Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Kelakar Serawak. Show all posts
Showing posts with label Kelakar Serawak. Show all posts

01/04/2021

PM Abah Lawatan Rasmi Ke Kuching

April 01, 2021 5 Komen

Si kakak excited tadi bagitau dia tengok berita RTM siang tadi yang PM datang ke Kuching. Ibu iyakan aje.

Iman: Kenak PM datang Kuching, bu?
Ibu: Nya ada lawatan kerja kat sitok.
Iman: Ohh.

Entah kenapa pulak dia yang excited, tak faham pulak Ibu.
Hahaha!

Antara aktiviti PM di Kuching siang tadi yang Saya xilok dari page FB Jabatan Penerangan. Untung laa kan dah dapat full dose vaksin dah boleh rentas negeri tanpa kuarantin.

SOP kuarantin yang terlalu lama sebenarnya yang rakyat sini bising sebenarnya. Kuarantin lama-lama kes masih jugak banyak. Hmm..







 

11/02/2021

Burger Nanas by Burger Tunok '78

February 11, 2021 6 Komen

Entri kali ni saya taip dalam bahasa ibunda Sarawak ye. 
Kita kelakar Serawak lok. Mun sik paham boleh jamu mata jak. Hihihi.




Kitak orang pernah sik rasa nak makan sesuatu tapi sikda idea nak beli di sine? Haa.. macam ya lah saya dalam seminggu tok tek. Nang di geruk-geruk jak rasa nak makan 'burger jalanan'. Eh aok, term kamek orang adik beradik ya - 'burger jalanan'. Ertinya bukan burger beli dari fast food macam Mekdi ya lah! Bukan menghina ah, tapi sekadar nama jak. Nektok burger dijual urang tepi jeraya pun harga dah setaraf Burger Raja dah. Dengan dagin home made nya gik. Perghh!


Nak dijadikan cerita petang tadik tengah scroll FB tetiba nangga ada 2 orang miak rempuan tok molah live promote burger dengan fries kah. Alu lah saya tek yang nang dah lamak ngidam burger ibarat orang ngantok disurong bantal. Alu lekas jak jarik ku tek oi klik button Whatsapp ya dengan soalan: "Kitak ada cod sik?" Hihi.


Kitak orang rasa desperate ka sik soalan ya? Kah kah! Janji ku dapat makan oi. Alu jawabnya tek, "Kamek orang sikda cod tapi boleh beli di Grabfood atau Food Panda". Paduhal. Menar juak oo macam pernah jak saya nangga di Grabfood.


Tanpa sik membuang masa walau seminit saya terus bukak apps Grabfood terus search jak terus "Burger Tunok 78" tek. Aih nang alu appear. Alulah tek saya klik klik klik, order. Pasya check duit sik ado terpaksa top up lok baruklah dapat proceed order.


Tapi...


Sesuatu yang sik pernah berlaku terjadi! Bila dah dapat rider tek baruklah perasan yang saya tek salah order!! Hati gelorat nak order sebab burger ya tek ada nanas tapi apa juak jarikku pandei terklik burger cheese. Aihhhh! Murung sekejap saya koh.


Tapi...


Mala jak tapi oo? Saya mesej jaklah rider ya madah nak tukar order. Dah direct tukar dalam sistem macam sik dapat dah. Pasya saya mesej juak no yang saya whatsapp tadi madah dah order di grab.


"Oh, kitak Mira tek kah?"
Yahhh.. aok aok. Teruslah saya madah hajat saya yang terpendam, eh rasa nak makan burger bernanas bah. Apa nak malu.


Ok jak katanya. Boleh tukar. Yahoooo!!! Setel. Tinggal nunggu rider ngantar jak gik.


Bila dah sampei, si anak dara saya dolok ngencang. Alu lah tinggal 2 igek gik jak yang sempat digambar.


Bukan nasik lemak aah, ini burger. Burger Tunok '78 nama sidaknya.


Burger dagin. Daginnya nyaman, homemade. Bunnya soft jak teksturnya.




Haaa.. tok lah yang rare nya. Tok bukan kali pertama saya makan burger bernanas tapi tok nang puas hati. Sik juak hebat gine bahannya tapi bagi saya dah cukup dah. Less is more kata moyang James Brooke dolok. Bayangkan dengan juicy nanasnya bergabung dengan dagin homemade ya. Nasib juak cukup jak rasa di perut lepas habis sigek walaupun nang ada rasa berlalak lah. Sikpa lak ngodar agik. Hihi!


Walaupun salah order (sik pernah² juak salah order di Grabfood) tapi syukur semua dipermudahkan. Seller pun okay juak melayan kerenah saya yang salah order tek. Bah, orang PJ yang nak try burger sidak Burger Tunok '78 tok bolehlah search di Grabfood/Foodpanda. Mun nak direct ke kedei sidak boleh terus di No 78, Jalan Bunga Chempaka, Kampung Pinang Jawa. Dekat padang futsal kecik kata nya. Nya ada jual oden juak bah. Cam menggoda juak bila nangga gambar di page sidak. Aih nak leput juak kita.


Bah.. bah! Jom jom kita support BMF. Nyaman aihhh burger bernanas! 
Mun mok info lebih lanjut coba usha di page sidak lok di FB.




notakakmim: tok review sik berbayar ah! saya sik kenal pun sapa owner/seller burger tunok tok. ikhlas dari hati jak bila kita puas hati. menar sik?






 

07/01/2021

Maksud Nama Idlan

January 07, 2021 9 Komen




Sepetang kami di pantai. 
Menghirup udara laut yang nyaman lagi menyegarkan.
Indahnya ciptaan Tuhan.


Kalau ke pantai tak sah kalau tak main tulis-tulis nama atas pasir.
Terdetik untuk menconteng nama si bongsu kami, IDLAN.




Idlan - bermaksud KEADILAN


Idlan juga kami panggil Alan. 
My #anakno4
Setakat ni yang bongsu
Paling lama membongsu ni!
Tahun ni dah masuk tahun ke-6


Bila ditanya, Alan nak adik tak?
Jawapannya: SIK MAOK
Dibaca: Tak nak.
Sebab?
Kelak nya mengambor umah kelak
Dibaca: Nanti dia sepahkan rumah


Kah! Kah! Kah!!


Apa lagi istimewanya Alan?
Alan lahir di hari lahir Ibu!
Tak pernah sangka dapat hadiah yang best di birthday sendiri
Di kala Ibu berkira-kira nak kek premium apa untuk birthday ke-34
Alan pun sibuk nak keluar menjengah dunia
Lebih awal!
Itulah Idlan Muhaimin anak Ibu.



Idlan - 3 jam pertama



Idlan - 16 hari.



Idlan - 19 hari admitted di SGH due to pneumonia maka berpantanglah Ibu di wad selama seminggu.



2015 - 7 bulan





2016 - 1 tahun



2017 - 2 tahun



2018 - 3 tahun



2019 - 4 tahun



2020 - 5 tahun



Disember 2020 - Iman, Irfan, Imran & Idlan




13/12/2020

12

December 13, 2020 12 Komen

Happy 12th anniversary, kitak!! Lebih sedekad dah bersama mengharungi ups & down bersama. Plan dah sik menjadi pasya alu malas gik dah nak molah plan B. Oops, tertaip bahasa Sarawak pulak. Ala.. paham kan?

12 tahun dengan 4 cahayamata. Semuanya makin membesar. Alhamdulillah atas nikmatNya 🥰

#notakakmim: gambar pegi makan Sushi King semalam

10/12/2020

Misteri Mona - Episod 1

December 10, 2020 8 Komen

Misteri Mona - Slot Samarinda

Habis je tengok Sang Pewaris, sambung pulak Misteri Mona. Kebetulan baru episod 1. So kita layan sambil lipat kain.


Hari tu baru baca sinopsis kat blog Fiza. Baca sinopsis memang menarik. Dan bila dah layan, memang menarik. Suspens! 


Yang masih menjadi misteri, siapakah Mona yang menjadi Misteri Mona ni?


Dan. Ada apa di sebalik pintu yang menuju ke basement tu??


Tak sabar nak tunggu episod 2 pulak! Haa.. inilah yang tak suka nak layan drama ni mesti tak sabar. Itoq kata orang Serawak.


Siapa tengok Misteri Mona tadi?? Bam bam kan Janna Nick dalam ceta ni?


notakakmim: sorry 2 hari ni agak busy tak sempat nak BW