Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Idlan. Show all posts
Showing posts with label Idlan. Show all posts

07/06/2021

Masterchef Alan

June 07, 2021 16 Komen

Scroll-scroll gallery di henfon tertengok gambar Alan di sekolah. Kesiannya Alan, 2 tahun ni sikit sangat pengalamannya dengan kawan-kawan. Nasib baik jugak dia dah mula bersekolah sejak umur 4 tahun at least ada jugak kenangan manis dengan kawan-kawan zaman tadika. 

Sebenarnya ini aktiviti Alan sebelum puasa dan sebelum sekolah-sekolah di Sarawak ditutup serta-merta hari tu. Lepas raya ni tadika kan dibenarkan bukak tapi saya tak hantar Alan ke sekolah. Cuma saya ajar sendiri di rumah, lagipun dia dah pandai membaca takdelah risau sangat. Aktiviti mereka untuk hari tu diorang nak buat biskut raya sempena kedatangan bulan Ramadhan. So cikgu suruh bawak nestum & chocolate rice. Time tu kat umah takde stok chocolate rice so Ibu bawakkan aja chocolate chip. Itu jer yang ada. Sesiapa yang ada apron cikgu suruh bawak jugak sebab nak buat biskut katanya. Baikkk..


Gambar yang cikgu post di whatsapp group kelas. Semua jadi chef hari tu. Seronok Alan balik rumah masih pakai topi master chefnya.


Bangga Alan dapat buat biskut untuk semua. Kebetulan hari tu bukan ibu yang ambik Alan balik sekolah, ayah yang ambik. Awal lagi dia pesan nanti tinggalkan untuk ibu jugak biskut yang dia bawak balik rumah tu. Semua orang kat rumah nenek kena rasa biskut yang dia buat. πŸ˜‚πŸ˜‚


Alan dan kawan-kawannya. Yang tengah-tengah tu bff Alan, Umar. Alan ni jenis memilih sikit kalau berkawan. Dia tak suka budak yang kasar, suka membuli, dia takkan kawan dengan budak macam tu. Alan.. Alan.. dia ni sejenis perfectionist sikit. Lagak macam orang dah besar. Sebab kawan-kawan di rumah semuanya orang besar (ye lah dah dia bongsu).

Sekarang dah bulan 6, tup tup lepas ni pejam celik pejam celik nak masuk sekolah rendah pulak dah anak bongsu saya ni. Hmm..

 

02/03/2021

Bonding Time Bersama Si Bongsu

March 02, 2021 13 Komen

Ini cerita minggu lepas sebenarnya.
Saya BDR Isnin, Selasa dan Rabu.
Isnin tu walaupun BDR saya ke ofis jugak.
Nak buat kerja kononya.
Nak dijadikan hal PC buat hal pulak.
Terpaksa panggil ICT untuk tengok-tengokkan.
At last saya give up tunggu masalah PC setel.
Kol 12 saya keluar ambik Alan, terus balik.

Lepas ambik Alan balik sekolah terasa nak bawak dia makan terus.
Nanti balik rumah tak payah sibuk-sibuk lagi.
So kami pun pergi ke Eco Mall yang baru bukak bulan 1 hari tu.


Lepas makan nasi beriani (tak ambik gambar pun)
Kami 2 beranak ke Eco.
Niatnya nak beli magic span.
Tapi magic span tak ada pulak.
Banyaklah barang tak ada.
Tak berapa feel Eco kat situ.

Bila ke Eco tak dapat apa-apa, kami ke sebelah pulak.
H&L Extra.
Memang besar H&L Extra ni.
Tapi masih dibayangi Giant yang dulu.
Yang bestnya orang tak ramai.
Sempat lagi Ibu ambik gambar Alan.
Kalau manusia ramai, memang taklah ada gambar ni.
Hahaha!

Biasalah bila sorang-sorang, semua dia konkur.
Troli junior tu memang dia je sorongkan.
Kalau ada abang-abang memang taklah dia dapat peluang ni.
Mesti abang dia akan guna kuasa veto abang untuk sorong troli cute ni.


Kesian pun ada jugak. 
Memang gigih dia nak tolong Ibu hari tu.



 

06/02/2021

Tabung Jumaat Alan

February 06, 2021 16 Komen

Hujan lebat pagi semalam menyebabkan suasana yang agak bising di dalam kereta. Seronok berbual-bual dengan Alan yang ceria. Kalau pakai uniform PJ mesti dia suka. Tambah-tambah lagi kalau hari Jumaat dia suka sebab dapat balik awal. Disebabkan hari Jumaat, topik ibu dan anak pagi semalam pun berkaitan sedekah. 

Bila tiba hari Jumaat, PASTI Alan memang letak 'Tabung Jumaat' di depan kelas. Sambil tunggu cikgu mengimbas kod QR dan 'menembak' dahi boleh saja anak-anak masukkan sedekah di Tabung Jumaat. Alkisahnya semalam Alan request nak sedekah guna duit dia sendiri.

"Ibu, bolehkah kamek sedekah guna duit kamek sendirik?"
"Kitak ada duit?", tanya si Ibu.
"Ada," dengan yakin dan bangganya.
"Kitak nak sedekah berapa ringgit?"
"Duak puluh"

Hampir tersembur gelak dari mulut saya. Alan.. Alan. Memang suci bersih kan hati kanak-kanak ni. Pernah dahulu dia dapat duit not RM50 daripada atok, terus dia cakap nak masuk di Tabung Jumaat sekolah. Nasib baik dia terlupa terus duit not 50 tersebut sebab dia dah masukkan ke dalam tabungnya.

Sejak Alan seorang yang masih berada di tadika, rutin awal pagi saya cuma ada dia saja yang menjadi teman bicara. Begitulah. Macam-macam topik yang menjadi inti perbualan kami. Isu semasa Covid 19 pun ada. Budak yang baru masuk 6 tahun ni pun dah faham, kata Alan, Covid ni akan lenyap dari muka bumi ni kalau dah ada vaksin. Oops, Ibunya pun masih sangsi lagi nak ambik ke tak vaksin Covid 19 ni. Dia pulak terus confident penawar Covid 19 ni ialah vaksin. Hmm.. Saya sebenarnya suka juga sembang santai topik-topik semasa ni supaya mereka boleh berfikir secara matang. Tak adalah asyik fikir nak bermain saja.

Tiba-tiba... suasana sunyi seketika. Hanya terdengar rintik-rintik hujan dari luar tingkap kereta. Saya toleh ke kiri. Astaghfirullah! Dia dah tertidur rupanya. Alan oh Alan!

Nampak tak ada not biru di tangannya?


Sampai di parking depan sekolah dah jadi macam ni pulak. Nasib moodnya ok saja bila dikejutkan.

Begitulah rutin pagi kami anak-beranak. Sembang sembang tidur. Balik sekolah nanti sembang lagi. Begitulah.



 

30/01/2021

Alan Dapat Hadiah Ikan

January 30, 2021 21 Komen




Minggu ni saja 2 hari berturut-turut Alan tak perlu bawak bekal ke sekolah sebab ada kawan yang celebrate birthday kat PASTI. Dan semalamlah yang paling best, Alan dapat ikan daripada kawannya yang birthday. Semua dapat, kelas 4 tahun dapat, 6 tahun pun dapat. 5 tahun memang confirmlah dapat.


Lain dari yang lain. Selalunya parents akan bagi jajan as a goodies tapi semalam semua dapat ikan seekor sorang. Lepas tu ada bubur ayam, Alan cakap nasi bubur McD. Jarang parents sedekah bubur masa birthday, selalunya mee hoon, spagetti atau nasi goreng.


Dah selamat masuk akuarium Ayah dah ikan Alan ni. Bangga jer dia bagitau Ayah dia ada ikan baru. Kanak-kanak memang excited kalau bawak sesuatu yang baru ke rumah kan? Apatah lagi yang kawan dia bagi.

29/01/2021

Tahun Terakhir Balut Buku PASTI

January 29, 2021 7 Komen


Minggu ni dah masuk minggu ke-2 Alan bersekolah. Abang Kakak semuanya PDPR hanya dia seorang yang bersemuka. Nasiblah wahai anak. Bila Ibu BDR dia pun buat muka kesian nak mintak cuti. Haha! Boleh pulak nak mintak cuti bagai si bongsu ni. Dia ingat dia penjawat awam ke nak mintak cuti rehat. Adoi la.

Minggu ni PASTI masih dalam minggu transisi, buku pun tak perlu bawak lagi. Sebab tu lah asyik delay aktiviti rutin awal tahun. Dari tahun 2016 dah mula membalut 2 set buku PASTI. Akhirnya tahun 2021 Kakmim hanya balut 1 set sahaja untuk buku 6 tahun. Tahun depan dah tak perlu dah balut buku PASTI lagi. Tahun depan, Insya Allah umur panjang semua yang lelaki dah di sekolah rendah, Kakak pulak ke sekolah menengah. Hmm.. cepat masa berlalu.


Baru siap balut 14 buah buku hari Isnin yang lepas. Baru lega bila dah setel semua ni.


Kakmim masih suka balut buka guna cara lama, selotep, gunting wajib ada. Macam ada kepuasan di situ. Lagipun bau buku baru pun sedap nak hadap lama sikit. 


 Siapa suka bau buku baru, kita geng. 


07/01/2021

Maksud Nama Idlan

January 07, 2021 9 Komen




Sepetang kami di pantai. 
Menghirup udara laut yang nyaman lagi menyegarkan.
Indahnya ciptaan Tuhan.


Kalau ke pantai tak sah kalau tak main tulis-tulis nama atas pasir.
Terdetik untuk menconteng nama si bongsu kami, IDLAN.




Idlan - bermaksud KEADILAN


Idlan juga kami panggil Alan. 
My #anakno4
Setakat ni yang bongsu
Paling lama membongsu ni!
Tahun ni dah masuk tahun ke-6


Bila ditanya, Alan nak adik tak?
Jawapannya: SIK MAOK
Dibaca: Tak nak.
Sebab?
Kelak nya mengambor umah kelak
Dibaca: Nanti dia sepahkan rumah


Kah! Kah! Kah!!


Apa lagi istimewanya Alan?
Alan lahir di hari lahir Ibu!
Tak pernah sangka dapat hadiah yang best di birthday sendiri
Di kala Ibu berkira-kira nak kek premium apa untuk birthday ke-34
Alan pun sibuk nak keluar menjengah dunia
Lebih awal!
Itulah Idlan Muhaimin anak Ibu.



Idlan - 3 jam pertama



Idlan - 16 hari.



Idlan - 19 hari admitted di SGH due to pneumonia maka berpantanglah Ibu di wad selama seminggu.



2015 - 7 bulan





2016 - 1 tahun



2017 - 2 tahun



2018 - 3 tahun



2019 - 4 tahun



2020 - 5 tahun



Disember 2020 - Iman, Irfan, Imran & Idlan




26/11/2020

Gunting Rambut Hensem

November 26, 2020 25 Komen

Tahun 2020 ni rasanya 3 kali jer hero-hero Ibu ni gunting rambut. Sekali awal tahun nak masuk sekolah. Kali ke-2 Ayah jer gunting rambut ala polis lepas PKP dan inilah baru gunting rambut kat kedai lagi. Alan takmo dah rambut 'botak licin', dia nak rambut hensem.

Baiklah anak.
Semalam Ayah cuti so Ayah bawak diorang 3 beradik ke barber area umah Mak je. Encik Suami bawak ke kedai yang open space katanya. Takmo kedai yang ada ekon. Sebab selalunya pegi kedai barber yang ada ekon, area situ jugak.


Alan bagitau Ayah rambut Alan paling 'besar' dan banyak so dia nak dulu. Nanti mesti lama orang nak gunting. Hahaha. Layan jer lah Yah. Macam-macam Alan ni. Word tu memang sukahati dia jer.

Sebenarnya si Imran ni lah rambut paling tebal sama dengan kakak. Alan tu je yang perasan. Dulu masa kecil rambut Imran ni ikal. Kitorang panggil dia si 'rambut golong'. Bila dah besar dah tak golong dah.

Hensem dah semua. Sedap mata Ibu memandang. 

 

Claim Hadiah Dari Cikgu

November 26, 2020 13 Komen

Ini sejenis entri 'pandang belakang'. Simpan sini untuk kenangan persekolahan 2020.

Hadiah yang 2 beradik claim dari cikgu pada 2 minggu lepas. Alhamdulillah. Tak cukup tangan Ibu bawak semua ni balik, dengan buku-buku lagi.

Sebenarnya cikgu PASTI diorang dah tetapkan hari Isnin 2 minggu yang lepas untuk ambil semua buku di sekolah dan claim hadiah diorang. Semua dapat hadiah. Imran (6 tahun) dapat kain pasang, Idlan (5 tahun) dapat tuala. Untuk 4 tahun tak taulah pulak diorang dapat apa. 

Tak sangka Imran dapat hadiah untuk Bahasa Melayu terbaik. Selain tu, dia jugak dapat bawak balik hamper untuk pemenang tempat pertama pertandingan mewarna poster Maulidur Rasul tempoh hari. Ingat tak entri Kisah Maulidur Rasul 2020?

Darjah 1 nanti tak perlu lah beli pencil box. Semua cikgu dah bagi.

Hadiah kain pasang kaler grey ni semua budak 6 tahun dapat. Kenangan dari PASTI Mawaddah.

.  .  .  .  .


Ini pulak si bongsu #anakno4 Ibu, Alan. Alan pun dapat hadiah Bahasa Melayu terbaik. Diam-diam ye Alan. 

Rambut dah panjang tak potong lagi. Penat katanya posing bawak hadiah.


Pun samalah dengan abang. Nanti masuk 6 tahun tak perlu dah beli stationary baru lagi ye. 

.

Tahun ni menjadi sejarah pulak Imran yang 6 tahun takde majlis ihtifal. Kesiannya takde kenangan untuk acara penamat sesi tadika. Imran ni dah masuk PASTI dari umur 4 tahun lagi. Tiap tahun tengok orang ihtifal sekali bila tiba giliran sendiri takde ihtifal. Kesiannya buda-budak sekolah sesi 2020 ni. Dahlah exam besar tak ada. SPM pun tangguh ke tahun depan. Apalah nasib. Semuanya angkara Coronavirus ni lah.

Semoga tahun depan kita semua dapatlah kembali ke norma normal seperti sebelum ni. Susah betullah hidup dengan norma baharu ni. Semua tak boleh, semua terbatas. Tapi ini semua dugaan dariNYA untuk kita umatnya. Redha je.
 

24/11/2020

Online Class Versi Budak PASTI

November 24, 2020 8 Komen

Simpan sini untuk kenangan.

Ibu WFH sebab budak 2 orang ni jer. Kalau abang dan kakak entahlah cikgu diorang tak pernah pun ada inisiatif nak buat online class. Main bagi jer homework dalam whatsapp group kelas. Tapi berbeza pulak dengan budak PASTI ni. Dari PKP hari tu cikgu diorang memang buat video bagi kat diorang sebelum buat homework. Belum lagi buat video call atau Google Meet untuk check hafazan atau ajar diorang. Salute sangat guru-guru PASTI ni. Video pun mereka buat sendiri, bukan ambik dari Youtube atau video orang lain.

Ini si #anakno4 si Alan. Mulanya nak pakai PC, boleh pakai headphone tapi tak test dulu kan, rupanya muka tak nampak. Ye lah camera kat atas tu, dah lapik dengan bantal pun masih muka tak berapa nak nampak. Nak on laptop dah terlambat pulak dah. Last-last pakai handphone jugak.


1 sesi online class ada 2 orang murid je. Ok lah dapat cikgu fokus sorang-sorang. Tapi macam tak fokus pulak Alan ni. Geram pulak tengok dia. Tangan gentel-gentel earphone lah. Eii... ada-ada jer.


PC dah on tapi tak jadi pakai pc. Semalam cikgunya pakai messenger. First time jugak pakai FB messenger ni. Tapi ok jugak line nya.

Ini pulak si abangnya #anakno3, Imran. Cikgu Imran buat kelas pakai video call jer. Individu so fokus seorang. Topik hari tu belajar baca jam.


Dia tunjukkan homework yang dia dah buat.


Nampak tak muka cikgunya? 


Serius kan Imran? Imran nampak fokus dan dia happy sangat lepas video call dengan cikgunya.


Kenangan masa pandemik ni, mak dengan anak sama jer buat online class. Si kakak #anakno1 lagi tak dedahkan lagi dengan Google Meet. Kalau dah ajar nanti mau selalu berGM dengan kawan-kawan.

 

06/10/2020

QR code & anak 5 tahun

October 06, 2020 2 Komen

Hai.. hai... good morning!! Terawal sikit hari ni sebab semangat bangun awal. 😁 so sampai opis awal bolehlah update sekejap.

Setiap pagi sis memang ada topik pagi bersama si #anakno3 dan #anakno4. Setiap pagi sis yang hantar diorang pi sekolah so masa memang lebih dengan diorang berdua ni pagi-pagi. Kakak dan abang ayah yang hantarkan, awal pagi lagi dah gerak dari umah walaupun umah dengan sekolah takdelah jauh mana pun.

So.. topik pagi ni bersama si bongsu tu, QR CODE.

Anak-anak zaman IR4.0 ni baru 5 tahun pun dah tau QR code. Ceritanya dia tengok pada packaging kotak Koko Krunch tu je. Ada QR code, so terus dia bukak cerita QR code. Sis pun buat-buat tak tau lah untuk apa QR code tu.

Ibu: Untuk apa QR code tu?

Alan: Untuk scan lah. Macam kat beg sekolah Alan, kan ada QR code jugak.

Ibu: Tapi untuk apa kita scan?

Alan: Kalau dah scan baru boleh masuk kelas. Macam kat shopping mall jugak lah, kita kena scan QR code dulu baru boleh masuk kedai.

Ibu: Oh, macam gitu eh.

Pastu sis pun terus ke dapur untuk basuh pinggan. Tetiba dia datang bawak beg sekolah

Alan: Macam ni lah Ibu, QR code kat beg Alan ni.

Ibu: Baiklah.. baiklah.

Macam tu lah anak-anak zaman sekarang. Budak zaman QR code agaknya kot. Lagilah sekarang ni ke mana-mana kita pegi kena scan MySejahtera so itulah pemahaman diorang, dah scan baru boleh proceed ke mana-mana.

Encik Suami cakap muka kami memang kopipes. Perangai pun sama. Sama ke ek? πŸ˜„



03/08/2020

2 Ogos 2020 & Aqiqah Online

August 03, 2020 0 Komen
2 Ogos 2020

Tahun ke-5 berkongsi birthday dengan si bongsu, Idlan Muhaimin. Alhamdulillah... masih lagi dapat menyedut oksigen dan menghembus karbon dioksida walaupun tahun 2020 ni ialah tahun pandemik. Terima kasih Allah kerana masih memelihara keluarga besar kami.

Kebetulan tahun 2020 ni 2 Ogos jatuh pada hari Ahad, maka kami celebrate di rumah saja. Kebetulan jugak tahun ni baru nak buat aqiqah si bongsu masa hari raya haji hari tu tapi buat online jer di aqiqahcentre.com. Sebelum ni tak terdetik hati nak buat aqiqah secara online, nak tunggu nak buat majlis atau nak tumpang majlis adik kawen macam lama jer lagi. Hari tu iklan aqiqah online ni asik lalu-lalang jer di timeline FB dan IG last² pm jugak tanya prosedur dan harga, dan alhamdulillah telah dipermudahkan.

Tak lama selepas buat pendaftaran, terus admin aqiqahcentre.com pm video qurban Idlan Muhaimin di Mekah. Memang slang Pak Arab lah sebut nama penuh si bongsu hari tu. Sekarang tengah tunggu sijil jer lagi.

Inilah dia birthday boy, Idlan Muhaimin yang ke-5 tahun. Dapat 2 kek, 1 kek dari Ibu yang merangkak kek Ibu jugak.. ahaks.. dan 1 lagi puding cake yang disponsor Nenek. Blur je muka si bongsu bila disuruh bergambar. Hahaha. So far plan untuk birthday di sekolah belum tau lagi nak buat bila.

Birthday boy & birthday girl πŸ’• nice tak? nice tak? Hahaha πŸ˜‚πŸ˜‚

Last but not least πŸ˜€ walaupun berpuluh-puluh kali burst snap gambar, yang terbaiknya memang tak banyak, susah sangat nak ambik gambar yang perfect. Si hero 3 orang ni bila nak bergambar automatically muka bertukar jadi serius πŸ™‰ tak faham pulak kenapa jadi macam tu.

Ini pulak kekasih awal dan akhir 😁 wajib la kan nak posing berdua πŸ™ˆ

Alhamdulillah, semua gembira semalam. Bak kata si kakak, lama rumah kita tak ada orang ramai² macam ni. Ye lah, raya hari tu kan PKPB memang takde orang pun ke rumah. Memang tak terlayan handphone semalam, dah malam baru dapat tengok handphone, layan socmed. Memang rasa macam open house jugak. 11 sengah malam jugak habis setel basuh periuk, tupperware bagai. Si kakak pulak sapu rumah. Mop tak sempat lagi πŸ˜„

Main menu semalam memang tak teringat langsung nak ambik gambar. Semalam Mak buat sup daging korban. Birthday girl pulak order saja... mee jawa dari jiran sama lorong. Hahaha. Berbaloi² semua habis, tak perlu nak simpan fridge banyak². Family yang datang pun dapat bawa tapau jugak. Puas hati, syukur alhamdulillah.

Tadaa.. homemade cake tapi tempah dari bff, Russian Black & White Cake. Topper buat sendiri sebab tu dapat tema sama dengan baju semalam jugak πŸ˜†

Keratan rentas si RBW.. sedappp.. pernah tempah dari baker lain tak sesedap yang ni

Puding cake sponsor by Nenek 

Mini Chicken Burger

Cheese Tart

Dan satu lagi menu kuih tradisional orang Serawak, kuih bongkol yang tak ada dalam gambar. Hehehe. Cari² di galeri henpon pun memang takde jugak gambar lama, dah delete la tu. Hehehe.

Sekian saja birthday entry untuk memori tahun² mendatang 😊