Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Lirik. Show all posts
Showing posts with label Lirik. Show all posts

28/03/2021

Kisah Dalam Lagu: Kasih Tak Sampai

March 28, 2021 12 Komen


Kasih Tak Sampai - Padi

Indah terasa indah
Bila kita terbuai dalam alunan cinta
Sedapat mungkin terciptakan rasa
Keinginan saling memiliki
Namun bila itu semua
Dapat terwujud dalam satu ikatan cinta
Tak semudah seperti yang terbayang
Menyatukan perasaan kita

Tetaplah menjadi bintang di langit
Agar cinta kita akan abadi
Biarlah sinarmu tetap menyinari alam ini
Agar menjadi saksi cinta kita
Berdua berdua

Sudah terlambat sudah
Kini semua harus berakhir
Mungkin inilah jalan yang terbaik
Dan kita mesti relakan kenyataan ini
Menjadi saksi kita berdua


Lama pulak tak post kisah dalam lagu kan? Actually terdengar lagu ni tadi terus teringat seseorang. Dulu seseorang ni pernah suruh saya dengar lagu ni. Dia ni memang suka express feeling dia dengan lagu. Hmm... Masa tu memanglah saya tak dengar sebab saya tak suka dia.

Memang benar kata orang.

Kalau benci seseorang jangan terlalu benci nanti kita terjatuh suka. Bila lama-lama, saya nampak kesungguhan dia, saya pun terjatuh suka. Saya cuba bagi peluang kat dia tapi something happen. Masa tu jugak saya decide jauhkan diri dari dia. Dan selepas itu semuanya menjadi sejarah. Cuma lagu-lagu dia yang tinggal kenangan. Senyum sendiri je bila dengar balik lagu-lagu nostalgia zaman dulu.

Itu je lah kot kisah kasih dia yang tak sampai. Nak cerita lebih lanjut tragis sangat kot. Biarlah saya simpan dalam hati. 

18/12/2020

Bunga Citra Lestari Feat Ray Prasetya - Aku Dan Dirimu

December 18, 2020 10 Komen

Lagu favourite Kakmim dari zaman couple dengan Encik Suami dulu sampai la sekarang. Baru-baru ni terview BCL nyanyi dengan Ray Prasetya ni. Comel pulak. Sempoi jer Ray tu nyanyi. Suara BCL tetap maintain. 



Aku Dan Dirimu


Tiba saatnya kita saling bicara
Tentang perasaan yang kian menyiksa
Tentang rindu yang menggebu
Tentang cinta yang tak terungkap

Sudah terlalu lama kita berdiam
Tenggelam dalam gelisah yang tak teredam
Memenuhi mimpi-mimpi
Malam kita

Duhai cintaku, sayangku, lepaskanlah
Perasaanmu, rindumu, seluruh cintamu
Dan kini hanya ada aku dan dirimu
Sesaat di keabadian

Jika sang waktu bisa kita hentikan
Dan segala mimpi-mimpi jadi kenyataan
Meleburkan semua batas
Antara kau dan aku
Kita...

Duhai cintaku, sayangku, lepaskanlah
Perasaanmu, rindumu, seluruh cintamu
Dan kini


notakakmim: throwback lagi lagu KLMJ.. kah kah

14/12/2020

Lirik Lagu Hebat (Tangga)

December 14, 2020 7 Komen
Nama lagi throwback kan? Tema lagu minggu ni pun lagu yang buat KLMJ je. Lagu 'Hebat' nyanyian Tangga ni pun antara lagu favourite zaman muda trang tang tang dulu. 





Tak dinafikan bila kenal jer Encik Suami memang Kakmim terus terpengaruh dengan lagu dari seberang. Sampaikan dulu Kakmim pernah ada 1 blog khas untuk download lagu-lagu Indon jer. Sayangnya blog pertama dan blog lagu Indon dulu dah kena delete!! Bahaya wo! Hahaha! Banyak rahasia. Kikiki.


Ada ke yang layan lagu Hebat ni dulu? Kakmim jangan kata lah, tak tau nak layan lagu apa time buat kerja, lagu-lagu Indon ni lah yang jadi halwa telinga.


2020 pun masih layan lagu lama ๐Ÿ˜…



Hebat - Tangga (2005)
Bagaikan tetesan hujan di batasnya kemarau
Berikan kesejukan yang lama tak kunjung datang
Menghapus dahaga jiwaku akan cinta sejati
Betapa sempurna dirimu di mata hatiku
Tak pernah ku rasakan damai sedamai bersamamu
Tak ada yang bisa yang mungkinkan mengganti tempatmu
Ooh Kau membuat ku merasa hebat
Karena ketulusan cintamu
Ku merasa teristimewa hanya...
Hanya karena (karena) karena cinta (cinta)
Kau beri padaku sepenuhnya
Buatku selalu merasa berarti
Kini ku merasa hebat
Karena kau yang membuat ku makin kuat
Jantungku bergerak cepat
Semua yang berat bisa lewat
Inikah cinta yang sejati, cinta
Melayang ku terbang berenang di awan
Tak akan kita kan lepas dan jatuh sekarang
Cinta, sang cinta, kita kan terus mencinta

Betapa sempurna dirimu di mata hatiku
Tak pernah




12/10/2020

Apokalips 1 2 3 Do Re Mi

October 12, 2020 2 Komen

1 2 3 Do Re Mi
Apa nak jadi
Alif Ba Ta A B C
Apa nak jadi
Akan terjadi
Hujan pasti berhenti

Siapa tahu lagu ni? Lagu Apokalips dendangan M.Nasir ni antara lagu favourite saya dari M. Nasir selain daripada lagu Mentera Semerah Padi.

Tapi, tahukah anda siapakah penulis lirik lagu Apokalips ni?

Lagu: Apokalips
Penyanyi : M. Nasir
Lirik : Loloq
Lagu : M. Nasir

Ya, allahyarham Loloq atau nama sebenarnya Rosli Khamis. Allahyarham Loloq ni boleh dikatakan antara legend tanah air kita dalam bidang hiburan yang banyak menyumbangkan lagu dan lirik dalam bentuk ketuhanan dan dakwah. Walaupun tidak secara straight forward tapi tersiratnya memang menjurus ke arah itu. 

Apa Yang Menariknya Lagu Apokalips ni?

Semestinya liriknya! Liriknya tak straight forward, puitis. Dia macam nak menegur, tapi berlapik. Nak bagi nasihat, tapi beralas. Macam nenek moyang kita dulu lah, nak bagi nasihat tapi masih sempat berpantun.

Interpertasi lagu Apokalips ni dari kaca mata seorang blogger Fairuz Hafeez

1 2 3 Do Re Mi
// Kita manusia selalu berfikir tentang duit & hiburan

Apa nak jadi
Alif Bata A B C
// Kita meminggirkan al-Quran dan juga ilmu yang bermanfaat

Apa nak jadi
Akan terjadi
// Qada & qada

Hujan pasti berhenti
// Alam mengikut peredaran yang telah ditentukan
// Hujan sebagai lambang rahmat yang pasti ada penamatnya

Ada masanya aku suka berteman
// Solat berjemaah & segala aktiviti bermasyarakat

Ada masanya aku suka bersendiri

// Solat tahajud, solat taubat, muhasabah diri
Ada masanya aku suka berjalan
// Menziarahi & bergerak mencari ilmu / rezeki / sahabat / hiburan

Ada masanya aku suka berehat
// Rehat dan tidur – itulah had kita sebagai makhluk yang pasti penat

Ada masanya engkau suka berteman
Ada masanya engkau suka bersendiri
Ada masanya engkau suka berjalan
Ada masanya engkau suka apa yang ku suka
// Kita semua sama, “bebas” melakukan apa yang kita suka dengan izin Allah.

Hidup dan nasib roler koster
// Roler koster – permainan yang mengujakan, kadang kita rasa takut, kedang kita rasa seronok. Begitu juga aras kebahagian dan rezeki kita, kadang ada, kadang tiada. Jika mahu thrill yg lebih menguja silakan pilih roler koster yg lebih mencabar, jika tidak pilih saja yg layaknya untuk kanak-kanak.

Susah dan senang bersilih ganti
// Alif Laam Miim,[1]. Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan:”Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi?[2]. Surah Al-’Ankabut, ayat 1 & 2

Bila-bila boleh naik dan turun
// Kita tidak tau apa nasib kita maka ingatlah 5 perkara sebelum 5 perkara.

Apokalips x 4

1 2 3 Do Re Mi
Apa nak jadi
Alif Bata A B C
Apa nak jadi
Akan terjadi
Hujan pasti berhenti

Ada masanya kita suka berteman
Ada masanya kita suka bersendiri
Ada masanya kita suka berjalan
Ada masanya kita suka

#notakakmim: suka baca lirik lagu dan memahami apa yang nak disampaikan, especially lagu-lagu zaman 80-an dan 90-an


28/11/2019

Kisah Dalam Lagu - Stay The Same

November 28, 2019 2 Komen
Pagi ni time nak ke ofis dengar lagu Stay The Same by Joey McIntyre di Kool.fm. Perghh... KLMJ terus beb. Lagu ni ialah lagu favourite masa lepas SPM tahun 1998 dulu. 

Masa lepas SPM dulu ialah zaman kegemilangan MIRC Kakmim. Hahahaha. Kakmim ni hantu chatting tau tak? Zaman tu manade FB lagi, masa tu YM je ada dengan MIRC. So kalau tak lepak YM, lepak di channel #petrajaya di mirc. Server dalnet kot kalau tak silap. Hahahaha. Giler lah.

So zaman tu memang ramai member chatting. Ada yang jumpa, ada yang tak pernah jumpa. Ada yang jumpa dan kawan sampai sekarang pun ada, ada yang lost contact. Biasalah zaman BBNU walaupun zaman tu manada up sangat pun.

Kenapa suka lagu si 'Joe makan tayar' ni? Biasalah masa chatting tu memang ada beberapa member yang kita favor. Nak kata bercinta idok lah tapi suka lah chatting. Kekadang ada jugak la calling-calling. Tapi serius memang tak sampai declare couple ke bercinta ke. 

Antara topik chat kitorang masa tu ialah lagu kegemaran lah. Dan masa tu lagu si Joe ni memang up lah. Kami beberapa orang memang suka lagu ni. Liriknya takdelah cintan-cintun sangat. Nak kata motivasi pun ada.

Dan lagu ni teruslah menjadi favourite masa masuk matrix. Masa matrix pulak, kami member-member chat ni membawa haluan masing-masing. Ada yang dapat matrix jugak, ada yang terus dapat masuk U. Dan kami masih contact lagi. Bila dah kurang chatting, kami sambung pula guna medium mel siput. Hahahaha. Tau medium mel siput? Tulis surat la!! Hahahaha. So masa matrix memang jadi habit balik jer kelas check inbox di bawah blok hostel. Hihihi. Excited tau!. Email pun main jugak kekadang kalau ada free set time masuk MIRC sama, selalunya weekend lah. Nasib lah masa matrix dulu Kakmim jumpa dormmate yang suka chatting jugak. Hahahaha.

Syok sungguh zaman study dulu. Takde pulak rasa depress. Term depress pun tak pernah tau. Stress jer tau tapi rasanya happy je. Hahaha.

Stay The Same _ Joey McIntyre
Don't you ever wish

You were someone else
You were meant to be
The way you are exactly
Don't you ever say
You don't like the way you are
When you learn to love yourself
You're better off by far
And I hope you always stay the same
'Cause there's nothing 'bout you I would change
I think that you could be

Whatever you wanted to be
If you could realize
All the dreams you have inside
Don't be afraid
If you got something to say
Just open up your heart
And let it show you the way
Don't you ever wish

You were someone else
You were meant to be
The way you are exactly
Don't you ever say
You don't like the way you are
When you learn to love yourself
You're better off by far
And I hope you always stay the same
'Cause there's nothing 'bout you I would change
Believe in yourself

Reach down inside
The love you find will set you free
Believe in yourself
You will come alive
Have faith in what you do
You'll make it through
Oh,
Don't you ever wish

You were someone else
You were meant to be
The way you are exactly
Don't you ever say
You don't like the way you are
When you learn to love yourself
You're better off by far
And I hope you always stay the same
'Cause there's nothing 'bout you I would change
Don't change

Dan tau tak part mana yang Kakmim suka? Part ni laaa...

 Believe in yourself
Reach down inside

The love you find will set you free
Believe in yourself
You will come alive
Have faith in what you do
You'll make it through
Oh, 

Rasa termotivated sangat bila part tu. Dengan si Joey tarik suara dia lagi. Hihihi... 

Rasanya setiap orang mesti ada kisah di sebalik lagu kan? Contohnya bila dengar lagu ni, teringat kisah ni, dengar lagu tu, ada lah kisah tu. Kan? Kan?

Yang baca entri ni jom lah buat 1 entri kisah di sebalik lagu pastu tag Kakmim. Eh, camne plak nak tag kat blog, komen je nanti Kakmim baca & komen balik. Hihihi. Nak tempek gambar macam kat bawah ni pun Kakmim okay jer.




25/04/2019

Semua Tentang Kita

April 25, 2019 4 Komen
Sesambil bloghopping pagi ni sesambil tu juga dengar Youtube, saja layan lagu-lagu lama. Tetiba randomly kuar lagu Peterpan. KLMJ sangat. Dulu time masih belum jadi mak orang, belom jadi isteri orang memang suka sangat lagu Peterpan. Siap beli CD lagi. Semua lagu Peterpan pun saya tau. Hahahaha.

Sapa yang minat lagu Indon dulu?? Hahaha.

Saya sejenis yang suka lagu Indon masa masih single dulu. Dapat lagi ex-boifren (Mr Husband) pun gilakan lagu Indon jugak. Memang melanun jer lah kerjanya kami 2 orang. Asal ada lagu baru je kitorang share. Macam berlumba-lumba je sapa yang jumpa lagu baru dulu. Hahaha.

Banyak lagi band dari Indon yang jadi kegilaan kami, Gila lagunya je lah, artisnya tak berapa nak kenal, tau nama band je. Boleh pulak gitu kan? Nasib lah.

Antara lagu Peterpan yang saya suka, lagu Semua Tentang Kita kat bawah ni. Hmm... 


Waktu terasa semakin berlalu
Tinggalkan cerita tentang kita
Akan tiada lagi kini tawamu
Tuk hapuskan semua sepi di hati

Ada cerita
Tentang aku dan dia
Dan kita bersama
Saat dulu kala

Ada cerita
Tentang masa yang indah
Saat kita berduka
Saat kita tertawa

Teringat di saat
Kita tertawa bersama
Ceritakan semua tentang kita




Sebenarnya.. semualah saya suka lagu diorang ni.

22/04/2019

Hael Hussaini & Dayang Nurfaizah Bercinta Ke?

April 22, 2019 5 Komen
Bersemut sungguh.. Macam 10 buah lori gula tumpah.. Auww ๐Ÿ˜๐Ÿ’•



Tengok gambar jer pun dapat rasa ada something di antara mereka. Semoga berjodoh lah HH & DN.



Single HH yang baru pun macam lagu tengah angau jer. Hihihi. Preparation untuk big day ke? Hihihi.



Jom kita layan lirik lagu Hari Ini by Hael Hussaini. Katanya lagu ni sambungan lagu Haram & Hajat ๐Ÿ˜

Hari Ini - Hael Hussaini

Ditetapkan hari ini kau ku miliki
Digenggam erat tangan jangan kau lepasi
Dan tiba masanya untuk kita
Melangkah bersama-sama
Di hari ini kau ku cintai
Moga kan selamanya abadi sejati
Di hari ini aku lelaki
Di samping wanita yang ku gelar isteri
Ditatap erat wajah jangan kau tangisi
Dan tiba masanya untuk kita
Melangkah bersama-sama
Di hari ini kau ku cintai
Moga kan selamanya abadi sejati
Di hari ini aku lelaki
Di samping wanita yang ku gelar isteriHingga ke hari ini selamanya
Biar sampai ke hujung usia
Di hari ini kau ku cintai
Moga kan selamanya abadi sejati
Di hari ini aku lelaki
Di samping wanita yang ku gelar isteri
Janji ku pada mu
Hari ini kau milik ku
Ditetapkan hari ini kau ku miliki

31/01/2019

( OST PUJAAN HATI KANDA ) AMANDA - IPPO HAFIZ ( OFFICIAL LYRIC VIDEO)

January 31, 2019 0 Komen




OST #pujaanhatikanda semua best!
Ippo Hafiz King of OST buat lagu memang tangkap leleh
Sejak Teman Lelaki Upahan dulu dah mula jatuh cinta dengan lagu Ippo

Dalam ceta PHK ni lagu Amanda, manis bersemut sangat
Lagu yang dia buat untuk anak angkatnya
Bestnya jadi anak Ippo... dapat lagu khas dari papa


Ippo Hafiz - Amanda

Kau hadir dalam hidupku
Tuhan temukan ku denganmu
Saat manis yang telah terukir
Tenang hatiku melihat mu

Sayang dengarlah
Buah hati papa
Untuk kamu
agar kau selalu denganku

Papa sayang cinta
Jadi lah yang paling indah
Buat tuhan ku bersyukur
Kerna dikurniakan cahayamu

Oh temankanlah aku
Hiasi puisi tentang cinta kita
Mata yang terlukis surgawi
Anugerah sempurna darimu
Buat si comel ku

Bila jauh
Ku tak menentu
Cinta hati memanggil pulang
Dan bertapa ku bahagia
Menjadi apa pun
Dirimu tetap indah

07/04/2015

Mocca - Hanya Satu (OST. Untuk Rena)

April 07, 2015 0 Komen
Tetiba rasa nak layan lagu lama
Teringat zaman single dulu
Dengar lagu ni dalam #kelisabiru
Auww..
#klmj ler pulak



 Mocca - Hanya Satu (OST. Untuk Rena)
============================

Hanya satu pintaku
Tuk memandang langit biru
Dalam dekap seorang ibu

Hanya satu pintaku
Tuk bercanda dan tertawa
Di pangkuan seorang ayah

Apabila ini
Hanya sebuah mimpi
Ku selalu berharap
Dan tak pernah terbangun

Hanya satu pintaku
Tuk memandang langit biru
Di pangkuan ayah dan ibu

Apabila ini
Hanya sebuah mimpi
Ku selalu berharap
Dan tak pernah terbangun

Hanya satu pintaku
Tuk memandang langit biru
Dalam dekap ayah dan ibu

19/03/2015

Download lagu Angin Kencang [OST Teman Lelaki Upahan]

March 19, 2015 0 Komen
Jom.. jom.. mai kita mendownload lagi
Kali ni lagu Noh Salleh pulak
Klik jer link tu
Pastu kat web tu klik button DOWNLOAD


Download lagu Angin Kencang - Noh [ OST Teman Lelaki Upahan ].mp3




Angin Kencang - Noh Salleh

Dalam silauan cahya
Membatas pandangan mata
Namun jelas ku lihat kamu
Biarpun ku sedar kau kian jauh
Tinggalkan aku yang rapuh

Angin kencang membawa kau
Jauh ke sana
Kau hilang terus tanpa khabar
Tidur malam ku mimpi indah ingat kamu
Ku merindui kamu

Apa yang ku fikirkan
Ini lah penyiksaan
Biarpun beribu tahun
Dan namun kau sentiasa di hatiku
Menuai senyuman mu