Follow Us @soratemplates

27/03/2021

Dari Ibu Buat Ibu

Pagi Sabtu sebelum 7 pagi lagi Whatsapp grup kelas Imran dah berbunyi. Oh rupanya cikgu nak maklumkan mengenai pertandingan sempena bulan Bahasa. Menarik jugak ada pertandingan bercerita dan pertandingan bersajak untuk Tahap 1.


Saya pun bagitau Imran nak tak masuk pertandingan sajak atau bercerita. Dia angguk tapi dia nak tau macam mana bersajak. Saya pun tunjukkan video murid sekolah rendah dalam pertandingan bersajak di You Tube. Dia ok. Kalau dia nak, senanglah nak train masa cuti ni nanti baru shoot video. Kakak pun ada boleh train si Awan ni.


Pastu mulalah misi menggoogle sajak pulak. Semuanya panjang-panjang. Hmm.. kalau panjang susah jugak untuk budak tahun 1 ni. Aargh.. mati kutu pulak dibuatnya. Last-last Ibu buat sendirilah yang simple dan mudah untuk dihafal dan dihayati.


Bila last minute, mesti boleh kan? Hahaha!


Apalah guna henpon di tangan. Taip jer di henfon dulu lepas ni kita print dan mulakan misi latihan. 


Selamat berhujung minggu semua!


10 comments:

  1. ala.. sebak pula baca nukilan kak mim..
    Semoga sukses ye buat Imaran..

    ReplyDelete
  2. Buat sendiri lagik bermakna. Penggunaan bahasa yang mudah, senang Imran mok hayati dan hafal. InsyaAllah berjaya :) Amiin.

    ReplyDelete
  3. Wahh.... Cepat nya idea dia dtg.
    Kalau k ret karang mengaranag ni mmg FAIL hehe

    ReplyDelete
  4. sedihnyaaa kakmim... terasa sebak baca ni... good luck Imran :)

    ReplyDelete
  5. Indah bahasa sajaknya Kakmim. Ibu memang hebat! Semoga Imran berjaya sampaikan sajak nanti :)

    ReplyDelete
  6. berbakat juga kak mim menulis sajak

    ReplyDelete
  7. Gud luck anakanda Imran...Pengalaman yang tak boleh dijual beli

    ReplyDelete
  8. Begitu indah sekali bait² puisi. Bukan biasa² ni, tentu sudah biasa menulis puisi.

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥