Follow Us @soratemplates

31/07/2021

Perpindahan Dan Perpisahan

July 31, 2021 7 Komen


Julai
Cukup ya sampai di sini
Jangan noktahkan kegembiraan semua kami
Telah begitu banyak kisah hijrah yang perlu ku dengari
Hijrah yang bakal membatasi
Limitasi hidup kami
Dek kerana Corona ini

Ya. Julai ini mungkin menjadi titik permulaan bagi beberapa sahabat kami yang mendapat perkhabaran dipindahkan ke institusi lain yang merentasi daerah kami ini. Berpindah di kala musim pandemik ini? Di kala semuanya ada limitasi. PdPR anak-anak lagi. Kalau saya pun memang buntu. Dah puas berendam air mata, surat rayuan pula tidak laku di mata mereka. Akhirnya terpaksa jua menerima kententuan qada dan qadar.

Saat bermesej pun saya sedih. Apatah lagi bersemuka, terus bergenang air mata. Namun kau tetap menunjukkan keceriaan. Sungguh kau kuat sahabat.

Biarpun anak-anak terpaksa ditinggalkan buat sementara, yakinlah Allah jaga mereka untukmu. Semoga dipermudahkan urusan kamu dan kamu. Benar kata sang suami, bersyukurlah kau ada dia dan dia ada kamu. Akan ada hikmahnya nanti. Bersabarlah ya.

Benar apa dikata si pelontar lagu nasyid, hijrah itu pengorbanan. Mungkin pengorbanan ini amat besar nilainya bagi anak bangsa kita di sini. Tinggallah sementara keselesaanmu sebentar di sini. Redhalah apa yang terjadi, semoga muncul pelangi selepas ribut taufan ini.

Sepupu merangkap sahabat sedari kecilku.
Semoga dirimu dan suamimu beroleh kejayaan dan semakin cemerlang di tempat baharu. Selamat membina kehidupan baharu di daerah baharu. Hujan emas di tempat orang, hujan batu di rumah sendiri. Lebih baik di rumah sendiri namun apakan daya, SYMA juga perlu dipatuhi.


 • Kakmim Yang Masih Setia Di Sini •
31 Julai 2021
1221 pagi



 

30/07/2021

Hand Sanitizer Cosfume Comel Lagi Wangi

July 30, 2021 8 Komen

Adik bagi.
Walaupun kecil tapi sangat bermakna.
Tambahan pula hand sanitizer ni memang 1 keperluan sekarang.
Terutamanya bila kita keluar ke tempat yang ada orang ramai.

Strawberrry Cupcake.
Sesedap namanya.
Wangi ya amat!

Cuma sayangnya takde holder nak gantung kat beg.
Bila usha di Shopee, ada je dengan holder.
Brand yang sama.
Apalagi kan?
Syhh.. diam-diam ye.
Kita tunggu je rider sampai depan rumah.
Kah! Kah! Kah!






 

Hadir Latihan Pengguna MyGovUC & Dapat e-Baucer KFC

July 30, 2021 7 Komen

Biasalah masa WFH kerjanya suka mencari kursus online je.
Senang sikit boleh masukkan dalam report.
Sesambil menambah ilmu baru.

Masa hujung bulan 5 hari tu saya ada daftar training kat web MyGovUC ni.
Alkisahnya memang emel rasmi baru jer bertukar server ke icewarp.
Memang agak slow lah mungkin sebab masih baru.
Interface pun baru jugak.
So macam biasalah bukak di Outlook lah senang.
Bila dah dapat tarikh kursus tu, 
Dapat la pulak tarikh 2 Jun.
2 Jun tu kat Sarawak ni cuti umum.
Hmm.. terpaksa jugaklah saya onkan pc untuk hadir kursus ni.

Kalau dah kursus, mestilah kita akan dapat sijil kan?
Saya pulak tak mengharaplah dapat sijil untuk kursus ni sebab hadir tak hadir je masa kursus.
Tetiba semalam check email, dapat baucer penghargaan sebab dah hadir kursus hari tu!

Wowowo!
Tak pernah pulak hadir kursus online sampai dapat baucer macam ni.
Dapat e-baucer KFC RM20.
Tapi untuk delivery mode sahaja.



Saya tak redeem pun lagi.
Sebab takde rasa nak makan KFC. 
Hihihi!

Bagi yang nak join kursus pengguna MyGovUC ni, bolehlah log in ke MyGovUC masing².
Ada 4 slot tu untuk bulan Ogos ni.

3 Ogos 2021
12 Ogos 2021
17 Ogos 2021
24 Ogos 2021

Login MyGovUC di https://mygovuc.gov.my/ dan daftar di LMS ye.

Selamat berkursus.





 

29/07/2021

Throwback Thursday: Abam dan Awan

July 29, 2021 6 Komen

29 Julai 2015 - Medan Selera Kubah Ria

Gambar 6 tahun yang lalu.
Beberapa hari sebelum si bongsu dilahirkan.
Tika itu masih di bulan Syawal.
Sebab itu lah si Abam tu masih bersongkok.
Tapi tak ingat pulak dari mana nak ke mana time ni.
Yang pasti masa ni mesti baru lepas hi-tea di Medan Selera Kubah Ria. 

Geramnya tengok gambar #theIMANs masa kecil.
Masa masih bergantung sepenuhnya dengan kita.
Sekarang ni mandi, makan, minum semuanya dah sendiri.
10 tahun akan datang pasti mereka akan remaja.
Pastinya mereka akan punya citarasa sendiri.
Kisah-kisah mereka masa kecil, pasti tinggal kenangan.
Kenangan terindah yang tak mungkin dilupakan.


 

Kuasa Sedekah & Kisah Bingka Durian

July 29, 2021 20 Komen


Selalu kita dengar sharing berkenaan power of sedekah kan?
Jomlah kita baca sekali lagi.

1. MENDAPAT KEREDHAAN ALLAH S.W.T

Firman Allah SWT:

إِن تُبْدُوا الصَّدَقَاتِ فَنِعِمَّا هِيَ ۖ وَإِن تُخْفُوهَا وَتُؤْتُوهَا الْفُقَرَاءَ فَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ ۚ وَيُكَفِّرُ عَنكُم مِّن سَيِّئَاتِكُمْ ۗ وَاللَّـهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ

Maksudnya“Kalau kamu zahirkan sedekah-sedekah itu (secara terang), maka yang demikian adalah baik (kerana menjadi contoh yang baik). Dan kalau pula kamu sembunyikan sedekah-sedekah itu serta kamu berikan kepada orang-orang fakir miskin, maka itu adalah baik bagi kamu dan Allah akan menghapuskan dari kamu sebahagian dari kesalahan-kesalahan kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha mengetahui secara mendalam akan apa yang kamu lakukan.”

(Surah al-Baqarah: 271)

Tak rugi untuk kita mengamalkan amalan ini dalam kehidupan. Apa yang dikeluarkan itu walaupon sedikit tapi ganjaran yang kita akan dapat sangatlah besar.


2. MENDAPAT GANJARAN PAHALA

Siapa yang tak suka mendapat pahala dengan amalan yang kita lakukan? Semua orang nak kan ? Kalau pahala tu limited , mesti setiap orang ada sifat kedekut dalam diri kan?  Besarnya ganjaran sedekah itu walaupun sedikit , pahala milik kita.

Ini boleh dilihat di dalam Al-Quran di mana Allah berfirman:

لَا خَيْرَ فِي كَثِيرٍ مِنْ نَجْوَاهُمْ إِلَّا مَنْ أَمَرَ بِصَدَقَةٍ أَوْ مَعْرُوفٍ أَوْ إِصْلَاحٍ بَيْنَ النَّاسِ ۚ وَمَنْ يَفْعَلْ ذَٰلِكَ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّهِ فَسَوْفَ نُؤْتِيهِ أَجْرًا عَظِيمًا

“Tidak ada kebaikan pada kebanyakan bisikan-bisikan mereka, kecuali dari bisikan-bisikan orang yang menyuruh (manusia) memberi sedekah, atau berbuat kebaikan atau mengadakan perdamaian di antara manusia. Dan barangsiapa yang berbuat demikian kerana mencari keredaan Allah, maka kami akan memberinya pahala yang besar.”

(Surah an-Nisa:114)


3. MENDAPAT BALASAN YANG MENGUNTUNGKAN

Kadang kita risau dengan ekonomi kita yang darurat sekarang ni nak keluar seringgit pon takut. Tapi sebenarnya di sebalik seringgit tu ada keuntungan besar yang menunggu. Ingat dalam rezeki kita sebenarnya ada rezeki orang lain.

Firman Allah SWT:

وَمَا أَنفَقْتُم مِّن شَيْءٍ فَهُوَ يُخْلِفُهُ وَهُوَ خَيْرُ الرَّازِقِينَ

Maksudnya: Dan apa sahaja yang kamu belanjakan dari sesuatu maka Allah lah yang menggantikannya dan Dia merupakan sebaik-baik pemberi rezeki.

Surah Saba’ (39)


4. BERSIFAT KEKAL walaupun sudah meninggal dunia

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan daripada Abu Hurairah R.A, bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:

إِذَا مَاتَ الإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَنْهُ عَمَلُهُ إِلاَّ مِنْ ثَلاَثَةٍ إِلاَّ مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ ‏

Maksudnya“Apabila mati seorang manusia, terputuslah daripadanya amalannya kecuali tiga perkara: Sedekah jariah atau ilmu yang dimanfaatkan dengannya atau anak yang soleh yang mendoakan baginya.” 

Riwayat Muslim (1631), al-Nasa’i (3651), al-Tirmizi (1376) dan Abu Daud (2880)

Antara amalan yang tidak putus walaupun sudah meninggal dunia adalah sedekah kita ketika di dunia. Jadi elakkan untuk rasa berat bersedekah di dunia ini. Banyak keuntungannya di akhirat kelak.


5. MENDEKATKAN DIRI KEPADA ALLAH

Firman Allah SWT:

لَن تَنَالُوا الْبِرَّ حَتَّىٰ تُنفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَ

Maksudnya: Kamu tidak sekali-kali akan dapat mencapai (hakikat) kebajikan dan kebaktian (yang sempurna) sebelum kamu dermakan sebahagian dari apa yang kamu sayangi.

(Surah Ali-Imran: 92)

Semoga Allah SWT menjadikan kita dari kalangan mereka lebih cintakan kehidupan akhirat, serta menjadikan kita dari kalangan mereka yang sentiasa bersemangat untuk melakukan infaq dan mengeluarkan sedekah jariah yang akhirnya dapat menyumbang kepada penjanaan ekonomi ummah dalam skala yang besar.

Kredit: https://beanahomequran.com/5-kuasa-sedekah-ramai-tak-tahu-no-3-paling-power/

Ada kisah di sebalik sedekah ni.
Saya memang perasan lepas kita sedekah memang ada something pulak terjadi.
Ini kisah semalam.
Yang boleh dimemorikan sebagai Hari Ini Dalam Sejarah jugak lah.

Semalam saya order durian crepe ni.
Si bantal gebu montok berwarna kuning ni.
Dalamnya ada isi durian dan cream.
Cream tu saya tak tau lah whipping cream ke fresh cream ke.
Tak ambil tau pun.
Tau makan je.



Tetapi...
Sebenarnya saya tak makan pun durian crepe ni.
Tak pandai!
Saya cuma makan durian sahaja, buah durian.
Yang lain tu macam tempoyak, kuih, aiskrim, semua yang berasaskan durian saya tak makan.
Korang kecam saya rugi, kecam je lah.
Hahaha!

Balik kerja.. saya singgahlah umah BFF saya yang pembuat durian crepe ni.
Memang niat nak sedekah je dengan sorang akak ni.
Anaknya dah lama nak makan durian crepe.
2 pax hantar kat umah akak ni.
2 pax lagi hantar kat umah kazen saya yang tak jauh daripada umah saya.
Walaupun hanya ada 4 pax je dalam kereta, ya Allah bau durian macam apa dah.

On the way nak balik rumah tu tengok mak ada whatsapp.
Tapi fokus driving sebab nak cepat, hari dah nak beransur maghrib.
Sampai jer di rumah baru bukak whatsapp dari mak.

Rupanya ada bingka durian!!
Mak pesan takut si kakak lupa nak bagitau Ibu.
Semalam Ayah yang ambik #theIMANs di rumah nenek.


Bau macam sedap je.
Masih suam-suam kuku.
Saya try 1.
(Tak pernah-pernah ni rasa nak makan bingka durian)
Suspen tak?

Fuh!! Sedapnya lahai!
Terus makan lagi dan lagi.
3 potong terus saya makan.
Hahaha!

Sedap rupanya bingka durian ni ye.
Tapi takdelah rasa rugi sangat sebab dah nak 40 tahun baru pandai makan.
Sebab saya bukanlah peminat tegar durian sangat.
Kalau ada, makan.
Kalau tak ada, tak apa.

Begitulah kisah si bingka durian.
Mulanya sedekah durian crepe, lepas tu dapat pulak bingka durian.
Bingka durian ni pun bff mak yang sedekah 1 acuan.
Saya pulak daripada tak pandai makan terus pandai.
Berpanjangan pulak kisah sedekahnya.

Apapun..
Syukur alhamdulillah.
Makanan sedap-sedap ni memang rezeki daripada Allah kan?

Dalam rezeki kita sebenarnya ada rezeki orang lain.
Dan vice versa.
Benar kan?




 

Baru Dapat AdSense

July 29, 2021 35 Komen


Mungkin ada yang perasan kot kat sini dah ada AdSense. Hahaha!
Baru je godek² semalam.
Sebelum ni AdSense ni tak connected pun dengan kakmim.com sebab masih site yang lama dulu.
Mulanya memang tak kisah sangat pun dengan bendalah Adsense ni.
 Tapi jadi seronok juga bila baca entri blogger² tegar share tentang AdSense diorang.

Kakmim ni..
Nak mengharapkan income yang banyak tu memang taklah sebab memang tak fokus pun serious sharing.
Content ala² diari mak-mak jer.

Walau bagaimanapun...
Kakmim kagum dengan blogger yang memang dapat banyak passive income daripada blog.
Kakmim tumpang gembira tengok adik² semua berjaya dalam bidang yang diminati.

All the best semua!
Selamat Hari Khamis.
Esok Kakmim BDR balik.. hehehe.


nota kakmim: menulis apa terlintas di hati
 

27/07/2021

Segmen Renew Bloglist 2021

July 27, 2021 6 Komen


Lama dah tak join segmen yang dianjurkan oleh sahabat blogger. 
Malam ni ada free sikit bolehlah nak mengadap blog ni. 
Mudah-mudahan bolehlah merapatkan ukhwah antara blogger walaupun di alam maya sahaja.


Nama segmen, Segmen Renew Bloglist 2021, anjuran blogger Ika Shoid
Macam biasalah saya akan sertakan T&C segmen ni dulu ye. 
Manalah tau ada yang belum join tetiba rasa nak join kan?
Instructions:

1. Follow blog JJM Jari Jemari Menari &  Instagram (WAJIB) 

2. Buat entry tajuk : " Segmen Renew Bloglist 2021'

3. Letak banner di atas & link kan ke entry ini. 

4. Minta kalian like gambar di Instagram Ika untuk support ika dalam meng-review buku. 

5. Letak link entry yang sudah di publish ke ruangan komen. 



Mudah saja kan? Rupanya saya dah follow pun blog Ika Shoid ni.
Tapi rasanya jarang pulak BW ke sana. 
Maaf ye Ika.
Insya Allah lepas ni kita lepak-lepak lah ye.

Bah, bah, apa tunggu lagi.
Mari memeriahkan segmen Ika.
Yeay!!




Sambal Pelbagai Guna Warong Uncle Boy

July 27, 2021 16 Komen

Siapakah Uncle Boy?
Oh, Uncle Boy ni jiran kami
Dulunya chef bisnes sana sini di Melaya sana
Sekarang ni usahawan Grab Food dan Food Panda

Pagi tadi dia promote sambal pelbagai guna kat grup lorong kami
Saya pun grablah 1
Boleh pulak dia kata dia bagi tester je
Tak perlu bayar
Alhamdulillah.. rezeki customer tetap kot?
Hihi!

Ini dia sebotol sambal Uncle Boy

Macam-macam boleh dibuat dengan sambal ni
Paling best goreng nasik la kan?
Goreng mee ke
Nak tumis bendi ke, terung ke
Buat ayam sambal ke
Telor sambal ke
Kuih Doraemon ke
Macam-macam menu berlegar-legar di fikiran saya dah


Maka terjadilah ayam sambal
Presentation mungkin tak menarik
Tapi rasanya sangat menarik!

Dah ada yang memudahkan, buat apa susah-susah ye tak?
Lepas je si Abang ambik sambal ni dari rumah Uncle Boynya
Saya terus mulakan projek di dapur
Basuh-basuh ayam
Then lumur ayam dengan serbuk kunyit dan garam
Goreng sekejap
Dan tumis je sambal Uncle Boy
Pergh! Mantap!

Makan dengan nasik lemak pun man-tul ni
Dibaca: mantap-betul

Signature jiran saya ni asam pedas melaka
Sedap sangat terubat rindu nak makan asam pedas di Melaka sana
Selain tu nasi beriani, mee jawa, char kuey tiaw
Nasi lelapan sambal tomat
Memang padu!
Oh ya, gravy western pun sodap!

Berjiran dengan chef hebat pun rezeki jugak kan?
Rezeki dapat order makan sedap-sedap
Hihihi!

Kalau tengok rider Grabfood atau Food Panda lalu-lalang di lorong kami
Kemungkinan jiran-jiran order dari Grab atau Panda
Ataupun rider ni ambik dan tunggu order di rumah Uncle Boy
Meriah!

Orang Kuching!
Mun nak try air tangan Uncle Boy
Boleh search di Grab Food: Warung Uncle Boy - Samariang Aman
Mun sik nyaman, padah jak..
Mun nyaman, order agik nak oo?
Cheers!


 

Pengalaman Membeli Emas Public Gold Secara EPP

July 27, 2021 20 Komen


Hari tu dapat call dari unknown number.

Unkown number: Hello, kamek dari J&T.
Me: Kitak di luar rumah kah?
Unknown number: Aok.
Me: Ok, ok, sekejap.

Saya blur sekejap. 
Sebab masa tu baru je order barang takkan terus sampai.
Cepat-cepat suh Abang ambik barang dari rider di luar.
Bila dah tengok parcel barulah tau.
Akhirnya sampai juga barang yang dah lama ditunggu.
Mulanya saya dah give up dah sebab lama sangat kan?
Dekat nak sebulan jugak baru dapat dinar dari Public Gold ni.
Sampai lupa dah.

Dinar pertamaku dari Public Gold (PG)
Saya beli guna kaedah EPP.
Thank you Any, my uni bff yang introduce me!

Saya mula menyimpan secara ansuran ni dari tahun lepas.
Bulan 4 hari tu kiranya cukuplah ansuran 10 bulan.
Setiap bulan tranfer je nilai ansuran kita ke akaun PG.
Mudah je, semuanya hanya di hujung jari.
Lepas tu commit lah membayar sampai selesai.
Bila beli secara EPP ni, 
bila dah cukup haul tu kita kena ambik (keluarkan) dinar kita ni.
Jangan risau, memang ada admin PG yang boleh kita deal.
Mula-mula buat secara online dulu.
Kemudian bayar insuran dengan postage.
Online jugak.
Lepas tu admin PG akan call untuk confirmkan alamat kita.
Macam tu jer.

Sekarang trend saving emas dah jadi kebiaasaan selain saving RM di bank.
Yang bestnya bila terjebak dengan emas ni kita automatically jadi alert dengan harga pasaran emas.
Harga emas drop, mulalah usha-usha website PG.
Bukan nak beli aksesori, tapi nak cari peluang saving emas fizikal ni ha.

Tahukah anda di Public Gold kita berpeluang memiliki 1 Dinar / GoldBar 10 Gram secara EPP10 (Easy payment purchase)?
 Lock harga masa promosi & bayar harga yang sama 10 bulan seterusnya.
Ertinya, kita ada komitmen selama 10 bulan, contohnya RM110 setiap bulan. Insya Allah mampu kan?

 Kenapa saya suka kaedah EPP?

✅ Pupuk diri konsisten simpan emas
✅ Harga kekal sama hingga habis bayar
✅ Cara kutu moden. Habis bayar reward dapat emas! 

 Apakah kelebihan menyimpan emas secara EPP?

 ✅ Bila ada komitmen, baru duit lekat untuk buat simpanan. Orang lain bayar hutang bank, kita bayar EPP aset emas! Bijak gitu
 ✅ Sesuai untuk orang yang baru nak merasai pengalaman menyimpan emas. Lepas ini pasti nak buat EPP emas yang lebih besar gramnya! 
 ✅ Peluang mengumpul aset emas secara konsisten dengan bajet tetap setiap bulan.

Tapi.
Ada tapinya.
Selain kaedah EPP, 
ada juga kaedah lain untuk membeli emas di PG ni.


Kita juga boleh menyimpan secara GAP.
Atau Gold Accumulation Program.
Kaedah GAP ni kita cuma perlu ada modal minimum RM100 je untuk aktifkan akaun GAP kita di PG.
Macam bank jugak kan, 
nak bukak akaun kena masukkan certain amaun dulu.
Lepas tu, kita boleh la start saving setiap bulan.
Kalau emas drop boleh lah simpan lebih sikit.
Begitulah.
Amaun yang kita saving tu bersamaan nilai gram emas ye.
Jika saving dah berkilo-kilo emas tu, (wow!)
dah bolehla nak usha emas aksesori di PG.
Nak cairkan ke tunai pun boleh je.
Nak simpan je di akaun PG tu pun boleh.
Nanti harga emas naik, ataupun dah cukup target, bolehlah jual.
Manyak untung woo!

Itu pemahaman dari saya yang bukan dealer PG ni.
Saya user biasa je ye.
Niat nak buat saving je sikit-sikit.
Bukan apa, kalau saving di bank,
mudah je nak withdraw bila-bila masa bila kesuntukan.
Bilanya nak menggunung duit di bank tu kalau asyik withdraw.
At least simpan emas fizikal ni insya Allah boleh la.
Tapi simpanan RM di bank pun perlu jugak.
Hidup ni kena ada strategi.
Kena ada plan A, plan B.

Oh, ya!
Ada 1 lagi kaedah membeli emas di PG ni.
Iaitu secara Outright Purchase (OP).
Kaedah ni macam biasa la.
Kalau kita ada selonggok duit yang tak tau nak buat apa,
beli la emas fizikal tu secara tunai.
Ada orang tak suka pakai aksesori banyak-banyak.
Daripada beli gelang, rantai tak dipakai baik beli dinar.
Begitulah.

Simpan, simpan jugak emas.
Kalau dah perlu dibayar zakatnya, silalah bayar ye.
Part zakat kenalah refer ke jabatan agama negeri masing-masing.
Setiap negeri tak sama pengiraan pembayaran zakat emasnya.
Jangan lupa ya!

Ingat!
Hidup kita ada pilihan.
Hidup kita juga perlu ada strategi.
Bermulalah dari sekarang.
Ingat kata-kata dari Mak Cella ni.
Sakit pun kena pakai duit.
Nak beli ubat, nak pergi check hospital.
Begitulah.






 

26/07/2021

Menu Hari Raya Haji 2021

July 26, 2021 18 Komen

Hari tu masa hari raya haji alkisahnya saya tak merendang. 
Selalu mesti jer merendang kerana favourite Encik Suami kan?
Kali ni saya mengambing pulak. Hihihi. 
Buat kari kambing untuk makan bersama nasi arab. 
Pes nasi arab kali ni saya order dengan member masa sekolah dulu sebab selalu tengok dia post kat FB dia, so why not kan kita try? 

Ini dia packagingnya. Local product. Berasnya tak sampai 500 g pun 1 pack ni.

Rupanya pes ni dia sertakan sekali dengan rempah perapan ayam Mendhi. 
Tapi saya tak buat pun ayam tu. 
Sebab nak makan dengan kari kambing kan?
 Pelik tak nasi arab makan dengan kari? Haha! 
Itulah saya, sesuka hati je kalau bab makanan ni.

Satu lagi pes ni kita kena 'beraksi' sedikit.
 Bukan macam pes yang saya selalu pakai just masukkan pes dalam air sampai mendidih sebelum masukkan beras. 
Guna pes ni kita kena follow rule memasak macam biasa, kena tumis dulu rempah 5 sekawan, tumiskan rempahnya baru masukkan air sebelum boleh dimasukkan beras.

Jadilah santapan kami anak beranak.
Boleh la hantar nasi arab dan kari kambing kat umah mak, mertua dan umah nenek.

Nasi arab dan kari kambing.

Papadom dom dom.

Ketupat lemak masin dan lemang.

Kek Lumut dan Kek Batu Marmar. 
Kek Batu Marmar tu kes hari raya hari tu yang saya simpan di freezer.

Itu jer koleksi menu kami anak-beranak hari raya haji tahun ni. 
Di Sarawak ibadah korban tidak dilaksanakan, semuanya ditangguhkan.
 So memang tak rasa hari raya korban pun.
Kalau tak mesti ada makan sup daging korban yang fresh. 
Tahun ini yillek.

Nasib baiklah solat raya boleh di masjid tapi tak ramai kata Encik Suami. 
Masa raya aidil fitri hari tu lagi ramai katanya di masjid kat taman kami ni.

Untuk lipatan sejarah pandemik,
 2 hari sebelum raya haji, ada 2 buah kampung yang bersebelahan kampung nenek yang diPKPDkan kerana menularnya varians delta di situ.
 Risau jugak kampung nenek kena PKPD tapi alhamdulillah kampung nenek tak kena. 
Tapi dapat jugaklah tengok khemah-khemah SJR yang berkampung di situ.

Ini jer gambar raya haji 2021.
Itu pun menyempat dalam kereta. 
Raya haji tahun lepas lagi meriah. 
Hmm..


Terung Masak Kicap Pedas

July 26, 2021 23 Komen

Saya bukanlah peminat terung. Saya cuma makan terung masak sambal je. Tapi entah kenapa hari tu teringin nak makan sayur terung. Tapi takmo terung sambal. Teringat dulu masa kecik-kecik nenek selalu buat terung masak kicap. Tapi biasalah masa tu tengok je lah. Masa kecik dulu takde istilah sayur dalam menu harian saya. Rasanya bila dah sekolah rendah di tahap 2 baru reti makan sayur kot. Ini kali kedua dah buat terung masak kicap pedas ni. Mula-mula try hari tu buat sebiji je. Kikiki. Ye lah untuk makan malam kan? Kang tak abis, membazir pulak. Yang sikit itulah yang sedap. Encik Suami pun beria makan. Saya ingatkan dia tak makan sebab tu jugak buat sebiji je. Hahaha!

Kali ni saya buat 3 biji terung pulak. Takmo menyesal atau berebut ketika makan kan? Basuh terung, potong serong anggaran ketebalan sederhana, rendam dengan air garam, tos dan goreng. Lebihan minyak menggoreng terung tu nanti bolehlah digunakan untuk menumis sambalnya. Kalau terlalu banyak bolehlah buang atau simpan.

Ni bahan untuk sambalnya, bawang merah, bawang putih, cili padi atau cili tomyam (cili yang orang selalu tumbuk masuk dalam tomyam tu) dan ikan bilis. Saya malas nak tumbuk so guna chopper je.

Macam ni lah rupanya. Malangnya lupa ambik gambar masa menumis. Mula-mula goreng ikan bilis guna lebihan minyak menggoreng terung tadi. Kalau suka banyak, letaklah banyak. Bila dah garing, ketepikan. Tumis bahan-bahan sambal tadi pulak. Bila sambal dah masak dan naik minyak masukkan kicap manis, kicap masin dan sedikit air. Masukkan mushroom seasoning dan ikan bilis tadi. Last sekali baru masukkan terung yang kita dah goreng tadi!

Tada!! Presentation failed kan? Nampak hitam je tapi hitam itu menawan tau, sedap dimakan bersama nasi panas. Berpeluh-peluh makan kalau memang pedas melampau-lampau. Hihi!

Begitulah, masak simple je. Ayah dan Ibu je makan terung ni. #theIMANs macam biasa takde sayur pun takpe.

 

25/07/2021

Harvey Norman 4-day Sarawak Sell-out

July 25, 2021 10 Komen

Tujuan ke Viva City kerana ni jugaklah.

Manalah tau ada offer untuk tablet. Tapi cerita sedih, sik ada! Laptop & PC jer banyak offer.

Tapi.. terpegun seketika. Tertarik dengan offer ni.

Hp Chrome Book. Boleh lipat 360 degree untuk tranform ke tablet mode. Dulu memang tercari-cari jugak Chrome Book ni. Tapi bila dikenangkan pro & kontranya, Chrome Book ni dah macam laptop jugak dah tapi kena guna Google Apps je lah. Pastu tak boleh nak bawak ke sana sini macam tablet. Nasib baik saya jenis yang tak mudah tergoda kan?

 Kesimpulannya.. tak beli.
 Bye Chrome Book. 
Tiada jodoh kita.

 

Merentas Negara di Hujung Minggu

July 25, 2021 11 Komen



Sawadikap! Cerita semalam.. kami dah selamat merentas negara.

Perkara pertama yang nak kena buat, kenalah isi perut dulu. Masuk 1 kedai ni, orang tak ramai. Ada 2 couple je kot. So kami bebas nak memilih lokasi meja.

Sesambil tunggu order sampai, kita selfie dulu buat kenangan di negara Thai. Ahaks.

Set yang biasa kami pilih, RM49.90 tapi kali ni tak pilih option ikan pun.

Tomyum Soup with Mix Seafood.. eh, tomyam campurlah sonang


Kangkung Goreng Belacan

Fried Chic Wing with Thai Sauce

Tada!!

Ini kisah kami Ibu Ayah #theIMANs semalam. Nak survey tablet untuk PDPR #theIMANs sebenarnya. Sementara diorang bermalam kat rumah nenek, Ibu Ayah ni krik krik kat rumah, baik pergi shopping mall. Lamaaaa giler tak dine in. Excited lah jugak walaupun takut-takut jugak almaklum si delta ni dah ada kat Kuching. Tapi jangan risau SOP memang kena follow selalu. Sikit-sikit sanitize tangan. Nasib tak habis sebotol sanitizer saya kerjakan.

Viva City MegaMall.. lama giler tak jejak kaki ke sini. Dari awal tahun kot tak ke sini.

Penatlah jugak lama tak membetis dalam mall kan? Tabletnya tak ada pun. Semuanya OOS nak kena order. Ipad pun sama. Nampaknya musim PDPR ni semua orang hunting tablet agaknya kan? Tapi saya booking jugak la Samsung tab yang baru itu. Hihihi. 






 

24/07/2021

Vaksin Sinovac Berkesan Terhadap Varians Delta

July 24, 2021 7 Komen

Ada kan.. certain orang yang dapat Pfizer macam bangga diri je. Orang Sarawak cakap 'berdengah'. Frontliner semua dapat Pfizer pun tak berlagak. Eh, apakehal? Hina sangat ke orang dapat Sinovac?

Syukurlah kerajaan Malaysia dah bagi vaksin free. Dulunya saya sebolehnya pun nak Pfizer tapi daripada tak dapat langsung, apa yang dulu terima je. Nanti dicop anti vaksin pulak kan? Nak memilih-milih di kala negara kita perlukan herd immunity macam ni, memang selfish lah.

Mungkin Sinovac ni dari China so orang downgrade Sinovac lah ye? Coronavirus tu pun khabar-khabarnya berasal dari China jugak. Hmm..


Sekarang Sarawak menjadi negeri yang paling top dengan varians delta pulak dah. Ini semua salah PATI daripada negara jiran lah ni. Masuk negeri orang guna jalan tikus lepas tu bawak varians yang berbahaya pulak. Geram sungguh. Bagi warganegara yang bawak masuk PATI tu better penjarakan seumur hidup je. Memang menyusahkan!



Ini petikan akhbar Harian Metro semalam.

Kuala Lumpur: Sinovac Biotech Ltd, syarikat yang membangunkan vaksin Covid-19 CoronaVac, mempertahankan keberkesanan vaksin dua dosnya, termasuk terhadap varian Delta.

Jurucakap syarikat Liu Peicheng berkata, meskipun belum ada lagi data tersedia mengenai kesan perlindungannya, kajian membuktikan keberkesanan vaksin itu di beberapa negara seperti Brazil, Indonesia, Chile dan Turki yang menggunakannya secara meluas.

"Keberkesanannya melebihi 90 peratus terhadap jangkitan parah dan kemasukan ke hospital. Kami juga melihat bahawa kadar jangkitan selepas vaksinasi sangat rendah di negara-negara ini, dan gejala yang ringan dalam kebanyakan keadaan.

"Walaupun ada penurunan dalam kesan peneutralannya, vaksin Sinovac ketika ini (CoronaVac) tetap efektif terhadap varian Delta," kata Liu, yang berpangkalan di ibu pejabat syarikat itu di Beijing, dalam jawapan bertulis kepada Bernama.

CoronaVac Sinovac, adalah vaksin tidak aktif dan antara vaksin Covid-19 paling banyak digunakan di dunia.

Namun, akhir-akhir ini terdapat kebimbangan mengenai keberkesanannya terutama terhadap varian yang lebih mudah berjangkit seperti Delta.

Pada 16 Julai lalu, kerajaan Malaysia menyatakan akan menghentikan penggunaan vaksin Sinovac di bawah Program Imunisasi Kebangsaan Covid-19 (PICK). Bagaimanapun, 14 juta dos vaksin masih tersedia untuk negeri dan syarikat swasta yang berminat, bermula bulan ini hingga September depan.

Sementara itu, mengenai keperluan suntikan penggalak, Liu berkata, walaupun penyelidikan Sinovac menunjukkan peningkatan kadar antibodi yang ketara seleps dos ketiga, syarikat itu masih mengkaji keperluannya dan prosedur lain yang berkaitan. 

"Sinovac sedang giat menjalankan penyelidikan klinikal ke atas vaksin khusus varian baharu sebagai suntikan ketiga untuk meningkatkan imuniti.

Vaksin baharu itu akan memberikan perlindungan lebih tinggi khususnya terhadap varian Gamma dan varian Delta yang mudah berjangkit.

"Selepas penyelidikan selesai, kami akan mempertimbangkan keperluan untuk mengemukakan cadangan dos ketiga kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berdasarkan penemuan tersebut," katanya.

Pengeluar ubat Pfizer dan rakannya BioNTech, baru-baru ini mengumumkan sudah memohon kelulusan pengawal selia Amerika Syarikat dan Eropah untuk menawarkan suntikan penggalak, mendakwa bahawa terdapat bukti menunjukkan individu lengkap divaksin juga berisiko besar terkena jangkitan kerana keberkesanan vaksin menurun selepas enam bulan.

Di rantau Asia Tenggara, Sinovac, pemaju dan pengeluar vaksin terkemuka di China, setakat ini sudah mengeksport lebih 150 juta dos vaksin ke negara termasuk Indonesia, Malaysia, Filipina, Thailand, Kemboja dan Singapura.

Sementara di Malaysia, syarikat China berkenaan bekerjasama dengan Pharmaniaga Bhd untuk membekalkan 14 juta dos vaksin Covid-19 secara pukal untuk anak syarikatnya, Pharmaniaga LifeScience Sdn Bhd (PLS), untuk dikilangkan di sini.

Kumpulan vaksin pertama, yang dihantar pada 27 Februari lalu, berjaya dilancarkan pada 18 Mac di bawah PICK dengan Pharmaniaga berjaya menghantar semua 12 juta dos vaksin kepada kerajaan bulan ini, lebih awal berbanding jadual. 

Setakat ini, Liu berkata, Sinovac sudah menghantar sejumlah 16 juta dos vaksin 'ready-to-fill' dan vaksin siap kepada Malaysia pada separuh pertama 2021 dan syarikat akan membekalkan tiga juta lagi dos vaksin siap serta 4.44 juta dos 'ready-to-fill' pada bulan ini.

"Kerjasama antara Sinovac dan Pharmaniaga berjalan lancar. Dengan sokongan Sinovac, Pharmaniaga telah meningkatkan kemampuannya dan vaksin yang dihasilkan telah diluluskan untuk digunakan oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA).

"Pada separuh kedua 2021, Sinovac akan terus memastikan kerjasama yang erat dengan Malaysia dan membantu memenuhi keperluan program vaksinasi Malaysia," katanya.

Katanya, berdasarkan kemampuan pengeluaran tahunan sehingga dua bilion dos, syarikat itu yakin dapat menyokong program vaksinasi di lebih banyak negara.

Kredit: Harian Metro