Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Food Review. Show all posts
Showing posts with label Food Review. Show all posts

27/07/2021

Sambal Pelbagai Guna Warong Uncle Boy

July 27, 2021 16 Komen

Siapakah Uncle Boy?
Oh, Uncle Boy ni jiran kami
Dulunya chef bisnes sana sini di Melaya sana
Sekarang ni usahawan Grab Food dan Food Panda

Pagi tadi dia promote sambal pelbagai guna kat grup lorong kami
Saya pun grablah 1
Boleh pulak dia kata dia bagi tester je
Tak perlu bayar
Alhamdulillah.. rezeki customer tetap kot?
Hihi!

Ini dia sebotol sambal Uncle Boy

Macam-macam boleh dibuat dengan sambal ni
Paling best goreng nasik la kan?
Goreng mee ke
Nak tumis bendi ke, terung ke
Buat ayam sambal ke
Telor sambal ke
Kuih Doraemon ke
Macam-macam menu berlegar-legar di fikiran saya dah


Maka terjadilah ayam sambal
Presentation mungkin tak menarik
Tapi rasanya sangat menarik!

Dah ada yang memudahkan, buat apa susah-susah ye tak?
Lepas je si Abang ambik sambal ni dari rumah Uncle Boynya
Saya terus mulakan projek di dapur
Basuh-basuh ayam
Then lumur ayam dengan serbuk kunyit dan garam
Goreng sekejap
Dan tumis je sambal Uncle Boy
Pergh! Mantap!

Makan dengan nasik lemak pun man-tul ni
Dibaca: mantap-betul

Signature jiran saya ni asam pedas melaka
Sedap sangat terubat rindu nak makan asam pedas di Melaka sana
Selain tu nasi beriani, mee jawa, char kuey tiaw
Nasi lelapan sambal tomat
Memang padu!
Oh ya, gravy western pun sodap!

Berjiran dengan chef hebat pun rezeki jugak kan?
Rezeki dapat order makan sedap-sedap
Hihihi!

Kalau tengok rider Grabfood atau Food Panda lalu-lalang di lorong kami
Kemungkinan jiran-jiran order dari Grab atau Panda
Ataupun rider ni ambik dan tunggu order di rumah Uncle Boy
Meriah!

Orang Kuching!
Mun nak try air tangan Uncle Boy
Boleh search di Grab Food: Warung Uncle Boy - Samariang Aman
Mun sik nyaman, padah jak..
Mun nyaman, order agik nak oo?
Cheers!


 

13/07/2021

Rojak Kucei Batu Lintang

July 13, 2021 7 Komen

Rindu tak suasana macam ni? Rindu tak?
Pagi-pagi dapat lepak-lepak makan di kedai kegemaran
Ah! Bila lagi nak dapat bebas macam ni?

Actually gambar ni muncul di FB, memori tahun 2019 dulu.
Masa ni zaman PJJ dan masa ni Encik Suami balik cuti.
Biasanya bila dia balik cuti, saya sebagai isteri muslimah pun akan cuti jugak. Masa dia di sana, saya pulun kerja hujung minggu untuk kumpul cuti ganti. Haa.. macam tu lah strategi orang PJJ. Hehehe.

Bila si dia balik cuti, rutin wajib kami ialah dating la tanpa #theIMANs.
Lepas hantar #theIMANs ke sekolah kami akan pergi breakfast menu yang takde di Melaya sana seperti mee kolok Sepinang Sari (wajib), rojak Kucei, laksa Sarawak. Ni antara menu breakfast yang mesti makan. Dah macam pelancong pulak laki aku time ni.

Lepas tu air tin wajib yang dia mesti order, jus oren Sundrop ni.
Rojak Kucei ni sebenarnya rojak ayam je.
Kucei tu nama foundernya.
Kedainya terletak di Batu Lintang.
Rojak ni memang terkenal dari dulu-dulu lagi. 
Sekarang ni anak-anak Kucei pulak yang mewarisi perniagaan ni.
Saya pun dah lama tak makan rojak Kucei ni.
Saya pun tak tau tang mana sedap sangat rojak Kucei ni.
Sebab kalau makan rojak ayam saya memang ada kedai lain yang saya favor. Ye lah selera lain-lain tak sama kan?
Saya layan je lah sebab Encik Suami memang favor rojak ayam Kucei ni.

Soalan...
Kak Ret pernah makan kat sini tak?

 

10/07/2021

Review: Love Earth Mushroom Seasoning

July 10, 2021 19 Komen







Saya suka tengok video chef-chef instafamous memasak. 
Kadang-kadang nampak simple jer cara diorang masak.
Yang simple-simple tu memang akan tiruvasi lah.
Apalagi, memang tu pun tujuannya nak follow IG mereka.
At least dapat belajar something.
Kan?

Mushroom seasoning.
Bendalah ni saya selalu nampak @yatiekitchen guna masa memasak.
Mushroom seasoning ni pengganti ajinomoto.
Ingat bolehla kurangkan ajinomoto dalam masakan.

Saya pernah cari di beberapa supermarket besar di area Kuching.
Tapi tak jumpa.
Rupanya kawan saya cakap ada di Everise tapi masa saya carik memang tak pernah jumpa.
Yang ni saya beli di Shopee je.
Nampak sangat kan dah takde benda lain nak search di Shopee.
Bahan masak pun search jugak.

So far saya guna untuk masak masakan bergoreng.
Nasi goreng, mee goreng, sayur.
Untuk lauk-pauk seperti kari, masak lemak saya tak berani lagi campur ni.
Takut pulak rasanya lari.
Hahaha! Rasa pun boleh lari yek.

Close up sikit.


Siapa yang masak kari campur mushroom sesasoning ni komenlah ye.

Produk ni dari negara jiran kita, Singapore.
Tapi yang penting ada Halal certified.


Dia ada 2 lubang, 1 besar, 1 kecik. 
Nak masuk sikit tuang je ikut lubang kecik tu.


Baiklah semua, jom kita tengok apa lagi manfaat mushroom seasoning ni. 
Yang ni saya copy dari web Love Earth, syarikat pengeluar seasoning ni.


Top 7 Benefits of Mushroom Seasoning

 

One of the most important part of cooking is seasoning. Seasonings are much more than just adding salt and pepper, seasonings create deep flavors and marries together different ingredients to a balanced and flavorful food. Seasoning can be sweet, savory, acidic, spicy or bitter. Without it, a dish can be bland and not appetizing. If you are looking for a magical ingredient, get mushroom seasoning!

 

What is Mushroom Seasoning?

Mushroom Seasoning is made of dried shiitake mushrooms and salt. The perfect blend to provide Umami flavor – fifth basic taste, which also described as savory and meaty.  It is a versatile seasoning that you may find yourself sprinkling it on just about everything.

 

Why is Mushroom Seasoning Good?

Not only it enhances flavor to your dish, using mushroom seasoning actually provides many benefits.

 

1) Contains High Natural Glutamate

Mushroom Seasoning is made of Japan’s most popular mushroom- Dried Shiitake Mushrooms. It contains strong, earthy smell and the glutamate content is especially high when it’s dried.

 

2) Made of Ingredients Known as Superfood

Shiitake Mushroom has always known to be a superfood. This mushroom is packed with B vitamins, minerals and essential amino acids to make your body healthy.

 

3) Highly Nutritious

Shiitake mushrooms provide a healthy source of carbohydrate, protein and essential amino acids. They’re low in fat and contain high concentration of vitamin D, B6, B9 and B12, and minerals.

4) Provides Numerous Health Benefits

Not only this fungi can improve one’s well-being and boost immune system, shiitake mushrooms have antiviral, antibacterials and antifungal properties. They also help to control blood sugar levels and reduce inflammation within the body. Especially beneficial for those who are immuno-compromised, diabetic, or suffering from obesity and heart diseases.

 

5) Does Not Contain Any Chemical Additives

Made of 100% natural ingredients, only Dried Shiitake Mushroom and Salt. Pulverized and mixed to form the perfect mushroom powder for seasoning. Without any addition of chemical additives such as preservatives, flavorings, coloring, or bleach.

 

6) Best Replacement for MSG

While MSG are known to be excitotoxic (harmful to never and brain cells), mushroom seasoning is the best replacement for MSG for the tasty Umami flavor. Safer to consume as the glutamate (responsible for the meaty flavor) is naturally found in the shiitake mushrooms.

 

7) Suitable for Vegetarians

Mushroom Seasoning is suitable and safe for vegetarians. Great for its meaty flavor in vegetarian dishes.

 

Now you’ve found your healthy and tasty pantry staple, you can cook like a chef too!

 

Kredit to: Jasmine Lim

(Love Earth Nutritionist

[Bachelor of Science Degree in Dietetics (major) &
Food Science (minor) lowa State University, USA]





 

07/06/2021

Review: Nasi Goreng Ikan Masin Brahim's

June 07, 2021 14 Komen

Sebelum ni selalu nampak kawan-kawan yang nak travel mesti cari stok Brahim's ni. Teringin jugak nak rasa. Sedap ke? Bila terjumpa brand ni kat supermarket terus je grab 1 nak cuba. Ada banyak lagi menunya tapi entah kenapa saya nak cuba nasi goreng ikan masinnya.


Macam ni rupa packagingnya bila keluar dari kotak.


Mati-mati saya ingatkan paste. Rupanya memang nasik yang dah siap digoreng! Ada 3 cara untuk kita nak memanaskan nasik goreng ni iaitu dengan menggunakan microwave, direndam dalam air panas atau digoreng macam biasa atas kuali.


Saya try cara menggoreng je lah. Kalau kita panaskan atas kuali kelebihannya kita boleh campur telor. Ala.. macam kita goreng nasik sendiri lah.


Haa.. dah siap pun nasik goreng ikan masin siap saya campur sawi lagi. Meriah jadinya dengan nasik goreng beras basmathi dan ikan tenggiri masinnya memang terangkat aromanya. Kalau nak pedas boleh tambah cili lagi tapi kalau tak tambah memang ada rasa jugaklah kepedasannya walaupun takdelah pedas namatey ye.


Kalau tak percaya, ini dia dah siap bagitau kat packaging kotaknya. Memang senang. No wonder member adik yang keja offshore memang angkut banyak stok Brahim's ni bila nak masuk kapal. Dulu masa Encik Suami pergi lawatan kerja di German pun kami cari Brahim's ni jugak. Time tu saya belikan nasi tomato. Tapi masa tu memang tak boleh imagine lagi macam mana rupanya. Now dah tau dah. Sedap pulak tu. Masuk ke anak tekak saya. Nanti boleh la repeat lagi kalau teringin. Hihihi.




 

05/04/2021

'Mee Kolok PM' di Sepinang Sari

April 05, 2021 13 Komen

Jumaat lepas cuti umum Good Friday. Hari ini pulak Easter Monday so ada sekolah yang ambik cuti peristiwa. Sekolah Awan cuti peristiwa while sekolah kakak, abang dan Alan sekolah macam biasa. Kalau SK (A) dan PASTI pun cuti peristiwa Easther Monday memang something wrong somewhere dah tu!


Lama Ibu tak hantar Alan ke sekolah sejak Ibu dan Ayah dah tukar syif. So hari ni memandangkan Ibu ambik cuti ganti sebab semalam dah kerja, so hari ni dapatlah hantar Alan ke PASTI. KPI hari ni mesti ke DBP nak beli buku teks Awan sebab ada buku teks yang dapat dari sekolah hari tu memang dah uzur sangat dah. Lepas ni dah takde dah minggu transisi. Dah start belajar macam biasa dah, bakal beratlah beg Awan bermula besok.


Nak ke DBP kan awal lagi, setel hantar Alan ke PASTI baru pukul 7.30 pagi. Kedai DBP pun tak bukak lagi so Ibu tanya Awan nak bekfes apa. Dia request mee kolok putih, mee kolok kat kedai bawah PASTI Alan tak sedap dia cakap. Bukannya tak sedap tapi diorang ni memang tak suka mee kolok kicap. Mee kolok putih ni macam original Chinese style. So Ibu bawak ke kedai favourite diorang. Mee kolok di Sepinang Sari Cafe ataupun Mee kolok Hj Salleh. Baru-baru ni PM Tok Abah pun makan kat sini masa lawatan kerja di Kuching.


Macam biasalah nak makan kat sini memang kena queque tunggu meja kosong. Tapi nasib kami agak baik pagi ni sebab orang belum ramai queque.


Peace yo! Kamek Awan atau nama sebenar kamek, Imran. Hehe!



Kedainya takdelah hipster atau moden. Kedai lama je. Memang dari zaman saya sekolah sampailah dah beranak-pinak sekarang kedainya macam ni je lah. Takde renovation atau extend walaupun customer memang tak putus-putus.



Kami dapat meja depan sekali, meja no 1. Hihihi.


Sementara tunggu order kita selfie lah dulu.


Saya order mee kolok special mee lebih. Order 1 je sebab dah mee lebih kan? Pastu mintak mangkuk 0 dan sharelah dengan Awan. Ibu bagi banyakkkk kat Awan. Habis kau! Hahaha!


Oh, ya apa yang special tu? Kalau order tendon + daging lebih haa itulah special. Walaupun mee kolok Hj Salleh ni glamer kat Kuching tapi tak semua orang suka mee kolok kat sini. Sebab ada orang lebih favor mee kolok kicap. Bagi saya mee kolok kicap tu dah ikut taste orang Melayu. Saya prefer yang putih, macam yang kaum Cina jual. Lepas tu sup kat sini rasanya memang agak berempah sikit ataupun memang diorang ada letak herba, memang rasa lain. Dan rasa sup tu lah sesetengah orang tak suka. Tapi kami sekeluarga suka! Haha! Citarasa masing-masing kan?


Ni masa Tok Abah PM dan isteri makan mee kolok di Sepinang Sari hari Jumaat yang lepas. Gambar takde kena-mengena dengan saya. Dapat dari  forwarded message di whatsapp group jer.


Yang bagi souvenir kat PM tu lah owner Sepinang Sari, Hj Salleh. Akhirnya jumpa jugak Tok Abah dengan Hj Salleh, dulu bukan main lagi bagi contoh peniaga mee kolok Hj Saller masa perutusan masa PKP dulu.  Hihihi. Nak buat disclaimer, saya takde di tempat kejadian. Hihi!


Tak lama lagi puasa kan? Masa bulan puasa yang best kat sini diorang akan bukak lepas solat terawih. Memang ramailah lepak makan mee kolok lepas terawih. Tapi tu dulu-dululah masa kita bebas merdeka tak perlu hadap norma baharu macam sekarang ni. Tahun ni kalau bazaar ramadhan jadi bukak pun memang takkan pegi lah. Kita kena jaga kita. Kan? Kan?












 

11/02/2021

Burger Nanas by Burger Tunok '78

February 11, 2021 6 Komen

Entri kali ni saya taip dalam bahasa ibunda Sarawak ye. 
Kita kelakar Serawak lok. Mun sik paham boleh jamu mata jak. Hihihi.




Kitak orang pernah sik rasa nak makan sesuatu tapi sikda idea nak beli di sine? Haa.. macam ya lah saya dalam seminggu tok tek. Nang di geruk-geruk jak rasa nak makan 'burger jalanan'. Eh aok, term kamek orang adik beradik ya - 'burger jalanan'. Ertinya bukan burger beli dari fast food macam Mekdi ya lah! Bukan menghina ah, tapi sekadar nama jak. Nektok burger dijual urang tepi jeraya pun harga dah setaraf Burger Raja dah. Dengan dagin home made nya gik. Perghh!


Nak dijadikan cerita petang tadik tengah scroll FB tetiba nangga ada 2 orang miak rempuan tok molah live promote burger dengan fries kah. Alu lah saya tek yang nang dah lamak ngidam burger ibarat orang ngantok disurong bantal. Alu lekas jak jarik ku tek oi klik button Whatsapp ya dengan soalan: "Kitak ada cod sik?" Hihi.


Kitak orang rasa desperate ka sik soalan ya? Kah kah! Janji ku dapat makan oi. Alu jawabnya tek, "Kamek orang sikda cod tapi boleh beli di Grabfood atau Food Panda". Paduhal. Menar juak oo macam pernah jak saya nangga di Grabfood.


Tanpa sik membuang masa walau seminit saya terus bukak apps Grabfood terus search jak terus "Burger Tunok 78" tek. Aih nang alu appear. Alulah tek saya klik klik klik, order. Pasya check duit sik ado terpaksa top up lok baruklah dapat proceed order.


Tapi...


Sesuatu yang sik pernah berlaku terjadi! Bila dah dapat rider tek baruklah perasan yang saya tek salah order!! Hati gelorat nak order sebab burger ya tek ada nanas tapi apa juak jarikku pandei terklik burger cheese. Aihhhh! Murung sekejap saya koh.


Tapi...


Mala jak tapi oo? Saya mesej jaklah rider ya madah nak tukar order. Dah direct tukar dalam sistem macam sik dapat dah. Pasya saya mesej juak no yang saya whatsapp tadi madah dah order di grab.


"Oh, kitak Mira tek kah?"
Yahhh.. aok aok. Teruslah saya madah hajat saya yang terpendam, eh rasa nak makan burger bernanas bah. Apa nak malu.


Ok jak katanya. Boleh tukar. Yahoooo!!! Setel. Tinggal nunggu rider ngantar jak gik.


Bila dah sampei, si anak dara saya dolok ngencang. Alu lah tinggal 2 igek gik jak yang sempat digambar.


Bukan nasik lemak aah, ini burger. Burger Tunok '78 nama sidaknya.


Burger dagin. Daginnya nyaman, homemade. Bunnya soft jak teksturnya.




Haaa.. tok lah yang rare nya. Tok bukan kali pertama saya makan burger bernanas tapi tok nang puas hati. Sik juak hebat gine bahannya tapi bagi saya dah cukup dah. Less is more kata moyang James Brooke dolok. Bayangkan dengan juicy nanasnya bergabung dengan dagin homemade ya. Nasib juak cukup jak rasa di perut lepas habis sigek walaupun nang ada rasa berlalak lah. Sikpa lak ngodar agik. Hihi!


Walaupun salah order (sik pernah² juak salah order di Grabfood) tapi syukur semua dipermudahkan. Seller pun okay juak melayan kerenah saya yang salah order tek. Bah, orang PJ yang nak try burger sidak Burger Tunok '78 tok bolehlah search di Grabfood/Foodpanda. Mun nak direct ke kedei sidak boleh terus di No 78, Jalan Bunga Chempaka, Kampung Pinang Jawa. Dekat padang futsal kecik kata nya. Nya ada jual oden juak bah. Cam menggoda juak bila nangga gambar di page sidak. Aih nak leput juak kita.


Bah.. bah! Jom jom kita support BMF. Nyaman aihhh burger bernanas! 
Mun mok info lebih lanjut coba usha di page sidak lok di FB.




notakakmim: tok review sik berbayar ah! saya sik kenal pun sapa owner/seller burger tunok tok. ikhlas dari hati jak bila kita puas hati. menar sik?






 

28/01/2021

Stok Kari Cap O Percuma

January 28, 2021 9 Komen

Assalamualaikum! Salam hari Khamis. Walaupun baru semalam masuk ofis terasa lambat benar minggu ni berlalu. Macam tak sabar pulak nak berhujung minggu. Mungkin penat kot banyak yang nak dikejar dan diselesaikan.



 

Pagi ni masuk ofis tengok ada sesuatu atas meja. Eh, eh, ada kari cap O. Ni mesti member sorang ni yang bagi. Alhamdulillah, rezeki peminat kari. Kat umah pun masih ada lagi stok, ni dah tambah lagi. Alhamdulillah.


Sebenarnya Kakmim baru jugak terjebak dengan kari cap O ni. Rata-rata member di utagha yang suggest try kari ni so ada member yang balik kampung Kakmim sajalah pesan nak try. Suka sangat, warna kari sangat mengancam. Tapi selalunya Kakmim akan campur jugak kari brand lain. Kakmim suka campur kari Babas & Adabi. Pernah try guna kari cap O ni saja, memang pedas dan warnanya merah menyala. I like!


Baca juga: First Time Masak Kari Guna Kari Cap O


Agak-agak malam ni bolehlah menu kari kot. Kari tanpa santan pun sedap. Letak bawang besar banyak-banyak dengan kentang potong dadu. Padu jugak. Kah! Kah!


10/01/2021

CFC Sarawak Bakal Pengganti KFC?

January 10, 2021 17 Komen

Tajuk entri tu tak tahan. Boleh bikin kontroversi. Tapi siapalah tahu kan? Tuah ayam nampak di kaki, tuah ayam goreng siapalah yang tahu.



CFC ni ialah Crispy Fried Chicken. Sebuah outlet makanan segera yang hidangan utamanya ialah ayam goreng dan juga menawarkan set combo yang ala-ala KFC. Mungkin menunya ditiruvasi dari KFC tapi harga yang ditawarkan lebih murah dari KFC! Percayalah!




Pernah dulu kita sibuk dengan Kempen BMF (Buy Muslim First) atau Beli Barangan Muslim Dahulu. Sekarang macam dah slow je kan dah tak serancak dulu. Tapi jauh di sudut hati Kakmim memang akan selalu support BMF. Eh, bukan racist ya. Kadang-kala ada jugak produk bumiputera yang indah khabar dari rupa. Kalau dapat yang macam tu mintak maaf lah, Kakmim terpaksa jugak cari jenama lain.




Berbalik kepada CFC ni, CFC ni baru lagi bertapak di bandaraya Kuching pada tahun 2020, selepas PKP tu. Foundernya ialah seorang anak muda yang berpandangan jauh. CFC bukan saja dah ada personal branding tetapi siap ada runner sendiri pulak tu!




Seronok bila membeli di outlet CFC dan kita dilayan oleh anak-anak muda yang melayan kita begitu sopan dan juga patuh syariah. Makanan yang disediakan pula sudah tentu halalan toyyiban kerana kita tau foundernya orang kita sendiri.




Hari ni tadi Kakmim malas nak masak. Mood memasak tenggelam ke laut dalam. Tapi lauk basah tetap kena stok untuk seminggu ni. So kami laki bini keluar jugak untuk mencari stok ayam, ikan dan sayur. Lepas beli stok lauk seminggu Kakmim ajak Encik Suami beli makanan siap untuk tapau. Beliau pun on kan saje. Tak pernah tak setuju. Hihi. Tapi takde idea pulak nak tapau apa. Tetiba teringat ayam goreng. Budak-budak ni kalau ayam goreng memang takkan tolak punya! So kami pergi tapau di CFC Mydin.



Kami kalau tapau CFC mesti akan ambik set family combo A. Ada ayam goreng, fries, wedges dan juga soft drink. Harga sangat berpatutan dan portion sangat puas hati. Set combo yang lain pula seperti di bawah.


Ok tak menunya?


Ada lagi untuk set single.


Ala carte pun ada.


CFC tak pakai air berkarbonat yang pam macam di KFC tu. Mereka guna air botol yang kita beli macam di supermarket. Kalau dulu mereka bagi air Cola botol kecik comel tapi mungkin susah nak dapatkan stok kot sekarang so diorang letak dalam cup dah.


Order kami, set family combo A, add on nasi & crispy burger.


Totalnya tak sampai RM40.


Ayam goreng CFC.


Wedges menimbun.


Fries yang banyak.


Nasi ayam biasa tapi rasa luar biasa.


Strategi marketing nampak terancang. Bagus RP CFC ni. 


Founder CFC yang berdiri tu. Tahniah anak muda!

Gambar-gambar ni ada yang Kakmim ambil sendiri, ada jugak Kakmim ambik dari FB CFC Sarawak. 



Akhir kata, orang Kuching jom support CFC Sarawak, support CFC support BMF! 
Mun sik kita, sapa agik? Klik jak page sidak sitok 


08/01/2021

Roti Mok & Bingka Paloh: Menu Minum Petang di Kedai Roti Mok

January 08, 2021 10 Komen

Memang semenjak 2 menjak badan dah 'sihat' ni Kakmim jarang makan tengah hari di ofis tapi dengan syarat breakfast tak boleh skip. Selalunya breakfast Kakmim bawak bekal dari umah, of courselah heavy breakfast. Kah! Kah! Kalau tak bawak bekal barulah Kakmim order laksa Sarawak, mee kolok atau kuey tiaw sup. Kalau stall tu tak bukak, maggi pecah telor jer lah jawabnya. 


Mungkin sebab selalu sangat nampak kami ada jer depan pc time lunch, sorang senior ni tegur Kakmim dan member. 


"Korang dah lunch ke belum? Kenapa tak keluar?"


Member sorang ni pun jarang lunch jugak sebab timing kami breakfast sama, so tak berapa nak lapar.


Bila ditegur macam tu, lucu lah pulak. Aiseymen, tak keluar time lunch pun ada masalah ke. Haha! Terus member ajak Kakmim keluar.


"Nak pegi sine? Sik lapar gilak tok."
Dibaca: Nak pergi mana? Tak lapar sangat ni.
Member pun selamba jawab, "Keluar ajaklah. Hahaha!"


Maka kami pun keluarlah. Cari makan yang light-light jer. Ala-ala minum petang gitu walaupun timing masih untuk makan tengah hari!


Kami decide ke Roti Mok di Metrocity. Signature kat situ semestinya roti mok dan bingka paloh. (Bingka: sejenis kuih bakar)


Dah alang-alang ke situ takkan nak makan 1 slice bingka je kan? So Kakmim order jugak set Roti Mok. Roti Mok ni ialah roti Arab sebenarnya yang dihidangkan bersama semangkuk kari ayam dan juga papadom. Set single ni RM4.50 je.

Set Single - Roti Mok


Tetiba Kakmim terasa nak makan bingka nestum pulak. So yang coklat tu bingka nestum, bingka paloh pulak yang hijau, member Kakmim punya. Kakmim lebih suka bingka paloh, rasa just nice, manis sedang-sedang dan lemak-lemak jer rasanya. Harga 1 slice RM1.60.



Ni pulak Set Roti Anjang pilihan member Kakmim. Roti bakar yang disapu kaya & peanut butter, ada jugak kaya & butter dan kaya & slice cheese. Rasa? Kakmim tak tanya pulak member Kakmim.



So far 2 kali dah Kakmim dan member lepak kat sini kalau rasa tak lapar sangat masa lunch. Ala carte lain pun ada jugak tapi tak pernah rasa. Set Roti Mok tu pun dah cukup kenyang dah. Karinya pun sedap!! Takde idea pulak diorang guna kari jenama apa. Haha! Busybody pulak kan nak tanya pakai kari jenama apa. 


Kedai Roti Mok ni sebenarnya kedai milik usahawan kek lapis yang agak tersohor di Sarawak iaitu, Mira Kek Lapis. Tema korporat kedai Mira ni memang merah putih. Setakat ni Mira Kek Lapis dah ada beberapa cawangan di Kuching. Di KL pun dah ada jugak, kalau tak silap di Keramat.


Kalau di Metrocity, Kedai Roti Mok ni bersebelahan Warung Nusantara yang beralamat di:

1st Floor, Metrocity Height, 
Lorong Metrocity Height, 
1A9, Q309, 93050 Kuching.


Kedainya selesa sangat kalau ada business meeting ke, santai-santai ke. Nak makan berat tak confident pulak recommend sebab sendiri pun tak pernah rasa lagi sedap ke idok. Tapi setakat nak lepak minum petang sambil menjamu bingka atau set linut, boleh lah ke sini.


Kedai Roti Mok milik Mira Cake House yang bertemakan merah & putih.