Follow Us @soratemplates

Showing posts with label #kakmimmasak. Show all posts
Showing posts with label #kakmimmasak. Show all posts

20/06/2021

Sambal Asam Cincang

June 20, 2021 11 Komen

Kazen hantar asam epal lagi.

Kita kupas.

Kita cincang.

Kita tumbuk cili.

Masuk gula sikit.

Tumbuk sikit ikan bilis.

Pilih-pilih belacan.

Bakar atas dapur.

Tumbuk dengan cili dan masukkan asam yang telah dicincang.

Tada!! Campur daun kunyit sikit.





 

19/06/2021

Tom Yum Day

June 19, 2021 7 Komen

Hari Sabtu beginilah. Pagi tadi bangun lewat sebab malam tadi sambung baca novel. Bangun-bangun je tengok Encik Suami dah belikan sarapan. Nasib baik.. patutlah hero 3 orang diam je. Nak keluar beli stok barang dapur dah terlajak lambat pulak sebab selalunya nak keluar ke Mydin kena pegi masa dia baru bukak kol 9 pagi untuk mengelakkan orang ramai. Besoklah kot.

So bila dah takde idea nak masak, cili bawang kisar pun belum buat, makanya kita kena cari masakan yang mudah seperti singgang, sup atau yang menggunakan pes. Apalagi tanya Alan dia nak makan tomyum ke tak. Nak! Nak meehoon tomyum. Ohoo.. bisa diatur!

Kita gunakan pes tomyum ni je. Senang. Cukup rasa.


Saya buat 3 menu sebab ada yang nak meehoon goreng tomyum, ada yang nak meehoon sup tomyum dan ada yang nak nasi putih telor dadar & tomyum. Senang je kalau buat tomyum ni. Nak makan dengan meehoon ke nak makan dengan nasik ke, terpulang. Ada yang nak makan nasik dulu lepas tu nak makan meehoon goreng tomyum. Sukahatilah nakkk.


Rezeki pemberian dari jiran-jiran. Kuih kacang dan koci. Siap sekali pakej minum petang sekali dah ni.

Hari Sabtu korang macam mana pulak?



 

12/06/2021

Masak Nasik Arab Guna Pes Yemeni Mendhi

June 12, 2021 8 Komen



Dari malam tadi terfikir-fikir nak masak apalah hari ni. Bangun pagi tiba-tiba tercetus idea nak masak nasik arab. Kebetulan ada lagi stok ayam dalam freezer. Ah, boleh la. Terus whatsapp dengan jiran, oder pes Yemeni Mendhi nasi arab. Haha! Senang je masak nasik arab guna pes, boleh la sambung lepak di Law School lagi bila semuanya setel awal. Hihihi.

Pes ni ada yang beras 500g ada yg 1kg. Saya ambik yang 1kg beras. Masak sekali makan lah puas-puas dari siang ke malam.

Mula-mula basuh beras dan rendam dulu dalam setengah jam.

Sesambil tunggu beras direndam, kita masukkan pes dalam 1.3L air dan letak atas dapur. Saya masukkan sekali 1 bahagian ayam. Rebus je sampai mendidih.

Sementara tunggu pes mendidih, kita marinade dulu 2 lagi bahagian ayam. Plan nak letak atas pemanggang ajaib je malas pulak nak masuk oven.

Sebelum masukkan beras dalam air rebusan pes tadi, tapis dulu beras yang dah direndam tadi.

Bila nasik dah kering baru masukkan pewarna, biarkan. Tutup api dan biarkan 15 minit.

Bila nak makan kacau-kacau nasi supaya warna nasik arab kita mengancam. Haha! Mengancamlah sangat.


Pastu biarkan ayam yang dah dimarinade tadi atas pemanggang ajaib. Ni untuk makan malam.

Aksesori lain takde, cukuplah nasik dan ayam. Ibu malas ni. 

Petangnya pegi ambik buku si kakak dan abang di sekolah. Almaklumlah Isnin ni kan dah mula balik PDPR.

Kena tengok box satu-satu takut silap kelas pulak 😂



 

11/06/2021

Berkampung di Law School

June 11, 2021 10 Komen

Bila dah start layan K-drama,  mulalah tak ingat dunia. Saya start layan Law School ni dari malam kelmarin terus bersambung ke semalam. Setel WFH hari ni sambung lagi sampailah Encik Suami balik kerja.

Suka cerita macam ni, kisah budak-budak di Law School yang tiba-tiba ada profesor mereka mati dibunuh. Siapakah yang membunuh profesor tersebut? Kenapa? Secara tidak langsung mereka pun dapat praktikkan apa yang mereka sedang belajar. Tak lama lagi nak habis ni.

Malam ni masak simple je. Dah nak maghrib baru nak masak. Bila asyik melayan tv ini je lah yang termampu dibuat. Tapi memang malas masak pun 2 hari ni.


Ayam goreng

Kangkung goreng belacan

Daun salad telur.. balance malam tadi

Selagi Law School tak habis selagi tu lah asyik nak mengadap tv je. Adoi! Sebab tu jarang melawat blog adik kakak 2 hari ni. Kasi chance saya habiskan Law School dulu yek.







 

09/06/2021

Ayam Masak Merah Berkismis Resepi Turun-Temurun

June 09, 2021 20 Komen

Hari ini hari rabu.
Adik akak masak apa tu?

Siapa nak jawab pantun 2 kerat dari saya, dipersilakan ye 🤭

Halo.. halo.. assalamualaikum.
Nak masak apa tu?
Semalam.. ye semalam saya masak awal tau.
Selalunya sebelum ni lepas asar baru masak untuk dinner
Lunch tu makan apa saja yang ada
Selalunya nasik goreng la
Kalau saya puasa, saya order saja untuk #theIMANs
Sonang..
Lagipun jiran pun ada yang berniaga masak-masak ni
Whatsapp saja untuk order.. hihi

Semalam Encik Suami balik lunch kat umah tengah hari
So tak payah sedia bekal lagi
Semua geng kat ofis pun balik rumah dia cakap
Haa.. semua dah sepakat pulak
Tapi terleka jugak mengadap grup kerja ofis di pc
11 sengah baru mula masak
Takdelah awal sangat
Menunya simple saja
Saya masak ayam masak merah berkismis je

Saya sejenis yang masak ayam merah tak suka ayamnya digoreng dulu
Kalau goreng, saya suka ayam masak bali
Dan resepi famili saya..
 Ayam masak merah akan dicampur kismis kuning
Kelmarin daging hitam campur kismis
Nampak sangat stok kismis banyak kat umah
Bila campur kismis ni.. kuahnya nanti akan ada campuran kismis
Kismis tu diblend tau.. tapi kalau sikit je saya tumbuk je
Pakai chopper pun boleh tapi masih kasar
Sebab tu saya suka menumbuk
Hahaha

Dan masa marinate ayam tu kena letak gulapong
Ini wajib
Gulapong ni dia bukan sekadar manis tapi lemak-lemak gitu
Ayam masak merah berkismis ni pun rasanya manis jugak
Manis.. pedas.. ada masam-masam tomato puree sikit
Sangat sedap dimakan bersama ketupat lemak masin
Adoi la.. ketupat mana ketupat?
Haaa...


Ha jemput tengok ni la menu kami semalam. Daging hitam ada balance sikit dengan telor dadar.  Sayur tak sempat nak masak sebab Encik Suami dah cal bagitau dia on the way. Heh.. alasan je tu saya malas nak siang kangkung buat tumis belacan sebenarnya. Besok besok je lah. 

 

08/06/2021

Teringin Daging Masak Hitam

June 08, 2021 19 Komen

Semalam saya dan Encik Suami top up barang-barang dapur. Awal pagi lagi dah keluar rumah sebab takmo bertembung dengan orang ramai. Dan seperti biasa bila dah keluar macam tu ibarat nak ke medan perang, penat tau! Penat jaga SOP. Dan seperti biasa jugak, Encik Suami akan cadangkan tapaukan aje lunch terus so tak payah masak bila sampai rumah. Yeay! Mestilah nak. Paling senang tapau KFC je lah kat #theIMANs tu. Call si kakak suh masak nasi je. Makan nasik dengan ayam kepsi. Ok la tu.

Petangnya baru masak untuk dinner. Terasa di tekak-tekak nak makan daging masak hitam. On kan aja walaupun dah pukul 5 baru nak mula berperang di dapur. Resepi daging hitam ni saya pernah share tahun lepas kat sini https://www.kakmim.com/2020/04/daging-masak-hitam-sarawak-versi-simple.html


Sampai jugak hajat nak makan daging masak hitam. Pagi ni sarapan pun masak nasik goreng dengan daging hitam ni jugak.


Kombo dengan kobis & brokoli sos tiram je. Syukur.

Malam tadi saya tidur awal. Tak tengok pun RASN. Hahahaha! Dah nak habis baru nak follow sebab tak suka perangai si Huda tu.



 

05/06/2021

Sambal Belacan Udang Kering Sarawak Style

June 05, 2021 13 Komen

Musim perintah berkurung dalam rumah ni, kadang-kadang terasa jemu pulak makan air tangan sendiri kan? Setuju tak? Biasanya kalau sebelum pandemik dulu kalau hujung minggu je, especially hari Sabtu la mesti kami akan keluar jalan-jalan cari makan kat luar. Gantung periuk dan kuali di rumah tu. Hari Sabtu dulu-dulu selalunya hari yang sibuk bagi kami. Pergi tusyen, kelas silat, kadang-kadang saya pun kerja jugak. So bila balik kerja tu wajib tebus balik bonding time di hujung minggu bersama #theIMANs dengan jalan-jalan atau makan kat luar.

Itu dulu. Usah dikenang kisah kita dulu-dulu. Sekarang kita kena jaga kita dengan duduk di rumah saja. Kalau dah terasa jemu nak makan air tangan sendiri, selalunya saya akan cari menu yang boleh mengembalikan selera makan diri sendiri. Tak perlu murung ke apa. Chill aje. Nak bahagia kena cari sendiri, begitu jugak kalau nak gembira, kena cipta momen sendiri. Nak makan? Sekarang better jugak masak sendiri. Boring makan ayam? Selalunya saya akan tumbuk sambal je. Simple! 

Sambal? Sambal apa? Sambal udang kering Sarawak style. Ini salah satu sambal kegemaran Encik Suami ni. Saya, kalau tengok dia berselera, saya apa lagi, top up lagi nasik, top up lagi. Pastu laki ko buncit ko pulak yang risau. Hahaha! Senang je nak menumbuk ni, rajin tak rajin je. Jom usha macam mana nak buat sambal udang kering Sarawak style ni. 


Sambal Belacan Udang Kering Berangat Jungo

Bahan-bahan tumbuk:

Cili padi (sesuka hati) - nak pedas bubuh banyak
Belacan - dibakar sebelum ditumbuk
Udang kering - rendam sebentar sebelum ditumbuk
2 biji limau kasturi

Peralatan menumbuk: Lesung batu legend

Cara-cara nak merealisasikan sambal pembuka selera makan tengah hari masa PKP 3.0

1. Basuh cili, kemudian tumbuk sampai lumat.
2. Basuh ketulan belacan kemudian letak atas dapur gas. Biarkan terbakar sikit sampai mengeluarkan bau pembakaran yang sedap. Sambung tumbuk dicampur dengan cili.
3. Toskan udang kering yang telah direndam dan sambung tumbuk lagi.
4. Kalau nak tekstur yang kasar, tumbuk sekejap. Kalau nak halus macam gambar kat bawah, tumbuk dia sampai jadi macam gambar kat bawah ni.
5. Potong limau kasturi dan belah 2. Perah dalam sambal tadi. Gaul rata.
6. Sebiji lagi limau, potong halus sekali dengan kulitnya, campurkan dalam sambal udang kering tadi.
7. Siap!

Makan dengan nasik panas je pun dah sodap.


Dah. Senang je kan? Selamat mencuba!!












 

31/05/2021

Terung Goreng Tepung Bestari

May 31, 2021 10 Komen

Hari tu sebelum sebelum Sarawak mula PKP saya beli jugaklah stok sayur-sayuran agak-agak untuk beberapa hari. Beli kobis, labu, terung, timun. Semua yang jenis boleh bertahan lama sikit. Kalau sayur-sayur daun paling lama pun 2 hari je simpan sebab saya tak suka sayur daun lembik. Dah simpan dalam tupperware pun takdelah sesegar mana pun. Tak taulah silapnya di mana. Ok lagi kalau saya buat cara tradisional mak-mak buat, bungkus dengan surat khabar lama baru masuk peti.

Beli terung pun sebijik sebab suka tengok segar je terung tu. Tapi tak tau nak masak apa. Nak masak kari ke sambal ke kicap ke. Last-last buat goreng tepung jer.

Dah 2 hari dah nak berkedut dah terung. Baik ditepungkan terus.

Basuh terung dan potong serong. Agak-agak jangan terlalu nipis, jangan pulak terlalu tebal.

Saya suka sangat tepung Bestari ni memang cukup rasa. Tambah air je tapi saya letak jugak tepung jagung sikit.


Tadaaa.. siap sudah terung digoreng tepungkan. Mula-mula sombong bebudak rumah ni takmo makan terung goreng ni. Pastu bila dah rasa satu terus nak lagi dan lagi dan lagi. "Rasa macam cendawan gorenglah, Bu!" Haa itulah Ibu dah cakap awal sedap tak percaya.

Kalau kat Sushi King dalam set bento ada kacang panjang tempura. Yang tu tak best, tak suka pulak rasa kacang panjang tu.

 

26/05/2021

Nom Nom Nom

May 26, 2021 10 Komen
 Rasa hati nak jer sambung puasa 6 hari ni tapi sebab Encik Suami ada kat rumah nanti dia cakap tak best nak makan kalau saya tak makan. So saya tak puasa. Rilek sehari. Hihihi. Boleh pulak macam tu kan?

Memandangkan hari ni cuti umum, semalam lagi saya dah prepare nom nom nom untuk hari ni. Biasalah bila hari semua ada kat rumah memang makannnnn jer kerjanya. Budak-budak pulak jenis aktif dan sedang membesar memang asyik lapar jer kerjanya. 

Ni saya rajin snap-snap lepas main masak-masak sorang-sorang semalam.

Ini haaa.. kek batik yang 15 minit je nak buat tapi berbulan-bulan pemalas nak buat. Buat semalam tapi potong hari ni untuk kunyah-kunyah hari ni.

Rendang ayam nak buat peneman makan dengan ketupat. Makanan yang bernama rendang ni lepas masuk jer daun limau purut memang semerbaklah bau aroma rendang 1 rumah. Masak semalam untuk bekfes pagi ni sebab bila bermalam memang lagi lagi lagi sedap.

Ketupat lemak yang diorder masa raya hari tu. Sengaja order banyak sebab nak buat frozen. So semalam dah kukus balik untuk santapan bersama si rendang ayam.

Breakfast like a king di pagi cuti umum. Kueytiaw goreng tauge dan ketupat cicah rendang ayam.

Ini pulak lauk buka puasa semalam. Sotong kicap, sawi tumis belacan, rendang ayam, apam balik dan kurma. 

Tengah hari ni tak lunch lagi. Konyang lagi. Nanti malam baru masak, lepas ni kalau lapar makan jer apa yang ada. Rendang ada lagi, #theIMANs asyik makan kek batik. Saya pulak dari semalam tekak nak makan kek lapis raya. Dah keluarkan dari peti sejuk pasni kita beraya di rumah sendiri pulak. Hihihi.

23/05/2021

Dine-in, Tapau atau Masak At Home?

May 23, 2021 8 Komen


Sejak minggu lepas ramai seller kat sini buat konsep dine-in dalam kereta. Order di kedai then tunggu dalam kereta nanti ada staff kedai akan hantar makanan yang diorder ke kereta. Tapi saya tak pernah try sebab saya memang tak keluar rumah pun. Nak makan makanan yang dimasak orang lain pun boleh jer order di Grab atau Ayah IMAN yang tapaukan.

Sebenarnya saya tak berapa setuju dengan konsep ni. Tapi tidaklah bermakna saya tak support seller F&B. Ni antara idea mereka jugak untuk dapatkan sale tapi cara lain masih ada. Contohnya gunakan runner atau Grab Food. 

Bila buat konsep dine-in depan kedai ni, secara tak langsung ini akan menggalakkan orang ramai keluar rumah, pi jemput kawan-kawan kat rumah then lepak-lepak sambil makan dalam kereta. Kalau dalam kereta faham-faham je lah mana nak ada penjarakan fizikal. Belum lagi dalam keadaan beraircond yang mana boleh menjadi faktor penularan C19. 

Itu satu hal. Satu hal lagi kalau kedai jenis yang pakai pinggan mangkuk yang bukan jenis pakai buang. Takut la kan cuci tak bersih, pastu ada customer yang bergejala ataupun carrier bukan ke naya? Sampai macam tu tau saya fikir.

No dine-in no problem. Boleh jer tapau, makan tanpa was-was di rumah. Ataupun masak je sendiri. Takdelah boring sangat duduk rumah. Kan? Siapa kata boring duduk rumah? Saya okay jer.

Baiklah gambar-gambar ni ialah random pics santapan kami sekeluarga sepanjang minggu ni dan minggu lepas. Kalau rajin, adalah snap snap. Kalau malas, mestilah takde gambarnya. Iye dok?

Bubur ayam dan condimen ala kadar. Mana yang ada stok je lah.

Nasi ayam express

Spagetti bolognese

Spagetti Aglio Olio

Sushi King order Grab je.

Ayam goreng & telur mata so simple.

Lauk raya yang dipanaskan semula, rendang daging & kari ayam dan ikan kembung masin juga sambal belacan.

Tahun ni 1st day raya takde nak ambik-ambik gambar. Macam malas je. Hihi.

Semoga lepas ni rajinlah sikit nak ambik gambar lepas masak. Kalau tak, memang sepilah IG ku. Kah! Kah!





 

12/05/2021

Snek Dahfa Goreng

May 12, 2021 5 Komen

Tahun ni saya takde buat kuih raya! Biskut takde, kek pun takde! Semuanya order ala kadar je mungkin sebab dah tau kita tak boleh beraya macam dulu-dulu. Redha.

Tapi kan gian jugak nak bermain dengan oven sebenarnya cuma seru nak melapis kek je tak kunjung tiba. So pagi tadi sebelum merendang saya buatlah stok jajan untuk #theIMANs. Tetamu wajib nanti tak lain dan tak bukan mestilah #theIMANs. Kah! Kah!

Senang sangat jajan yang saya dah buat tadi. Janji dapat bermain dengan oven kan? Hihi.

Apa yang kita perlukan untuk buat jajan dahfa goreng ni mestilah dahfa. Takde lain dahfa je tapi kena beli yang jenis fillet tu. Kalo yang halus-halus tu tak best sangat.


Ingat tau kena beli dahfa jenis fillet ni pastu bolehla gunting ikut kreativiti sendiri.


Saya potong segitiga je. Sonang.


Lepas siap potong boleh terusmasuk oven, bila dah keperangan tu bolehlah angkat. Jangan sampai hangit tau!


Dahfa goreng siap! Boleh dah untuk dihidang.

Amacam? 

Kalau boring pi lah buat untuk kunyah-kunyah layan Netflix di hari raya. Hehehe. Anyway, selamat hari raya ye! Tahniah kepada kita semua yang akan meraikan hari kemenangan kita setelah beribadat selama sebulan di bulan Ramadhan. Marilah kita mensucikan diri kembali kepada fitrah di bulan Syawal. Insya Allah.