Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Emotional. Show all posts
Showing posts with label Emotional. Show all posts

15/10/2020

Pencopet Tayar

October 15, 2020 8 Komen

Hmm.. insiden mendukacitakan. Selalu dengar cerita daripada orang jer, hari ni sendiri pulak yang terkena. Benarlah, malang tidak berbau. Tayar kereta Encik Suami kena curi di area Hospital Umum Sarawak!


Kalau warga Kuching mungkin agak familiar dengan kes kecurian di parking Hospital Umum Sarawak. Parking ni bukan dalam area hospital, di luar hospital dan tidak berbayar. Nak parking dalam area hospital, jangan haraplah. Staf  ke pelawat ke memang takkan muat dengan parking yang sekangkang kera tu. Mungkin nasib tak menyebelahi hari ni, kereta Encik Suami yang jadi mangsa.

Nak buat macam mana? Terpaksa jugak hadap. 😓

09/04/2019

Kakmim & Caesarian

April 09, 2019 1 Komen
APRIL Bulan Kesedaran Caesarean Sedunia - Ini Kisah Kakmim

Sempena bulan April ni bulan kesedaran Caesarean sedunia makanya saya pun nak mencoret sedikit di sini. Hmm... bagi yang telah lama follow blog ni memang saya coretkan di sini pengalaman 1st pregnancy saya dulu di mana si kakak masih dalam keadaan breech semasa 7 bulan. Dia tetap setia 'duduk' sehinggalah full term 36 minggu. Pernah melalui proses ECV (External Cephalic Version) tapi sakit yakmat dan saya terus surrender sign form set appointment LSCS pada minggu ke 39.

Pada mulanya tau si kakak berada dalam kedudukan breech, sedih sangat. Ye lah anak pertama lagi dah nak kena operate, tak sempat nak merasa kelahiran normal. Dan bila dah operate peluang nak beranak ramai paling maksimum pun 3 je lah. Huhuhu. Memang frust jugak sebab target nak anak 4.

Kakak ni cucu sulung, cicit sulung. Semua orang memang menunggu kelahiran dia. Dalam famili sebelah mak memang takde sejarah makcik² yang operate. Mak dan Wa (kakak sulung mak) memang tak tau pun cara-cara nak jaga orang berpantang ceaser ni. Mak dan Wa pun push jugak saya berurut dengan mak bidan. Huhuhu. Saya rela dalam terpaksa, patuh je cakap mak dan wa, pergilah umah mak bidan tapi tak berjaya. Nasib baik tak jadi apa-apa time tu. Bila difikirkan balik, memang risky betul time tu.

Dan yang paling sedih yang tak dapat saya lupakan, adalah sorang colleague tu di Kolej, bila dengar je saya plan LSCS bukannya nak bagi moral support, cerita benda yang menyeramkan lagi ada. Dia ceritalah ada orang lepas ceaser terus lumpuh. Memang bengang sangat time tu. Mulut tu memang takde insurans. Bukannya kita nak pun baby kat dalam songsang. Kenapa dia nak memperkecilkan kelahiran baby saya nanti?? Tau tak perasaan tu? Dah lah ko pregnant anak pertama, pengalaman zero pastu ko sogok dengan cerita² macam tu. Memang aura negatif betul. Sampai hari ni saya masih ingat situasi tu, kami berbual dalam pantri. Geram sangat.

Tapi ada jugak manisnya plan LSCS ni. Doktor tanya nak set LSCS pada 29 Oktober ke 30 Oktober? Of course lah nak 30 Oktober, senang sikit nak ingat kan? Hehehe. 

Malam sebelum nak ceaser tu memang tak boleh tidur. Macam² jer yang difikirkan. 10 malam dah start puasa dah. Rasanya kol 12 lebih jugak baru dapat melelapkan mata. Rasa macam banduan yang menunggu nak ke tali gantung jer rasanya.

Paginya saat nak masuk OT memang masih ingat lagi nurse panggil, Patient bed 12 mandi bersih² dan pakai baju OT ni. Sedih tau disuruh mandi tu. Entah² mandi sendiri yang terakhir ke. Huhuhu.

Dah siap lengkap dengan pakaian OT nurse sibuk pulak cari husband. Manalah pulak husband ku ini. Sedihnya takde sapa² kecuali nurse je. Rupanya bila nurse dah usung ke OT Encik Suami dah siap berpakaian lengkap OT jugak tolong usung katil ke OT. Sedihnya time tu. Uwaaaaaaaa!!

Masa nak cucuk epidural, tengok Encik Suami lambai² dari luar. Pilu jer rasa tapi time tu mulut memang kumat-kamit baca doa je. Macam-macam surah dan doa yang keluar. Sungguh tak lama, sekejap jer prosedur dalam 20 minit macam tu sahlah saya bergelar Ibu. Alhamdulillah.

Dan yang surprisenya tak sangka pulak baby yang kuar tu baby girl!! Hehehehe. Alhamdulillah, tu cerita 10 tahun yang lalu. Sekarang kakak dah darjah 4. Syukur.

Gambar pertama kakak yang disnap Ayah di OT. Time tu guna BB so kualiti gambar takdelah macam Oppo. Hahahaha. Berat kakak time tu 3.17 kg. Dan dia memang menjuarai carta berat ketika lahir dalam #TheIMANs

Adik² si kakak pun ada 3 orang sekarang, semuanya boy dan semuanya kelahiran normal. Syukur sangat.

Sesungguhnya, caesarean bukanlah pengakhiran kepada kelahiran normal ye uols. Just be positive dan prepare ilmu parenting agar penuh di dada. Saya alhamdulillah dapat 3x vaginal delivery selepas ceasarian. 






06/09/2011

Kita hanya merancang

September 06, 2011 7 Komen
Di pagi 8 Syawal ni barulah ada masa nak update 'sesuatu' kat sini
Tu pun sebab hari ni saya dah masuk kerja
Kalau tak, berkulat la jawab nya blog ni
Apapun, selamat menyambut Aidil Fitri dan selamat berpuasa 6 ye!

Sedih dan terkilan
Bila dapat tau saudara yang sepatutnya melangsungkan perkahwinan pada hujung minggu ni
Terpaksa menangguhkan majlisnya
Gara-gara pihak lelaki buat hal
Bayangkan semua persiapan dah siap
Tiba-tiba pihak lelaki bagitau nak menangguhkan perkahwinan mereka
Tangguh pada tahun 2013 pulak tu
Tak masuk akal langsung!
Macam-macam boleh jadi dalam masa 2 tahun tu
Entah apa-apalah lelaki macam
Entah spesis apa
Geram!

Bayangkan...
Kad dah siap... cuma belum diedarkan
Hantaran dah siap
Baju kawen dah siap
Bilik pengantin dah siap
Dewan dah tempah

Semuanya 'burn'!
Macam s**l jer lelaki macam tu

Tapi
Kita hanya merancang
Allah jua yang menentukan

What you give, you get back
Trust me!


05/08/2010

Kadang-kadang

August 05, 2010 4 Komen
Kadang-kadang sedih bila mengenangkan nasib hidup sendiri.
Entahlah.

Kadang-kadang orang sekeliling tak boleh jangka kedukaan kita.
Memang.

Kadang-kadang.
Hidup ini indah.

Kadang-kadang.
Tak seindah yang disangka.


23/03/2010

Emosi Kerna Firaun

March 23, 2010 0 Komen
Saya perlukan motivasi kerana saya dapat merasakan performance kerja saya semakin menurun. Dengan kerja yang banyak, yang tak tau bila nak habis, saya semakin sukar untuk memberikan yang terbaik demi kepuasan diri sendiri. Masalah pengurusan juga menjadi faktor, saya semakin meluat dengan pemerintahan kuku besi Firaun di kolej saya ini. Ah, bosan! Malas nak fikir.

Apa yang selalu bermain di fikiran saya? Cuti cuti cuti. Besok saya berjaya mendapat cuti rehat daripada pemerintahan Firaun tetapi tu pun kena bagi bukti. Saya ambik cuti rehat sebab Iman ada appointment di SGH, bukannya cuti suka-suka berehat di rumah. Boleh pulak Firaun yang hatinya hitam penuh dengan hasad dengki mengatakan kami (saya la tu termasuk salah seorangnya) mintak cuti rehat dengan mengada-adakan alasan yang tak ada. Saya, memang ada bukti pun, fotostat jer kad temujanji klinik pakar SGH Iman. Nak sangat kan? Geram. Benci.

Wei, Firaun, mun aku sengaja nak cuti rehat sik aku nak mintak cuti ari Rabu. Pasya ari Khamis ngan Jemat turun agik. Pakei apa? Bagus aku ambik cuti ari Jemat then terus sambung Sabtu, Minggu. Baruklah cuti sakan. Ngokkk..! Dasar urang dengki nang gia. Bencik eh! Kawu lah penyebab demotivation tok semua. Kawu! Kawu! Kawu!

Takpe, hari ni Firaun takde, aman sikit. Besok Firaun ade, Saya tak ade. Haha. Confirm, mesti ada tu mengutuk saya dari belakang. Ala, Firaun, saya dah tau perangainya, suka tikam dari belakang. Masa orang takde masa tu la die nak smash orang tu habis-habis. Memang hati hitam tak berdarah. Oops.. terlebih sudah.

Sabarlah ye hati. Selepas besok, kita menghitung hari untuk cuti Good Friday plak ye. Sabar, sabar. Iman, Iman jugak yang best, takde masalah nak fikir. Walaupun muka serius, tapi hati tetap lapang. Alalala... rindunya Iman Ibu. Iman, Iman dah besar jangan kawan dengan anak Firaun ye. Hahahaha.....

Pic Iman Madihah masa pergi kenduri kahwin hari Sabtu lepas. Tengok air liur Iman. Hehehe.

post signature

16/02/2010

Masih kah kau ingat?

February 16, 2010 0 Komen
Luahan hati yang sik terluah. Berat rasa tangan nak naip tapi dah lamak gilak dipendam rasa tok. Rasa macam sik dapat ditahan agik dah. Diluah sik terluah. Susah nak madah.

8 bulan dah berlalu. Mun buntin, dah sarat nak beranak dah. Tapi kenak nya sik paham juak? Atau buat sik paham? Sikkan lupak? Mustahil. Kenak nya molah-molah sikda papa berlaku oh?

Sabar? Lamak dah bersabar. Malu? Macam sik jak. Aku yang malu.

Makan nang kenyang tapi kenak sikmok ingat bayar makan ya dengan apa? Patut kah?

Mun madah sik kelak.. susah juak. Ingat Tuhan, ingat Tuhan. Berik nya masa lok.





post signature

09/01/2010

Kisah Benar: 1001 Caesarian

January 09, 2010 11 Komen
Di awal pagi yang indah dan ceria ini, saya nak berkonsi sedikit lah tentang pengalaman saya semasa melahirkan Iman Madihah. Saya pun tak tau, boleh ke idak dikatakan 'melahirkan'. Mungkin orang-orang yang merasakan diri mereka HEBAT akan MENIDAKKAN term 'melahirkan' yang saya gunakan. Al-maklumlah kan, saya ni bersalin kaedah caesarian, bukan normal seperti ibu-ibu yang lain. Nah, perasaan rendah diri saya sudah tiba kembali.

Alhamdulillah. Itu saja yang mampu saya ucapkan sebelum saya meluahkan apa yang tak terluah di bibir saya selama ini. Hanya kepada Encik Suami tempat saya bercerita, meluahkan perasaan, menitiskan air mata, jika sebaris dua kata daripada orang-orang yang HEBAT ketika melahirkan diajukan kepada saya. Oh, kenapa tiba-tiba saya begitu sensitif?

Perasaan ini, perasaan rendah diri ini, sudah terbit di lubuk hati saya semenjak saya diberi pilihan oleh pakar perubatan untuk bersalin secara caesarian, ataupun sesiapa yang tak tau apa itu ceasarian, iaitu melahirkan anak secara pembedahan. Ya! Bayi saya keluar ikut 'tingkap', bukan ikut 'pintu' seperti biasa tapi saya juga telah mengendong bayi saya selama 39 minggu atau 9 bulan 21 hari. Saya juga merasa pengalaman morning sickness, bengkak kaki, pening-pening, ya, saya merasa semua itu. Itu normal kan? Cuma pabila tiba saat melahirkan, kepala bayi saya tidak turun ke bawah seperti biasa, maka sebab itulah saya diberi pilihan untuk c-section. Seperti kata pakar perubatan, jika dulunya kes seperti saya ini boleh melahirkan secara normal tapi sekarang mereka tidak menggalakkan kaki bayi yang keluar dahulu kerana ini membahayakan nyawa bayi dan boleh menyebabkan kematian. Tambahan lagi, jika kes anak sulung seperti saya, yang tiada pengalaman ataupun lebih tepat lagi tidak tahu meneran, memang mereka tidak akan benarkan bersalin secara normal. Maka, siapa yang nak menanggung risiko? Pengamal perubatan pun tak mahu menanggung risiko apatah lagi saya. Bayi saya yang pertama,cahaya mata penyeri hidup keluarga, saya takmo kehilangan bayi saya tanpa sempat saya mencium dahinya, tanpa sempat ayahnya untuk mengazankannya. Saya tak mahu.

Sepanjang tempoh kehamilan saya, alhamdulillah kesihatan saya begitu memberansangkan. Tiada kes serius, cuma sekali paras HB saya turun ke 10 (sekali je), sekali sembelit (5 hari jer). Semasa di trimester pertama, morning sickness saya pun terkawal cuma saya ada gatal-gatal di kulit (berparut tapi saya redha). Tapi pabila masuk ke trimester kedua, semuanya ok. Pertambahan berat badan pun normal dan berkadar linear. Perut saya mula membesar dan tak boleh disembunyikan lagi ketika kandungan berusia 28 minggu atau 7 bulan. Ramai yang mengatakan perut saya kecil. Ya. Perut saya kecil, tak besar, tak macam orang mengandung yang lain. Mungkin emak saya pun macam tu(mungkin gen), atau mungkin jugak sebelum mengandung memang perut saya FLAT atau istilah kawan-kawan di kampus dahulu, tidak berperut. Bukan salah saya perut saya tidak membesar. Yang saya tahu bayi di dalam kandungan saya sihat dan pertambahan berat saya juga berkadar linear, naik dengan perlahan-lahan seperti di dalam graf. Saya punya perut saya tau lah,bayi saya pun bergerak dan memberi respon secara aktif semasa dalam kandungan, saya tak heboh pun.

Mungkin hikmah perut saya kecil, saya boleh bergerak aktif semasa di ofis. Saya ke sana, ke mari tapi pabila naik tangga jer, itu sedikit melenguhkan. Bab-bab berjalan saya ok lagi, tawaf The Spring berkali-kali walaupun kaki saya bengkak di kala kandungan 7 bulan. Driving pun no problem, kandungan 37 minggu saya masih driving seorang dari Sukmaville ke Bau. Bayi tidak meragam, itulah Iman Madihah kesayangan saya.

Semasa 7 bulan, bayi saya disahkan dalam keadaan breech ataupun songsang. Walau bagaimanapun doktor memberi peluang sampai kandungan saya mencecah 36 minggu untuk kepala bayi turun. Pabila kandungan 37 minggu, kepala bayi masih jugak di atas. Doktor menyarankan saya melakukan ECV. Mulanya saya berkeras, enggan tapi at last saya mengalah. Tak salah berusaha dan mencuba, tapi bayi memang degil. Emak juga berusaha membawa saya berurut dengan mak bidan walaupun nurse berulang-ulang kali melarang, tapi saya dengar jugak cadangan emak, ye la, mana la tau berkat dengar kata mak. Tapi bila buat scanning selepas berurut 2 hari sebelum c-section, bayi masih juga breech, Doktor juga mengatakan sekiranya saya bukan elektif c-section berkemungkinan besar saya juga akan 'disiang' kerana bayi saya sedikit besar dan tulang pelvik saya kecil. Tak kisahlah, yang penting selepas tu saya memang bersedia dari segi fizikal dan mental untuk 'disiang' demi nyawa seorang anak kecil yang telah saya bawak dari Sarawak ke Kedah, ke Terengganu ke Miri ke Pahang, sepanjang tempoh 39 minggu. Nyawa itulah bayi saya, Iman Madihah.

"Kawan saya selepas ceasar terus lumpuh, dia tak boleh bangun." Kata-kata itulah yang saya tidak akan lupakan sampai bila-bila. Tiada sokongan moral, cuma ayat menakutkan dan ayat sungguh tak blah, annoying sungguh perempuan itu. Akan saya ingati sampai bila-bila.Tapi, saya kuatkan iman, berserah kepada Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyanyang. DIA lebih mengetahui qada' dan qadar' umatNya. Bukan perempuan yang rasa BAGUS itu. Oh, bukan.

"Ceasar pun keluar darah ke?". Oh,kecewanya saya. Saya kecik hati tau!

"Caesar takde rasa kena 'seluk' kan?". Eh, ada lah. Saya pun ada uterus.

"Potong menegak ke?". Hello, potong melintang ok, potong di lipatan bawah perut.

Wahai kawan-kawan, saya bukanlah orang yang HEBAT, saya bersalin secara ceasarian. Tahukah kawan-kawan bagaimana kaedah ceasarian ni mendapat nama? Pernah dengar nama Julius Caesar? Pernah? Tak pernah? Kalo tak pernah, sila google sendiri. Julius Ceasar ialah orang pertama yang dilahirkan dengan kaedah pembedahan dengan menggunakan teknologi perubatan pada zamannya. Dan semenjak itu, bersalin dengan kaedah pembedahan dinamakan caesarian.

Kawan-kawan kenal Adi Putra? Kanak-kanak yang bijak Matematik yang pernah menggemparkan Malaysia suatu ketika dulu? Adi Putra dilahirkan dengan kakinya keluar dahulu iaitu berada dalam keadaan songsang semasa di dalam perut ibunya. Adi Putra keluar dalam keadaan bersujud! Tetapi dia berjaya dilahirkans ecara normal kerana Adi Putra merupakan anak ketiga, dan ibunya berpengalaman meneran. keluar bayinya sebelum ni. Nah, bayi songsang juga boleh menjadi 'sesuatu', bayi songsang juga bayi normal, cuma kaedah dia keluar yang tidak normal dari biasa. Saya sayang bayi saya, walaupun semasa di dalam rahim dia selesa 'duduk' tetapi dia tetap nyawa saya. Dia Iman Madihah saya. Kepercayaan Yang Terpuji, itulah Iman Madihah.

Makanya kawan-kawan, sekiranya kawan-kawan dinasihatkan dan diberi pilihan untuk bersalin secara c-section, janganlah berasa rendah diri, ramai yang bersalin c-section sekarang. Siapa yang tak ralit jika tak merasa pengalaman meneran tu, tapi keadaan tak mengizinkan. Redha dan pasrah lah. Semoga semuanya berjalan lancar. Bercerita pengalaman saya semasa di OT (operation theatre), semuanya berlaku sekelip mata sahaja, janji kuatkan semangat, berserah kepada Allah, basahkan mulut dengan zikir dan selawat, insya Allah kesakitan itu tak lama. Saya sendiri selepas keluar dari OT memang tak boleh blah la sakitnya bila ubat bius hilang, tapi teknologi perubatan kan dah moden, alhamdulilah, keesokkan harinya saya dah boleh bangun dan berjalan. Itu la kena kuatkan semangat, think positive, itu yang paling penting. C-section belum pernah membunuh! Ingat tu.

Penjagaan selepasc-section, memang agak sukar tetapi jangan sapu apa-apa pada luka jahitan. Itu yang penting. Biarkan luka jahitan tu kering dan sembuh sendiri. Pastikan makan ikan haruan atau amalkan pengambilan pati ikan haruan untuk penyembuhan dalaman. Lain-lain biar luka sembuh sendiri. Selepas 2 bulan bolehlah sapu jeli gamat atau apa-apa yang dicadangkan pengamal perubatan untuk penyembuhan parut di luar. Dan, think positive, itu yang penting. Jangan lupa dalam pantang, jangan terlalu memanjakan diri, bergeraklah, berjalanlah di dalam rumah, jangan hanya baring jer, dengan bergerak penyembuhan luka jahitan lebih cepat tapi janganlah sama sekali jalan membongkok. Berdiri dengan postur badan yang lurus supaya penyembuhan jahitan luka lebih baik.

Kepada yang mengandung tu, jangan takut jika mendengar perkataan caesarian, sebenarnya ia tidak menyakitkan. Just think positive. Good luck!

Bayi saya yang dilahirkan secara ceasarian seberat 3.17 kg sekarang telah berusia 2 bulan 10 hari. Sekarang beratnya telah mencecah 5.4 kg. Alhamdulillah.

Selepas kahwin berat saya 44 kg, kali terakhir timbang sebelum bersalin berat saya 57 kg, sekarang berat saya telah turun ke 44 kg kembali. Alhamdulillah.

Mungkin saya akan cuba menambahkan berat badan saya sedikit selepas ni. Wish me luck.

post signature

09/12/2009

Bad Day

December 09, 2009 3 Komen

8 Disember 2009, Persona Encik Suami kena pecah di parking area Dewan Tun Abdul Razak. Cermin sebelah passenger yang pecah. Apa yang hilang? Spec Encik Suami dan spec saya, beserta boxnya sekali. Couple spec tu. Huhu. Camne nak amik radio & CD player dalam Persona? Confirm la tak dapat beb. Apa la punya pencurik. Nampaknya pasni kena beli spec baru la untuk driving.

Kelisa plak kehilangan rim cap, entah di mana adik saya tak tau. Ooops... adik yang pakai keta g keja semenjak 2 menjak saya confinement. Dah ler lupa nak servis. Memang dasar perempuan la. Tau pakai jer kereta. 1 hape tentang kereta pun tak amik tau.


post signature

14/05/2009

Kenak Urang SIk Suka Ngan Aku?

May 14, 2009 1 Komen


Dalam dunia tok, sik semua urang suka ngan kita. Cayak sik? Ada yang ikhlas suka, ya nang digelar kawan lah tapi ada juak yang molah-molah suka tapi sebenarnya nya sik suka. Kenak nya sik suka?

Aku terpikir juak lah. Mun urang sik suka ngan aku, kenak nya sik suka ngan aku? Sik dapat ku nak jawab persoalan ku dirik pun ya. Kenak urang sik suka ngan aku. Soalannya senang tapi aku dirik pun susah mok jawab.

Dapat kah kitak orang nolong aku menghuraikan persoalan ku tok? Kenak urang sik suka ngan aku?


post signature

12/04/2009

Hadapi dengan senyuman

April 12, 2009 7 Komen


Sekarang aku menjadi terlalu berhati-hati
Di FB dah banyak dah requested friends yang belum diapprove
Malahan di FS jugak?
Hairan.. masih ada yang masih bergelumang dengan FS
Aku terlalu berhati-hati untuk menyambut sebuah salam perkenalan
Aku fobia
Siapa yang ingin berkawan?
Atau cuma ingin menjadi plastik
Untuk menjadi lawan di sebalik label seorang teman?


Sekarang aku terfikir sendiri
Siapa teman?
Siapa lawan?
Aku menjadi takut, gusar, risau
Siapa yang menikam di belakang
Dia? Dia? Atau dia?


Ah, mungkin aku terlalu prejudis
Tidak baik berburuk sangka
Tidak baik syak wasangka
Tapi?
Kenapa begini?


Aku sebolehnya tidak mahu berperasaan negatif
Berfikiran seperti manusia yang tidak berTuhan
Tidak beriman
Berdosa!
Tapi?
Kenapa ada tapi lagi?


Bukan aku yang memulakan
Tetapi mereka yang digelar TEMAN
Teman yang prihatin
Mereka yang bergelar KELUARGA
Keluarga yang penyayang
Tanpa MEREKA aku mungkin tertewas
Dan pasti akan ada MEREKA yang tertawa
Pabila melihat aku jatuh dan tersungkur
Ah, mengapa perlu negatif lagi?
Jangan la..
Aku merayu


Ada hikmah semua ini terjadi
Terima kasih di atas dugaanNYA
Di sini aku dapat kenal siapa teman
Siapa lawan



Cukuplah hati
Usah berprasangka lagi
Allah lebih MENGETAHUI
Semua yang berlaku bersebab
Mungkin
Dia Tuhanku
Mahu aku menjadi yang lebih baik
Lebih baik daripada hari ini
Dan benar!
Semua ada hikmahnya


Terima kasih semuanya
Senyumlah wahai hati
Buktikan pada mereka
Kau belum tertewas
Buktikan pada mereka
Kau tak akan mengalah
Buktikan pada mereka
Kau punya orang-orang yang kau cinta


Mungkin aku bersalah
Ya! Ku akui
Aku cuma manusia biasa
Hamba Allah
Seperti kau jua
Kau hamba Allah kan?
Ingatlah kau juga hamba Allah
Cuma ingat itu sahaja
Kau juga hamba Allah
Cuma Dia yang berhak ke atas kau
Aku cuma berserah


Aku ingin mengukir senyuman sekarang
Akan ku hadapi dengan senyuman
Terima kasih atas segalanya


post signature


14/03/2009

Sensitism

March 14, 2009 7 Komen


Semua famili dah pergi Sarikei - kenduri.
Tapi aku tak gi memandangkan Encik Suami on shift.
So aku dan dia kembali berhoneymoon. Lagi?
Di umah yang kosong dan besar ini.


Hari ni Encik Suami masuk kerja 9 am.
Aku dengan semangatnya bangun awal pagi buat breakfast.
Malam tadi aku dah rebus kentang.
So pagi ni tinggal nak potong dan tumis dengan suun dan telur.
Dan jadilah 'kentang loyang'.
Tak tau lah orang buat ke tak makanan macam ni.
Tapi ni memang favourite recipe famili aku.


Bila dah siap-siap aku ajak Encik Suami breakfast.
Memandangkan cuma aku dan dia, kentang yang 4 biji pun jadi banyak.
Ye la sebab dah dipotong dadu.
Aku cadangkan agar dia bawak ofis leh makan waktu lunch ke.
Tapi dia takmo!
Kecik hati aku la wei.. penat aku bangun pagi buat breakfast.
Dah ler sekarang ni aku makin malas.
Nasib baik pagi ni aku diserang virus rajin nak masak.


Pastu aku diam je la, rasa nak marah pun ada gak tapi takkan aku nak paksa.
Aku rasa nak humban jer kentang tu dalam tong sampah.
Benci aku nengok kentang tu!
Benci!
Aarghh...!

post signature

28/01/2009

B.L.U.R

January 28, 2009 5 Komen

Mr Hubby oncall.

Belum balik kerja lagi.

Tak tau lagi balik jam berapa.

Boring.

Bosan.

Takde mood.

Malas.

Tak best.

post signature


05/01/2009

Mimpi

January 05, 2009 10 Komen
Aku baruk bangun tido!
.
.
.
.
.
.
.

Tek ku mimpi ku diam umah wa ku di Kampung Lintang.
Jot! Kita diam umah wa ji!
Apa diasak ku diam sia indah ooh.
Kali ku dah lamak sik ngabas nya kali.
Masalahnya bukan ku sorang jak diam sia.
Semua famili ku, dari mak bapak sampei ke laki ku diam sia juak.
Gago jak aku berkepung ngan panas berjemur kain.
Pagi tadik ku nyesah loar jean laki ku.
Ya la terembak-rembak sampei lam mimpi.
Tadik gago juak encarik tempat nok panas bila di luar ujan.
Terpaksa berjemur lam umah jak.

Pasya ada indah mimpi si Wayne.
Apa nya ada email aku minggu ya tek.
Nya mintak maap ngan aku semua indah.
Nya madah masa nya sik banyak gik?
Apakehal? Ngisap dadah banyak gilak ka nak mampus?
Aku mimpi nya merajuk ngan aku alu embak diriknya ke balai polis.
Nak nyerah dirik ngan polis.
Kurus da jak nya.
Tapi muka sik nampak.
Ku pun dah sik ingat juak muka urang laki ya.

Belom abis gik mimpi eh.
Mimpi hal di sekolah gik.
Aku pandei mimpi hal di kolej indah.
Belajar BM, semangat da ku tek.
Buku baru. Nang bau baru buku teks.
Bila abis masa, nak molah latihan.
Buku latihan gik sekda, baruk ku lupak lom berbeli.
Ari tok nak ka pes day sekolah tek nak.
Gago ku nanyak kawan ku Ko-Op bukak sik.
Alu ku teringat nak meli buku k molah report lab indah.
Dah ya alu ku terbangun.

Malam tadik.
Aku mimpi juak.
Pagi ari masa neman laki ku minum sebelum turun keja.
Ada ku madahnya ku mimpi.
Blister ku pecah.
Nya madah boh diingat gilak ya.
Tapi ku sik sure ada sik ku madah ngan nya.
Ku rasa ku madah ngan Mijot.
Dalam mimpi ku.
Blister ku tek pecah kuar air kotor menar.
Itam jak air ya.
Nang mengalir jak.
Yucks.

Dolok ku ada coba ngagak berubat urang Melayu.
Nya nanyak aku sebelum ku kena semua tok.
Pernah sik ku mimpi.
Mimpi? Sengeh jak ku tek oi.
Ne lah ku ingat ooh?
Selalunya mun ku mimpi nak.
Mun ku sikmok ingat, ku sikkan cerita ngan urang.
Mun ku rasa ku nak ingat mimpi ya, baruk ku cerita ngan urang.

Tok aku nak ingat mimpi ku ya.
Ya la ku cerita di sitok.


Sickleave lagi..?

January 05, 2009 13 Komen

Semalam pergi SGH so hari ni sickleave lagi. Besok appointment dengan skin specialist di SGH. Para doktor macam curious gak dengan penyakit aku ni. Macam HFMD pun ada gak. Diorang cakap tak mustahil attack orang dewasa tapi kebarangkaliannya memang kurang la. Wait & see je la besok doktor cakap apa.

Since aku tak dapat nak masak so online jer la kat umah. Sekarang bila online suka memFacebookkan diri. Friendster dah tak main dah sekarang. Budak kecik jer main Friendster. Ahaks. Dekat FB kan kita leh letak status apa yang kita ngah buat sekarang so aku letak la aku sickleave. Ada gak beberapa teman dan member yang ingat aku dah 'berisi'. Hahaha. Bunting pelamin ar. Ye ke? Takde ah. Aku belum 'berisi' apa-apa lagi ni. Hehehehe. So jangan la buat rumours ye.

Kalo lah aku ditakdirkan 'berisi', mesti aku risau sangat. Ye la, dengan penyakit aku ni, macam-macam dadah yang aku amik. Mesti effect ke baby gak nanti. Alhamdulillah, syukur sangat sebab tak 'menjadi'. Ada jugak hikmahnya kan? Jauh di sudut hati, memang ler ada sedikit kekecewaan tu tapi semuanya Allah bagi bersebab. Redha dan pasrah je la dengan ketentuannya.

Pagi tadi aku hantar sendiri sickleave ke ofis. Sempat gak ar lepak ngan member-member kat kedai bawah. Tetiba Big Boss pun datang minum kat situ. Aku gitau ar dia aku MC. Pastu dia gelak-gelak.

"Teruk sangat ke shift malam?". Boleh dia cakap macam tu? Kepala biru ler tuh.

Aku menjawab ar, aku memang pun suka menjawab dia.

"Takde kaitan langsung dengan shift malam, Encik BB".

"Dia ni kan tak paham la." Dia gelak-gelak lagi gitau technician dan PAP kitorang yang temankan dia minum. Aku pun geram la. Aku malas nak tunjuk tangan aku ni sebagai bukti.

"Takde kaitan dengan shift malam la." Aku tekankan sekali lagi sambil tunjuk tapak tangan aku kat dia. Geram tau. Nak fikir 18SX jer. Pastu dia tanya kenapa bla bla bla. Bila dia dah buka cerita dia alergik itu ini aku pun blah. BB aku ni bukannya boleh dilayan sangat. Panjang hikayat 1001 malamnya nanti.

Oh, walaupun MC kena jugak siapkan takwim Unit Kualiti untuk tahun 2009. Nanti Naz marah kalo lambat. Aku nak buat apa ek? Aarghh... otak tumpul ni.



03/01/2009

Kebosanan Terlampau

January 03, 2009 13 Komen

Aku dah rasa nak mutah dah nangga laptop jak dari pagi tadik tapi aku dah siktauk nak molah apa. Tangan aku pun sebelah jak dapat beroperasi dengan normal. Banyak benda yang senang-senang ku sik dapat molah dengan jayanya, contohnya ngikat rambut. Mun nak ikat longgar, ok lah juak tapi bila nak ikat terit bila nak makei tudung, sik dapat. Terpaksa la ku mintak tulong adikku Mijot ngikat. Tedah ku ngan ku dirik pun.

Mr. Hubby balit malam tok. Aku tek plan nak embak Mijot ke SOS lok before amik Mr Hubby di terminal bas. Apa tek Mijot dari ria dah nak meli sandal kacak idamannya di SOS ya. Mijot pun bigei urang gila juak online dari tadik. Nya memFB di bilit nya, aku di bilit ku mpun. Pasya mek 2 berkakar k FB. Mun rajin berwebcam indah mek rang k YM, aka serumah. Sekda keja gilak lah ya.

Aku rasa urang cacat jak. Tangan kanan jak pat pakei. Naip tok pun sebelah tangan jak. Dapat la juak k tangan kiri tapi sakit juak bila nya nerit. Sabar jak aku. Seksa nyawa ku oleh penyakit tok. Nang seksa. Tapi senyum jak lah ooh. Dugaan bah. Mun menar ada urang nak ngena aku, sekpa. Aku redha jak. Makseh. Makseh banyak-banyak.

Tek nak ka nak ke SOS, bila dicheck di dibah, sidak mak dah berjalan k keta aku. Yah, ne la dapat nak berjalan. Mijot bukan pandei embak keta lakiku, keta bapak lagik la nya sik pandei. Aku? 2x5 jak. Dengan tanganku yang cacat tok semua keta ku sik dapat nak embak. Mun sik cacat pun, aku pandei embak Kelisa ku ajak bah. Hahaha.

Sik sabar ku nak nunggu tangan ku tok bait eh. Tadik ku nyesah baju mek 2 laki bini. Kedong machine umah mek rang auto, senang lah nak, just masukkan baju, tekan suis tunggu nya abis spin baru nyedei. Bila part nyedei, sakit nyawaku. Nak ngebor-ngebor baju pun susah, mun sik dikebor renyuk baju nak. Nak malit baju, susah juak. Nak engkah hanger pun slow-slow jak la. Sekpa, dugaanku.

Nenek ku bingong tangan ku sik pandei bait. Nya suruh berubat ngan urang Melayu gik. Apa tek nya madah, "ne tauk ada urang dengki ngan Mira". Alu la nenek madah masa nya pas nikah dolok nya penah terkena juak. Aih, takut ku koh. Benda camtok yang ku pernah terpikir tapi ku sikmok nak mikir. Sian ngan nenek, bingong nya tam aku. Aku? Ku rasa mok ambik unpaid leave jak sebulan sampei tangan ku tok bait. Gine gaya ku nak ngajar embak tangan ku gitok klak. Adoh adoh.

Apa gik nak polah tok? Nak masak, sik dapat masak. Nak makan, gik kontrol makan lagikpun makan ngan sudu sik heaven eh. Malam tadi ngan ri dolok ku gi McD ne ada ku makan double cheese. Sik pernah-pernah ku gi McD sik makan burger. Terpaksa ku makan bubur ngan nugget jak. Mena aih, sik heaven makan burger megang sebelah tangan jak. Mena, sik ku bulak. Ku rasa nak makan Big Apple indah tok. Malam new year ria ku ngan Mr Hubby gi The Spring. Pikir tek tutup aher, paduhal sama juak tutup cam biasa. Alu frust ku sikpat makan Big Apple. Alu balit awal, alu tido awal. Sik ku sedar bunga api apa indah. Apa dah makan ubat, ubat ya nyuruh ku tidur mati jak.

Aok, ubat ku dah abis. Antibiotik dah abis. Itchiness pill yang 2nd round gik lom abis. Mun abis semua dadah ya ditelan ku tapi nang sik juak bait, sik la ku tauk agik. Ada urang suk kali nangga aku kedak tok. Sak aku sik dapat melayan laki ku. Kali nak ooh? Ada kah urang suk? Ada ka sik?? Sukati kitak orang lah sia. Janji kitak orang suk, aku menderita nak. Aku suk juak lah dapat pahala kitak orang. Kah kah kah.

Aku sik tauk apa motip entri ku tok. Aku dah angol dah tok tapi malam tok aku lom nelan dadah gik. Baru siang tadik jak dan aku dah pun bangun dari tidor yang lena pas nelan dadah. Mok ku nelan dadah awal? Mun ku telan awal, sapa nak ambik laki ku kelak? Walaupun adik ku dreb tapi aku mesti sambut kepulangan laki ku yang tercinta juak. Tulah kelak. Walaupun tangan kiri ku cacat, tangan kanan ku masih dapat salam tangan laki ku. Aku rindu nya eh.


Dah lah. Ujan ari kelak. Aku tok cungek mun kitak orang nak tauk. Berapa jam gik ya nya nak sampei Kuching. Chow lok. Bye!



Duniawi

January 03, 2009 5 Komen
Sebelum ni memang aku ada rasa semacam jerk tapi aku ignorekan perasaan itu. Aku takmo nak fikir negatif.

Mungkin kah?
:mThinking:


Aku takmo fikir tapi aku kena fikir jugak. Moden dah, tradisional?


Tapi....
Kenapa mesti aku?
ENGKAU puas ke bila aku begini..?


02/01/2009

Jiwa Kacau

January 02, 2009 16 Komen
Aku jatuh tangga pulak jap tadi.
:mPening:
Malang kan nasib aku?

Aku online dari katil jer lepas Mr Hubby pegi work.
Pastu dalam 9 sengah adik ku Zila ketuk pintu bilik.
Diorang dah nak gerak ke airport.
So aku pun bangun la nengok diorang gerak.
Masa berdiri jer aku rasa dah tak stabil dah.
Kaki kanan ku macam tak jejak ke lantai.
Cramp!
Aku cuba jalan lagi, nak jatuh.
Tapi aku redah jer jalan terus.
Terus turun tangga.

Bila dah jejak anak tangga aku dah takleh kontrol diri dah.
Kaki kanan ku terus tergelincir ke bawah dan ke bawah.
Nasib baik aku sempat berpaut di pagar.

Mak dan adik-adikku yang sibuk di bawah terkejut la.
Bunyi orang jatuh.
Pastu diorang dah nengok aku terduduk kat tengah tangga dah.
Bontot aku sakit.
Uwaaaa....!

:mSad:

Sedihnya.
Macam-macam hal jer.
Dulu pas 2-3 hari kawen dulu aku pernah jatuh gak.
Jatuh terduduk sebab mata pitam.
Masa tu awal pagi, masa Subuh.
Mr Hubby terkejut kenapa aku tiba-tiba terduduk kat lantai.
Dia tanya aku tapi aku pun blur jer.
Aku sendiri pun terkejut aku dah terduduk dan henpon ku terjatuh ke lantai.
Masa tu aku nak off alarm henpon ku yang ada kat dressing table.
Entah camne aku leh rebah dan black-out sekejap.

Bila aku gitau adik-adik aku diorang pun cakap,
"patut ar macam dengar ada benda jatuh jer pagi tu"
Malangnya nasib aku asik terjatuh jer.
Dah la dapat penyakit pelik.
:mHantuk:

Mr Hubby selalu cakap dia takkan tinggalkan aku.
Tapi dia akan tinggalkan aku malam ni.
Dia akan pergi Kapit hantar adik dia yang dapat posting cikgu ke sana.
Hati kecilku sedih sangat-sangat.
Tapi aku tak bagitau dia yang aku berat hati nak lepaskan dia.
Dia perasan kot aku macam takde mood semalam.
Dia ingat aku marahkan dia sebab dia tersalah cakap.
Tapi sebenarnya aku kecik hati dia tinggalkan aku di saat aku perlukan dia sekarang.
Ye la, siapalah aku ni.
Takpelah.
Biarlah aku bersendirian.
Aku kan masih punya famili.
Aku ada Mijot, ada Ikah.
Senyum la, senyum la.
:mThinking:
Takmo la nangis-nangis.


Aku tak tau kenapa aku sensitif sangat semenjak 2 menjak ni.
:mSurrender:


Aku tak suka jiwa yang kacau macam ni...!!!
Tak sukaaaaa.....!

Cepatlah pergi derita!

January 02, 2009 18 Komen
Warning: Read and View at your own risk!

Hari nih aku sickleave! Tak pernah-pernah aku dapat sickleave. KJ dah sms gitau hari ni ada meeting kewangan tapi what to do, pergerakan aku sekarang memang agak terbatas. Menaip ni pun aku kontrol-kontrol jer tangan kiri aku ni.

Aku dah menderita 'penyakit' ni sejak selepas Krismas yang lalu. Before krismas, pakcik aku bawak balik lobster dari Sabah. Aku yang jakun jumpa lobster memang teruja benar nak makan. Bila aku tengok jer bendalah lobster tu, aku tak berkenan tapi teringin jugak nak makan. Pastu Mr Hubby yang tau aku memang tak suka spesies-spesies udang ni, dia kopek la sikit ngan aku, bila tengok aku excited sangat nak rasa. Aku makan la sikit isi lobster yang putih, lemak, manis tu. Rasanya macam udang campur ketam. Tapi aku makan sikit jer, sebab aku memang tak suka udang dan ketam.

Pastu kebesokan harinya aku perasan jari-jari aku ada gelembung-gelembung kecil.



Aku tak hiraukan sangat sebab masa tu bibir aku kering dan dagu aku pun sama ada rashes.




Aku dah mula riso. Muka tu. Segan wei nak keluar rumah. Semua orang riso. Aku lagi la. Tak tau kenapa jadi camtu. Aku rasa maybe alergik make up masa aku kawen ari tu. So aku pergi Klinik Dr. Kon, kali kedua aku pergi dalam masa seminggu. Sebelum ni aku pergi sebab kaki aku ada infection. 2-3 hari jer aku sapu krim yang Dr. Kon bagi, semuanya dah kering dan ok. Tapi timbul plak masalah lain.


Pic ni aku snap kelmarin (31.12.2008)



Pic terkini, baru snap pagi ni.

Tensionnya aku! Sakitnya sebab blister tu menegang dan area tepinya rasa gatal-gatal. Dekat jari manis tu pun sakit semacam jer. Jari tu memang takleh pakai. Tangan kiri aku memang rest jer 2-3 hari ni. Bergantung ngan tangan kanan jer. Dulu boleh gak makan guna fork & spoon tapi sejak semalam aku guna sudu jer. Tangan kiri aku sakit sangat bila nak pegang sesuatu. Nak ikat rambut pun adik aku tolong. Nak lilit tudung pun sakit. Semuanya kena guna tangan kanan semata-mata. Aku rasa macam orang cacat jer. Sedih sangat. Kalo Mr Hubby cakap macam-macam nak pujuk aku, mulalah air mataku bergenang. Kalo diam-diam mengenangkan nasib diri, mesti air mataku berlinang. Sedih sangat-sangat.

Dulu aku ada history alergik bila makan udang tapi bila aku dah tak makan sangat udang ,alergik aku ni ok. Makan belacan pun ok je. Tapi alergik tu berulang lagi bila aku makan lobster hari tu. Aku rasa la. Memang alergik lobster. No more explaination. Pasni aku nak check darah plak nak confirmkan masalah alergik yang aku ada. Selama ni aku ingat aku takde alergik apa-apa. Cuma udang jer la suatu ketika dulu. Uwaaa...! Patut ar aku benci udang.

Sepatutnya aku kena kerja hari ni, tapi aku rasa aku takleh nak gi kerja. Hari tu aku pergi bawak mak mertua aku pergi check up di hospital, Mr Hubby takleh nak bawak sebab ada MRI emergency case, aku tahan jer sakit kat tangan kiri dan kaki masa driving. Masa tu blister belom membengkak sangat tapi jari-jari kaki aku sakit jugak la kena tekan clutch. Hari ni aku rasa memang susah sangat la driving. Sakit tu bila nak tukar gear. Nak reverse pun susah bila kena pusing stereng. So semalam Mr Hubby bawak aku gi SGH check kat situ plak dan mintak sickleave. Doktor tu bagi sickleave on 1/2 Januari 2009. Aku ingatkan dia bagi Jumaat dan Isnin. Sob sob. Tapi takpe la, ada Sabtu dan Ahad. Hopefully penderitaanku akan berakhir ASAP. Amin.

Masa di SGH semalam aku kena injection. Masa nak injection tu takutnya. Mr Hubby coolkan aku, dia pun tak sampai hati nak injection aku, so dia biarkan jer MA tu injek kat pergelangan tangan aku. Pas injection tu tangan aku takde rasa apa, ye la dah masukkan dadah so takde ar rasa sakit. Tangan kiri aku pun dah boleh diluruskan. Sebelum ni asik 'menadah tangan kiri' jer aku. Sakit wooo. Tapi efeknya tak lama. Pas 2-3 jam dah menyengat balik tangan aku. Isk.

Doktor kat SGH nasihatkan aku continue dengan ubat-ubat Dr Kon tapi stopkan krim sapu yang dia bagi. Doktor kat SGH bagi aku krim sapu ni jer.





Ubat ni plak aku kena continue sebab aku dah start makan antibiotiknya. Lagipun kalo SGH bagi pil pun mesti kategori yang sama kot. Yang suh aku mengantuk. Patut ar aku cepat jer mengantuk sejak aku start ambil pil-pil ni. Aku ingatkan efek sleepy yang doktor cakap tu malam jer. Rupanya pil siang tu pun sama.

Doakan aku cepat sembuh yer. Bosan ar hidup cam ni. Aku tak bebas nak bergerak. Jalan pun slow jer. Kalo aku kerja ri ni aku rasa memang takleh pakai kasut. Sandal yang biasa aku pakai pun susah nak masuk kat jari-jari tu, semuanya ada gelembung-gelembung kecil. Sakit. Doakan aku yer.

p.s: Selamat tahun baru 2009!




10/11/2008

Moodless

November 10, 2008 7 Komen
Sekarang.
Saya.
Takde mood nak mengajar.
Takde mood nak nengok semua kerja ofis.

:puteh_1:

Mood semua dah hilang entah ke mana.
Tau tak kenapa?
Hehehe.

:puteh_2:

Jangan marah!