Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Mommy Diary. Show all posts
Showing posts with label Mommy Diary. Show all posts

16/09/2021

Corat-Coret di Hari Malaysia

September 16, 2021 6 Komen
 Orang lain berehat, bersantai bersama keluarga.
Al-maklumlah hari ni kan cuti umum.
Saya sibuk berkursus hari ni.
Bukan kursus jabatan, kursus berbayar.
Saja je kan daftar sebab nak nota lepas tu nak tengok cara orang lain mengajar jugak. Tapi serius best! Berbaloi join kursus hari ni.
1 lagi hari Ahad ni pulak.

Hari ni Microsoft Excel Intermediate.
Ahad nanti Advance pulak.
Beginner saya tak join.
So pakej 2 kursus ni RM180.

Pagi tadi si kakak mintak hantar ke rumah nenek. Nak record video untuk pertandingan bercerita katanya. Biasalah #adikno4 memang suka layankan bab-bab recording ni. Balik je hantar kakak si Ayah hulurkan aiskrim Kitkat ni. Orang tengah fokus slot pagi tu tetiba dapat aiskrim jadi teruja pulak.

Jam 11 kami break sekejap, 15 minit.
Saya masak nasik, siapkan ikan untuk disteam.
Dan biarkan di dapur.
Lepas tu join Google Meet lagi.
Break pukul 1 saya tumis timun bertelur pulak.
Jadilah lunch simple di hari cuti.
Walaupun nampak simple tapi ikan bawal emas ni memang favourite #theIMANs. Memang licin lah.

Lepas siap basuh pinggan semua tetiba dapat call dari geng masa kecik-kecik dulu. Katanya nak hantar sesuatu. Rupanya dia hantar kuih putu ni. Tak tau nama sebenar tapi dari kecik panggil kuih putu.

Dulu arwah maknya yang buat dan jual kuih ni. Sekarang diorang adik-beradik pulak cuba-cuba buat ikut resepi arwah mak diorang. Alhamdulillah sedap. Dicadangkan untuk open order. Hahaha.

Sekian saja kisah boring saya di hari cuti.
Korang pulak buat apa sepanjang hari ni?




15/08/2021

Hujung Minggu Yang Sendu

August 15, 2021 9 Komen

Tersedar saja subuh rupanya hujan membasahi bumi. Sedapnya kalau tarik selimut lagi tapi nehi nehi. 

Pagi-pagi memang kena fikirkan sarapan apa pagi ini. Tapi semalam sebelum tidur saya dah fikir nak sarapan apa. Saya dah siap keluarkan daging burger Ramly dari freezer so bangun pagi boleh terus masak je.

Tiba-tiba Encik Suami bagitau dia dah order mee kolok Hj Salleh, nak pergi ambil je lagi. Wohaa! Daging burger pun simpan balik dalam freezer.

Akhirnya merasa juga mee kolok Hj Salleh pagi ni selepas semalam takde rezeki. Tapi.. feeling makan kat kedai jugak best. Dengan mangkuk yang legendnya dengan aroma bau sup dan dagingnya, yang semestinya memang takde di rumah. Tapi syukurlah dapat jugak order pagi ni. Encik Suami cakap ramai sangat orang pagi ni tapi dia sampai je kedai tinggal ambik order dan bayar je. 

Hujan sampai ke tengah hari. Memang sendu je. Nak order lunch tak tau nak makan apa. Kita masak je lah. Itupun takde idea. Last-last goreng ayam lepas tu buat masak merah! Oho.. itu saja lauk utama hari ni. #theIMANs ni janji ada ayam pun syukur.


Nak ambik gambar pun sendu. Sayur pun tak masak. Kita goreng telor mata dan makan dengan jeruk asam saja.

Syukur! 

Kerja ofis bawak balik tapi tak bukak 1 pun lagi. 
Alahai malasnya!
Cuaca pun tak sporting lembap sampai ke malam.
Memang sesuai sangat bermalas-malasan.

 

Di Sana Menanti Di Sini Menunggu

August 15, 2021 31 Komen

Auw! Tajuk lagu sangat!
Tengoklah siapa yang menanti.


Dan siapa yang menunggu.


Hahahaha!
Alkisahnya semalam pergi top up barang basah dan beli stationaries untuk keperluan PdPR. Kena carik kad manila pulak nak pakai hari Isnin, kertas warna memang dah banyak stok. Selesai semua dah dapat barang-barang yang dicarik, ingatkan nak pergi tapau mee kolok Hj Salleh tapi bila Encik Suami call, katanya mee dah habis. Lepas tu mulalah isu paling besar dari sebelum kahwin sampailah dah kahwin. Isu apa pulak ye?

Isu makan apa dan di mana?
Hahahaha!

Saya sebenarnya kenyang lagi lepas breakfast roti canai kari kambing.
Memanglah tak tau nak makan apa.
Encik Suami cakap tapau pizza je lah untuk #theIMANs.
Baikkkkkk!!

Itulah jadinya di sana menanti di sini menunggu tu.
Malasnya lahai nak berpanas menunggu kat luar kedai tu.
Saya tunggu dalam kereta je lah sambil on aircond.
Bijak kan?


Ibunya tak lapar, Ayahnya beli menu anak-anak saja.

Bukan apa, semenjak dah makin 'senior' ni tak berapa pulak nak makan pizza hut ni. Kalau teringinnnnnnnn sangat barulah makan. Kalau ikut taste Ibu, takdenya pepperoni saja, tak lalulah makan pepperoni ni. 
Kalau Ibu, mesti order tuna island.

Eh, eh.
Lamanya tak makan domino pizza.
Kalau itu, Ibu teringin.
Hihihihi!






 

14/08/2021

Projek Aulad Alan Dengan Menu Salad Buah

August 14, 2021 19 Komen

Walaupun tadika dah 2 bulan dah boleh beroperasi di sini, tapi saya masih belum confident menghantar Alan ke PASTI. Sekarang apatah lagi kes positif di kalangan budak-budak yang belum layak vaksin semakin meningkat. Biarlah dia masih dengan PdPR bersama abang-abang dan kakaknya. Janji dia sudah pandai membaca syukurlah, lain-lain softskill dan hardskill tu slowly insya Allah.

Silibus PASTI setiap tahun memang ada projek aulad. Tahun lepas kena buat kereta kalau tak silap, lupa pulak. Masa tu budak-budak baru half way buat di sekolah dan sekolah 'dicutikan' semula. Bahan-bahan semua dah ready dan beli cikgu suruh ambik di sekolah dan sambung buat kat rumah. Tahun ni pulak Alan tak hadir sekolah kenalah buat di rumah. Kawan-kawan lain semua buat di sekolah, yang tak hadir kena buat di rumah dan hantar video dengan cikgu. 

Dan terimalah video demo Alan membuat dan makan salad buah. Inilah yang dinamakan sendiri buat sendiri makan. Hehehe!


 

13/08/2021

Norma Baharu vs Rutin Harian

August 13, 2021 32 Komen


Bila saya scrol-scrol gambar di phone galery, saya terperasan banyak pulak gambar selfie saya berheadphone! 

Nampak sangat sudah mula serasi dengan norma baharu. 
Headphone memang asyik di telinga saja! 
Ya ampun!

Kalau ada bengkel ke kursus ke memang 'melekat' terus headphone dari pagi sampailah balik! Kalau ada kelas, dapatlah dimaafkan jugak sebab kalau online class memang takkan buat sampai direct 4, 6 jam! Eh, rindunya pulak nak kelas bersemuka. Takut pulak bila dah selesa bercakap sorang-sorang depan pc pabila situasi normal semula nanti, jadi kekok pulak nak berdepan budak-budak! Hahaha! 

Tak patut pulak macam tu.
Tak patut!

Norma baharu - memang banyak merubah kehidupan kita.
Facemask pun sudah menjadi 1 keperluan wajib, dah jadi macam kasut/selipar pulak. Kalau tak ada kasut/selipar memang kita susah nak bergerak ke sana ke sini. Begitulah dengan facemask. Ada pulak yang memperagakan facemask sedondon dengan warna baju. Pun ada kan? Macam-maca cara dan gaya yang ada untuk menyesuaikan diri dengan norma baharu ni.

Saya pernah terbaca yang Covid ni dijangka akan berakhir pada Mac 2025. Entah ya entah tidak. Selagi Covid ni ada selagi itulah kita masih menggunakan khidmat facemask ni kan?

Esok lusa Covid ni dah jadi macam demam biasa dah. 
Sekarang pun dah ramai yang tidak bergejala (kategori 1) tapi positive Covid. Covid memang sudah ada dalam komuniti kita dah.
Orang yang leka, ambik mudah hal-hal SOP, merekalah yang mungkin akan menjadi penyumbang statistik dijangkiti Covid. 

Tolong ya, jaga diri, jaga SOP. Pesanan inilah yang saya selalu pesan sebelum mengakhiri online class saya bersama #budakkaran. 
Tak sabar pulak rasanya nak memulakan semester baru, 
masih dengan norma baharu. 
Hanya budak yang kuat mental saja berjaya mengharungi kelas yang tak berjumpa secara fizikal ni. 

Apapun, kita follow the flow ok!
Apapun berlaku,
Hidup mesti diteruskan walaupun pandemik melanda.
Semoga semua urusan kita dipermudahkan dan dilancarkan perancangannya. 
Aamiinnn ya rabbal a'lamin..



 

10/08/2021

Harapan: Saya Dan Kamu

August 10, 2021 10 Komen

Saya masih belum move on dengan kisah-kisah arwah Siti Sarah.
Hari ini saya layan lagu-lagu evergreen Siti Sarah.
Saya ulang lagu "Kesetiaan" berkali-kali tanpa jemu.
Saya layan IG netizen dan artis tentang Siti Sarah.
Padahal saya bukan antara peminat Siti Sarah.
Saya baru sahaja suka follow live arwah masak-masak di IG bulan lepas.


Sungguh saya terkesan dengan kisah cinta Shuib & Siti Sarah.
Sungguh saya mengkagumi amalan-amalan baik Siti Sarah.
Sungguh saya mencemburui cara pemergian Siti Sarah kembali ke destinasi abadinya.

Semoga kita semua muhasabah diri dan memperbaiki amalan untuk bekalan kita ke sana nanti.
Semoga kita dan pasangan kita ditakdirkan bersama sampai syurga.
Insya Allah.. Aaminnn..

• Kakmim •
1 Muharam 1443H

 

08/08/2021

Beli Buku Tapi Tak Baca, Sebenarnya Anda Menghidap Tsundoku Syndrome

August 08, 2021 17 Komen



Semalam saya dan Encik Suami top up stok barang dapur. Teringat pulak nak membeli sempoa untuk Alan buat latihan Matematiknya so dari Everise Metrocity kami ke Eco di Matang Mall pulak.

Kononnya sempoa tu ada di Eco, sekali tak ada lah pulak. Bersebelahan Eco tu Popular. Popular ni bahaya sikit kalau masuk.

Dia: Masuk Popular tak?
Saya: Hmm.. boleh jugak.

Bila dah masuk, terus lupa diri. 
Ke rak sana, ke rak sini.
Akhirnya memang mendapatlah jawabnya.
Mendapat buku-buku. 
Hehehehe...

Kreatif pulak penulis buku ni. Belajar grammar melalui komik. 
Ambiklah untuk Tahap 1 dan Tahap 2.
Semoga bermanfaat untuk #theIMANs.


Buku rujukan UPSR.
Walaupun dah ada, keinginan nak memiliki tu sangat kuat.
Geram sangat tengok buku-buku zaman sekarang yang berwarna-warni.
Ambik jugak untuk si kakak.

Untuk Awan dan Alan.
"Share-share", diorang faham dah tu kalau Ibu cakap begitu, ertinya kena baca bersama-sama.
Budak-budak umur Awan Alan ni saya bagi baca bahan bacaan ringan untuk menarik minat mereka membaca. 
As long as mereka nak membaca.

Untuk Ibu, tak ada. Biarlah tak ada, Ibu puasa buku bulan ni.
Tapi buku untuk #theIMANs ada pulak, takde maknanya puasa buku.

Buku-buku dan novel-novel yang dibeli sebelum ni ada lagi yang masih dalam plastik. Elok je dah tersusun di rak. Nak bacanya belum ada mood lagi. Beli je beli tapi bacanya entah bila. Dulu masa kedai buku tak dibenarkan bukak, sibuk pulak baca novel-novel lama. Adoi la.

Sebenarnya ada yang nak khabor ni.

Tabiat membeli buku tapi tak dibaca ni sebenarnya 1 penyakit. Bukan sejenis penyakit misteri tapi penyakit yang digelar Tsundoku Syndrome.

Tsundoku Syndrome berasal dari perkataan Bahasa Jepun yang dimaksudkan untuk orang-orang yang membeli buku tetapi tidak sempat untuk membacanya. 'Tsundoku' diambil dari perkataan “Tsun” yang bermaksud longgokan dan "Doku" datang dari maksud membaca. Jadi, apabila disatukan “Tsundoku” ini,  menjadi makna; membeli bahan bacaan dan melonggokkannya.

Haaa.. korang ada sindrom ni jugak ke?
Kalau ada, janganlah risau.
 Sindrom ni takdelah memudaratkan si penghidapnya.
Cumanya kalau terlalu sangat membeli dan membeli, tapi sampai rumah buku tu dijadikan perhiasan saja, itu kan dah membazir.
Membazir ni amalan syaitan.
Tak baik, tak baik, kata Upin dan Ipin.
Oleh itu, kalau dah perasan diri tu ada Tsundoku Syndrome ni,
Muhasabahlah diri.
Mungkin boleh dilimitkan bajet untuk pembelian buku setiap bulan.
Supaya tak adalah bajet lebih ke buku, tapi bukunya tak dibaca.

Kalau saya, memang saya tetapkan rm100 sebulan untuk bahan bacaan.
Kalau dulu zaman bebas keluar masuk shopping mall,
Kalau dah buat pembelian buku di awal bulan,
next time masuk kedai buku lagi,
saya awal-awal siap pesan kat #theIMANs supaya cuci mata saja.
Diorang ni kalau diberi chance membeli memang boleh tahan jugak.
Tapi bagusnya memang diorang baca.
Kami cuba budayakan mereka masuk jalan-jalan kedai buku.
Tak beli tak apa, janji cuci mata.
Tapi diorang ni duduk terus baca komik kat situ.
Buat macam rumah sendiri pulak dah kalau lama-lama.
Haha! Budak-budak macam tu lah.

Bila bab buku ni, saya pernah ada impian masa muda-muda dulu.
Nak buat mini library di rumah.
Itulah faktor-faktor yang menyebabkan Tsundoku Syndrome jugak kot.
Hmm... 

Last but not least, layan gambar ni sat..

Ini antara isi kandungan komik Little Monitor ni.
Beli komik English pulak untuk si Abang

Menarik jugak isi kandungan komik ni. 
Englishnya pun simple.
Boleh repeat beli siri lain pulak next time.
Eh? 











 

 

06/08/2021

Adakah Berat Badan Mempengaruhi Saiz Baju?

August 06, 2021 18 Komen

Persoalan: Adakah berat badan mempengaruhi saiz baju?
Jawapannya YA.

Mungkin persoalan ini sensitif sedikit ya.
Tapi itulah hakikatnya.

Ini berdasarkan pengalaman saya sendiri.
Sejak di sekolah menengah, berat saya tidak pernah mencecah angka 40kg. Dulu semasa subjek Biologi, saya merupakan penyumbang data berat badan yang kurang 40 kg antara 4 buah kelas. Tapi nasib baik jugaklah bukan saya yang paling ringan antara semua pelajar tingkatan 4! Ada 4 buah kelas semuanya. Saya antara data-data tercorot jugaklah masa tu. Itulah kenangan zaman sekolah. 

Dipendekkan cerita.. saya memang jenis kadar metabolisme tinggi.
Makan banyak tapi tak gemuk.
Itu dulu ya.
Dulu saya memang jenis minum plain water.
Jarang minum air manis.
Pergi kedai makan bawak botol Tupperware.
Sana sini dengan botol airnya.

Kalau nak merasa berat melebihi 40, masa pregnant saja.
Lepas tu bersalin, dah slim balik, sambung lagi breastfeed (BF).
Orang kata bila BF berat badan macam kena pam.
Saya pulak sebaliknya.
Tambahan lagi bila saya bersalin setahun seorang.
Bersambung-sambung BF non stop.
Sampai kalau terjumpa kawan yang dah lama tak jumpa,
pasti ada soalan.. "kitak sakit kah?"
Sejujurnya saya sangat berkecil hati dengan soalan tersebut.
Sedih tau.

Apabila anak-anak dah wean-off.
Umur pulak semakin bertambah.
Selera makan semakin berganda.
Sarapan pagi dah pandai minum air bergula.
Sekarang berat badan pun semakin bertambah dan bertambah.
Alhamdulillah.
Tak ada lagi soalan yang merobek hati dan perasaan saya lagi.
Ingat tu, kurus pun sensitif.
Apatah lagi 'berisi'.


Sekarang saya di size berapa?
Biarlah saya sendiri yang tahu.
Hahaha!
Tapi kan dulu saya pernah pakai baju bersaiz XS!
Nak beli seluar memanglah payah.
Sekarang pun payah jugak sebenarnya.
Hihihi!

Ya, ya saya sedar diri.
Baru beberapa hari lepas genap 40.
Standardlah kan?
Lagipun Encik Suami cakap, "kamek suka kitak macam tok".
Berani kalau dia kata tak suka kan?
Muahahaha!

 

05/08/2021

Throwback Thursday: Ukhwah Majikan Pertamaku

August 05, 2021 23 Komen

Inilah dia majikan pertama saya. Selepas grad saya terus bekerja di sini buat marketing personal loan under Koperasi Ukhwah ni. Tapi saya ditempatkan di cawangan di Kuching. Lama jugak lah saya bersama Ukhwah ni. Tapi masa masih kerja di sini tak pernah pulak saya sampai di HQ ni. Ye lah time tu semua berurusan di telefon je. Kalau ada urusan penting adalah anak bos dan staf lain yang akan turun ke Kuching. 


Gambar ni diambil masa tahun 2017. Masa tu travelling mode di Putrajaya tapi biasalah time PJJ tu kalau ada urusan rasmi akan sampai awal di KL kalau cun dengan timingnya. So time ni saya dan husband lepak hotel area sini lah, bulan puasa rasanya. Sesambil tu shopping baju raya untuk #theIMANs. Begitulah. Menyelam sambil minum air tu perkara biasa bagi pasangan PJJ.

Sekarang ni Ukhwah ni masih bertahan lagi. Member yang keja kat situ pun masih setia dengan Ukhwah. 

Ada tak sahabat blogger yang pernah berurusan dengan Ukhwah?




 

04/08/2021

Spesifikasi Galaxy Tab A7 Lite Untuk PdPR

August 04, 2021 20 Komen




Hari tu masa entri 'merentas negara' tu kan memang ada aim.
Inilah aim nya.
Mencari tablet untuk PdPR #theIMANs.

Tablet pun OOS sekarang.
Bukan tablet je, Ipad pun sama.
Kalau sabar tunggu stok, bookinglah dulu.
Begitulah, keperluan musim pandemik ni.

Pagi tadi.
Whatsapp adik promoter kedai Samsung hari tu.
Kali kedua dah whatsapp dia.
Katanya supplier tak dapat hantar stok sebab kuarantin.
Tiba-tiba.
Petang pulak ada unknown no yang call.
Mulanya malas nak angkat.
Bila kali kedua dia call, mesti urgent ni.
Rupanya dari kedai Samsung tu.

Dia tanya jadi ke tak ambik tab A7 Lite ni.
Kalau jadi boleh ambik bila-bila.
Diorang tutup 10 malam.

Apalagi deal dengan Encik Suami.
Balik keja dia terus pegi ambik.
Jangan tunggu lama-lama.
Nanti disambar orang.
Hahaha!


Technical Specifications

  • Display: 8.7-inch, 1340×800
  • Operating system: Android 11
  • Dimension: 212.5 x 124.7 x 8.0mm
  • Weight: 366 grammes
  • Camera: 8MP AF (rear), 2MP (front)
  • Memory: 4GB RAM with 64GB internal storage, microSD up to 1TB
  • Processor: Octa-core 4×2.3GHz + 4×1.8GHz
  • Battery: 5,100mAh
  • Connectivity: Wi-Fi direct, Bluetooth v5.0
  • Colour: Gray, silver
  • Connectors: Type C USB
  • Sensors: Accelerometer, compass, light sensor?
  • GPS: GPS+GLONASS, Beidou, Galileo
  • Audio: Dual Stereo Speakers, Dolby Atmos
  • Accessories: Book cover, clear cover

Galaxy Tab A7 Lite ni baru launching awal bulan Julai hari tu.
Ada je stok, habis.
Bukan 1 branch je macam tu.
Beberapa branch Samsung dipegi semua kata kena order.
Tak tau lah benar atau auta.
Sebab bila ditanya memang kata tak ada, kena order.

Suka A7 Lite ni sebab nipis.
Saiznya ok just nice tak besar, tak berat.
Harga pun dalam bajet.
Spec pun okay.
(Boleh refer specnya kat atas)
Ok lah kan sekadar penggunaan basic.
Yang penting selesalah daripada si abang guna henfon bila GM.
Henpon pun guna Samsung ibu yang tahun 2013 dulu.
Banyak sangat jasanya.
Tapi Ibu cakap kat #theIMANs tab ni Ibu punya.
Takmo nanti ada yang claim dia punya pulak.
Ibu bagi untuk kelas je.
Nak main game, main je guna henfon lama tu.

Bila sembang-sembang dengan kawan sekolah hari tu.
Yang tengah cari affordable laptop untuk anaknya.
Sedih jugak la bila dia cakap.
"Kita ni ok la, alhamdulillah.
Mampu sediakan fasiliti untuk anak-anak PdPR.
Bagi yang tak mampu?"
Hmm..
Begitulah.

Kita ni sebagai ibu bapa.
Sememangnya mesti akan cuba untuk memberikan yang terbaik untuk anak-anak kita.
Untuk keselesaan anak-anak kita.
Untuk pendidikan mereka.
Untuk melihat kegembiraan mereka.
Betul tak?

Tapi..
 Tak semua kita bernasib baik kan?

Ya Allah!
Kau lenyapkanlah Covid ni dari muka bumi.
Dah tak boleh nak fikir nasib-nasib saudara-saudara kita yang sedang menempuhi saat-saat sukar sekarang.
Dengan kes-kes aktif Covid yang mencanak-canak naik.
Permudahkanlah urusan kami rakyat Malaysia ya Allah.






 

19/07/2021

Apakah Hoarding Disorder?

July 19, 2021 19 Komen

 


Malam ni dah takde keja kan saya bukak kotak khazanah bercinta dulu-dulu sebab nak tunjuk semua tiket wayang masa kitorang dating dulu kat Ayah IMAN! Hahaha! Gelak je kami laki bini sambil susun-susun tiket ni. Tak sangka masih okay lagi kondisi tiket-tiket ni. Ada yang Star Cineplex tu, dah tak wujud lagi dah di Kuching ni sejak GSC dan TGV masuk ke Sarawak.


Resit-resit masa shopping barang tunang dan kahwin pun masih tersimpan rapi. Sentimental value lah sangat tapi sebenarnya ini sejenis penyakit kan? Huhuhu.


Tapi, jangan risau, saya belum tahap disorder lagi. Makanan tak habis saya buang (jangan kecam saya membazir pulak). Baju-baju pun saya bagi orang kalau dah tak pakai. Baju yang dah tak elok saya buang. Botol-botol saya buang. Tupperware yang banyak jadi koleksi pun saya gunapakai semua dah, yang cantik-cantik je simpan untuk special occasion. 


Tapi, tabiat menyimpan yang kecik-kecik ni masih lagi. Even gambar-gambar dalam henfon pun sayang nak delete padahal dah save ke cloud pun. Takpe, saya cuba beribah sikit-sikit.


Jom tengok apakah Hoarding Disorder ni. Ni saya copy dari FB Aiman Psikologi. Baca tau!


HOARDING DISORDER - PENYAKIT MENYIMPAN BARANG


Ini antara keadaan mental yang agak berbahaya dan sukar untuk dibuang.


Penghidap biasanya akan mengalami kesukaran untuk membuang, menjual atau melepaskan apa-apa barang miliknya, walaupun barang tersebut sudah hilang nilai kegunaannya.


Mungkin ada yang menganggap ini sebagai sentimental value, tetapi itu hanya sebagai pemula. Keadaan yang semakin teruk, apabila sudah masuk sebagai Disorder.


Yang lebih menyukarkan lagi rawatan ialah, kerana penghidapnya tidak melihat penyakit ini sebagai satu masalah, malah satu perkara normal.


Rawatan untuk keadaan mental menjadi pulih, salah satu faktor kritikal ialah penghidapnya mahu diubati. Namun bagi penghidap Hoarding Disorder ini, mereka berada kesukaran di peringkat ini.


Kondisi awal mereka bermula sebagai:


1. Perhubungan melampau (obsessive attachment) terhadap objek yang sudah tiada guna dan tak nampak keperluan untuk dilepaskan


2. Tempat penginapan mereka akan menjadi semakin padat dengan barang-barang yang dikumpul dan disimpan (walaupun tiada guna). Malah makanan pun boleh dikumpul dalam peti sejuk sehingga sudah berkulat.


3. Semakin melarat, apabila mula mengumpul sesuatu yang bukan milik peribadi, contohnya tisu daripada restoran bekas makan, atau surat-surat lama yang tak terpakai, dan akhirnya mula menyimpan sampah-sampah.


Ada juga yang jenis tidak bersepah, malah tersusun rapi, cuma sayangnya, penyakit itu tetap ada. Tetap barang-barang yang sudah tidak perlu yang disusunnya.


Kerana setiap kali mereka mahu membuang, akan sentiasa terfikir dalam kepala, "Elok lagi ni, nanti mesti ada nak guna."


ITU LAH SIMPTOM TERBESAR NYA.


"Percaya bahawa objek tersebut pasti akan ada gunanya satu hari nanti."


Punca Hoarding Disorder boleh terjadi?

Tidak diketahui, masih misteri. Kemungkinan stress, genetik, keadaan kimia otak dan macam-macam lagi penjelasan.


Bagaimana untuk mengatasi nya?

Rawatan untuk kondisi ini hanya boleh dijalankan oleh yang pakar, iaitu Psikiatri atau Psikologis/Terapis yang bertauliah. 


Antara cadangan untuk mengawal diri daripada kondisi ini semakin melarat ialah, TOTAL CLEANING.


Kemas rumah anda, buang barang-barang yang anda tidak perlukan. Tip nya mudah, sekiranya barang tersebut tidak disentuh atau digunakan selama 3-6 bulan, secara psikologinya memang dah tak diperlukan, walaupun semahal mana pun harganya.


Tak semestinya buang, boleh juga diberi hadiah atau dijual, contohnya jika melibatkan perabot, pakaian atau sebagainya. Jika barang masih elok, boleh dibawa ke FREE MARKET.


Sekarang dah semakin ramai yang mula menyertainya 🙂


Walaupun sukar untuk dibuang, percayalah, selepas itu akan lega. Nak simpan juga beberapa objek sentimental boleh, asalkan tidak melebih 10% daripada jumlah barangan anda yang hendak dibuang tadi itu.


Kredit to: Aiman Amri, #PengkajiMindaManusia

16/07/2021

Yeay! Cuti Rehat dan Cuti PdPR!

July 16, 2021 12 Komen


Sarawak dah masuk PPN Fasa ke-2 walaupun macam varians Delta tengah mengganas jer di beberapa lokaliti yang telah diPKPDkan. Seram memang seram. Ingatkan kerajaan negeri nak buat u-turn rupanya tidak. Dah la nak raya haji, hmm. Orang kita ni bukan boleh percaya sangat. Cuma mampu jaga keluarga sendiri je la.


Semalam, Khamis.. first day masuk ofis dan bekerja macam biasa, 8 jam sehari. Walaupun masih tak ramai staf di ofis saya tetap tak tanggalkan facemask. Memandangkan manusia tak ramai so saya malas nak guna double mask. Buat Google Meet dengan #budakkaran pun masih dengan facemask. Macam paranoid pulak dah.  Bukan apa, bila aircond centralized memang takut-takut je. Dengarnya varians baru ni merebak melalui air borne dan dalam beberapa saat sahaja dah boleh menjangkiti kontak rapat kita. Ya Allah, jauhilah kami semua dan lindungilah kami dari virus yang jahat ini. Rasanya lama lagi kita kena mengadap Covid 19 ni. 

Bukan saya cakap, KKM yang cakap.


Hari ni Jumaat dan Isnin saya dah mohon cuti rehat. Nak tenangkan fikiran, nak jugak bercuti dari PdPR ni. Walaupun kebarangkalian PdPR ni akan disambung adalah tinggi, saya malas nak fikir dulu. Yang penting saya perlukan tempoh bertenang dalam sehari dua ni. Penat sangat otak dengan online meeting ofis, setel PdPR lagi. Hari ni pun banyak buku aktiviti yang digunakan sepanjang PdPR ni perlu dihantar ke sekolah. Phew!

Sebab itulah jugak saya mohon cuti. Selain daripada tak perlu fikirkan laporan BDR saya boleh keluar ke sana ke sini dengan aman. Eh. Takdelah nak ke mana pun, nak ke sekolah #theIMANs je pun. Hahaha!


 

13/07/2021

Rojak Kucei Batu Lintang

July 13, 2021 7 Komen

Rindu tak suasana macam ni? Rindu tak?
Pagi-pagi dapat lepak-lepak makan di kedai kegemaran
Ah! Bila lagi nak dapat bebas macam ni?

Actually gambar ni muncul di FB, memori tahun 2019 dulu.
Masa ni zaman PJJ dan masa ni Encik Suami balik cuti.
Biasanya bila dia balik cuti, saya sebagai isteri muslimah pun akan cuti jugak. Masa dia di sana, saya pulun kerja hujung minggu untuk kumpul cuti ganti. Haa.. macam tu lah strategi orang PJJ. Hehehe.

Bila si dia balik cuti, rutin wajib kami ialah dating la tanpa #theIMANs.
Lepas hantar #theIMANs ke sekolah kami akan pergi breakfast menu yang takde di Melaya sana seperti mee kolok Sepinang Sari (wajib), rojak Kucei, laksa Sarawak. Ni antara menu breakfast yang mesti makan. Dah macam pelancong pulak laki aku time ni.

Lepas tu air tin wajib yang dia mesti order, jus oren Sundrop ni.
Rojak Kucei ni sebenarnya rojak ayam je.
Kucei tu nama foundernya.
Kedainya terletak di Batu Lintang.
Rojak ni memang terkenal dari dulu-dulu lagi. 
Sekarang ni anak-anak Kucei pulak yang mewarisi perniagaan ni.
Saya pun dah lama tak makan rojak Kucei ni.
Saya pun tak tau tang mana sedap sangat rojak Kucei ni.
Sebab kalau makan rojak ayam saya memang ada kedai lain yang saya favor. Ye lah selera lain-lain tak sama kan?
Saya layan je lah sebab Encik Suami memang favor rojak ayam Kucei ni.

Soalan...
Kak Ret pernah makan kat sini tak?

 

08/07/2021

Setelah Bertahun Tak Jejak Kaki ke Boulevard

July 08, 2021 19 Komen


Fuh! Jangan report ye.
Hari ni balik dari ofis saya temankan si adik bongsu pergi Boulevard.
Dia nak pergi ambik laptop yang dia dah book secara online.
Lama wei tak jejak kaki ke Boulevard Shopping Mall ni.

Sunyi!! Macam ni rupanya mall masa lockdown ni.
Memang mostly kedai tutup.

Tapi.. tiba-tiba ternampak satu kedai saka ni bukak!
Popular Book Store!
Terus bling bling jer mata.
"Jom lah masuk nanti dah ambik laptop susah nak singgah mana-mana."
Cadang si adik.
Si kakaknya apa lagi.

RM13 jer gais!
Walaupun novel lama tapi tetap menarik perhatian!
Bling bling mata bila dapat cuci mata di kedai buku.

Akhirnya beli jugaklah.
Geng Budak Sekolah untuk si abang.

Setel urusan pembelian laptop, kami pun terus je gerak balik.
Tak ada yang nak ditunggu lagi.
Kedai pun tak banyak yang bukak.
So sebelum tu kami singgah sekejap tapau ais kacang.
Si adiklah keluar tapau, kakak kan driver, tunggu je dalam kereta.
Hiks!
Swee Kang ni antara usahawan tempatan yang sinonim dengan ABC.
Ya, bukan ABC saja, jagung susu, metahorn, whitelady.
Dan beliau telah memeluk Islam ye.


Last but not least, yours truly & her little sister!
Daaa~

Jangan risau ye report BDR dah setel hari ni okay!




 

06/07/2021

Sayur Bayam Masak Lemak Putih

July 06, 2021 15 Komen


Menu yang saya tak pernah masak, sayur bayam masak lemak putih. Betul! Sebab mak pun tak pernah buat. Saya tengok dari FB dan IG kawan-kawan tu yang teringin nak cuba. Selalunya kami masak sayur kobis je untuk masak lemak atau cempedak dan rebung. Ni bayam memang first time dimasak lemak putih.

Boleh la tapi saya lagi suka bayam tumis udang atau bilis. 
Jangan tak cuba kan?

 

04/07/2021

Puff For Hi-Tea 6 Beranak

July 04, 2021 14 Komen

Risau bila pc rosak, nak print belum dapat. Malas nak install driver kat laptop. Malas nak on laptop. Kesudahannya main masak-masak je lah untuk lupakan kerja-kerja hakiki di ofis yang tertangguh.

Petang ni buat puff je. Guna pastry frozen jenama Kawan. 1 bungkus ada 10 sheet. Boleh la sekali makan. Selalu kalau buat memang akan buat habis sebungkus. 

Tuna puff 6 ketul.. seketul sorang jadilah

Balance ada 4 sheet lagi bubuh nutella kat dalam. Buat small size dapat lah 8 ketul.

Tadi scrol-scrol timeline FB saya terjumpa orang share status ni. Setuju sangat. Tak tau lah betul ke tidak Ustaz Ebit Lew yang cakap tapi saya memang setuju. Sekarang saya jarang update di status FB. Selalu di story FB atau pos di IG je. Sekarang tambah lagi content untuk blog pulak. Mungkin sifat mak-mak, saya suka tengok menu apa yang sahabat saya share di blog mereka atau di IG. Kadang-kadang memang buntu jugak nak masak apa tapi bila merayau-rayau di media sosial adalah idea tu datang hasil dari perkongsian sahabat-sahabat di blog, IG atau FB. 

Kadang-kadang saya sengaja taip di Google macam ni, "menu masakan ayam". Haa.. berderetlah nanti idea akan datang.

Siapa perangai macam ni, komen - Saya! -
Hahaha!!



 

Pertama Kali Gali Kunyit Hidup

July 04, 2021 20 Komen

Petang semalam rajin pulak nak teman Encik Suami ke belakang rumah tengok-tengokkan kebun sekangkang kucing kami. Terasa ingin pulak nak gali kunyit, daunnya dah berapa kali ambik dah tapi induk kunyitnya tak pernah lagi ambik. So saya cubalah! Seronok! Jakun sungguh rasanya. Tak dan nak ambik gambar kunyit yang masih bertanah-tanah. Saya pun tak tau betul ke tidak cara saya tu. Hentam sajalah labu janji dapat kunyitnya.

Yang ni saya dah bersihkan dah.

Rendam dalam air bersih sebelum simpan dalam peti sejuk.

Tengok-tengok si pokok jambu renek ni dah berbuah rupanya! 
Tak sangka sungguh.

 

02/07/2021

Ketibaan Kitchen Helper Baru

July 02, 2021 17 Komen

Sejak suka berziarah di blog kawan-kawan blog yang aktif berAF akhirnya saya terbukak hati jugak nak beli AF. Tambah-tambah lagi minyak pun dah semakin mahal sekarang. Tapi baru semalam goreng ayam, kalau tak, boleh test goreng ayam terus malam ni.


Sampai-sampai rumah dari ofis tadi dapat notification parcel AF ni dah delivered. Hmm.. tak lama lagi sampailah tu rider J&T depan rumah. Betul jugak, timing yang sama dengan novel 2 minggu lepas.

Si abang dah sibuk tanya, apa yang Ibu beli? Besarnya kotak! Sebenarnya dia tengah tunggu barang dia jugak tu. Tengok kakak beli hoodie, dia nak jugak.

Ada orang volunteer nak unboxing.

Baca review memang kedai ni packing dengan double box. Memang diterima dengan very good condition.

Dilemma hari tu nak beli yang merah atau hitam. Last-last ambik yang hitam je. Petang sikit boleh la try, nak tidur sekejap. Asal balik ofis je mesti ngantok. Macam la penat sangat 😂