Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Lagu Best. Show all posts
Showing posts with label Lagu Best. Show all posts

29/12/2020

Lirik Lagu & MV Kesempatan Bagimu (OST Tercipta Satu Ikatan)

December 29, 2020 3 Komen



Kakmim tertarik nak tengok MV terbaru dari Adira ni bila tertengok IG Fatin Faishal. Fatin ni sebenarnya peserta Lagu Cinta Kita 2 yang telah awal tersingkir sebulan yang lalu. Rupanya baru jugak MV ni, baru published 25 Disember 2020 yang lalu.




 

Kesempatan Bagimu (OST Tercipta Satu Ikatan) - Adira Suhaimi 

Lirik: Ikhwan Fatanna & Arisz Ab Rahman
Lagu: Ikhwan Fatanna & Wan Saleh

Apakah cinta bagimu
Hanyalah satu permainan
Air mata mengalir lesu
Hanya dendam yang tertanam
Usah coba ungkapkan cinta
Walaupun kini telah kau sedar

Masihkah ada kesempatan untuk kita berdua
Kembali bersama menuju bahagia
Masihkah perlu ada ruang di hati buat dirimu
Yang dulu pernah menyakiti cinta ini
Tersimpan di lubuk hati
Semua kata yang kau dustakan
Kecewa dirundung sepi
Tidak tertanggung bebanan
Usah coba ungkapkan cinta
Walaupun kini telah kau sedar
Masihkah ada kesempatan untuk kita berdua
Kembali bersama menuju bahagia
Masihkah perlu ada ruang di hati buat dirimu
Yang dulu pernah menyakiti cinta ini
Jika cinta ini telah direstui
Ku harap ia cinta sejati
Hanya pada Tuhan ku serah kan jiwa
Dialah penentu arahnya cinta kita
Masihkah ada kesempatan untuk kita berdua
Kembali bersama menuju bahagia
Masihkah perlu ada ruang di hati buat dirimu
Yang dulu pernah menyakiti cinta ini
Apakah cinta bagimu
Hanyalah satu permainan
Air mata mengalir lesu
Hanya dendam yang tertanam

notakakmim: suka tengok muka Fatin Faishal, ayu jer







12/10/2020

Apokalips 1 2 3 Do Re Mi

October 12, 2020 2 Komen

1 2 3 Do Re Mi
Apa nak jadi
Alif Ba Ta A B C
Apa nak jadi
Akan terjadi
Hujan pasti berhenti

Siapa tahu lagu ni? Lagu Apokalips dendangan M.Nasir ni antara lagu favourite saya dari M. Nasir selain daripada lagu Mentera Semerah Padi.

Tapi, tahukah anda siapakah penulis lirik lagu Apokalips ni?

Lagu: Apokalips
Penyanyi : M. Nasir
Lirik : Loloq
Lagu : M. Nasir

Ya, allahyarham Loloq atau nama sebenarnya Rosli Khamis. Allahyarham Loloq ni boleh dikatakan antara legend tanah air kita dalam bidang hiburan yang banyak menyumbangkan lagu dan lirik dalam bentuk ketuhanan dan dakwah. Walaupun tidak secara straight forward tapi tersiratnya memang menjurus ke arah itu. 

Apa Yang Menariknya Lagu Apokalips ni?

Semestinya liriknya! Liriknya tak straight forward, puitis. Dia macam nak menegur, tapi berlapik. Nak bagi nasihat, tapi beralas. Macam nenek moyang kita dulu lah, nak bagi nasihat tapi masih sempat berpantun.

Interpertasi lagu Apokalips ni dari kaca mata seorang blogger Fairuz Hafeez

1 2 3 Do Re Mi
// Kita manusia selalu berfikir tentang duit & hiburan

Apa nak jadi
Alif Bata A B C
// Kita meminggirkan al-Quran dan juga ilmu yang bermanfaat

Apa nak jadi
Akan terjadi
// Qada & qada

Hujan pasti berhenti
// Alam mengikut peredaran yang telah ditentukan
// Hujan sebagai lambang rahmat yang pasti ada penamatnya

Ada masanya aku suka berteman
// Solat berjemaah & segala aktiviti bermasyarakat

Ada masanya aku suka bersendiri

// Solat tahajud, solat taubat, muhasabah diri
Ada masanya aku suka berjalan
// Menziarahi & bergerak mencari ilmu / rezeki / sahabat / hiburan

Ada masanya aku suka berehat
// Rehat dan tidur – itulah had kita sebagai makhluk yang pasti penat

Ada masanya engkau suka berteman
Ada masanya engkau suka bersendiri
Ada masanya engkau suka berjalan
Ada masanya engkau suka apa yang ku suka
// Kita semua sama, “bebas” melakukan apa yang kita suka dengan izin Allah.

Hidup dan nasib roler koster
// Roler koster – permainan yang mengujakan, kadang kita rasa takut, kedang kita rasa seronok. Begitu juga aras kebahagian dan rezeki kita, kadang ada, kadang tiada. Jika mahu thrill yg lebih menguja silakan pilih roler koster yg lebih mencabar, jika tidak pilih saja yg layaknya untuk kanak-kanak.

Susah dan senang bersilih ganti
// Alif Laam Miim,[1]. Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan:”Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi?[2]. Surah Al-’Ankabut, ayat 1 & 2

Bila-bila boleh naik dan turun
// Kita tidak tau apa nasib kita maka ingatlah 5 perkara sebelum 5 perkara.

Apokalips x 4

1 2 3 Do Re Mi
Apa nak jadi
Alif Bata A B C
Apa nak jadi
Akan terjadi
Hujan pasti berhenti

Ada masanya kita suka berteman
Ada masanya kita suka bersendiri
Ada masanya kita suka berjalan
Ada masanya kita suka

#notakakmim: suka baca lirik lagu dan memahami apa yang nak disampaikan, especially lagu-lagu zaman 80-an dan 90-an


22/04/2019

Hael Hussaini & Dayang Nurfaizah Bercinta Ke?

April 22, 2019 5 Komen
Bersemut sungguh.. Macam 10 buah lori gula tumpah.. Auww ๐Ÿ˜๐Ÿ’•



Tengok gambar jer pun dapat rasa ada something di antara mereka. Semoga berjodoh lah HH & DN.



Single HH yang baru pun macam lagu tengah angau jer. Hihihi. Preparation untuk big day ke? Hihihi.



Jom kita layan lirik lagu Hari Ini by Hael Hussaini. Katanya lagu ni sambungan lagu Haram & Hajat ๐Ÿ˜

Hari Ini - Hael Hussaini

Ditetapkan hari ini kau ku miliki
Digenggam erat tangan jangan kau lepasi
Dan tiba masanya untuk kita
Melangkah bersama-sama
Di hari ini kau ku cintai
Moga kan selamanya abadi sejati
Di hari ini aku lelaki
Di samping wanita yang ku gelar isteri
Ditatap erat wajah jangan kau tangisi
Dan tiba masanya untuk kita
Melangkah bersama-sama
Di hari ini kau ku cintai
Moga kan selamanya abadi sejati
Di hari ini aku lelaki
Di samping wanita yang ku gelar isteriHingga ke hari ini selamanya
Biar sampai ke hujung usia
Di hari ini kau ku cintai
Moga kan selamanya abadi sejati
Di hari ini aku lelaki
Di samping wanita yang ku gelar isteri
Janji ku pada mu
Hari ini kau milik ku
Ditetapkan hari ini kau ku miliki

31/01/2019

( OST PUJAAN HATI KANDA ) AMANDA - IPPO HAFIZ ( OFFICIAL LYRIC VIDEO)

January 31, 2019 0 Komen




OST #pujaanhatikanda semua best!
Ippo Hafiz King of OST buat lagu memang tangkap leleh
Sejak Teman Lelaki Upahan dulu dah mula jatuh cinta dengan lagu Ippo

Dalam ceta PHK ni lagu Amanda, manis bersemut sangat
Lagu yang dia buat untuk anak angkatnya
Bestnya jadi anak Ippo... dapat lagu khas dari papa


Ippo Hafiz - Amanda

Kau hadir dalam hidupku
Tuhan temukan ku denganmu
Saat manis yang telah terukir
Tenang hatiku melihat mu

Sayang dengarlah
Buah hati papa
Untuk kamu
agar kau selalu denganku

Papa sayang cinta
Jadi lah yang paling indah
Buat tuhan ku bersyukur
Kerna dikurniakan cahayamu

Oh temankanlah aku
Hiasi puisi tentang cinta kita
Mata yang terlukis surgawi
Anugerah sempurna darimu
Buat si comel ku

Bila jauh
Ku tak menentu
Cinta hati memanggil pulang
Dan bertapa ku bahagia
Menjadi apa pun
Dirimu tetap indah