Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Mommy Diary. Show all posts
Showing posts with label Mommy Diary. Show all posts

17/06/2021

First Time Beli Novel Di Shopee

June 17, 2021 18 Komen

Selalunya setiap hujung bulan, rutin kami anak-beranak akan ke MPH atau Popular untuk cuci mata belek-belek buku. Masuk bulan ni dah 2 bulan tak menjenguk MPH atau Popular. Gian pulak nak koyakkan plastik novel, pastu nak cium bau buku baru. Bau buku yang baru ni lain macam tau! Nasiblah sebelum puasa hari tu beli lebih daripada 1 novel boleh jugak cover untuk bulan Mei. 

Sekarang terpaksa baca novel lama dulu sementara order novel baru di Shopee. First time saya beli novel dari Shopee ni. Kalau di kedai, saya akan belek-belek dan baca semua sinopsis novel dulu baru decide nak beli yang mana. Nasib baiklah di Shopee pun ada sinopsis. Boleh baca-baca dulu semua baru add to cart. Dari malam tadi asyik add to cart baru pagi ni confirm order.

Untuk julung kalinya beli buku di Shopee saya beli 3 buah novel. Cukuplah kot. Usha-usha jugak di FB, tapi entah kenapa terasa lebih dekat dengan Shopee. Hahaha! Lepas ni nak cari novel prelovedlah pulak. Angan-angan dah ada dah tu.


Saya try jugak baca e-book tapi tak feel pulak. Mengada sungguh lahai.


 

14/06/2021

Officially Bangsa Sinovac

June 14, 2021 17 Komen

Alhamdulillah.. hari ini saya telah lengkap 2 dos Sinovac. Pengalaman hari ni sangat mencabar berbanding masa dos pertama dulu. Penatnya nak bercerita. Lengan kebas, kaki penat, muka pun pijar je rasanya ni. Besoklah saya cerita k.

Mak berkali-kali pesan jangan lupa ambik gambar. Kenangan tu nanti. Baiklah mak. Lagipun HQ pun mintak laporan bergambar jugak.

MySejahtera pun sudah bertukar status. Now dah boleh view e-cert vaksin dah.

Kad vaksin ni biarlah simpan sebagai kenangan zaman pandemik yang melanda seluruh dunia ni.

Pendek sangat rasanya hari ni kerana masa banyak dihabiskan di PPV. Nanti besok saya cerita lagi k.


 

12/06/2021

Masak Nasik Arab Guna Pes Yemeni Mendhi

June 12, 2021 8 Komen



Dari malam tadi terfikir-fikir nak masak apalah hari ni. Bangun pagi tiba-tiba tercetus idea nak masak nasik arab. Kebetulan ada lagi stok ayam dalam freezer. Ah, boleh la. Terus whatsapp dengan jiran, oder pes Yemeni Mendhi nasi arab. Haha! Senang je masak nasik arab guna pes, boleh la sambung lepak di Law School lagi bila semuanya setel awal. Hihihi.

Pes ni ada yang beras 500g ada yg 1kg. Saya ambik yang 1kg beras. Masak sekali makan lah puas-puas dari siang ke malam.

Mula-mula basuh beras dan rendam dulu dalam setengah jam.

Sesambil tunggu beras direndam, kita masukkan pes dalam 1.3L air dan letak atas dapur. Saya masukkan sekali 1 bahagian ayam. Rebus je sampai mendidih.

Sementara tunggu pes mendidih, kita marinade dulu 2 lagi bahagian ayam. Plan nak letak atas pemanggang ajaib je malas pulak nak masuk oven.

Sebelum masukkan beras dalam air rebusan pes tadi, tapis dulu beras yang dah direndam tadi.

Bila nasik dah kering baru masukkan pewarna, biarkan. Tutup api dan biarkan 15 minit.

Bila nak makan kacau-kacau nasi supaya warna nasik arab kita mengancam. Haha! Mengancamlah sangat.


Pastu biarkan ayam yang dah dimarinade tadi atas pemanggang ajaib. Ni untuk makan malam.

Aksesori lain takde, cukuplah nasik dan ayam. Ibu malas ni. 

Petangnya pegi ambik buku si kakak dan abang di sekolah. Almaklumlah Isnin ni kan dah mula balik PDPR.

Kena tengok box satu-satu takut silap kelas pulak 😂



 

11/06/2021

Berkampung di Law School

June 11, 2021 10 Komen

Bila dah start layan K-drama,  mulalah tak ingat dunia. Saya start layan Law School ni dari malam kelmarin terus bersambung ke semalam. Setel WFH hari ni sambung lagi sampailah Encik Suami balik kerja.

Suka cerita macam ni, kisah budak-budak di Law School yang tiba-tiba ada profesor mereka mati dibunuh. Siapakah yang membunuh profesor tersebut? Kenapa? Secara tidak langsung mereka pun dapat praktikkan apa yang mereka sedang belajar. Tak lama lagi nak habis ni.

Malam ni masak simple je. Dah nak maghrib baru nak masak. Bila asyik melayan tv ini je lah yang termampu dibuat. Tapi memang malas masak pun 2 hari ni.


Ayam goreng

Kangkung goreng belacan

Daun salad telur.. balance malam tadi

Selagi Law School tak habis selagi tu lah asyik nak mengadap tv je. Adoi! Sebab tu jarang melawat blog adik kakak 2 hari ni. Kasi chance saya habiskan Law School dulu yek.







 

09/06/2021

Menu Hari Rabu

June 09, 2021 16 Komen


Bermula dengan breakfast, kami anak-beranak makan lemang cicah ayam masak merah. Lemang raya hari tu yang difrozenkan saya kukus balik. 


Lunch malas masak so perangatkan aje kari daging Yeo's dalam tin dan goreng telur mata. Lepas tu potong tembikai yang dibeli hari Ahad hari tu. Manis tembikainya semerah warnanya.


Petangnya adik yang buat laksa hari tu delivery keria kat umah masa saya baru habis layan RASN ulangan. Keria gula dan keria pedas.


Sebelum maghrib masuk dapur siapkan dinner menu omputeh. Buat gravy, grill meatball dan goreng fries. Tadaa..


Licin semuanya. Fries ada 2nd trip lagi. Oh ya kami lepak makan depan tv je. Santai-santai.


After party! Hahaha.


Sekian, cerita makan-makan hari ini di hari ke berapa entah dah lockdown ni.




 

Ayam Masak Merah Berkismis Resepi Turun-Temurun

June 09, 2021 20 Komen

Hari ini hari rabu.
Adik akak masak apa tu?

Siapa nak jawab pantun 2 kerat dari saya, dipersilakan ye 🤭

Halo.. halo.. assalamualaikum.
Nak masak apa tu?
Semalam.. ye semalam saya masak awal tau.
Selalunya sebelum ni lepas asar baru masak untuk dinner
Lunch tu makan apa saja yang ada
Selalunya nasik goreng la
Kalau saya puasa, saya order saja untuk #theIMANs
Sonang..
Lagipun jiran pun ada yang berniaga masak-masak ni
Whatsapp saja untuk order.. hihi

Semalam Encik Suami balik lunch kat umah tengah hari
So tak payah sedia bekal lagi
Semua geng kat ofis pun balik rumah dia cakap
Haa.. semua dah sepakat pulak
Tapi terleka jugak mengadap grup kerja ofis di pc
11 sengah baru mula masak
Takdelah awal sangat
Menunya simple saja
Saya masak ayam masak merah berkismis je

Saya sejenis yang masak ayam merah tak suka ayamnya digoreng dulu
Kalau goreng, saya suka ayam masak bali
Dan resepi famili saya..
 Ayam masak merah akan dicampur kismis kuning
Kelmarin daging hitam campur kismis
Nampak sangat stok kismis banyak kat umah
Bila campur kismis ni.. kuahnya nanti akan ada campuran kismis
Kismis tu diblend tau.. tapi kalau sikit je saya tumbuk je
Pakai chopper pun boleh tapi masih kasar
Sebab tu saya suka menumbuk
Hahaha

Dan masa marinate ayam tu kena letak gulapong
Ini wajib
Gulapong ni dia bukan sekadar manis tapi lemak-lemak gitu
Ayam masak merah berkismis ni pun rasanya manis jugak
Manis.. pedas.. ada masam-masam tomato puree sikit
Sangat sedap dimakan bersama ketupat lemak masin
Adoi la.. ketupat mana ketupat?
Haaa...


Ha jemput tengok ni la menu kami semalam. Daging hitam ada balance sikit dengan telor dadar.  Sayur tak sempat nak masak sebab Encik Suami dah cal bagitau dia on the way. Heh.. alasan je tu saya malas nak siang kangkung buat tumis belacan sebenarnya. Besok besok je lah. 

 

07/06/2021

Masterchef Alan

June 07, 2021 16 Komen

Scroll-scroll gallery di henfon tertengok gambar Alan di sekolah. Kesiannya Alan, 2 tahun ni sikit sangat pengalamannya dengan kawan-kawan. Nasib baik jugak dia dah mula bersekolah sejak umur 4 tahun at least ada jugak kenangan manis dengan kawan-kawan zaman tadika. 

Sebenarnya ini aktiviti Alan sebelum puasa dan sebelum sekolah-sekolah di Sarawak ditutup serta-merta hari tu. Lepas raya ni tadika kan dibenarkan bukak tapi saya tak hantar Alan ke sekolah. Cuma saya ajar sendiri di rumah, lagipun dia dah pandai membaca takdelah risau sangat. Aktiviti mereka untuk hari tu diorang nak buat biskut raya sempena kedatangan bulan Ramadhan. So cikgu suruh bawak nestum & chocolate rice. Time tu kat umah takde stok chocolate rice so Ibu bawakkan aja chocolate chip. Itu jer yang ada. Sesiapa yang ada apron cikgu suruh bawak jugak sebab nak buat biskut katanya. Baikkk..


Gambar yang cikgu post di whatsapp group kelas. Semua jadi chef hari tu. Seronok Alan balik rumah masih pakai topi master chefnya.


Bangga Alan dapat buat biskut untuk semua. Kebetulan hari tu bukan ibu yang ambik Alan balik sekolah, ayah yang ambik. Awal lagi dia pesan nanti tinggalkan untuk ibu jugak biskut yang dia bawak balik rumah tu. Semua orang kat rumah nenek kena rasa biskut yang dia buat. 😂😂


Alan dan kawan-kawannya. Yang tengah-tengah tu bff Alan, Umar. Alan ni jenis memilih sikit kalau berkawan. Dia tak suka budak yang kasar, suka membuli, dia takkan kawan dengan budak macam tu. Alan.. Alan.. dia ni sejenis perfectionist sikit. Lagak macam orang dah besar. Sebab kawan-kawan di rumah semuanya orang besar (ye lah dah dia bongsu).

Sekarang dah bulan 6, tup tup lepas ni pejam celik pejam celik nak masuk sekolah rendah pulak dah anak bongsu saya ni. Hmm..

 

05/06/2021

Hari Dapur Tak Berasap

June 05, 2021 14 Komen

Dapur tak berasap? Mesti tak masak kan? Tak masak, tak makan ke? Eh, makan tetap makan. Baca dulu kenapa saya tak masak.

Alkisah semalam dah gatal tangan dah nak cat baru blog ni. Semalam cuba tu cuba ni tapi belom ada yang berkenan. Ditakdirkan pulak hari ni Encik Suami kita tu kerja. Yahoo! Boleh lah sambung duduk mengadap pc. Sarapan dah order awal dah semalam, so setel untuk makan pagi.

Bila Encik Suami dah turun keja, saya setelkan rumah, baju-baju dulu.. alaaa bagi arahan komando je kat #theIMANs untuk setelkan. Hihi! Lepas tu saya mulalah.

Ditakdirkan lagi adik selang beberapa buah rumah whatsapp bagitau nak bagi asam pedas ikan pari. Okay on, saya masak nasik je. Setel untuk makan tengah hari.

Cukup untuk 6 beranak.

Encik Suami balik kerja dia tapau pulak Subway. Okay setel untuk minum petang. Haha!

Yang lelaki kecik 3 orang bukan makan pun Subway ni, kami 3 orang je makan. Untung untung.

Malam pulak adik kat umah mak pulak hantar soto. Setel lagi untuk dinner. Tapi biasalah budak laki 3 orang nak kena makan nasik jugak, kari dalam tin lah jawabnya. Ibu alang-alang nak habiskan keja mengecat blog. Tak dan nak ambik gambar dah. Dan akhirnya setel jugak. Berhenti untuk solat dan makan je. Selebihnya memang depan pc je.

Hari ni memang hari malas masak. Tapi blog dah cat baru dah. Okay boleh tido. Good night!




04/06/2021

Rezeki Hari Terakhir Puasa 6

June 04, 2021 15 Komen

Hari ni ada 2 parcel yang selamat sampai. Salah satu daripadanya ialah parcel tudung bawal Palestine Hyat yang saya dah tempah bulan lepas. Tapi bila tengok jer note kat parcel tu macam salah je. Apa yang salahnya? Sebab saya order design hitam 2 helai, tak order design putih pun. Lepas tu terus tak sabar nak bukak.


Ahaa.. memang betul, Personal Shopper (PS) saya silap. Dah whatsapp dia, dia mengaku dia silap. Order kat whatsapp dah betul dah tapi bila tranfer kat pc dia tersilap key in! Terkilanlah jugak sebab saya memang minat design hitam tu. Yang hitam satu lagi adik saya punya.

PS saya mintak maaf sangat-sangat. Dia cakap dia hadiahkan je tudung design putih tu kat saya dan akan refund. Dia terus mintak no akaun bank. Last-last saya bagi jugaklah no akaun dan dia terus tranfer refund. Siap bagi lebih lagi! Allahu! Baik sangat PS Fana ni, no wonder orang ramai jer repeat order dengan dia tudung Hyat Hijab ni. Siap dia cakap balance tu sis belilah apa-apa untuk mengubati kedukaan tak dapat bawal Palestine design hitam tu. Macam tak sangka dapat rezeki dari PS yang menjadi orang tengah saya beli tudung Hyat ni. Saya bagitau Fana mungkin rezeki saya last day puasa 6 hari ni kot. 

Untuk memanjangkan sedekah PS Fana, saya order je Grab Food untuk buka puasa.

Kuey Teow kerang dan Char Kuey Teow udang. Tapi ni side menu je. Main menu mestilah nasik gais! 

Pagi tadi pulak kazen yang dok lorong belakang hantar asam epal ni kat umah. Alhamdulillah dah plan dah nak makan untuk bukak puasa.

Makan dengan cencaluk gais. Hahaha! Heaven!

Lepas tu ada asam pedas rebus ikan apa ntah. Macam masak singgang je ni tapi kami kat sini panggil lauk ni "lempah ikan". 

Stok timun yang dah tak berapa nak fresh saya tumis telor je. 

Alhamdulillah. Meriah jugak buka puasa hari ni dengan rezeki yang tak disangka-sangka. Sebenarnya malas nak order Grab Food sebab macam scary je bila orang cakap ramai jer orang yang tak keluar rumah tapi positif Covid sebab dapat dari rider yang deliver makanan. Sejak diumumkan PKP 29 Mei lalu di Sarawak inilah kali pertama saya order Grab Food. Tawakal je sebab nak merealisasikan hajat orang kan? Nasib baik order tu sedap. First time order dari kedai tu yang dalam area taman saya je. Free delivery pulak tu. Rezeki kan?

Begitulah, kadang-kadang dalam rezeki kita terselit rezeki orang lain. Kadang-kadang dalam rezeki orang lain rupanya ada rezeki kita jugak.

 

Piknik Dalam Kereta

June 04, 2021 10 Komen


Sejak PKP ni kedai macam tak banyak buka. Hari-hari Encik Suami kata dia makan nasik ayam SCR. Pergi tapau then makan dalam kereta. Kan tak boleh dine-in. Nak makan di ofis, crowded katanya.

 So hari ni saya bekalkan dia lunch. Tak sampai tengah hari lagi dia dah Facetime sambil bukak bekal dalam kereta. Apa laaa orang tua ni. Lapar katanya. Dah la park kereta tepi jalan, pintu kereta pulak tak tutup. Makan pulak sampai menjilat jari. Dia tak sedar saya selamat screenshot posing termahal dia ni. Muahahaha.

Tengah kami Facetime panggil Iman sekali supaya tengok apa Ayah dia sedang buat. 
"Hah? Ayah piknik dalam kereta? Dah macam kami KAFA je dulu"

Haha! Memang betul pun dah KLMJ pulak zaman kami anak-beranak makan dalam kereta sementara tunggu kelas KAFA bermula.

 

31/05/2021

Vaccination Journey - 1st Dose

May 31, 2021 15 Komen


Seminggu dah vaksin Sinovac dalam badan saya. Alhamdulillah takde side effect yang teruk hari tu. Pening sekejap tu adalah tapi bukan immediately. Masa tu saya pergi sorang. Lepas setel urusan vaksin saya pun nak balik, masa dalam kereta tu terpening sikit so saya restlah sekejap dalam kereta sebelum meneruskan perjalanan balik ke rumah.

Pusat Pemberian Vaksin (PPV) ni dekat je dengan rumah saya. Tempat kerja mak dulu. Sebelum ni memang setiap petang ambik mak balik kerja. Memang berubah terus layout indoor stadium ni untuk dijadikan PPV.


Semua ruang indoor stadium luar dan dalam digunakan sepenuhnya. Sampai jer memang akan jumpa infographic ni dulu.


Clear sangat infographicnya. Tapi kalau kita sampai pun memang akan ada petugas (RELA & sukarelawan) yang akan assist kita. Tak sempat nak blur semua persoalan terus terjawab.


Di sepanjang laluan nak ke area no 3 ni memang dah siap susun kerusi plastik hitam ni, dengan penjarakan fizikal sekali. Smooth jer perjalanan saya sebab takde orang, Kalau orang ramai penuh kot kerusi ni orang tunggu giliran untuk divaksin.


Ni nak ke area vaksin. Lepas tu saya simpan dah henfon, 


Masa divaksin tu pun kata orang Sarawak, mojor joros jak semua. Alhamdulillah dipermudahkan. Dapat staff nurse Melayu, siap baca Bismillah lagi.


Lepas selesai cucuk, kita kena duduk di observation area tu dulu sebelum kena panggil. Lepas dalam 15 minit macam tu nama pun dipanggil dan nurse bertugas terangkan apa yang kita perlu buat jika ada side effect lepas vaksin. Then dia bagitau bila tarikh temujanji untuk dos ke-2 pula. Ada 1 kad dan salinan consent form yang dia bagi untuk kita simpan dan kena bawak masa pergi untuk cucuk dos ke-2 pulak nanti.

Kad vaksin & consent form.


Dalam MySejahtera akan terus updated jugak. Lepas tu ada lagi 1 link pemantauan yang kita kena submit selepas 24 jam. Yang tu saya dah selesaikan pada hari Selasa yang lalu, jawapannya semuanya "Tidak". Tapi kalau ada effect tu jangan tipu kenalah letak "Ya".

Selesai je semua saya bagitau dalam whatsapp grup famili. Bapak tanya, gambar mana? Adoi, gambar takdelah pak. Sorang-sorang macam pelik pulak nak selfie. Dah lah memang takde orang langsung. So saya takdelah gambar pegang props "Saya sudah divaksin" tu. Hihihi.

Mak dan bapak saya dah selamat dos ke-2 mereka hari Sabtu yang lepas. Ya, mereka batch Pfizer, sama dengan Encik Suami. Nampak gaya ada 3 bangsa vaksin berbezalah dalam keluarga kami.

Bagi yang belum dapat temujanji untuk vaksin tu, bersabarlah ye.
Insya Allah lepas ni dapatlah temujanji tu.
Chill-chill ajer ok.


 

Terung Goreng Tepung Bestari

May 31, 2021 10 Komen

Hari tu sebelum sebelum Sarawak mula PKP saya beli jugaklah stok sayur-sayuran agak-agak untuk beberapa hari. Beli kobis, labu, terung, timun. Semua yang jenis boleh bertahan lama sikit. Kalau sayur-sayur daun paling lama pun 2 hari je simpan sebab saya tak suka sayur daun lembik. Dah simpan dalam tupperware pun takdelah sesegar mana pun. Tak taulah silapnya di mana. Ok lagi kalau saya buat cara tradisional mak-mak buat, bungkus dengan surat khabar lama baru masuk peti.

Beli terung pun sebijik sebab suka tengok segar je terung tu. Tapi tak tau nak masak apa. Nak masak kari ke sambal ke kicap ke. Last-last buat goreng tepung jer.

Dah 2 hari dah nak berkedut dah terung. Baik ditepungkan terus.

Basuh terung dan potong serong. Agak-agak jangan terlalu nipis, jangan pulak terlalu tebal.

Saya suka sangat tepung Bestari ni memang cukup rasa. Tambah air je tapi saya letak jugak tepung jagung sikit.


Tadaaa.. siap sudah terung digoreng tepungkan. Mula-mula sombong bebudak rumah ni takmo makan terung goreng ni. Pastu bila dah rasa satu terus nak lagi dan lagi dan lagi. "Rasa macam cendawan gorenglah, Bu!" Haa itulah Ibu dah cakap awal sedap tak percaya.

Kalau kat Sushi King dalam set bento ada kacang panjang tempura. Yang tu tak best, tak suka pulak rasa kacang panjang tu.