Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Monolog Kakmim. Show all posts
Showing posts with label Monolog Kakmim. Show all posts

19/08/2021

Apakah "Expressive Writing?"

August 19, 2021 14 Komen

Sebenarnya antara tujuan utama saya masa mula-mula berblog dulu ialah saya nak meluahkan sesuatu yang tidak kena di mata saya ataupun ketidak puasan hati saya terhadap sesuatu isu atau perkara. Maklumlah darah muda masa tu.


Bila baca balik post tahun 2008-2009 memang banyaklah ketidak puasan hati saya terhadap my ex bos, orang sekeling dan ada juga student! Masa tu baru je start mengajar, student pun lebih kurang je sebaya, pernah jugaklah bertikam mulut dengan student. Hahaha! Lucu pulak bila kenang balik kisah lama.


Dulu saya pernah dapat bos yang agak 'kejam' jugak lah. Masa tu muda lagi, saya pulak sejenis yang suka menjawab, tak suka bos yang kena ikut cakap dia saya, hahaha. Adoi la. Kenapalah saya macam tu dulu? 


Nasib sekarang saya dah agak slow cuma masih tak boleh diam waktu meeting. Berusaha jugak nak diam dan bersikap ignorant tapi belum berjaya. Bila saya hilang radar dari alam blog, saya banyak meluah di medium Facebook sebenarnya. Tapi, saya tersentak bila seorang rakan dari institusi lain menegur saya, apa yang saya tak puas hati dengan pengurusan. Sejak itu saya mula slow dan sampai sekarang makin hilang radar dari Facebook sana. 


Post luahan perasaan tahun 2009: Lumpuh


Sekarang pulak saya semakin jarang mengaplikasi Expressive Writing. Mungkin faktor usia, atau mungkin saya terpengaruh dengan kata-kata "tulis yang baik-baik." Dalam medsos FB lagilah saya selalu share saja, dah jarang sangat nak meluah bagai. Tapi kadang-kadang ada jugak kan luahan perasaan tapi selalunya suka menaip dalam bahasa Sarawak. Baru real marahnya tu. Hahaha!


Saya rasa bagi yang masih menganggap blog ni sebagai online diary, biasa je kalau terpost dengan cuaca expressive writing ni di blog. Hihi! 


What say you? 



Expressive Writing ialah sebuah metode terapi kesihatan jiwa dengan cara meluahkan isi hati atau kisah terburuk anda dalam bentuk penulisan.


Kebaikan Expressive Writing


1. Mampu mengurangi stress

2. Emosi lebih sihat secara psikologis

3. Mengurangi rasa trauma

4. Meningkatkan fungsi imun badan



Dalam expressive writing tidak perlu menitik beratkan berkaitan aturan kepenulisan, tatabahasa, gramatikal dan ejaan. 



Anda bebas menulis apa pun. Kerana yang terpenting adalah SUARA HATI ANDA!



31/07/2021

Perpindahan Dan Perpisahan

July 31, 2021 19 Komen


Julai
Cukup ya sampai di sini
Jangan noktahkan kegembiraan semua kami
Telah begitu banyak kisah hijrah yang perlu ku dengari
Hijrah yang bakal membatasi
Limitasi hidup kami
Dek kerana Corona ini

Ya. Julai ini mungkin menjadi titik permulaan bagi beberapa sahabat kami yang mendapat perkhabaran dipindahkan ke institusi lain yang merentasi daerah kami ini. Berpindah di kala musim pandemik ini? Di kala semuanya ada limitasi. PdPR anak-anak lagi. Kalau saya pun memang buntu. Dah puas berendam air mata, surat rayuan pula tidak laku di mata mereka. Akhirnya terpaksa jua menerima kententuan qada dan qadar.

Saat bermesej pun saya sedih. Apatah lagi bersemuka, terus bergenang air mata. Namun kau tetap menunjukkan keceriaan. Sungguh kau kuat sahabat.

Biarpun anak-anak terpaksa ditinggalkan buat sementara, yakinlah Allah jaga mereka untukmu. Semoga dipermudahkan urusan kamu dan kamu. Benar kata sang suami, bersyukurlah kau ada dia dan dia ada kamu. Akan ada hikmahnya nanti. Bersabarlah ya.

Benar apa dikata si pelontar lagu nasyid, hijrah itu pengorbanan. Mungkin pengorbanan ini amat besar nilainya bagi anak bangsa kita di sini. Tinggallah sementara keselesaanmu sebentar di sini. Redhalah apa yang terjadi, semoga muncul pelangi selepas ribut taufan ini.

Sepupu merangkap sahabat sedari kecilku.
Semoga dirimu dan suamimu beroleh kejayaan dan semakin cemerlang di tempat baharu. Selamat membina kehidupan baharu di daerah baharu. Hujan emas di tempat orang, hujan batu di rumah sendiri. Lebih baik di rumah sendiri namun apakan daya, SYMA juga perlu dipatuhi.


 • Kakmim Yang Masih Setia Di Sini •
31 Julai 2021
1221 pagi



 

27/03/2021

Dari Ibu Buat Ibu

March 27, 2021 10 Komen

Pagi Sabtu sebelum 7 pagi lagi Whatsapp grup kelas Imran dah berbunyi. Oh rupanya cikgu nak maklumkan mengenai pertandingan sempena bulan Bahasa. Menarik jugak ada pertandingan bercerita dan pertandingan bersajak untuk Tahap 1.


Saya pun bagitau Imran nak tak masuk pertandingan sajak atau bercerita. Dia angguk tapi dia nak tau macam mana bersajak. Saya pun tunjukkan video murid sekolah rendah dalam pertandingan bersajak di You Tube. Dia ok. Kalau dia nak, senanglah nak train masa cuti ni nanti baru shoot video. Kakak pun ada boleh train si Awan ni.


Pastu mulalah misi menggoogle sajak pulak. Semuanya panjang-panjang. Hmm.. kalau panjang susah jugak untuk budak tahun 1 ni. Aargh.. mati kutu pulak dibuatnya. Last-last Ibu buat sendirilah yang simple dan mudah untuk dihafal dan dihayati.


Bila last minute, mesti boleh kan? Hahaha!


Apalah guna henpon di tangan. Taip jer di henfon dulu lepas ni kita print dan mulakan misi latihan. 


Selamat berhujung minggu semua!


01/03/2021

Just Go With The Flow

March 01, 2021 7 Komen


Kenapa sukar mengatakan TIDAK?

Sebenarnya.
Saya ada satu sikap negatif.
Yang sebenarnya menyusahkan diri sendiri.
Mungkin itu menjadi faktor saya sukar mengatakan TIDAK.
Sebab..
Saya sukakan sesuatu mengikut acuan saya.
Bila lama kelamaan saya letih.
Saya hampa.
Hampa bila sesuatu yang diharapkan tidak mengikut spesifikasi saya.
Penat sebenarnya.

Bila semakin matang.
Semakin faham situasi sekeliling.
Faham manusia-manusia di persekitaran kerja.
Saya mula belajar.
Ya.
Belajar untuk redha.

Tak semua yang kita harapkan.
Akan menjadi seperti yang kita plan di kepala.

Kita tak boleh mengubah orang.
Mengikut seperti apa yang kita nak.
Kita bekerja bersama-sama.
Tak boleh nak paksa sangat orang ikut kehendak kita.

Nampak?
Bila orang lain tak boleh memenuhi kemahuan saya.
Saya suka terus buat sendiri.
Tak sihat kan?

Tapi.
Ada juga benda yang saya nak.
Saya cuba suarakan.
Nak ikut, saya suka.
Tak ikut, lantaklah.
Saya kan dah belajar untuk redha.
Orang puteh kata..
Just go with the flow

Walaupun hakikatnya.
Kurang berkenan, tak berapa suka
Tapi..
Terpaksa tutup mata
-senyum-







26/02/2021

Belajar mengatakan TIDAK

February 26, 2021 8 Komen


Adakah anda sejenis spesis yang mudah berkata 'Tidak'? 

Saya sejenis manusia yang sukar mengatakan 'Tidak'.
Prinsip saya semasa bekerja mudah.
Kita mudahkan urusan orang, Allah mudahkan urusan kita.
Saya sedaya upaya akan buat termampu untuk mudahkan orang.
Saya puas.
Biarlah saya bersusah-payah asalkan saya puas.


Namun pernah jua terlintas di hati kecil saya.
Saya asyik nak mudahkan orang. 
Tapi ada orang lain yang lagi mudah sebab tak buat apa.


Sesuatu terjadi hari ini.
Saya memang sibuk.
Nak tanyak kabar anak pun tak sempat.
Tiba-tiba mesej masuk.
Bila dia dah mula hmm..
Saya dapat rasakan mesti berkehendak sesuatu ni.


Ya, benar.
Dia ada harapan.
Ya benar.. saya sibuk.
Saya tidak respon 'ya', juga 'tidak'.
Saya cuma diam.
Saya teruskan kerja.


Tak lama kemudian. dia telah redha.
Gembiranya!
Silent treatment yang berjaya!


Tau tak perasaan suka tu tiba-tiba ada?
Oh, begitu rupanya bila cuba berkata 'Tidak'.
Walaupun cuma diam seribu bahasa.
Ternyata strateginya berjaya.


Saya puas kerana saya tidak membantu hari ini.
Aneh perasaannya ya.
Saya selfish?
Eh... tidak!
Mungkin tiba masanya saya perlu ruang untuk saya sendiri.
Cukup-cukuplah menjadi lilin.


Hahahaha!
Perasan sungguh nak jadi lilin!





16/02/2021

Manusia Ignorant

February 16, 2021 29 Komen

Saya agak kecewa dengan sikap manusia yang ignorant, tak cakna dengan isu-isu yang berlaku di sekeliling kita. Nak kata duduk di ceruk kampung sana, tak jugak. Nak kata takde access dengan media sosial, dia guna jugak Facebook tu untuk buat marketing produk yang dia jual. Contoh je la. Tapi? Masih tak cakna dengan apa yang berlaku di sekeliling kita.


Kisah benar. Satu alasan utama manusia yang tak cakna info semasa ni ialah tak minat politik. Itu yang selalu saya dengar kalau kita berbincang santai tentang isu semasa yang melibatkan politik, mereka terus potong stim yang lain. Orang nak berbincang secara sihat pun terus down. Ai... tak best langsung manusia macam ni. Itu contoh kalau kita cerita bab politik. Memang itulah alasan utamanya. 


Sekarang ni kan orang tengah heboh tentang vaksin Covid-19. Semalam balik kerja Encik Husband ceritalah diorang ada taklimat tentang vaksin tu semalam. Diorang akan ambik vaksin ni pada awal Mac nanti. Encik Husband jadi salah seorang fasilitator so ada 2 orang staf mintak bantuan nak setting MySejahtera. Encik Husband cakap, masa tu dia agak terkejut, speechless sekejap. Takkan tak ada MySejahtera? Tak pernah guna MySejahtera ke?


Encik Husband: Kitak sik ada MySejahtera? 

Staf: Tok kah? (Dia tunjuk apps yang jabatan diorang pakai) 

Encik Husband: (Speechless)


Masa Encik Husband cerita saya macam annoying pulak dengar. Seriously??? Saya tanya Encik Husband lagi sebab tak puas hati. 


Saya: Senior kah? 

Encik Husband: Eh, sik lah.. macam baya-baya kitak jak. 


Apuu! 


Itu lagi satu masalah. Penjawat awam yang tak tau dasar-dasar kerajaan. Kita ni dah bergelumang dengan pandemik ni dah setahun dah. MySejahtera pun dah diwajibkan digunapakai di semua premis, takkanlah tak pernah guna MySejahtera? Mungkin di tempat kerja mereka scan aplikasi yang jabatan guna, baiklah dimaafkan. Tapi takkan nak ke supermarket ke, shopping mall ke tak pernah tengok orang scan MySejahtera. Wujud jugak rupanya manusia macam ni. Kenapa eh? Kenapa? Saya pelik.



Contoh di atas tu cuma sikit je tu. Mungkin ada lagi contoh-contoh lain kes manusia tak cakna yang pernah korang jumpa kan? Kesimpulannya, semuanya bermula dengan kita sendiri. Kita bukan nak jadi penyibuk, bukan nak jaga tepi kain orang atau bukan nak jadi profesor serba tau tapi isu-isu semasa yang berlaku di sekeliling kita ni kenalah ambik tau.  


Begitulah.


05/02/2021

Menunggu Bahagia 1

February 05, 2021 26 Komen

Khabarnya Bahagia 1 sudah dalam perjalanan ke penyumbang bahagia. Lama jugak menunggu kehadiran Bahagia 1 ni. Agak-agak besok boleh ke nak memeluk dia Bahagia 1?

Ingat lagi tak? Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan

Inilah percubaan pertama saya. Masih belum mahir merungkaikan idea. Insya Allah masih belajar lagi. Slow slow jalan. Hihihi.



01/02/2021

Cita-Cita Nak Tanam Bunga

February 01, 2021 11 Komen

Sejak PKP 1.0 dulu, ramai kenalan saya yang mula berbudi dengan tanah. Apa kata orang putih, to kill the time?? Aha.. ya ya. Banyak masa terluang masa PKP dulu. Tak perlu masuk ofis, tak perlu travelling atas urusan rasmi ke sana ke sini. Just stay at home. Maka patutlah cari kerja lain di rumah kan? Tapi saya takde pulak sempat bertani macam mereka. Mungkin saya sibuk dengan Netflix kot. Ye ke? Entahlah saya pun tak tau apa yang saya buat masa PKP dulu. Macam masak, lipat kain, itu jer rutin yang saya buat. Beruntunglah mereka yang sempat berbudi dengan tanah. Baru sekarang timbul sekelumit rasa cemburu pabila melihat perkongsian hasil 'to kill the time' mereka di media sosial. 


Tapi.. saya masih juga terfikir-fikir apa yang saya buat masa PKP dulu. Banyaknya masa terluang yang saya persiakan. Mungkin sebab Encik Suami kerja macam biasa dan saya pun terasa macam takde beza sangat pun, cuma saya tak perlu pergi ofis macam selalu. Ala-ala cuti rehat macam tu je lah. Hmm..


Dah habis PKP, PKPB dan PKPP barulah sibuk nak buat macam-macam. Bapak saya pun macam biasalah datang ke rumah saya dan berkebun. Belakangan ni baru Encik Suami sibuk jugak tengok-tengokkan sayur-sayur yang Bapak saya tanam. Itupun sebab bila musim hujan Bapak jarang dah menjenguk kebun sekangkang kucing di belakang rumah saya ni. Kenapa kangkang kucing? Kangkang kera besar sikit rasanya daripada kangkang kucing. Kah! Kah!




Bila dah dipancut dengan waterjet barulah naik serinya. Takdelah berlumut sangat. Nasib jugak bersimen kalau tak, lagilah sakit mata memandang. Sebenarnya jiran-jiran belakang rumah tu tak duduk di situ. So keadaan rumah mereka agak tak terurus. Itu jugak antara faktor kenapa saya tak berapa nak suka menghabiskan masa di belakang rumah ni. Jiran sebelah kiri takde jugak, kerja dan tinggal di Sibu. Rumahnya dah bersimen macam rumah kami, so masih ok lagi. Jiran sebelah kanan pulak membela rumput. Hmm.. down terus tengok lalang-lalang yang menyubur.


Sejak minggu lepas Encik Suami sibuk ajak 'bela' bunga kat belakang ni. Saya kata tunggu dulu. Kalau boleh saya nak beli je bunga-bunga di pasar minggu tu, tinggal bawak balik, siram dan jaga. Bukan nak tanam from the scratch. Nampak sangat suka short cut kan? Tapi sebenarnya jauh di sudut hati teringin jugak nak bela keladi dan hati-hati yang viral sekarang ni. Tapi takut nanti hangat-hangat taik ayam, pokok bunga pun mati. Banyak tapi nya kan?


Err.. Boleh ke saya ni? Takut pulak nak cabar diri sendiri bila part ni.

 

04/01/2021

Blog Archieve 2016-2020

January 04, 2021 20 Komen

Nampaknya sejak 3 tahun ni ada peningkatan rupanya entri di Monolog Kakmim. Tahniah kepada diri sendiri πŸ€­πŸ€­πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»


Pencapaian 2020 sebanyak 180 entri! Jauh sangat pencapaian daripada tahun-tahun yang sebelumnya. Siapa sangka kan? Sekali air bah, sekali pantai berubah. Eh!

2016 - kesiannya ada 4 entri je sepanjang 12 bulan yang panjang tu. 2016 ialah tahun pertama Kakmim dan Encik Suami PJJ. Pada mulanya memang Kakmim ingat nak buat PJJ log sempena Kakmim jadi 'ibu tinggal' tapi apakan daya, memang tak tercapai hasrat tu. Sibuk sangat kot dengan tugas hakiki lepas tu dengan urusan persekolahan #theIMANs lagi. Memang benarlah 2016 me time hanya masa di ofis je dan kalau travelling ke tanah Melaya.

2017 - ada 7 je. Nantilah nak tengok balik apa yang Kakmim publish tahun tu. 

2018 - ada peningkatan ke 2 angka. Ni antara permulaan tahun-tahun yang sukar dalam kerjaya. Politik pejabat yang menjijikkan dalam sejarah perkhidmatan. Masa ni Kakmim banyak meluah di FB. Biasalah nak cepat, tak perlu taip panjang-panjang. Upload gambar letak caption dengan sedikit 'kemarahan' dalam sindiran. Post! 

2019 - ok sikit daripada tahun sebelumnya. Tahun terakhir PJJ. Hujung tahun kami dah bersama semula sebab tu ada masa sikit kot nak update blog. Hujung tahun juga penamat segala kebusukan politik pejabat tapi kesannya terasa dan kekal sampai bila-bila.

2020 - PKP tapi masih takde perasaan nak aktif semula sehinggalah sukuan ke-3 2020 barulah serius untuk aktif semula. Sehinggalah berkenalan dengan sahabat maya yang membaca entri ini. 

Terima kasih awak kerana sudi hadir menceriakan dunia blogging Kakmim.



01/01/2021

Year 2020 In Review

January 01, 2021 12 Komen

Page 1 of 1 for 2021. 

















Bertahun baharu di rumah saja. Syukur kes Covid-19 di sini semakin terkawal. 2020 memang takkan pernah dapat dilupakan kerana kemunculan pandemik Coronavirus ni telah mengancam populasi manusia seluruh dunia. Ada jugak yang kata ini semua agenda hidden hand. Whatever, baca boleh tapi taksub jangan. Yang sebenarnya dunia kita semakin tua dan ini mungkin antara tanda-tanda akhir zaman.


Walaupun tahun 2020 yang lalu kita seakan-akan 'terkurung' angkara Covid ni tapi tetap juga ada kenangan manis yang terukir untuk disimpan dalam lipatan kenangan.

Antara yang boleh dihighlight pada tahun 2020 based on Top 9 dalam IG Kakmim ialah seperti yang tertaip di bawah. Setiap gambar ada ceritanya.


PKP

Siapa sangka kita boleh boleh duduk rumah, tanpa ke mana-mana selama 3 bulan! Sebelum ni pernah jugak lah duduk rumah kalau cuti bersalin, tapi tetap ada jugak keluar ke klinik. Masa PKP ni langsung tak ke man-mana. Ada jugak lah keluar sebab Encik Suami takut Kakmim stress. Dia bagi jer Kakmim keluar beli stok dapur sesambil dapat lah cuci mata.


Hikmah PKP

Family bonding dengan anak-anak dan keluarga. Time ni lah baru kita menghargai teknologi. Walaupun rumah takdelah jauh mana dengan umah mak dan famili lain tapi akibat PKP memang kita tak dapat nak ke mana-mana. Video call lah penyelamatnya! Lepas tu berpuasa, bersahur, berbuka puasa, berterawih semuanya di rumah sahaja! Masa bulan Ramadhan tempoh hari kami memang tidur di ruang tamu saja, angkut semua tilam kat ruang tamu. Senang nak kejutkan #theIMANs bersahur. Masak pulak macam-macam resepi baru yang dicuba. Hari Raya PKP pulak, sehari je! Tu pun pergi rumah mak, mertua dan nenek jer. Pukul 5 dah ada kat rumah balik. Hihihi. Dan kek raya tahun ni berhaya buat sendiri. Ter-rajin pulak melapis kek dan buat biskut. Kalau tak, biskut memang main tunjuk je. Masa PKP memang hero-hero Ibu semua berambut panjang. Last potong rambut bulan Disember 2019 sebelum masuk sekolah bulan 1, lepas tu bulan 5 kot baru gunting rambut. Tu pun Ayah yang jadi barber. Ibu pun merasa jugak jadi barber kepada si Ayah. Hihi!


Youtube Chanel Zamir Iman

Mungkin si Kakak boring kot, dia nak pulak buat content dengan menyanyi dan terciptanya chanel Zamir Iman. Mulanya memang semua DIY tapi lepas tu gigih pulak Ayah Ibu beli aksesori untuk shoot video ni semua. Tapi bila dah start sekolah balik, terus tak update content lagi dah. Haha!


Birthday Celebration

Untuk tahun 2020 semua birthday sambut sendiri² jer kat rumah je kecuali untuk birthday Ibu dan Alan. Masa bulan 8 tu kebetulan kes dah agak berkurang so kami celebrate jemput famili lain untuk makan-makan di rumah. Dan yang birthday yang lain-lain lepas tu pulak memang makan-makan biasa anak beranak je. Birthday paling tragis birthday Imran (bulan 4) kami terpaksa delaykan sehari kerana tunggu Ayah 'dibebaskan' dari kuarantin. Tu pun result 2nd swab keluar sebelah petang, sempat-sempat jer agihkan sedikit untuk jiran-jiran sebelum 7 petang. Time tu kan curfew 7 pagi - 7 petang.


Naik Pangkat Di Norma Baharu

Setelah bertungkus-lumus menyediakan dokumen folio kecemerlangan pada tahun 2019, akhirnya result kenaikan pangkat pun keluar pada bulan Februari 2020. Dan bulan April barulah surat pemangkuan keluar dan kami yang berjaya melapor diri dalam suasana norma baharu. Alhamdulillah. Bila dah mula PKPB dan setelah report duty di tempat yang sama, semangat baru pulak pergi keja di norma baharu. Cari mask extender, cari face mask. Mask extender pun bermacam version. Sekarang ni dah malas dah, guna jer apa yang ada tapi customised! Haha!


Saying Good Bye To 3 Series

Yeah! 2020 ialah tahun terakhir memegang angka 3 di depan. Barulah Kakmim tersedar kehadiran jeragat-jeragat di muka. Ahaks! Tahun yang paling banyak melabur untuk penjagaan wajah. Hahaha!


= = = = = = = = = =


Rasanya itu jer rumusan review Kakmim untuk 2020 kot.  
Korang pulak macam mana? 
Wanna share? 

24/12/2020

Carilah Hikmah Di Setiap UjianNYA

December 24, 2020 6 Komen


Sejak #theIMANs tak perlu pergi sekolah since PKPP, #budakkaran pun tengah cuti semester khas maka takde maknanya Kakmim nak sampai awal ke ofis. Lagipun kan WBF, fleksibel je nak masuk jam berapa tapi takdelah sampai ofis tepat jam 9 pagi. So on the way ke ofis tu sebelum jam 8 pagi sempatlah Kakmim dengar slot motivasi di radio Sarawak.fm. Kakmim ni sejenis yang suka dengar radio local di awal pagi sebab banyak info setempat yang Kakmim boleh dapat. Ramalan cuaca lah, berita kematian lah, headline newspaper tempatan lah. Kiranya pagi-pagi kena dapat input di tempat sendiri. Makcik-makcik sangat pulak kan?

Baru-baru ni tajuk motivasi paginya ialah berkenaan ujian dan dugaan daripada Allah. Sebagai umat Islam kita harus percaya akan ketentuan daripada Allah dan kita kena selalu bersangka baik dengan Allah. Setiap ujian dan dugaan yang DIA turunkan kepada kita pasti ada hikmah di sebaliknya.  Contohnya zaman pandemik macam ni, mungkin ramai yang kehilangan pekerjaan, kehilangan ahli keluarga tersayang, bisnes lingkup.. memang ramai sangat yang terkesan. Oleh itu, dalam menangani ujian dan dugaan daripadaNYA pasti ada jalan keluar untuk kita kembali bangkit. Setiap isu dan cabaran yang kita hadapi kita perlulah ada tindakan untuk menyelesaikannya, bukannya ujian dan masalah tu untuk direnung dan diratapi sahaja. No! No! Tak bolehlah macam tu. Kita tidak boleh terus menyalahkan takdir dan mengalah begitu sahaja.

Teringat dulu 1 post blogger, tak ingat pulak siapa. Berdamai dengan takdir. Ya, kenapa kita perlu salahkan takdir? Apa salahnya kita optimis untuk mencari semula titik terang agar dapat menerangi semula lorong kegelapan dalam pengembaraan kita di bumi Allah ini. Sebab itu Allah beri kita akal untuk berfikir kan? 

Hidup ini terlalu singkat untuk kita nikmati. Maka hargailah sewajarnya. Cukup-cukuplah bermusuhan dengan takdir. Carilah hikmah atas setiap cabaran yang mendatangi kita.

Senyum selalu ya! Have a nice longgggg weekend!


#notakakmim: happy sebab check list task untuk hari ni semuanya setel!!

03/12/2020

Rahsia Air Tangan Ibu

December 03, 2020 12 Komen

Saya jarang nak share resepi masakan di sini. Tau tak kenapa? 
Kerana saya bukanlah tukang masak yang hebat. Aha! Jangan gelak.




Saya cuma suka share gambar-gambar menu yang saya masak di IG je. Semestinya tak ada resepi. Tau tak kenapa? Kerana saya masak ikut naluri hati saya je. Aha! Tolonglah gelak.

Pernah dulu kami di ofis potluck Laksa Sarawak. So seorang akan bawak sejenis bahan-bahan untuk melengkapkan 1 hidangan Laksa Sarawak.

Selalunya kalau Laksa Sarawak bahan-bahan yang wajib ada mestilah kuah laksa, meehoon, isi ayam yang dicarik, telur dadar dipotong halus, limau kasturi, sambal belacan, udang yang direbus, tauge dan daun ketumbar.

Laksa Sarawak masa makan kat kedai


Kebetulannya saya perlu bawak sambal belacan jer. Okay senang jer. Sambal jer pun kan?

Bila dah bawak kat ofis, sambal belacan saya jadi igauan peminat-peminat pedas lah pulak. Makan laksa Sarawak ni, kena bubuh sambal belacan banyak, kalau pedas lagi lah meletop!

Lepas tu kan, sorang colleague ni, bukan Melayu la, pm saya nak resepi sambal belacan tu. Ah, sudah! 

Kan saya masak ikut naluri hati jer diadun lagi dengan kasih dan sayang. Mana taknya sedap baqhang. Ah, perasan kau Kakmim.

Susah tau sebab saya jenis tak kira pun berapa biji bawang merah, cili kering berapa, air asam jawa banyak mana, cili api berapa biji, gula sesudu ke 2 sudu ke. Adoi la. Saya bagitau anggaran je lah. Tak tau dia buat menjadi ke tak seperti yang dia mahu. Eh, macam tajuk cerita seseorang pulak kan? Jangan marah Syaz. Haha!

Seorang Kakmim ni memang sejenis yang susah sikit nak bagi resepi, kerana lemah bab ni lah. Bukannya kedekut resepi tapi alaaa kalau kita dah biasa masak kita main anggar jer lah semua kan. Even nak masuk garam pun boleh anggar, nak sedang masin ke sangat masin.

Betul tak? Betul tak?

Itu jer lah ceritanya. Kesimpulan yang boleh disimpul rapi. Mungkin yang kita masak tu boleh jadi sedap pada anak-anak kita tapi taklah sesedap mana di lidah orang lain. Biasalah selera masing-masing tak sama.

Tapi yang penting, kalau anak-anak dan suami bagi kredit, sedap, itu pun dah memadai. Syukurlah tu sebab kita dah suntik memori kesedapan air tangan ibu di minda anak-anak kita. Dengan harapan bila mereka berjauhan dengan kita nanti, mereka akan sentiasa teringat masakan kita dan akan membuatkan mereka tak sabar-sabar nak balik rumah sebab nak makan masakan kita.

Bila ada ramai anak lelaki, begitulah. 

3 bodyguard Ibu


Semoga air tangan ibu menjadi bonding yang sangat kuat untuk ibu dan anak-anak lelaki ibu. Insya Allah.







 

28/11/2020

Mentaliti Parasitisme

November 28, 2020 10 Komen


Hairan. Bila dah berkeluarga sebolehnya kita ingin hidup berdikari, susah senang bersama keluarga nukleus kita sendiri tapi masih ada mentaliti orang yang tak nak tinggal sendiri sebab masih nak bergantung dengan orang tua. Phui! Memalukan sungguh manusia macam ni.

Nak loan rumah memang boleh je kot, bukan keja swasta. Tapi takpe mungkin komitmen ko besar. Tapi ni famili dah bagi sebijik rumah dah siap dengan keperluan dalam rumah lagi. Eh, masih tak boleh ye hidup sendiri? Oh ya, nanti sape nak beli barang dapur? Bayar bil? Eh, macam ko tak bekerja pulak. Kerja tetap tu taraf berpencen. Kalau tak pencen pun EPF kompom ada.

Adoi, lupa pulak nanti stay umah sendiri takde orang jaga anak. Sekarang harapkan mak tolong jaga anak. Eh lupa lak si wife tak bekerja tau. Kalau tak mampu jaga anak kenapa beranak? Masih jugak nak menyelit susahkan mak. Mak ko nak berehat tak tau ke?

Aku tau la strategi kau. Tak malu! Geram betul laki bini macam ni.


 

13/10/2020

Waiting Game

October 13, 2020 5 Komen

 

Hari ni tiba-tiba mood malas pulak singgah check-in. Takde mood pulak nak masuk kelas. Nasib baiklah semua preparation masuk kelas dah siap semalam. Eh, minggu lepas lagi dah siap. Nasib lahhh.

Kenapa tetiba takde mood pulak ni? Aku rasa macam aku tau jer puncanya. Ini kerana quotation dari company tak dapat lagi ni. Argh, malasnya nak tunggu lama-lama cenggini. Dah la nak kena mohon EP jugak dalam minggu ni. Inilah yang buat aku malas ni. Risau!! Itu yang sebenarnya. 

Whatsapp sudah.

Takkan aku nak cal setiap 1 jam?

Nanti jam 3 habis kelas aku cal.

Kalau tak dapat jugak hari ni?

Huwaaarrghh!!





06/08/2020

12 Ciri-Ciri Menarik Individu Yang Lahir Pada Bulan Ogos

August 06, 2020 2 Komen
Mungkin baru 6 hari di bulan Ogos so kita masih lagi cerita pasal birthday ye. Hehehe. Terima kasih LHDN, hantar email birthday ni. Terasa dihargailah jugak sebagai pembayar cukai setiap tahun 😁 pandai ye LHDN ambik hati orang. Bagus² πŸ˜„


Sempena bulan kelahiran Kakmim, apakata kita search sikit ciri-ciri individu yang lahir pada bulan Ogos. Ada orang kata individu yang lahir pada bulan Ogos ni menarik dan luar biasa. Hmm.. yo la tu. Setiap individu sememangnya ada keistimewaan masing-masing, ye dok? Apapun, kita baca sajalah, ada yang mengena, mungkin kebetulanlah kan? Bukannya nak jadi nujum Pak Belalang.

Kredit to Media Tular


Statement #1, #2, dan #3 ni kebetulan terkena batang hidung Kakmim 😎


Ya, #4 ini kebenaran πŸ˜‚ kalau nak meluahkan sesuatu lebih suka menggunakan Whatsapp, kalau dulu iols pakai email πŸ˜‚

Mungkin ada kebenarannya kot. Hmm...

#6 mungkin nampak macam kedekut jugak, mulanya semangat nak membeli itu ini tapi last² tak jadi jugak.

#7 tak lah kot. Kita mestilah jadi pasangan yang setia. Tapi minat tu memang perasan, berubah-ubah. Hehehe πŸ˜ƒ

#8, #9, #10 boleh dikatakan ya. Kalau bab #9 tu orang Sarawak cakap 'kuat ingga' πŸ˜‚ #10 takdelah rajin sangat pun, ikut mood jugak dan pemimpin hebat? Tak sure lah, macam tak suka je nak lead.

#11 no komen, alhamdulillah jika benar tapi terkenal dan berkuasa tu memang tak benar, mungkin 1 fine day nanti kot πŸ˜‚

#12 ni, ya kebenaran!! Jangan suka push okay, nanti tak pasal² haku hangin pulak. Wakakaka.

Lagi... dapat birthday wish dari admin eSis. Tahun-tahun sebelum ni tak perasan pulak ada tak dapat wish macam ni. Dulu.. jarang bukak eSis tapi sekarang hari-hari bukak eSis sebab dah jaga latihan staf kan? Hahaha. Thank you admin eSis 😊

14/01/2020

Monolog 4

January 14, 2020 2 Komen
Tetiba rasa down sangat.
Cam malas sangat nak kerja.
Macam takde 1 pun yang berfaedah.
Bila balik umah rasa nak marah jer.
Tak suka perasan camni.

Kekadang kalau jadi outspoken sangat pun orang tak suka kita.
Apatah lagi rebellious.
Tapi takkan nak jadi lembu dicucuk hidung.
Makanya mau jadi apa?
Yes No. Yes No.
Itu sebenarnya yang orang suka.
Tapi kita pun ada pendapat kita jugak.
Takkan nak yessssss je memanjang.

Hmm... susahlah.




18/12/2019

Tailor Pekerjaan Yang Lumayan

December 18, 2019 2 Komen
Sesungguhnya orang yang berbakat menjahit ni mampu beroleh kesenangan dengan bakat yang dimilikinya. Jeles tau sebab Kakmim tak reti menjahit.



Kalaulah Kakmim pandai menjahit, mesti tak risau nak beli kain pastu buat sendiri je. Jimat kos sangat.

Sebabnya kos hantar baju jahit kat tailor sekarang sangatlah mahal. Especially tailor yang menyewa kedai di area bandar tu. Huhu.

Kakmim dah lama dah tak buat baju hantar kat tailor. Semuanya beli online jer sekarang. Baju melayu anak pun sama, online je senang. Si ayahnya jer yang masih jahit hantar kat tailor. Tu dia punya hal lah sebab dia yang bayar sendiri. Hihihi. Bagi Kakmim kalau hantar baju anak-anak kat tailor upah jer boleh beli baju online lagi. Kos kain lagi. Hmm... 

Bulan lepas memang jadi kucing nak beranak lah carik tailor nak buat baju. Tailor personal Kakmim sebelum ni dah tranfer ke Penang sebab tu tak buat baju customised dah lepas tu. Memang takde idea dah nak hantar baju kat sapa. Last² hantarlah kain kat satu tailor ni. Baru nak cuba kan? Tak konfiden nak buat baju berfesyen bagai. Dah ler kain lace berlining pulak, kos memang double lah nak buat tu. Ambik jalan mudah, Kakmim buat baju kurung. Sukat badan ni tau. Bukan ikut contoh. harap-harap ok lah sebab baju kurung je kan.

Tapi.. bila ambik, hmm... nak nangis pun tak guna. Baju tu besar! Memang takde mood ah nak pakai, tapi terpaksa jugaklah pakai sebab baju sedondon untuk kahwin adik ipar. Nak pakai kali ke-2 hmm... fikir dulu kot. Ko bayangkan kos beli kain, beli kain lining, kos upah lagi, upah tu double caj tau sebab ada lining. Nak nangis nak nangis, kalau beli online dapat 4 pasang baju kurung cotton tau! Seminggu setel untuk pergi keja. Terasa pembaziran sangat walaupun ayahnya punya syer tapi kalau tak hantar tailor memang seronok ah baju baru lawa-lawa di IG di FB. Hmmm...

Sebab tu lah memang susah nak cari tailor yang serasi dengan kita. Bila cuba-cuba macam ni itulah risikonya. Yang tak dapat nak tahan kesedihan sebab double caj tu. Uwaaa!! Takmo pikir kerugian di situ tapi tengok jer baju tu memang rasa down sangat lah.

Korang pandai ke menjahit? Untung laaah mereka yang pandai dan berbakat. 

Sekarang nak carik tailor untuk baju sekolah dan baju KAFA anak-anak pulak. Baju sekolah si kakak tak dapat nak beli sebab diorang pakai baju fesyen baju punjabi, kalau baju kurung biasa untuk hari jumaat tu memang boleh beli, baju KAFA pun sama. Manade jual baju KAFA dah siap, kaler setiap sekolah pun dah lain-lain.

Buntu!!

Perasaan Bersalah

December 18, 2019 4 Komen
Quick update sebelum nak breakfast mee kolok kat kedai mamak di bawah.

Berkenaan cuti sekolah yang panjang ni. Sebenarnya ada sedikit perasaan bersalah sebab tak dapat nak spend cuti dengan #theIMANs. Minggu depan lepas krismas barulah Ibu dapat cuti. Nak plan ke mana-mana pun hari asyik hujan. Nak staycation pun bila jenguk date di Agoda pun asyik full house je hotel² yang best. Memang rasa bersalah. Kekadang diorang ada jugak bagi tau boring. So sekarang Ibu biar jer mereka buat apa yang mereka suka. Balik petang dari umah nenek, diorang nak main basikal kat luar Ibu biar je. Kesian anak-anak Ibu. Nak jenjalan naik flight tak larat pulak fulus ni nak. Tahun ni jer pun 2x dah jenjalan ke seberang sana. Maybe next time ye.

Wishlist Ibu sekarang untuk spend time dengan diorang:


  1. Staycation
  2. Tengok orang utan di Semenggoh
Ayah pulak dah tak dapat cuti bila yang lain dah cuti krismas. Hmm...

Lain pulak view pc Kakmim ari ni, nak suh pegi pulau ke tu?

15/11/2019

Kisah Angan-Angan & Impian Sugarless

November 15, 2019 0 Komen
Hai, blog!

Lamanya tak bersiaran di sini kan. Berhabuk bersawang semua ada dah kat sini. Ya, saya di rumah ni. Tak boleh tido. So layan² You Tube sesambil layan jiwang. Hihihi. Tua² pun nak jiwang. Ape daaa...

Maggi Hot Cup?? Oh, itu hanya gambar hiasan. Sekarang ni memang nak jaga makan malam kononnya. Konon lah. So try jugak tak ambik dinner tapi at last sebelum tidur terpaksa jugak bersantap seperti yang di atas tu. Hihihi. Tak tahan laporrrrr. Nak diet macam mano?? Kah kah kah.

Saya sebenarnya sejenis yang susah nak naik berat badan. Dulu!! Bukan sekarang okay. Sejak umur dah menginjak 35 ke atas ni tetiba plak berat menaik, menaik dan terus menaik. Sekarang dah mencecah 50 dan lama jugak dah tak naik penimbang ni. Hihihi. Malas lak nak ambik tau tapi memang terasa 'kenaikan' ini. Hahaha.

Nak jogging lah, nak join run lah, nak fun walk lah, semuanya... hanya angan-angan. Konon taknak ambik minuman bergula. Tak tahan jugak. Minum jugak tek O itu. Tu jer minuman bergula yang saya pandai. Bila dah minum jugak, macam mana nak maintain???

Sorilah, masih belum ada keinsafan. Seriuosly, memang serius rasa bersalah, tipulah tak. Dulunya saya sejenis yang minum plain water je sebab tu kurus cekeding kot di samping metabolisme yang tinggi. Tapi bila dah bawah ofis ko ada kedai mamak, memang harus ko order teh o mamak. Gilalah!

Semoga dibukakan hati ku ini untuk istiqamah jaga kesihatan diri. Bila umur dah semakin menghampiri 40 ni takut jugak didatangi macam² penyakit zaman moden ni. Huhu.

Korang macam mana pulak? Berapa scoop gula sehari? Adei, bila teringat kejahatan gula putih ni memang rasa bersalah dengan diri sendiri tapi apakan daya masih jua perasaan pentingkan diri tu menguasai hati. Semoga kita semua dilindungiNYA, sempat beramal ibadat sebelum terlambat. Aminnnn...