Maksud Pelakor

Bagi yang selalu follow drama bersiri di tv atau Netflix mungkin dah biasa dengan term PELAKOR ni. Rupanya PELAKOR ni akronim bagi PErebut LAKi ORang! Adui la. Bahasa Indon ni memang suka guna akronim macam ni. 

Sejak Jumaat lepas memang hot dan trending kisah ala-ala pelakor ni. Semua medsos trending kisah pelakor dan juga Thailand. Kadang-kadang bila terlalu into the scene sangat, ia pun boleh menjejaskan emosi kita. 


Nak kata sedih tak jugak tapi jadi takde mood pulak nak update dan share apa-apa. No wonderlah Encik Suami selalu bagitau jangan difollow sangat kisah-kisah yang trending di medsos tu. Hmm..


14 Comments

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥

  1. indon mmg selalu guna akronim mcm tu kan hehehe.. betul ckp hasben kakmim tu. kalau ikut emosi sgt terus jd takda mood kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indon ni mmg kreatif.. itulah mudah nk terbawa² padahal xde kaitan pun

      Delete
  2. Betul Kak Mim, elakkan emo sebab perkara tak berkait dengan kita. Agitchew.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu lah ada baik jugak x scroll sgt FB tu.. kan? benda yg xde kaitan pun boleh jd down jugak

      Delete
  3. Laa ye ke.. akak baru tahu maksud Pelakor 😅😅

    ReplyDelete
  4. Pertama kali dengar Pelakor.
    Org Indo memang gemar ringkaskan perkataan. Bagus jugak, senang sebut 1 perkataan je. Hehe

    Akak pun kurang gemar follow isu semasa yang berbaur gosip. Tak berapa elok untuk emosi kita dan iman kita.

    ReplyDelete
  5. haha saya pun baru tau pelakor tu dr indon rupanya...
    saya pun tak berani nak komen lebih2 kita masing2 ada suami anak&keluarga moga semuanya baik2 dilindungi Allah

    ReplyDelete
  6. Ooo...singkatan rupanya....ye memang hangat kat FB dan semua platform media sosial...muak plak nak baca..so sudahnya scroll je...

    ReplyDelete
  7. tahu istilah pelakor ni masa baca berita artis dari seberang...kisah ketua kumpulan Dewa..

    ReplyDelete
  8. sebelum2 ni sy igt pelakor tu, singkatan bagi pelakon korea hahaha lama2 bla baca komen2 kat socmed baru tahu pelakor tu apa hahaha

    ReplyDelete
  9. 1st time dgr..jarang layan cerita indon..ada pulak terms mcm ni yer

    ReplyDelete
  10. trending ek? ni 1st time aida dgr pelakor :) ha ha ha ha...

    tu la tu. media sosial penuh kisah "itu".
    dia balas dia. dia balas dia, saling berbalas di media sosial.
    gentleman la, gi la jumpa. jgn buka aib keluarga.

    ReplyDelete
Previous Post Next Post

Contact Form