Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Life. Show all posts
Showing posts with label Life. Show all posts

06/03/2021

Kerja 7 Hari Seminggu

March 06, 2021 12 Komen


Yuhuu!! Rindunya nak berceloteh di sini. Tapi masa memang tak mengizinkan. Di ofis tak menyempat nak login blogger. 8 jam di ofis pun macam tak sempat, tapi apakan daya. Cukup cukup sudah lah kan?


Minggu ni kerja straight 7 hari seminggu. Short course dah on balik. Walaupun pandemik KPI kena capai jugak. Minggu ni takde hujung minggu la jawabnya.


Dah la tiba-tiba SDMC ni pulak keluar arahan sekolah di area Kuching bukak Isnin ni. Hari tu bila mental dah ready nak ke sekolah, diorang tangguh sampai 14 Mac. Sekarang bila mental tak ready, diorang umum sekolah bukak pulak 8 Mac. Dah la umum Jumaat petang. Kalau ada anxiety memang boleh trigger dah tu.


Baju sekolah masih dalam plastik lagi. Dah la sini pulak asyik hujan sejak hari Khamis tu. Malas dah nak fikir. Nak tidor nak rehat.


#notakakmim: tak sabar nak tunggu tempoh bertenang dapat berfoya-foya di blogsphere



15/02/2021

Musim PKP Yang MemBAHAGIAkan

February 15, 2021 24 Komen

Sejak di bangku sekolah lagi saya suka mengarang. Saya suka subjek BM kerana bila kena buat karangan saya suka berimaginasi. Tapi bila menjejakkan kaki di sekolah menengah pula, saya lebih suka karangan jenis perbincangan isu semasa. Masa tu Dewan Siswa jadi sumber rujukan saya untuk mencari isi penting topik-topik semasa. Bila part English, saya akui memang agak slow sikit. Kih kih.


Zaman budak-budak semuanya suka berangan kan? Dah besar nanti, nak jadi ni, nak beli tu, nak pakai macam ni. Begitulah saya, berangan nak menulis novel kononnya tapi sampai sekarang pun tak pernah bermula. Masa di sekolah menengah, saya cuba-cuba jugak buat certot (cerita kontot). Saya gunakan buku latihan sekolah je. Walaupun kontot tapi berhelai-helai jugak lah. Pernah adik saya terjumpa certot tersebut, saya rampas, malu dan buang buku tersebut. Malunya alahai.


Itu zaman dahulu-kala, zaman throwback kata orang sekarang. Sekarang kita nak kembali ke alam nyata pulak. Kisahnya semalam, saya dapat panggilan dari nombor yang tak dikenali, tapi bukan pulak daripada scammer. Ya, saya siap install True Caller di handphone supaya lebih bersedia untuk 'melayan' scammer. Rupanya dari J&T! Saya dah agak dah apa yang dia nak hantar tu. Nak jugak tiba di hari bahagia 14 Februari ni ye. Tapi J&T hantar parcel tu kat rumah mak. Malamnya barulah berkesempatan ambik di rumah mak. Bayangkanlah bersabar menunggu dari 10 pagi ke 9 malam untuk memegang dan mendakap si Bahagia 1 berwarna biru ni. Hmm..


Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan (ALYLM) ni menghimpunkan coretan pengalaman rakyat Malaysia semasa PKP & Covid-19.  ALYLM ada 3 siri, Bahagia 1, Bahagia 2 dan Bahagia 3. Coretan biasa-biasa saya tersangkut di Bahagia 1, yang bercover biru ni. Biru ni sinonim dengan kaler korporat frontliner kita, PDRM. Itulah cerita di sebalik warna covernya.




Bila menulis untuk genre penulisan kreatif ni tak sama seperti penulisan ilmiah. Penulisan ilmiah kita ada reviewer. Kalau terkurang, mereka yang pakar boleh komen itu dan ini. Berlainan pula dengan penulisan kreatif, editor hanya mengedit mana yang perlu saja tapi ideanya 100% daripada kita. Oh, saya belum ada kreativiti seperti itu lagi. Masih perlu banyak membaca dan belajar lagi. Nak jadi macam Syazni ada novel sendiri. Bestnya!






Sejujurnya saya baru saja bermula untuk menulis. Bermula ketika di usia hampir mencecah ke angka 4 di depannya.  Menulis di blog tak sama seperti menulis untuk sebuah buku untuk diterbitkan. Memang tak sama sekali. Sangat janggal sebenarnya. Penulisan saya yang pertama ini bukanlah yang terbaik bagi saya tapi saya bangga saya berani bermula. Ya! Akhirnya penulisan saya berjaya diterbitkan bersama antologi dari penulis-penulis yang lain. Nota PKP Alan Untuk Ibu sangat biasa dan santai sahaja. Tiada yang menarik, tapi istimewanya ia mungkin luahan sebenar dari Alan yang dia sendiri tak terluahkan. Musim PKP ialah musim yang membahagiakan sebenarnya bagi anak-anak seperti Alan.




 
Adakah saya akan terus menulis?
 Untuk ilmiah, ya. 
Untuk kreatif, belum ada sinar lagi nampaknya. 
Semoga saya diberikan rezeki lagi untuk terus menulis.


11/10/2020

APA LAGI YANG LEBIH MEMBAHAGIAKAN

October 11, 2020 8 Komen

Penantian saya bakal berakhir gais. Ada yang nak tempah ke? Er, tempah apa? πŸ˜‰

Ini haaa. Naskah buku Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan yang bakal terbit tak lama lagi! Cover dah release dah pada tarikh keramat 10.10.2020. Seharian ni geng-geng penulis semua sibuk update di FB masing-masing tentang ALYLM ni. Tipulah kalau tak excited sebab 1st time kan. Sebelum ni ada juga penulisan ilmiah yang diterbitkan (dibaca: untuk tujuan kenaikan pangkat) tapi untuk penulisan kreatif, inilah yang pertama. Ibarat nak bersalin anak sulung gitu feelingnya.

Sebenarnya saya memang suka menulis sejak dari bangku sekolah lagi. Masa di sekolah menengah saya pernah buat cerpen, tapi nak dikatakan cerpan pun boleh jugak kot sebab boleh tahan panjang jugaklah ceritanya cuma belum setaraf novel lagi lah. Saya ingat lagi time tu saya tulis dalam buku latihan sekolah yang tak habis jer. Lepas tulis, saya sembunyikan. Entah bagaimana adik saya pernah terjumpa buku yang ada cerpan tu lalu terus dibacanya. Adoi.. segan nak mati!! Terus saya marah-marah adik saya dan lepas tu saya pun buang buku latihan yang ada cerpan tu. Kah kah kah! Sampai macam tu sekali ye. Kesian pulak, cerpan yang tak berdosa tu jadi mangsa pulak. Dan lepas tu saya dah tak menulis lagi dah. Cuma menulis untuk BM SPM jer. Sampailah saya dapat 1 untuk BM. Ya, saya SPM 1998 masih guna agregat lagi. Masa form 4, 1st test BM saya pernah gagal dan sejak itu saya request dekat bapak nak tusyen BM. Dan sejak itu memang saya target BM mesti dapat 1 walaupun sepanjang ujian BM masa form 4 dan form 5 susah betul nak score A untuk BM. Eh, cerita zaman SPM pulak.

Sebenarnya susah jugak saya nak mula menulis untuk ALYLM ni. Mungkin tak terbiasa kot. Kalau menulis di blog, lain lah, memang tak sama rasanya dengan menulis secara formal ni. Tapi saya cuba jugak lah. Mungkin penulisan saya antara yang tak best dalam ALYLM tu tapi takpe, kalau tak cuba kita takkan bermula ye dok? Manalah tau ini akan terus menjadi pendorong kepada saya untuk serius menulis, bukan setakat menaip untuk blog sahaja.

Apa yang saya sumbangkan di ALYLM? 

Ala.. kisah biasa je. Ayat pun rasanya straight to the point je. Saya buat macam update blog je. Hihihi. Mungkin saya lebih serasi dengan penulisan macam di blog kot. Takpe, lepas ni saya akan terus belajar dan membaca. Insya Allah. Kalau nak tau, boleh jer nak tempah sekarang.

Dengar cerita banyak jugak penyertaan ALYLM ni. Sebab tu sampai ada 3 Bahagia tu. Tapi kan tulisan saya belum tau lagi di Bahagia yang mana 1. Adakah 1 atau 2 atau 3?

APA sebenarnya ALYLM ni? 

Oh, ini merupakan projek antologi coretan rakyat Malaysia Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan (ALYLM) yang menghimpunkan coretan dan catatan rakyat Malaysia berkaitan Covid 19 dan juga PKP. So semua kisah dalam ALYLM ni semestinya berkisahkan Covid-19 dan PKP. Bukan coretan sorang jer tapi beratus coretan dan catatan dari rakyat Malaysia. Rasanya ada jugak penyertaan dari Singapura dan Brunei jugak. Nantilah kalau buku dah sampai di tangan nanti, saya cerita lagi k.

Semoga kita semua bahagia hari ini, esok dan selamanya. Kerana.. bahagia itu boleh dicari dan diusahakan. Betul tak?


01/10/2020

Bila Internet Down

October 01, 2020 0 Komen

Semalam seharian internet down di ofis... macam ada hardware jer rosak rasanya. 2 hari 2 malam dah kontraktor berkampung di bilik server tu. Pagi ni baru setel..

Bila internet down terasa putus nyawa sekejap. Ye lah dah LAN pun problem nak print keja pun tak boleh. Nasib baiklah untuk kelas semalam aku dah siap print semua amali dan tugasan, tinggal nak masuk kelas je.

Bila dah masuk kelas, sebelum ni bawak fail jer, slides semua dah simpan dalam drive. Tapi bila dah offline nak access drive pun tak boleh, semalam terpaksa jugak la cucuk pendrive. di pc lab. Hehehe. 

Macam tu lah agaknya kalau henpon takde data ye. Mengharapkan wifi tapi tak semua tempat ada wifi. Hmmm... bila internet dah jadi satu keperluan sekarang, bukan pilihan.


Semalam ada 1 kelas jer. So target semalam nak setelkan keja management, nak key in data dalam sistem. Bila dah internet down, memang tergendalalah KPI semalam. Dah la hari ni dah 1 Oktober, dah masuk bulan baru. Kalau setel semalam, cantik sikitlah data bulan lepas. Hmm...

Itulah kita hanya merancang. Apapun jom kita start bekerja.


31/08/2020

Selamat Hari Merdeka, Malaysia!

August 31, 2020 1 Komen


31 Ogos 2020, malam sebelum tu lagi dah mereka adik beradik diskus nak buat fun walk keliling taman. Ibu dengarrrr je apa yang diorang bincang..

Pagi tadi awal tau diorang bangun, macam nak pegi sekolah, kol 5 sebelum subuh lagi dah bangun. Layankan jer sebab Ibu pun bangun awal jugak sebab nak study.. Chewahhh

Sebelum fun walk tu rupanya ada agenda lain, deco gate umah dulu πŸ˜‚πŸ˜‚ minggu lepas dah si kakak mintak belikan bendera. Ibu dan Ayah takde masa pulak nak gantung, bagus diorang ni ada usaha sendiri πŸ‘


Tengok... Siap bawak beg lagi. Ditanya kenapa bawak beg? Rupanya ada air dan bekal. Entah apa yang diorang bekal.


Tetiba petang masa tengah sibuk nak exam sibuk jugak Ayah compilekan gambar diorang jadi video. Untuk tatapan mereka bila dah besar nanti 😊

Oops.. Ada sorang budak kena tinggal. Nasib baik tak banyak songeh, upah mee sedap jer terus okay, tinggal kat umah pun redha sebab boleh makan mee sedap πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Macam tu lah alkisahnya aktiviti kami di hari merdeka versi pandemik 😁😁😁




11/08/2020

Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan

August 11, 2020 0 Komen

Sebuah book teaser 😊

Sebelum ni asyik menulis kat blog jer kan? Hari tu kawan kat opis ajak join 1 projek menulis ni. Masa PKP hari tu pun dah join bengkel penulisan jugak. So why not la kan? Mencuba sesuatu yang baru. Walaupun bukan 1 buku tapi at least untuk permulaan boleh la, saya cuba k.

Tajuknya "Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan - Edisi Khas PKP & Covid-19". Nampak macam senang jer kan tajuknya tapi bila dah start menulis serius tak tau nak mula dari mana. Dah la limited patah perkataan. Ye lah kita tumpang orang kenalah ikut syarat yang orang dah bagi.

Masa hantar hari tu tawakal jer lah, kalau diterima alhamdulillah. So submit je, masa last day pulak tu. Punyalah awal dah kawan dah bagi iklan pasal ni tapi last minit jugak menjadinya. Tu pun kena buang² jugak sebab terbiasa menaip sesukati hati kupun macam di blog. Laras bahasa untuk buku ni agak sukar sikit sebab masih tak biasa kan? Mesti segan bila baca balik nanti. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Pagi Ahad hari tu, bangun pagi check Whatsapp tetiba nampak grup ni. Alhamdulillah, diterima jugak rupanya penulisan Kakmim yang biasher-biasher itu. Hehehe. Tak taulah ada pembetulan ataupun tak. Lepas ni tunggu jer lah admin update di grup.

Perancangannya September nanti akan publish. Semoga dipermudahkan semua urusan-urusan mereka yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam penerbitan buku ini nanti.

06/08/2020

12 Ciri-Ciri Menarik Individu Yang Lahir Pada Bulan Ogos

August 06, 2020 2 Komen
Mungkin baru 6 hari di bulan Ogos so kita masih lagi cerita pasal birthday ye. Hehehe. Terima kasih LHDN, hantar email birthday ni. Terasa dihargailah jugak sebagai pembayar cukai setiap tahun 😁 pandai ye LHDN ambik hati orang. Bagus² πŸ˜„


Sempena bulan kelahiran Kakmim, apakata kita search sikit ciri-ciri individu yang lahir pada bulan Ogos. Ada orang kata individu yang lahir pada bulan Ogos ni menarik dan luar biasa. Hmm.. yo la tu. Setiap individu sememangnya ada keistimewaan masing-masing, ye dok? Apapun, kita baca sajalah, ada yang mengena, mungkin kebetulanlah kan? Bukannya nak jadi nujum Pak Belalang.

Kredit to Media Tular


Statement #1, #2, dan #3 ni kebetulan terkena batang hidung Kakmim 😎


Ya, #4 ini kebenaran πŸ˜‚ kalau nak meluahkan sesuatu lebih suka menggunakan Whatsapp, kalau dulu iols pakai email πŸ˜‚

Mungkin ada kebenarannya kot. Hmm...

#6 mungkin nampak macam kedekut jugak, mulanya semangat nak membeli itu ini tapi last² tak jadi jugak.

#7 tak lah kot. Kita mestilah jadi pasangan yang setia. Tapi minat tu memang perasan, berubah-ubah. Hehehe πŸ˜ƒ

#8, #9, #10 boleh dikatakan ya. Kalau bab #9 tu orang Sarawak cakap 'kuat ingga' πŸ˜‚ #10 takdelah rajin sangat pun, ikut mood jugak dan pemimpin hebat? Tak sure lah, macam tak suka je nak lead.

#11 no komen, alhamdulillah jika benar tapi terkenal dan berkuasa tu memang tak benar, mungkin 1 fine day nanti kot πŸ˜‚

#12 ni, ya kebenaran!! Jangan suka push okay, nanti tak pasal² haku hangin pulak. Wakakaka.

Lagi... dapat birthday wish dari admin eSis. Tahun-tahun sebelum ni tak perasan pulak ada tak dapat wish macam ni. Dulu.. jarang bukak eSis tapi sekarang hari-hari bukak eSis sebab dah jaga latihan staf kan? Hahaha. Thank you admin eSis 😊

28/11/2019

Kisah Dalam Lagu - Stay The Same

November 28, 2019 2 Komen
Pagi ni time nak ke ofis dengar lagu Stay The Same by Joey McIntyre di Kool.fm. Perghh... KLMJ terus beb. Lagu ni ialah lagu favourite masa lepas SPM tahun 1998 dulu. 

Masa lepas SPM dulu ialah zaman kegemilangan MIRC Kakmim. Hahahaha. Kakmim ni hantu chatting tau tak? Zaman tu manade FB lagi, masa tu YM je ada dengan MIRC. So kalau tak lepak YM, lepak di channel #petrajaya di mirc. Server dalnet kot kalau tak silap. Hahahaha. Giler lah.

So zaman tu memang ramai member chatting. Ada yang jumpa, ada yang tak pernah jumpa. Ada yang jumpa dan kawan sampai sekarang pun ada, ada yang lost contact. Biasalah zaman BBNU walaupun zaman tu manada up sangat pun.

Kenapa suka lagu si 'Joe makan tayar' ni? Biasalah masa chatting tu memang ada beberapa member yang kita favor. Nak kata bercinta idok lah tapi suka lah chatting. Kekadang ada jugak la calling-calling. Tapi serius memang tak sampai declare couple ke bercinta ke. 

Antara topik chat kitorang masa tu ialah lagu kegemaran lah. Dan masa tu lagu si Joe ni memang up lah. Kami beberapa orang memang suka lagu ni. Liriknya takdelah cintan-cintun sangat. Nak kata motivasi pun ada.

Dan lagu ni teruslah menjadi favourite masa masuk matrix. Masa matrix pulak, kami member-member chat ni membawa haluan masing-masing. Ada yang dapat matrix jugak, ada yang terus dapat masuk U. Dan kami masih contact lagi. Bila dah kurang chatting, kami sambung pula guna medium mel siput. Hahahaha. Tau medium mel siput? Tulis surat la!! Hahahaha. So masa matrix memang jadi habit balik jer kelas check inbox di bawah blok hostel. Hihihi. Excited tau!. Email pun main jugak kekadang kalau ada free set time masuk MIRC sama, selalunya weekend lah. Nasib lah masa matrix dulu Kakmim jumpa dormmate yang suka chatting jugak. Hahahaha.

Syok sungguh zaman study dulu. Takde pulak rasa depress. Term depress pun tak pernah tau. Stress jer tau tapi rasanya happy je. Hahaha.

Stay The Same _ Joey McIntyre
Don't you ever wish

You were someone else
You were meant to be
The way you are exactly
Don't you ever say
You don't like the way you are
When you learn to love yourself
You're better off by far
And I hope you always stay the same
'Cause there's nothing 'bout you I would change
I think that you could be

Whatever you wanted to be
If you could realize
All the dreams you have inside
Don't be afraid
If you got something to say
Just open up your heart
And let it show you the way
Don't you ever wish

You were someone else
You were meant to be
The way you are exactly
Don't you ever say
You don't like the way you are
When you learn to love yourself
You're better off by far
And I hope you always stay the same
'Cause there's nothing 'bout you I would change
Believe in yourself

Reach down inside
The love you find will set you free
Believe in yourself
You will come alive
Have faith in what you do
You'll make it through
Oh,
Don't you ever wish

You were someone else
You were meant to be
The way you are exactly
Don't you ever say
You don't like the way you are
When you learn to love yourself
You're better off by far
And I hope you always stay the same
'Cause there's nothing 'bout you I would change
Don't change

Dan tau tak part mana yang Kakmim suka? Part ni laaa...

 Believe in yourself
Reach down inside

The love you find will set you free
Believe in yourself
You will come alive
Have faith in what you do
You'll make it through
Oh, 

Rasa termotivated sangat bila part tu. Dengan si Joey tarik suara dia lagi. Hihihi... 

Rasanya setiap orang mesti ada kisah di sebalik lagu kan? Contohnya bila dengar lagu ni, teringat kisah ni, dengar lagu tu, ada lah kisah tu. Kan? Kan?

Yang baca entri ni jom lah buat 1 entri kisah di sebalik lagu pastu tag Kakmim. Eh, camne plak nak tag kat blog, komen je nanti Kakmim baca & komen balik. Hihihi. Nak tempek gambar macam kat bawah ni pun Kakmim okay jer.




18/06/2015

Hutang

June 18, 2015 0 Komen

Bercerita pasal hutang, nang pelik urang kinek tok. Urang yang dihutang gik pandei malu nak nagih urang yang berutang dengan nya. Ne gayo ya? Nak direct nagih lagik lah segan. Haih, sapa yang berutang? Hadohh. Sik takut urang kedak tok kali, sik bayar hutang. Mun urang nak dihutang ya sikmok menghalalkan duit yang dihutang nya, macam ne? Kenak sik terpikir ooo??

Nektok banyak cara kita berkomunikasi nak oh? Yang paling glamer, whatsapp lah. Ok, in case urang ya sik ada whatsapp, selalunya memang sms lah, back to basic. Tapi sms pun sik direply. Mun whatsapp dapat juak kita nangga double tick rona biru, oh, nya baca ajak tapi sik reply. Ya nang ngelat lah ya.

Tapi.. hutang lamak lom bayar. Ada hati agik nak berutang baru. Tetiba direct whatsapp kita makei nombor lain. Apakah? No way lah man! Sekali ku dah kena, 1000x ku jerak. Dolok nak nolong keloarga lah kata nyo, tapi ya lah.

Haih, baruk stat posa alu ngerepak saya tok. Ok lah saya sik ngerepak agik. 


Selamat berposo nyo!



23/02/2011

Hakikat cabut gigi

February 23, 2011 5 Komen
Adik: Kak, cabut gigi sakit tak?
Kakak: Sesungguhnya sakit gigi lebih sakit daripada cabut gigi.


Ibu Iman: sikmok ingat sakit gigi agik, ingat ajak gik dah sakit... iskk...