Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Kisah Dalam Lagu. Show all posts
Showing posts with label Kisah Dalam Lagu. Show all posts

15/07/2021

Kisah Dalam Lagu: Miss You Like Crazy

July 15, 2021 4 Komen


Baru-baru ni saya terdengar si anak dara saya, Iman menyanyi lagu Welcome To The Black Parade (My Chemical Romance). Terkejut beruk jugak Ibunya ni macam mana si anak tau lagu zaman Ibu dulu.

Ibu: Macam ne kitak tauk lagu ya?
Iman: Kamek dengar dari Youtube.
Ibu: Ya lagu zaman Ibu masa muda-muda dolok ya.
Iman: Haih? Hahaha!

Harap-harap boleh la faham bahasa Sarawak ni sikit-sikit kan? 

So bila lepak-lepak anak beranak lepas makan malam saya bukalah cerita si kakak tau lagu zaman Ibu ni dengan si Ayah. So kami pun mulalah #throwback lagu-lagu dulu-dulu.

Macam-macamlah lagu boyband yang keluar. Si anak tukang dengar je lah sambil gelak-gelak tengok si ayah dan ibu bergaduh-gaduh main teka lagu.

1 lagu yang saya pun tak ingat tapi Encik Suami ingat ialah lagu dari The Moffats ni. Lagu ni masa saya form 5 rasanya. Encik Suami ingat sebab BFF dia zaman kolej dulu memang pagi petang siang malam dengar lagu ni. Siap ada kaset lagi. Tau tak lagu apa? Miss You Like Crazy! Hahaha! Saya pun tak ingat dah lagu ni. Tapi seronok jugak dengar lagu-lagu lama ni. KLMJ sungguh!



"Miss You Like Crazy"

I used to call you my girl
I used to call you my friend
I used to call you the love
The love that I never had
When I think of you
I don't know what to do
When will I see you again
[Chorus:]
I miss you like crazy
Even More than words can say
I miss you like crazy
Every minute of every day
Girl I'm so down when your love's not around
I miss you, miss you, miss you
I miss you like crazy
You are all that I want
You are all that I need
Can't you see how I feel
Can't you see that my pain's so real
When I think of you
I don't know what to do
When will I see you again
[Chorus]

 

Masa kami search lagu ni di Youtube, ada version tahun 2020 di aman adik-beradik ni dah 'senior'. Haha! Kalau saya pun dah 40 tahun ni rasanya adik-beradik Moffats ni pun lebih kurang gitu jugaklah kot. Dalam lingkuangan 40-50an. Tapi nice jugaklah muzik dia sekarang, bak kata Encik Suami, lebih matured.


Beza dulu dan sekarang. 

28/03/2021

Kisah Dalam Lagu: Kasih Tak Sampai

March 28, 2021 12 Komen


Kasih Tak Sampai - Padi

Indah terasa indah
Bila kita terbuai dalam alunan cinta
Sedapat mungkin terciptakan rasa
Keinginan saling memiliki
Namun bila itu semua
Dapat terwujud dalam satu ikatan cinta
Tak semudah seperti yang terbayang
Menyatukan perasaan kita

Tetaplah menjadi bintang di langit
Agar cinta kita akan abadi
Biarlah sinarmu tetap menyinari alam ini
Agar menjadi saksi cinta kita
Berdua berdua

Sudah terlambat sudah
Kini semua harus berakhir
Mungkin inilah jalan yang terbaik
Dan kita mesti relakan kenyataan ini
Menjadi saksi kita berdua


Lama pulak tak post kisah dalam lagu kan? Actually terdengar lagu ni tadi terus teringat seseorang. Dulu seseorang ni pernah suruh saya dengar lagu ni. Dia ni memang suka express feeling dia dengan lagu. Hmm... Masa tu memanglah saya tak dengar sebab saya tak suka dia.

Memang benar kata orang.

Kalau benci seseorang jangan terlalu benci nanti kita terjatuh suka. Bila lama-lama, saya nampak kesungguhan dia, saya pun terjatuh suka. Saya cuba bagi peluang kat dia tapi something happen. Masa tu jugak saya decide jauhkan diri dari dia. Dan selepas itu semuanya menjadi sejarah. Cuma lagu-lagu dia yang tinggal kenangan. Senyum sendiri je bila dengar balik lagu-lagu nostalgia zaman dulu.

Itu je lah kot kisah kasih dia yang tak sampai. Nak cerita lebih lanjut tragis sangat kot. Biarlah saya simpan dalam hati. 

15/01/2021

Kisah dalam Lagu: Doa Perpisahan

January 15, 2021 12 Komen
DOA PERPISAHAN 


Album: Satu Perjuangan (1998)
Nyanyian: Brothers


Pertemuan kita di suatu hari
Menitikkan ukhuwah yang sejati
Bersyukurku kehadap Illahi
Di atas jalinan yang suci

Namun kini perpisahan yang terjadi
Dugaan yang menimpa diri
Bersabarlah diatas suratan
Kutetap pergi jua

Kan kuutuskan salam ingatanku
Dalam doa kudusku sepanjang waktu
Ya Alloh bantulah hamba-Mu

Mencari hidayah dari pada-Mu
Dalam mendidikan kesabaranku
Ya Alloh tabahkan hati hamba-Mu
Diatas perpisahan ini

O.. uwo.. ho..

Teman betapa pilunya hatiku
Menghadapi perpisahan ini
Pahit manis perjuangan
Telah kita rasa bersama
Semoga Allah meredhoi
Persahabatan dan perpisahan ini
Teruskan perjuangan

Kan kuutuskan salam ingatanku
Dalam doa kudusku sepanjang waktu
Ya Alloh bantulah hamba-Mu

Senyuman yang tersirat di bibirmu
Menjadi ingatan setiap waktu
Tanda kemesraan bersimpul padu
Kenangku di dalam doamu
Semoga... Tuhan berkatimu

Oo.. ho.. o... 


Lagu yang bila dengar confirm nangis. Lagu ni akan mengingatkan Kakmim kenangan masa join siri kursus BTN zaman baru habis belajar dulu. Tamat saja kursus majlis kami akan ditutup dengan menyanyi lagu ni. Alahai... sedihnya nak balik ke 'pangkal jalan'. Ye lah dah seminggu makan, minum, solat, buat aktiviti bersama tetiba kena balik. Tipulah kalau masa tu takde terlekat sorang 2 'teman tapi mesra' yang berlainan jantina. Cumanya tak berjodohan je lah.


Hitam putih dalam kenangan.



05/01/2021

Kisah Dalam Lagu: Tender

January 05, 2021 17 Komen

Tender. Antara lagu favourite zaman habis SPM merangkap zaman gila IRC. (Baca: Internet Relay Chat). Bila Kakmim cerita dengan #budakkaran pasal IRC ni memang diorang takde idea langsung pun tentang ni. Dah bukan zaman mereka kan? Yang diorang tahu IG, Youtube, Twitter, FB. Itu baru zaman mereka. Kalau cerita pasal blog ni pun mungkin diorang ternganga jugak rasanya. Apatah lagi kalau cerita pasal komuniti blogger. 


Kredit: Pinterest


Apa pulak kaitan Tender dengan media sosial yang pelbagai ni? Baiklah, ceritanya begini. Dulu zaman menunggu result SPM tahun 1999 dulu Kakmim sangat suka chatting di IRC. Setiap malam confirm akan lepak di chanel #petrajaya. Ni antara chanel IRC untuk Sarawakian. Dan dari situ Kakmim kenal rakan-rakan chatters. Ada juga yang masih berkawan sampai sekarang. Ada jugak bila dah sambung belajar terus lost contact. Masa dok ralit dengan IRC tu Kakmim 'berkawan rapat' jugaklah dengan beberapa orang boyfriend. Tapi bukan pulak bercinta ye. Ada yang tak pernah jumpa, tengok gambar je. Ada jugak yang jumpa, datang beraya di rumah masa raya. Begitulah.


Masa tu takde medsos lain kot. Ada telefon rumah je. Ada jugak yang sampai call rumah tapi selalunya kitorang akan janji 'dating' kat irc je. Tak lebih dari tu.


Masa chatting tu selalunya kitorang main tuju-tuju lagu je. Hahaha! Macam boring je kan. Tapi best jugaklah sebenarnya untuk time tu, daripada main tuju-tuju lagu tu teruslah kita tau lagu yang bukan dari genre kita. Dan bila dengar je lagu tu akan ingat kat orang tu. 


Macam lagu Tender ni lah. Kalau dengar lagu Tender akan ingatlah member chatting Kakmim ni yang guna nama Malique. Tapi nama dia memang Malik pun. Kakmim dah lost contact dengan dia sejak Kakmim 'close' dengan kawan dia. Hmm.. sorry kitak. Lepas tu takde maknanya, kawan dia tu bukannya serius pun. Pernah jugak la Kakmim gugel pasal kawan dia tu, rupanya tak GOT sebab tukar course. Macam-macam.


Takpelah kita stop sampai sini dululah ye. Jom layan lagu Tender yang dinyanyikan oleh kumpulan Blur ni. Have a nice day uols!!



Tender (Blur)

Tender is the night
Lying by your side
Tender is the touch
Of someone that you love too much
Tender is the day
The demons go away
Lord I need to find
Someone who can heal my mind
Come on come on come on
Get through it
Come on come on come on
Love's the greatest thing
Come on come on come on
Get through it
Come on come on come on
Love's the greatest thing
That we have
I'm waiting for that feeling
I'm waiting for that feeling
Waiting for that feeling to come
Oh my baby
Oh my baby
Oh why
Oh my
Tender is the ghost
The ghost I love the most
Hiding from the sun
Waiting for the night to come
Tender is my heart
I'm screwing up my life
Lord I need to find
Someone who can heal my mind
Come on come on come on
Get through it
Come on come on come on
Love's the greatest thing
Come on come

31/12/2020

Kisah Dalam Lagu : Good Bye

December 31, 2020 5 Komen

Masih dalam mode untuk mengucapkan selamat tinggal kepada 2020 nampaknya. Masih belum move on lagi dengan 2020. Tak puas rasanya berada di tahun 2020, terasa macam pause sekejap 3 bulan masa PKP hari tu. Hmm..


Sebenarnya kan awal tahun hari tu Kakmim ada plan nak buat topik Kisah Dalam Lagu. Rasanya ada beberapa entri je yang menyempat. Lepas tu Kakmim 'tenggelam' lagi dan bila dah timbul balik dah tak follow pun rules yang awal tahun 2020 tu. Mungkin tahun 2021 pasni Kakmim nak start balik lah kot. 


So far rules yang Kakmim selalu follow ialah Wordless Wednesday. Mungkin 2021 akan ada Throwback Thursday yang dicetuskan dari blogger Syazni Rahim dan Kisah Dalam Lagu, cetusan idea Kakmim sendiri. 


Kakmim memang suka muzik. Suka lagu. Dan Kakmim memang banyak kenangan dan kisah di sebalik lagu. Contohnya dengar lagu ni akan ingat orang ni, dengar lagu tu akan ingat insiden tu. Macam tu lah gambarannya. 




Untuk Kisah Dalam Lagu kali ni ialah sebuah lagu dari Air Supply. Good Bye. First time Kakmim dengar lagu ni masa Kakmim form 1, tahun 1994 dulu. Lamaaaaaa gila dah tapi since hari tu memang love sangat lagu ni. Time tu perhimpunan sekolah. Sekolah kami buat perhimpunan seminggu sekali je, pada hari Selasa. Kebetulan sempena English Week masa perhimpunan mingguan tu ada lah persembahan drama muzikal dari senior form 2. Lagu yang diorang bawak hari tu lagu Good Bye ni la. Tak ingat pulak dramanya berkisar tentang apa, Kakmim cuma ingat lagunya saja.


Nak dijadikan cerita, sejak PKP hari tu, Encik Suami suka on lagu masa kami sekeluarga makan. Selalunya dia akan main muzik instrumental atau Kenny G dari Youtube. Ambik mood makan kat hotel katanya. Kah! Kah! Ye lah masa PKP kan, terkurung je tak keluar ke mana-mana. Tu yang carik idea supaya anak-anak tak rasa terkurung. Akibatnya sampai sekarang #theIMANs pun dah terbiasa, asal nak makan je request Ayah untuk on lagu hotel. Konon! Hahaha!


Di suatu malam tu, malam tadi la. Tiba-tiba lagu instrumental dari Air Supply ni berkumandang masa kami sedang makan. Tu yang Kakmim teringat zaman sekolah tu. 


I don't want to let you down
I don't want to lead you on
I don't want to hold you back
From where you might belonggg..


Terngiang-ngiang pulak lirik lagu ni. Dan terimalah Kisah Dalam Lagu zaman perhimpunan sekolah dulu-dulu.



Good Bye - Air Supply (1993)

I can see the pain living in your eyes
And I know how hard you try
You deserve to have so much more
I can feel your heart and I sympathize
And I'll never criticize all you've ever meant to my life
I don't want to let you down
I don't want to lead you on
I don't want to hold you back
From where you might belong

You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore

I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to say but good-bye
You deserve the chance at the kind of love
I'm not sure I'm worthy


notakakmim: suka masa perhimpunan sebab boleh usha senior-senior hensem! Wakakaka





21/12/2020

Koleksi Lagu Zaman Kampus

December 21, 2020 18 Komen

Hari yang tak produktif. Malasnya nak update. Schedule post masih lagi draf tak abis taip. Idea untuk post lain ada tapi malas nak menaip panjang-panjang. Lebih ke layan Youtube jer hari ni. 

So hari ni Kakmim layan 90's Boy Bands. Semuanya lagu-lagu zaman belajar dulu. Lagu dari zaman sekolah menengah sampailah ke zaman kampus.



Dan tetiba terdengar lagu Like A Rose ni. Macam terngiang-ngiang pulak liriknya tapi dah tak berapa ingat sangat. Pastu kumpulan mana yang nyanyi pun tak ingat jugak. Akhirnya mintak bantuan Pakcik Google barulah ingat!


 Like A Rose - A1

And as I look into your eyes
I see an angel in disguise
Sent from god above
For me to love
To hold and idolize
And as I hold your body near
I'll see this month through to a year
And then forever on
Til life is gone
I'll keep your loving near
And now I've finally found my way
To lead me down this lonely road
All I have to do
Is follow you
To lighten off my load
You treat me like a rose
You give me room to grow
You shone the light of love on me
And gave me air so I can breathe
You open doors that close
In a world where anything goes
You give me strength so I stand tall
Within this bed of earth
Just like a rose
And when I feel like hope is gone
You give me strength to carry on
Each time I look at you
There's something new
To keep our loving strong
I hear you whisper in my

Bila dengar lagu-lagu zaman single ni teringat pulak geng-geng masa matrik. Bestnya zaman tu duduk 1 dorm 10 orang. Macam-macam ragam dorm mate Kakmim time tu. Bila tengok gambar zaman tu terbayang-bayang pulak perangai masing-masing. Rindunya!!


Setiap seorang ada minat masing-masing. Ada yang crazy dengan David Beckham, ada yang die-hard-fan Siti Nurhaliza (time tu belum Datuk lagi), ada yang minat 'ustaz' yang 1 kuliah, ada yang minat gila Weslife, ada yang tak suka basuh baju, ada yang study sambil melalak, aarghh... macam-macamlah diorang. Gambar zaman tu banyak yang tak menutup aurat, ye lah konon nak simpan as kenangan macam tu je. Dah sekarang nak up di FB pun tak boleh sebab semua pakai baju kelawar. Padan muka! Kah kah!

17/12/2020

KISS - Because I'm A Girl

December 17, 2020 11 Komen

Tadi.. tiba-tiba.. tengah kusyuk buat kerja. Masuk mesej dalam grup Whatsapp adik-beradik. 

Si #adikno2 ni tanya sesiapa antara kami yang ingat video klip lagu yang lelaki photographer yang buta, sebab dia derma mata kat awek dia yang accidentally buta sebab terkena tumpahan bahan kimia untuk mencuci gambar di dark room.


.

Krik.. krik.


.

Tak lama lepas tu si #adikno4 bagi link Youtube ni. Maka KLMJ lah kami bersama-sama.


Silalah tonton. Sedih!




Sinopsis:

The story begins with the scene of a photographer who was taking a picture for an automobile magazine. He accidentaly took a picture of a girl who was walking across right in front of his camera. She excused politely and went away. One day, the photographer went to a salon which by accident was the the place where the girl worked at. He left his bini in the salon by accident, leaving the girl a chance to come by his workplace to return it. So she came to his studio and returned his bini. But before she left, he made her pose as a model. They found out that they shared a same passion. He was a professional photographer and she was a girl who dreamed to be a model. They became close and spent a lot of time together. He took a lot of pictures of her and published them. One day, an accident happened while she was trying to get something from a high rack in his studio. An unlid bottle of photographic product fell and spilled on her. She was immediately taken to a hospital. The chemical of the photographic product was so toxic, it damaged her eyes so bad that she was about to never be able to see again. A miracle happened, after a while being taken care in the hospital, the doctors took off the bandages on her eyes. She opened her eyes and saw the photographer's co-worker holding a celebration cake with a candle on it. The co-worker took her to his studio, but he was not there to be found. She was so sad because she loved him so much, she thought that the photographer left her. One day when she was working, the co-worker came over and showed her the magazine he published with her as the model. She remembered about the racing place where they went together before. She found him there sitting on a bench with a dog next to him and noticed that he was blind. She stand there and suddenly cried realizing that he loved her so much that he let go the most important part of his life as a photographer and a biker for her, his eyes. She was so touched knowing that he actually gave her his eyes just so she could see again.

Actually video klip ni lama giler dah. Tetiba teringat zaman Winter Sonata dulu. Memang trending lah k-drama zaman tu. Siap beli1 koleksi cd full episode lagi. Sekarang tak perlu beli dah, langgan jer Netflix sudah. Kalau tak pun tengok kat Youtube atau link yang boleh tengok secara free. Hihi!


Ehem... Atie pas tengok gitau ye nangis ke tak? Hehehe.

14/12/2020

Lirik Lagu Hebat (Tangga)

December 14, 2020 7 Komen
Nama lagi throwback kan? Tema lagu minggu ni pun lagu yang buat KLMJ je. Lagu 'Hebat' nyanyian Tangga ni pun antara lagu favourite zaman muda trang tang tang dulu. 





Tak dinafikan bila kenal jer Encik Suami memang Kakmim terus terpengaruh dengan lagu dari seberang. Sampaikan dulu Kakmim pernah ada 1 blog khas untuk download lagu-lagu Indon jer. Sayangnya blog pertama dan blog lagu Indon dulu dah kena delete!! Bahaya wo! Hahaha! Banyak rahasia. Kikiki.


Ada ke yang layan lagu Hebat ni dulu? Kakmim jangan kata lah, tak tau nak layan lagu apa time buat kerja, lagu-lagu Indon ni lah yang jadi halwa telinga.


2020 pun masih layan lagu lama 😅



Hebat - Tangga (2005)
Bagaikan tetesan hujan di batasnya kemarau
Berikan kesejukan yang lama tak kunjung datang
Menghapus dahaga jiwaku akan cinta sejati
Betapa sempurna dirimu di mata hatiku
Tak pernah ku rasakan damai sedamai bersamamu
Tak ada yang bisa yang mungkinkan mengganti tempatmu
Ooh Kau membuat ku merasa hebat
Karena ketulusan cintamu
Ku merasa teristimewa hanya...
Hanya karena (karena) karena cinta (cinta)
Kau beri padaku sepenuhnya
Buatku selalu merasa berarti
Kini ku merasa hebat
Karena kau yang membuat ku makin kuat
Jantungku bergerak cepat
Semua yang berat bisa lewat
Inikah cinta yang sejati, cinta
Melayang ku terbang berenang di awan
Tak akan kita kan lepas dan jatuh sekarang
Cinta, sang cinta, kita kan terus mencinta

Betapa sempurna dirimu di mata hatiku
Tak pernah




12/10/2020

Apokalips 1 2 3 Do Re Mi

October 12, 2020 2 Komen

1 2 3 Do Re Mi
Apa nak jadi
Alif Ba Ta A B C
Apa nak jadi
Akan terjadi
Hujan pasti berhenti

Siapa tahu lagu ni? Lagu Apokalips dendangan M.Nasir ni antara lagu favourite saya dari M. Nasir selain daripada lagu Mentera Semerah Padi.

Tapi, tahukah anda siapakah penulis lirik lagu Apokalips ni?

Lagu: Apokalips
Penyanyi : M. Nasir
Lirik : Loloq
Lagu : M. Nasir

Ya, allahyarham Loloq atau nama sebenarnya Rosli Khamis. Allahyarham Loloq ni boleh dikatakan antara legend tanah air kita dalam bidang hiburan yang banyak menyumbangkan lagu dan lirik dalam bentuk ketuhanan dan dakwah. Walaupun tidak secara straight forward tapi tersiratnya memang menjurus ke arah itu. 

Apa Yang Menariknya Lagu Apokalips ni?

Semestinya liriknya! Liriknya tak straight forward, puitis. Dia macam nak menegur, tapi berlapik. Nak bagi nasihat, tapi beralas. Macam nenek moyang kita dulu lah, nak bagi nasihat tapi masih sempat berpantun.

Interpertasi lagu Apokalips ni dari kaca mata seorang blogger Fairuz Hafeez

1 2 3 Do Re Mi
// Kita manusia selalu berfikir tentang duit & hiburan

Apa nak jadi
Alif Bata A B C
// Kita meminggirkan al-Quran dan juga ilmu yang bermanfaat

Apa nak jadi
Akan terjadi
// Qada & qada

Hujan pasti berhenti
// Alam mengikut peredaran yang telah ditentukan
// Hujan sebagai lambang rahmat yang pasti ada penamatnya

Ada masanya aku suka berteman
// Solat berjemaah & segala aktiviti bermasyarakat

Ada masanya aku suka bersendiri

// Solat tahajud, solat taubat, muhasabah diri
Ada masanya aku suka berjalan
// Menziarahi & bergerak mencari ilmu / rezeki / sahabat / hiburan

Ada masanya aku suka berehat
// Rehat dan tidur – itulah had kita sebagai makhluk yang pasti penat

Ada masanya engkau suka berteman
Ada masanya engkau suka bersendiri
Ada masanya engkau suka berjalan
Ada masanya engkau suka apa yang ku suka
// Kita semua sama, “bebas” melakukan apa yang kita suka dengan izin Allah.

Hidup dan nasib roler koster
// Roler koster – permainan yang mengujakan, kadang kita rasa takut, kedang kita rasa seronok. Begitu juga aras kebahagian dan rezeki kita, kadang ada, kadang tiada. Jika mahu thrill yg lebih menguja silakan pilih roler koster yg lebih mencabar, jika tidak pilih saja yg layaknya untuk kanak-kanak.

Susah dan senang bersilih ganti
// Alif Laam Miim,[1]. Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan:”Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi?[2]. Surah Al-’Ankabut, ayat 1 & 2

Bila-bila boleh naik dan turun
// Kita tidak tau apa nasib kita maka ingatlah 5 perkara sebelum 5 perkara.

Apokalips x 4

1 2 3 Do Re Mi
Apa nak jadi
Alif Bata A B C
Apa nak jadi
Akan terjadi
Hujan pasti berhenti

Ada masanya kita suka berteman
Ada masanya kita suka bersendiri
Ada masanya kita suka berjalan
Ada masanya kita suka

#notakakmim: suka baca lirik lagu dan memahami apa yang nak disampaikan, especially lagu-lagu zaman 80-an dan 90-an


29/03/2020

SAKIT

March 29, 2020 0 Komen
Hai!! 

Rupanya bulan Februari hari tu ada 1 entri je ek? Tak perasan pulak Kakmim. Hahaha. Memang langsung tak jenguk pun kat sini. Memang ada teringat nak jenguk tapi entahlah macam takde masa pulak kan? Hey, alasan kan?

Hmm... apa kabar semua? Macam mana hari-hari korang #stayathome ni? Tak sangka pulak kan Covid-19 ni dah seserius ni kat Malaysia ni. Kat Kuching sendiri pun dah macam nak red zone dah. Memang takut jer rasa nak keluar rumah. Sekarang sape-sape je boleh jadi carrier. Scary sangat berperang dengan musuh yang invisible ni. Hmm..

Sepanjang PKP ni Kakmim aktif kat IG je. Memang sengaja buat #foodlog semasa PKP. Untuk memori di kemudian hari nanti, kalau umur panjanglah kan? Bila dok umah memang masak jer lah kerjanya. Walaupun WFH (work from home) dapur memang tak boleh tak masuk. Biasalah ada 4 orang budak yang lasak yang sedang membesar, nak main kat luar rumah tak boleh, bila main kat dalam umah jer, boring-boring diorang cari makanan. Nak tak nak memang nak kena bagi diorang kenyang.

Dah dekat 2 minggu berkurung dalam umah ni, memang ada 1 lagu ni memang terngiang-ngiang jer di telinga ni yang selalu #theIMANs ni nyanyi. Kadang-kadang diorang tukar lirik. Sampai Kakmim pun tercari-cari jugaklah apa nama lagu yang diorang suka nyanyi tu. Rupanya lagu SAKIT. Hahaha.

Ni haa... SAKIT lah sangat telinga Ibu ni dengar diorang asik nyanyi lagu ni..

==============================================

SAKIT - YONNYBOII (feat ZYNAKAL)

Kalau kau rasa tak dihargai
Tutup la mata pegang la hati
Kalau kau rasa diri kau sunyi
Jangan bersedih
Aku disini

Walau hidupmu tumpas
Ku akan beri kerjasama..
Bangkit wahai hidup ini tak
Sempurna...

Jangan selalu bersedih
Ku juga selalu terleka
Kesilapan lama bakal jadi
Rama rama...

Tapi aku sakit bila ramai
Keji...
Sakit aku bukan dihati..
Jadi sakit aq pendam sendiri..
Rasa sakit ini tak akan berhenti...

Mergerti...
Ku terpaksa hadap walau
Penat lari..
Ku terpaksa jatuh bila
Penat diri..
Ku terpaksa hilang walau
Ramai cari

Aku lupa ingatan
Jadi tolong ingatkan
Saat luar kawalan
Jadi tolonglah pesan

Tolonglah aku kawan
Aku ni manusia
Ku buat kesilapan
Ku manusia biasa

Percayalah
Ku berpegang tangan
Jika engkau memerlukan
Jadi tolong jangan segan

==============================================

Familiar tak lagu tu? Siang malam diorang nyanyi memang bernanah jugak lah rasa telinga ni dengar berulang-ulang kali. Bukan sorang, 3 orang tau suka ulang nyanyi lagu ni. Hmmm...

Rasanya lepas ni dengar je lagu ni mesti ingatlah masa PKP menentang Covid-19 ni.

Korang pulak apa memori sepanjang PKP 2 minggu ni? Bertabahlah semua ye ada 2 minggu lagi kita kena #stayathome ni. Jaga diri semua tau! Stay clean, stay healthy, stay safe, stay at home.

Semoga Kakmim rajin untuk update lagi. Daaa~




12/01/2020

Kisah Dalam Lagu: Januari

January 12, 2020 2 Komen
Yeah.. Kisah dalam lagu yek
Aha.. Memandangkan ni bulan Januari
Tau tak lagu Januari? Lagu Indon
Penyanyinya Glen Fredly


Biasalah dulu² zaman muda anak dara
Layan lagu Indon
Lagu Januari ni adalah somebody yang introduce
Somebody yang nak jadi bf tapi tak jadi
Wakakaka
KLMJ pulak kan
Ye lah.. Dah nama kisah dalam lagu
Alkisahnya..
Dia bagi lagu ni supaya saya dengar
So kita dengar je lah dan layan

Kasihku... Sampai di sini kisah kita
Jangan tangisi keadaannya
Bukan kerna kita berbeda

Lepas tu lupa lirik
Rangkap last sekali ingat...

Kisah kita berakhir di Januari

Hahaha
Nasiblah kalau somebody tu terbaca blog ni
Kalau dia ingat, ingat la 🤣🤣🤣

Tapi rasanya tak ingat pulak kisah tu berakhir bila
Bulannya lagilah tak ingat 🤣🤣🤣🤣



Ok dah.. Esok kelas jam 8
Jom tido 😴

05/01/2020

Kisah Dalam Lagu - Cinta Ini Membunuhku

January 05, 2020 0 Komen

Cinta Ini Membunuhku.
Entah. Tetiba teringat lagu Indon ni.
Lagu ni tengah ngetop masa kami ke Bandung & Jakarta pada tahun 2008 dulu.
Kami ramai-ramai jenjalan ke sana untuk shopping kahwin time tu.
Memang tengah shopping tu asik lagu ni je yang berkumandang.

Kat sini lah baju sanding ku dibeli. Pasar Tanah Abang. Hahaha. Ada cerita pasal trip ke sini masa tu tapi kat wordpress. Dah tak ingat lagi dah username & passwordnya. URL blog pun tak sure dah. Sayang wooo..

Geng-geng yang jenjalan ke Indon time tu. Masa ni tak ingat pakai handphone apa. Mungkin Sony Ericson kot yang kaler oren tu. Tapi masa nak ke sini saya siap beli digicam Sony lagi. Masih lagi tersimpan Sony Digicam yang slim & kecik tu. Gila kau beli semata-mata nak ke sini. Tapi dulu memang saya suka ambik gambar pun, ye lah kata blogger tegar kan. Kui kui kui.

Cinta Ini Membunuhku - D' Massive 

Kau membuat ku berantakan
Kau membuat ku tak karuan
Kau membuat ku tak berdaya
Kau menolakku acuhkan diriku

Bagaimana caranya untuk
Meruntuhkan kerasnya hatimu
Ku sadari ku tak sempurna
Ku tak seperti yang kau inginkan

Kau hancurkan aku dengan sikapmu
Tak sadarkah kau telah menyakitiku
Lelah hati ini meyakinkanmu
Cinta ini membunuhku

Bagaimana caranya untuk
Meruntuhkan kerasnya hatimu
Ku sadari ku tak sempurna
Ku tak seperti yang kau inginkan

Kau hancurkan aku dengan sikapmu
Tak sadarkah kau telah menyakitiku
Lelah hati ini meyakinkanmu
Cinta ini membunuhku

Bila balik Malaysia, lagu ni pun meletops jugak kat sini. Bila dengar je lagu ni, saya dan Encik Tunang kompom gelak. Er, masa tu masih tunang lagi. Hehehe. Lucu kalau ingat sebab supir Grand Livina kami masa tu pun suka nyanyi lagu ni.

Kisah bunuh-membunuh sangat tidak real kalau nak dikaitkan dengan saya dan lagu ni cuma saya akan ingat trip kami ke Bandung dan Jakarta je kalau terdengar lagu ni corong radio. Tu jer.

28/11/2019

Kisah Dalam Lagu - Stay The Same

November 28, 2019 2 Komen
Pagi ni time nak ke ofis dengar lagu Stay The Same by Joey McIntyre di Kool.fm. Perghh... KLMJ terus beb. Lagu ni ialah lagu favourite masa lepas SPM tahun 1998 dulu. 

Masa lepas SPM dulu ialah zaman kegemilangan MIRC Kakmim. Hahahaha. Kakmim ni hantu chatting tau tak? Zaman tu manade FB lagi, masa tu YM je ada dengan MIRC. So kalau tak lepak YM, lepak di channel #petrajaya di mirc. Server dalnet kot kalau tak silap. Hahahaha. Giler lah.

So zaman tu memang ramai member chatting. Ada yang jumpa, ada yang tak pernah jumpa. Ada yang jumpa dan kawan sampai sekarang pun ada, ada yang lost contact. Biasalah zaman BBNU walaupun zaman tu manada up sangat pun.

Kenapa suka lagu si 'Joe makan tayar' ni? Biasalah masa chatting tu memang ada beberapa member yang kita favor. Nak kata bercinta idok lah tapi suka lah chatting. Kekadang ada jugak la calling-calling. Tapi serius memang tak sampai declare couple ke bercinta ke. 

Antara topik chat kitorang masa tu ialah lagu kegemaran lah. Dan masa tu lagu si Joe ni memang up lah. Kami beberapa orang memang suka lagu ni. Liriknya takdelah cintan-cintun sangat. Nak kata motivasi pun ada.

Dan lagu ni teruslah menjadi favourite masa masuk matrix. Masa matrix pulak, kami member-member chat ni membawa haluan masing-masing. Ada yang dapat matrix jugak, ada yang terus dapat masuk U. Dan kami masih contact lagi. Bila dah kurang chatting, kami sambung pula guna medium mel siput. Hahahaha. Tau medium mel siput? Tulis surat la!! Hahahaha. So masa matrix memang jadi habit balik jer kelas check inbox di bawah blok hostel. Hihihi. Excited tau!. Email pun main jugak kekadang kalau ada free set time masuk MIRC sama, selalunya weekend lah. Nasib lah masa matrix dulu Kakmim jumpa dormmate yang suka chatting jugak. Hahahaha.

Syok sungguh zaman study dulu. Takde pulak rasa depress. Term depress pun tak pernah tau. Stress jer tau tapi rasanya happy je. Hahaha.

Stay The Same _ Joey McIntyre
Don't you ever wish

You were someone else
You were meant to be
The way you are exactly
Don't you ever say
You don't like the way you are
When you learn to love yourself
You're better off by far
And I hope you always stay the same
'Cause there's nothing 'bout you I would change
I think that you could be

Whatever you wanted to be
If you could realize
All the dreams you have inside
Don't be afraid
If you got something to say
Just open up your heart
And let it show you the way
Don't you ever wish

You were someone else
You were meant to be
The way you are exactly
Don't you ever say
You don't like the way you are
When you learn to love yourself
You're better off by far
And I hope you always stay the same
'Cause there's nothing 'bout you I would change
Believe in yourself

Reach down inside
The love you find will set you free
Believe in yourself
You will come alive
Have faith in what you do
You'll make it through
Oh,
Don't you ever wish

You were someone else
You were meant to be
The way you are exactly
Don't you ever say
You don't like the way you are
When you learn to love yourself
You're better off by far
And I hope you always stay the same
'Cause there's nothing 'bout you I would change
Don't change

Dan tau tak part mana yang Kakmim suka? Part ni laaa...

 Believe in yourself
Reach down inside

The love you find will set you free
Believe in yourself
You will come alive
Have faith in what you do
You'll make it through
Oh, 

Rasa termotivated sangat bila part tu. Dengan si Joey tarik suara dia lagi. Hihihi... 

Rasanya setiap orang mesti ada kisah di sebalik lagu kan? Contohnya bila dengar lagu ni, teringat kisah ni, dengar lagu tu, ada lah kisah tu. Kan? Kan?

Yang baca entri ni jom lah buat 1 entri kisah di sebalik lagu pastu tag Kakmim. Eh, camne plak nak tag kat blog, komen je nanti Kakmim baca & komen balik. Hihihi. Nak tempek gambar macam kat bawah ni pun Kakmim okay jer.