Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Covid-19. Show all posts
Showing posts with label Covid-19. Show all posts

15/06/2021

Vaccination Journey - 2nd Dose

June 15, 2021 21 Komen


Hai. Saya nak sambung kisah saya pergi vaksin dos ke-2 semalam. Pengalaman nak pergi cucuk 2nd dose memang tak sama langsung dengan pengalaman pergi cucuk 1st dose. Bukannya kerana vaksin tapi kerana faktor-faktor persekitaran. Nak dijadikan cerita, bermula semalam PPV di Stadium Perpaduan ni telah dinaikkan KPInya untuk 4000 dos sehari. Sebelum ni 2000 je, tapi bila dah dinaik ke 4000 maka kebanjiran manusia pun berlaku di PPV. 

Gambar ni diambil pada jam 3.30 petang semasa saya dalam perjalanan untuk ke tempat parking. Ini bahagian belakang stadium ye. Tengoklah manusia beratur sambil berpayung menuju ke entrance.


Ini pula di view jalan masuk ke stadium pada jam yang sama saya menuju ke kereta dalam 3.30 petang macam tu. 

View ketika saya sampai di PPV pada jam 11.30 pagi. Appointment saya ialah pada jam 12 tengah hari. Dalam media sosial dan radio telah dimaklumkan orang ramai perlu hadir di PPV setengah jam lebih awal, kalau tersampai awal akan diarahkan balik untuk mengelakkan kesesakan di PPV. So saya yang skema pun menurut arahan tapi bila sampai je, Allahu kenapa ramai sangat manusia ni. Barisan pun dah tak tau mula dan berakhir di mana.


Kat bahu-bahu jalan pun orang park kereta.

Jauh lagi perjalanan nak sampai ke kaunter pendaftaran. Saya beratur dari 11.30 sehingga pukul 1.00 petang. Memang stuck di sini je. Rupa-rupanya black out di area pendaftaran. Huhuhu! Kemudian terdengar sukarelawan MyVAC bagitau mereka yang appointment pukul 12, 12.30 dan pukul 1 beratur di khemah di luar. Saya pun terus je ke khemah sebab kalau diikutkan appointment saya memang dah lepas. Kemudian mereka semak MySejahtera kita untuk make sure masa appointment. Bila confirm mereka bukak laluan terus ke waiting area.

Bila di waiting area, kena tunggu lagi row kita dipanggil untuk buat pendaftaran. Sesiapa yang baru dapat 1st dose sukarelawan edarkan consent letter untuk diisi dan disign di sini. So jangan lupa bawa pen sendiri ye. Selesai saja di kaunter pendaftaran, saya terus diarahkan masuk untuk vaksin.


Di sini kita menunggu lagi. Haha! Masa 1st dose dulu memang tak sempat menunggu, di lorong ni kerusi kosong je tapi semalam semuanya not available. Di sini petugas (RELA) memang make sure kita duduk sebab dia taknak kita merayau-rayau di area ni. Tak lama di sini, saya dipanggil ke vaccination area pulak. 


Di sini pun menunggu lagi. Setiap 'bilik' tu 2 orang yang akan dicucuk sekali. Mana yang available kita pun diarahkan ke situ. Sekejap je prosesnya semasa dicucuk.


Macam biasa selepas dicucuk, kita akan diobserve dulu dalam 15-20 minit. Selepas tu petugas akan memanggil nama kita dan barulah MySejahtera kita dikemaskini dan diberi konsultasi sekiranya ada side effect post-vaccination.

Akhirnya, setelah 4 jam barulah setel dos ke-2 saya untuk Sinovac. Memang mencabar sangat harinya. Bawak air tapi tak berani minum sebab malas nak ke toilet. Memang exhausted sangat bila sampai di rumah semalam. Bukan sakit divaksin tapi sakit mental kerana waiting game yang terlalu lama. Tak macam 1st dose dulu, tak sampai 30 minit semuanya dah setel.


Baca pengalaman dos pertama di sini: https://www.kakmim.com/2021/05/vaccin-journey.html


4 jam ditinggalkan di dalam kereta, beginilah rupanya pisang yang saya bawak untuk bekalan selepas divaksin. Plannya lepas habis vaksin bolehlah makan 2 biji pisang ni untuk instant energy tapi tengok warna pun tak lalu nak makan. Hahaha! 4 jam beb, 4 jam, rentung habis pisang dalam kereta. Saya pun terlupa nak sembunyikan di dashboard ke, memang main letak je atas seat passenger depan tu. Confident sangat tak lama macam 1st dose dulu. Hihihi.

Selepas Vaksin

Selepas dos kedua ni, memang badan rasa tak selesa, rasa panas macam nak demam tapi tak demam lah. Lengan memang ada rasa kebas yang lama daripada dos pertama dulu. Sampai jer rumah saya terus mandi. Badan dah rasa melekit sangat dengan peluh. Perut tak rasa lapar walaupun last makan sebelum pergi ke PPV. Tu pun makan beberapa suap nasi goreng je. Bila dah lepas mandi, dah segar, barulah terasa lapar. Lunch #theIMANs saya order Grabfood semasa dalam Q di PPV untuk dihantar ke rumah. Memang tak expect kan lama sangat untuk dicucuk. Nasiblah diorang tak habis makan, ada balance sebungkus nasik ayam, boleh jugak makan untuk alas perut. 

Fuhh!! Penatnya semalam. Memang pengalaman yang tak dapat dilupakan. Nak dapatkan vaksin pun penat. Pagi tadi dapat berita dari member yang husbandnya ada bertugas di PPV Stadium Perpaduan, diorang setel pada 11 malam tadi. Kesiannya semua petugas di situ, polis, RELA, PBSM, staf Jabatan Kesihatan Negeri, sukarelawan MyVAC, staff nurse KKM, doktor, technician, semualah. Banyak fungsi setiap petugas di PPV. Semoga mereka dilindungi Allah dan dipermudahkan urusan mereka dalam menghabiskan vaksin-vaksin untuk rakyat negeri ni.

Dengar cerita PPV yang berhampiran untuk vaksin Astrazeneca macam smooth jer prosesnya. PPV di BCCK tu udah la besar, memang lah selesa, tak macam di PPV Stadium Perpaduan ni yang KPInya 4000 dos sehari! Alahai.





 

14/06/2021

Officially Bangsa Sinovac

June 14, 2021 17 Komen

Alhamdulillah.. hari ini saya telah lengkap 2 dos Sinovac. Pengalaman hari ni sangat mencabar berbanding masa dos pertama dulu. Penatnya nak bercerita. Lengan kebas, kaki penat, muka pun pijar je rasanya ni. Besoklah saya cerita k.

Mak berkali-kali pesan jangan lupa ambik gambar. Kenangan tu nanti. Baiklah mak. Lagipun HQ pun mintak laporan bergambar jugak.

MySejahtera pun sudah bertukar status. Now dah boleh view e-cert vaksin dah.

Kad vaksin ni biarlah simpan sebagai kenangan zaman pandemik yang melanda seluruh dunia ni.

Pendek sangat rasanya hari ni kerana masa banyak dihabiskan di PPV. Nanti besok saya cerita lagi k.


 

09/06/2021

Menu Hari Rabu

June 09, 2021 16 Komen


Bermula dengan breakfast, kami anak-beranak makan lemang cicah ayam masak merah. Lemang raya hari tu yang difrozenkan saya kukus balik. 


Lunch malas masak so perangatkan aje kari daging Yeo's dalam tin dan goreng telur mata. Lepas tu potong tembikai yang dibeli hari Ahad hari tu. Manis tembikainya semerah warnanya.


Petangnya adik yang buat laksa hari tu delivery keria kat umah masa saya baru habis layan RASN ulangan. Keria gula dan keria pedas.


Sebelum maghrib masuk dapur siapkan dinner menu omputeh. Buat gravy, grill meatball dan goreng fries. Tadaa..


Licin semuanya. Fries ada 2nd trip lagi. Oh ya kami lepak makan depan tv je. Santai-santai.


After party! Hahaha.


Sekian, cerita makan-makan hari ini di hari ke berapa entah dah lockdown ni.




 

08/06/2021

Pakar Mahu Ivermectin Dibuktikan Secara Klinikal

June 08, 2021 7 Komen


KUALA LUMPUR: Kes positif dan kematian akibat jangkitan COVID-19 yang terus berleluasa menyebabkan masyarakat semakin bimbang dengan langkah pencegahan dan rawatan wabak itu sehingga ramai yang mencadangkan pengambilan pelbagai jenis ubat dan vitamin untuk rawatan termasuk produk Ivermectin.

Bagaimanapun dalam kalangan pakar bidang farmasi, desakan penggunaan produk Ivermectin sebagai rawatan dan pencegahan COVID-19, tidak boleh dilakukan terburu-buru tanpa bukti klinikal yang kukuh.

Dekan Fakulti Farmasi Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Madya Mohd Makmor Bakry, berkata walaupun terdapat data-data yang mula muncul berkenaan keberkesanan Ivermectin di pelbagai laman sesawang dan media sosial, orang ramai adalah dinasihatkan supaya tidak mengambil Ivermectin untuk tujuan rawatan atau pencegahan COVID-19 hingga terdapat bukti klinikal yang kukuh.

"Kita faham msyarakat bimbang dengan peningkatan kes dan bilangan kematian semakin memuncak, hingga terdapat banyak pandangan untuk menyegerakan penggunaan produk Ivermectin sebagai rawatan dan pencegahan COVID-19.

"Bagaimanapun, hingga kini tiada produk Ivermectin yang berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah PBKD Kementerian Kesihatan (KKM) untuk kegunaan manusia.

"Malah, Pihak Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) dan Agensi Perubatan Eropah (EMA) tidak pernah meluluskan indikasi Ivermectin bagi tujuan rawatan atau pencegahan COVID-19 berikutan tiada data klinikal kukuh yang mencukupi bagi membuktikan keberkesanan produk dalam merawat atau mencegah COVID-19.

"Pada ketika ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hanya membenarkan Ivermectin sebagai rawatan COVID-19 dalam kajian atau percubaan klinikal sahaja.

"Menyahut perkara ini satu kajian klinikal Ivermectin sudah juga dimulakan KKM pada 25 Mei lalu untuk mencari bukti keberkesanan dalam rawatan COVID-19," katanya kepada BH, hari ini.

Dr Mohd yang juga Pensyarah Farmasi Klinikal UKM berkata, Ivermectin adalah produk anti-parasit yang hanya diluluskan untuk kegunaan haiwan.

Bagaimanapun katanya, produk itu mendapat perhatian apabila beberapa kajian kes dan kajian klinikal melaporkan keputusan kajian yang memberangsangkan.

"Namun, bukti kajian klinikal sedia ada masih belum mencukupi. Kebanyakan penilaian Ivermectin adalah dalam bentuk pra-penerbitan dan pada pangkalan data simpanan protokol kajian yang mana penerbitan dapatan kajian tidak melalui proses piawai penerbitan yang memerlukan pewasitan teliti.

"Kajian-kajian yang dilaporkan juga mempunyai kepelbagaian dari segi persoalan klinikal atau hasil rawatan. Data-data meta-analisa sedia ada yang dipamerkan pada beberapa laman sesawang juga mengandungi kajian-kajian berskala kecil, kaedah pencarian kajian yang tidak khusus dan penilaian kualiti kajian yang tidak jelas," katanya.

Tinjauan kajian yang tidak sistematik boleh menyebabkan tersebarnya hasil kajian yang kurang tepat. Dari hari ke hari, akan terdapat pelbagai kajian klinikal yang kukuh menilai keselamatan dan keberkesanan Ivermectin dilaporkan.

"Sehingga kita mendapat cukup bukti klinikal yang kukuh untuk pendaftaran produk ini bagi kegunaan manusia dan rawatan COVID-19, jadi masyarakat dinasihat supaya tidak mengambil Ivermectin ini.

"Selain itu, pengambilan Ivermectin ini mungkin juga menyebabkan seseorang itu merasa kebal terhadap COVID-19 dan menjadi lalai dengan keperluan pemakaian pelitup muka dan penjarakan fizikal," katanya.

Sementara itu, Pensyarah Fakulti Farmasi UKM, Prof Madya Dr Ernieda Hatah, berkata Ivermectin memang ada digunakan di hospital di Malaysia, cuma masih di peringkat 'off-label' dan dan digunakan secara berhati-hati.

"Ini berikutan hanya 11 kajian dari seluruh dunia dilakukan untuk mengkaji kegunaan Iivermectin ini bagi rawatan penyakit COVID-19. Malah ada daripada kajian itu, hanya membabitkan sampel pesakit yang kecil dan penyelidikan itu bukan dalam bentuk kajian yang terbaik, malah ada risiko meningkatkan kematian.

"Oleh itu, Institut Kesihatan Nasional AS masih dalam dilema antara boleh digunakan atau tidak. Ini sekali gus, memerlukan lebih banyak kajian dilakukan.

"Setakat ini, tiada lagi kajian digunakan untuk pencegahan COVID-19. Semuanya hanya untuk tujuan rawatan COVID-19. Maka semua perlu bersabar dan menunggu keputusan seterusnya," katanya sambil menambah produk itu memerlukan lebih banyak kajian sebelum kesimpulan mengenai keberkesanannya dalam merawat pesakit COVID-19 diperoleh.

Bagi Pakar Virologi Universiti Malaya, Prof Dr Sazaly Abu Bakar, walaupun ramai membaca mengenai kemungkinan keberkesanan Ivermectin untuk COVID-19, penggunaannya masih tertakluk kepada kelulusan KKM terlebih dahulu.

"KKM sedang membuat kajian akan keberkesanannya yang akan membabitkan 500 pesakit.

"Kemungkinan kajian yang lebih menyeluruh perlu dilakukan secara bebas oleh konsortium daripada pelbagai universiti yang boleh membabitkan lebih ramai peserta, sekurang-kurangnya 3,000 orang supaya keberkesanannya boleh dinilai sepenuhnya," katanya.



Pelik-peliklah orang sekarang, dahlah dihasutnya orang tua jangan ambil vaksin, sekarang diorang promote pulak Ivermectin ni pulak dengan warga emas di group Whatsapp. Udah la warga emas ni mudah percaya. Kesian betul.
Terbaca komen netizen di FB, beliau baru saja berjaya pujuk emaknya untuk pergi vaksin, alhamdulillah dah berjaya pergi ke PPV dapatkan dos pertama, balik rumah tengok si ayahnya pulak dah bawak balik Ivermectin ni setelah terpengaruh dengan forwarded message di Whatsapp. Penat.. memang penat. Baca pun penat.
Saya malas pulak nak sebut satu golongan ni. Dah tolak, tolak je lah. Sekarang ni Ivermectin yang digunakan sabagai ubat kutu pada anjing ni korang nak claim pulak boleh mengubat Covid. Mudah sangat terpengaruh. Hairan.. hairan. 
Lagi yang peliknya, ini boleh pulak ye, vaksin tak boleh. Hmm...






06/06/2021

Sidang Media Khas Pengoperasian Sekolah

June 06, 2021 9 Komen


Tak sabar tunggu pukul 10 pagi ni. Apa agaknya yang Dr Radzi Judin ni nak sampaikan? Sekolah nak bukak dah ke? Hmm..

Risau jugak sekolah bukak. Kluster kilang tak habis-habis lagi ni. Kes masih banyak. Kalau dibuat analisis statistik harian kes baharu majoriti dari kontak rapat dari kluster Muara Tabuan, kalau di Kuching ni la. Hari tu 100 lebih pekerja positif. Kontak rapat pulak dah berapa? Paling minimum 200, tapi takkan sorang ada sorang kontak rapat je kan? Risau.. memang risau.

Lepas pukul 10 pagi nanti kita tengok apa kata netizen? Hahaha! Terhibur jugak kalau baca komen-komen netizen ni. 

Sempena sidang media khas dari KPM ni saya buat menu wajib untuk #theIMANs bawak bekal ke sekolah. Lama dah tak sekolah, lama jugaklah dah tak menggoreng mee ni. Mee ni memang menu legend keluarga kami sebab dari sekolah lagi mak selalu buat mee goreng Lee Fah ni untuk saya dan adik-adik ke sekolah. Sekarang menurun ke #theIMANs pulak.

Mee ni ada orang panggil mee pok, kalau saya panggil mee Lee Fah je. Lee Fah tu nama jenama mee tu je. Nama di bungkusannya flat type dried noodle. Haha! Tak taulah nama sebenarnya apa.

Ini haa mee nya. Tak taulah ada jual kat Melaya sana ke tak?


 Nota kakmim: Tak ready lagi nak lepaskan anak-anak ke sekolah

01/06/2021

Bacaan Yassin Serentak Bersama Tanyalah Ustaz TV3

June 01, 2021 16 Komen


Alhamdulillah majlis ilmu pagi ni. 

Benarlah kata Ustaz Farid, Yassin ni salah satu surah yang dekat di hati kita. Bila rasa sedih, rasa gelisah, rasa takut kita akan baca Yassin. 

Marilah kita murnikan, budayakan, kita baca Yassin untuk menggerakkan dakwah kita untuk agama kita, agama Islam.




 Jangan lupa bacaan Qunut Nazilah untuk saudara kita di Palestine.





31/05/2021

Vaccination Journey - 1st Dose

May 31, 2021 15 Komen


Seminggu dah vaksin Sinovac dalam badan saya. Alhamdulillah takde side effect yang teruk hari tu. Pening sekejap tu adalah tapi bukan immediately. Masa tu saya pergi sorang. Lepas setel urusan vaksin saya pun nak balik, masa dalam kereta tu terpening sikit so saya restlah sekejap dalam kereta sebelum meneruskan perjalanan balik ke rumah.

Pusat Pemberian Vaksin (PPV) ni dekat je dengan rumah saya. Tempat kerja mak dulu. Sebelum ni memang setiap petang ambik mak balik kerja. Memang berubah terus layout indoor stadium ni untuk dijadikan PPV.


Semua ruang indoor stadium luar dan dalam digunakan sepenuhnya. Sampai jer memang akan jumpa infographic ni dulu.


Clear sangat infographicnya. Tapi kalau kita sampai pun memang akan ada petugas (RELA & sukarelawan) yang akan assist kita. Tak sempat nak blur semua persoalan terus terjawab.


Di sepanjang laluan nak ke area no 3 ni memang dah siap susun kerusi plastik hitam ni, dengan penjarakan fizikal sekali. Smooth jer perjalanan saya sebab takde orang, Kalau orang ramai penuh kot kerusi ni orang tunggu giliran untuk divaksin.


Ni nak ke area vaksin. Lepas tu saya simpan dah henfon, 


Masa divaksin tu pun kata orang Sarawak, mojor joros jak semua. Alhamdulillah dipermudahkan. Dapat staff nurse Melayu, siap baca Bismillah lagi.


Lepas selesai cucuk, kita kena duduk di observation area tu dulu sebelum kena panggil. Lepas dalam 15 minit macam tu nama pun dipanggil dan nurse bertugas terangkan apa yang kita perlu buat jika ada side effect lepas vaksin. Then dia bagitau bila tarikh temujanji untuk dos ke-2 pula. Ada 1 kad dan salinan consent form yang dia bagi untuk kita simpan dan kena bawak masa pergi untuk cucuk dos ke-2 pulak nanti.

Kad vaksin & consent form.


Dalam MySejahtera akan terus updated jugak. Lepas tu ada lagi 1 link pemantauan yang kita kena submit selepas 24 jam. Yang tu saya dah selesaikan pada hari Selasa yang lalu, jawapannya semuanya "Tidak". Tapi kalau ada effect tu jangan tipu kenalah letak "Ya".

Selesai je semua saya bagitau dalam whatsapp grup famili. Bapak tanya, gambar mana? Adoi, gambar takdelah pak. Sorang-sorang macam pelik pulak nak selfie. Dah lah memang takde orang langsung. So saya takdelah gambar pegang props "Saya sudah divaksin" tu. Hihihi.

Mak dan bapak saya dah selamat dos ke-2 mereka hari Sabtu yang lepas. Ya, mereka batch Pfizer, sama dengan Encik Suami. Nampak gaya ada 3 bangsa vaksin berbezalah dalam keluarga kami.

Bagi yang belum dapat temujanji untuk vaksin tu, bersabarlah ye.
Insya Allah lepas ni dapatlah temujanji tu.
Chill-chill ajer ok.


 

28/05/2021

Berdebor tunggu SOP PKP di Sarawak

May 28, 2021 19 Komen

 

Semalam kerajaan negeri Sarawak melalui SDMC telah mengisytiharkan PKP di seluruh bahagian negeri Sarawak bermula esok hari. Dari malam kelmarin lagi dah rumours di group whatsapp. Tapi setakat ni belum tau lagi sama ada PKP 'separuh masak' ataupun memang totally lockdown. Itulah tak sabar tunggu SOP PKP daripada MKN negeri Sarawak.

Ini ringkasan kes di seluruh Sarawak. Highest number setakat ni sejak PKP 1.0 pada Mac 2020. Seram sangat tau 200 lebih tu di Kuching sahaja tapi tu pun cut off jam 2 petang. Hari ni tak tau lah lagi berapa sebab semalam KKM buat ACD di sebuah shopping mall yang berdekatan federal complex. Kalau yang biasa ke Kuching taulah The Spring yang berdekatan sangat dengan wisma pejabat kerajaan persekutuan. KKM tetiba buat ACD bila lebih 40 staf di shopping mall tersebut positif C19. Bila dah buat ACD, customer yang kebetulan ada di situ pun kena swab sekalilah semalam. KKM risau betul customer yang ke situ pun terjangkit sekali daripada staf di kedai-kedai yang ada di situ.

Ini pula kluster-kluster yang aktif. Dan yang merisaukan kluster no 3, 4 dan 5 tu semuanya di area saya. Huwaaaa!!!

Esok PKP harus jalan jem sana sini hari ni. Sejak semalam lagi orang dah mula panic buying. Semalam saya keja masuk ofis so memanglah tak dapat nak ke mana. Ada hati nak top up stok dapur sikit kat supermarket berdekatan ofis tapi risau pulak takut crowded dengan manusia yang panic buying.

So saya pesan je Encik Suami suh singgah top up ayam dan sedikit bahan masak. Tau tak apa yang Encik Suami berjaya beli? Dada ayam jer tinggal. Itupun tinggal 1 je lagi. Memang licin orang dah borong. Astaga.. astaga.

Memandangkan saya BDR hari ni, lunch hour lepas setel semua PDPT saya sendiri dan PDPR #theIMANs, saya keluar hantar buku-buku kakak, abang dan Alan. Awan je takde arahan daripada cikgu untuk hantar buku di sekolah. Agaknya cikgu nak buat stok untuk menyemak masa cuti sekolah minggu depan kot.


Rindu nak hantar Alan ke sekolah tapi apakan daya.

Hantar kerja rumah dapat kerja rumah lagi.

Akhirnya saya berjaya jugak top up stok bahan basah. Beli ayam, udang, ikan dan sotong. Baru senang hati. Kalau fully lockdown pun tak kisah dah sebab cukup kot stok makanan di rumah. Lagipun bukan tak boleh keluar rumah langsung, frontliner kat umah ni tak kenal apa itu BDR atau WFH, dia memang akan pegi keja setiap hari.

Agaknya bagaimanalah SOP nanti? Huhu



25/05/2021

Sarawak PKPB Dengan SOP Diperketatkan

May 25, 2021 7 Komen




Salam PKP 3.0 buat sahabat blogger di Melaya sana. 
Kami di sini masih lagi PKPB tapi dengan SOP yang diperketatkan. Lebih kurang je dengan SOP PKP 3.0 kan?

Jadual BDR yang terkini pun dah keluar semalam. 
Seminggu sekali je masuk ofis, selebihnya BDR. 
Harap-harap dengan SOP terkini ni orang ramai insaflah ye.
Kes positif memang takde trend menurun sekarang.
Sana sini dengar orang positif C19.
Kluster pun bertaburan dah.
Nampak sangat hari tu beraya sakan.
Sekarang terimalah padahnya.
Masalah yang tak bestnya,
Orang yang tak beraya, yang jaga SOP pun terpalit sama.
Tak semena-mena jadi close contact, PUI atau PUS.
Hmm..

Rasanya tahun depan pun masih lagi kita hidup dengan Covid 19 ni.
Bertabahlah semua.
Kita masih belum menang.
Tapi kita mesti menang!

Jom kita self-lockdown famili masing-masing.
Kita jaga kita.
Kita jaga famili kita.

Stay safe, stay healthy, stay vigilant.





 

23/05/2021

Dine-in, Tapau atau Masak At Home?

May 23, 2021 8 Komen


Sejak minggu lepas ramai seller kat sini buat konsep dine-in dalam kereta. Order di kedai then tunggu dalam kereta nanti ada staff kedai akan hantar makanan yang diorder ke kereta. Tapi saya tak pernah try sebab saya memang tak keluar rumah pun. Nak makan makanan yang dimasak orang lain pun boleh jer order di Grab atau Ayah IMAN yang tapaukan.

Sebenarnya saya tak berapa setuju dengan konsep ni. Tapi tidaklah bermakna saya tak support seller F&B. Ni antara idea mereka jugak untuk dapatkan sale tapi cara lain masih ada. Contohnya gunakan runner atau Grab Food. 

Bila buat konsep dine-in depan kedai ni, secara tak langsung ini akan menggalakkan orang ramai keluar rumah, pi jemput kawan-kawan kat rumah then lepak-lepak sambil makan dalam kereta. Kalau dalam kereta faham-faham je lah mana nak ada penjarakan fizikal. Belum lagi dalam keadaan beraircond yang mana boleh menjadi faktor penularan C19. 

Itu satu hal. Satu hal lagi kalau kedai jenis yang pakai pinggan mangkuk yang bukan jenis pakai buang. Takut la kan cuci tak bersih, pastu ada customer yang bergejala ataupun carrier bukan ke naya? Sampai macam tu tau saya fikir.

No dine-in no problem. Boleh jer tapau, makan tanpa was-was di rumah. Ataupun masak je sendiri. Takdelah boring sangat duduk rumah. Kan? Siapa kata boring duduk rumah? Saya okay jer.

Baiklah gambar-gambar ni ialah random pics santapan kami sekeluarga sepanjang minggu ni dan minggu lepas. Kalau rajin, adalah snap snap. Kalau malas, mestilah takde gambarnya. Iye dok?

Bubur ayam dan condimen ala kadar. Mana yang ada stok je lah.

Nasi ayam express

Spagetti bolognese

Spagetti Aglio Olio

Sushi King order Grab je.

Ayam goreng & telur mata so simple.

Lauk raya yang dipanaskan semula, rendang daging & kari ayam dan ikan kembung masin juga sambal belacan.

Tahun ni 1st day raya takde nak ambik-ambik gambar. Macam malas je. Hihi.

Semoga lepas ni rajinlah sikit nak ambik gambar lepas masak. Kalau tak, memang sepilah IG ku. Kah! Kah!