Follow Us @soratemplates

Showing posts with label #diarikakmim. Show all posts
Showing posts with label #diarikakmim. Show all posts

02/08/2021

Tahun ke-6 Berkongsi Birthday

August 02, 2021 26 Komen



 
Sebelum 2 Ogos 2021 melabuhkan tirainya.
Biarlah saya abadikan di sini sekeping 2 gambar kami 2 beranak
Yang berkongsi birthday
Untuk tahun yang ke-6


Happy birthday anak Ibu, Idlan Muhaimin aka Alan.
Brownies hari ini telah disponsor oleh adik #no4
Kek Alan menyusul insya Allah nanti
Sebab adik #no2 dan kazen-kazen Alan masih dalam QO
Nanti dah 'merdeka' kita makan-makan lagi k


Ibu tak sempat prepare apa-apa hari ni.
Kursus dari 8.30 pagi hingga 5.30 petang
Mau berasap rasa telinga.
Mengantuk sangat dah ni.
Itu lah 2 tahun ni rileks sangat kan asyik BDR
Fikir lebih sikit dah penat dah
Nasib badan...


Gambar pun disponsor adik #no4
Ibu takde mood hari ni
Ada 2 hari lagi kursus.. esok dan lusa
Huhuhu!






01/08/2021

14 Tahun Bergelar Penjawat Awam

August 01, 2021 26 Komen


Bismillahirrahmanirrahim..
Alhamdulillah hari pertama di bulan ke-8 di tahun 2021
Hari ini genaplah 14 tahun saya bergelar penjawat awam
Kalaulah perkhidmatan awam ini seorang manusia
Saya dah boleh dikategorikan sebagai golongan remaja
Bolehlah berangan berjiwa muda kot?
Walaupun hakikatnya diri ini tidaklah begitu muda

Perjalanan masih jauh lagi
Malas nak kira berapa tahun lagi dalam perkhidmatan
Apapun banyak lagi yang perlu dipelajari dan ditambah baik
Harapan diri sendiri
Semoga saya dapat mengekalkan momentum dan prestasi
Untuk memegang amanah seorang pendidik TVET
Insya Allah..

Burn out itu sekali sekala memang akan ada




 

12/05/2021

Snek Dahfa Goreng

May 12, 2021 5 Komen

Tahun ni saya takde buat kuih raya! Biskut takde, kek pun takde! Semuanya order ala kadar je mungkin sebab dah tau kita tak boleh beraya macam dulu-dulu. Redha.

Tapi kan gian jugak nak bermain dengan oven sebenarnya cuma seru nak melapis kek je tak kunjung tiba. So pagi tadi sebelum merendang saya buatlah stok jajan untuk #theIMANs. Tetamu wajib nanti tak lain dan tak bukan mestilah #theIMANs. Kah! Kah!

Senang sangat jajan yang saya dah buat tadi. Janji dapat bermain dengan oven kan? Hihi.

Apa yang kita perlukan untuk buat jajan dahfa goreng ni mestilah dahfa. Takde lain dahfa je tapi kena beli yang jenis fillet tu. Kalo yang halus-halus tu tak best sangat.


Ingat tau kena beli dahfa jenis fillet ni pastu bolehla gunting ikut kreativiti sendiri.


Saya potong segitiga je. Sonang.


Lepas siap potong boleh terusmasuk oven, bila dah keperangan tu bolehlah angkat. Jangan sampai hangit tau!


Dahfa goreng siap! Boleh dah untuk dihidang.

Amacam? 

Kalau boring pi lah buat untuk kunyah-kunyah layan Netflix di hari raya. Hehehe. Anyway, selamat hari raya ye! Tahniah kepada kita semua yang akan meraikan hari kemenangan kita setelah beribadat selama sebulan di bulan Ramadhan. Marilah kita mensucikan diri kembali kepada fitrah di bulan Syawal. Insya Allah.

28/04/2021

Masak Apa 16 Ramadhan?

April 28, 2021 15 Komen

Ya tuan-puan, adik kakak abang pakcik makcik. Hari ini dah 16 Ramadhan dah. 16 hari jugaklah berbuka di rumah, masak sendiri walaupun kuih selalu beli di kedai. Hihi!

Hari ini saya BDR. Mood memasak datang dengan sendirinya bila BDR ni. Tambahan pula bila si budak 6 tahun yang berpuasa, berapa hari ni dah asyik menyebut ayam madu, ayam madu. Ayam madu bagi Alan ialah ayam roasted yang ala Kenny Rogers tu. Makanya menu utama kita hari ini ialah ayam roasted ala Kenny Rogers yang telah dimarinated sebelum Zohor dan masuk oven selepas Asar.

Ayam roasted perasan Kenny Rogers yang masuk sauna di oven je.


Dijodohkan pula dengan nasi serai. Asyik tengok member buat je pos kat IG teringin pulak saya nak mencubanya. Sedap! Aromanya memang wangi dan menyelerakan sekalian alam. Ahaks.


Nasi serai dalam periuk. Memang guna banyak serai sebab tu nama pun nasi serai.


Takde sayur tak sah pulak. Brokoli oyster sauce tumis udang.


Alhamdulillah. Setel awal masak bolehlaa snap-snap gambar. Oh ya saya goreng wedges jugak sebab tak masukkan kentang sekali dengan ayam. Selalunya saya masukkan sekali kentang biar bersauna dengan ayam.


Ini pula request dari si abang. Dia nak puding jagung. Ibu layan je sebab Ibu pun dah lama tak pekena puding jagung. Yummy!! Main ikut jer resepi dan memang cun pulak sukatan hari ni sebab kejadiannya tak terlalu manis!! Ibu suka ibu suka!


Okay ke idok? Mestilah okay. Seronok tengok anak-anak khusyuk makan. Lega rasanya dah takde hutang lauk berbuka dengan #theIMANs.


Jadi mak-mak begitulah kan? Bila bulan puasa macam ni apa jer yang mak-mak dapat tunaikan permintaan anak yang berpuasa, mak-mak akan cuba. Di samping melatih anak-anak berpuasa kita juga dapat memberi motivasi kepada mereka. Siapa yang puasa dia akan dapat lebih. Solat pun tak perlu nak 'pukul beduk' sangat. Azan je terus solat. Mak bagi lebih, Allah lagilah bagi lebih.


Itu cara saya. Raikan perbezaan ya.





26/04/2021

Rezeki Ramadhan & Kari Ayam Last Minute

April 26, 2021 9 Komen



Salam Ramadhan ke-14 ya sahabat blogger semua!! Semua sihat ke? Harapnya sahabat-sahabat yang dikuarantin atau tengah PKPD dilindungi Allah selalu ya. Saya baca jugak blog sahabat yang lain tapi biasalah tak boleh nak komen kalau guna henpon. Kekadang boleh kekadang tak. Tapi ada jugak boleh komen tapi bila bukak guna pc tak keluar pulak komennya.

Ni kisah semalam. Hujung minggu.. bila Ayah takde di rumah mulalah melepak. Dari pagi tak buat apa pun. Tengok tv jer. Nak masak pun takde idea. Ingatkan nak beli je lauk untuk berbuka paling tak pun kalau malas nak keluar nak order Grab Food je.


Tapi bila petangnya si Awan dan si Alan berpantun dah lama tak makan ayam kari. Ah sudah, bila anak kecik berpuasa macam tak sampai hati tak tunaikan permintaan mereka. Makanya pukul 5 petang baru nak mula berperang di dapur. Nasib baiklah semua bahan cili bawang blender dah ada.. halia serai pun dah ready. Tinggal nak menumis je lagi. Sekarang semangat nak masak kari sebab daun kari petik belakang rumah je. Hihihi.


Kari ayam guna low fat milk jer. Lama tak buat kari guna susu.


Tepat jam 6.30 petang kari ayam pun siap. Sempat nak sedekah rumah jiran. Panas-panas hantar ke jiran sebelah.


Hari ni rezeki dari jiran dan kawan-kawan. Meriah moreh malam tadi. Kami masa berbuka memang carik nasik so kuih-muih makan lepas berbuka dan moreh. Tapi kadang-kadang takde moreh sebab dah tidoq! Hihi.

Grilled lamb & bombolini dari adik


Kuih lenggang, kuih cara berlauk & telaga emas dari jiran sebelah


Bubur pulut hitam dari kawan seperjuangan semasa aktif berPIBG, kak Irina


Alhamdulillah. Setiap hari ada je rezeki dari adik, jiran dan famili. Kita balas seadanya. Tak buat kuih, beli je untuk sedekah, tak beli kuih, apa yang dimasak itulah untuk dikongsi.  


Rasulullah S.A.W telah memberikan contoh terbaik kepada kita agar banyak bersedekah pada bulan Ramadan. Bahkan terdapat pelbagai faedah jika seseorang itu bersemangat dalam bersedekah ketika berpuasa di bulan yang penuh berkat ini.


Daripada Ibnu Abbas radhiallahanhuma, beliau berkata:

كَانَ النَّبِىُّ  صلى الله عليه وسلم  أَجْوَدَ النَّاسِ ، وَأَجْوَدُ مَا يَكُونُ فِى رَمَضَانَ ، حِينَ يَلْقَاهُ جِبْرِيلُ ، وَكَانَ جِبْرِيلُ  عَلَيْهِ السَّلاَمُ  يَلْقَاهُ فِى كُلِّ لَيْلَةٍ مِنْ رَمَضَانَ ، فَيُدَارِسُهُ الْقُرْآنَ فَلَرَسُولُ اللَّهِ  صلى الله عليه وسلم  أَجْوَدُ بِالْخَيْرِ مِنَ الرِّيحِ الْمُرْسَلَةِ
 
“Nabi SAW adalah orang yang paling gemar bersedekah. Semangat baginda dalam bersedekah lebih membara lagi ketika bulan Ramadan. Ketika itu Jibril menemui baginda, Jibril menemui baginda setiap malam di bulan Ramadan. Jibril mengajarkan Al-Quran ketika itu. Dan Rasulullah Salallahu Alaihi Wasallam adalah yang paling semangat dalam melakukan kebaikan bagai angin yang bertiup.” (HR Bukhari & Muslim)

09/02/2021

BDR di Ofis Sambil Berwebinar

February 09, 2021 25 Komen

Hari ini saya fleksi. BDR & berada di ofis. Tapi laporan BDR tetap dibuat ya. Siapa kata BDR rilek-rilek saja? Tidaknya. Belum lagi nak setelkan kerja-kerja rumahtangga. 


Walaupun BDR saya perlu selesaikan urusan permit student nak balik ke hometown. Kebetulan jiran depan rumah saya bertugas di balai polis berdekatan so saya mintak bantuan dia untuk permit dari polis. Hari ni dah janji dengan student dah pass kat diorang so terpaksa pergi ofis jugak. Bila dah ada di ofis maka layanlah webinar sesambil uruskan kerja-kerja offline. Bila webinar ni nak kena fokus webinar jer tau tak boleh nak buka program lain di pc. Kalau bukak buat kerja lain program dah detect kita aktif di program lain dan kebarangkalian untuk tak dapat sijil kehadiran tu akan rendah jika masa keberadaan kita depan pc tu kurang 50 minit. So kita buat kerja yang tak perlu menggunakan pc jer lah jawabnya. Dan syukur selesai jugak hari ni.


Hari ni saya payung gambar je lah ye.






Tengah fokus tiba-tiba senior bagi limau mandarin ni.


Jam 2 petang saya balik dan sambung lagi webinar di rumah untuk slot sebelah petangnya.



Balik dari ofis tak lunch lagi, on je speaker pada pc goreng nasik di dapur. Ayam goreng dah memang sedia ada Encik Suami belikan untuk #theIMANs lunch tadi. Menyempat masak nasik goreng sayur cangkuk manis. Sejenis menu chinese style. Tiba-tiba teringat nasi goreng ni bila beli sayur cangkuk manis balik dari ofis tadi.

Apalagi kita makan la depan pc, camera memang off. Azan Asar berkumandang saya baru nak lunch. 


Dalam bulan ni memang saya agak sibuk sikit. Maaf ye bagi tak sempat nak BW. Hari tu sempat BW beberapa blog kawan-kawan je. Tak semua menyempat. Sekarang ada masalah nak tinggal komen di henpon tu la yang senyap seribu bahasa. Kena guna pc jugak baru dapat tinggal komen.


Apapun.. perjuangan kita harus diteruskan kan? Jangan lupa terus amalkan SOP bila berada di luar dan #kitajagakita ya!


01/02/2021

Buah Duri Dari Kayangan

February 01, 2021 15 Komen

Bila dah tak tahan mengidam, tengok ada kawan promote buah duri dari kayangan ni di FB terus je Kakmim pm seller. Yang bestnya dia ada COD, tu yang interested tu. Tak payah nak ke mana-mana. Range harga pun pelbagai jugak. Yang siap pack pun ada. Yahooo!



Kakmim ambik yang 3 biji RM50 je. Cukuplah jangan tak merasa kata orang. Bila seller sampai, kita pilih-pilih dan bayar. Oh, seronoknya! #theIMANs terus tak sabar-sabar nak makan. Lama dah tak makan durian, kata depa.



Not bad lah buahnya. Tak ada yang buruk pun. Ada sebijik lagi belum bukak.


Alhamdulillah. Tercapai jugak hasrat nak makan buah duri dari kayangan. 


Oh ya, ini cerita semalam. Minggu ni Kakmim keja di opis takde BDR sebab kena setelkan semua penilaian budak sebelum depa bercuti.

 

03/12/2020

Rahsia Air Tangan Ibu

December 03, 2020 12 Komen

Saya jarang nak share resepi masakan di sini. Tau tak kenapa? 
Kerana saya bukanlah tukang masak yang hebat. Aha! Jangan gelak.




Saya cuma suka share gambar-gambar menu yang saya masak di IG je. Semestinya tak ada resepi. Tau tak kenapa? Kerana saya masak ikut naluri hati saya je. Aha! Tolonglah gelak.

Pernah dulu kami di ofis potluck Laksa Sarawak. So seorang akan bawak sejenis bahan-bahan untuk melengkapkan 1 hidangan Laksa Sarawak.

Selalunya kalau Laksa Sarawak bahan-bahan yang wajib ada mestilah kuah laksa, meehoon, isi ayam yang dicarik, telur dadar dipotong halus, limau kasturi, sambal belacan, udang yang direbus, tauge dan daun ketumbar.

Laksa Sarawak masa makan kat kedai


Kebetulannya saya perlu bawak sambal belacan jer. Okay senang jer. Sambal jer pun kan?

Bila dah bawak kat ofis, sambal belacan saya jadi igauan peminat-peminat pedas lah pulak. Makan laksa Sarawak ni, kena bubuh sambal belacan banyak, kalau pedas lagi lah meletop!

Lepas tu kan, sorang colleague ni, bukan Melayu la, pm saya nak resepi sambal belacan tu. Ah, sudah! 

Kan saya masak ikut naluri hati jer diadun lagi dengan kasih dan sayang. Mana taknya sedap baqhang. Ah, perasan kau Kakmim.

Susah tau sebab saya jenis tak kira pun berapa biji bawang merah, cili kering berapa, air asam jawa banyak mana, cili api berapa biji, gula sesudu ke 2 sudu ke. Adoi la. Saya bagitau anggaran je lah. Tak tau dia buat menjadi ke tak seperti yang dia mahu. Eh, macam tajuk cerita seseorang pulak kan? Jangan marah Syaz. Haha!

Seorang Kakmim ni memang sejenis yang susah sikit nak bagi resepi, kerana lemah bab ni lah. Bukannya kedekut resepi tapi alaaa kalau kita dah biasa masak kita main anggar jer lah semua kan. Even nak masuk garam pun boleh anggar, nak sedang masin ke sangat masin.

Betul tak? Betul tak?

Itu jer lah ceritanya. Kesimpulan yang boleh disimpul rapi. Mungkin yang kita masak tu boleh jadi sedap pada anak-anak kita tapi taklah sesedap mana di lidah orang lain. Biasalah selera masing-masing tak sama.

Tapi yang penting, kalau anak-anak dan suami bagi kredit, sedap, itu pun dah memadai. Syukurlah tu sebab kita dah suntik memori kesedapan air tangan ibu di minda anak-anak kita. Dengan harapan bila mereka berjauhan dengan kita nanti, mereka akan sentiasa teringat masakan kita dan akan membuatkan mereka tak sabar-sabar nak balik rumah sebab nak makan masakan kita.

Bila ada ramai anak lelaki, begitulah. 

3 bodyguard Ibu


Semoga air tangan ibu menjadi bonding yang sangat kuat untuk ibu dan anak-anak lelaki ibu. Insya Allah.







 

26/11/2020

Claim Hadiah Dari Cikgu

November 26, 2020 13 Komen

Ini sejenis entri 'pandang belakang'. Simpan sini untuk kenangan persekolahan 2020.

Hadiah yang 2 beradik claim dari cikgu pada 2 minggu lepas. Alhamdulillah. Tak cukup tangan Ibu bawak semua ni balik, dengan buku-buku lagi.

Sebenarnya cikgu PASTI diorang dah tetapkan hari Isnin 2 minggu yang lepas untuk ambil semua buku di sekolah dan claim hadiah diorang. Semua dapat hadiah. Imran (6 tahun) dapat kain pasang, Idlan (5 tahun) dapat tuala. Untuk 4 tahun tak taulah pulak diorang dapat apa. 

Tak sangka Imran dapat hadiah untuk Bahasa Melayu terbaik. Selain tu, dia jugak dapat bawak balik hamper untuk pemenang tempat pertama pertandingan mewarna poster Maulidur Rasul tempoh hari. Ingat tak entri Kisah Maulidur Rasul 2020?

Darjah 1 nanti tak perlu lah beli pencil box. Semua cikgu dah bagi.

Hadiah kain pasang kaler grey ni semua budak 6 tahun dapat. Kenangan dari PASTI Mawaddah.

.  .  .  .  .


Ini pulak si bongsu #anakno4 Ibu, Alan. Alan pun dapat hadiah Bahasa Melayu terbaik. Diam-diam ye Alan. 

Rambut dah panjang tak potong lagi. Penat katanya posing bawak hadiah.


Pun samalah dengan abang. Nanti masuk 6 tahun tak perlu dah beli stationary baru lagi ye. 

.

Tahun ni menjadi sejarah pulak Imran yang 6 tahun takde majlis ihtifal. Kesiannya takde kenangan untuk acara penamat sesi tadika. Imran ni dah masuk PASTI dari umur 4 tahun lagi. Tiap tahun tengok orang ihtifal sekali bila tiba giliran sendiri takde ihtifal. Kesiannya buda-budak sekolah sesi 2020 ni. Dahlah exam besar tak ada. SPM pun tangguh ke tahun depan. Apalah nasib. Semuanya angkara Coronavirus ni lah.

Semoga tahun depan kita semua dapatlah kembali ke norma normal seperti sebelum ni. Susah betullah hidup dengan norma baharu ni. Semua tak boleh, semua terbatas. Tapi ini semua dugaan dariNYA untuk kita umatnya. Redha je.
 

24/11/2020

Online Class Versi Budak PASTI

November 24, 2020 8 Komen

Simpan sini untuk kenangan.

Ibu WFH sebab budak 2 orang ni jer. Kalau abang dan kakak entahlah cikgu diorang tak pernah pun ada inisiatif nak buat online class. Main bagi jer homework dalam whatsapp group kelas. Tapi berbeza pulak dengan budak PASTI ni. Dari PKP hari tu cikgu diorang memang buat video bagi kat diorang sebelum buat homework. Belum lagi buat video call atau Google Meet untuk check hafazan atau ajar diorang. Salute sangat guru-guru PASTI ni. Video pun mereka buat sendiri, bukan ambik dari Youtube atau video orang lain.

Ini si #anakno4 si Alan. Mulanya nak pakai PC, boleh pakai headphone tapi tak test dulu kan, rupanya muka tak nampak. Ye lah camera kat atas tu, dah lapik dengan bantal pun masih muka tak berapa nak nampak. Nak on laptop dah terlambat pulak dah. Last-last pakai handphone jugak.


1 sesi online class ada 2 orang murid je. Ok lah dapat cikgu fokus sorang-sorang. Tapi macam tak fokus pulak Alan ni. Geram pulak tengok dia. Tangan gentel-gentel earphone lah. Eii... ada-ada jer.


PC dah on tapi tak jadi pakai pc. Semalam cikgunya pakai messenger. First time jugak pakai FB messenger ni. Tapi ok jugak line nya.

Ini pulak si abangnya #anakno3, Imran. Cikgu Imran buat kelas pakai video call jer. Individu so fokus seorang. Topik hari tu belajar baca jam.


Dia tunjukkan homework yang dia dah buat.


Nampak tak muka cikgunya? 


Serius kan Imran? Imran nampak fokus dan dia happy sangat lepas video call dengan cikgunya.


Kenangan masa pandemik ni, mak dengan anak sama jer buat online class. Si kakak #anakno1 lagi tak dedahkan lagi dengan Google Meet. Kalau dah ajar nanti mau selalu berGM dengan kawan-kawan.

 

23/11/2020

Customised T-Shirt Among Us

November 23, 2020 9 Komen

Sekarang trending pulak game Among Us ni. Tapi Kakmim pun tak pernah main game ni. Dengar daripada #theIMANs je. Dengar-dengar ada imposter. Siapakah imposter? Tak siapa pun yang tahu.

Beberapa minggu lepas ada lah tempah t-shirt Among Us dengan sorang kawan ni. Tempah sekali dengan anak buah sebab diorang main pun main sama-sama jugak. Setiap sorang ada karakter sendiri dalam game. Maka itulah yang dicetak untuk t-shirt mereka.

Tadaa.. 

Setelah lama diperam, semalam baru bagi diorang semua pakai. Macam sayang jer nak bagi diorang kotorkan baju putih yang suci bersih tu.

Ini si #anakno2 dan #anakno4. Abang dan Alan. Sama tak muka diorang? Orang kata diorang copy paste Ibu. 

 

Yang bestnya keluar jer dari kereta, anak-anak jiran kata, wahhh... baju Among Us. Suka betul ek budak-budak game ni. Kakmim memang bukan kaki game so memang takkan layanlah.

Korang ada main game ke tak?