan saya cakap, KKM yang cakap.


Hari ni Jumaat dan Isnin saya dah mohon cuti rehat. Nak tenangkan fikiran, nak jugak bercuti dari PdPR ni. Walaupun kebarangkalian PdPR ni akan disambung adalah tinggi, saya malas nak fikir dulu. Yang penting saya perlukan tempoh bertenang dalam sehari dua ni. Penat sangat otak dengan online meeting ofis, setel PdPR lagi. Hari ni pun banyak buku aktiviti yang digunakan sepanjang PdPR ni perlu dihantar ke sekolah. Phew!

Sebab itulah jugak saya mohon cuti. Selain daripada tak perlu fikirkan laporan BDR saya boleh keluar ke sana ke sini dengan aman. Eh. Takdelah nak ke mana pun, nak ke sekolah #theIMANs je pun. Hahaha!


 

06/07/2021

Moratorium: Terima atau Tidak?

July 06, 2021 14 Komen


7.7.2021
Besok ialah penentunya.
Nak terima ke tak?

Bagi yang perlu ambik, maka ambiklah. 
Kita sedia maklum dah bahawa itu saja cara utk meneruskan kelangsungan hidup bila dah hilang pendapatan ataupun pendapatan terjejas.

Bukan orang yang bayar hutang kita, kita yang kena bayar sendiri.

 

15/06/2021

Vaccination Journey - 2nd Dose

June 15, 2021 23 Komen


Hai. Saya nak sambung kisah saya pergi vaksin dos ke-2 semalam. Pengalaman nak pergi cucuk 2nd dose memang tak sama langsung dengan pengalaman pergi cucuk 1st dose. Bukannya kerana vaksin tapi kerana faktor-faktor persekitaran. Nak dijadikan cerita, bermula semalam PPV di Stadium Perpaduan ni telah dinaikkan KPInya untuk 4000 dos sehari. Sebelum ni 2000 je, tapi bila dah dinaik ke 4000 maka kebanjiran manusia pun berlaku di PPV. 

Gambar ni diambil pada jam 3.30 petang semasa saya dalam perjalanan untuk ke tempat parking. Ini bahagian belakang stadium ye. Tengoklah manusia beratur sambil berpayung menuju ke entrance.


Ini pula di view jalan masuk ke stadium pada jam yang sama saya menuju ke kereta dalam 3.30 petang macam tu. 

View ketika saya sampai di PPV pada jam 11.30 pagi. Appointment saya ialah pada jam 12 tengah hari. Dalam media sosial dan radio telah dimaklumkan orang ramai perlu hadir di PPV setengah jam lebih awal, kalau tersampai awal akan diarahkan balik untuk mengelakkan kesesakan di PPV. So saya yang skema pun menurut arahan tapi bila sampai je, Allahu kenapa ramai sangat manusia ni. Barisan pun dah tak tau mula dan berakhir di mana.


Kat bahu-bahu jalan pun orang park kereta.

Jauh lagi perjalanan nak sampai ke kaunter pendaftaran. Saya beratur dari 11.30 sehingga pukul 1.00 petang. Memang stuck di sini je. Rupa-rupanya black out di area pendaftaran. Huhuhu! Kemudian terdengar sukarelawan MyVAC bagitau mereka yang appointment pukul 12, 12.30 dan pukul 1 beratur di khemah di luar. Saya pun terus je ke khemah sebab kalau diikutkan appointment saya memang dah lepas. Kemudian mereka semak MySejahtera kita untuk make sure masa appointment. Bila confirm mereka bukak laluan terus ke waiting area.

Bila di waiting area, kena tunggu lagi row kita dipanggil untuk buat pendaftaran. Sesiapa yang baru dapat 1st dose sukarelawan edarkan consent letter untuk diisi dan disign di sini. So jangan lupa bawa pen sendiri ye. Selesai saja di kaunter pendaftaran, saya terus diarahkan masuk untuk vaksin.


Di sini kita menunggu lagi. Haha! Masa 1st dose dulu memang tak sempat menunggu, di lorong ni kerusi kosong je tapi semalam semuanya not available. Di sini petugas (RELA) memang make sure kita duduk sebab dia taknak kita merayau-rayau di area ni. Tak lama di sini, saya dipanggil ke vaccination area pulak. 


Di sini pun menunggu lagi. Setiap 'bilik' tu 2 orang yang akan dicucuk sekali. Mana yang available kita pun diarahkan ke situ. Sekejap je prosesnya semasa dicucuk.


Macam biasa selepas dicucuk, kita akan diobserve dulu dalam 15-20 minit. Selepas tu petugas akan memanggil nama kita dan barulah MySejahtera kita dikemaskini dan diberi konsultasi sekiranya ada side effect post-vaccination.

Akhirnya, setelah 4 jam barulah setel dos ke-2 saya untuk Sinovac. Memang mencabar sangat harinya. Bawak air tapi tak berani minum sebab malas nak ke toilet. Memang exhausted sangat bila sampai di rumah semalam. Bukan sakit divaksin tapi sakit mental kerana waiting game yang terlalu lama. Tak macam 1st dose dulu, tak sampai 30 minit semuanya dah setel.


Baca pengalaman dos pertama di sini: https://www.kakmim.com/2021/05/vaccin-journey.html


4 jam ditinggalkan di dalam kereta, beginilah rupanya pisang yang saya bawak untuk bekalan selepas divaksin. Plannya lepas habis vaksin bolehlah makan 2 biji pisang ni untuk instant energy tapi tengok warna pun tak lalu nak makan. Hahaha! 4 jam beb, 4 jam, rentung habis pisang dalam kereta. Saya pun terlupa nak sembunyikan di dashboard ke, memang main letak je atas seat passenger depan tu. Confident sangat tak lama macam 1st dose dulu. Hihihi.

Selepas Vaksin

Selepas dos kedua ni, memang badan rasa tak selesa, rasa panas macam nak demam tapi tak demam lah. Lengan memang ada rasa kebas yang lama daripada dos pertama dulu. Sampai jer rumah saya terus mandi. Badan dah rasa melekit sangat dengan peluh. Perut tak rasa lapar walaupun last makan sebelum pergi ke PPV. Tu pun makan beberapa suap nasi goreng je. Bila dah lepas mandi, dah segar, barulah terasa lapar. Lunch #theIMANs saya order Grabfood semasa dalam Q di PPV untuk dihantar ke rumah. Memang tak expect kan lama sangat untuk dicucuk. Nasiblah diorang tak habis makan, ada balance sebungkus nasik ayam, boleh jugak makan untuk alas perut. 

Fuhh!! Penatnya semalam. Memang pengalaman yang tak dapat dilupakan. Nak dapatkan vaksin pun penat. Pagi tadi dapat berita dari member yang husbandnya ada bertugas di PPV Stadium Perpaduan, diorang setel pada 11 malam tadi. Kesiannya semua petugas di situ, polis, RELA, PBSM, staf Jabatan Kesihatan Negeri, sukarelawan MyVAC, staff nurse KKM, doktor, technician, semualah. Banyak fungsi setiap petugas di PPV. Semoga mereka dilindungi Allah dan dipermudahkan urusan mereka dalam menghabiskan vaksin-vaksin untuk rakyat negeri ni.

Dengar cerita PPV yang berhampiran untuk vaksin Astrazeneca macam smooth jer prosesnya. PPV di BCCK tu udah la besar, memang lah selesa, tak macam di PPV Stadium Perpaduan ni yang KPInya 4000 dos sehari! Alahai.





 

14/06/2021

Officially Bangsa Sinovac

June 14, 2021 17 Komen

Alhamdulillah.. hari ini saya telah lengkap 2 dos Sinovac. Pengalaman hari ni sangat mencabar berbanding masa dos pertama dulu. Penatnya nak bercerita. Lengan kebas, kaki penat, muka pun pijar je rasanya ni. Besoklah saya cerita k.

Mak berkali-kali pesan jangan lupa ambik gambar. Kenangan tu nanti. Baiklah mak. Lagipun HQ pun mintak laporan bergambar jugak.

MySejahtera pun sudah bertukar status. Now dah boleh view e-cert vaksin dah.

Kad vaksin korang biarlah simpan sebagai kenangan zaman pandemik yang melanda seluruh dunia ni.

Pendek sangat rasanya hari ni kerana masa banyak dihabiskan di PPV. Nanti besok saya cerita lagi k.


 

09/06/2021

Menu Hari Rabu

June 09, 2021 16 Komen


Bermula dengan breakfast, kami anak-beranak makan lemang cicah ayam masak merah. Lemang raya hari tu yang difrozenkan saya kukus balik. 


Lunch malas masak so perangatkan aje kari daging Yeo's dalam tin dan goreng telur mata. Lepas tu potong tembikai yang dibeli hari Ahad hari tu. Manis tembikainya semerah warnanya.


Petangnya adik yang buat laksa hari tu delivery keria kat umah masa saya baru habis layan RASN ulangan. Keria gula dan keria pedas.


Sebelum maghrib masuk dapur siapkan dinner menu omputeh. Buat gravy, grill meatball dan goreng fries. Tadaa..


Licin semuanya. Fries ada 2nd trip lagi. Oh ya kami lepak makan depan tv je. Santai-santai.


After party! Hahaha.


Sekian, cerita makan-makan hari ini di hari ke berapa entah dah lockdown ni.




 

08/06/2021

Pakar Mahu Ivermectin Dibuktikan Secara Klinikal

June 08, 2021 7 Komen


KUALA LUMPUR: Kes positif dan kematian akibat jangkitan COVID-19 yang terus berleluasa menyebabkan masyarakat semakin bimbang dengan langkah pencegahan dan rawatan wabak itu sehingga ramai yang mencadangkan pengambilan pelbagai jenis ubat dan vitamin untuk rawatan termasuk produk Ivermectin.

Bagaimanapun dalam kalangan pakar bidang farmasi, desakan penggunaan produk Ivermectin sebagai rawatan dan pencegahan COVID-19, tidak boleh dilakukan terburu-buru tanpa bukti klinikal yang kukuh.

Dekan Fakulti Farmasi Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Madya Mohd Makmor Bakry, berkata walaupun terdapat data-data yang mula muncul berkenaan keberkesanan Ivermectin di pelbagai laman sesawang dan media sosial, orang ramai adalah dinasihatkan supaya tidak mengambil Ivermectin untuk tujuan rawatan atau pencegahan COVID-19 hingga terdapat bukti klinikal yang kukuh.

"Kita faham msyarakat bimbang dengan peningkatan kes dan bilangan kematian semakin memuncak, hingga terdapat banyak pandangan untuk menyegerakan penggunaan produk Ivermectin sebagai rawatan dan pencegahan COVID-19.

"Bagaimanapun, hingga kini tiada produk Ivermectin yang berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah PBKD Kementerian Kesihatan (KKM) untuk kegunaan manusia.

"Malah, Pihak Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) dan Agensi Perubatan Eropah (EMA) tidak pernah meluluskan indikasi Ivermectin bagi tujuan rawatan atau pencegahan COVID-19 berikutan tiada data klinikal kukuh yang mencukupi bagi membuktikan keberkesanan produk dalam merawat atau mencegah COVID-19.

"Pada ketika ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hanya membenarkan Ivermectin sebagai rawatan COVID-19 dalam kajian atau percubaan klinikal sahaja.

"Menyahut perkara ini satu kajian klinikal Ivermectin sudah juga dimulakan KKM pada 25 Mei lalu untuk mencari bukti keberkesanan dalam rawatan COVID-19," katanya kepada BH, hari ini.

Dr Mohd yang juga Pensyarah Farmasi Klinikal UKM berkata, Ivermectin adalah produk anti-parasit yang hanya diluluskan untuk kegunaan haiwan.

Bagaimanapun katanya, produk itu mendapat perhatian apabila beberapa kajian kes dan kajian klinikal melaporkan keputusan kajian yang memberangsangkan.

"Namun, bukti kajian klinikal sedia ada masih belum mencukupi. Kebanyakan penilaian Ivermectin adalah dalam bentuk pra-penerbitan dan pada pangkalan data simpanan protokol kajian yang mana penerbitan dapatan kajian tidak melalui proses piawai penerbitan yang memerlukan pewasitan teliti.

"Kajian-kajian yang dilaporkan juga mempunyai kepelbagaian dari segi persoalan klinikal atau hasil rawatan. Data-data meta-analisa sedia ada yang dipamerkan pada beberapa laman sesawang juga mengandungi kajian-kajian berskala kecil, kaedah pencarian kajian yang tidak khusus dan penilaian kualiti kajian yang tidak jelas," katanya.

Tinjauan kajian yang tidak sistematik boleh menyebabkan tersebarnya hasil kajian yang kurang tepat. Dari hari ke hari, akan terdapat pelbagai kajian klinikal yang kukuh menilai keselamatan dan keberkesanan Ivermectin dilaporkan.

"Sehingga kita mendapat cukup bukti klinikal yang kukuh untuk pendaftaran produk ini bagi kegunaan manusia dan rawatan COVID-19, jadi masyarakat dinasihat supaya tidak mengambil Ivermectin ini.

"Selain itu, pengambilan Ivermectin ini mungkin juga menyebabkan seseorang itu merasa kebal terhadap COVID-19 dan menjadi lalai dengan keperluan pemakaian pelitup muka dan penjarakan fizikal," katanya.

Sementara itu, Pensyarah Fakulti Farmasi UKM, Prof Madya Dr Ernieda Hatah, berkata Ivermectin memang ada digunakan di hospital di Malaysia, cuma masih di peringkat 'off-label' dan dan digunakan secara berhati-hati.

"Ini berikutan hanya 11 kajian dari seluruh dunia dilakukan untuk mengkaji kegunaan Iivermectin ini bagi rawatan penyakit COVID-19. Malah ada daripada kajian itu, hanya membabitkan sampel pesakit yang kecil dan penyelidikan itu bukan dalam bentuk kajian yang terbaik, malah ada risiko meningkatkan kematian.

"Oleh itu, Institut Kesihatan Nasional AS masih dalam dilema antara boleh digunakan atau tidak. Ini sekali gus, memerlukan lebih banyak kajian dilakukan.

"Setakat ini, tiada lagi kajian digunakan untuk pencegahan COVID-19. Semuanya hanya untuk tujuan rawatan COVID-19. Maka semua perlu bersabar dan menunggu keputusan seterusnya," katanya sambil menambah produk itu memerlukan lebih banyak kajian sebelum kesimpulan mengenai keberkesanannya dalam merawat pesakit COVID-19 diperoleh.

Bagi Pakar Virologi Universiti Malaya, Prof Dr Sazaly Abu Bakar, walaupun ramai membaca mengenai kemungkinan keberkesanan Ivermectin untuk COVID-19, penggunaannya masih tertakluk kepada kelulusan KKM terlebih dahulu.

"KKM sedang membuat kajian akan keberkesanannya yang akan membabitkan 500 pesakit.

"Kemungkinan kajian yang lebih menyeluruh perlu dilakukan secara bebas oleh konsortium daripada pelbagai universiti yang boleh membabitkan lebih ramai peserta, sekurang-kurangnya 3,000 orang supaya keberkesanannya boleh dinilai sepenuhnya," katanya.



Pelik-peliklah orang sekarang, dahlah dihasutnya orang tua jangan ambil vaksin, sekarang diorang promote pulak Ivermectin ni pulak dengan warga emas di group Whatsapp. Udah la warga emas ni mudah percaya. Kesian betul.
Terbaca komen netizen di FB, beliau baru saja berjaya pujuk emaknya untuk pergi vaksin, alhamdulillah dah berjaya pergi ke PPV dapatkan dos pertama, balik rumah tengok si ayahnya pulak dah bawak balik Ivermectin ni setelah terpengaruh dengan forwarded message di Whatsapp. Penat.. memang penat. Baca pun penat.
Saya malas pulak nak sebut satu golongan ni. Dah tolak, tolak je lah. Sekarang ni Ivermectin yang digunakan sabagai ubat kutu pada anjing ni korang nak claim pulak boleh mengubat Covid. Mudah sangat terpengaruh. Hairan.. hairan. 
Lagi yang peliknya, ini boleh pulak ye, vaksin tak boleh. Hmm...






06/06/2021

Sidang Media Khas Pengoperasian Sekolah

June 06, 2021 9 Komen


Tak sabar tunggu pukul 10 pagi ni. Apa agaknya yang Dr Radzi Judin ni nak sampaikan? Sekolah nak bukak dah ke? Hmm..

Risau jugak sekolah bukak. Kluster kilang tak habis-habis lagi ni. Kes masih banyak. Kalau dibuat analisis statistik harian kes baharu majoriti dari kontak rapat dari kluster Muara Tabuan, kalau di Kuching ni la. Hari tu 100 lebih pekerja positif. Kontak rapat pulak dah berapa? Paling minimum 200, tapi takkan sorang ada sorang kontak rapat je kan? Risau.. memang risau.

Lepas pukul 10 pagi nanti kita tengok apa kata netizen? Hahaha! Terhibur jugak kalau baca komen-komen netizen ni. 

Sempena sidang media khas dari KPM ni saya buat menu wajib untuk #theIMANs bawak bekal ke sekolah. Lama dah tak sekolah, lama jugaklah dah tak menggoreng mee ni. Mee ni memang menu legend keluarga kami sebab dari sekolah lagi mak selalu buat mee goreng Lee Fah ni untuk saya dan adik-adik ke sekolah. Sekarang menurun ke #theIMANs pulak.

Mee ni ada orang panggil mee pok, kalau saya panggil mee Lee Fah je. Lee Fah tu nama jenama mee tu je. Nama di bungkusannya flat type dried noodle. Haha! Tak taulah nama sebenarnya apa.

Ini haa mee nya. Tak taulah ada jual kat Melaya sana ke tak?


 Nota kakmim: Tak ready lagi nak lepaskan anak-anak ke sekolah

01/06/2021

Bacaan Yassin Serentak Bersama Tanyalah Ustaz TV3

June 01, 2021 16 Komen


Alhamdulillah majlis ilmu pagi ni. 

Benarlah kata Ustaz Farid, Yassin ni salah satu surah yang dekat di hati kita. Bila rasa sedih, rasa gelisah, rasa takut kita akan baca Yassin. 

Marilah kita murnikan, budayakan, kita baca Yassin untuk menggerakkan dakwah kita untuk agama kita, agama Islam.




 Jangan lupa bacaan Qunut Nazilah untuk saudara kita di Palestine.





31/05/2021

Vaccination Journey - 1st Dose

May 31, 2021 15 Komen


Seminggu dah vaksin Sinovac dalam badan saya. Alhamdulillah takde side effect yang teruk hari tu. Pening sekejap tu adalah tapi bukan immediately. Masa tu saya pergi sorang. Lepas setel urusan vaksin saya pun nak balik, masa dalam kereta tu terpening sikit so saya restlah sekejap dalam kereta sebelum meneruskan perjalanan balik ke rumah.

Pusat Pemberian Vaksin (PPV) ni dekat je dengan rumah saya. Tempat kerja mak dulu. Sebelum ni memang setiap petang ambik mak balik kerja. Memang berubah terus layout indoor stadium ni untuk dijadikan PPV.


Semua ruang indoor stadium luar dan dalam digunakan sepenuhnya. Sampai jer memang akan jumpa infographic ni dulu.


Clear sangat infographicnya. Tapi kalau kita sampai pun memang akan ada petugas (RELA & sukarelawan) yang akan assist kita. Tak sempat nak blur semua persoalan terus terjawab.


Di sepanjang laluan nak ke area no 3 ni memang dah siap susun kerusi plastik hitam ni, dengan penjarakan fizikal sekali. Smooth jer perjalanan saya sebab takde orang, Kalau orang ramai penuh kot kerusi ni orang tunggu giliran untuk divaksin.


Ni nak ke area vaksin. Lepas tu saya simpan dah henfon, 


Masa divaksin tu pun kata orang Sarawak, mojor joros jak semua. Alhamdulillah dipermudahkan. Dapat staff nurse Melayu, siap baca Bismillah lagi.


Lepas selesai cucuk, kita kena duduk di observation area tu dulu sebelum kena panggil. Lepas dalam 15 minit macam tu nama pun dipanggil dan nurse bertugas terangkan apa yang kita perlu buat jika ada side effect lepas vaksin. Then dia bagitau bila tarikh temujanji untuk dos ke-2 pula. Ada 1 kad dan salinan consent form yang dia bagi untuk kita simpan dan kena bawak masa pergi untuk cucuk dos ke-2 pulak nanti.

Kad vaksin & consent form.


Dalam MySejahtera akan terus updated jugak. Lepas tu ada lagi 1 link pemantauan yang kita kena submit selepas 24 jam. Yang tu saya dah selesaikan pada hari Selasa yang lalu, jawapannya semuanya "Tidak". Tapi kalau ada effect tu jangan tipu kenalah letak "Ya".

Selesai je semua saya bagitau dalam whatsapp grup famili. Bapak tanya, gambar mana? Adoi, gambar takdelah pak. Sorang-sorang macam pelik pulak nak selfie. Dah lah memang takde orang langsung. So saya takdelah gambar pegang props "Saya sudah divaksin" tu. Hihihi.

Mak dan bapak saya dah selamat dos ke-2 mereka hari Sabtu yang lepas. Ya, mereka batch Pfizer, sama dengan Encik Suami. Nampak gaya ada 3 bangsa vaksin berbezalah dalam keluarga kami.

Bagi yang belum dapat temujanji untuk vaksin tu, bersabarlah ye.
Insya Allah lepas ni dapatlah temujanji tu.
Chill-chill ajer ok.