Follow Us @soratemplates

Showing posts with label #anakno2. Show all posts
Showing posts with label #anakno2. Show all posts

29/07/2021

Throwback Thursday: Abam dan Awan

July 29, 2021 6 Komen

29 Julai 2015 - Medan Selera Kubah Ria

Gambar 6 tahun yang lalu.
Beberapa hari sebelum si bongsu dilahirkan.
Tika itu masih di bulan Syawal.
Sebab itu lah si Abam tu masih bersongkok.
Tapi tak ingat pulak dari mana nak ke mana time ni.
Yang pasti masa ni mesti baru lepas hi-tea di Medan Selera Kubah Ria. 

Geramnya tengok gambar #theIMANs masa kecil.
Masa masih bergantung sepenuhnya dengan kita.
Sekarang ni mandi, makan, minum semuanya dah sendiri.
10 tahun akan datang pasti mereka akan remaja.
Pastinya mereka akan punya citarasa sendiri.
Kisah-kisah mereka masa kecil, pasti tinggal kenangan.
Kenangan terindah yang tak mungkin dilupakan.


 

12/02/2021

Birthday Irfan Mustaqim ke-9 Tahun

February 12, 2021 8 Komen

12 Februari 2021 genap si Abang 9 tahun. Tahun ni plan dengan adik sambut sekali dengan anak buah, si Amirul Musyrif. Amirul 3hb & Irfan 12hb. Jemu pulak nak makan kek tiap bulan. So kita tempah brownies tower je untuk Abang & Amirul.

Brownies tower bertemakan Among Us! Dah takde idea dah nak buat tema apa dah.

Kali ni kami celebrate kat umah mak je. Lagipun dah lama jugak kami adik-beradik tak masak ramai-ramai. Mulanya plan nak order nasik arab lah, nasik beriani lah tapi last minute tukar plan. Masak sendiri je! Lagi puas hati. Buat menu kampung dengan ulam-ulaman. Tapi tak sempat nak ambik gambar sebab bapak dah tak sabar nak makan balik dari solat jumaat. 😂😂

Birthday boy 2 orang ni. Sorang 9 tahun, sorang lagi 7 tahun.


#theIMANs dan sepupu-sepapat. Setakat ni masih lagi 4 + 3 🤭


Last but not least mestilah family photo #imanfamilia 🥰

Baju pun recycle je sebab brownies tower tadi kan dah tema Among Us. Lagipun dah beberapa bulan jugak tak beli baju baru untuk #theIMANs ni. Beli pun takde ke mana jugak zaman PKPB macam ni. 

Untuk Abang, Ibu doakan semua yang baik-baik akan berbalik ke Abang. Abang ni sejenis budak yang taat dan patuh arahan. Sekali je kita bagi arahan, jawapannya mesti, "Ok Ibu". Ibu Ayah sayang Abang. Jadilah anak lelaki sulung yang akan melindungi keluarga suatu hari nanti ye.

 

22/01/2021

GM Kelas Maths Tahun 3

January 22, 2021 18 Komen

Yuhu! Hari ni Ibu BDR.. nasib BDR rupanya kelas maths tahun 3 cikgu ada buat Google Meet (GM). Baru malam tadi ajar si Abang Google Classroom (GC). Pagi terus ada GM. 


Sebelum ni cikgu bagi kerja dalam Whatsapp Group kelas je. Alhamdulillah tahun baharu ni cikgu dah mula buat GM. First time buat GM kata cikgu tapi ok je. Slide pun menarik. Tak perlu lama pun sebab budak-budak ni cepat hilang fokus. 

Bila GM ada komunikasi 2 hala jugak. Cikgu tanya, murid jawab. Lepas tu yang tak boleh join cikgu dah siap record. Cikgu pun tak paksa semua join sebab faham ada juga parents yang bekerja.


1st kelas GM mereka semua excited termasuklah parents. Ok sikitlah hari ni just pantau Abang buat homework tak perlu tranform jadi dinosaur. Kah! Kah! Kakak pulak GM malam nanti. Kakak ok sikit tak perlu duduk tepi sebab dah boleh bawak diri.


notakakmim: rindu nak berGM dengan #budakkaran



 

26/12/2020

Cara Menukar Video Ke Format GIF

December 26, 2020 10 Komen

Siapa yang selalu baca blog Tiga Lalat mesti perasan yang gambar yang Wak masukkan di entrinya bukanlah gambar statik seperti yang kita selalu masukkan. Kakmim pun tertanya-tanya jugak macam mana gambar Wak di blognya banyak yang animated tapi tak jugak tertanya kepada empunya badan. Itulah orang tua kata, malu bertanya sampai bila pun tak sampai sebab tak jumpa jalan. Kah! Kah!


Nasib baiklah blogger Eza Boom Boom rajin tangan menanya di komen, maka terbitnya tutorial dari Wak di sini http://tigalalat.blogspot.com/2020/12/tutorial-how-to-add-animated-photo-into.html. Terima kasih Wak atas ilmunya!! Rupanya mudah jer. 


Dan terimalah animated gif Kakmim yang pertama! 


Senang je nak convert video ke format GIF ni. 
  1. Shoot video guna handphone.
  2. Save as macam biasa.
  3. Convert ke format GIF di https://www.onlineconverter.com/video-to-gif. 
  4. Siap convert, download dan save macam biasa. 
  5. Dah boleh upload dalam post di Blogger!

Senang jer kan?


Tapi mula-mula tu Kakmim tak terfikir jugak camne nak tukar video ke GIF, tanya lagi Eza Boom Boom sebab dia dah buat jugak animated picture ikut tutorial daripada Wak. Aah kan guna jerlah online converter. Apalah pendek sangat akal si makcik Kakmim ni. Haha!!



Berbalik kepada animated picture Kakmim kat atas tu, sebenarnya ikan-ikan comel tu ialah ikan-ikan dalam akuarium Encik Suami. Baru jer berjinak-jinak nak bela ikan. Sebenarnya lama dah dia nak bela ikan tapi Kakmim tak percaya kat dia, takut dia hangat-hangat tahi ayam. Tiba-tiba balik kerja hari tu dia cakap dia dah beli akuarium. Baiklah! Kita layan jer lah.



Dari semalam pulak sibuk nak bawak si Abang pegi mancing. Hmm.. yer lah tu. Abang dari bangun pagi dah tanya jadi ke tak pegi mancing. Tup tup hari ni memang betul dia pergi selongkar beg pancing dia kat dalam stor. Dah keluar pun pegi mancing dengan si Abang. Hmm.. biarlah diorang berdua lepas gian sana. Balik nanti kita dengar cerita si Abang. Tadi dia dah  sempat berangan kalau dapat ikan pari dia suh Ibu masak. Hahaha!! Anak oh anak!


23/04/2019

Irfan & Silat Cakar Harimau

April 23, 2019 0 Komen
Sedar tak sedar ni dah bulan ke-4 dah Irfan, #anakno2 belajar silat. Dia belajar perguruan silat cakar harimau yang buat latihan di Majma Mall. Tapi Ibu tak jumpa lagi baju silatnya. Susah betul nak cari baju silat yang saiz kecil. Ada pulak jumpa yang kainnya keras dan kaku. Tak sedap pulak pakai kalau jenis yang keras. Lagipun Tok Guru dah bagitau brand mana yang selesa pakai. Walaupun belum ada baju silat, tapi si abang ni yakin belajar. Mulanya dulu macam takmo nak belajar tapi sekarang dia dah boleh ajar adik-adiknya pulak di rumah. Semoga istiqamah, anakku.

Gambar yang disend oleh Tok Guru. Yang tak pakai baju silat tu Irfan lah. Hehehe.

Setiap kali habis training diorang akan bergambar dan upload gambar kat page diorang. Walaupun Tok Guru tu otai, tapi rajin pulak dia balas whatsapp tau. Tok Guru 3 dari kiri di barisan belakang. 


22/04/2019

Kem Anak Soleh Anak Hebat

April 22, 2019 2 Komen
Jumaat lepas, cuti umum kat Sarawak ni. Cuti Good Friday untuk penganut agama Kristian. Hari ni pun banyak jugak sekolah yang cuti peristiwa sebab Easther Monday. So last week memang panjanglah weekend. Tapi hari ni takdelah semua sekolah yang ambik cuti peristiwa, mana yang berkenaan je. #theimans semua sekolah hari ni sebab abang dan kakak sekolah agama.

Oh, ya minggu lepas dalam entri ni saya ada bagitau si kakak request nak pegi 1 kem motivasi yang dibuat ari Jumaat lepas. Last minute saya cari no kontek penganjur. Mujur dalam grup sekolah ada parents lain yang forwardkan. Daripada daftar seorang, si abang dan sespupu diorang pun terus join sekali Kem Anak Soleh Anak Hebat (ASAH) ni.

So walaupun cuti takde maknanya nak bangun lambat atau nak bermalas-malasan. Bangun awal jugak macam sekolah ari tu sebab kem start jam 8. Lagipun ari Jumaat ari tu Ibu pun ada persiapan tempat untuk program PIBG di sekolah. Memang macam hari bekerja jugak lah hari cuti tu. Yang tinggal di umah nenek, si #anakno3 dan #anakno4 je. Hehehe.

Kem ASAH tu mula jam 8 pagi hingga 5 petang. Sebelah petangnya parents dijemput berjemaah di masjid dan menghadiri upacara penangguhan kem ASAH. Petangnya bawak 2 orang budak sekali ambik kakak dan abang.

Program ni buat di bilik seminar Masjid Al-Abyad, Matang Jaya. Besar sangat masjidnya. First time jugak pergi sebab ni bukan area taman kami. Ada 2 bangunan. 1 memang ruang solat, 1 lagi memang khas untuk bilik-bilik seminar dan pejabat am.


Imran marah sebab Ibu bawak pegi masjid pakai seluar pendek. Nampak aurat katanya. Hahaha. Malas pulak Ibu nak tukar seluar bagai, nak. Nanti Ibu jugak yang membasuhnya.

Kat area parking masjid. Tempat parking pun luas giler. Masa sampai sebelah petang tu ada pengantin nak akad nikah jugak di bilik seminar sebelah. No wonder projek masjid tu dulu lambat siap sampai mintak sumbangan dana bagai rupanya luas dan besar masjidnya. Alhamdulillah, memang sesuai untuk komuniti nak buat program atau sewa untuk akad nikah.

13/02/2019

Kek PUBG

February 13, 2019 0 Komen
12 Februari 2012... 7 tahun yang lalu, Kakmim berjaya melahirkan Irfan Mustaqim #anakno2 secara normal setelah kelahiran kakak secara LCSC atau ceaser pada tahun 2009. Perasaannya tak terkata masa tu. Ye lah masa anak pertama ceaser memang ada rasa down sikit. Bila dapat lahir secara normal memang tak terhingga kepuasannya.

So hari ni hari ulang tahun Abang yang ke-7. Happy birthday, Abang. Macam biasa celebration di umah je bersama kazen² jer. Kazen² ajer pun dah ramai. Dan yang best nya hampir setiap bulan akan celebrate bersama di umah nenek walaupun hanya sekadar sebijik birthday cake.

Birthday Boy

Dah namanya budak memang excited jer. Kakmim pernah buat birthday party untuk si kakak jer pata tahun 2011. Adik² yang lain tak pernah lagi buat secara besar-besaran. Hehehe. Standardlah kan anak sulung kan memang ada lain dari yang lain sikit.

Oleh kerana trending sekarang ialah game PUBG. Ibu layankan ajer beli kek PUBG. Keknya Russian Black & White. Bukan Abang yang request. Ibu yang excited tengok IG baker yang promote kek ni. Hehehehe.

Tadaaaa... PUBG theme cake!!


Dalamnya.. Russian Black & White

Ayah & hero-hero PUBG

Ni kazen² rakan sepermainan PASKAL & PUBG.. hahaha

Bebudak ni semua memang tengah season main PASKAL kalau tak pun PUBG. Kalau main dengan jiran depan umah nenek lagilah dia ada banyak koleksi senapang dan pistol. Memang feeling PUBG habislah tukar² senapang konon. Hahaha. Indahnya zaman kanak².

Another birthday is bulan April!!! Si #anakno3 dah ada bau² jeles semalam. Nanti dia nak kek birthday Mobile Legend!! Hahaha.

Bulan 4 nanti ada 2 yang akan sambut birthday. Hihihi. Sorang lagi si kazen the one & only yang perempuan tu. Kita tungguuuuuuuu!!!