Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Food Review. Show all posts
Showing posts with label Food Review. Show all posts

18/10/2021

Kena Scam The Bare Bears Dalam Mamee Monster

October 18, 2021 18 Komen

Comel tak kite?

Kerana kecomelanmu Bare Bear, Ayah IMAN tertipu
Kena scam dengan Mamee Monster pulak
Kah! Kah! Kah!

Geram sangat tengok Bare Bear ni
Comel sangat diorang

Ingatkan satu bungkus tu semua muka The Bare Bears ni
Rupanya sebungkus je ada gambar si Bare Bear
Huwaaa!!
Beria kami anak-beranak bukak plastik si jajan Mamee Monster ni

Sebungkus gambar Bare Bear ni pulak flavornya rendang
Sebungkus ni je lah flavor rendang
Nasib baik jugak tak semua
Sebabnya takdelah sedap sangat pun
Cukup rasa sekali je
Itu pun bukan makan sebungkus

Rasanya macam keropok perisa kari zaman kecik-kecik dulu
Mungkin ada orang suka rasanya
Saya tak berapa.. cukup rasa sekali je
Tapi Alan dan Awan cakap sedap
Selera kita tak semestinya sama kan?



 

18/09/2021

Review Perencah Rendang Asian Taste: Mudah & Sedap

September 18, 2021 12 Komen

Nak makan rendang? 
Tapi busy nak prepare itu ini?
Ala.. guna je perencah rendang Asian Taste ni
Mudah dan yang paling penting, sedap!

Brand ni so far yang terbaik dan tersedap saya pernah cuba.
Tak perlu kerisik
Tak perlu daun limau purut
Rasanya memang semua dah cukup
Yang penting nak membuatnya pun mudah
Gaul-gaul dan tinggal je atas dapur
Kalau guna periuk Shogun tu lagilah cepat empuk dagingnya

Daging dalam 400g, dicuci bersih
Kalau saya memang kena perap halia & serai yang dikisar

Lepas tu masukkan je perencah rendang Asian Taste ni
Gaul-gaul sampai rata dan masukkan air untuk merebus daging rendang kita

Tips nak empukkan daging dengan cepat, saya masukkan ais 
Saya guna ais kiub tu je
Lepas tu tutup periuk tu biar daging melembutkan dirinya
Api sederhana je
Bila daging dah agak empuk, bolehlah masukkan pati santan
Kalau nak rendang basah-basah, tambah air sikit
Biarkan daging rendang kita masak dan lembut
Boleh je masukkan daun limau purut
Saya yang ni memang wajib letak
Sebab aromanya tu terangkat satu rumah bau rendang

Daun kunyit jangan lupa
Kadang-kadang saya letak yang selembar tu je
Sebab #theIMANs tak suka 'sampah-sampah' ni
Kadang saya letak jugak, hiris halus


Boleh la makan dengan lemang
Acah-acah di hari raya gitu





 

12/09/2021

Buat Waffle Dengan Adunan Pancake Adabi

September 12, 2021 14 Komen

Perasaan tak best.
Nak makan yang manis-manis tapi malas.
Scroll GrabFood macam tak menarik jugak.
Bukak peti, bukak cabinet, kalau nak baking boleh je.
Cukup je stoknya.
Masalahnya malas.
Nak keluar rumah lagilah malas.

Dengan sedaya upaya melawan rasa malas.
Akhirnya terasmilah jugak waffle maker yang kiut-miut ni. 
Lama dah beli dari Shopee.
Cuma tak pernah cuba lagi.


Malas malas terjadilah jugak waffle.

Kita buh peanut butter dan choc spread, macam yang selalu order di luar.

Senang gila guna waffle maker ni.


Saya guna adunan pancake Adabi ni je. Sedap! 
Cuma tambah sebijik telur dan air je.
Walaupun waffle maker tu kecik tapi sekejap je nak habiskan sekotak ni.
Sesuai sangat kalau nak bawak bekal ke sekolah nanti.
Eh? Dah nak sekolah ye?
Hmmm...

Murah je waffle maker ni. 
Tak sampai pun RM50.
Nak usha ke? Try klik link ni:

Check out Electric Waffles Maker Bubble Egg Cake Oven Breakfast Waffle Machine Egg Cake Oven Pan Eggette Machine Mini Waffle Pot at 42% off! RM27.30 only. Get it on Shopee now! https://shopee.com.my/product/118059163/3943168970?smtt=0.24528191-1615991026.3



 

05/09/2021

Roti Canai Mak Kau Hijau

September 05, 2021 14 Komen
Oleh sebab malam tadi saya masak kari ayam kegemaran si bongsu, makanya si Ayah dah bernawaitu pada sebelah malamnya nak pergi tapau roti canai stall kegemaran kami untuk sarapan pagi. Plannya tak lain dan tak bukan nak cicah roti canai dengan kari ayam Ibu!

Dan... tadaaa! Terkejut pulak bila bukak bungkusan tapau!

Roti canai mak kau hijau!!

Rasanya masih maintain, macam lagi sedap kot cuma dia letak pewarna je. Bukannya apa-apa pun. Inilah pertama kali saya jumpa roti canai berwarna macam ni. 


30/08/2021

Assorted Cake by Sky Cafe Bread & Pastry

August 30, 2021 21 Komen

 


Semasa audit last week ada member yang menaja assorted cakes ni.
Kalau sebut je Sky Cafe, memang orang sini tau dah memang cakes & pastry nya sedap-sedap belaka. 
Memang puas hatilah kalau tapau dari sini.

Okay dari atas ye.
1. Snow cheese 
2. Chocolate 
3. Strawberry
4. Vanilla
5. Mango
6. Pandan gulapong
7. Red velvet

Favourite saya semestinya yang no 1 tu la!
Hahaha!



Teh Tarik Origina Dairy Boleh Diminum Semasa Sejuk atau Panas

August 30, 2021 12 Komen

Hai hai hai!
Salam hari Isnin semua!
Semoga sahabat-sahabat semua berkondisi sihat dan ceria hendakNya
Musim 'dikurung' macam ni stress management tu kena handle elok-elok tau!

Hari ini baru merasa BDR lagi.
Minggu lepas walaupun BDR tapi tetap jugak ke ofis.
Nak setelkan apa yang patut untuk audit.
Selesai 1 part, minggu ni start balik dah ikut jadual BDR.
Tapi sepanjang minggu lepas, Isnin-Ahad memang ke ofis!
Hujung minggu urusan lain pulak.

2 minggu dah Teh Tarik Origina Dairy ni dalam peti.
Susu coklat macam biasa dah awal-awal habis.
Teh Tarik ni Ibu cakap kena tunggu Ibu.
Nak jugak merasa sedap ke tak sedap ke.

Nak tau rasanya?
Sedap! 
Manisnya just nice 👍🏻 

Teh Tarik Origina Dairy pouch ni boleh terus direct minum secara sejuk.
Ataupun kalau nak minum panas, kena rendam dulu dalam air panas selama 10 minit. Saya minum chill je, jadi teh tarik peng.

Budak baru bangun tido, mata sepet sebelah menikmati Teh Tarik peng Origina Dairy. Dah lama tak pergi sekolah ni. Seram nak hantar.



 

16/08/2021

Memori Crispy Seaweed

August 16, 2021 19 Komen

Dulu masa kecik-kecik kami adik-beradik jarang sangat dine-in di restoren makanan segera. Kalau ada pun, masa bulan puasa sebab shopping barang raya terus je berbuka kat luar. Ataupun kalau dapat nombor 1 masa peperiksaan akhir tahun. Masa tu je lah special sikit, dapat makan fast food atau kalau bernasib baik dapat merasa dine-in. Masa saya sekolah rendah,  tahun 90-an, KFC hanya ada sebuah saja di Kuching ni! Saya ingat lagi KFC pertama di Kuching terletak di Wisma Hopoh. Sekarang dah tak ada dah KFC di situ. Kalau Sugar Bun memang famouslah di sini. Itu dulu. Sekarang di mana-mana pun ada KFC. Dah tak terkira dah. Sugar Bun pulak susah nak tengok sekarang ni di Kuching.

Pizza Hut? Pertama kali makan Pizza Hut masa form 4, maksu yang bawak. Saya dan maksu beza 9 tahun. Masa dia baru habis study, dia baru dapat lesen kereta memang dia suka angkut saya ke mana-mana. Kami macam adik-beradik saja walaupun sebenarnya mak sedara dan anak sedara. Lepas tu selalu jugak bergaduh! Haha. Sekarang ni dah beranak-pinak ni takde dah bergaduh bagai. Anak bongsu maksu pun tua setahun daripada Kakak Iman. Dah macam sepupu je diorang tapi sebenarnya pangkat anak buah! Hehe.

Maksu dulu suka beli makanan yang 'rare'. Ye lah rare bagi saya sebab tak pernah makan. Biasalah orang dah kerja dah pegang duit sendiri macam-macamlah yang dia beli. Pernah dia beli seaweed. Dia offer saya makan tapi bila dah rasa, macam pelik saja, saya tak boleh masuk! Terus saya cakap, apalah makan makanan rasa rumput ni! Ohoo teruslah maksu marah-marah, teruslah kami gaduh-gaduh. Hahaha!

 Itu dulu ya, masa saya form 4. Sekarang seaweed ni lah menjadi favourite saya. Aduyai. Sebab itulah orang cakap jangan terlalu benci nanti jatuh cinta. Haa.. hambek kau.

Oleh sebab snek seaweed ni agak mahal, memang tak beranilah mintak mak atau bapak belikan dulu-dulu. Tapi bila dah mula kerja, dah pegang duit sendiri memang heavenlah beli seaweed ni dengan duit sendiri. Sekarang, beli sendiri lepas tu makan sembunyi-sembunyi daripada #theIMANs. Nak me time lah kononya. Tapi selalunya memang tak habis jugak, at last offer jugak #theIMANs untuk habiskan. Itulah orang kata, makan jangan tamak, kena selalu share-share. Haha! 

Ehem!
Ada ke yang suka makan Crispy Seaweed ni?

 

12/08/2021

Throwback Thursday: Bila Agaknya Kanak-Kanak Boleh Dine-In?

August 12, 2021 19 Komen

Status di SCAG pada 11 Ogos 2021.

Seram pulak bila dapat tau kanak-kanak merupakan antara penyumbang data kes positif di Sarawak semalam. Betul jugak kan secara logiknya kanak-kanak masih tidak digalakkan keluar ke tempat awam kecuali yang pergi tadika. Yang keluar rumah sekarang ialah kita yang dewasa ni lah, pergi kerja, pergi beli keperluan rumah, pergi vaksin. Kesian budak-budak kan? Jadi mangsa keadaan pulak. Nasib baiklah #theIMANs tak merengek nak keluar berjalan-jalan ke shopping mall. Mereka masih tau dan faham Covid masih ada sekarang ni.

Memandangkan dah lama tak bawak #theIMANs ni dine in, sempena hari Khamis yang sinonim dengan Throwback Thursday, kita throwback jugaklah gambar setahun yang lepas. Masa ni Covid agak terkawal di Sarawak, even seluruh Malaysia pun macam tu jugak. Rasanya masa ni dah nak masuk PKPP agaknya, bulan Ogos tahun lepas. Masa ni si adik 2 orang first day ke tadika setelah lama 'dicutikan' tapi yang sekolah rendah belum mula sekolah lagi. Al-maklumlah first day sekolah, Ibu dan Ayah pun ambik cuti rehat semata-mata nak hantar budak-budak PASTI ke sekolah.

Breakfast di tempat kegemaran seisi keluarga, Mee Kolok Hj Salleh di Sepinang Sari, Jalan Satok.




Lama pulak tak makan mee kolok special tendon +  mee lebih ni. Over pulak kan namanya?
Tapi pekerja situ dah tau dah, tengok je muka Encik Suami, terus tau special tendon, mee lebih. Haha!


Mee kolok special ni ertinya, daging lebih, tendon lebih. 
Ada orang siap bagitau awal takmo taugeh.
Tapi kami kalau takde taugeh tak best pulak rasanya.
Sebab taugeh sendiri tu pun dah ada aromanya tersendiri.

Tendon ni apa sebenarnya?

 

[tén.don] | تيندون

Definisi : (téndon) (Bio) serat tisu yg kenyal yg menyambungkan otot dgn tulang. 

(Kamus Dewan Edisi Keempat)

 

Rasanya macam mana pulak ye?

 

Rasa kenyal-kenyal chewy tapi sangat lembut.

Sedap bagi saya.Tapi tak taulah bagi orang lain, sebab selera kita ni tak sama.


Dulu saya pernah bawak kawan dari Semenanjung menikmati mee kolok tendon ni, 
tak berapa masuk pulak akak tu. 
Mungkin sebab mee kolok Hj Salleh ni ala chinese style kot, dia kata dia Jowo tak berapa nak pandai. Hihihi.
Begitulah. 

Lepas ni nak 'pantun-pantun' sikitlah depan Encik Suami supaya dia pergi tapau mee kolok Hj Salleh pagi Sabtu ni. Hihihi!


 

Susu Coklat Dalam Pouch, Origina Dairy

August 12, 2021 19 Komen


Bulan ni dah beberapa kali saya restok susu jenama Origina Dairy ni untuk si bongsu, Alan. Best pulak beli banyak untuk simpan dalam peti sejuk sebab tak makan banyak space. Boleh je nak selit-selit.

Alan review susu ni sedap! 
Ibu tanya nak tak kalau Ibu beli perisa oren ke strawberry ke, dia tak nak.
Baiklah nak, sama pulak dengan Ibu kan?
Asal coklat je suka.
Maklumlah, kembar lain-lain tahun.
Hihihi!

Alan tanya ni.
Auntie uncle suka susu perisa apa?


 

06/08/2021

Daging Perap Haiyana Keenakkannya Asli Bumi Kenyalang

August 06, 2021 30 Komen

Ini bukan daging harimau menangis ya.
Ini daging perap Haiyana.
Produk local.
Maksud local di sini, produk orang Sarawak.
Mungkin daging harimau menangis menjadi inspirasi Haiyana.
Tetapi ianya diolah semula mengikut resepi orang tempatan.
Di mana perapannya banyak menggunakan produk Sarawak.
Seperti gula apong & lada hitam.
Malahan sambalnya juga memang sambal cili Sarawakian.

A legendary taste of Bumi Kenyalang.
1 peket bersamaan 350g daging yang telah diperap.
Saya percaya peminat black pepper Sarawak tentu akan suka rasa perapan yang sangat terasa black peppernya.


Cara memasaknya pun mudah.
 Hanya goreng semula di atas frying pan tanpa minyak.
Tak perlu lama sebab daging ini sememangnya lembut.
Langsung tak liat bila dimakan.

Dan.
Dalam peket juga disertakan sambal cili ngesit.
'Ngesit' dalam bahasa Sarawak semacam menyengat gitu.
Memang pedas menyengat sambal ni.
Rasanya pedas, manis dan masam-masam cuka sikit.

Siap untuk dimakan dah.
 Enak kalau diulam dengan daun salad. 
Makan pula dengan nasi putih panas-panas.
Syukur alhamdulillah. 
Memang terasa kepuasanya.

Ehem.
Mungkin ada yang ingin mencuba, boleh cari di Shopee ya.
Klik saja: 

Oh, ini bukan review berbayar.


 

27/07/2021

Sambal Pelbagai Guna Warong Uncle Boy

July 27, 2021 16 Komen

Siapakah Uncle Boy?
Oh, Uncle Boy ni jiran kami
Dulunya chef bisnes sana sini di Melaya sana
Sekarang ni usahawan Grab Food dan Food Panda

Pagi tadi dia promote sambal pelbagai guna kat grup lorong kami
Saya pun grablah 1
Boleh pulak dia kata dia bagi tester je
Tak perlu bayar
Alhamdulillah.. rezeki customer tetap kot?
Hihi!

Ini dia sebotol sambal Uncle Boy

Macam-macam boleh dibuat dengan sambal ni
Paling best goreng nasik la kan?
Goreng mee ke
Nak tumis bendi ke, terung ke
Buat ayam sambal ke
Telor sambal ke
Kuih Doraemon ke
Macam-macam menu berlegar-legar di fikiran saya dah


Maka terjadilah ayam sambal
Presentation mungkin tak menarik
Tapi rasanya sangat menarik!

Dah ada yang memudahkan, buat apa susah-susah ye tak?
Lepas je si Abang ambik sambal ni dari rumah Uncle Boynya
Saya terus mulakan projek di dapur
Basuh-basuh ayam
Then lumur ayam dengan serbuk kunyit dan garam
Goreng sekejap
Dan tumis je sambal Uncle Boy
Pergh! Mantap!

Makan dengan nasik lemak pun man-tul ni
Dibaca: mantap-betul

Signature jiran saya ni asam pedas melaka
Sedap sangat terubat rindu nak makan asam pedas di Melaka sana
Selain tu nasi beriani, mee jawa, char kuey tiaw
Nasi lelapan sambal tomat
Memang padu!
Oh ya, gravy western pun sodap!

Berjiran dengan chef hebat pun rezeki jugak kan?
Rezeki dapat order makan sedap-sedap
Hihihi!

Kalau tengok rider Grabfood atau Food Panda lalu-lalang di lorong kami
Kemungkinan jiran-jiran order dari Grab atau Panda
Ataupun rider ni ambik dan tunggu order di rumah Uncle Boy
Meriah!

Orang Kuching!
Mun nak try air tangan Uncle Boy
Boleh search di Grab Food: Warung Uncle Boy - Samariang Aman
Mun sik nyaman, padah jak..
Mun nyaman, order agik nak oo?
Cheers!


 

13/07/2021

Rojak Kucei Batu Lintang

July 13, 2021 7 Komen

Rindu tak suasana macam ni? Rindu tak?
Pagi-pagi dapat lepak-lepak makan di kedai kegemaran
Ah! Bila lagi nak dapat bebas macam ni?

Actually gambar ni muncul di FB, memori tahun 2019 dulu.
Masa ni zaman PJJ dan masa ni Encik Suami balik cuti.
Biasanya bila dia balik cuti, saya sebagai isteri muslimah pun akan cuti jugak. Masa dia di sana, saya pulun kerja hujung minggu untuk kumpul cuti ganti. Haa.. macam tu lah strategi orang PJJ. Hehehe.

Bila si dia balik cuti, rutin wajib kami ialah dating la tanpa #theIMANs.
Lepas hantar #theIMANs ke sekolah kami akan pergi breakfast menu yang takde di Melaya sana seperti mee kolok Sepinang Sari (wajib), rojak Kucei, laksa Sarawak. Ni antara menu breakfast yang mesti makan. Dah macam pelancong pulak laki aku time ni.

Lepas tu air tin wajib yang dia mesti order, jus oren Sundrop ni.
Rojak Kucei ni sebenarnya rojak ayam je.
Kucei tu nama foundernya.
Kedainya terletak di Batu Lintang.
Rojak ni memang terkenal dari dulu-dulu lagi. 
Sekarang ni anak-anak Kucei pulak yang mewarisi perniagaan ni.
Saya pun dah lama tak makan rojak Kucei ni.
Saya pun tak tau tang mana sedap sangat rojak Kucei ni.
Sebab kalau makan rojak ayam saya memang ada kedai lain yang saya favor. Ye lah selera lain-lain tak sama kan?
Saya layan je lah sebab Encik Suami memang favor rojak ayam Kucei ni.

Soalan...
Kak Ret pernah makan kat sini tak?

 

10/07/2021

Review: Love Earth Mushroom Seasoning

July 10, 2021 19 Komen







Saya suka tengok video chef-chef instafamous memasak. 
Kadang-kadang nampak simple jer cara diorang masak.
Yang simple-simple tu memang akan tiruvasi lah.
Apalagi, memang tu pun tujuannya nak follow IG mereka.
At least dapat belajar something.
Kan?

Mushroom seasoning.
Bendalah ni saya selalu nampak @yatiekitchen guna masa memasak.
Mushroom seasoning ni pengganti ajinomoto.
Ingat bolehla kurangkan ajinomoto dalam masakan.

Saya pernah cari di beberapa supermarket besar di area Kuching.
Tapi tak jumpa.
Rupanya kawan saya cakap ada di Everise tapi masa saya carik memang tak pernah jumpa.
Yang ni saya beli di Shopee je.
Nampak sangat kan dah takde benda lain nak search di Shopee.
Bahan masak pun search jugak.

So far saya guna untuk masak masakan bergoreng.
Nasi goreng, mee goreng, sayur.
Untuk lauk-pauk seperti kari, masak lemak saya tak berani lagi campur ni.
Takut pulak rasanya lari.
Hahaha! Rasa pun boleh lari yek.

Close up sikit.


Siapa yang masak kari campur mushroom sesasoning ni komenlah ye.

Produk ni dari negara jiran kita, Singapore.
Tapi yang penting ada Halal certified.


Dia ada 2 lubang, 1 besar, 1 kecik. 
Nak masuk sikit tuang je ikut lubang kecik tu.


Baiklah semua, jom kita tengok apa lagi manfaat mushroom seasoning ni. 
Yang ni saya copy dari web Love Earth, syarikat pengeluar seasoning ni.


Top 7 Benefits of Mushroom Seasoning

 

One of the most important part of cooking is seasoning. Seasonings are much more than just adding salt and pepper, seasonings create deep flavors and marries together different ingredients to a balanced and flavorful food. Seasoning can be sweet, savory, acidic, spicy or bitter. Without it, a dish can be bland and not appetizing. If you are looking for a magical ingredient, get mushroom seasoning!

 

What is Mushroom Seasoning?

Mushroom Seasoning is made of dried shiitake mushrooms and salt. The perfect blend to provide Umami flavor – fifth basic taste, which also described as savory and meaty.  It is a versatile seasoning that you may find yourself sprinkling it on just about everything.

 

Why is Mushroom Seasoning Good?

Not only it enhances flavor to your dish, using mushroom seasoning actually provides many benefits.

 

1) Contains High Natural Glutamate

Mushroom Seasoning is made of Japan’s most popular mushroom- Dried Shiitake Mushrooms. It contains strong, earthy smell and the glutamate content is especially high when it’s dried.

 

2) Made of Ingredients Known as Superfood

Shiitake Mushroom has always known to be a superfood. This mushroom is packed with B vitamins, minerals and essential amino acids to make your body healthy.

 

3) Highly Nutritious

Shiitake mushrooms provide a healthy source of carbohydrate, protein and essential amino acids. They’re low in fat and contain high concentration of vitamin D, B6, B9 and B12, and minerals.

4) Provides Numerous Health Benefits

Not only this fungi can improve one’s well-being and boost immune system, shiitake mushrooms have antiviral, antibacterials and antifungal properties. They also help to control blood sugar levels and reduce inflammation within the body. Especially beneficial for those who are immuno-compromised, diabetic, or suffering from obesity and heart diseases.

 

5) Does Not Contain Any Chemical Additives

Made of 100% natural ingredients, only Dried Shiitake Mushroom and Salt. Pulverized and mixed to form the perfect mushroom powder for seasoning. Without any addition of chemical additives such as preservatives, flavorings, coloring, or bleach.

 

6) Best Replacement for MSG

While MSG are known to be excitotoxic (harmful to never and brain cells), mushroom seasoning is the best replacement for MSG for the tasty Umami flavor. Safer to consume as the glutamate (responsible for the meaty flavor) is naturally found in the shiitake mushrooms.

 

7) Suitable for Vegetarians

Mushroom Seasoning is suitable and safe for vegetarians. Great for its meaty flavor in vegetarian dishes.

 

Now you’ve found your healthy and tasty pantry staple, you can cook like a chef too!

 

Kredit to: Jasmine Lim

(Love Earth Nutritionist

[Bachelor of Science Degree in Dietetics (major) &
Food Science (minor) lowa State University, USA]





 

07/06/2021

Review: Nasi Goreng Ikan Masin Brahim's

June 07, 2021 14 Komen

Sebelum ni selalu nampak kawan-kawan yang nak travel mesti cari stok Brahim's ni. Teringin jugak nak rasa. Sedap ke? Bila terjumpa brand ni kat supermarket terus je grab 1 nak cuba. Ada banyak lagi menunya tapi entah kenapa saya nak cuba nasi goreng ikan masinnya.


Macam ni rupa packagingnya bila keluar dari kotak.


Mati-mati saya ingatkan paste. Rupanya memang nasik yang dah siap digoreng! Ada 3 cara untuk kita nak memanaskan nasik goreng ni iaitu dengan menggunakan microwave, direndam dalam air panas atau digoreng macam biasa atas kuali.


Saya try cara menggoreng je lah. Kalau kita panaskan atas kuali kelebihannya kita boleh campur telor. Ala.. macam kita goreng nasik sendiri lah.


Haa.. dah siap pun nasik goreng ikan masin siap saya campur sawi lagi. Meriah jadinya dengan nasik goreng beras basmathi dan ikan tenggiri masinnya memang terangkat aromanya. Kalau nak pedas boleh tambah cili lagi tapi kalau tak tambah memang ada rasa jugaklah kepedasannya walaupun takdelah pedas namatey ye.


Kalau tak percaya, ini dia dah siap bagitau kat packaging kotaknya. Memang senang. No wonder member adik yang keja offshore memang angkut banyak stok Brahim's ni bila nak masuk kapal. Dulu masa Encik Suami pergi lawatan kerja di German pun kami cari Brahim's ni jugak. Time tu saya belikan nasi tomato. Tapi masa tu memang tak boleh imagine lagi macam mana rupanya. Now dah tau dah. Sedap pulak tu. Masuk ke anak tekak saya. Nanti boleh la repeat lagi kalau teringin. Hihihi.




 

05/04/2021

'Mee Kolok PM' di Sepinang Sari

April 05, 2021 13 Komen

Jumaat lepas cuti umum Good Friday. Hari ini pulak Easter Monday so ada sekolah yang ambik cuti peristiwa. Sekolah Awan cuti peristiwa while sekolah kakak, abang dan Alan sekolah macam biasa. Kalau SK (A) dan PASTI pun cuti peristiwa Easther Monday memang something wrong somewhere dah tu!


Lama Ibu tak hantar Alan ke sekolah sejak Ibu dan Ayah dah tukar syif. So hari ni memandangkan Ibu ambik cuti ganti sebab semalam dah kerja, so hari ni dapatlah hantar Alan ke PASTI. KPI hari ni mesti ke DBP nak beli buku teks Awan sebab ada buku teks yang dapat dari sekolah hari tu memang dah uzur sangat dah. Lepas ni dah takde dah minggu transisi. Dah start belajar macam biasa dah, bakal beratlah beg Awan bermula besok.


Nak ke DBP kan awal lagi, setel hantar Alan ke PASTI baru pukul 7.30 pagi. Kedai DBP pun tak bukak lagi so Ibu tanya Awan nak bekfes apa. Dia request mee kolok putih, mee kolok kat kedai bawah PASTI Alan tak sedap dia cakap. Bukannya tak sedap tapi diorang ni memang tak suka mee kolok kicap. Mee kolok putih ni macam original Chinese style. So Ibu bawak ke kedai favourite diorang. Mee kolok di Sepinang Sari Cafe ataupun Mee kolok Hj Salleh. Baru-baru ni PM Tok Abah pun makan kat sini masa lawatan kerja di Kuching.


Macam biasalah nak makan kat sini memang kena queque tunggu meja kosong. Tapi nasib kami agak baik pagi ni sebab orang belum ramai queque.


Peace yo! Kamek Awan atau nama sebenar kamek, Imran. Hehe!



Kedainya takdelah hipster atau moden. Kedai lama je. Memang dari zaman saya sekolah sampailah dah beranak-pinak sekarang kedainya macam ni je lah. Takde renovation atau extend walaupun customer memang tak putus-putus.



Kami dapat meja depan sekali, meja no 1. Hihihi.


Sementara tunggu order kita selfie lah dulu.


Saya order mee kolok special mee lebih. Order 1 je sebab dah mee lebih kan? Pastu mintak mangkuk 0 dan sharelah dengan Awan. Ibu bagi banyakkkk kat Awan. Habis kau! Hahaha!


Oh, ya apa yang special tu? Kalau order tendon + daging lebih haa itulah special. Walaupun mee kolok Hj Salleh ni glamer kat Kuching tapi tak semua orang suka mee kolok kat sini. Sebab ada orang lebih favor mee kolok kicap. Bagi saya mee kolok kicap tu dah ikut taste orang Melayu. Saya prefer yang putih, macam yang kaum Cina jual. Lepas tu sup kat sini rasanya memang agak berempah sikit ataupun memang diorang ada letak herba, memang rasa lain. Dan rasa sup tu lah sesetengah orang tak suka. Tapi kami sekeluarga suka! Haha! Citarasa masing-masing kan?


Ni masa Tok Abah PM dan isteri makan mee kolok di Sepinang Sari hari Jumaat yang lepas. Gambar takde kena-mengena dengan saya. Dapat dari  forwarded message di whatsapp group jer.


Yang bagi souvenir kat PM tu lah owner Sepinang Sari, Hj Salleh. Akhirnya jumpa jugak Tok Abah dengan Hj Salleh, dulu bukan main lagi bagi contoh peniaga mee kolok Hj Saller masa perutusan masa PKP dulu.  Hihihi. Nak buat disclaimer, saya takde di tempat kejadian. Hihi!


Tak lama lagi puasa kan? Masa bulan puasa yang best kat sini diorang akan bukak lepas solat terawih. Memang ramailah lepak makan mee kolok lepas terawih. Tapi tu dulu-dululah masa kita bebas merdeka tak perlu hadap norma baharu macam sekarang ni. Tahun ni kalau bazaar ramadhan jadi bukak pun memang takkan pegi lah. Kita kena jaga kita. Kan? Kan?