Follow Us @soratemplates

Showing posts with label #anakno4. Show all posts
Showing posts with label #anakno4. Show all posts

14/08/2021

Projek Aulad Alan Dengan Menu Salad Buah

August 14, 2021 19 Komen

Walaupun tadika dah 2 bulan dah boleh beroperasi di sini, tapi saya masih belum confident menghantar Alan ke PASTI. Sekarang apatah lagi kes positif di kalangan budak-budak yang belum layak vaksin semakin meningkat. Biarlah dia masih dengan PdPR bersama abang-abang dan kakaknya. Janji dia sudah pandai membaca syukurlah, lain-lain softskill dan hardskill tu slowly insya Allah.

Silibus PASTI setiap tahun memang ada projek aulad. Tahun lepas kena buat kereta kalau tak silap, lupa pulak. Masa tu budak-budak baru half way buat di sekolah dan sekolah 'dicutikan' semula. Bahan-bahan semua dah ready dan beli cikgu suruh ambik di sekolah dan sambung buat kat rumah. Tahun ni pulak Alan tak hadir sekolah kenalah buat di rumah. Kawan-kawan lain semua buat di sekolah, yang tak hadir kena buat di rumah dan hantar video dengan cikgu. 

Dan terimalah video demo Alan membuat dan makan salad buah. Inilah yang dinamakan sendiri buat sendiri makan. Hehehe!


 

12/08/2021

Susu Coklat Dalam Pouch, Origina Dairy

August 12, 2021 19 Komen


Bulan ni dah beberapa kali saya restok susu jenama Origina Dairy ni untuk si bongsu, Alan. Best pulak beli banyak untuk simpan dalam peti sejuk sebab tak makan banyak space. Boleh je nak selit-selit.

Alan review susu ni sedap! 
Ibu tanya nak tak kalau Ibu beli perisa oren ke strawberry ke, dia tak nak.
Baiklah nak, sama pulak dengan Ibu kan?
Asal coklat je suka.
Maklumlah, kembar lain-lain tahun.
Hihihi!

Alan tanya ni.
Auntie uncle suka susu perisa apa?


 

10/08/2021

Kek Birthday Bertemakan Fortnite

August 10, 2021 12 Komen

Bulan 8 sinonim dengan double birthday celebration sebab Ibu dan si bongsu berkongsi tarikh lahir yang sama. Tapi macam biasalah famili kami memang jarang menyambut birthday secara besar-besaran. Selalunya masak-masak dan makan-makan sendiri je sambil tiup kek. Paling sadis birthday Imran (Awan) pada tahun lepas sebab masa tu PKP (bulan April) dan kami sambut anak-beranak je. Itupun delay sehari jugak sebab tunggu si Ayah yang kena kuarantin di pusat kuarantin. Tapi bukan positive Covid pun cuma jadi kontak rapat kategori C. 

Tahun ni birthday Idlan Muhaimin yang ke-6 tahun. Ibu pun dah tak tau nak order kek apa dah jadi kita tanya tuan badan sendiri nak kek tema apa. Alan kata, nak kek Fortnite. Tadaa.. kek Fortnite request dari Alan. Macam biasalah Ibu order kek dari BFF Ibu yang juga partimer baker. 

Muka baru bangun tidur terus diajak bergambar. Kesian pulak tengok dia tidur makanya kami golongan dewasa ni minum petang dulu. 

Menu minum petang kami pada petang Ahad tu. Buat hari Ahad pun sebab menunggu si #adikno2 potong gelang kuarantin! Saya masak lontong, meatball & gravy dan order chicken pie dan kek pisang.

Akibat selalu tengok lontong di blog Seri Kandi Tanah Jauhar atau kak SK, teringin punya pasal saya masak sendiri sajalah. 

Meatball, fries & gravy. 
Ini menu kategori kanak-kanak ni.

Kek Pisang (Ori)

Kek Pisang (Mix Coklat)

Bila semua dah selesai makan, barulah aktiviti bergambar dan potong kek. Birthday boy bersama abang-bang dan sepupu-sepupu.
Kakak dan kakak sepupu takde dalam gambar.


Kek Fortnite yang telah dipotong.
Kek rainbow cheese.

Usu jadi tukang potong kek untuk diagih-agihkan kepada 4 buah rumah. 
Thank you Usu!

Sekian saja kenangan birthday Alan yang ke-6 pada tahun 2021 ni.
Hadiah masa birthday memang bukan menjadi budaya famili kami. 
Tapi potong kek memang wajib ada.
Tak kisahlah kek beli di kedai atau kek yang diorder ikut request tuan punya badan. Sekadar buat memori anak-anak je.
















 

07/08/2021

Cara Membuat Semakan Penempatan ke Tahun 1/2022

August 07, 2021 12 Komen

Pejam celik pejam celik, dah bulan 8.
Tinggal beberapa bulan lagi sesi persekolahan 2021 akan berakhir.
Tapi kesian anak-anak kita yang telah 'dicutikan' sejak beberapa bulan yang lalu.
Tak sampai 6 bulan bersekolah, dah nak 'naik kelas' pulak.
Apalah nasib?

Begitulah nasib si bongsu Alan.
Walaupun di sini tadika dah mula beroperasi tapi saya masih lagi belum berani mengambil risiko menghantar Alan ke sekolah.
Nasib baik dia dah mula dihantar ke sekolah seawal usia 4 tahun.
Ada jugaklah pengalaman dia di tadika.

Tahun depan 2022,
insya Allah Alan akan melangkah ke alam sekolah rendah pulak.
Sudahkah ibu-ibu dan ayah-ayah menyemak penempatan anak-anak di tahun 1?
Keputusan penempatan sekolah anak di tahun 1 sudah boleh disemak di laman web https://public.moe.gov.my/ ye.

Bagi yang ada anak yang lahir di tahun 2015, 
silalah layari laman web tersebut di atas untuk menyemak penempatan sekolah  anak kita.

Mula-mula sebelum dapat membuat semakan, kita kenalah daftar masuk dulu.
 
 
Sepatutnya masa ni, dah boleh klik butang hijau tu setelah memasukkan no kad pengenalan dan password.

 Butang merah tu kita tekan semasa nak buat pendaftaran ke tahun 1 dahulu. Tapi kalau kes lupa password boleh la tekan butang kuning tu mintak talian hayat  .

Bila dah boleh daftar masuk, nanti akan keluar paparan seperti di bawah ni dan klik di 'Tahun 1' untuk menyemak pendaftaran sekolah anak kita.


Kemudian klik 'Semak Permohonan'.



Akhirnya keluarlah status sekolah yang telah didaftarkan sebelum ini.


Seterusnya apa yang kita perlu buat bila dah dapat tahu penempatan sekolah anak?

Lihat perkara 1 dan 2 tu, kita perlu mencetak 2 perkara tersebut dan hantar ke sekolah anak kita nanti. 

Mudah je kan? 

Walaupun mudah, saya tak hantar lagi surat-surat pengesahan tu. Hehehe. 
Insya Allah minggu depan saya mintak si Ayah hantar ke sekolah. 
Saya kan BDR malasnya nak keluar rumah. Hihi!

Oh ya ini untuk menyemak permohonan anak ke sekolah kebangsaan tau. 
Kalau ada yang merancang untuk hantar anak ke sekolah swasta, tak perlulah susah-payah daftar nak guna sistem KPM ni.

Itu saja pesanan bukan dari penaja. Daaa~!


02/08/2021

Tahun ke-6 Berkongsi Birthday

August 02, 2021 26 Komen



 
Sebelum 2 Ogos 2021 melabuhkan tirainya.
Biarlah saya abadikan di sini sekeping 2 gambar kami 2 beranak
Yang berkongsi birthday
Untuk tahun yang ke-6


Happy birthday anak Ibu, Idlan Muhaimin aka Alan.
Brownies hari ini telah disponsor oleh adik #no4
Kek Alan menyusul insya Allah nanti
Sebab adik #no2 dan kazen-kazen Alan masih dalam QO
Nanti dah 'merdeka' kita makan-makan lagi k


Ibu tak sempat prepare apa-apa hari ni.
Kursus dari 8.30 pagi hingga 5.30 petang
Mau berasap rasa telinga.
Mengantuk sangat dah ni.
Itu lah 2 tahun ni rileks sangat kan asyik BDR
Fikir lebih sikit dah penat dah
Nasib badan...


Gambar pun disponsor adik #no4
Ibu takde mood hari ni
Ada 2 hari lagi kursus.. esok dan lusa
Huhuhu!






07/06/2021

Masterchef Alan

June 07, 2021 16 Komen

Scroll-scroll gallery di henfon tertengok gambar Alan di sekolah. Kesiannya Alan, 2 tahun ni sikit sangat pengalamannya dengan kawan-kawan. Nasib baik jugak dia dah mula bersekolah sejak umur 4 tahun at least ada jugak kenangan manis dengan kawan-kawan zaman tadika. 

Sebenarnya ini aktiviti Alan sebelum puasa dan sebelum sekolah-sekolah di Sarawak ditutup serta-merta hari tu. Lepas raya ni tadika kan dibenarkan bukak tapi saya tak hantar Alan ke sekolah. Cuma saya ajar sendiri di rumah, lagipun dia dah pandai membaca takdelah risau sangat. Aktiviti mereka untuk hari tu diorang nak buat biskut raya sempena kedatangan bulan Ramadhan. So cikgu suruh bawak nestum & chocolate rice. Time tu kat umah takde stok chocolate rice so Ibu bawakkan aja chocolate chip. Itu jer yang ada. Sesiapa yang ada apron cikgu suruh bawak jugak sebab nak buat biskut katanya. Baikkk..


Gambar yang cikgu post di whatsapp group kelas. Semua jadi chef hari tu. Seronok Alan balik rumah masih pakai topi master chefnya.


Bangga Alan dapat buat biskut untuk semua. Kebetulan hari tu bukan ibu yang ambik Alan balik sekolah, ayah yang ambik. Awal lagi dia pesan nanti tinggalkan untuk ibu jugak biskut yang dia bawak balik rumah tu. Semua orang kat rumah nenek kena rasa biskut yang dia buat. 😂😂


Alan dan kawan-kawannya. Yang tengah-tengah tu bff Alan, Umar. Alan ni jenis memilih sikit kalau berkawan. Dia tak suka budak yang kasar, suka membuli, dia takkan kawan dengan budak macam tu. Alan.. Alan.. dia ni sejenis perfectionist sikit. Lagak macam orang dah besar. Sebab kawan-kawan di rumah semuanya orang besar (ye lah dah dia bongsu).

Sekarang dah bulan 6, tup tup lepas ni pejam celik pejam celik nak masuk sekolah rendah pulak dah anak bongsu saya ni. Hmm..

 

12/03/2021

Salam Jumaat

March 12, 2021 24 Komen


 Assalamualaikum semua sahabat blogger Ibu

Hari ni Alan ada sambutan Israk Mikraj di sekolah
Sebab tu Alan pakai jubah putih sebab cikgu cakap tema warna putih
Ok tak? Ibu beli jubah ni di Mydin petang semalam
Sekali dengan kopiah
Alan sendiri pilih kaler putih + kelabu
Alan suka sangat
Terima kasih Ibu!


Jubah ni labuh sedikit sebenarnya
Tapi Ibu sempat jahit supaya tak labuh sangat
Kemudian barulah Ibu basuh
Tapi Awan cakap Ibu jahit sendiri jubah ni
Ibu iyakan je
Sebab tu Awan cakap Ibu pandai jahit... cantik pulak tu
Tapi Ibu tipu Awan
Alan tau Ibu beli di Mydin
Sebab Alan temankan Ibu pergi Mydin
Hehehehe...


Baiklah aunty uncle semua
Semoga urusan aunty uncle semua dipermudahkan hari ni
Kalau ada orang tak suka aunty uncle kat ofis tu, tak apa
Ignorekan aje mereka-mereka tu
Buang negative vibes tu jauh-jauh k

02/03/2021

Bonding Time Bersama Si Bongsu

March 02, 2021 13 Komen

Ini cerita minggu lepas sebenarnya.
Saya BDR Isnin, Selasa dan Rabu.
Isnin tu walaupun BDR saya ke ofis jugak.
Nak buat kerja kononya.
Nak dijadikan hal PC buat hal pulak.
Terpaksa panggil ICT untuk tengok-tengokkan.
At last saya give up tunggu masalah PC setel.
Kol 12 saya keluar ambik Alan, terus balik.

Lepas ambik Alan balik sekolah terasa nak bawak dia makan terus.
Nanti balik rumah tak payah sibuk-sibuk lagi.
So kami pun pergi ke Eco Mall yang baru bukak bulan 1 hari tu.


Lepas makan nasi beriani (tak ambik gambar pun)
Kami 2 beranak ke Eco.
Niatnya nak beli magic span.
Tapi magic span tak ada pulak.
Banyaklah barang tak ada.
Tak berapa feel Eco kat situ.

Bila ke Eco tak dapat apa-apa, kami ke sebelah pulak.
H&L Extra.
Memang besar H&L Extra ni.
Tapi masih dibayangi Giant yang dulu.
Yang bestnya orang tak ramai.
Sempat lagi Ibu ambik gambar Alan.
Kalau manusia ramai, memang taklah ada gambar ni.
Hahaha!

Biasalah bila sorang-sorang, semua dia konkur.
Troli junior tu memang dia je sorongkan.
Kalau ada abang-abang memang taklah dia dapat peluang ni.
Mesti abang dia akan guna kuasa veto abang untuk sorong troli cute ni.


Kesian pun ada jugak. 
Memang gigih dia nak tolong Ibu hari tu.



 

06/02/2021

Tabung Jumaat Alan

February 06, 2021 16 Komen

Hujan lebat pagi semalam menyebabkan suasana yang agak bising di dalam kereta. Seronok berbual-bual dengan Alan yang ceria. Kalau pakai uniform PJ mesti dia suka. Tambah-tambah lagi kalau hari Jumaat dia suka sebab dapat balik awal. Disebabkan hari Jumaat, topik ibu dan anak pagi semalam pun berkaitan sedekah. 

Bila tiba hari Jumaat, PASTI Alan memang letak 'Tabung Jumaat' di depan kelas. Sambil tunggu cikgu mengimbas kod QR dan 'menembak' dahi boleh saja anak-anak masukkan sedekah di Tabung Jumaat. Alkisahnya semalam Alan request nak sedekah guna duit dia sendiri.

"Ibu, bolehkah kamek sedekah guna duit kamek sendirik?"
"Kitak ada duit?", tanya si Ibu.
"Ada," dengan yakin dan bangganya.
"Kitak nak sedekah berapa ringgit?"
"Duak puluh"

Hampir tersembur gelak dari mulut saya. Alan.. Alan. Memang suci bersih kan hati kanak-kanak ni. Pernah dahulu dia dapat duit not RM50 daripada atok, terus dia cakap nak masuk di Tabung Jumaat sekolah. Nasib baik dia terlupa terus duit not 50 tersebut sebab dia dah masukkan ke dalam tabungnya.

Sejak Alan seorang yang masih berada di tadika, rutin awal pagi saya cuma ada dia saja yang menjadi teman bicara. Begitulah. Macam-macam topik yang menjadi inti perbualan kami. Isu semasa Covid 19 pun ada. Budak yang baru masuk 6 tahun ni pun dah faham, kata Alan, Covid ni akan lenyap dari muka bumi ni kalau dah ada vaksin. Oops, Ibunya pun masih sangsi lagi nak ambik ke tak vaksin Covid 19 ni. Dia pulak terus confident penawar Covid 19 ni ialah vaksin. Hmm.. Saya sebenarnya suka juga sembang santai topik-topik semasa ni supaya mereka boleh berfikir secara matang. Tak adalah asyik fikir nak bermain saja.

Tiba-tiba... suasana sunyi seketika. Hanya terdengar rintik-rintik hujan dari luar tingkap kereta. Saya toleh ke kiri. Astaghfirullah! Dia dah tertidur rupanya. Alan oh Alan!

Nampak tak ada not biru di tangannya?


Sampai di parking depan sekolah dah jadi macam ni pulak. Nasib moodnya ok saja bila dikejutkan.

Begitulah rutin pagi kami anak-beranak. Sembang sembang tidur. Balik sekolah nanti sembang lagi. Begitulah.



 

30/01/2021

Alan Dapat Hadiah Ikan

January 30, 2021 21 Komen




Minggu ni saja 2 hari berturut-turut Alan tak perlu bawak bekal ke sekolah sebab ada kawan yang celebrate birthday kat PASTI. Dan semalamlah yang paling best, Alan dapat ikan daripada kawannya yang birthday. Semua dapat, kelas 4 tahun dapat, 6 tahun pun dapat. 5 tahun memang confirmlah dapat.


Lain dari yang lain. Selalunya parents akan bagi jajan as a goodies tapi semalam semua dapat ikan seekor sorang. Lepas tu ada bubur ayam, Alan cakap nasi bubur McD. Jarang parents sedekah bubur masa birthday, selalunya mee hoon, spagetti atau nasi goreng.


Dah selamat masuk akuarium Ayah dah ikan Alan ni. Bangga jer dia bagitau Ayah dia ada ikan baru. Kanak-kanak memang excited kalau bawak sesuatu yang baru ke rumah kan? Apatah lagi yang kawan dia bagi.

29/01/2021

Tahun Terakhir Balut Buku PASTI

January 29, 2021 7 Komen


Minggu ni dah masuk minggu ke-2 Alan bersekolah. Abang Kakak semuanya PDPR hanya dia seorang yang bersemuka. Nasiblah wahai anak. Bila Ibu BDR dia pun buat muka kesian nak mintak cuti. Haha! Boleh pulak nak mintak cuti bagai si bongsu ni. Dia ingat dia penjawat awam ke nak mintak cuti rehat. Adoi la.

Minggu ni PASTI masih dalam minggu transisi, buku pun tak perlu bawak lagi. Sebab tu lah asyik delay aktiviti rutin awal tahun. Dari tahun 2016 dah mula membalut 2 set buku PASTI. Akhirnya tahun 2021 Kakmim hanya balut 1 set sahaja untuk buku 6 tahun. Tahun depan dah tak perlu dah balut buku PASTI lagi. Tahun depan, Insya Allah umur panjang semua yang lelaki dah di sekolah rendah, Kakak pulak ke sekolah menengah. Hmm.. cepat masa berlalu.


Baru siap balut 14 buah buku hari Isnin yang lepas. Baru lega bila dah setel semua ni.


Kakmim masih suka balut buka guna cara lama, selotep, gunting wajib ada. Macam ada kepuasan di situ. Lagipun bau buku baru pun sedap nak hadap lama sikit. 


 Siapa suka bau buku baru, kita geng. 


07/01/2021

Maksud Nama Idlan

January 07, 2021 9 Komen




Sepetang kami di pantai. 
Menghirup udara laut yang nyaman lagi menyegarkan.
Indahnya ciptaan Tuhan.


Kalau ke pantai tak sah kalau tak main tulis-tulis nama atas pasir.
Terdetik untuk menconteng nama si bongsu kami, IDLAN.




Idlan - bermaksud KEADILAN


Idlan juga kami panggil Alan. 
My #anakno4
Setakat ni yang bongsu
Paling lama membongsu ni!
Tahun ni dah masuk tahun ke-6


Bila ditanya, Alan nak adik tak?
Jawapannya: SIK MAOK
Dibaca: Tak nak.
Sebab?
Kelak nya mengambor umah kelak
Dibaca: Nanti dia sepahkan rumah


Kah! Kah! Kah!!


Apa lagi istimewanya Alan?
Alan lahir di hari lahir Ibu!
Tak pernah sangka dapat hadiah yang best di birthday sendiri
Di kala Ibu berkira-kira nak kek premium apa untuk birthday ke-34
Alan pun sibuk nak keluar menjengah dunia
Lebih awal!
Itulah Idlan Muhaimin anak Ibu.



Idlan - 3 jam pertama



Idlan - 16 hari.



Idlan - 19 hari admitted di SGH due to pneumonia maka berpantanglah Ibu di wad selama seminggu.



2015 - 7 bulan





2016 - 1 tahun



2017 - 2 tahun



2018 - 3 tahun



2019 - 4 tahun



2020 - 5 tahun



Disember 2020 - Iman, Irfan, Imran & Idlan




26/11/2020

Gunting Rambut Hensem

November 26, 2020 25 Komen

Tahun 2020 ni rasanya 3 kali jer hero-hero Ibu ni gunting rambut. Sekali awal tahun nak masuk sekolah. Kali ke-2 Ayah jer gunting rambut ala polis lepas PKP dan inilah baru gunting rambut kat kedai lagi. Alan takmo dah rambut 'botak licin', dia nak rambut hensem.

Baiklah anak.
Semalam Ayah cuti so Ayah bawak diorang 3 beradik ke barber area umah Mak je. Encik Suami bawak ke kedai yang open space katanya. Takmo kedai yang ada ekon. Sebab selalunya pegi kedai barber yang ada ekon, area situ jugak.


Alan bagitau Ayah rambut Alan paling 'besar' dan banyak so dia nak dulu. Nanti mesti lama orang nak gunting. Hahaha. Layan jer lah Yah. Macam-macam Alan ni. Word tu memang sukahati dia jer.

Sebenarnya si Imran ni lah rambut paling tebal sama dengan kakak. Alan tu je yang perasan. Dulu masa kecil rambut Imran ni ikal. Kitorang panggil dia si 'rambut golong'. Bila dah besar dah tak golong dah.

Hensem dah semua. Sedap mata Ibu memandang.