Follow Us @soratemplates

Showing posts with label #PKP #MCO #StayAtHome. Show all posts
Showing posts with label #PKP #MCO #StayAtHome. Show all posts

09/06/2021

Menu Hari Rabu

June 09, 2021 16 Komen


Bermula dengan breakfast, kami anak-beranak makan lemang cicah ayam masak merah. Lemang raya hari tu yang difrozenkan saya kukus balik. 


Lunch malas masak so perangatkan aje kari daging Yeo's dalam tin dan goreng telur mata. Lepas tu potong tembikai yang dibeli hari Ahad hari tu. Manis tembikainya semerah warnanya.


Petangnya adik yang buat laksa hari tu delivery keria kat umah masa saya baru habis layan RASN ulangan. Keria gula dan keria pedas.


Sebelum maghrib masuk dapur siapkan dinner menu omputeh. Buat gravy, grill meatball dan goreng fries. Tadaa..


Licin semuanya. Fries ada 2nd trip lagi. Oh ya kami lepak makan depan tv je. Santai-santai.


After party! Hahaha.


Sekian, cerita makan-makan hari ini di hari ke berapa entah dah lockdown ni.




 

29/05/2021

Makan-makan PKP #day1

May 29, 2021 11 Komen

Hari ini dah bermula PKP di Sarawak. Nak follow federal untuk total lockdown pun tak pasti lagi. Belum ada khabar berita lagi dari Pak Menteri. Apapun kita tunggu besok manatau ada berita terkini. Hari ni MKN negeri baru keluarkan senarai perkhidmatan perlu yang boleh beroperasi dan tak boleh. 

Dibenarkan.

Tak dibenarkan.

Apapun saya memang dah ready mental untuk total lockdown. Kalau Sarawak tak follow pun saya akan make sure untuk total lockdown famili saya sendiri.

So apa aktiviti korang hari ni? Hari ni kat Kuching hujan sepanjang hari. Bila lepas Asar baru ada cahaya mentari sikit. Bila cuaca sendu, perasaan malas pun bertamulah ye. Haha! Kita makan jer hari ni.

Bermula dengan breakfast. Alkisahnya memang tak plan pun nak breakfast berat, ingat nak goreng karipap frozen yang seller delivery semalam. Awal pagi bila on henfon dapat Whatsapp dari jiran bagitau hari ni ada mee jawa. Kesian pulak kan kalau tak order. So orderlah untuk breakfast. Tapi mee jawa jiran ni memang sedap. Puas hati makan.


Breakfast kami pada hari pertama PKP.

Lunch pulak memang saya dah order seminggu yang lepas. Itu la gara-gara perang laksa di FB dulu sampai teringin nak makan Laksa Johor. Last makan masa masih study di UPM dulu tahun 2002. Masa tu pergi open house raya kat umah member. Itu la teringin sebab dah lama sangat kan. Kebetulan pulak tengok di FB ada member share kawan dia (orang JDT) open order Laksa Johor. Apalagi saya pun tanpa melengahkan masa terus order. So hari ni tinggal collect je kat rumah dia. Kebetulan lagi area taman seller tu berdekatan je dengan taman kami tu yang rajin self collect. Kalau tak memang tunggu jer lah runner hantar.

Sedap! Puas hati. Cuma sambalnya tak pedas. Hihi. Lain-lain perfect, cukup rasa.

Order 3 set macam ni, hantar umah mak, umah adik. 1 set ni boleh makan untuk 2-3 orang tapi kami boleh makan 6 beranak.


Orang kata kalau bangsa JDT makan laksa pakai tangan ek? Saya tak reti lah tadi makan guna sudu je. Hehehe. Jangan marah ye orang Johor.


Laksa Sarawak sudah, Laksa Penang sudah. 
Laksa Johor juga sudah.
Alhamdulillah.


 

28/05/2021

Berdebor tunggu SOP PKP di Sarawak

May 28, 2021 19 Komen

 

Semalam kerajaan negeri Sarawak melalui SDMC telah mengisytiharkan PKP di seluruh bahagian negeri Sarawak bermula esok hari. Dari malam kelmarin lagi dah rumours di group whatsapp. Tapi setakat ni belum tau lagi sama ada PKP 'separuh masak' ataupun memang totally lockdown. Itulah tak sabar tunggu SOP PKP daripada MKN negeri Sarawak.

Ini ringkasan kes di seluruh Sarawak. Highest number setakat ni sejak PKP 1.0 pada Mac 2020. Seram sangat tau 200 lebih tu di Kuching sahaja tapi tu pun cut off jam 2 petang. Hari ni tak tau lah lagi berapa sebab semalam KKM buat ACD di sebuah shopping mall yang berdekatan federal complex. Kalau yang biasa ke Kuching taulah The Spring yang berdekatan sangat dengan wisma pejabat kerajaan persekutuan. KKM tetiba buat ACD bila lebih 40 staf di shopping mall tersebut positif C19. Bila dah buat ACD, customer yang kebetulan ada di situ pun kena swab sekalilah semalam. KKM risau betul customer yang ke situ pun terjangkit sekali daripada staf di kedai-kedai yang ada di situ.

Ini pula kluster-kluster yang aktif. Dan yang merisaukan kluster no 3, 4 dan 5 tu semuanya di area saya. Huwaaaa!!!

Esok PKP harus jalan jem sana sini hari ni. Sejak semalam lagi orang dah mula panic buying. Semalam saya keja masuk ofis so memanglah tak dapat nak ke mana. Ada hati nak top up stok dapur sikit kat supermarket berdekatan ofis tapi risau pulak takut crowded dengan manusia yang panic buying.

So saya pesan je Encik Suami suh singgah top up ayam dan sedikit bahan masak. Tau tak apa yang Encik Suami berjaya beli? Dada ayam jer tinggal. Itupun tinggal 1 je lagi. Memang licin orang dah borong. Astaga.. astaga.

Memandangkan saya BDR hari ni, lunch hour lepas setel semua PDPT saya sendiri dan PDPR #theIMANs, saya keluar hantar buku-buku kakak, abang dan Alan. Awan je takde arahan daripada cikgu untuk hantar buku di sekolah. Agaknya cikgu nak buat stok untuk menyemak masa cuti sekolah minggu depan kot.


Rindu nak hantar Alan ke sekolah tapi apakan daya.

Hantar kerja rumah dapat kerja rumah lagi.

Akhirnya saya berjaya jugak top up stok bahan basah. Beli ayam, udang, ikan dan sotong. Baru senang hati. Kalau fully lockdown pun tak kisah dah sebab cukup kot stok makanan di rumah. Lagipun bukan tak boleh keluar rumah langsung, frontliner kat umah ni tak kenal apa itu BDR atau WFH, dia memang akan pegi keja setiap hari.

Agaknya bagaimanalah SOP nanti? Huhu



25/05/2021

Sarawak PKPB Dengan SOP Diperketatkan

May 25, 2021 7 Komen




Salam PKP 3.0 buat sahabat blogger di Melaya sana. 
Kami di sini masih lagi PKPB tapi dengan SOP yang diperketatkan. Lebih kurang je dengan SOP PKP 3.0 kan?

Jadual BDR yang terkini pun dah keluar semalam. 
Seminggu sekali je masuk ofis, selebihnya BDR. 
Harap-harap dengan SOP terkini ni orang ramai insaflah ye.
Kes positif memang takde trend menurun sekarang.
Sana sini dengar orang positif C19.
Kluster pun bertaburan dah.
Nampak sangat hari tu beraya sakan.
Sekarang terimalah padahnya.
Masalah yang tak bestnya,
Orang yang tak beraya, yang jaga SOP pun terpalit sama.
Tak semena-mena jadi close contact, PUI atau PUS.
Hmm..

Rasanya tahun depan pun masih lagi kita hidup dengan Covid 19 ni.
Bertabahlah semua.
Kita masih belum menang.
Tapi kita mesti menang!

Jom kita self-lockdown famili masing-masing.
Kita jaga kita.
Kita jaga famili kita.

Stay safe, stay healthy, stay vigilant.





 

23/05/2021

Dine-in, Tapau atau Masak At Home?

May 23, 2021 8 Komen


Sejak minggu lepas ramai seller kat sini buat konsep dine-in dalam kereta. Order di kedai then tunggu dalam kereta nanti ada staff kedai akan hantar makanan yang diorder ke kereta. Tapi saya tak pernah try sebab saya memang tak keluar rumah pun. Nak makan makanan yang dimasak orang lain pun boleh jer order di Grab atau Ayah IMAN yang tapaukan.

Sebenarnya saya tak berapa setuju dengan konsep ni. Tapi tidaklah bermakna saya tak support seller F&B. Ni antara idea mereka jugak untuk dapatkan sale tapi cara lain masih ada. Contohnya gunakan runner atau Grab Food. 

Bila buat konsep dine-in depan kedai ni, secara tak langsung ini akan menggalakkan orang ramai keluar rumah, pi jemput kawan-kawan kat rumah then lepak-lepak sambil makan dalam kereta. Kalau dalam kereta faham-faham je lah mana nak ada penjarakan fizikal. Belum lagi dalam keadaan beraircond yang mana boleh menjadi faktor penularan C19. 

Itu satu hal. Satu hal lagi kalau kedai jenis yang pakai pinggan mangkuk yang bukan jenis pakai buang. Takut la kan cuci tak bersih, pastu ada customer yang bergejala ataupun carrier bukan ke naya? Sampai macam tu tau saya fikir.

No dine-in no problem. Boleh jer tapau, makan tanpa was-was di rumah. Ataupun masak je sendiri. Takdelah boring sangat duduk rumah. Kan? Siapa kata boring duduk rumah? Saya okay jer.

Baiklah gambar-gambar ni ialah random pics santapan kami sekeluarga sepanjang minggu ni dan minggu lepas. Kalau rajin, adalah snap snap. Kalau malas, mestilah takde gambarnya. Iye dok?

Bubur ayam dan condimen ala kadar. Mana yang ada stok je lah.

Nasi ayam express

Spagetti bolognese

Spagetti Aglio Olio

Sushi King order Grab je.

Ayam goreng & telur mata so simple.

Lauk raya yang dipanaskan semula, rendang daging & kari ayam dan ikan kembung masin juga sambal belacan.

Tahun ni 1st day raya takde nak ambik-ambik gambar. Macam malas je. Hihi.

Semoga lepas ni rajinlah sikit nak ambik gambar lepas masak. Kalau tak, memang sepilah IG ku. Kah! Kah!





 

19/05/2021

Kuarantin Kendiri

May 19, 2021 14 Komen

Kami sekeluarga sebenarnya sedang kuarantin kendiri sejak 2 hari lepas. Sebab tu lah IG & Whatsapp Status saya agak aktif dalam masa 2 hari ni. Hari ni hari ke-3 kami 'berkurung' di rumah sendiri. 

Kenapa self-quarantine ni?

2 orang adik saya jadi PUI sebab colleague diorang disahkan positive Covid 19 Ahad lepas. Budak ni pun 1 hal. Dia dah diberi QO sehari sebelum hari raya hari tu lagi tapi tak dimaklumkan kepada kontak rapat yang lain. Tup tup bila dah positive baru dimaklumkan dengan semua kontak rapat. Apa kejadahnyalah budak ni. Kalau dia bagitau awal yang dia dah diberi QO sebelum raya takdelah adik-adik saya nak beraya, for sure kami semua tak beraya tak bersalam-salaman tak berpeluk-pelukan. Memang nak marah jugak sebenarnya. Dah setahun lebih hidup bergelumang dengan SOP Covid pun masih ignorance hal-hal penting macam ni. Kesudahannya rumah mak semua dapat QO tapi kami yang 2 buah rumah yang berlainan ni self quarantine je. Nasib baiklah saya masih BDR, cuma semalam sepatutnya WBF saya mohon cuti rehat sebab taknak ambil risiko.

Encik Suami pulak memang agak strict SOP tempat kerjanya. Almaklumlah keja kat hospital, wajib declare kalau ada ahli keluarga yang jadi PUI atau PUS. So hari ni buat pertama kalinya sejak pandemik melanda setahun yang lalu dia merasa BDR. Pertama kali online meeting di rumah. Kah kah. 


Kali pertama WFH sebab Isnin, Selasa dia masih cuti lagi.


Kes hari ini 19.5.2021 mencecah 6K kes baharu! Semakin membimbangkan. Sarawak pun maintain je 400 lebih setiap hari. Masih takde trend menurun.


Kes Sarawak hari ni. 323 kes baharu. Jangan tertipu besok mungkin akan jadi 400 lebih balik atau kalau nasib tak bagus mencecah 500. Tinggal 1 bahagian je masih hijau. 


So apa kita patut buat sekarang? Keluar rumah bila perlu. Elakkan berjumpa dengan orang-orang yang kita tak tau history pergerakan mereka. Seram!

Last but not least, ini tindakan kita untuk 'self lockdown'. 

  • Ke pasar atau grocery untuk beli barang keperluan seminggu sekali
  • Isi minyak kenderaan tangki penuh
  • Solat berjemaah 5 waktu bersama ahli keluarga
  • Optimakan pembelian secara dalam talian 
  • Zero tetamu. 


Jaga diri, jaga SOP ya semua. Stay safe, stay vigillant, stay healthy, save lives. Salam 7 Syawal.

15/02/2021

Musim PKP Yang MemBAHAGIAkan

February 15, 2021 24 Komen

Sejak di bangku sekolah lagi saya suka mengarang. Saya suka subjek BM kerana bila kena buat karangan saya suka berimaginasi. Tapi bila menjejakkan kaki di sekolah menengah pula, saya lebih suka karangan jenis perbincangan isu semasa. Masa tu Dewan Siswa jadi sumber rujukan saya untuk mencari isi penting topik-topik semasa. Bila part English, saya akui memang agak slow sikit. Kih kih.


Zaman budak-budak semuanya suka berangan kan? Dah besar nanti, nak jadi ni, nak beli tu, nak pakai macam ni. Begitulah saya, berangan nak menulis novel kononnya tapi sampai sekarang pun tak pernah bermula. Masa di sekolah menengah, saya cuba-cuba jugak buat certot (cerita kontot). Saya gunakan buku latihan sekolah je. Walaupun kontot tapi berhelai-helai jugak lah. Pernah adik saya terjumpa certot tersebut, saya rampas, malu dan buang buku tersebut. Malunya alahai.


Itu zaman dahulu-kala, zaman throwback kata orang sekarang. Sekarang kita nak kembali ke alam nyata pulak. Kisahnya semalam, saya dapat panggilan dari nombor yang tak dikenali, tapi bukan pulak daripada scammer. Ya, saya siap install True Caller di handphone supaya lebih bersedia untuk 'melayan' scammer. Rupanya dari J&T! Saya dah agak dah apa yang dia nak hantar tu. Nak jugak tiba di hari bahagia 14 Februari ni ye. Tapi J&T hantar parcel tu kat rumah mak. Malamnya barulah berkesempatan ambik di rumah mak. Bayangkanlah bersabar menunggu dari 10 pagi ke 9 malam untuk memegang dan mendakap si Bahagia 1 berwarna biru ni. Hmm..


Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan (ALYLM) ni menghimpunkan coretan pengalaman rakyat Malaysia semasa PKP & Covid-19.  ALYLM ada 3 siri, Bahagia 1, Bahagia 2 dan Bahagia 3. Coretan biasa-biasa saya tersangkut di Bahagia 1, yang bercover biru ni. Biru ni sinonim dengan kaler korporat frontliner kita, PDRM. Itulah cerita di sebalik warna covernya.




Bila menulis untuk genre penulisan kreatif ni tak sama seperti penulisan ilmiah. Penulisan ilmiah kita ada reviewer. Kalau terkurang, mereka yang pakar boleh komen itu dan ini. Berlainan pula dengan penulisan kreatif, editor hanya mengedit mana yang perlu saja tapi ideanya 100% daripada kita. Oh, saya belum ada kreativiti seperti itu lagi. Masih perlu banyak membaca dan belajar lagi. Nak jadi macam Syazni ada novel sendiri. Bestnya!






Sejujurnya saya baru saja bermula untuk menulis. Bermula ketika di usia hampir mencecah ke angka 4 di depannya.  Menulis di blog tak sama seperti menulis untuk sebuah buku untuk diterbitkan. Memang tak sama sekali. Sangat janggal sebenarnya. Penulisan saya yang pertama ini bukanlah yang terbaik bagi saya tapi saya bangga saya berani bermula. Ya! Akhirnya penulisan saya berjaya diterbitkan bersama antologi dari penulis-penulis yang lain. Nota PKP Alan Untuk Ibu sangat biasa dan santai sahaja. Tiada yang menarik, tapi istimewanya ia mungkin luahan sebenar dari Alan yang dia sendiri tak terluahkan. Musim PKP ialah musim yang membahagiakan sebenarnya bagi anak-anak seperti Alan.




 
Adakah saya akan terus menulis?
 Untuk ilmiah, ya. 
Untuk kreatif, belum ada sinar lagi nampaknya. 
Semoga saya diberikan rezeki lagi untuk terus menulis.


05/02/2021

Menunggu Bahagia 1

February 05, 2021 26 Komen

Khabarnya Bahagia 1 sudah dalam perjalanan ke penyumbang bahagia. Lama jugak menunggu kehadiran Bahagia 1 ni. Agak-agak besok boleh ke nak memeluk dia Bahagia 1?

Ingat lagi tak? Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan

Inilah percubaan pertama saya. Masih belum mahir merungkaikan idea. Insya Allah masih belajar lagi. Slow slow jalan. Hihihi.



11/10/2020

APA LAGI YANG LEBIH MEMBAHAGIAKAN

October 11, 2020 8 Komen

Penantian saya bakal berakhir gais. Ada yang nak tempah ke? Er, tempah apa? 😉

Ini haaa. Naskah buku Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan yang bakal terbit tak lama lagi! Cover dah release dah pada tarikh keramat 10.10.2020. Seharian ni geng-geng penulis semua sibuk update di FB masing-masing tentang ALYLM ni. Tipulah kalau tak excited sebab 1st time kan. Sebelum ni ada juga penulisan ilmiah yang diterbitkan (dibaca: untuk tujuan kenaikan pangkat) tapi untuk penulisan kreatif, inilah yang pertama. Ibarat nak bersalin anak sulung gitu feelingnya.

Sebenarnya saya memang suka menulis sejak dari bangku sekolah lagi. Masa di sekolah menengah saya pernah buat cerpen, tapi nak dikatakan cerpan pun boleh jugak kot sebab boleh tahan panjang jugaklah ceritanya cuma belum setaraf novel lagi lah. Saya ingat lagi time tu saya tulis dalam buku latihan sekolah yang tak habis jer. Lepas tulis, saya sembunyikan. Entah bagaimana adik saya pernah terjumpa buku yang ada cerpan tu lalu terus dibacanya. Adoi.. segan nak mati!! Terus saya marah-marah adik saya dan lepas tu saya pun buang buku latihan yang ada cerpan tu. Kah kah kah! Sampai macam tu sekali ye. Kesian pulak, cerpan yang tak berdosa tu jadi mangsa pulak. Dan lepas tu saya dah tak menulis lagi dah. Cuma menulis untuk BM SPM jer. Sampailah saya dapat 1 untuk BM. Ya, saya SPM 1998 masih guna agregat lagi. Masa form 4, 1st test BM saya pernah gagal dan sejak itu saya request dekat bapak nak tusyen BM. Dan sejak itu memang saya target BM mesti dapat 1 walaupun sepanjang ujian BM masa form 4 dan form 5 susah betul nak score A untuk BM. Eh, cerita zaman SPM pulak.

Sebenarnya susah jugak saya nak mula menulis untuk ALYLM ni. Mungkin tak terbiasa kot. Kalau menulis di blog, lain lah, memang tak sama rasanya dengan menulis secara formal ni. Tapi saya cuba jugak lah. Mungkin penulisan saya antara yang tak best dalam ALYLM tu tapi takpe, kalau tak cuba kita takkan bermula ye dok? Manalah tau ini akan terus menjadi pendorong kepada saya untuk serius menulis, bukan setakat menaip untuk blog sahaja.

Apa yang saya sumbangkan di ALYLM? 

Ala.. kisah biasa je. Ayat pun rasanya straight to the point je. Saya buat macam update blog je. Hihihi. Mungkin saya lebih serasi dengan penulisan macam di blog kot. Takpe, lepas ni saya akan terus belajar dan membaca. Insya Allah. Kalau nak tau, boleh jer nak tempah sekarang.

Dengar cerita banyak jugak penyertaan ALYLM ni. Sebab tu sampai ada 3 Bahagia tu. Tapi kan tulisan saya belum tau lagi di Bahagia yang mana 1. Adakah 1 atau 2 atau 3?

APA sebenarnya ALYLM ni? 

Oh, ini merupakan projek antologi coretan rakyat Malaysia Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan (ALYLM) yang menghimpunkan coretan dan catatan rakyat Malaysia berkaitan Covid 19 dan juga PKP. So semua kisah dalam ALYLM ni semestinya berkisahkan Covid-19 dan PKP. Bukan coretan sorang jer tapi beratus coretan dan catatan dari rakyat Malaysia. Rasanya ada jugak penyertaan dari Singapura dan Brunei jugak. Nantilah kalau buku dah sampai di tangan nanti, saya cerita lagi k.

Semoga kita semua bahagia hari ini, esok dan selamanya. Kerana.. bahagia itu boleh dicari dan diusahakan. Betul tak?


18/06/2020

Kisah Si Dia Diarahkan Kuarantin

June 18, 2020 1 Komen
Ini cerita masa PKP hari tu, bulan April. Kecoh dalam grup family IL yang biras sis telah positif C19. Tetiba je kan? Ya, dia memang ada demam sebelum PKP lagi tapi tak sangka pulak dek kerana C19 ni rupanya. Tapi kalau diikutkan sebelum PKP awal bulan Mac, tapi dia positif dah awal April dah. Tapi nak buat macam mana kan, dah positif kenalah terima kenyataan.

Dan... dan.. yang tak bestnya mestilah close contact pun akan kena saring. Dipendekkan cerita husband sis ialah 2nd contact dengan biras ni. Bila orang ofis dah tau, terus segeraaaa bos arahkan dia balik rumah, sampai jer umah terus ada doktor lain pulak call interviu dan segera kena suruh kuarantin di pusat kuarantin petang tu jugak. Huhuhu. Perasaan? Jangan cakaplah bila dah terpisah kerana kuarantin tu. Kalau yang positif tu, lagilah perasaan tu macam mana kan? Entah balik lagi ke rumah ataupun tak.

Sis sejak awal PKP lagi memang dah ready mental, dah fikir bilik mana akan digunakan untuk self kuarantin di rumah. Mental seorang isteri frontliner yang bekerja pulak di hospital Covid ni memang kena selalu bersedia. Apa-apapun boleh berlaku so bila kena arahkan kuarantin di pusat kuarantin tu, teruskan je, sis is redha demi kebaikan kami sekeluarga.

Dan yang paling pelik, famili IL pulak takde pulak KKM call untuk saringan. At last ada jugak KKM call untuk buat saringan tapi agak lambat lah, berbanding husband sis yang 2nd contact. Kemas² barang untuk check in di pusat kuarantin, makan² sedap dulu then husband pun pegilah hantar diri ke hostel Akademi LHDN tu. Adik² sis tanya, tak ambik gambar ke? Sedih la wei dalam hati walaupun muka takmo sedih² pun so bila sedih takde perasaan pulak nak ambik gambar bagai.

Sehari di pusat makan ok lagi. Caterer ok makan pun sedaplah. Hari ke-2 dah makanan tak sedap, caterer tukar kot sebab packaging pun lain. TV ada tapi tak boleh nak tengok, so husband dah mati kutu. Dah boring, nak movie untuk membunuh rasa kebosanan tu. Nak guna data henfon, hmm... ada berapa hari lagi nak stay kat sana. Nak tak nak sis  pun download la movie, banyak² movie sukati jer lah sis download, pastu kena beli stok untuk hantar stok kat dia jugak, husband sis nak maggi cup, takkan nak bagi maggi je. So terjadilah stok makanan seperti di bawah. Dalam tu memang ada pelbagai jenis biskut, kacang, coklat, air kotak, macam² lah. Hahahaha. Biasalah kan bila orang pempuan menyopping. Tapi sis memang terer packing kan? Hahaha.

Dan rasanya bila nak ke pusat kuarantin tu, tu lah 1st time sis drive agak jauh, dah lama tak driving jauh. Selalu ke Mydin area rumah je. Ni ke pusat bandar, lalu sekatan jalan raya polis tapi nasib baik masa sis pegi tu diorang tengah tukar syif, so takde tahan² orang. Lagipun sis sorang je, takde apa yang nak ditakutkan.

Sesampainya di Akademi LHDN tu memang agak seram perasaannya. Sunyi sepi je. Dengan kuatnya bau Clorox bila bukak jer tingkap kereta. Ada beberapa kanopi kat depan lobi dan 2 orang petugas kesihatan yang lengkap PPE pun mendekati kereta sis. 

Ye, puan.. boleh saya bantu?

Oh, saya nak hantar barang husband. Bilik 313.

Okay, boleh nanti kami hantar. 

Dan dia pun bukak pintu, ambil beg, tutup pintu dan sis pun terus gerak. Macam tu je. Memang sekejap sangat urusan. Alhamdulillah dipermudahkan.

Dan husband sis pun terus dapat barang²nya. Rupanya petugas tadi kenal husband sis, dia terus naik nak hantar depan bilik. Husband sis cakap selalunya kalau ada famili hantar barang petugas ni akan hantar sekali masa nak hantar makanan sebab diorang akan naik masa nak hantar makanan je. Tak naik sesuka hati ke bilit PUS. Alhamdulillah sekali lagi, dipermudahkan jugak urusan kami.





Dan yours truly, selfie sikit lepas keluar jauh sikit dari rumah. Lepas balik terus spray² disinfect kereta dengan air Clorox, dan mandi!! New norm kan. Baju pun sama. 3x keluar sehari, 3x lah bertukar baju dan seluar, sebab tu masa PKP tak suka pakai jeans, hahaha

Dan selepas 2x swap, husband pun dapat release order, selamat dikuarantin selama 9 hari di pusat kuarantin. Kenapa 9 hari? Diorang kira last day contact dengan 1st contact sebab husband diarah kuarantin hari ke-3 selepas contact dengan mertua.


12/06/2020

Raya PKP Family Potrait

June 12, 2020 2 Komen
Gambar famili di hari raya ni suatu kemestian. Tahun ni raya PKP memang sejarah habis, solat raya berjemaah di umah, baca khutbah pun ketua keluarga sendiri. Sampai ada budak yang tertidur semasa Ayah baca khutbah... hahahaha

Abang kakak fokus dengar Ayah baca khutbah, dia naik atas sofa terus layan mata.. haha

Gambar di pagi 1 Syawal dari #imanfamilia

Yeah.. saya dan dia

Saya, dia dan mereka, mak & bapak sis

Tema raya PKP ialah hijau!! Korang pulak kaler apa tahun ni?



05/04/2020

Daging Masak Hitam Sarawak Versi Simple

April 05, 2020 0 Komen
Hai! Dah nak masuk hari-19 kita di bawah PKP fasa ke-2 kan? So far dah adapt jugak lah dok umah jer, tak ke mana. Hari sekolah sibuk dengan anak² buat kerja sekolah. Ada yang kena online, ada yang offline. Setel kelas anak² baru la dapat masak, setel masak baru lah dapat bukak file² tugas hakiki di ofis yang dihantar di Telegram. Rutin harian PKP macam tu lah. Cukup masa, lipat kain sambil layan netflix. Hehehe.

Korang pulak macam mana? Ok? Anak-anak sihat? Rasanya sekarang lagi selamat duduk rumah daripada berpeleseran kat luar tu. Yang frontliner yang terpaksa bekerja tu apa boleh buat, memang dah tugas mereka. Ayah IMAN pun antara frontliner jugak tapi nasib jugaklah dia dah tak terlibat sangat dengan klinikal, banyak management je so ok lah walaupun serammmmmm tu tetap ada. Bila dah namanya keja kat hospital, risiko tu memang tetap ada. Huhu.

Aha... bila PKP ni kan, siang malam memang makan kat umah, beras pun derasssss je. Siapa macam tu? Kita geng. Hehehe. Dengan budak-budak yang sedang membesar umur 6-11 tahun ni, memang asyik lapar ke kerjanya. So sepanjang PKP ni memang Kakmim abadikan, chehh.. abadikan ye... gamba-gambar menu musim PKP di IG Kakmim. Nanti-nanti boleh lah KLMJ zaman PKP. Nak abadikan di blog leceh sikit la nak menaip panjang-panjang. Ni pun tetiba ada perasaan nak menaip. Hahaha.

Hari ni hari Sabtu, selalunya hari Sabtu memang hari yang agak busy, tak lekat di umah sebab banyak program #theIMANs hari ni. So selalunya Sabtu memang makan kat luar. Musim PKP ni nak makan kat luar memang tak lah, nak order? Masih rajin lagi nak masak ni. Hihi. So hari ni masak special sikit untuk diorang. Daging masak hitam Sarawak. Selalunya kalau time kenduri memang daging masak hitam ni lah menu wajib yang akan dicari-cari. Memandangkan musim PKP pun tak boleh kenduri, kita masak je menu daging hitam kenduri hari ni.

Tadaaaa.... daging masak hitam version simpleeeee sesuai untuk musim PKP. Hahaha!


Resepinya senang jer. Kan dah kata version simple kan?

Bahan utama
Mestilah kena ada daging fresh atau frozen 

Bahan tumis
Minyak masak
Rempah 3 sekawan
Bawang merah + bawang besar - dipotong
Bawang merah + bawang putih - dikisar
Cili kering - dikisar
Halia + Serai - dikisar
Serai - diketuk
(Cili, bawang, halia ni korang agak-agak sendirilah ye ikut kuantiti daging korang)
Setengah mangkuk kismis hitam - rendam dengan air panas kemudian tumbuk atau blend

Bahan perapan
Gulapong 
2 sudu besar peanut butter
Halia + Serai - dikisar 
Kicap manis 

Cara-cara membuatnya:
1. Perapkan daging yang siap dipotong dan dibersihkan dengan bahan perapan. Semakin lama diperap, semakin mesra gitu, kata orang-orang tua. Kalau daging tak banyak, dalam 15 minit pun dah ok.
2. Panaskan minyak dan masukkan rempah 3 sekawan dan bawang merah & bawang besar potong.
3. Masukkan bawang merah + bawang putih yang dikisar, kacau.
4. Masukkan halia + serai yang telah dikisar dalam sesudu.
5. Masukkan serai yang dah diketuk dan cili kering yang dah dikisar, masak hitam ni selalunya tak pedas so tak payah letak banyak. Kacau sehingga pecah minyak & naik bau.
6. Masukkan perapan daging sekali dengan air perapan. Kacau sebati.
7. Masukkan kicap manis + kicap masin, agak-agak koranglah.
8. Tunggu sehingga kuah agak kering.
9. Bila daging dah agak-agak empuk, masukkan kismis yang telah ditumbuk dan kacau rata.
10. Pastikan daging empuk, biarkan mendidih dan tutup api. Siap!!

Untuk daging masak hitam ni, Kakmim tak letak garam dan perasa sebab semuanya dah cukup rasa. Tapi korang boleh jer sesuaikan dengan lidah korang. Dan satu rahsia nak kuah jadi pekat ialah dengan masukkan kismis tu tadi. Tak letak pun takpe, kalau letak lagi mengancam lah. Hahaha!

Macam ni lah rupanya kismis yang telah ditumbuk. Kakmim guna lesung batu je sebab tak banyak. Alkisahnya bila PKP ni kita guna je bahan-bahan yang sedia ada kat umah. Kismis ni sebenarnya kismis Sun Maid #theIMANs. Hahaha. Tetiba teringat ada stok kismis diorang, apalagi guna je lah apa yang ada kan? Kih kih kih.

Amacam? Simple je kan? Tapi rasa mewahhh. Haha. Angkat bakul sendiri lah tu. Kalau ada nasik minyak lagi mantap. Kalau nasik minyak Kakmim suka guna minyak sapi, dan minyak sapi pun dah habis sebab dah buat nasik tomato hari tu so kita makan dengan nasik putih je. Puas hati youu bila anak-anak makan dengan berseleranya.

Malam pulak, kita gunakan apa yang ada, kita buat mee goreng daging hitam pulak. Yeehaaaa!!! Sedapnya tak terkata. Actually semalam Ayah IMAN cakap nak makan mee goreng daging. Kita kasi on saja malam ni kebetulan ada stok mee kuning. Nampak tak, memang isteri mithali kan? Kah kah kah.

Haip!! Telor mata tu Kakmim yang punya. Diorang semua kat umah ni tak kisah pun telor mata ni. Selamat laa telor Kakmim tu. Hihihi.

Oklah.. tu jer sharing untuk malam ni. Tetiba terajin pulak nak menaip panjang lebar ni. Daaa~





29/03/2020

SAKIT

March 29, 2020 0 Komen
Hai!! 

Rupanya bulan Februari hari tu ada 1 entri je ek? Tak perasan pulak Kakmim. Hahaha. Memang langsung tak jenguk pun kat sini. Memang ada teringat nak jenguk tapi entahlah macam takde masa pulak kan? Hey, alasan kan?

Hmm... apa kabar semua? Macam mana hari-hari korang #stayathome ni? Tak sangka pulak kan Covid-19 ni dah seserius ni kat Malaysia ni. Kat Kuching sendiri pun dah macam nak red zone dah. Memang takut jer rasa nak keluar rumah. Sekarang sape-sape je boleh jadi carrier. Scary sangat berperang dengan musuh yang invisible ni. Hmm..

Sepanjang PKP ni Kakmim aktif kat IG je. Memang sengaja buat #foodlog semasa PKP. Untuk memori di kemudian hari nanti, kalau umur panjanglah kan? Bila dok umah memang masak jer lah kerjanya. Walaupun WFH (work from home) dapur memang tak boleh tak masuk. Biasalah ada 4 orang budak yang lasak yang sedang membesar, nak main kat luar rumah tak boleh, bila main kat dalam umah jer, boring-boring diorang cari makanan. Nak tak nak memang nak kena bagi diorang kenyang.

Dah dekat 2 minggu berkurung dalam umah ni, memang ada 1 lagu ni memang terngiang-ngiang jer di telinga ni yang selalu #theIMANs ni nyanyi. Kadang-kadang diorang tukar lirik. Sampai Kakmim pun tercari-cari jugaklah apa nama lagu yang diorang suka nyanyi tu. Rupanya lagu SAKIT. Hahaha.

Ni haa... SAKIT lah sangat telinga Ibu ni dengar diorang asik nyanyi lagu ni..

==============================================

SAKIT - YONNYBOII (feat ZYNAKAL)

Kalau kau rasa tak dihargai
Tutup la mata pegang la hati
Kalau kau rasa diri kau sunyi
Jangan bersedih
Aku disini

Walau hidupmu tumpas
Ku akan beri kerjasama..
Bangkit wahai hidup ini tak
Sempurna...

Jangan selalu bersedih
Ku juga selalu terleka
Kesilapan lama bakal jadi
Rama rama...

Tapi aku sakit bila ramai
Keji...
Sakit aku bukan dihati..
Jadi sakit aq pendam sendiri..
Rasa sakit ini tak akan berhenti...

Mergerti...
Ku terpaksa hadap walau
Penat lari..
Ku terpaksa jatuh bila
Penat diri..
Ku terpaksa hilang walau
Ramai cari

Aku lupa ingatan
Jadi tolong ingatkan
Saat luar kawalan
Jadi tolonglah pesan

Tolonglah aku kawan
Aku ni manusia
Ku buat kesilapan
Ku manusia biasa

Percayalah
Ku berpegang tangan
Jika engkau memerlukan
Jadi tolong jangan segan

==============================================

Familiar tak lagu tu? Siang malam diorang nyanyi memang bernanah jugak lah rasa telinga ni dengar berulang-ulang kali. Bukan sorang, 3 orang tau suka ulang nyanyi lagu ni. Hmmm...

Rasanya lepas ni dengar je lagu ni mesti ingatlah masa PKP menentang Covid-19 ni.

Korang pulak apa memori sepanjang PKP 2 minggu ni? Bertabahlah semua ye ada 2 minggu lagi kita kena #stayathome ni. Jaga diri semua tau! Stay clean, stay healthy, stay safe, stay at home.

Semoga Kakmim rajin untuk update lagi. Daaa~