Follow Us @soratemplates

20/12/2019

Demimu semangkuk mee kolok

December 20, 2019 0 Komen
Entri ini adalah kesinambungan entri INI

Semalam (Khamis) tarikh akhir untuk hantar assignment. Masa tengah breakfast kat kedai, Kakmim dapat pm daripada diorang.


Masuk je ofis, memang ramai dah tunggu di lobi. Hahaha. Semangat ye diorang hantar assignment penangan mee kolok semangkuk.

Tapi semalam tu memang tarikh nak kena hantar. Nak tak nak ko mesti hantar kan, maka jawapannya memang takdelah mee kolok. Hihihi. Next tugasan masih ada lagi. Kah kah!

Semuanya.. alaaaa. "Mintak gulabatu jak lah, puan".  Haa... ambiklah memang untuk dimakan.

Habis kau semua ni diorang borong, pastu top up lagi, diorang masuk bilik lagi, lesap lagi! Hahaha!

Kita tengoklah pulak lepas ni adakah mereka masih bersemangat nak hantar tugasan awal. Hmm...


19/12/2019

Kenali Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK)

December 19, 2019 0 Komen
Apa itu UPKK?

UPKK atau Ujian Penilaian Kelas KAFA) adalah ujian untuk menilai tahap kemahiran, kebolehan dan penghayatan murid-murid tahun 8 dalam bidang pengajian Al-Quran, Ulum Syariah (Aqidah dan Ibadah) , Sirah, Adab ( Akhlak Islamiyah), Jawi dan Khat dan Asas Lughatul Quran, penghayatan cara hidup Islam dan amali solat.

Ia di nilai dalam 4 bentuk penilaian iaitu :

Bentuk Lisan: Al-Quran
Bentuk Amali: Amali Solat
Bentuk Lisan & Pemerhatian: Penghayatan Cara Hidup Islam
Bentuk Penulisan: Ulum Syariah ( Aqidah dan Ibadah )
                              Sirah
                              Adab (Akhlak Islamiyah)
                              Jawi dan Khat
                              Asas Lughatul Quran



Macam mana nak daftar?

Kebiasaannya, sekolah agama/sekolah KAFA yang akan daftarkan untuk murid. Jadi murid-murid perlu mengisi borang pendaftaran kemasukan UPKK yang ditetapkan. Setahu Keknil, sekolah integrasi takde peperiksaan UPKK, tapi kalau ada ibubapa yang nak daftar juga, boleh bertanya kepada pihak sekolah sendiri la. Perlu diingatkan, pendaftaran lewat daripada tarikh yang telah ditetapkan akan ditolak.

Siapa yang layak daftar untuk UPKK?

a) Murid yang belajar KAFA sekurang-kurangnya 3 tahun
b) Mengikut Kurikulum KAFA
c) Murid tahun 5 KAFA berumur 11 tahun ( mengikut tahun semasa )
d) Berdaftar untuk menduduki UPKK

Tarikh pelaksanaan UPKK adalah berdasarkan takwim penilaian (ditentukan oleh JAKIM)

Apa Kelebihan Peperiksaan UPKK?

Sijil UPKK ini diperakui di seluruh Malaysia bagi salah satu dokumen sokongan bagi permohonan pelajar untuk kemasukan tingkatan satu ke Sekolah Menengah Agama di seluruh Malaysia terutamanya sekolah dibawah pentadbiran Kementerian Pelajaran Malaysia.

Wajib ke ambik peperiksaan UPKK ni?

Tak wajib pun. Ada je sekolah yang takde peperiksaan UPKK. Tapi still ada belajar agama kan. So takde masalah. Peperiksaan ni sekadar untuk pengskoran sahaja. Apa yang penting adalah selain dari ilmu duniawi, anak-anak juga didedahkan dengan ilmu akhirat. Barulah seimbang. Jangan dikejar dunia sahaja, sebab ia sementara, akhirat pun kena belajar juga. 

Jadi, kalau takde UPKK, tak boleh masuk sekolah agama ke?

Untuk makluman korang, selain UPKK, ada juga peperiksaan PSRA (Darjah 6). Sijil UPKK ini sama pentingnya dengan sijil PSRA. Jadi bila ada 2 sijil ni, dapat menguatkan lagi permohonan masuk ke sekolah menengah agama, sekolah tahfiz, asrama penuh dan lain-lain. Jangan risau juga kalau keputusan UPKK tak memberangsangkan, sekiranya anak berminat nak sekolah agama, masih ada PSRA. Masa tu, boleh buat betul-betul. Mana tau masa tu keputusan PSRA lebih cemerlang dari UPKK.

Dan yang tak ambil UPKK mahupun PSRA, jangan risau juga. Selain sekolah menengah agama, sekolah tahfiz, asrama penuh dan lain-lain, ada banyak lagi sekolah lain untuk anak-anak korang seperti sekolah harian, sekolah sukan dan lain-lain. Jangan nilaikan anak berdasarkan keputusan peperiksaan sahaja, tetapi kena nilaikan juga apa minat mereka dan kecenderungan mereka ke arah apa.

Oleh itu, bekalkan anak² kita juga dengan ilmu akhirat. Sebab itu pentingnya UPPK untuk anak-anak kita. Anak Kakmim yang sulung akan ambik UPKK tahun 2020 ni. Berdebar jugak ni, 1st exam besar untuk ibu & anak. Tak boleh lah nak ponteng sesuka hati tahun depan ni. Oopss..

18/12/2019

Diari Seorang Pelajar Kolej

December 18, 2019 2 Komen
Entri ini adalah kesinambungan entri INI.

Tak tau nak mula dari mana. Kelasnya hari Isnin. Deadline hantar assignment ialah hari Khamis sebab minggu depan diorang cuti. 

Hmm... Korang update status kat Whatsapp tak? Best jugak tau layan status kat Whatsapp ni. Kekadang kita boleh follow apa yang orang² yang kita kenal buat sehari-hari

Alkisahnya bebudak yang Kakmim ajar ni budak TVET. So diorang ni memang banyak hands on. Keja-keja amali bagi jer dekat diorang, kerja yang ada teori dan bahasa ni agak kureng sikit lah. Since Kakmim ni memang suka jugak follow status bebudak ni, memang sukalah baca status diorang. Senang jugak nak pantau apa diorang buat. So malam tadi memang perasan lah ada status budak yang stay-up.

Actually status ni ialah video. Sila tengok jam, 2327 pm ye, nampaknya ada orang tengah siapkan assignment yang Kakmim bagi.

Nampak jam? 0059. Pagi tau. Hmm.. lambat ye tido

Alhamdulillah. Pagi ni dia orang pertama yang hantar assignment atas meja Kakmim. Tetiba rasa nak appreciate pulak spesis budak yang patuh arahan macam ni. Terus Kakmim offer mee kolok kat stall kedai mamak bagi yang hantar pada hari ni.

Ala.. blast jer dalam grup. Senang dan memudahkan. Lepas tu update di status Whatsapp jugak, ramai yang respon.

Sehingga jam 12 tengah hari ada 7/30 yang dah hantar. Seronok diorang dapat duit untuk makan mee kolok ayam. Alhamdulillah, kongsi rezeki. 

Lepas tu kan sebelah petang ni, sekejap tadi la... member pm gambar budak yang jadi orang pertama hantar tadi, tido! Tertido kata nya. Kesian...


Masa hantar tadi pun diorang dah bagitau, banyak tugasan nak kena buat sekarang ni. Encik tu lagi, Encik ni lagi. Kakmim jawab barulah thrill keja banyak pastu dah siap hantar baru lah feel cuti seminggu. Hehehe! Betol kan?

Macam tu lah kan kehidupan seorang pelajar, kalau takde assignment, takde projek, kosong je rasanya. Sesambil belajar sesambil masih boleh enjoy. Hutang pun takde lagi. Untung kan? 


Tailor Pekerjaan Yang Lumayan

December 18, 2019 2 Komen
Sesungguhnya orang yang berbakat menjahit ni mampu beroleh kesenangan dengan bakat yang dimilikinya. Jeles tau sebab Kakmim tak reti menjahit.



Kalaulah Kakmim pandai menjahit, mesti tak risau nak beli kain pastu buat sendiri je. Jimat kos sangat.

Sebabnya kos hantar baju jahit kat tailor sekarang sangatlah mahal. Especially tailor yang menyewa kedai di area bandar tu. Huhu.

Kakmim dah lama dah tak buat baju hantar kat tailor. Semuanya beli online jer sekarang. Baju melayu anak pun sama, online je senang. Si ayahnya jer yang masih jahit hantar kat tailor. Tu dia punya hal lah sebab dia yang bayar sendiri. Hihihi. Bagi Kakmim kalau hantar baju anak-anak kat tailor upah jer boleh beli baju online lagi. Kos kain lagi. Hmm... 

Bulan lepas memang jadi kucing nak beranak lah carik tailor nak buat baju. Tailor personal Kakmim sebelum ni dah tranfer ke Penang sebab tu tak buat baju customised dah lepas tu. Memang takde idea dah nak hantar baju kat sapa. Last² hantarlah kain kat satu tailor ni. Baru nak cuba kan? Tak konfiden nak buat baju berfesyen bagai. Dah ler kain lace berlining pulak, kos memang double lah nak buat tu. Ambik jalan mudah, Kakmim buat baju kurung. Sukat badan ni tau. Bukan ikut contoh. harap-harap ok lah sebab baju kurung je kan.

Tapi.. bila ambik, hmm... nak nangis pun tak guna. Baju tu besar! Memang takde mood ah nak pakai, tapi terpaksa jugaklah pakai sebab baju sedondon untuk kahwin adik ipar. Nak pakai kali ke-2 hmm... fikir dulu kot. Ko bayangkan kos beli kain, beli kain lining, kos upah lagi, upah tu double caj tau sebab ada lining. Nak nangis nak nangis, kalau beli online dapat 4 pasang baju kurung cotton tau! Seminggu setel untuk pergi keja. Terasa pembaziran sangat walaupun ayahnya punya syer tapi kalau tak hantar tailor memang seronok ah baju baru lawa-lawa di IG di FB. Hmmm...

Sebab tu lah memang susah nak cari tailor yang serasi dengan kita. Bila cuba-cuba macam ni itulah risikonya. Yang tak dapat nak tahan kesedihan sebab double caj tu. Uwaaa!! Takmo pikir kerugian di situ tapi tengok jer baju tu memang rasa down sangat lah.

Korang pandai ke menjahit? Untung laaah mereka yang pandai dan berbakat. 

Sekarang nak carik tailor untuk baju sekolah dan baju KAFA anak-anak pulak. Baju sekolah si kakak tak dapat nak beli sebab diorang pakai baju fesyen baju punjabi, kalau baju kurung biasa untuk hari jumaat tu memang boleh beli, baju KAFA pun sama. Manade jual baju KAFA dah siap, kaler setiap sekolah pun dah lain-lain.

Buntu!!

Perasaan Bersalah

December 18, 2019 4 Komen
Quick update sebelum nak breakfast mee kolok kat kedai mamak di bawah.

Berkenaan cuti sekolah yang panjang ni. Sebenarnya ada sedikit perasaan bersalah sebab tak dapat nak spend cuti dengan #theIMANs. Minggu depan lepas krismas barulah Ibu dapat cuti. Nak plan ke mana-mana pun hari asyik hujan. Nak staycation pun bila jenguk date di Agoda pun asyik full house je hotel² yang best. Memang rasa bersalah. Kekadang diorang ada jugak bagi tau boring. So sekarang Ibu biar jer mereka buat apa yang mereka suka. Balik petang dari umah nenek, diorang nak main basikal kat luar Ibu biar je. Kesian anak-anak Ibu. Nak jenjalan naik flight tak larat pulak fulus ni nak. Tahun ni jer pun 2x dah jenjalan ke seberang sana. Maybe next time ye.

Wishlist Ibu sekarang untuk spend time dengan diorang:


  1. Staycation
  2. Tengok orang utan di Semenggoh
Ayah pulak dah tak dapat cuti bila yang lain dah cuti krismas. Hmm...

Lain pulak view pc Kakmim ari ni, nak suh pegi pulau ke tu?

17/12/2019

Bilakah Kali Terakhir Anda Membaca Suratkhabar?

December 17, 2019 3 Komen
Ya, soalannya bilakah kali terakhir anda membaca suratkhabar? Pagi tadi? Semalam? Minggu lepas? Tahun lepas? Tak ingat bila. Hahaha

Suratkhabar mungkin dah tak berapa sinonim lagi dah pada zaman sekarang. Kalau tak, takkan Kumpulan Utusan pun boleh tutup. Kesian jugak kan pekerja-pekerja di Utusan tapi nak buat macam mana mungkin pesaingan daripada teknologi internet sekarang yang semuanya boleh diakses di hujung jari sahaja.

So untuk kelas hari ni, Kakmim buat throwback sikit untuk Gen Z yang Kakmim ajar. Kalau sebut jer Gen Z memang dah boleh tau generasi yang bergantung kepada mobile dan data. Mereka ni boleh diibaratkan tak ada duit pun tak apa janji ada wifi. Haaaa... gitu. Agak-agak bilalah kali terakhir diorang pegang neswpaper kan? Hmm..

Bila arahan untuk tugasan dikehendaki mencari artikel, ya apa-apa artikel, semuanya lebih mudah mencari artikel di internet dan print untuk bawak ke kelas. Huh, terlalu cliche lah kan? Nasib baik ada jugaklah seorang yang bawak suratkhabar, so Kakmim suruh diorang sekelas buat paper cutting dari suratkhabar yang kawan diorang bawak. Apalagi Kakmim pun top up lagi dengan suratkhabar lama dari bilik sumber. Bertambahlah koleksi suratkhabar untuk dibaca dan dibuat rumusan. Sebenarnya mereka ni sedang mengaplikasi bagaimana nak menguruskan maklumat. So selain mencari maklumat mereka harus juga membaca dan mentafsir apa yang hendak disampaikan oleh penulis artikel tersebut. Takdelah asyik mengoogle je kerjanya.

Hari ni kerjanya menggunting, membaca dan menaip rumusan daripada artikel yang dibaca

Ya.. baca jangan tak baca

Anda pulak bagaimana? Mesti prefer baca newspaper secara online kan? Kalau Kakmim pun macam tu jugak, kalau ada hantar artikel untuk dipublish di paper barulah beli newspaper, kalau tak, hehehe... memang tak lah nak beli. Macam tu lah kehendak teknologi kot, semuanya nak paperless.


16/12/2019

Segmen Bloglist Safirul Amar.Com

December 16, 2019 4 Komen
Hai.. korang dah lunch? Masa lunch korang buat apa ye? Eh, mestilah makan kan? Alaa.. jangan la marah, tanya jer.  Kakmim dah makan awal tadi so sekarang bolehlah meronda-ronda di alam maya. Hehe. 

Masa bloghopping tetiba Kakmim terjumpa entri pasal Segmen Bloglist dan Banner Header Safirul Amar.Com ni. Why not kan Kakmim memeriahkan penyertaan segmen anjuran Encik Safirul Amar ni kan? Lagipun tak susah pun. Follow IG dia pun dah. Follow kat sini je instagram.com/safirulamar_ Sesiapa yang terbaca entri ni, ada blog, boleh lah join sekali k. 


Kalau nak follow IG Kakmim pulak boleh klik link ni je IG/kakmim ๐Ÿ˜œ Kah kah.. nak jugak. Lariikkk!!!

Wanita dan Tupperware

December 16, 2019 2 Komen
Ehem! Sensitif sikit kan bila disebut tupperware ni. Entah apalah sumpahannya. Walaupun dah ada tetap jua masih mencari. Bilalah nak insof. Hihihi.

Siapa tak suka tupperware?? Tipulah kalau pempuan tak suka tupperware. Kalau boleh setiap bulan nak je tupperware baru tapi tahan.. tahan... sesungguhnya aku berpuasa tupperware. Ye ke??

Weekend ari tu kan Kakmim ada program student. So bermalamlah di tempat budak² camping. Nasib baik bermalam semalam je kau, kalau tak, mau dapat banyak lagi.. ehem... tupperware baru uols!! Hahaha.

Sesambil bebudak buat discussion dalam kumpulan, kami-kami ni (Kakmim dan sorang kawan je) udah ler mata ngantok tangan pun apalagi laju jer lah scrol²  di fb. Alih² terjumpa satu post ni, nampak satu gambar, lawa!! Macam rare je. Hmm..

Nampak ni ha!!!

Amacam? Rare kan? Ye lah sebab ni tupperware oversea. Berangan dulu ni. Pastu scrol lagi dan lagi page tu. Amboih... laju ye tangannya.

Jumpa 1 lagi!!!

Kaler ni rare kan? Hahaha. Gila betoi pastu kami decide untuk proceed 2 set tu pastu share sorang 1, ambik 1 botol sorang. So setiap satu set kami akan dapat. Hahaha. Duduk² macam tu boleh tershopping botol air. Apa? Botol air lah. Tapi maaf la bukan untuk anaknya, untuk mak nya. Anaknya biarlah pakai edisi yang lama dan local. Mak nya kena rare. Hahahaha.

Dan Kakmim terus whatsapp seller dan buat payment. Now tengah tunggu Pos Laju jer lagi!!! Yeehaaaaa!!! Dah ada botol baru untuk tahun baru 2020!! ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Botol yang banyak² kat umah tu nak buat apa??? - monolog Kakmim

Tu pun pakai jugak la, bawak pergi shopping ke. Yang macam rare ni macam lawa je ni bawak pegi opis, boleh bawak minum kat kedai mamak. Nanti kalau tertinggal atas meja akak kedai mamak tu marah sis sebab tinggalkan tupperware. Alaa.. Sis tak sengaja la. Hihihi

Apa lah nasib wanita ni kan? Tu lah ada 9 nafsu. ๐Ÿ˜ฉ

13/12/2019

11 Tahun

December 13, 2019 0 Komen
13 Disember 2019. Terasa nak naip dalam bahasa ibunda jak untuk hari special tok. ๐Ÿ˜

Aok, 11 tahun.

11 tahun yang dolok, Kakmim bertukar title menjadi bini si dia. Chewah. Dari kurus kerin Kakmim dolok alhamdulillah nektok dah gems lah juak sikit. Sik banyak tapi ada juak perbezaan dengan 11 tahun yang dolok nak oo. Jadilah... kata urang.

11 tahun dolok.

13 Disember 2008, hari Sabtu, hari akad nikah saya dan dia. Wewitt!! Seawal kol 11 dah gago nak ke kedei mak andam untuk berhias, tapi makan dolok apa indah lah nak oo. Haih, makan juak diingat nyey. Nasib dolok badan jenis maintain. 2019 tok baju akad nikah ya sik dapat dirasok agik dah oi! ๐Ÿ˜œ Ko rase?? ๐Ÿ˜ฑ

Akad nikah dijadualkan kol 3 pm. Tapi kol 2.45 ustaz yang jadi juru nikah lom juak datang. Neves aih. 2-3 kali juaklah cuba call Ustaz Mustapha Kamal (nektok dah jadi Imam Besar Sarawak dah nya) tapi henfon nya macam di-off. Bingongggg aie. Urang dah rami. What if.. what if... nang suka bermonolog lam hati juak Kakmim tok. Suka eh mikir nak bukan-bukan.

Jeng.. jeng.. jeng. Tepat kol 3 petang, muncullah ustaz yang hensem itu depan rumah. Alhamdulillah. Dan majlis pun berlangsunglah. Dah Kakmim tok anak sulung, pertama kali mak bapak mukak kerja kata urang, nang penuh rumah. Alhamdulillah. Semuanya berjalan lancar koh. Khemah pakei makan arum bulak selorong dikonkur. Tapi sebenarnya setengah lorong ajaklah khemah dipasang. ๐Ÿ˜‚

11 tahun.

Selamat dah dengan tema gold kata dirik nya tek. Ras kac jak. Phui!! ๐Ÿ˜›


Dah 11 tahun koh dah melayari bahtera merdeka bersama. PJJ pun udah. 3 tahun 7 bulan Kakmim ngengon anak tanpa urang laki yang bergelar suami. Jadi hujung bulan husband & wife kata sidak urang putih. Berkelaie, beranok, berguro semua udah. Bertaboh bertampar jak sik pernah. Eh, mintak jauh juaklah nok kedak ya nak oo... Biasalah asam garam berumahtanggak kata urang tua. Mun sikda pakei plentey, mendatar jak jadi relationship ya nak oo. Ada plentey, ada guro, ada juak pakei tetak, pakei rajuk, pakei ngesak ati, pakei ingga. Yah.. tauk juak ku tek ingga nak oo? Hahaha. Urang Serawak nang pengingga bah, ne nak molah. Boh ingga. Hahaha ๐Ÿ˜‚

11 tahun.

Dengan 4 orang cahaya mata walaupun 3 tahun lebih PJJ. Dah beranak 4 dolok sebelum PJJ lagik oo. Masa PJJ kilang stop. Hahaha. Nektok belom tauk gik. Mun diberik rezeki terimak jak. Tapi trauma ada juak sebab lamak gilak dah rest koh. Hihihi.

11 tahun.

Susah senang banyak dah dilalu bersama. Syukur alhamdulillah. Ya jak dapat nak dipadah. Terima kasih Allah atas nikmat bahagia kamek orang sekeluarga. Aok, bahagia tok nang perlu dicipta, mun dicarik ajak takut susah nak bertemu sebab tauk ada nak encarik kesempurnaan, makanya haruslah kita jadi sekreatif yang mungkin untuk mencipta bahagia.

Ya jak lah lok. Terima kasih kitak nerimak kamek yang ranjak tok. Gine-gine pun kamek ranjak tetap juak kita netak kamek mun kamek molah muka ranjak. Sikda efek pun oo, alu jadi drama ajaklah kamek tok tek. Kamek bukan molah lawak MLM aie, kamek manas tok. Aih, ditetak nya ajak kita. Aoklah, sik jadi manas alu kita, mari ketawa bersama. Har har har!

Oklah, happy anniversary kitak dan kamek. Terima kasih Allah 11 tahun bersama. Alhamdulillah.

Chow lok! Masa yang sesuai untuk publish entri. 12.07 am sudah!!! Yeeehaaaaa!!!

12/12/2019

Jumanji.. The Next Level

December 12, 2019 2 Komen

Hujung minggu lepas bawak budak-budak #theIMANs ni tengok Jumanji. Masa tengok Ejen Ali ari tu dah diorang tengok iklan Jumanji ni kenalah tunaikan janji. Lagipun Kakmim pun folow ceta ni dari yang 1st dulu lagi. Masa tengok zaman sekolah, tengok video tape rasanya, bukan VCD. Hahaha! 

Semuanya posing tak senyum.

Ingatkan nak tengok hari Isnin sebabnya hari Isnin Kakmim dan ayah diorang dah plan cuti tapi sebab dah tak sabar kan, hari Sabtu tu jugak kami redah ke TGV Vivacity. Nak beli online tapi ayah diorang nak tanya pasal kak TGV nya, so nak tak nak kena gerak awal sebab takut tiket sold out. Bila tanya kat kaunter rupanya TGV ni takde replacement card. Seat yang awal pagi pun dah banyak penuh. Ye lah orang dah beli online dah. Nasib baiklah masih ada seat 11 am di IMAX. On jer lah.

 


Komen? Puas hati. Hahaha. Walaupun pada awalnya agak frust sebab boleh pulak diorang switch character. Macam slow je jadinya, awal-awal pulak dah hilang 1 nyawa. Tapi bila klimaksnya diorang kembali ke karektor asal diorang. Best lah! Kelakar ada, sedih ada. Last part memang agak touching. Si kakak cakap dia nangis. Hihihi.

Plannya nak suruh diorang ni posing macam geng Jumanji ni tapi takpelah, bukan senang nak suruh diorang beraksi depan kamera, walaupun depan henpon jer pun. Jadilaaa janji ada. 

Masa tunggu Ayah redeem popcorn bagai, kami sempatlah selfie

Next si ayah ajak tengok Star Wars pulak. Kakmim macam... erk. Hahaha. Bukan follower Star Wars nak buat camne. Frozen 2 lagi tak minat tengok. Kita tengoklah nanti camne.



06/12/2019

Mee Kolok Sepinang Sari Idaman Kami

December 06, 2019 2 Komen
Kalau ke Sarawak tak sah tak makan mee kolok kan? Tapi sekarang kat Semenanjung pun dah ada orang Sarawak yang bukak stall mee kolok. Tapi kalau makan kat Sarawak lagilah original rasanya. Hehehe.

Mee kolok ni sebenarnya originality dari kaum Cina. Cuma sekarang orang Melayu dah ada yang pakar dalam pembuatan mee kolok ni dan semestinya kalau Melayu buat mestilah halal. 


Mee Kolok Special Tendon Sepinang Sari (Mee Lebih, Daging Lebih)

Kalau ke Kuching, rasanya mee kolok yang paling sedap bagi Kakmim ialah mee kolok di Sepinang Sari atau jugak lebih dikenali sebagai Mee Sapi Hj Salleh. Memang dari zaman sekolah lagi dah makan di kedai ni. Kalau dulu masa kecik Hj Salleh sendiri yang buat tapi sekarang dah diturunkan ke anak perempuannya. Nak makan kat sini memang memerlukan kesabaran kalau peak hour. Kena tunggu Q meja, dah dapat meja kena tunggu order lagi. Kalau nak makan terus dapat meja kenalah datang selepas Subuh. Hehehe.

Muka stress.. dah la tunggu meja lama... tunggu order lagi... bertabah lah anak² ye


Muka happy bila dah dapat order


Aummmm! Hahaha


Apa perbezaan mee kolok dan mee sapi?

Mee kolok ni biasanya kering dan dihidang dengan sup manakala mee sapi pula berkuah. Tapi kalo Kakmim memang suka mee kolok, sup nya memang untuk dihirup jer. Sup di Sepinang Sari ni special sikit rasanya sebab sup nya macam ada rasa campuran herba atau rempah. Kalau tempat lain, sup nya biasa je. Anak-anak dan suami pulak suka makan mee kolok pastu tuang kuah sup. Jadi mee sapi pulak kalau dah berkuah macam tu kan. Hihihi. 


Apa perbezaan mee kolok dan mee kampua pulak?

Satu lagi mee ala chinese style yang menjadi sebutan di Sarawak ialah mee kampua. Kalau orang Semenanjung rasanya mesti lebih kenal mee kolok daripada mee kampua. Kalau terjumpa orang jual pun mesti keliru mee kolok ke mee kampua. Tetapi sebenarnya kedua-dua mee ni menggunakan mee yang berlainan. 

Mee yang digunakan untuk membuat mee kampua lebih lurus berbanding mee yang digunakan untuk membuat mee kolok kerana mee kolok bentuknya lebih kerinting dan halus.


Dan kalau korang nak tau... mee kampua selalunya dihidang di dalam pinggan, mee kolok pulak dihidang dalam mangkuk. 

Mee kampua

Perasan tak? Mee kampua dihidang dengan hirisan daging atau ayam, kalau mee kolok dihidang dengan daging/ayam yang dicincang.

Menurut pemerhatian Kakmim, mee kolok ni menjadi favourite budak-budak. Bukan #theIMANs jer suka makan mee kolok, anak² kawan Kakmim pun suka makan mee kolok. Kenapa budak² suka belum la pulak dibuat kajian. Hehehe.

So kalau korang jalan-jalan ke Kuching, silalah try mee kolok di Sepinang Sari k, area Satok dekat jer dengan Tabung Haji. Hehehe.

04/12/2019

Hari Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak 2019

December 04, 2019 2 Komen


Hari ini sambutan Hari Perkhidmatan Awam 2019 peringkat negeri Sarawak di BCCK. Walaupun Kakmim ni under federal tapi event yang state level khas untuk semua penjawat awam di Sarawak ni memang ditunggu-tunggu. Sebab? Sebab grand sangat!! Last pergi 2017 dulu, 2018 takde dan tahun ni bila ada je jemputan terus je tulis nama pergi. Volunteer gitu. Hehehe.

Macam biasa kami ke sini disarankan naik kereta jabatan. Kalau kereta jabatan takdelah jauh sangat parking. Kalau naik kereta sendiri jawabnya kenalah park kat tempat awam kan? Bukan 100, 200 orang jer pegi ke BCCK tu. Bayangkan kat mana nak parking.


Penuh 1 BCCK tau! Macam 2 tahun lepas kami duduk di bahagian atas lagi cuma tahun ni nasib agak baik memang betul-betul menghadap kat tengah skrin. Memang baik punya pandangan lah. 


Sebelum masuk ke hall utama, perkara wajib ialah selfie!! Rombongan kami kali ni 3 lelaki, 4 perempuan. Yang lelaki 2 orang tengah Q nak bergambar di photobooth, kami menyempat la sekejap selfie untuk gegirl je. Hehehehe.


Inilah hasilnya free printed photo yang kami dapat dari photobook #HPA2019. Oleh sebab kami ada 4 orang, so setiap orang dapat. Free pulak tu. Berapalah agaknya state dah bayar untuk company ni agaknya. Ye lah bukan sikit orang beratur nak bergambar tu. Hmm...


Dan... BTS semasa tengah tangkap gambar. Hahaahaha!! Kecoh la rombongan Mak Jemah ni. Tapi, ada kami kesah. 

Dan.. yang paling suspen bila our CM nak umumkan bantuan kewangan untuk kakitangan federal tu. Mulanya dah nak keluar hall dah. Kuar awal sebab takmo crowded nak keluar nanti then tetiba emcee announce CM ada nak bagitau sesuatu. Terus masuk balik hall. Dengar, on hp video & fokus! Alhamdulillah, last minute discussion katanya, federal pun dapat RM500 jugak tapi akan disalurkan sebelum Jun 2020 nanti. Jadilah kan daripada takde. State dapat RM2000 18 Disember ni, federal di state dapat Jun tahun depan nanti. Apapun, terima kasih CM Abang Joe!!

Apalagi di medsos memang hangat lah update cerita federal di Sarawak dapat RM500 daripada state. Orang Semenanjung (under federal agencies) yang berkhidmat di Sarawak pun dapat. Bagus jugak jadi pembangkang ni kan? Ehem... ahahahahaha. Kalau tak, memang RM500 je setiap tahun kerajaan nak bagi. Oops..


Berbaloi pulak rasa join #HPA2019 tahun ni. Rezeki kan, syukurlah ada rezeki yang dapat dikongsi bersama semua penjawat awam di Sarawak.

Tapi... yang takde rezekinya... cabutan bertuah lah. Hahahaha!


Sesambil makan sesambil orang cabut lucky draw. Memang takde rezeki nak dapat hp free ke, air fryer ke, microwave ke, hair dryer taknaklah. Tak mampu nak dapat benda free tapi mampu tengok orang dapat free je. Hahaha.

Nak lagi lah wish TQ to our CM! Thank you Abang Joe!! An Honour To Serve!!


03/12/2019

Mudahnya Menjaga Kaktus

December 03, 2019 4 Komen

'Toy' terbaru si anak dara. Kaktus. 2x ke Sarawak Agrofest baru-baru ni, kakak mintak belikan kaktus. Bila dah kali ke-2 dah tak sampai hati dah Ibu nak tolak request. Bukan mahal pun. Cuma nanti diorang tak reti jaga je. Dulu pernah jugak belikan 1 pokok apa entah, last² mati jugak. Hehehe.

Tapi, kalau ada benda hidup macam ni, yang bagusnya boleh melatih anak-anak ni jadi bertanggungjawab. Si kakak ni memang suka kucing. Bukan tak pernah request bela kucing tapi Ibu pun takut kucing. Hahaha. Nanti papehal sapa nak cover kan. baik takyah ada kucing. Cukuplah kucing kat umah nenek jer.

"Kamek dah siram air 2x dah ari tok, Bu"

Mak datok! Dia siram 2x sehari pulak kaktus tu. Ibu dah cakap, tak perlu siram banyak kali, tapi dia tak percaya. Lepas Ibu google dan bagi dia baca baru dia nak percaya. Hmmm...

Ni haa.. Ibu bagi dia baca:


TIPS PENJAGAAN KAKTUS

  1. Kurangkan air pada tanaman atau seelok-eloknya kadar penyiraman dilakukan hanya sekali seminggu. Ia untuk pastikan berlakunya penyediakan ruang aliran air dalam tanah. Lebihan air akan menyebabkan akar kaktus cepat reput selain menyebabkan ia cepat mati.
  2. Ditanam menggunakan tanah campuran atau campuran kompos, tanah pasir dan batu kecil atau pecahan kecil batu daripada tanah liat.
  3. Baja yang sesuai untuk tanaman kaktus adalah sama ada jenis baja sebatian, baja campuran, atau baja organik, yang mengandungi unsur nitrogen rendah sebagai contoh seperti baja sebatian NPK 12:12:17:2 atau baja organik NPK 5:5:5 (rujuk dengan penjual/kedai tanaman)
  4. Semua semburan baja ini mesti dilakukan hanya sekali untuk tempoh dua minggu. Kekerapan membaja juga boleh memusnahkan kecantikan kaktus terutama daripada jenis berdaun lembut.


Dia ingat kaktus ni perlukan air sangat kot. Mungkin dia tak boleh relate lagi kaktus tu hidup di kawasan gurun.

Kita tengok sampai bila kaktus ni bertahan. Hehehehe..

30/11/2019

Idlan masa 3 bulan

November 30, 2019 2 Komen
Salah 1 sebab tak menyesal aktif di FB ialah FB kan suka throwback gambar-gambar atau status-status lama kita di FB. Contoh macam gambar kat bawah ni:


Gambar 4 tahun yang lepas, masa ni si bongsu ni baru je 3 bulan. Gelap sangat kulitnya! Hahahaha. Ingatkan bila dah besar bertukar kulit macam abang-abangnya rupanya tidak! Hahaha. Masihlah dia dengan kulit yang tak berapa nak cerah. Memang anak Ayah sangat ni walaupun muka Ibu.

Apapun, terima kasih FB. Setiap hari boleh KLMJ kisah-kisah lalu. Tak rugi update gambar dan status dulu-dulu.


29/11/2019

Rahsia Minuman Kegemaran

November 29, 2019 3 Komen

Setiap daripada kita mesti ada sesuatu yang kita suka, tidak kiralah suka makan ke suka minum ke suka buat ke. Entri kali ni Kakmim nak share sikit rahsia minuman kegemaran kita. Info ni Kakmim dapat masa bloghopping dari blog ke blog.

Dulu Kakmim tak minum air manis. Sejak 3 tahun belakangan ni dah reti pulak ye. Tapi yang Kakmim paling selalu order di kedai atau buat sendiri di rumah ialah teh O je. Kalau kat umah mak memang tak pernah mak buat air teh. Sebab mak bapak minum kopi. Kopi pulak memang Kakmim tak boleh masuk. Tapi bila dah reti minum air teh boleh jer nak buat sendiri kat umah sendiri. Hehehe. 



Korang pulak suka minum apa? Kalau kat kedai order air apa?

LATTE
Sofistikated adalah keperibadian paling jelas yang dapat dilihat dalam diri individu yang gemar menikmati minuman ‘Latte’ ini. Selain itu sikapnya yang sentiasa bersifat ingin tahu dan sentiasa ingin belajar secara tidak langsung turut memperlihatkan dirinya yang terpelajar dan berpendidikan.
Sekiranya kekasih anda menggemari minuman ini, aduh…beruntunglah anda kerana dia seorang yang romantik dan jiwanya penuh dengan kasih sayang. Si penggemar ‘Latte’ biasanya akan sentiasa dengan pasanggannya dan akan sentiasa cuba melakukan yang terbaik demi mengukuhkan lagi perhubungannya.

KOPI
Anda sesuai mengendalikan perniagaan sendiri. Si penggemar kopi biasanya memiliki keperibadian yang menyakinkan. Sikap yakin dengan kebolehan diri sendiri membolehkan mereka maju dalam apa jua bidang yang diceburi. Namun mereka ini juga memiliki sikap berjimat cermat yang teramat sangat sehingga ada yang menganggap mereka ini agak kedekut! Ya, mungkin kedekut kepada orang lain tapi bukan pada dirinya sendiri! Lihat sahaja gaya dan penampilannya. Boleh dikatakan dari hujung rambut hingga ke hujung kaki, semuanya barangan berjenama! Opps…dalam subjek mencari pasangan pula, mereka dikatakan terlalu cerewet! Hati-hati, jangan sampai orang lain bosan pula untuk mendekati anda kerana sifat cerewet anda itu.

KOPI SUSU
Wah, orangnya sentiasa kelihatan sibuk. gayanya juga bagaikan tak terurus dek kesuntukan masa. Si penggemar kopi susu ini memang tidak boleh duduk diam. Boleh dikatakan setiap waktu yang ada akan dipergunakan sebaik mungkin untuk melakukan kerja-kerja yang dirasakan agak penting. Ingat, anda juga perlu meluangkan masa untuk merehatkan minda. Anda bukannya robot yang mampu melakukan segala-galanya tanpa berehat. Paling tidak pun, kemaskan sikit gaya penampilan anda itu agar orang lain berasa selesa berdampingan dengan anda! Oh ya! Kasihanilah si dia yang sentiasa meginginkan perhatian dari anda. Jangan sampai si dia berasa bosan dengan sikap anda yang boleh dikategorikan dalan lingkungan individu yang ‘gila bekerja’. Belajar menyusun jadual harian anda agar hari anda berjalan lebih lancar dan jangan lupa, selitkan sedikit masa untuk bersama-sama si dia…mungkin dengan menonton wayang bersama!

TEH
Tenang dan bersahaja adalah tarikan utama pada kelompok individu ini. Mereka bijak menguasai keadaan dan tidak hairanlah sekiranya mereka mempunyai ramai teman. Selain itu, muzik adalah teman setianya. Mungkin si penggemar teh ini tidak kisah sekiranya dalam satu tempoh waktu tertentu dia tidak ditemani oleh mana-mana teman kerana peluang bersendirian yang ada itu digunakannya untuk menghayati muzik kegemarannya. Faktor kesihatan sentiasa mendapat perhatian anda kerana anda sentiasa inginkan kesihatan yang terbaik untuk diri anda. Syabas!

MOCHA
Orangnya lincah dan gemarkan cabaran. Si penggemar Mocha mempunyai keperibadian yang agak keanak-anakan dan setiap bual bicara yang meniti di bibirnya pasti mempunyai unsur jenaka. Individu yang tergolong dalam kategori ini disifatkan sebgai individu yang sukar bersikap serius, boleh dikatakan setiap detik dan saat, tumpuan di dalam mindanya itu lebih kepada unsur-unsur keseronokkan dan mencari hiburan. Mereka juga gemar bersosial dan tidak gemar hidup bersendirian. Tidak hairanlah sekiranya mereka tidak mempunyai sehingga ke hari ini. Mana tidaknya, individu yang cuba untuk mendekatinya sentiasa merasa ragu-ragu untuk serius bercinta dengan si penggemar _Mocha ini. Sikap keanak-anakannya itu tentu sekali tidak menyakinkan pasangan bahawa individu itu telah bersedia untuk serius dalam percintaan. Mungkin penggemar _Mocha boleh cuba melakukan pembaharuan dalam hidupnya mulai hari ini.

MINUMAN SEJUK
Sekiranya anda lebih gemar menikmati apa saja minuman asalkan ’sejuk’ menunjukkan bahawa anda tergolong dalam kategori yang gemar bersosial dan berhibur bersama teman-teman. Anda lebih gemar berkumpul dengan teman-teman akrab anda dan boleh bersantai bersama mereka hingga berjam-jam lamanya. Selain itu anda juga memiliki daya pemikiran yang kreatif dan sentiasa ingin cuba tampil denga idea-idea baru dalam melaksanakan tugasan anda. Namun awas, minuman sejuk ini tidak baik untuk kesihatan.

MINUMAN PANAS
Penampilan anda kelihatan penuh menyakinkan dan matang. Mungkin ramai yang memperkatakan bahawa penampilan anda kelihatan lebih matang dari usia sebenar anda. Namun anda tidak pernah menghiraukan apa jua tanggapan orang lain yang diberikan kepada anda. Anda memiliki matlamat hidup yang tersendiri dan sentiasa berusaha untuk hidup merealisasikannya biarpun terpaksa berhadapan dengan bermacam-macam rintangan. Teruskan usaha anda itu.

28/11/2019

Kisah Dalam Lagu - Stay The Same

November 28, 2019 2 Komen
Pagi ni time nak ke ofis dengar lagu Stay The Same by Joey McIntyre di Kool.fm. Perghh... KLMJ terus beb. Lagu ni ialah lagu favourite masa lepas SPM tahun 1998 dulu. 

Masa lepas SPM dulu ialah zaman kegemilangan MIRC Kakmim. Hahahaha. Kakmim ni hantu chatting tau tak? Zaman tu manade FB lagi, masa tu YM je ada dengan MIRC. So kalau tak lepak YM, lepak di channel #petrajaya di mirc. Server dalnet kot kalau tak silap. Hahahaha. Giler lah.

So zaman tu memang ramai member chatting. Ada yang jumpa, ada yang tak pernah jumpa. Ada yang jumpa dan kawan sampai sekarang pun ada, ada yang lost contact. Biasalah zaman BBNU walaupun zaman tu manada up sangat pun.

Kenapa suka lagu si 'Joe makan tayar' ni? Biasalah masa chatting tu memang ada beberapa member yang kita favor. Nak kata bercinta idok lah tapi suka lah chatting. Kekadang ada jugak la calling-calling. Tapi serius memang tak sampai declare couple ke bercinta ke. 

Antara topik chat kitorang masa tu ialah lagu kegemaran lah. Dan masa tu lagu si Joe ni memang up lah. Kami beberapa orang memang suka lagu ni. Liriknya takdelah cintan-cintun sangat. Nak kata motivasi pun ada.

Dan lagu ni teruslah menjadi favourite masa masuk matrix. Masa matrix pulak, kami member-member chat ni membawa haluan masing-masing. Ada yang dapat matrix jugak, ada yang terus dapat masuk U. Dan kami masih contact lagi. Bila dah kurang chatting, kami sambung pula guna medium mel siput. Hahahaha. Tau medium mel siput? Tulis surat la!! Hahahaha. So masa matrix memang jadi habit balik jer kelas check inbox di bawah blok hostel. Hihihi. Excited tau!. Email pun main jugak kekadang kalau ada free set time masuk MIRC sama, selalunya weekend lah. Nasib lah masa matrix dulu Kakmim jumpa dormmate yang suka chatting jugak. Hahahaha.

Syok sungguh zaman study dulu. Takde pulak rasa depress. Term depress pun tak pernah tau. Stress jer tau tapi rasanya happy je. Hahaha.

Stay The Same _ Joey McIntyre
Don't you ever wish

You were someone else
You were meant to be
The way you are exactly
Don't you ever say
You don't like the way you are
When you learn to love yourself
You're better off by far
And I hope you always stay the same
'Cause there's nothing 'bout you I would change
I think that you could be

Whatever you wanted to be
If you could realize
All the dreams you have inside
Don't be afraid
If you got something to say
Just open up your heart
And let it show you the way
Don't you ever wish

You were someone else
You were meant to be
The way you are exactly
Don't you ever say
You don't like the way you are
When you learn to love yourself
You're better off by far
And I hope you always stay the same
'Cause there's nothing 'bout you I would change
Believe in yourself

Reach down inside
The love you find will set you free
Believe in yourself
You will come alive
Have faith in what you do
You'll make it through
Oh,
Don't you ever wish

You were someone else
You were meant to be
The way you are exactly
Don't you ever say
You don't like the way you are
When you learn to love yourself
You're better off by far
And I hope you always stay the same
'Cause there's nothing 'bout you I would change
Don't change

Dan tau tak part mana yang Kakmim suka? Part ni laaa...

 Believe in yourself
Reach down inside

The love you find will set you free
Believe in yourself
You will come alive
Have faith in what you do
You'll make it through
Oh, 

Rasa termotivated sangat bila part tu. Dengan si Joey tarik suara dia lagi. Hihihi... 

Rasanya setiap orang mesti ada kisah di sebalik lagu kan? Contohnya bila dengar lagu ni, teringat kisah ni, dengar lagu tu, ada lah kisah tu. Kan? Kan?

Yang baca entri ni jom lah buat 1 entri kisah di sebalik lagu pastu tag Kakmim. Eh, camne plak nak tag kat blog, komen je nanti Kakmim baca & komen balik. Hihihi. Nak tempek gambar macam kat bawah ni pun Kakmim okay jer.




27/11/2019

Sambal Belacan Tomato

November 27, 2019 0 Komen

Sejak Ayah diorang ni dah kembali ke pangkuan keluarga, sambal belacan dah jadi menu wajib ada setiap kali kami sekeluarga makan. Selalunya saya akan buat untuk 2x makan je. Kekadang sekali makan pun dah abis. Hehehehe.

Dulu pernah buat sambal yang versi kedai makan di Semenanjung sana. Google jer cara buat alhamdulillah menjadi. Buat stok banyak dan letak dalam peti sejuk lagi sedap. Tapi lama dah tak buat. Rela tumbuk manual guna lesung batu daripada blend. Hehehe.

Selalunya saya akan gilir-gilirkan ikan bilis atau udang kering kalau nak buat sambal belacan. Dan kena ada perahan limau kasturi jugak. Suka rasa masam-masam gitu. Hehehe. Malam tadi terasa nak makan sambal tomato so tambahlah tomato. 


Sambal Belacan Tomato versi Kakmim

Bahan Tumbuk
Cili Padi (Kuantiti kut level kepedasan masing-masing)
1 kiub belacan (dibakar)
Udang kering atau ikan bilis (rendam sekejap dan tumbuk selepas cili lumat)

Tomato (dipotong dadu) campur dan gaul ke dalam sambal belacan tadi. Perah sebiji limau (bagi yang suka masam, sebab tomato pun dah ada rasa masam) dan taburkan sedikit gula putih untuk mengimbangi rasa pedas dan masam. Jadi pedas, masam manis masin rasanya.

Sesuai dimakan dengan lauk masak lemak atau kari. Yeehaaa!!!

Selamat mencuba resepi simple tapi membuka selera.


26/11/2019

Rezeki

November 26, 2019 0 Komen

Siapa sangka saya akan beranak setiap tahun dulu? Hahaha. Gelakkan diri sendiri.



Masa single macam pelik jer tengok orang ada anak yang cuma beza setahun. Ibarat setiap tahun beranak. Bila kau sendiri terkena, haaaa.. baru kau tau. 'Accident' punya pasal. Terimalah setiap tahun kau cuti bersalin ye. Tahun 2014 dan tahun 2015.

Sekarang kembar lain tahun Kakmim ni dah 5 tahun dan 4 tahun. Dulu masa bersalinkan si adik, si abang masih lagi BF. So abang ni kira beruntung jugak la sebab banyak dapat kolustrum Ibu, masa adik dia tidur maka dialah yang pulun BF. Hahaha. Mungkin sebab tu si abang, masa tu baru setahun 4 bulan rapat dengan Ibu sampailah sekarang. Dia tengok dan layan Ibu pun lain macam je. Mungkin tu lah bonding bila kita BF. 

Sekarang bila dah besar, si abang 5 tahun ni (Imran) memang lebih manja dan rapat dengan Ibu berbanding adik (Idlan) yang rapat dengan Ayah. Yang anak² lelaki Kakmim memang semua fully BF tapi rasanya tempoh BF si Imran macam lagi lama jer. Bayangkan Kakmim BF since 2012 sampailah 2015. Actually si adik awal lagi dah wean-off sebab masa tu Kakmim dah malas nak buat stok. Hihihi. Ada pulak macam tu kan? Tu lah sebab dah lama sangat BF kot.



Anak no 3 dan anak no 4 ni jarang sangat Kakmim cerita di blog ni. Blog ni kebanyakkannya cerita pasal si kakak. Ye lah anak sulung tetap istimewa di hati kan? Tapi tak bermakna anak² lain tak istimewa. Tapi... susah nak explain, korang pun tau kan macam mana perasaan dengan yang pertama?

Walaupun menjadi yang pertama, si kakak ada kisah sedih jugak sebab si kakak ni Ibu tak BF pun. Itulah bukan rezeki yang pertama. Masa tu memang takde ilmu pasal BF. Dan juga si kakak pun kena ceaser. Adik-adik yang lain semuanya normal. Kan? Bukan lagi rezeki yang pertama.

Gambar fresh from OT

Al-kisahnya masa mengandungkan yang pertama si Kakak ni jenis 'degil' kot. Hahaha. Dia 'duduk' jer kat dalam sana takmo turun. Sebab tu lah dia kena keluar ikut tingkat. Cerita pasal yang pertama yang berada dalam kedudukan breech ada je kat dalam ni. Masa tu memang cerita pasal pregnancy si Kakak je lah. Hehehehe.

Bila terkenangkan balik pengalaman mengandung, bersalin dan berpantang memang betullah semuanya ada rezeki masing-masing.

  • Anak no 1 (2009) - rezeki ceasarian kerana songsang.
  • Anak no 2 (2012) - rezeki bersalin normal, so pengalaman pertama normal delivery. Rezeki
  • Anak no 3 (2014) - rezeki keluar awal tak ikut EDD. Masih kerja lagi so driver jabatan hantar balik rumah. Rezeki.
  • Anak no 4 (2015)  - rezeki keluar awal jugak tak ikut EDD dan sama birthday Ibu. Rezeki.

Kan? Perancangan Allah itu memang terbaik. Rezeki setiap anak Ayah Ibu pun sekali tumpang, ada lah rezeki dalam karier masing-masing.


  • 2009 - rezeki Ayah promotion dapat bertugas dari hospital ke klinik kesihatan
  • 2012 - rezeki Ibu dapat APC untuk tahun 2011
  • 2014 - rezeki Ayah bertugas di klinik kesihatan yang berdekatan dengan rumah
  • 2015 - rezeki Ayah mohon promotion dan ditugaskan di Putrajaya pada 2016.
  • 2016 - rezeki Ibu berpindah ke tempat kerja yang berhampiran rumah

Memang betul kan setiap anak tu pembawa rezeki. Ada rezeki masing-masing. 

Rezeki PJJ pulak dapat masa 2016. Si bongsu time tu baru je 7 bulan. Memang rezeki si bongsu membesar tanpa sentuhan kasih sayang sepenuh masa daripada si Ayah. Rezeki hujung minggu je dapat jumpa Ayah, tu pun bukan setiap hujung minggu. Tapi, itulah rezeki si ibu dan si ayah. Kita terima dan hadap jer dengan hati terbuka. Alhamdulillah, 2019 keluarga kami dah tak perlu PJJ lagi dah. Tak perlu nak video call setiap masa. Tak adalah Ibu sorang² ke sana sini seorang diri menguruskan anak-anak.

Itulah, rezeki daripada Allah memang datang dalam pelbagai cara. Terpulang kepada kita jer lagi bagaimana nak mensyukuri nikmat yang diberiNYA.




24/11/2019

Terima kasih silent reader

November 24, 2019 0 Komen

Tetiba si adik tagged saya di status FB. Ingatkan apa lah. Rupanya cerita pasal silent reader blog Kakmim yang juga bos dia. Apuu!!

Tak sangka pulak masih ada orang view blog ni. Ye lah updatenya on off. Lainlah yang jenis update hari-hari atau follower ribu raban. Itu memang kes lain.

Apapun terima kasih kepada silent reader yang tersinggah dan membaca coretan merapu di sini. Maaflah dah lama tak menulis entri yang bermanfaat. Mood mengarang hilang entah ke mana. Impian tu memang ada tapi ....

Insya Allah.. ada rezeki mengarang terupdatelah blog ni. Terima kasih ya!!

16/11/2019

Semakan UPSR 2019 Menggunakan SMS

November 16, 2019 0 Komen

Beberapa hari lagi results PPSR (UPSR) akan diumumkan. Mesti calon-calon UPSR semua tengah berdebar kan? Apapun, semoga kejayaan milik kalian, amin. Ingat, UPSR bukan penentu segala.

Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah boleh diperoleh pada 21 November 2019. Calon-calon boleh menyemak keputusan UPSR 2019 dan PASR 2019 secara SMS seperti gambar di atas.

Jangan lupa baca Bismillah, k! All the best!