Follow Us @soratemplates

Showing posts with label #budakkaran. Show all posts
Showing posts with label #budakkaran. Show all posts

17/07/2021

Bila Dah Suka

July 17, 2021 6 Komen



Kenangan semasa menjadi pegawai pengiring untuk program keusahawanan pelajar di KL pada tahun 2016. Sukanya diorang first time naik flight. Sekarang 2 tahun dah tak ada big event, tak handle konvo, takde program weekend, adhoc program menteri turun. 

Alahai rindu!!

Dengar cerita next semester pun budak-budak mendaftar secara online. Nampak gayanya kena ready material untuk online lagilah kot. Tau tak mengajar bersemuka memang tak sama feelnya dengan online. Banyak kekangan mengajar secara online ni. Mungkin yang teori takde masalah tapi bila part hands-on memang mati kutu dah tak tau nak tolong macam mana.

UPU dah keluar dah semalam. Kalau sebelum ni musim ni lah saya akan busy 2x ganda. Henfon tak lepas dari tangan melayan whatsapp dari calon pelajar yang nak merayu lah nak tukar kolej lah nak tanya rumah sewa lah. Meriah! Masa mula-mula pegang portfolio tu weekend pun saya sanggup ke ofis. Tapi bila dah lama-lama dah steady je handle musim UPU keluar ni.

Mungkin sebab tu orang cakap macam ni kot.

Setuju ke?


 

20/04/2021

Sekolah Di Zon Merah (Sarawak) Diarahkan Tutup!!

April 20, 2021 12 Komen


Semalam semasa Sidang Media Khas Ketua Menteri Negeri Sarawak berkenaan SOP PKPB terkini, CM Abang Jo telah mengumumkan sekolah dan tadika ditutup di semua red zone di Sarawak. Memang dah agak jugak dah sebab dah terlalu banyak kes positif yang melibatkan guru dan murid di sekolah di Sarawak. Baik SMK juga SK. Malahan ada Politeknik juga PKPD kerana kes melibatkan pelajar dan pensyarah. Menyeramkan!!



Sarawak ni kalau dah buat keputusan memang selalu drastik macam ni. Minggu lepas MKN kata PKP, SDMC kata tak. Tapi betul jugaklah.. kalau diPKPkan, semua bahagian di Sarawak ni luas. Habislah frontliner nanti. Keputusan untuk buat PKPD bersasar tu memang terbaik dan tutup semua sekolah tu pun memang sepatutnya. Bila PKP antara premis yang wajib tutup ialah sekolah, so betullah sekolah memang patut ditutup berdasarkan keputusan PKP daripada MKN minggu lepas.


Makanya hari ini, bermulalah sesi PDPT sekali lagi untuk #budakkaranku. Walaupun mereka tak suka online tapi nak buat macam mana kita kena follow arahan kerajaan demi memutuskan rantaian Covid-19 yang mula menunjukkan trend semakin menaik dalam seminggu 2 ni. Untuk kelas saya sendiri pun baru sempat buat 2 latihan amali, ada banyakkkkk lagi amali yang menunggu. Huhu! Mudahan lepas ni diextendlah takwim pengajian. Mana-mana kursus yang boleh dinilai secara online tu bolehlah survive, tapi kursus yang melibatkan amali? Hmm.. sedihhhh nak mengenangnya.


Macam biasalah bila #theIMANs tak disekolahkan mereka akan dihantar ke rumah nenek. Tugas Ibu sebelum pukul 8 pagi kena forward tugasan yang perlu disiapkan mengikut jadual PDPR ke Whatsapp masing-masing. Terpkasa jugak Ibu keluarkan henfon-henfon yang 'dirampas' untuk mereka membuat kerja sekolah mereka sepanjang PDPR ni. Harap-harap tak adalah cikgu yang buat kelas di Google Meet secara tiba-tiba hari ni. Ibu pun nak berGM pastu sibuk lagi nak send link GM kat #theIMANs pulak.


Tahun ni kita beraya sendiri-sendiri lagi lah nampaknya. Memang confirm dah kan sebab rentas negeri tak dibenarkan. Semoga kita terus tabah mengharungi cabaran pandemik ni. Di Sarawak ni memang ramai dah yang tak ikut SOP sebab tu lah kes naik balik. Entahlah semangat kekeluargaan terlalu tinggi kot tak sabar-sabar nak bermajlis. Tahlil la majlis doa selamat la reunion la parti hari jadi la gotong-royong la. Haaa... lepas tu semua jadi kluster. Ye pun nak buat majlis tak payah lah nak jemput semua ahli keluarga dan kenalan. Keluarga terdekat je jadilah. Hmm..


Hari ni saya BDP sebab ada kelas. Siapa yang takde kelas je BDR. Sunyilah hari ni. 

 

26/03/2021

Minggu Depan Cuti Sekolah Yahoooo!

March 26, 2021 9 Komen

Hari ni semangat nak pegi keja. Ye lah sebab hari ni hari Jumaat. Lepas tu hari ni last budak sekolah sebab minggu depan cuti sekolah. Yahooo! 


Budak darjah 1 ni hari ni hari terakhir minggu transisi. Hari ni ada closing dan dia cakap dia buat persembahan lagu 'Virus'. Takde pulak cikgu share videonya. Awan dan Alan Ayahnya yang jemput balik sekolah, so rutin sebelum dihantar ke rumah nenek, diorang akan call Ibu dulu. Hari ni cerita si Awan ni sangatlah suspen.


Awan: Ibu, Ibu, Ibu.. cikgu madah hari Isnin depan kamek sik payah pergi sekolah. Cikgu madah kamek cuti.
Ibu: Oh, ya kah cuti?
Awan: Aok. Hari selasa pun cuti, rabu pun cuti, khamis cuti jumaat pun cuti.
Ibu: Haih.. aoklah sebab minggu depan memang cuti sekolah.
Awan: Kenak cuti Ibu? Abang cuti sik? Alan? Kakak?
Ibu: Aoklah.. semua cuti. Dah cuti sekolah mesti semua cuti
Awan: Oh... kenak mesti ada cuti bu?
Ibu: Hmmm... tanyak Ayah.


Itu jer lah jawapan mengelat Ibu. Biar Ayah pulak menjawab soalan cepu emas.

Soalan Alan pulak lain.

Alan: Orang mati buat apa dalam kubur?

Hihihi. Buat apa ye? Budak 2 orang ni memang tak larat nak menjawab soalan-soalan cepu emas cepu perak cepu gangsa diorang. Ada jer soalan yang menguji minda.

Yahooo! Seronok eh minggu depan cuti sekolah? Eh, mestilahhhh. Ibu tanya ibu jawab sendiri. Kah kah.


Sebab?

Ye lah. Sejak budak mula sekolah ni buntu tau sebab kena bangun awal tiap hari sampai terdemam-demam. Kena sedia breakfast, bekal rehat dan bekal untuk kelas tambahan Kakak. Sekali jer saya baru tapau dan hantar ke sekolah. Selebihnya memang prepare 2 bekal untuk kakak, satu untuk rehat satu untuk lunch. Sampai satu tahap dah tak tau nak bekal apa saya goreng jer ikan bilis, bekal nasik putih dengan ikan bilis goreng dan telur dadar je lah kakak. Nasib baiklah dia ok jer makan lauk macam tu. Hihihi.


Selalunya hari Jumaat macam ni memang saya akan peng terus, tido awal sebab qada tido sepanjang minggu. Hahaha! Over kan? Macam ko sorang je ada anak, macam ko sorang je letih. Orang lain lebih dari letih kan? Overrrrrr lah kau Kakmim! Wakakaka!


Tak sabar pulak nak cuti mid sem #budakkaran. Nasib baik 2 minggu ni PdPT. Ramai #budakkaran kena PKPD so online class je lah penyelesaiannya walaupun takdelah selesai sangat pun proses PdP nya. Nak kena F2F dan hands on jugak baru puas hati.


Ehem. Saja je la nak share gambar kelas hari ni. Sesi bergambar ni wajib sebelum kelas bersurai. Sebelum kelas tamat kenalah ambik atendan sekali lagi, bukti kan? Then semuua wajib on camera barulah group photo. 




Minggu depan harapnya dapat kelas bersemuka pulak. Kelas online ni ada yang bestnya tapi banyak jugak yang tak bestnya. Tak sabar nak hands on minggu depan. Baru tau sapa yang pro sapa yang noob. Haha!

25/12/2020

Cara Untuk View Personalised Report: Year With Grab

December 25, 2020 7 Komen

Kakmim mula pandai order Grab Food sejak PKP hari tu. Bayangkan masa tu nak keluar rumah pun susah, ketua keluarga pula kena kuarantin di pusat kuarantin, so takdelah frontliner kat umah yang boleh tapau makanan dari luar. Selalunya tiap petang sebelum balik keja Encik Suami akan tanya ada nak apa-apa tak? Bila dia dah takde nak tak nak belajar jugak order guna Grab Food ๐Ÿ˜…

Bila dah terer tu apalagi asyik la ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ kalau dah boring makan masakan sendiri kita order je lah. Yang tukang tunggu rider pun asyik jugak ada alasan nak main kat luar ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Sempena hujung tahun ni Grab ada sesuatu untuk semua customernya tau! Kalau ada install Grab di henfon tu bolehlah tengok report masing-masing untuk tahun 2020 ni. 



Bukak jer apps Grab, scroll bawah sikit dan cari Year with Grab #Remember2020 tu. Klik jer yang tu.

Lepas tu scroll jer ke bawah.

Scroll lagi.

Dan lagi.

Dan lagi

Dan seterusnya.





Itu jer lah ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ 

Saja suka-suka. Takde benda sangat pun.

Antara Grab Food dan Food Panda, Kakmim memang prefer Grab Food sebab kat area taman Kakmim ni Food Panda ni limited. Dalam Grab Food lagi banyak choice kedainya.

Orang kata Food Panda lagi murah daripada Grab Food tapi takpelah dalam rezeki kita pasti ada rezeki orang lain. Dan semestinya rezeki rider Grab Food ni kot. 

Hari tu #budakkaran datang kolej sebab nak setelkan dokumen nak sambung ke Politeknik so Kakmim sempat interviu dia pasal sistem rider ni. Kebetulan dia memang buat Food Panda. Kesimpulannya paling basic dia boleh dapat dalam RM1200-RM1400 seminggu! Setiap hari Rabu payday. Itu paling malaslah, dengan purata 30 order sehari. Cuba bayangkan bagi yang ambik order lebih dari tu sehari? Seminggu dah berapa? Sebulan?

Tapi dia cakap, penat memang penat la. Manada nak rehat-rehat, kalau lambat sikit badge akan drop. Tapi memang nampaklah dia agak slim sedikit berbanding zaman belajar di kolej. 

Apapun Kakmim respek jugak budak-budak sekarang, cuti semester pandai carik part time. Ni nak masuk Poli nanti dah tak payah dah nak susahkan orang tua lagi.

Eh, keluar topik lah pulak! Jangan lupa tau support rider kita. Respeklah mereka sebab mereka pun dah banyak permudahkan urusan kita. 




 

10/11/2020

Pen Tablet Huion

November 10, 2020 9 Komen
Sempena musim pandemik ni dan semua PDP pun kena online kan, Kakmim try pen tablet Huion ni. Terjebak jugak la bila tengok member-member di FB update pasal ni. So, Kakmim try yang saiz medium jer, macam dalam gambar bawah ni.


Sampai jer semalam terus test kat handphone Iman. Pen tablet ni tak geng dengan ios tapi mac boleh pulak kalau nak install ke situ. Malamnya baru test guna kat pc, terus test guna kat Jamboard masa berGoogle Meet. Google Meet dengan husband jer pun, sorang kat bawah, sorang kat atas, semata-mata nak try 'toy' baru ni. Hihihi.

Iman pun excited jugak bila tengok pen tab ni, dia kata dia nak main lukis-lukis. Haa... nantilah ye nak, maknya pun tak mahir lagi ni. Masih terkial-kial jugak main dengan 'toy' ni.

Kakmim beli pen tab ni dari Kajang jer, minggu lepas beli, semalam sampai, kira cepat jugak la memandangkan kita PKPB ni. Apa yang ada dalam set ni? 

Of courselah mesti ada pen. Pen ni tak perlu charge. Mata pen pun ada, selain tu mestilah kabel. Kabel OTG pun ada jugak sekali dengan glove. Harga kurang RM200. Okay la as a beginner ni. 

Sebelum kelas Maths besok, kita try dulu tadi. Syok jugak, baru sedap mengajar online sambil conteng-conteng. Boleh discuss terus jawapan sambil conteng di bawah soalan secara live gitu.

Sesiapa yang teringin nak cuba tu, bolehlah search Huion HS64 Drawing Tablet kat store atas ni di Shopee. Saiz ada besar ada kecik. Kalau kecik tak sampai RM100 kot harganya.

Saiz yang Kakmim beli ni besar sikit daripada saiz A5 tapi tak sampai pun saiz A4. Just nicelah, kata beginner kan? Hihihi












27/10/2020

Bermulalah Sesi 'Online Class'

October 27, 2020 6 Komen


Esok nak start online class dah! 

Pulun habiskan amali hari ni sebab ada yang takde PC or laptop di rumah. Sebelum tu kita share dulu free theme untuk Google Slides or Microsoft Powerpoint kat diorang. 

Boleh search di www.slidesgo.com k!!

#notakakmim: semoga kami dilindungi dari wabak C-19 ni

14/10/2020

Pencopet

October 14, 2020 6 Komen

Pagi ni masa punch card dikejutkan dengan berita rumah sewa student kena masuk pencuri. Handphone yang tengah dicharge si pencuri tu ambik. Nasib baiklah laptop masih ada dalam beg, dia tak ambik. Mungkin si pencopet tu memang aim handphone jer kot sebab senang nak jual. Hmm..

Bila dengar cerita tak best macam ni sedih pulak. Ye lah dah nama student yang jauh dari keluarga ni, kesian la. Wallet diorang selamat pulak mungkin tau duit tak banyak kot. Ei, geram betol dengan manusia pemalas macam ni.

Kakmim dulu pernah jugak kena masa study dulu. Time remaja tu memang suka lah bawak beg sandang kat belakang. Bila dah bersesak-sesak tu memang senang jer lah pencopet nak ambik purse yang letak di belakang. Memang mistake sendiri jugaklah sebab cuai. Yang ko letak purse di belakang apakehal. Tapi biasalah zaman student duit memang tak banyak, cuma perlu buat report sebab ic tu jer lah hilang.

Masa tu mak datang KL, so bila mak datang KL wajib lah Kakmim di Serdang turun ke KL dan teman mak shopping di Jalan TAR (tempat favourite orang Serawak) ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†. Haa.. time bersesak-sesak nak masuk Kamdar kot, time tu lah kejadian tak best tu berlaku. Lepas tu sampai sekarang tobat dah tak letak purse kat beg belakang. Kalau bawak jugak beg sandang kena ada sling bag jugak untuk letak purse.

Bila dah semakin senior ni, memang tak main lagi dah beg sandang. Kalau ada pun anak-anak yang bawakkan. Sekarang lebih prefer sling bag, senang jer lagipun selamat jugak sebab melekat jer kat badan.

Berbalik ke kisah student tadi, walaupun henfon dah hilang tetap jugak diorang semangat datang awal ke Kolej. Semoga dipermudahkan urusan mereka lepas ni. Report polis pun takkan dapat punya henfon tu balik. Hish, geram betol lah dengan pencopet ni.



29/08/2020

Pendaftaran Pelajar Norma Baharu

August 29, 2020 0 Komen

Actually banyak pending post sepanjang minggu ni, ada yang dah saved draft tapi tak sempat nak habiskan write up. Baiklah, ini quick update saja. Kenapa saya agak busy minggu ni.


Sebenarnya pendaftaran pelajar baharu Kolej Komuniti ialah pada 4 Ogos hari tu tapi memandangkan kes Covid-19 di Kuching time tu tetiba mencanak balik so kami decide untuk tangguh sehingga situasi kembali reda. So bagi Edisi Sarawak kami ketinggalan dengan Kolej Komuniti seluruh Malaysia sebulan. Takwim akademik pun terpaksa tukar jugak ikut edisi Sarawak. Terpaksalah kan?

Walaupun pengambilan bukan tugas hakiki utama saya dah sekarang, oh ya saya sudah move on, tapi saya masih lagi di belakang tabir untuk urusan pengambilan. Boleh la kita gunapakai #intaketeamdihatiku ๐Ÿ˜„

Yang mana satu saya? Hahaha

Ada lagi task yang belum selesai ni. Macam tak cukup jer 8 jam di ofis. Huhu. Kalau di rumah bukan dapat fokus pun, banyak jer urusan rumahtangga yang menunggu untuk disetelkan.

Ye lah, tak merungut, #siscuba ๐Ÿ’ช

Nanti saya update lagi k. Buhbye!

20/12/2019

Demimu semangkuk mee kolok

December 20, 2019 0 Komen
Entri ini adalah kesinambungan entri INI

Semalam (Khamis) tarikh akhir untuk hantar assignment. Masa tengah breakfast kat kedai, Kakmim dapat pm daripada diorang.


Masuk je ofis, memang ramai dah tunggu di lobi. Hahaha. Semangat ye diorang hantar assignment penangan mee kolok semangkuk.

Tapi semalam tu memang tarikh nak kena hantar. Nak tak nak ko mesti hantar kan, maka jawapannya memang takdelah mee kolok. Hihihi. Next tugasan masih ada lagi. Kah kah!

Semuanya.. alaaaa. "Mintak gulabatu jak lah, puan".  Haa... ambiklah memang untuk dimakan.

Habis kau semua ni diorang borong, pastu top up lagi, diorang masuk bilik lagi, lesap lagi! Hahaha!

Kita tengoklah pulak lepas ni adakah mereka masih bersemangat nak hantar tugasan awal. Hmm...


18/12/2019

Diari Seorang Pelajar Kolej

December 18, 2019 2 Komen
Entri ini adalah kesinambungan entri INI.

Tak tau nak mula dari mana. Kelasnya hari Isnin. Deadline hantar assignment ialah hari Khamis sebab minggu depan diorang cuti. 

Hmm... Korang update status kat Whatsapp tak? Best jugak tau layan status kat Whatsapp ni. Kekadang kita boleh follow apa yang orang² yang kita kenal buat sehari-hari

Alkisahnya bebudak yang Kakmim ajar ni budak TVET. So diorang ni memang banyak hands on. Keja-keja amali bagi jer dekat diorang, kerja yang ada teori dan bahasa ni agak kureng sikit lah. Since Kakmim ni memang suka jugak follow status bebudak ni, memang sukalah baca status diorang. Senang jugak nak pantau apa diorang buat. So malam tadi memang perasan lah ada status budak yang stay-up.

Actually status ni ialah video. Sila tengok jam, 2327 pm ye, nampaknya ada orang tengah siapkan assignment yang Kakmim bagi.

Nampak jam? 0059. Pagi tau. Hmm.. lambat ye tido

Alhamdulillah. Pagi ni dia orang pertama yang hantar assignment atas meja Kakmim. Tetiba rasa nak appreciate pulak spesis budak yang patuh arahan macam ni. Terus Kakmim offer mee kolok kat stall kedai mamak bagi yang hantar pada hari ni.

Ala.. blast jer dalam grup. Senang dan memudahkan. Lepas tu update di status Whatsapp jugak, ramai yang respon.

Sehingga jam 12 tengah hari ada 7/30 yang dah hantar. Seronok diorang dapat duit untuk makan mee kolok ayam. Alhamdulillah, kongsi rezeki. 

Lepas tu kan sebelah petang ni, sekejap tadi la... member pm gambar budak yang jadi orang pertama hantar tadi, tido! Tertido kata nya. Kesian...


Masa hantar tadi pun diorang dah bagitau, banyak tugasan nak kena buat sekarang ni. Encik tu lagi, Encik ni lagi. Kakmim jawab barulah thrill keja banyak pastu dah siap hantar baru lah feel cuti seminggu. Hehehe! Betol kan?

Macam tu lah kan kehidupan seorang pelajar, kalau takde assignment, takde projek, kosong je rasanya. Sesambil belajar sesambil masih boleh enjoy. Hutang pun takde lagi. Untung kan? 


26/04/2019

Trip ke Gua Angin

April 26, 2019 4 Komen
Hari tu saya dan #budakkaran ada aktiviti ilmiah di Gua Angin. Gua Angin terletak di pekan kecil Bau, iaitu kira-kira 1 jam dari bandaraya Kuching.


10 tahun yang lalu saya keja di Pekab Bau ni. Ulang-alik setiap hari Kuching-Bau-Kuching. Sampai anak 4 life macam tu lah. Tapi kan tak pernah pulak nak masuk Gua Angin tu. Hehehe.

Oh ya, kat area Bau tu memang ada beberapa gua yang jadi tarikan pelancong termasuklah Gua Angin ni.


Bagi yang plan nak masuk, entrance fee RM1 je. Nak masuk gua kena pakai head lamp tapi kalo takde boleh sewa je, RM3. Tu je. Pakai kasut better. Berjalan masuk dan keluar balik gua plus minus 30 minit je. Jalan jer ikut trek tapi dinasihatkan jangan pegang apa-apa kat dalam tu. Takut pencemaran yang boleh mendatangkan side effect kepada penghuni² gua tu.

Rezeki kami pulak hari tu, ada orang tengah videoshoot untuk program RTM. Kami pun dijemput untuk menjadi pelakon tambahan. Konon-konon rombongan yang datang melawat diberi taklimat oleh Pengurus Taman. Hehehe.



Lepas taklimat keselamatan dan videoshoot tu kami pun masuk ke Gua Angin tu. Kami masuk ikut grup sebab takleh masuk ramai². So kami bahagi grup dan meneruskan perjalanan masuk ke dalam gua. Memang gelap yakmat kat dalam tu. No wonder diorang tak suggest guna torchlight henfon.

Kami di dalam gua

Kami keluar dari gua

Sebelum balik bergambar semua dulu di entrance.


Last but not least, tadaaaaaa... photogroup photo free style bersama semua #budakkaran.

Nota kaki: #budakkaran = pelajar Kakmim, kenapa digelar budak karan? Kerana mereka ambil program Sijil Teknologi Elektrik. Hehehe.