Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Isu Semasa. Show all posts
Showing posts with label Isu Semasa. Show all posts

01/04/2021

PM Abah Lawatan Rasmi Ke Kuching

April 01, 2021 5 Komen

Si kakak excited tadi bagitau dia tengok berita RTM siang tadi yang PM datang ke Kuching. Ibu iyakan aje.

Iman: Kenak PM datang Kuching, bu?
Ibu: Nya ada lawatan kerja kat sitok.
Iman: Ohh.

Entah kenapa pulak dia yang excited, tak faham pulak Ibu.
Hahaha!

Antara aktiviti PM di Kuching siang tadi yang Saya xilok dari page FB Jabatan Penerangan. Untung laa kan dah dapat full dose vaksin dah boleh rentas negeri tanpa kuarantin.

SOP kuarantin yang terlalu lama sebenarnya yang rakyat sini bising sebenarnya. Kuarantin lama-lama kes masih jugak banyak. Hmm..







 

16/02/2021

Manusia Ignorant

February 16, 2021 29 Komen

Saya agak kecewa dengan sikap manusia yang ignorant, tak cakna dengan isu-isu yang berlaku di sekeliling kita. Nak kata duduk di ceruk kampung sana, tak jugak. Nak kata takde access dengan media sosial, dia guna jugak Facebook tu untuk buat marketing produk yang dia jual. Contoh je la. Tapi? Masih tak cakna dengan apa yang berlaku di sekeliling kita.


Kisah benar. Satu alasan utama manusia yang tak cakna info semasa ni ialah tak minat politik. Itu yang selalu saya dengar kalau kita berbincang santai tentang isu semasa yang melibatkan politik, mereka terus potong stim yang lain. Orang nak berbincang secara sihat pun terus down. Ai... tak best langsung manusia macam ni. Itu contoh kalau kita cerita bab politik. Memang itulah alasan utamanya. 


Sekarang ni kan orang tengah heboh tentang vaksin Covid-19. Semalam balik kerja Encik Husband ceritalah diorang ada taklimat tentang vaksin tu semalam. Diorang akan ambik vaksin ni pada awal Mac nanti. Encik Husband jadi salah seorang fasilitator so ada 2 orang staf mintak bantuan nak setting MySejahtera. Encik Husband cakap, masa tu dia agak terkejut, speechless sekejap. Takkan tak ada MySejahtera? Tak pernah guna MySejahtera ke?


Encik Husband: Kitak sik ada MySejahtera? 

Staf: Tok kah? (Dia tunjuk apps yang jabatan diorang pakai) 

Encik Husband: (Speechless)


Masa Encik Husband cerita saya macam annoying pulak dengar. Seriously??? Saya tanya Encik Husband lagi sebab tak puas hati. 


Saya: Senior kah? 

Encik Husband: Eh, sik lah.. macam baya-baya kitak jak. 


Apuu! 


Itu lagi satu masalah. Penjawat awam yang tak tau dasar-dasar kerajaan. Kita ni dah bergelumang dengan pandemik ni dah setahun dah. MySejahtera pun dah diwajibkan digunapakai di semua premis, takkanlah tak pernah guna MySejahtera? Mungkin di tempat kerja mereka scan aplikasi yang jabatan guna, baiklah dimaafkan. Tapi takkan nak ke supermarket ke, shopping mall ke tak pernah tengok orang scan MySejahtera. Wujud jugak rupanya manusia macam ni. Kenapa eh? Kenapa? Saya pelik.



Contoh di atas tu cuma sikit je tu. Mungkin ada lagi contoh-contoh lain kes manusia tak cakna yang pernah korang jumpa kan? Kesimpulannya, semuanya bermula dengan kita sendiri. Kita bukan nak jadi penyibuk, bukan nak jaga tepi kain orang atau bukan nak jadi profesor serba tau tapi isu-isu semasa yang berlaku di sekeliling kita ni kenalah ambik tau.  


Begitulah.


25/12/2020

Cara Untuk View Personalised Report: Year With Grab

December 25, 2020 7 Komen

Kakmim mula pandai order Grab Food sejak PKP hari tu. Bayangkan masa tu nak keluar rumah pun susah, ketua keluarga pula kena kuarantin di pusat kuarantin, so takdelah frontliner kat umah yang boleh tapau makanan dari luar. Selalunya tiap petang sebelum balik keja Encik Suami akan tanya ada nak apa-apa tak? Bila dia dah takde nak tak nak belajar jugak order guna Grab Food ๐Ÿ˜…

Bila dah terer tu apalagi asyik la ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ kalau dah boring makan masakan sendiri kita order je lah. Yang tukang tunggu rider pun asyik jugak ada alasan nak main kat luar ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Sempena hujung tahun ni Grab ada sesuatu untuk semua customernya tau! Kalau ada install Grab di henfon tu bolehlah tengok report masing-masing untuk tahun 2020 ni. 



Bukak jer apps Grab, scroll bawah sikit dan cari Year with Grab #Remember2020 tu. Klik jer yang tu.

Lepas tu scroll jer ke bawah.

Scroll lagi.

Dan lagi.

Dan lagi

Dan seterusnya.





Itu jer lah ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ 

Saja suka-suka. Takde benda sangat pun.

Antara Grab Food dan Food Panda, Kakmim memang prefer Grab Food sebab kat area taman Kakmim ni Food Panda ni limited. Dalam Grab Food lagi banyak choice kedainya.

Orang kata Food Panda lagi murah daripada Grab Food tapi takpelah dalam rezeki kita pasti ada rezeki orang lain. Dan semestinya rezeki rider Grab Food ni kot. 

Hari tu #budakkaran datang kolej sebab nak setelkan dokumen nak sambung ke Politeknik so Kakmim sempat interviu dia pasal sistem rider ni. Kebetulan dia memang buat Food Panda. Kesimpulannya paling basic dia boleh dapat dalam RM1200-RM1400 seminggu! Setiap hari Rabu payday. Itu paling malaslah, dengan purata 30 order sehari. Cuba bayangkan bagi yang ambik order lebih dari tu sehari? Seminggu dah berapa? Sebulan?

Tapi dia cakap, penat memang penat la. Manada nak rehat-rehat, kalau lambat sikit badge akan drop. Tapi memang nampaklah dia agak slim sedikit berbanding zaman belajar di kolej. 

Apapun Kakmim respek jugak budak-budak sekarang, cuti semester pandai carik part time. Ni nak masuk Poli nanti dah tak payah dah nak susahkan orang tua lagi.

Eh, keluar topik lah pulak! Jangan lupa tau support rider kita. Respeklah mereka sebab mereka pun dah banyak permudahkan urusan kita. 




 

22/12/2020

PM Individu Terawal Terima Vaksin Covid-19

December 22, 2020 8 Komen


Sejak minggu lepas inilah antara isu utama staf-staf KKM. Suntikan vaksin Covid-19. Memang kecoh. Ada yang setuju, ada yang menolak. 

Tiba-tiba hari ni MKN publish benda ni pulak. So Abah kita antara individu terawal yang akan terima suntikan ni nanti lah ye? Risau pulak Kakmim membacanya. Udah ler beliau tu cancer survivor. Harap-harap takdelah side effect nanti.

Honestly Kakmim bukanlah anti vaksin tapi kena banyak fikir jugak nak terima suntikan vaksin ni. Ye lah baru sangat vaksin ni. Hmm..

Kalau korang pulak? Setuju terima atau tolak?