Prosedur Kemasukan ke Sarawak Efektif 1 April 2022

 2-3 hari ni selalu je tengok friendlist di FB & Whatsapp update pasal tiket Air Asia murah
Walaupun tiket nak balik ke Sabah Sarawak untuk cuti raya dikatakan melambung tinggi sekarang
Nasib baiklah saya tak perlu nak fly ke mana-mana untuk beraya
Kita dok sini je diam-diam

Dan kebetulan Kak Ret tanya prosedur nak masuk Sarawak sekarang
Saya cuma tau dah tak strict dah, tak perlu kuarantin, tak perlu swab test bagai macam dulu
Tak perlu isi EnterSarawak
Tapi selagi takde black & white selagi tu tak konfiden nak share info dengan orang

So di sini ada save beberapa infografik prosedur kemasukan ke Sarawak mulai 1 April yang lalu
Bagi yang dari oversea tu memang masih strict
Tapi kalau dari Semenanjung (SM), dah tak strict dah
Boleh dah merancang untuk jalan² sekarang


Bagi yang dari SM, alhamdulillah... dah tak banyak songeh dah
Tak perlu apply EnterSarawak dan declare di eHDF
Cuma make sure MySejahtera je updated


Untuk international travellers only ye
So yang dari KL tak follow SOP ni


Untuk international travellers yang direct masuk ke Sarawak 


Untuk international travellers yang masuk ke Sarawak melalui Singapore












Begitulah ya.. harap-harap membantu untuk mereka yang ada plan nak cuti² Malaysia di belah sini
Tak larat nak menghuraikan.. 
Semoga infografik ni dapat membantu

Kesimpulannya, apa yang dapat disimpulkan..
Kalau dari Semenanjung/Sabah dah boleh masuk macam biasa dah
Janji ada ongkosnya saja... hehehe
Kita sekarang dah dalam fasa endemik
Tapi yang peliknya takkan masih nak pakai facemask yang berSIRIM kan? Eh..

Post a Comment

5 Comments

  1. Hahahah.. Akak pun pelik, tiber disuruh pakai mask ada sirim masa dah endermik.

    Lama tak ke Sarawak, kalau dah tak berat SOP nya boleh lah cari tiket belon nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak? tiba je nk bersirim bagai.. sepatutnya dah endemik x perlu facemask dah

      Delete
    2. boleh plan dgn kak ret tu.. nnt kita reunion kt sini.. hehehe

      Delete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥