Follow Us @soratemplates

Showing posts with label #throwback. Show all posts
Showing posts with label #throwback. Show all posts

23/09/2021

Throwback Thursday: Camping Merdeka

September 23, 2021 8 Komen

 


Gambar 3 tahun yang lepas.
Mereka acah-acah camping ealaupun hanya di carporch.
Makan pun bawak depan khemah.
Seronoknya jadi kanak-kanak.
Asal jadi pun dah happy.

Khemah ni diorang suka bawak jugak kalau staycation di hotel.
Suka nak berkhemah dalam bilik hotel.
Macam-macam je idea diorang ni.

Update entri yang lepas: 

Sambal paru dah habis!
Masa Ayah IMAN pegi tapau di kedai Nasi Lemak Ganja di Medan Selera Kubah,
Dia cal bagitau banyak lauk dah habis.


Mungkin sebab payday dan malam Jumaat kot.
Orang banyak tapau untuk sedekah.
Tapi takpelah takde rezeki paru hari ni.
Kita sungkei nasi lemak ayam berempah je.

Gambar tak sempat snap sebab balik lambat hari ni.
Sempat sediakan teh O panas je dan terus azan Maghrib.
Syukur atas nikmatNYA hari ni.
Banyak urusan setel di ofis.
Mungkin diberikan rezeki masa yang barokah dariNYA.
Alhamdulillah! 

31/08/2021

31 Ogos Negaraku Merdeka

August 31, 2021 5 Komen


Gambar 2018 ketika berkunjung ke Tugu Negara. Sengaja bawak #theIMANs jalan-jalan ke sini sempena bulan kemerdekaan. Adik-adik follow saja ke mana Ayah Ibu bawak tapi si kakak memang kagum bila sampai di Tugu Negara sebab katanya sebelum ni nampak di tv dan di buku sahaja. Bila dah di depan mata, memang dia excited. Aneh kan anak perempuan saya nan seorang ni? 

Tahun ke-2 kita merdeka tapi 'terkurung' kerana pandemik. 
Tiada memori terukir pada 31 Ogos 2021.
Apapun, syukur Malaysia masih aman.
Sayang Malaysiaku, Malaysia Prihatin.

 

12/08/2021

Throwback Thursday: Bila Agaknya Kanak-Kanak Boleh Dine-In?

August 12, 2021 19 Komen

Status di SCAG pada 11 Ogos 2021.

Seram pulak bila dapat tau kanak-kanak merupakan antara penyumbang data kes positif di Sarawak semalam. Betul jugak kan secara logiknya kanak-kanak masih tidak digalakkan keluar ke tempat awam kecuali yang pergi tadika. Yang keluar rumah sekarang ialah kita yang dewasa ni lah, pergi kerja, pergi beli keperluan rumah, pergi vaksin. Kesian budak-budak kan? Jadi mangsa keadaan pulak. Nasib baiklah #theIMANs tak merengek nak keluar berjalan-jalan ke shopping mall. Mereka masih tau dan faham Covid masih ada sekarang ni.

Memandangkan dah lama tak bawak #theIMANs ni dine in, sempena hari Khamis yang sinonim dengan Throwback Thursday, kita throwback jugaklah gambar setahun yang lepas. Masa ni Covid agak terkawal di Sarawak, even seluruh Malaysia pun macam tu jugak. Rasanya masa ni dah nak masuk PKPP agaknya, bulan Ogos tahun lepas. Masa ni si adik 2 orang first day ke tadika setelah lama 'dicutikan' tapi yang sekolah rendah belum mula sekolah lagi. Al-maklumlah first day sekolah, Ibu dan Ayah pun ambik cuti rehat semata-mata nak hantar budak-budak PASTI ke sekolah.

Breakfast di tempat kegemaran seisi keluarga, Mee Kolok Hj Salleh di Sepinang Sari, Jalan Satok.




Lama pulak tak makan mee kolok special tendon +  mee lebih ni. Over pulak kan namanya?
Tapi pekerja situ dah tau dah, tengok je muka Encik Suami, terus tau special tendon, mee lebih. Haha!


Mee kolok special ni ertinya, daging lebih, tendon lebih. 
Ada orang siap bagitau awal takmo taugeh.
Tapi kami kalau takde taugeh tak best pulak rasanya.
Sebab taugeh sendiri tu pun dah ada aromanya tersendiri.

Tendon ni apa sebenarnya?

 

[tén.don] | تيندون

Definisi : (téndon) (Bio) serat tisu yg kenyal yg menyambungkan otot dgn tulang. 

(Kamus Dewan Edisi Keempat)

 

Rasanya macam mana pulak ye?

 

Rasa kenyal-kenyal chewy tapi sangat lembut.

Sedap bagi saya.Tapi tak taulah bagi orang lain, sebab selera kita ni tak sama.


Dulu saya pernah bawak kawan dari Semenanjung menikmati mee kolok tendon ni, 
tak berapa masuk pulak akak tu. 
Mungkin sebab mee kolok Hj Salleh ni ala chinese style kot, dia kata dia Jowo tak berapa nak pandai. Hihihi.
Begitulah. 

Lepas ni nak 'pantun-pantun' sikitlah depan Encik Suami supaya dia pergi tapau mee kolok Hj Salleh pagi Sabtu ni. Hihihi!


 

29/07/2021

Throwback Thursday: Abam dan Awan

July 29, 2021 6 Komen

29 Julai 2015 - Medan Selera Kubah Ria

Gambar 6 tahun yang lalu.
Beberapa hari sebelum si bongsu dilahirkan.
Tika itu masih di bulan Syawal.
Sebab itu lah si Abam tu masih bersongkok.
Tapi tak ingat pulak dari mana nak ke mana time ni.
Yang pasti masa ni mesti baru lepas hi-tea di Medan Selera Kubah Ria. 

Geramnya tengok gambar #theIMANs masa kecil.
Masa masih bergantung sepenuhnya dengan kita.
Sekarang ni mandi, makan, minum semuanya dah sendiri.
10 tahun akan datang pasti mereka akan remaja.
Pastinya mereka akan punya citarasa sendiri.
Kisah-kisah mereka masa kecil, pasti tinggal kenangan.
Kenangan terindah yang tak mungkin dilupakan.


 

17/07/2021

Bila Dah Suka

July 17, 2021 6 Komen



Kenangan semasa menjadi pegawai pengiring untuk program keusahawanan pelajar di KL pada tahun 2016. Sukanya diorang first time naik flight. Sekarang 2 tahun dah tak ada big event, tak handle konvo, takde program weekend, adhoc program menteri turun. 

Alahai rindu!!

Dengar cerita next semester pun budak-budak mendaftar secara online. Nampak gayanya kena ready material untuk online lagilah kot. Tau tak mengajar bersemuka memang tak sama feelnya dengan online. Banyak kekangan mengajar secara online ni. Mungkin yang teori takde masalah tapi bila part hands-on memang mati kutu dah tak tau nak tolong macam mana.

UPU dah keluar dah semalam. Kalau sebelum ni musim ni lah saya akan busy 2x ganda. Henfon tak lepas dari tangan melayan whatsapp dari calon pelajar yang nak merayu lah nak tukar kolej lah nak tanya rumah sewa lah. Meriah! Masa mula-mula pegang portfolio tu weekend pun saya sanggup ke ofis. Tapi bila dah lama-lama dah steady je handle musim UPU keluar ni.

Mungkin sebab tu orang cakap macam ni kot.

Setuju ke?


 

15/07/2021

Kisah Dalam Lagu: Miss You Like Crazy

July 15, 2021 4 Komen


Baru-baru ni saya terdengar si anak dara saya, Iman menyanyi lagu Welcome To The Black Parade (My Chemical Romance). Terkejut beruk jugak Ibunya ni macam mana si anak tau lagu zaman Ibu dulu.

Ibu: Macam ne kitak tauk lagu ya?
Iman: Kamek dengar dari Youtube.
Ibu: Ya lagu zaman Ibu masa muda-muda dolok ya.
Iman: Haih? Hahaha!

Harap-harap boleh la faham bahasa Sarawak ni sikit-sikit kan? 

So bila lepak-lepak anak beranak lepas makan malam saya bukalah cerita si kakak tau lagu zaman Ibu ni dengan si Ayah. So kami pun mulalah #throwback lagu-lagu dulu-dulu.

Macam-macamlah lagu boyband yang keluar. Si anak tukang dengar je lah sambil gelak-gelak tengok si ayah dan ibu bergaduh-gaduh main teka lagu.

1 lagu yang saya pun tak ingat tapi Encik Suami ingat ialah lagu dari The Moffats ni. Lagu ni masa saya form 5 rasanya. Encik Suami ingat sebab BFF dia zaman kolej dulu memang pagi petang siang malam dengar lagu ni. Siap ada kaset lagi. Tau tak lagu apa? Miss You Like Crazy! Hahaha! Saya pun tak ingat dah lagu ni. Tapi seronok jugak dengar lagu-lagu lama ni. KLMJ sungguh!



"Miss You Like Crazy"

I used to call you my girl
I used to call you my friend
I used to call you the love
The love that I never had
When I think of you
I don't know what to do
When will I see you again
[Chorus:]
I miss you like crazy
Even More than words can say
I miss you like crazy
Every minute of every day
Girl I'm so down when your love's not around
I miss you, miss you, miss you
I miss you like crazy
You are all that I want
You are all that I need
Can't you see how I feel
Can't you see that my pain's so real
When I think of you
I don't know what to do
When will I see you again
[Chorus]

 

Masa kami search lagu ni di Youtube, ada version tahun 2020 di aman adik-beradik ni dah 'senior'. Haha! Kalau saya pun dah 40 tahun ni rasanya adik-beradik Moffats ni pun lebih kurang gitu jugaklah kot. Dalam lingkuangan 40-50an. Tapi nice jugaklah muzik dia sekarang, bak kata Encik Suami, lebih matured.


Beza dulu dan sekarang. 

08/07/2021

Throwback Thursday: Masria

July 08, 2021 23 Komen

Gambar dulu-dulu. Nampak tak tarikhnya bila? 17.6.2001

Masa ni baru tahun 2 atau tahun 1 degree, tahun millenium. Masa ni Windows Me memang glamer lah. Sampai pc saya masa tu pun pakai Windows Me. Milleniumlah sangat. Henfon pun masa tu baru nak promote sms, so sms masa tu free! Yang best kalau pakai line 017, Timecel ke namanya. 017 ke 017 sms free so memang chat je lah memanjang guna sms. Hahaha! Kenangan habis. Whatsapp memang tak wujud lagi lah, ringtone pun compose sendiri. Hahaha!

Masa ambik gambar ni tak ingat pulak sempena apa. Tapi nampak macam proper je semua makcik dalam gambar ni kan? Berbaju kurung, bertudung litup menutup aurat. Takde idea langsung sempena event apa. 

Dulu masa di kolej kediaman takdelah aktif sangat tapi join jugaklah aktiviti kolej. Akak senior dan junior 1 floor kenallah jugak. Tapi tak ramai yang masih keep in touch. Ex-room mate je masih bertegur-sapa di FB dan IG. Rindu pulak zaman study macam ni. Rutin pegi kelas balik kelas, basuh baju jemur dan angkat di ampaian, macam tu je. Dating? Eh, saya takde boifren masa di kampus dulu. Kawan-kawan je ada. Saya sombong sangat kot agaknya kan? Tapi kan rasa menyesal pulak takde boifren masa di kampus. Hahahaha!!

 

20/05/2021

Throwback Thursday: Dine In

May 20, 2021 6 Komen


 Hanya mampu throwback saja.
Gambar 2019.
Masa ni kami baru jemput si Ayah dari airport, balik bercuti.
Zaman ni zaman PJJ lagi.
Sebelum balik rumah, lepak makan-makan dulu.
Bilalah kita dapat 'bebas' macam ni lagi ek?

13/05/2021

Throwback Thursday: Birthday Imran Mudzaffar ke-7 Tahun

May 13, 2021 8 Komen

Entri yang terlewat. 
Tak dan nak buat entri masa awal puasa dulu. Dengan sibuk sekolahnya, Ibu sibuk kelas, jarang sangatlah nak update blog ni.


Tahun lepas birthday Awan masa PKP. Tahun ni masa bulan puasa pulak. 15 April 2021 masa tu kita baru je 3 hari kita berpuasa. Hari itu lah Awan atau Imran Mudzaffar ni genap 7 tahun. Dah besar dah anak ketiga Ibu ni. Dulu masa baby, Awan lah yang paling putih, paling bambam, rambut golong tapi masa keluar dia yang paling kecik antara semua adik-beradik, tak sampai 3 kilo pun.  Sekarang Awan dah darjah 1 dah. Cepat sangat masa berlalu.

Tak tempah customised cake pun. Beli je favourite cake Ibu di Taka, semestinya Chocolate Fudge. Actually saya lebih suka Choc Fudge Taka daripada yang Secret Recipe. Memang old time favourite! 


Kawan-kawan Ibu dan student Ibu panggil Awan ni 'budak suka senyum'. Hehehe. 


Semangat nak tiup lilin nan sebatang, cukup sekadar syarat je. Sebab lepas tu semua akan tiup bergilir-gilir. Hahaha. Biasalah budak-budak ni setiap bulan kena tiup lilin kalau ada birthday.


Usu diorang order cream puff. Ni bukan favourite Ibu tapi okaylah sedap jugak cream puff bakebyhawa ni.


Macam biasalah memang dah trend Ibu Ayah takde bagi hadiah masa anak-anak birthday. Selalunya kalau rasa nak shopping untuk #theIMANs kami akan beli. Tak semestinya beli masa birthday je. Sebab Ibu Ayah pun tak dibiasakan oleh nenek atok diorang dapat hadiah masa birthday. Begitulah...

 

15/04/2021

Throwback Thursday: Tentang Imran Mudzaffar

April 15, 2021 6 Komen

Hari ini 15 April ulang tahun ke-7 anak Ibu yang ke-7 tahun. Happy birthday, Imran Mudzaffar! Atau nama glamernya "Awan".


7 tahun yang lalu, 4.54 petang lahirlah Imran Mudzaffar ke dunia, tapi saat gambar ini diambil masih lagi di LR sebab tunggu katillah kot.


Hari tu ada yang tanya macam mana boleh dapat nama Awan?


Dulu-dulu masa kecik Imran ni ada pelat sikit. Dia tak susah nak sebut "R". Mula-mula tu dia bahasakan diri dia Iwan (Imran). Abang dia (Irfan) masa di taska cikgu-cikgu dan geng taska semua panggil dia "Abam'. So terlekatlah panggilan "Abam" kat abang, Iwan pulak auto tertukar jadi "Awan" di kalangan adik-beradik. Bila Idlan pulak lahir, automatik panggil dia "Alan" so semualah bermula dengan vokal A, Abam, Awan & Alan. Hehehe.


Masa di taska dulu, Awan ni cikgu panggil Dekwan dan bila Alan register taska yang sama, cikgu panggil dia Deklan. Dulu masa semua kecik, diorang 5 sepupu ni 1 taska. 2 lagi anak adik Kakmim. Memang sumber pendapatan utama taska lah anak kitorang untuk beberapa tahun tu. Hahaha. Bila dah cikgu-cikgu best, baik of courselah malas nak tukar sana-sini. Diorang dah tak stay taska bila semua dah masuk 4 tahun sebab bila 4 tahun dah hantar semua diorang ke PASTI ambik pakej pagi sampai petang. Begitulah bila mak bekerja.


2016 - sambut birthday ke-2 tahun di taska


Kek Didi & Friends


Kawan-kawan di taska.


Eh, throwback ceta taska pulak. Padahal hari ni birthday Awan. Tahun lepas pun birthday Awan masa PKP. Kitorang celebrate lambat sehari sebab tunggu Ayah dapat release order (RO) dari kuarantin. Nasib baiklah 2nd swab negative hari tu tapi lambat jugaklah RO keluar, petang baru boleh balik rumah.


Gambar birthday tahun lepas, yang disambut lambat sehari, 16 April 2020.


4 beradik ni, tahun lepas. Thanks to Google Photos. Hehe!



Al-kisahnya Awan ni paling awal 'keluar', 37 minggu dah keluar. Ingat lagi time ni sibuk dengan audit MQA, memang aktif lah ke sana ke sini, naik tangga turun tangga sebab tu lah dia nak keluar awal kot. Masa tu tempat kerja masih jauh lagi, 1 jam driving. Memang banyak faktor jugaklah kenapa Awan nak keluar awal.


Baca juga: https://www.kakmim.com/2014/05/introducing-another-iman-in-family.html


Tahun 2014 ni antara tahun yang tak aktif blog. Memang jaranglah update pasal #anakno3 ni. Kesian dia. Sekali-sekala jer kalau terasa nak update baru update, tapi di IG banyak jugak post pasal Awan ni.


Baca juga: https://www.kakmim.com/2015/04/imran-mudzaffar.html


Itulah bestnya kalau rajin update blog, semua catatan tersimpan kat blog kan? Senang nak throw back balik. 


Baca: https://www.kakmim.com/2015/04/happy-birthday-imran-mudzaffar.html

Baca: https://www.kakmim.com/2019/04/birthday-si-anak-no-3.html



2018 - birthday ke-4 tahun.


Dah nama pun Throwback Thursday, kita throwback je lah ye. Now dah tau ke camne Imran boleh jadi Awan? Hehehe.

25/03/2021

Throwback Thursday: Sakit Penghapus Dosa

March 25, 2021 13 Komen


Kisah seminggu yang lalu, hari Khamis. Tekak dah mula perit. Hidung asyik berair tapi takde hingus. Nasib baiklah BDR. Setahun tak demam wey!


Macam biasalah bila lamaaaaaa dah tak demam, sekali demam memang tak dapat dimaafkan lagi. Dengan pening kepala, sakit-sakit badan, sejuk menggigil, batuk kering, tekak sakit. Risau sangat demam di kala Kuching ni Covid 19 kes mencanak lagi. 


Nasib mak-mak walaupun demam bekalan anak-anak ke sekolah tetap kena disediakan dengan breakfast sekali. Breakfast sekali bekal paling senang ialah nasi goreng. Tapi tekak sakit takde selera nak makan nasi goreng. Lepas kakak dan abang ke sekolah, Ibu order grab je bubur ayam & laksa Sarawak. Itu jer selera orang demam. Laksa Sarawak order untuk Awan dan Alan tapi Ibu try habiskan, masuk pulak anak tekak. Mungkin sebab bau rempah yang kuat elok je untuk selera orang selsema.


Oh ya, bila demam ertinya bergejala lah kan? Maka Awan dan Alan sengaja dicutikan sesambil boleh juga temankan Ibu di rumah. Tukang ambik air pun jadilah. Tengah hari Ayah balik hantar makanan. Memang tak larat. 


Begitulah cerita orang demam seminggu yang lalu. Hingga ke hari ini masih lagi belum berapa sihat. Mungkin tak cukup rehat agaknya sejak semua #theIMANs dah mula bersekolah.


Simpan sini untuk memori 2021. Alhamdulillah 2020 memang sihat walaupun dilanda pandemik. Doakan saya ya, terima kasih semua.



18/03/2021

Throwback Thursday: Kerja Hujung Minggu

March 18, 2021 18 Komen

Naik memori tahun 2017 kat FB. Seronoknya dulu-dulu buat promosi intake bersemuka macam ni. Sekarang dah norma baharu kita dah tak bebas nak ke sana ke sini apatah lagi kalau nak bergambar pun kena ada penjarakan fizikal. Semuanya kerana Covid 19 ni lah. 


Batch masa promosi ni mendaftar Sesi Mac 2017. Semuanya dah jadi alumni sekarang. Cepat sangat masa berlalu.


Yang bestnya KPTN time ni zon Sarawak kena selepas keputusan SPM keluar. Memang timing cun sangatlah dan pancing pun banyak yang mengena. Seronok sangat dapat membantu adik-adik yang semangat nak belajar tapi result tidak seberapa. Buktinya sekarang majoriti batch ni semua dah bekerja dan ada yang menjadi pelajar Politeknik.


Masa ni masih PJJ lagi so bila Ibu work hujung minggu semua #theIMANs akan stay rumah nenek. Time ni semua kecik lagi. Hihihi. Bau pun masam ni awal pagi dah bangun tengok Ibu nak pergi work. Kenal tak yang dalam gambar? Awan, Alan & Abang. Hehehe.

 

11/02/2021

Throwback Thursday: CNY 2012

February 11, 2021 9 Komen


 Date taken: 23/01/2012

Aura tahun baru Cina kian terasa. Petang ni mesti kaum Cina makan besar kan? Tahun ni nampak gayanya tak ada budaya open house macam perayaan-perayaan yang lain sebelum ni. Tahun lepas kita masih lagi boleh beraya cina walaupun bulan Januari 2020 Malaysia dah ada kes Coronavirus. Masa tu belum lagi digelar Covid 19 lagi.


Bila tahun baru cina, saya memang ada rutin tahunan ke rumah bos. Memang setiap tahun daripada single sampailah beranak-pinak akan ke rumah bos Cina tersebut. Dah macam bapak angkat pulak lagaknya. Tak pernah gagal berkunjung ke sana setiap tahun. Tapi tahun lepas saya tak pergi visiting CNY pun even bos ni. Kawan yang invite pun saya tolak dengan alasan yang munasabah. Sebenarnya masa tu saya dah mula takut nak berkumpul ramai-ramai dah. Tapi lepas CNY tahun lepas saya sempat terbang ke KK, tak takut pulak ke? Eh, masa tu dalam flight memang kami dah mula pakai face mask dah walaupun belum dikuatkuasakan lagi. 


Gambar atas ni gambar Kakak Iman masa 3 tahun. Bulan Januari 2012 saya dah sarat mengandung si Abang. Nasib baiklah ada sangkut sorang anak perempuan, merasa jugak nak melaramkan anak perempuan nan seorang ni. Cheong sam ni dah tak tau ke mana dah. Tapi yang pastinya bukan cheong sam Ibu! Ibu pun ada cheong sam jugak dulu tapi kalernya lebih kepada maroon. Itu pun tak tau dah ke mana. Saya ingat lagi saya pakai cheong sam tu untuk fashion show contest masa annual dinner ofis Mak. Menang lak tu dapat tempat ke-2. Haha! Kenangan betul. Gambarnya ada dalam album, tapi tak payah lah tempek kat sini. Segan! Haha!




04/02/2021

Throwback Thursday - Biskut Suji Kristal

February 04, 2021 22 Komen

Projek hari raya tahun lepas bersama Kakak si #anakno1. Dah lama tak buat biskut sendiri untuk raya, asyik main tunjuk je. Tapi tahun lepas masa PKP buat kek sendiri, biskut pun sendiri walaupun ada jugak yang order sebab memang dah order awal tahun lagi.




Biskut menggunakan minyak sapi ni antara biskut favourite Kakmim, #theIMANs pun dah terikut-ikut jugak dah suka. Carik resepi dalam buku resepi mak yang legend tak jumpa pulak. Alaa.. Google jer macam-macam versi ada. Kakmim pilih yang berkaler macam ni je lah. Lain dari yang lain sikit, hihi.




Biskut Suji Kristal



Bahan-bahannya simple je. Kalau nak buat banyak, double triple je sukatan tu ye.

  • 250 gm tepung gandum (disangai)
  • 125 gm gula halus
  • 125 gm minyak sapi (agak-agak sampai tepung tu boleh jadi doh, jangan terlalu lembik atau keras nanti tak leh nak bentuk bulat-bulat)
  • Pewarna merah, kuning dan hijau.






CARA PENYEDIAAN:

  1. Masukkan tepung gandum (yang dah disangai dan ditapis), gula dan minyak sapi. Pastikan minyak sapi telah dicairkan dan disejukkan terlebih dahulu.
  2. Gaulkan hingga menjadi doh.
  3. Bahagikan kepada 3 bahagian dan titiskan setiap bahagian dengan pwarna merah, hijau dan kuning. Jangan bubuh pewarna terlalu banyak.
  4. Ambil sedikit doh dari setiap bahagian dan gulung memanjang. Kemudian potong doh tadi mengikut saiz yang dikehendaki..
  5. Kemudian bulatkan dan letak atas mangkuk kertas.
  6. Bakar dalam suhu 180'C selama 15 minit (ikut oven masing-masing)
  7. Bila dah masak, gaulkan dengan gula kastor.





Hasil duduk rumah masa PKP 1.0 (2020). Terima kasih kepada tuan punya resepi di http://cahayaqasehh.blogspot.com/2013/11/biskut-kristal-pelangi.html

 

Resepi simple tapi sedap! Boleh buat rewang dengan anak-anak pulak tu.

21/01/2021

Throwback Thursday - Geng Kampus

January 21, 2021 9 Komen


Semalam cuti, hari ni WBF. KPI hari ni mesti setelkan urusan yang tak selesai sebelum ni. Tapi hari ni masuk ofis lambat sebab nak pergi daftar Imran di sekolah baharu dia. Petang ni balik lambat jugaklah gamaknya.


Sempena Throwback Thursday hari ni Kakmim takde idea pun nak update tentang apa. Draft pun tak sempat buat sebelum ni. Tapi ada 1 je cara, Memories di FB! Hahaha! Kebetulan muncul gambar zaman study ni. Rasanya time ni cuti mid sem lepas habis praktikal. Sebab ada sorang coursemate tu (duduk tengah di depan) dia orang Semenanjung tapi praktikal bersama kami di sini. Macam biasalah zaman muda remaja, ada peluang berjalan, memang ke hujung dunia kami redah. Kah! Kah! Auta je tu. Dulu kami suka pergi area Lundu, Sematan, pergi piknik dan buat barbecue. Seronok jugak time takde komitmen macam ni. Sesuka hati je nak ke mana-mana. Janji dengan geng yang sama sebab semua geng parents Kakmim kenal. Tapi takdelah pergi sampai bermalam. Selalunya kami balik hari je. 


Sekarang ni geng kami ni reunion setahun sekali je, masa hari raya. Kerjaya hampir sama je sebenarnya, sama bidang cuma institusi yang membezakan. So komitmen masa memang tak sama. Masa hari raya je lah dapat berkumpul. Begitulah kisahnya. 


Geng-geng di Melaya sana lagilah jarang jumpa. Pernah nak jumpa kat sana kalau kebetulan ada kursus ke, meeting ke, tapi setakat ni belum lagi berjodoh. Keep in touch via medsos je lah. At least tau jugak perkembangan member kan?


notakakmim: pc problem tengah tunggu ICT team tengokkan, siap dah 1 entri.. hihi

 

14/01/2021

Throwback Thursday - BF Journey

January 14, 2021 10 Komen

 

Google Photo 8 Januari 2016


Dulu semasa masih berjuang untuk BF, suka ambik gambar macam ni. Selesai jer urusan pumping di ofis mesti ambik gambar 'hasil' pumping. Tak sangka kan tak rugi jugak ambik gambar macam ni untuk kenangan semasa anak-anak masih BF.


Kakmim mula BF sejak #anakno2 dan teruslah non-stop sehingga 2016. Si Abang memang minum SI saja dengan jayanya sampai umur 2 tahun. Dia sejenis tak terima langsung susu formula. Si adik 2 orang sempat fully BF 6 bulan dan lepas tu campur FM. Tapi kalau kat umah memang tak ruak pun susu FM, tak pandang langsung! 


Si Kakak anak sulung pulak sejak lahir lagi dah sumbat FM. Time ni ibarat zaman kejahilan, memang takde kesedaran langsung nak BF. Tambahan pula masa tu Kakak ceaser lagilah, masa kat wad lagi nurse dah sumbat susu FM. Masa tu pun belom ada polisi kena susukan baby dengan SI sahaja sebaik lahir. Kesian Kakak kan? Yang dah lepas biarkan berlalu. It's okay, dah besar pun Kakak sekarang.


Kebaikan Susu Ibu

Untuk bayi:

  • Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi anda
    • Ia mengandungi nutrien dalam kadar yang mencukupi.
    • Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar.
  • Susu ibu, terutamanya kolostrum , menguatkan sistem imuniti bayi anda
    • Ia melindungi bayi dari jangkitan seperti cirit birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru.
  • Susu ibu mencegah berbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi.
  • Susu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak anda.
  • Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain.
  • Susu ibu mudah diperolehi pada suhu yang betul setiap masa. Oleh itu ia tidak susah untuk disediakan.
  • Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi.
  • Ia memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak.

Untuk ibu, penyusuan susu ibu:

  • Membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz yang asal dengan cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin.
  • Membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal anda dengan cepat.
  • Mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari.
  • Menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya

Kredit to: http://www.myhealth.gov.my/kebaikan-susu-ibu/


notakakmim: masa BF dulu memang Kakmim kurus kering! 

07/01/2021

Throwback Thursday - 12 Tahun

January 07, 2021 9 Komen


Throwback gambar 8 tahun yang lepas! Terima kasih FB selaku arkib penyimpan gambar-gambar dahulu-kala. Masa ni kakak baru masuk tadika 4 tahun (Level 1).



Iman & Iman

Yang lelaki anak jiran, yang perempuan #anakno1 Kakmim
Dulu Iman (lelaki) ni tinggal selorong dengan umah mak Kakmim
Adik-beradik Iman (lelaki) ni semuanya perempuan, dia anak bongsu
Kakak-kakak pun dah besar 
So dia selalu bawak mainan dia pergi umah mak Kakmim
Nak main dengan Iman (perempuan) dan adik-adik Iman sekali
Meriah kan main umah nenek Iman (perempuan).. daripada dia main sorang² kat umah
Tambah² lagi adik² Iman (perempuan) ni semuanya lelaki
Memang geng lah..


Tahun ni tahun 2021, kedua-duanya dah 12 tahun, dah darjah 6 tak lama lagi
Iman si kakak ni pun dah semakin pemalu
Dah tak berapa layan dah budak² lelaki kecuali yang 1 kelas dengan dia
Iman (lelaki) ni kebetulan 1 sekolah jugak dengan si kakak
Baru-baru ni famili Iman ni dah pindah rumah, masih di taman yang sama, tapi lorong lain
Memang dah takdelah lepak umah mak Kakmim lagi main beyblade
Kalau terjumpa di sekolah, adalah si #anakno2 Kakmim, Irfan bagitau dia jumpa Iman (lelaki)
Kakak kalau 'terjumpa' memang tak layan dah lelaki
Pemalu anak dara aku ni
Kah! Kah!


Cepat pulak rasanya anak-anak ni membesar
Bila anak dah meningkat remaja lain pulak dah cara layanan kat diorang
Hmmm...
Nak nangis... terharu!!
Aku ada anak dara lah weyyy!!!

21/12/2020

Koleksi Lagu Zaman Kampus

December 21, 2020 18 Komen

Hari yang tak produktif. Malasnya nak update. Schedule post masih lagi draf tak abis taip. Idea untuk post lain ada tapi malas nak menaip panjang-panjang. Lebih ke layan Youtube jer hari ni. 

So hari ni Kakmim layan 90's Boy Bands. Semuanya lagu-lagu zaman belajar dulu. Lagu dari zaman sekolah menengah sampailah ke zaman kampus.



Dan tetiba terdengar lagu Like A Rose ni. Macam terngiang-ngiang pulak liriknya tapi dah tak berapa ingat sangat. Pastu kumpulan mana yang nyanyi pun tak ingat jugak. Akhirnya mintak bantuan Pakcik Google barulah ingat!


 Like A Rose - A1

And as I look into your eyes
I see an angel in disguise
Sent from god above
For me to love
To hold and idolize
And as I hold your body near
I'll see this month through to a year
And then forever on
Til life is gone
I'll keep your loving near
And now I've finally found my way
To lead me down this lonely road
All I have to do
Is follow you
To lighten off my load
You treat me like a rose
You give me room to grow
You shone the light of love on me
And gave me air so I can breathe
You open doors that close
In a world where anything goes
You give me strength so I stand tall
Within this bed of earth
Just like a rose
And when I feel like hope is gone
You give me strength to carry on
Each time I look at you
There's something new
To keep our loving strong
I hear you whisper in my

Bila dengar lagu-lagu zaman single ni teringat pulak geng-geng masa matrik. Bestnya zaman tu duduk 1 dorm 10 orang. Macam-macam ragam dorm mate Kakmim time tu. Bila tengok gambar zaman tu terbayang-bayang pulak perangai masing-masing. Rindunya!!


Setiap seorang ada minat masing-masing. Ada yang crazy dengan David Beckham, ada yang die-hard-fan Siti Nurhaliza (time tu belum Datuk lagi), ada yang minat 'ustaz' yang 1 kuliah, ada yang minat gila Weslife, ada yang tak suka basuh baju, ada yang study sambil melalak, aarghh... macam-macamlah diorang. Gambar zaman tu banyak yang tak menutup aurat, ye lah konon nak simpan as kenangan macam tu je. Dah sekarang nak up di FB pun tak boleh sebab semua pakai baju kelawar. Padan muka! Kah kah!

14/12/2020

Lirik Lagu Hebat (Tangga)

December 14, 2020 7 Komen
Nama lagi throwback kan? Tema lagu minggu ni pun lagu yang buat KLMJ je. Lagu 'Hebat' nyanyian Tangga ni pun antara lagu favourite zaman muda trang tang tang dulu. 





Tak dinafikan bila kenal jer Encik Suami memang Kakmim terus terpengaruh dengan lagu dari seberang. Sampaikan dulu Kakmim pernah ada 1 blog khas untuk download lagu-lagu Indon jer. Sayangnya blog pertama dan blog lagu Indon dulu dah kena delete!! Bahaya wo! Hahaha! Banyak rahasia. Kikiki.


Ada ke yang layan lagu Hebat ni dulu? Kakmim jangan kata lah, tak tau nak layan lagu apa time buat kerja, lagu-lagu Indon ni lah yang jadi halwa telinga.


2020 pun masih layan lagu lama 😅



Hebat - Tangga (2005)
Bagaikan tetesan hujan di batasnya kemarau
Berikan kesejukan yang lama tak kunjung datang
Menghapus dahaga jiwaku akan cinta sejati
Betapa sempurna dirimu di mata hatiku
Tak pernah ku rasakan damai sedamai bersamamu
Tak ada yang bisa yang mungkinkan mengganti tempatmu
Ooh Kau membuat ku merasa hebat
Karena ketulusan cintamu
Ku merasa teristimewa hanya...
Hanya karena (karena) karena cinta (cinta)
Kau beri padaku sepenuhnya
Buatku selalu merasa berarti
Kini ku merasa hebat
Karena kau yang membuat ku makin kuat
Jantungku bergerak cepat
Semua yang berat bisa lewat
Inikah cinta yang sejati, cinta
Melayang ku terbang berenang di awan
Tak akan kita kan lepas dan jatuh sekarang
Cinta, sang cinta, kita kan terus mencinta

Betapa sempurna dirimu di mata hatiku
Tak pernah




Throwback 12 Tahun Yang Lampau

December 14, 2020 19 Komen

Throwback lagi? Tema minggu ni minggu untuk throwback kot. Sesuai tak? Alang-alang hujung tahun kita tikam belakang event yang meninggalkan impak sepanjang hidup kita. 



Hari ni 14 Disember 2020. Kalau diikutkan 12 tahun yang lepas hari ni ialah hari persandingan Kakmim dan Encik Suami. Majlis persandingan kami dibuat pada hari yang sama, ikut style orang dulu-dulu. Lagipun rumah kami berdekatan jer. Lepas sanding di umah perempuan, kami sanding di umah lelaki pulak. So baju sanding sepasang jer lah, jimat! Hehe..



Ingat lagi dulu Kakmim takmo arch yang macam orang selalu buat kat dewan orang kahwin tu. Nasib baiklah ada idea guna ranting-ranting kayu ni. Salute tu As, banyak merealisasikan impian kahwin Kakmim. Entah di mana pulak dia buat bisnes sekarang.



Keberangkatan tiba pasangan mempelai di rumah keluarga perempuan. Hehehe. Time ni 1st time kat lorong kami buat majlis kahwin di rumah so memang agak meriah jugaklah lorong kami. Semua jiran pun turut sama menyambut tetamu. Catering pun dari jiran jugak yang memang ada bisnes catering.




Khemah separuh daripada lorong. Masa ni baru nak up trend khemah arabic, so memang agak mahal jugaklah sewanya. Tapi khemah ni pun catering hias jugak pada hari sebenar. 




Meriah! Terima kasih my jiran, sekarang ni beliau dah tak buat catering dah. Jaga cucu jer kat umah.





Trend dulu lepas bersanding baru photoshoot outdoor, bukan macam sekarang, ramai yang photoshoot pre-wedding. Masa ni angkut semua flowergirls Kakmim. Yang paling depan adik bongsu Kakmim, sekarang dah tinggi dah daripada akaknya. Hehehe.



Pelamin impian dan rezeki hadiah daripada saudara-mara & kawan-kawan.




Last but not least, bilik pengantin idaman Kakmim. Ingat lagi Kakmim angkut set cadar daripada Jakel ni dengan BFF masa balik kursus kat KL. Sepanjang dalam LRT angkut bendalah ni. Hahaha! Kusyen maroon tu masih ada lagi sampai sekarang. Kakmim letak dalam kereta.




Cermin IKEA ni pun satu hal jugak. Sanggup kaw berangkut ke Kuching. Demi bilik pengantin idaman! Kah kah. Lepas tu masa pasang 1 pulak pecah, tinggallah 3. 



Seronok tengok gambar-gambar lama ni. Tengok dengan #theIMANs lagi best. Pasti banyak soalannya. Kalau tengok gambar pergi honeymoon, soalan glamer kenapa diorang tak ikut sama. Hahaha!