Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Hobby. Show all posts
Showing posts with label Hobby. Show all posts

24/06/2021

Buku Order Dari Shopee Dah Sampai

June 24, 2021 30 Komen



Semalam lagi dah sampai. 
Tengah meeting online kakak cakap ada Pos Laju datang. 
Yeehaa!!

Tak sabar tunggu esok nak hello hello to weekend.
Weekend sekarang untuk layan novel.
Tapi rasa nak ambik novel lama kat umah mak pun ada.
Macam nak layan novel-novel lama je.

 

19/06/2021

Review Novel: Bicara Hati

June 19, 2021 8 Komen


Sehari semalam habiskan novel ni. Normal lah kan? Tapi takde pulak sampai mengadap je novel sampai tak buat apa. Berhenti jugak untuk buat rutin-rutin ibu rumah tangga.

Bicara Hati karya Damya Hanna antara novel favourite saya zaman anak dara dulu. Selain Norhayati Berahim, saya juga suka hasil tulisan dari Damya Hanna ni. Saya pun ingat-ingat lupa dah jalan cerita Bicara Hati ni, itu yang tak sabar nak habiskan jugak.

Macam biasalah bila baca novelsaya akan 'tenggelam' bersama watak utama di dalam cerita tu. Dalam Bicara Hati, Tengku Syahran tidaklah digambarkan terlalu sempurna dan hensem namatey. Saya suka begitu. Zahlia pun digambarkan dengan cantik perlakuan dan budi bahasa, tidaklah terlalu anggun, jelita & sofistikated. Cuma matanya yang bundar berwarna hazel itu yang menarik perhatian saya sebagai pembaca.

Kisah Bicara Hati ni antara kisah rare zaman 2003-2004 dulu kerana mengisahkan mengenai kahwin kontrak. Lama dah cerita ni. Kereta Tengku Syahran (Syah) pun Honda Prelude je, Zahlia (Alia) pula Proton Wira. Alahai. Sekarang dah tak main dah Prelude & Wira ni.

Perkahwinan yang berdasarkan perjanjian antara Syah dan Alia akhirnya memerangkap mereka sendiri. Pelbagai dugaan terpaksa mereka hadapi tatkala cinta antara mereka baru bersemi. Buat saya senyum sendiri je.

Apa yang saya boleh simpulkan, nilai-nilai yang saya suka bila baca Bicara Hati ni ialah:

1. Persahabatan

-Persahabatan Syah dan Adli - Adli dan Annisa sanggung menerima amanah Syah untuk menjaga Alia sepanjang 'kehilangan' Syah selepas perjanjian kontrak mereka terbongkar

-Persahabatan Alia & Razif - Alia sanggup bersetuju dengan cadangan gila kahwin kontrak dengan Syah kerana memerlukan wang untuk membantu membiayai kos pembedahan Razif yang menghidap kanser.

-Persahabatan Tengku Badariah dan kawan-kawannya - Digambarkan sangat mementingkan hubungan dengan kawan-kawan sehingga bersedia untuk berbesan dengan kawan-kawan sendiri

2. Family Bonding

-Hubungan kekeluargaan semua ahli keluarga Tengku Ismail dan Tengku Badariah yang mesra. Semua anak duduk serumah dan selalu makan bersama tidak kira sarapan pagi, lunch atau makan malam.

-Keakraban adik dan abang di mana Fiza berkomplot dengan Syah untuk melengkapkan rumah baru Alia dan menjadi informer Syah supaya Syah sentiasa up-to-date semua tentang Alia.

3. Sifat kesukarelawan

-Alia yang memegang degree accounting tetapi sanggup bekerja di rumah anak yatim untuk membantu rumah yang pernah berjasa dengannya.

4. Islam itu indah

- Salah satu watak sampingan, Bernard yang telah lama terbuka hati dengan agama Islam dan semakin nekad untuk memeluk Islam abila melihat personaliti muslimah yang dibawa oleh Alia. Bernard akhirnya meminta bantuan Alia untuk membantunya mengucap syahadah.

5. Tanggungjawab seorang suami

-Walaupun lari membawa diri berbulan-bulan lamanya, Syah tetap memberi nafkah kepada Alia melalui wang pos yang dikirimkan kepada Adli, menyediakan rumah yang lengkap untuk didiami Alia sepanjang ketiadaannya.

Suka sangat cerita ni. Sekarang dah boleh move on dah dengan Alia dan Syah. Jom tido awal. Good night!


 

17/06/2021

First Time Beli Novel Di Shopee

June 17, 2021 21 Komen

Selalunya setiap hujung bulan, rutin kami anak-beranak akan ke MPH atau Popular untuk cuci mata belek-belek buku. Masuk bulan ni dah 2 bulan tak menjenguk MPH atau Popular. Gian pulak nak koyakkan plastik novel, pastu nak cium bau buku baru. Bau buku yang baru ni lain macam tau! Nasiblah sebelum puasa hari tu beli lebih daripada 1 novel boleh jugak cover untuk bulan Mei. 

Sekarang terpaksa baca novel lama dulu sementara order novel baru di Shopee. First time saya beli novel dari Shopee ni. Kalau di kedai, saya akan belek-belek dan baca semua sinopsis novel dulu baru decide nak beli yang mana. Nasib baiklah di Shopee pun ada sinopsis. Boleh baca-baca dulu semua baru add to cart. Dari malam tadi asyik add to cart baru pagi ni confirm order.

Untuk julung kalinya beli buku di Shopee saya beli 3 buah novel. Cukuplah kot. Usha-usha jugak di FB, tapi entah kenapa terasa lebih dekat dengan Shopee. Hahaha! Lepas ni nak cari novel prelovedlah pulak. Angan-angan dah ada dah tu.


Saya try jugak baca e-book tapi tak feel pulak. Mengada sungguh lahai.


 

18/05/2021

Done Check Out

May 18, 2021 7 Komen


Yuhuu! Semalam dah selamat check out dengan pertambahan 1 lagi photobook. Actually Kakmim tak edit langsung pun, main pilih-pilih jer yang rasa terbaik dari phone gallery. Kalau nak edit lagi makin lambatlah kerjanya. Sebab tu lah masa ambik gambar/photoshoot tu kena snap dengan perfect. Makin mudahlah kerjanya. Hihi! 


Bila dah check out baru dapat tengok history previous project. Memang sah tahun 2019 dulu. Sekarang bila dah check out, dah payment, diorang send softcopy lagi. So sekarang tinggal tunggu je lah Gdex hantar kat rumah mak.

16/05/2021

15/05/2021

Buat Photobook Guna Online Apps - PHOTOBOOK WORLD WIDE

May 15, 2021 18 Komen





 Lama juga dah tak update koleksi hobi nan 1 ni. 
Buat photobook!
Rasanya setahun dah kot takde tambah koleksi photobook baru.
Almaklumlah tahun 2020 kan tahun PKP takde ke mana pun.
So photobook pun takde jugaklah.
Tapi baru terfikir jugak boleh je kalau nak buat photobook untuk koleksi idea berbuka puasa tahun 2020 yang lalu.
Tahun 2021 ni jangan haraplah nak ada koleksi idea iftar sebab malas sangat nak ambil gambar.
Masak pun lebih kurang je, kalau tiba mood malas masak main order saja.


Hari ni bila dah stay at home mulalah mati kutu. 
IG berapa kali update.
FB pun tetiba datang hantu rajin mengomen.
FB sahabat-sahabat lama pun saya komen wish hari raya.
Kalau tak, memang lupa kewujudan FB tu.


Buat photobook kat mana? 


Saya buat di "Photobookww" je. 
Korang search je tu di Playstore ataupun Apps Store.
Search: PHOTOBOOK WORLD WIDE
Lepas tu boleh install diorang punya apps di henfon korang.

Lepas siap install, korang kena pilih dulu package yang korang nak ambik.
Setiap package tu memang dia dah letak harga.
Pilih jer ikut bajet korang.

Contohnya kita boleh pilih hardcover photobook, simple book ke, print gambar ke, print mug ke.
Yang lain saya tak pernah try lagi.
Selalu buat hardcover photobook je.


Ni contoh interface apps photobookww ni.

Kalau nak mula buat photobook tu, klik je "Projects" tu.
Kemudian pilihlah gambar dari gallery henfon korang.
Gambar limited tau, jangan lebih daripada 20.
Lepas siap pilih-pilih gambar bolehlah check out.

Selalunya photobokkww ada bagi kod promo diorang di apps.
Di IG diorang pun diorang selalu letak jugak promo voucher.
Kalau free postage tu untung la.
Kita tinggal bayar package yang kita pilih je.
Postage photobookww ni agak mahal jugak la kalau ke Sarawak ni.
Dulu masa Encik Suami masih di Melaya senang la buat then pos guna alamat ofis dia je.
Mungkin sebab tu saya dah malas nak buat kot.


Yang nak try boleh la usha IG diorang seperti kat bawah ni.


Kalau takde IG tengok kat FB page diorang pun ada.


Maksimum gambar yang kita boleh pilih 20 gambar je tapi okay lah.
Cover pun jenis hardcover.
Senang nak simpan.
Kalau tak buat macam ni, risiko nak didelete dari henfon memang tinggi.
Sebab memori space henpon cepat full kalau gambar banyak sangat. Ye tak?
Tapi kalau save di cloud tu selamat sikit la.
Saya dah siap 3 projek dah hari ni.
Besoklah baru check out.



06/05/2021

If You Believe by Mary Kay - Recommended!

May 06, 2021 14 Komen

Suka bau perfume Mary Kay yang baru ni tau! Wanginya menepati citarasa saya. Tak menyesal beli. Botol pun aumm! 

If You Believe ni launch di sistem hari Sabtu lepas. Sejam je terus OOS. Saya dah remind adik masuk chart awal bila tiba je masa tu terus check out. Haha! Kalau tak, memang tak sempat lah.


PWP dapat beg hitam menawan ni dengan harga RM25 je. Kualiti material best giler. Kerana beg ni lah nak beli perfume ni tapi bonus, perfume pun bau sedap jugak. Berbaloi jer rasa dengan Mary Kay. Tambah-tambah lagi kalau dah member. 

Plan nak guna bawak bekal je nanti lepas raya. Hihihi.

Ada ke yang dah habis perfume? Grablah If You Believe ni memang berbaloi. Baunya fresh & manis. Tapi 17 Mei nanti baru start postage balik sebab item sekarang memang OOS di semua warehouse. 

Kalau ada yang nak order dari saya boleh je, nanti Mary Kay akan terus pos dari warehouse yang berhampiran lokasi korang.



22/04/2021

Jom Membaca Bersama 10 Minit

April 22, 2021 12 Komen
Mohon spam gambar ya untuk support program  JOM BACA BERSAMA UNTUK 10 MINIT di rumah. 








Semua gambar dihantar ke group sekolah. Manalah tau tersangkut termenang ke. Hehehe.

#PustakaNegeriSarawak
#SarawakStateLibrary
#BacaRekaCemerlang
#ReadInnovateExcel
#MalaysiaMembaca
#SarawakMembaca
#JomBaca2021
#jombacaswk2021

12/04/2021

Ramadhan vs Kelas Smart Photo

April 12, 2021 16 Komen

Pejam celik pejam celik dah Ramadhan. Kedatangannya ditunggu-tunggu waima kita masih lagi dibelenggu pandemik Corona tetapi semangat bertemu Ramadhan tahun ini tidak pernah pudar. 

Solat terawih tahun ini juga di rumah seperti tahun lalu. Tahun lepas mungkin agak santai sebab kita PKP tapi berlainan pula tahun ini. Rutin di pejabat tetap macam biasa, rutin ambik kakak balik kelas tambahan pun macam biasa cuma boleh keluar ofis setengah jam lebih awal daripada biasa. Lepas tu baru balik rumah dan masak. Itulah perancangannya, insya Allah.



Kurma. Sinonim dengan bulan Ramadhan. Itulah subjek khusus kelas Smart Photo kami pada minggu lepas dengan tema #expectationvsreality.  Simple je kan? Kami kena cari gambar flatlay style dan buat tiruvasi. Berpeluh jugak setting flatlay ni semalam tau. Dengan cuaca panas lit lit. Eh, apa kaitan dengan cuaca panas pulak? Saya buat setting kat carporch! Haha! Angkut meja semua kat luar sebab malas nak setting reflector dan malas nak edit banyak. So guna natural lighting je. Hihi. Ngelat kan?


Semalam last submit task, petang ni cikgu komen. Alhamdulillah, komen positif. Semangat pulak nak tunggu task minggu ni. Boleh ke saya nak setting bokeh? Saya cuba k!


Ehem! Saja nak share komen cikgu buat self-motivation. Kalau ada yang pro boleh la bagi tips dan komen jugak ye.



Akhir kalam, selamat menunaikan ibadah puasa ye sahabat semua. Semoga ibadah puasa dan amalan kita di bulan Ramadhan kita tahun ini diterimaNya. Allahumma aameen.