Follow Us @soratemplates

Showing posts with label #anakno3. Show all posts
Showing posts with label #anakno3. Show all posts

29/07/2021

Throwback Thursday: Abam dan Awan

July 29, 2021 6 Komen

29 Julai 2015 - Medan Selera Kubah Ria

Gambar 6 tahun yang lalu.
Beberapa hari sebelum si bongsu dilahirkan.
Tika itu masih di bulan Syawal.
Sebab itu lah si Abam tu masih bersongkok.
Tapi tak ingat pulak dari mana nak ke mana time ni.
Yang pasti masa ni mesti baru lepas hi-tea di Medan Selera Kubah Ria. 

Geramnya tengok gambar #theIMANs masa kecil.
Masa masih bergantung sepenuhnya dengan kita.
Sekarang ni mandi, makan, minum semuanya dah sendiri.
10 tahun akan datang pasti mereka akan remaja.
Pastinya mereka akan punya citarasa sendiri.
Kisah-kisah mereka masa kecil, pasti tinggal kenangan.
Kenangan terindah yang tak mungkin dilupakan.


 

17/07/2021

PdPR Pendidikan Seni Tahun 1: Model Rumah Burung

July 17, 2021 10 Komen

Lagi cerita tentang PdPR #theIMANs ☺️
Biasalah setiap minggu ada Pendidikan Seni.
Dan ada je lah projeknya.
Minggu ni kena buat model Rumah Burung.

Budak tahun 1 tukang posing jek 🤣

Kalau bahan-bahan memang dah sedia ada kat rumah Insya Allah boleh je buat. Tapi selalunya kakak atau Ibu lah yang buat 🤪 Bak kata kakak kepada adiknya, Awan untung ada kakak, dulu kakak semua buat sendiri.

Awan ni memang lain macam sikit. Dia tak berapa gemar mewarna. Kalau disuruh mewarna confirm tarik muka. Kadang-kadang terpaksa mintak rescue si bongsu, Alan. 

Benda-benda seni ni memang Awan ni sekadar tengok je. Nak buat sendiri sepenuhnya macam belum pernah lagi semasa PdPR ni. Nasib ada kakak kan. Akakkk jugak. Kesian kakak.

Rasanya bukan kami saja yang tukang buat kerja PdPR anak-anak masa pandemik ni, baca di FB kawan-kawan pun sama je. Tapi kerja-kerja untuk subjek yang lain memang Awan buat sendiri, untuk PS ni je special case. Kah! Kah!



13/05/2021

Throwback Thursday: Birthday Imran Mudzaffar ke-7 Tahun

May 13, 2021 8 Komen

Entri yang terlewat. 
Tak dan nak buat entri masa awal puasa dulu. Dengan sibuk sekolahnya, Ibu sibuk kelas, jarang sangatlah nak update blog ni.


Tahun lepas birthday Awan masa PKP. Tahun ni masa bulan puasa pulak. 15 April 2021 masa tu kita baru je 3 hari kita berpuasa. Hari itu lah Awan atau Imran Mudzaffar ni genap 7 tahun. Dah besar dah anak ketiga Ibu ni. Dulu masa baby, Awan lah yang paling putih, paling bambam, rambut golong tapi masa keluar dia yang paling kecik antara semua adik-beradik, tak sampai 3 kilo pun.  Sekarang Awan dah darjah 1 dah. Cepat sangat masa berlalu.

Tak tempah customised cake pun. Beli je favourite cake Ibu di Taka, semestinya Chocolate Fudge. Actually saya lebih suka Choc Fudge Taka daripada yang Secret Recipe. Memang old time favourite! 


Kawan-kawan Ibu dan student Ibu panggil Awan ni 'budak suka senyum'. Hehehe. 


Semangat nak tiup lilin nan sebatang, cukup sekadar syarat je. Sebab lepas tu semua akan tiup bergilir-gilir. Hahaha. Biasalah budak-budak ni setiap bulan kena tiup lilin kalau ada birthday.


Usu diorang order cream puff. Ni bukan favourite Ibu tapi okaylah sedap jugak cream puff bakebyhawa ni.


Macam biasalah memang dah trend Ibu Ayah takde bagi hadiah masa anak-anak birthday. Selalunya kalau rasa nak shopping untuk #theIMANs kami akan beli. Tak semestinya beli masa birthday je. Sebab Ibu Ayah pun tak dibiasakan oleh nenek atok diorang dapat hadiah masa birthday. Begitulah...

 

15/04/2021

Imran Menang Deklamasi Sajak

April 15, 2021 16 Komen

Ingat lagi tak sajak bidan terjun yang Ibu buat khas untuk Awan masuk pertandingan deklamasi sajak hari tu? Semalam masa ambil dia balik sekolah, macam biasalah dia akan sengih-sengih tengok Ibu dan bagitau dia menang pertandingan sajak, no 2!! Alhamdulillah. Permulaan yang baik untuk Imran supaya lebih berani ke depan. 



Baca juga: https://www.kakmim.com/2021/03/dari-ibu-buat-ibu.html


Kalau kakak, memang dia suka pertandingan macam ni. Abang pulak belum lagi join apa-apa pertandingan cuma pernah hantar dia training silat dan futsal. Tapi bila dah pandemik macam ni seram pulak nak hantar dia pergi training.


Awan pulak memang dah awal bagitau Ibu dia nak training silat jugak macam abang bila dia dah umur 7 tahun. Training silat memang masih diteruskan tapi abang yang tak pergi. Tengok FB tok guru pun memang tak ramai yang turun training. Insya Allah lepas ni lah ye anak-anak Ibu.


Inilah video last minute yang Ibu shoot malam tu sebelum tido. Haha! Biasalah budak-budak ni, kita dah suh hafal sajak awal-awal tapi main jer banyak, maklumlah cuti hari tu. Last minute jugak baru Ibu dapat shoot untuk hantar dengan cikgu.



Mak ngah dia cakap, piala naib johan tu hadiah untuk birthday Awan yang ke-7. Tahniah anak Ibu! Teruskan mencuba ya. Ibu akan sentiasa support jika anak-anak Ibu cakap NAK. Kalau dah cakap TAKNAK memang Ibu takkan paksa.

Throwback Thursday: Tentang Imran Mudzaffar

April 15, 2021 6 Komen

Hari ini 15 April ulang tahun ke-7 anak Ibu yang ke-7 tahun. Happy birthday, Imran Mudzaffar! Atau nama glamernya "Awan".


7 tahun yang lalu, 4.54 petang lahirlah Imran Mudzaffar ke dunia, tapi saat gambar ini diambil masih lagi di LR sebab tunggu katillah kot.


Hari tu ada yang tanya macam mana boleh dapat nama Awan?


Dulu-dulu masa kecik Imran ni ada pelat sikit. Dia tak susah nak sebut "R". Mula-mula tu dia bahasakan diri dia Iwan (Imran). Abang dia (Irfan) masa di taska cikgu-cikgu dan geng taska semua panggil dia "Abam'. So terlekatlah panggilan "Abam" kat abang, Iwan pulak auto tertukar jadi "Awan" di kalangan adik-beradik. Bila Idlan pulak lahir, automatik panggil dia "Alan" so semualah bermula dengan vokal A, Abam, Awan & Alan. Hehehe.


Masa di taska dulu, Awan ni cikgu panggil Dekwan dan bila Alan register taska yang sama, cikgu panggil dia Deklan. Dulu masa semua kecik, diorang 5 sepupu ni 1 taska. 2 lagi anak adik Kakmim. Memang sumber pendapatan utama taska lah anak kitorang untuk beberapa tahun tu. Hahaha. Bila dah cikgu-cikgu best, baik of courselah malas nak tukar sana-sini. Diorang dah tak stay taska bila semua dah masuk 4 tahun sebab bila 4 tahun dah hantar semua diorang ke PASTI ambik pakej pagi sampai petang. Begitulah bila mak bekerja.


2016 - sambut birthday ke-2 tahun di taska


Kek Didi & Friends


Kawan-kawan di taska.


Eh, throwback ceta taska pulak. Padahal hari ni birthday Awan. Tahun lepas pun birthday Awan masa PKP. Kitorang celebrate lambat sehari sebab tunggu Ayah dapat release order (RO) dari kuarantin. Nasib baiklah 2nd swab negative hari tu tapi lambat jugaklah RO keluar, petang baru boleh balik rumah.


Gambar birthday tahun lepas, yang disambut lambat sehari, 16 April 2020.


4 beradik ni, tahun lepas. Thanks to Google Photos. Hehe!



Al-kisahnya Awan ni paling awal 'keluar', 37 minggu dah keluar. Ingat lagi time ni sibuk dengan audit MQA, memang aktif lah ke sana ke sini, naik tangga turun tangga sebab tu lah dia nak keluar awal kot. Masa tu tempat kerja masih jauh lagi, 1 jam driving. Memang banyak faktor jugaklah kenapa Awan nak keluar awal.


Baca juga: https://www.kakmim.com/2014/05/introducing-another-iman-in-family.html


Tahun 2014 ni antara tahun yang tak aktif blog. Memang jaranglah update pasal #anakno3 ni. Kesian dia. Sekali-sekala jer kalau terasa nak update baru update, tapi di IG banyak jugak post pasal Awan ni.


Baca juga: https://www.kakmim.com/2015/04/imran-mudzaffar.html


Itulah bestnya kalau rajin update blog, semua catatan tersimpan kat blog kan? Senang nak throw back balik. 


Baca: https://www.kakmim.com/2015/04/happy-birthday-imran-mudzaffar.html

Baca: https://www.kakmim.com/2019/04/birthday-si-anak-no-3.html



2018 - birthday ke-4 tahun.


Dah nama pun Throwback Thursday, kita throwback je lah ye. Now dah tau ke camne Imran boleh jadi Awan? Hehehe.

05/04/2021

'Mee Kolok PM' di Sepinang Sari

April 05, 2021 13 Komen

Jumaat lepas cuti umum Good Friday. Hari ini pulak Easter Monday so ada sekolah yang ambik cuti peristiwa. Sekolah Awan cuti peristiwa while sekolah kakak, abang dan Alan sekolah macam biasa. Kalau SK (A) dan PASTI pun cuti peristiwa Easther Monday memang something wrong somewhere dah tu!


Lama Ibu tak hantar Alan ke sekolah sejak Ibu dan Ayah dah tukar syif. So hari ni memandangkan Ibu ambik cuti ganti sebab semalam dah kerja, so hari ni dapatlah hantar Alan ke PASTI. KPI hari ni mesti ke DBP nak beli buku teks Awan sebab ada buku teks yang dapat dari sekolah hari tu memang dah uzur sangat dah. Lepas ni dah takde dah minggu transisi. Dah start belajar macam biasa dah, bakal beratlah beg Awan bermula besok.


Nak ke DBP kan awal lagi, setel hantar Alan ke PASTI baru pukul 7.30 pagi. Kedai DBP pun tak bukak lagi so Ibu tanya Awan nak bekfes apa. Dia request mee kolok putih, mee kolok kat kedai bawah PASTI Alan tak sedap dia cakap. Bukannya tak sedap tapi diorang ni memang tak suka mee kolok kicap. Mee kolok putih ni macam original Chinese style. So Ibu bawak ke kedai favourite diorang. Mee kolok di Sepinang Sari Cafe ataupun Mee kolok Hj Salleh. Baru-baru ni PM Tok Abah pun makan kat sini masa lawatan kerja di Kuching.


Macam biasalah nak makan kat sini memang kena queque tunggu meja kosong. Tapi nasib kami agak baik pagi ni sebab orang belum ramai queque.


Peace yo! Kamek Awan atau nama sebenar kamek, Imran. Hehe!



Kedainya takdelah hipster atau moden. Kedai lama je. Memang dari zaman saya sekolah sampailah dah beranak-pinak sekarang kedainya macam ni je lah. Takde renovation atau extend walaupun customer memang tak putus-putus.



Kami dapat meja depan sekali, meja no 1. Hihihi.


Sementara tunggu order kita selfie lah dulu.


Saya order mee kolok special mee lebih. Order 1 je sebab dah mee lebih kan? Pastu mintak mangkuk 0 dan sharelah dengan Awan. Ibu bagi banyakkkk kat Awan. Habis kau! Hahaha!


Oh, ya apa yang special tu? Kalau order tendon + daging lebih haa itulah special. Walaupun mee kolok Hj Salleh ni glamer kat Kuching tapi tak semua orang suka mee kolok kat sini. Sebab ada orang lebih favor mee kolok kicap. Bagi saya mee kolok kicap tu dah ikut taste orang Melayu. Saya prefer yang putih, macam yang kaum Cina jual. Lepas tu sup kat sini rasanya memang agak berempah sikit ataupun memang diorang ada letak herba, memang rasa lain. Dan rasa sup tu lah sesetengah orang tak suka. Tapi kami sekeluarga suka! Haha! Citarasa masing-masing kan?


Ni masa Tok Abah PM dan isteri makan mee kolok di Sepinang Sari hari Jumaat yang lepas. Gambar takde kena-mengena dengan saya. Dapat dari  forwarded message di whatsapp group jer.


Yang bagi souvenir kat PM tu lah owner Sepinang Sari, Hj Salleh. Akhirnya jumpa jugak Tok Abah dengan Hj Salleh, dulu bukan main lagi bagi contoh peniaga mee kolok Hj Saller masa perutusan masa PKP dulu.  Hihihi. Nak buat disclaimer, saya takde di tempat kejadian. Hihi!


Tak lama lagi puasa kan? Masa bulan puasa yang best kat sini diorang akan bukak lepas solat terawih. Memang ramailah lepak makan mee kolok lepas terawih. Tapi tu dulu-dululah masa kita bebas merdeka tak perlu hadap norma baharu macam sekarang ni. Tahun ni kalau bazaar ramadhan jadi bukak pun memang takkan pegi lah. Kita kena jaga kita. Kan? Kan?












 

27/03/2021

Dari Ibu Buat Ibu

March 27, 2021 10 Komen

Pagi Sabtu sebelum 7 pagi lagi Whatsapp grup kelas Imran dah berbunyi. Oh rupanya cikgu nak maklumkan mengenai pertandingan sempena bulan Bahasa. Menarik jugak ada pertandingan bercerita dan pertandingan bersajak untuk Tahap 1.


Saya pun bagitau Imran nak tak masuk pertandingan sajak atau bercerita. Dia angguk tapi dia nak tau macam mana bersajak. Saya pun tunjukkan video murid sekolah rendah dalam pertandingan bersajak di You Tube. Dia ok. Kalau dia nak, senanglah nak train masa cuti ni nanti baru shoot video. Kakak pun ada boleh train si Awan ni.


Pastu mulalah misi menggoogle sajak pulak. Semuanya panjang-panjang. Hmm.. kalau panjang susah jugak untuk budak tahun 1 ni. Aargh.. mati kutu pulak dibuatnya. Last-last Ibu buat sendirilah yang simple dan mudah untuk dihafal dan dihayati.


Bila last minute, mesti boleh kan? Hahaha!


Apalah guna henpon di tangan. Taip jer di henfon dulu lepas ni kita print dan mulakan misi latihan. 


Selamat berhujung minggu semua!


01/12/2020

Photoshoot Budak 6 Tahun PASTI

December 01, 2020 10 Komen

Semua sedia maklum tahun 2020 ni banyak event tahunan kita tak dapat diteruskan seperti kebiasaannya. Majlis konvokesyen di IPT pun termasuk sekali. Kalau yang grand macam di universiti awam pun ditunda apatah lagi yang majlis kecik-kecik.


Imran #anakno3 Ibu yang last di alam tadika tahun ni lagilah takde kenangan ihtifal atau majlis penyampaian sijil bersama rakan-rakan di PASTI seluruh Kuching. Nasib baiklah cikgu diorang ada inisiatif bagi sesiapa yang nak buat photoshoot untuk kenangan penutup sesi persekolahan mereka di PASTI. At least ada jugaklah gambar dia, abang dan kakak, semua dengan jubah dan topi segiempat sempena tamat tadika. So minggu lepas Ibu bawak Imran dan Amirul ke sekolah untuk photoshoot. Sekejap je tak sampai pun 30 minit.


Imran dan Amirul.


Imran dan Amirul ni BFF sejak baby. Diorang ni sebenarnya sepupu dan adik-beradik susuan. Dulu Kakmim dan adik Kakmim beza 2 bulan jer bersalin. Kebetulan ye. Berjangkit kata orang. Dan kerja kami pun selalu travelling sana-sini. Sebab tu lah timbulnya adik-beradik susuan ni. Bila Kakmim travelling, Imran akan bf makngahnya dan bila adik Kakmim pulak traveling, Amirul pulak akan bf Iwa nya. So vice-versa gitu, simbiosis. Lagipun diorang berdua ni fully bf jugak. Selesai masalah di situ.



Sekarang tunggu gambar yang dah siap jer dari cikgu. Bergambar famili takde sebab Ayah kerja tapi at least adalah kenangan Ibu dan Imran. 


Mintak tolong cikgu jer ambik gambar dengan backdrop dari official photographer yang diset kat sekolah hari tu.



So tahun depan Imran dah darjah 1 dah dan akan bersekolah di SK biasa je. Rayuan SK (Agama) hari tu takde bunyi so Kakmim anggap tak berjaya. Tapi sama je sekolah. Silibus pun sama. Janji dah pandai membaca bila masuk ke tahun 1. Ye dok?

26/11/2020

Gunting Rambut Hensem

November 26, 2020 25 Komen

Tahun 2020 ni rasanya 3 kali jer hero-hero Ibu ni gunting rambut. Sekali awal tahun nak masuk sekolah. Kali ke-2 Ayah jer gunting rambut ala polis lepas PKP dan inilah baru gunting rambut kat kedai lagi. Alan takmo dah rambut 'botak licin', dia nak rambut hensem.

Baiklah anak.
Semalam Ayah cuti so Ayah bawak diorang 3 beradik ke barber area umah Mak je. Encik Suami bawak ke kedai yang open space katanya. Takmo kedai yang ada ekon. Sebab selalunya pegi kedai barber yang ada ekon, area situ jugak.


Alan bagitau Ayah rambut Alan paling 'besar' dan banyak so dia nak dulu. Nanti mesti lama orang nak gunting. Hahaha. Layan jer lah Yah. Macam-macam Alan ni. Word tu memang sukahati dia jer.

Sebenarnya si Imran ni lah rambut paling tebal sama dengan kakak. Alan tu je yang perasan. Dulu masa kecil rambut Imran ni ikal. Kitorang panggil dia si 'rambut golong'. Bila dah besar dah tak golong dah.

Hensem dah semua. Sedap mata Ibu memandang. 

 

Claim Hadiah Dari Cikgu

November 26, 2020 13 Komen

Ini sejenis entri 'pandang belakang'. Simpan sini untuk kenangan persekolahan 2020.

Hadiah yang 2 beradik claim dari cikgu pada 2 minggu lepas. Alhamdulillah. Tak cukup tangan Ibu bawak semua ni balik, dengan buku-buku lagi.

Sebenarnya cikgu PASTI diorang dah tetapkan hari Isnin 2 minggu yang lepas untuk ambil semua buku di sekolah dan claim hadiah diorang. Semua dapat hadiah. Imran (6 tahun) dapat kain pasang, Idlan (5 tahun) dapat tuala. Untuk 4 tahun tak taulah pulak diorang dapat apa. 

Tak sangka Imran dapat hadiah untuk Bahasa Melayu terbaik. Selain tu, dia jugak dapat bawak balik hamper untuk pemenang tempat pertama pertandingan mewarna poster Maulidur Rasul tempoh hari. Ingat tak entri Kisah Maulidur Rasul 2020?

Darjah 1 nanti tak perlu lah beli pencil box. Semua cikgu dah bagi.

Hadiah kain pasang kaler grey ni semua budak 6 tahun dapat. Kenangan dari PASTI Mawaddah.

.  .  .  .  .


Ini pulak si bongsu #anakno4 Ibu, Alan. Alan pun dapat hadiah Bahasa Melayu terbaik. Diam-diam ye Alan. 

Rambut dah panjang tak potong lagi. Penat katanya posing bawak hadiah.


Pun samalah dengan abang. Nanti masuk 6 tahun tak perlu dah beli stationary baru lagi ye. 

.

Tahun ni menjadi sejarah pulak Imran yang 6 tahun takde majlis ihtifal. Kesiannya takde kenangan untuk acara penamat sesi tadika. Imran ni dah masuk PASTI dari umur 4 tahun lagi. Tiap tahun tengok orang ihtifal sekali bila tiba giliran sendiri takde ihtifal. Kesiannya buda-budak sekolah sesi 2020 ni. Dahlah exam besar tak ada. SPM pun tangguh ke tahun depan. Apalah nasib. Semuanya angkara Coronavirus ni lah.

Semoga tahun depan kita semua dapatlah kembali ke norma normal seperti sebelum ni. Susah betullah hidup dengan norma baharu ni. Semua tak boleh, semua terbatas. Tapi ini semua dugaan dariNYA untuk kita umatnya. Redha je.
 

24/11/2020

Online Class Versi Budak PASTI

November 24, 2020 8 Komen

Simpan sini untuk kenangan.

Ibu WFH sebab budak 2 orang ni jer. Kalau abang dan kakak entahlah cikgu diorang tak pernah pun ada inisiatif nak buat online class. Main bagi jer homework dalam whatsapp group kelas. Tapi berbeza pulak dengan budak PASTI ni. Dari PKP hari tu cikgu diorang memang buat video bagi kat diorang sebelum buat homework. Belum lagi buat video call atau Google Meet untuk check hafazan atau ajar diorang. Salute sangat guru-guru PASTI ni. Video pun mereka buat sendiri, bukan ambik dari Youtube atau video orang lain.

Ini si #anakno4 si Alan. Mulanya nak pakai PC, boleh pakai headphone tapi tak test dulu kan, rupanya muka tak nampak. Ye lah camera kat atas tu, dah lapik dengan bantal pun masih muka tak berapa nak nampak. Nak on laptop dah terlambat pulak dah. Last-last pakai handphone jugak.


1 sesi online class ada 2 orang murid je. Ok lah dapat cikgu fokus sorang-sorang. Tapi macam tak fokus pulak Alan ni. Geram pulak tengok dia. Tangan gentel-gentel earphone lah. Eii... ada-ada jer.


PC dah on tapi tak jadi pakai pc. Semalam cikgunya pakai messenger. First time jugak pakai FB messenger ni. Tapi ok jugak line nya.

Ini pulak si abangnya #anakno3, Imran. Cikgu Imran buat kelas pakai video call jer. Individu so fokus seorang. Topik hari tu belajar baca jam.


Dia tunjukkan homework yang dia dah buat.


Nampak tak muka cikgunya? 


Serius kan Imran? Imran nampak fokus dan dia happy sangat lepas video call dengan cikgunya.


Kenangan masa pandemik ni, mak dengan anak sama jer buat online class. Si kakak #anakno1 lagi tak dedahkan lagi dengan Google Meet. Kalau dah ajar nanti mau selalu berGM dengan kawan-kawan.

 

06/11/2020

Kisah Maulidur Rasul 2020

November 06, 2020 6 Komen



Alkisahnya 31 Oktober minggu lepas PASTI #the Iman’s ada sambutan Maulidur Rasul. Tup tup pulak Kuching diisytiharkan red zone dan sekolah pun ditutup bermula 31 Oktober. Kesian pulak cikgu-cikgu dah buat semua preparation. Kek untuk sambutan birthday pun dah siap, jadinya cikgu-cikgu jer lah bergambar dengan deco dan kek yang dah ready.

Kek untuk anak-anak yang birthday bulan September dan Oktober.

Walaupun tak dapat celebrate di sekolah, cikgu ada buat pertandingan mewarna poster ‘Kami Cinta Rasul’ dan pertandingan video ucapan ‘Kami Cinta Rasul’. Tak sangka pulak Imran menang mewarna poster tu. Dalam dia mewarna pastu main pastu sambung lagi mewarna. Menang jugak. Hehehe. Video ucapan tu budak pempuan yang dapat paling banyak LIKE. Tapi cam biasalah Imran ni bukan ada perasan bila diberitahu menang. Dia bagitau abang dia jer pun yang dia menang pertandingan mewarna, lepas tu sambung balik main. Haha!


Budak laki ni ada lain sikit kan perangainya. Kalau si kakak dah excited dah cerita macam-macam. Macam-macam perangai anak-anak ni.

Ini haa #anakno3 Kakmim yang pergi ujian kemasukan ke sekolah agama 2 minggu lepas. Result keluar dah dan dia dukacitanya tak berjaya. Tapi macam biasa dia chill jer, takde perasaan. Ibu pun okay je. Nenek pulak yang sentap! Hahahaha!

Oleh sebab nenek, bapak (cucu-cucu panggil atok diorang ‘bapak’), makcik-makciknya suruh buat rayuan terpaksa jugaklah ibu mengarang surat rayuan walaupun tau takde konsep merayu-rayu ni. Tapi tadi ayah diorang dah selamat siap hantar surat ke PPD dah. Bak kata bapak Kakmim, at least kita ada usaha. Kalau memang bukan rezeki, tak apa.

Baiklah, baiklah. 

Biar semua orang puas hati walaupun jauh di sudut hati Kakmim memang takmo berharap. 

Okay.. sambung sikit cerita budak sorang lagi, si bongsu pulak.

Idlan tak menang apa-apa. Ibu pun saja tak bagitau dia. Nanti bila abang dia Imran bawak balik hadiah adalah ceritanya nanti. Hehehe. 

BTS Idlan sedang mewarna poster.

BTS pemenang tempat pertama, Imran Mudzaffar

17/10/2020

Ujian Kemasukan ke Tahun 1

October 17, 2020 12 Komen

Hari ni #anakno3 ada ujian kemasukan ke tahun 1 ke SK (A) di Kuching nih. Ni kali ke-3 bawak anak untuk ambik ujian ni.

Tahun ke-1 - 2015 - #anakno1

Tahun ke-2 - 2018 - #anakno2

Tahun ke-3 - 2020 - #anakno3

Tahun ni kita mencuba nasib lagi. Insya Allah kalau berjaya, senang jer perjalanan pagi hari nanti sebab semuanya 1 sekolah, sekali hantar jer. Tapi, kalau tak berjaya, takpelah jugak, terpaksa bersedia mental untuk ke 2 buah sekolah yang berlainan pada pagi hari. Tapi si Ayahnya la. Ibu masih lagi kena hantar sorang lagi budak tadika 6 tahun pada tahun depan. 

Perasaan? Mungkin sebab ada pengalaman sebelum ni so si ibu takdelah neves sangat. Kalau ada rezeki, ada lah. Taknaklah mengharap sangat. Cuma si anak ni lah dah semangat nak satu sekolah dengan si abang. Tapi dah explain jugak lah dengan dia, ujian dulu tapi tak semestinya dapat ke sekolah abang dan kakak. Macam dia faham jer. 

Persiapan dan persediaan untuk ujian ala kadar je. Janji si anak dah boleh membaca sebelum ke tahun 1 pun dah syukur. Tapi nampak jugaklah dia ada usaha sendiri. Ibu tak paksa sangat pun just bagi trial paper then dia buat sendiri. Tak faham dia tanya. Pastu Ibu mintak tolong si kakak ajar part Bahasa Arab, tu jer.

#anakno3 (kanan) bersama cousinnya

Si Ibu (Kakmim) dan adik

Sebenarnya saya dan adik ke-2 ada 2 orang anak yang sebaya. Tahun 2012, saya dapat anak ke-2 adik pulak baru dapat anak sulung. Kemudian tahun 2014 kami mengandung bersama lagi, pun sama beza 2 bulan jer. Hihihi. Kebetulan kan 'berjangkit' mengandung. Hihihi. Selalu kan macam ni. Nasib baik adik mengandung anak ke-3 tidak terjangkit kepada kakaknya jugak. Kah kah.

Untuk kenangan tahun 2020. Pergi ujian dengan norma baharu.