Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Kakmim Kitchen. Show all posts
Showing posts with label Kakmim Kitchen. Show all posts

20/06/2021

Sambal Asam Cincang

June 20, 2021 11 Komen

Kazen hantar asam epal lagi.

Kita kupas.

Kita cincang.

Kita tumbuk cili.

Masuk gula sikit.

Tumbuk sikit ikan bilis.

Pilih-pilih belacan.

Bakar atas dapur.

Tumbuk dengan cili dan masukkan asam yang telah dicincang.

Tada!! Campur daun kunyit sikit.





 

19/06/2021

Tom Yum Day

June 19, 2021 7 Komen

Hari Sabtu beginilah. Pagi tadi bangun lewat sebab malam tadi sambung baca novel. Bangun-bangun je tengok Encik Suami dah belikan sarapan. Nasib baik.. patutlah hero 3 orang diam je. Nak keluar beli stok barang dapur dah terlajak lambat pulak sebab selalunya nak keluar ke Mydin kena pegi masa dia baru bukak kol 9 pagi untuk mengelakkan orang ramai. Besoklah kot.

So bila dah takde idea nak masak, cili bawang kisar pun belum buat, makanya kita kena cari masakan yang mudah seperti singgang, sup atau yang menggunakan pes. Apalagi tanya Alan dia nak makan tomyum ke tak. Nak! Nak meehoon tomyum. Ohoo.. bisa diatur!

Kita gunakan pes tomyum ni je. Senang. Cukup rasa.


Saya buat 3 menu sebab ada yang nak meehoon goreng tomyum, ada yang nak meehoon sup tomyum dan ada yang nak nasi putih telor dadar & tomyum. Senang je kalau buat tomyum ni. Nak makan dengan meehoon ke nak makan dengan nasik ke, terpulang. Ada yang nak makan nasik dulu lepas tu nak makan meehoon goreng tomyum. Sukahatilah nakkk.


Rezeki pemberian dari jiran-jiran. Kuih kacang dan koci. Siap sekali pakej minum petang sekali dah ni.

Hari Sabtu korang macam mana pulak?



 

12/06/2021

Masak Nasik Arab Guna Pes Yemeni Mendhi

June 12, 2021 8 Komen



Dari malam tadi terfikir-fikir nak masak apalah hari ni. Bangun pagi tiba-tiba tercetus idea nak masak nasik arab. Kebetulan ada lagi stok ayam dalam freezer. Ah, boleh la. Terus whatsapp dengan jiran, oder pes Yemeni Mendhi nasi arab. Haha! Senang je masak nasik arab guna pes, boleh la sambung lepak di Law School lagi bila semuanya setel awal. Hihihi.

Pes ni ada yang beras 500g ada yg 1kg. Saya ambik yang 1kg beras. Masak sekali makan lah puas-puas dari siang ke malam.

Mula-mula basuh beras dan rendam dulu dalam setengah jam.

Sesambil tunggu beras direndam, kita masukkan pes dalam 1.3L air dan letak atas dapur. Saya masukkan sekali 1 bahagian ayam. Rebus je sampai mendidih.

Sementara tunggu pes mendidih, kita marinade dulu 2 lagi bahagian ayam. Plan nak letak atas pemanggang ajaib je malas pulak nak masuk oven.

Sebelum masukkan beras dalam air rebusan pes tadi, tapis dulu beras yang dah direndam tadi.

Bila nasik dah kering baru masukkan pewarna, biarkan. Tutup api dan biarkan 15 minit.

Bila nak makan kacau-kacau nasi supaya warna nasik arab kita mengancam. Haha! Mengancamlah sangat.


Pastu biarkan ayam yang dah dimarinade tadi atas pemanggang ajaib. Ni untuk makan malam.

Aksesori lain takde, cukuplah nasik dan ayam. Ibu malas ni. 

Petangnya pegi ambik buku si kakak dan abang di sekolah. Almaklumlah Isnin ni kan dah mula balik PDPR.

Kena tengok box satu-satu takut silap kelas pulak ๐Ÿ˜‚



 

09/06/2021

Ayam Masak Merah Berkismis Resepi Turun-Temurun

June 09, 2021 20 Komen

Hari ini hari rabu.
Adik akak masak apa tu?

Siapa nak jawab pantun 2 kerat dari saya, dipersilakan ye ๐Ÿคญ

Halo.. halo.. assalamualaikum.
Nak masak apa tu?
Semalam.. ye semalam saya masak awal tau.
Selalunya sebelum ni lepas asar baru masak untuk dinner
Lunch tu makan apa saja yang ada
Selalunya nasik goreng la
Kalau saya puasa, saya order saja untuk #theIMANs
Sonang..
Lagipun jiran pun ada yang berniaga masak-masak ni
Whatsapp saja untuk order.. hihi

Semalam Encik Suami balik lunch kat umah tengah hari
So tak payah sedia bekal lagi
Semua geng kat ofis pun balik rumah dia cakap
Haa.. semua dah sepakat pulak
Tapi terleka jugak mengadap grup kerja ofis di pc
11 sengah baru mula masak
Takdelah awal sangat
Menunya simple saja
Saya masak ayam masak merah berkismis je

Saya sejenis yang masak ayam merah tak suka ayamnya digoreng dulu
Kalau goreng, saya suka ayam masak bali
Dan resepi famili saya..
 Ayam masak merah akan dicampur kismis kuning
Kelmarin daging hitam campur kismis
Nampak sangat stok kismis banyak kat umah
Bila campur kismis ni.. kuahnya nanti akan ada campuran kismis
Kismis tu diblend tau.. tapi kalau sikit je saya tumbuk je
Pakai chopper pun boleh tapi masih kasar
Sebab tu saya suka menumbuk
Hahaha

Dan masa marinate ayam tu kena letak gulapong
Ini wajib
Gulapong ni dia bukan sekadar manis tapi lemak-lemak gitu
Ayam masak merah berkismis ni pun rasanya manis jugak
Manis.. pedas.. ada masam-masam tomato puree sikit
Sangat sedap dimakan bersama ketupat lemak masin
Adoi la.. ketupat mana ketupat?
Haaa...


Ha jemput tengok ni la menu kami semalam. Daging hitam ada balance sikit dengan telor dadar.  Sayur tak sempat nak masak sebab Encik Suami dah cal bagitau dia on the way. Heh.. alasan je tu saya malas nak siang kangkung buat tumis belacan sebenarnya. Besok besok je lah. 

 

06/06/2021

Daun Kunyit Belakang Rumah

June 06, 2021 15 Komen


Pagi-pagi ambik daun kunyit belakang rumah. Tak sedar dah banyak dah yang dah sepatutnya kena ambik. Dah banyak sangat berlembar-lembar ni saya bagi jiran je. Nasib ada jiran yang berniaga masa PKP macam ni. Bolehla untuk dia masuk dalam rendang ke asam pedas dia ke.


 

05/06/2021

Sambal Belacan Udang Kering Sarawak Style

June 05, 2021 13 Komen

Musim perintah berkurung dalam rumah ni, kadang-kadang terasa jemu pulak makan air tangan sendiri kan? Setuju tak? Biasanya kalau sebelum pandemik dulu kalau hujung minggu je, especially hari Sabtu la mesti kami akan keluar jalan-jalan cari makan kat luar. Gantung periuk dan kuali di rumah tu. Hari Sabtu dulu-dulu selalunya hari yang sibuk bagi kami. Pergi tusyen, kelas silat, kadang-kadang saya pun kerja jugak. So bila balik kerja tu wajib tebus balik bonding time di hujung minggu bersama #theIMANs dengan jalan-jalan atau makan kat luar.

Itu dulu. Usah dikenang kisah kita dulu-dulu. Sekarang kita kena jaga kita dengan duduk di rumah saja. Kalau dah terasa jemu nak makan air tangan sendiri, selalunya saya akan cari menu yang boleh mengembalikan selera makan diri sendiri. Tak perlu murung ke apa. Chill aje. Nak bahagia kena cari sendiri, begitu jugak kalau nak gembira, kena cipta momen sendiri. Nak makan? Sekarang better jugak masak sendiri. Boring makan ayam? Selalunya saya akan tumbuk sambal je. Simple! 

Sambal? Sambal apa? Sambal udang kering Sarawak style. Ini salah satu sambal kegemaran Encik Suami ni. Saya, kalau tengok dia berselera, saya apa lagi, top up lagi nasik, top up lagi. Pastu laki ko buncit ko pulak yang risau. Hahaha! Senang je nak menumbuk ni, rajin tak rajin je. Jom usha macam mana nak buat sambal udang kering Sarawak style ni. 


Sambal Belacan Udang Kering Berangat Jungo

Bahan-bahan tumbuk:

Cili padi (sesuka hati) - nak pedas bubuh banyak
Belacan - dibakar sebelum ditumbuk
Udang kering - rendam sebentar sebelum ditumbuk
2 biji limau kasturi

Peralatan menumbuk: Lesung batu legend

Cara-cara nak merealisasikan sambal pembuka selera makan tengah hari masa PKP 3.0

1. Basuh cili, kemudian tumbuk sampai lumat.
2. Basuh ketulan belacan kemudian letak atas dapur gas. Biarkan terbakar sikit sampai mengeluarkan bau pembakaran yang sedap. Sambung tumbuk dicampur dengan cili.
3. Toskan udang kering yang telah direndam dan sambung tumbuk lagi.
4. Kalau nak tekstur yang kasar, tumbuk sekejap. Kalau nak halus macam gambar kat bawah, tumbuk dia sampai jadi macam gambar kat bawah ni.
5. Potong limau kasturi dan belah 2. Perah dalam sambal tadi. Gaul rata.
6. Sebiji lagi limau, potong halus sekali dengan kulitnya, campurkan dalam sambal udang kering tadi.
7. Siap!

Makan dengan nasik panas je pun dah sodap.


Dah. Senang je kan? Selamat mencuba!!












 

27/05/2021

Magiclean Kitchen Memang Magic

May 27, 2021 30 Komen

Cerita semalam. Hari general cleaning sebab sebelum raya hari tu tak sempat nak bersihkan kipas angin kat cooking area. Bila Encik Suami nak bersihkan, dia cakap debu-debu di kipas tu sekali pakej dengan minyak. Euww. Ye lah dah tempat ko bertumis bergoreng mestilah molekul minyak-minyak berterbangan. Eh, ye ke? Yo yo o je statement ni kan? Haha! Tapi memang betullah berdebu dan berminyak walaupun tempatnya tinggi dari paras kepala.

Bila Encik Suami cakap, takde efek ni nak lap macam tu je. So saya teringatkan si spray botol hijau ni. Magiclean Kitchen ni yang saya guna untuk lap dapur dan kitchen top.

Encik Suami lepas lap terus cakap "Wah dah macam baru pulak kipas ni"

Berkilat you. Dengan bilah-bilah kipas ni saya spray dengan Magiclean dan guna magic span Eco untuk gosok. Encik Suami pulak bersihkan bodynya. Memang sekejap jer setel. Tambah-tambah pulak hari panas kita jemur pulak kat luar sekejap.


Dah kering semua part yang dibasuh tu barulah pasang balik. Berbaloi Magiclean Kitchen ni mudahkan kerja-kerja lap-mengelap di dapur yang selalu berminyak. 

 

12/05/2021

Snek Dahfa Goreng

May 12, 2021 5 Komen

Tahun ni saya takde buat kuih raya! Biskut takde, kek pun takde! Semuanya order ala kadar je mungkin sebab dah tau kita tak boleh beraya macam dulu-dulu. Redha.

Tapi kan gian jugak nak bermain dengan oven sebenarnya cuma seru nak melapis kek je tak kunjung tiba. So pagi tadi sebelum merendang saya buatlah stok jajan untuk #theIMANs. Tetamu wajib nanti tak lain dan tak bukan mestilah #theIMANs. Kah! Kah!

Senang sangat jajan yang saya dah buat tadi. Janji dapat bermain dengan oven kan? Hihi.

Apa yang kita perlukan untuk buat jajan dahfa goreng ni mestilah dahfa. Takde lain dahfa je tapi kena beli yang jenis fillet tu. Kalo yang halus-halus tu tak best sangat.


Ingat tau kena beli dahfa jenis fillet ni pastu bolehla gunting ikut kreativiti sendiri.


Saya potong segitiga je. Sonang.


Lepas siap potong boleh terusmasuk oven, bila dah keperangan tu bolehlah angkat. Jangan sampai hangit tau!


Dahfa goreng siap! Boleh dah untuk dihidang.

Amacam? 

Kalau boring pi lah buat untuk kunyah-kunyah layan Netflix di hari raya. Hehehe. Anyway, selamat hari raya ye! Tahniah kepada kita semua yang akan meraikan hari kemenangan kita setelah beribadat selama sebulan di bulan Ramadhan. Marilah kita mensucikan diri kembali kepada fitrah di bulan Syawal. Insya Allah.

26/04/2021

Rezeki Ramadhan & Kari Ayam Last Minute

April 26, 2021 9 Komen



Salam Ramadhan ke-14 ya sahabat blogger semua!! Semua sihat ke? Harapnya sahabat-sahabat yang dikuarantin atau tengah PKPD dilindungi Allah selalu ya. Saya baca jugak blog sahabat yang lain tapi biasalah tak boleh nak komen kalau guna henpon. Kekadang boleh kekadang tak. Tapi ada jugak boleh komen tapi bila bukak guna pc tak keluar pulak komennya.

Ni kisah semalam. Hujung minggu.. bila Ayah takde di rumah mulalah melepak. Dari pagi tak buat apa pun. Tengok tv jer. Nak masak pun takde idea. Ingatkan nak beli je lauk untuk berbuka paling tak pun kalau malas nak keluar nak order Grab Food je.


Tapi bila petangnya si Awan dan si Alan berpantun dah lama tak makan ayam kari. Ah sudah, bila anak kecik berpuasa macam tak sampai hati tak tunaikan permintaan mereka. Makanya pukul 5 petang baru nak mula berperang di dapur. Nasib baiklah semua bahan cili bawang blender dah ada.. halia serai pun dah ready. Tinggal nak menumis je lagi. Sekarang semangat nak masak kari sebab daun kari petik belakang rumah je. Hihihi.


Kari ayam guna low fat milk jer. Lama tak buat kari guna susu.


Tepat jam 6.30 petang kari ayam pun siap. Sempat nak sedekah rumah jiran. Panas-panas hantar ke jiran sebelah.


Hari ni rezeki dari jiran dan kawan-kawan. Meriah moreh malam tadi. Kami masa berbuka memang carik nasik so kuih-muih makan lepas berbuka dan moreh. Tapi kadang-kadang takde moreh sebab dah tidoq! Hihi.

Grilled lamb & bombolini dari adik


Kuih lenggang, kuih cara berlauk & telaga emas dari jiran sebelah


Bubur pulut hitam dari kawan seperjuangan semasa aktif berPIBG, kak Irina


Alhamdulillah. Setiap hari ada je rezeki dari adik, jiran dan famili. Kita balas seadanya. Tak buat kuih, beli je untuk sedekah, tak beli kuih, apa yang dimasak itulah untuk dikongsi.  


Rasulullah S.A.W telah memberikan contoh terbaik kepada kita agar banyak bersedekah pada bulan Ramadan. Bahkan terdapat pelbagai faedah jika seseorang itu bersemangat dalam bersedekah ketika berpuasa di bulan yang penuh berkat ini.


Daripada Ibnu Abbas radhiallahanhuma, beliau berkata:

ูƒَุงู†َ ุงู„ู†َّุจِู‰ُّ  ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู…  ุฃَุฌْูˆَุฏَ ุงู„ู†َّุงุณِ ، ูˆَุฃَุฌْูˆَุฏُ ู…َุง ูŠَูƒُูˆู†ُ ูِู‰ ุฑَู…َุถَุงู†َ ، ุญِูŠู†َ ูŠَู„ْู‚َุงู‡ُ ุฌِุจْุฑِูŠู„ُ ، ูˆَูƒَุงู†َ ุฌِุจْุฑِูŠู„ُ  ุนَู„َูŠْู‡ِ ุงู„ุณَّู„ุงَู…ُ  ูŠَู„ْู‚َุงู‡ُ ูِู‰ ูƒُู„ِّ ู„َูŠْู„َุฉٍ ู…ِู†ْ ุฑَู…َุถَุงู†َ ، ูَูŠُุฏَุงุฑِุณُู‡ُ ุงู„ْู‚ُุฑْุขู†َ ูَู„َุฑَุณُูˆู„ُ ุงู„ู„َّู‡ِ  ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู…  ุฃَุฌْูˆَุฏُ ุจِุงู„ْุฎَูŠْุฑِ ู…ِู†َ ุงู„ุฑِّูŠุญِ ุงู„ْู…ُุฑْุณَู„َุฉِ
 
“Nabi SAW adalah orang yang paling gemar bersedekah. Semangat baginda dalam bersedekah lebih membara lagi ketika bulan Ramadan. Ketika itu Jibril menemui baginda, Jibril menemui baginda setiap malam di bulan Ramadan. Jibril mengajarkan Al-Quran ketika itu. Dan Rasulullah Salallahu Alaihi Wasallam adalah yang paling semangat dalam melakukan kebaikan bagai angin yang bertiup.” (HR Bukhari & Muslim)

04/02/2021

Throwback Thursday - Biskut Suji Kristal

February 04, 2021 22 Komen

Projek hari raya tahun lepas bersama Kakak si #anakno1. Dah lama tak buat biskut sendiri untuk raya, asyik main tunjuk je. Tapi tahun lepas masa PKP buat kek sendiri, biskut pun sendiri walaupun ada jugak yang order sebab memang dah order awal tahun lagi.




Biskut menggunakan minyak sapi ni antara biskut favourite Kakmim, #theIMANs pun dah terikut-ikut jugak dah suka. Carik resepi dalam buku resepi mak yang legend tak jumpa pulak. Alaa.. Google jer macam-macam versi ada. Kakmim pilih yang berkaler macam ni je lah. Lain dari yang lain sikit, hihi.




Biskut Suji Kristal



Bahan-bahannya simple je. Kalau nak buat banyak, double triple je sukatan tu ye.

  • 250 gm tepung gandum (disangai)
  • 125 gm gula halus
  • 125 gm minyak sapi (agak-agak sampai tepung tu boleh jadi doh, jangan terlalu lembik atau keras nanti tak leh nak bentuk bulat-bulat)
  • Pewarna merah, kuning dan hijau.






CARA PENYEDIAAN:

  1. Masukkan tepung gandum (yang dah disangai dan ditapis), gula dan minyak sapi. Pastikan minyak sapi telah dicairkan dan disejukkan terlebih dahulu.
  2. Gaulkan hingga menjadi doh.
  3. Bahagikan kepada 3 bahagian dan titiskan setiap bahagian dengan pwarna merah, hijau dan kuning. Jangan bubuh pewarna terlalu banyak.
  4. Ambil sedikit doh dari setiap bahagian dan gulung memanjang. Kemudian potong doh tadi mengikut saiz yang dikehendaki..
  5. Kemudian bulatkan dan letak atas mangkuk kertas.
  6. Bakar dalam suhu 180'C selama 15 minit (ikut oven masing-masing)
  7. Bila dah masak, gaulkan dengan gula kastor.





Hasil duduk rumah masa PKP 1.0 (2020). Terima kasih kepada tuan punya resepi di http://cahayaqasehh.blogspot.com/2013/11/biskut-kristal-pelangi.html

 

Resepi simple tapi sedap! Boleh buat rewang dengan anak-anak pulak tu.

28/01/2021

Stok Kari Cap O Percuma

January 28, 2021 9 Komen

Assalamualaikum! Salam hari Khamis. Walaupun baru semalam masuk ofis terasa lambat benar minggu ni berlalu. Macam tak sabar pulak nak berhujung minggu. Mungkin penat kot banyak yang nak dikejar dan diselesaikan.



 

Pagi ni masuk ofis tengok ada sesuatu atas meja. Eh, eh, ada kari cap O. Ni mesti member sorang ni yang bagi. Alhamdulillah, rezeki peminat kari. Kat umah pun masih ada lagi stok, ni dah tambah lagi. Alhamdulillah.


Sebenarnya Kakmim baru jugak terjebak dengan kari cap O ni. Rata-rata member di utagha yang suggest try kari ni so ada member yang balik kampung Kakmim sajalah pesan nak try. Suka sangat, warna kari sangat mengancam. Tapi selalunya Kakmim akan campur jugak kari brand lain. Kakmim suka campur kari Babas & Adabi. Pernah try guna kari cap O ni saja, memang pedas dan warnanya merah menyala. I like!


Baca juga: First Time Masak Kari Guna Kari Cap O


Agak-agak malam ni bolehlah menu kari kot. Kari tanpa santan pun sedap. Letak bawang besar banyak-banyak dengan kentang potong dadu. Padu jugak. Kah! Kah!


04/01/2021

Mengidam Masak Ambal Kari

January 04, 2021 16 Komen

Semalam masa mencari ikan di pasar tamu dekat area rumah, ternampak ambal ni bersama susunan longgokan ikan yang lain. Benda rare ni, kenalah membelinya. Dalam hati dah plan nak masak kari kering dan kebetulan juga dekat situ ada jual midin sekali. On lah nanti boleh kawan dengan midin belacan. Boleh bersantap ala-ala di restoran seafood.

Ambal atau pun pepahat ni tak selalunya ada. Ikut musim jugak, kalau musimnya banyaklah orang jual. Kalau bukan musim susah jugak nak jumpa.

                   


Apakah Ambal? Sumber Wikipedia

Siput buluh atau juga dikenali sebagai ambal (Sabah/Sarawak) juga pahat adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan. Nama saintifiknya ialah "Ensis arcuatus[1]


Siput buluh merupakan siput bercengkerang memanjang itu mudah diperoleh di kawasan pantai berlumpur di Malaysia, terutama di TerengganuSelangor, dan Sabah dan dijadikan sumber pendapatan oleh golongan nelayan. Spesies siput buluh turut terdapat di California (Amerika Syarikat), China dan Hong Kong.


Di Malaysia, musim siput buluh dikatakan bermula pada bulan Ogos sehingga bulan Mac tahun berikutnya namun paling banyak didapati pada November dan Disember.


Kajian "Ambal di Teluk Kuching, Sarawak" yang baru dilakukan oleh Fakulti Sains dan Teknologi Sumber, Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) di bawah seliaan Ketua Jabatan Sains Akuatik, Dr. Siti Akmar Khadijah Ab. Rahim mengesahkan berlakunya penurunan populasi hidupan itu. Menurutnya, penyelidikan yang dilakukan di Asajaya bermula pada bulan Oktober 2005, misalnya menunjukkan penurunan dari 6,768 ekor ambal per hektar pada tahun 2005 kepada 4,868 perhektar pada 2006, dan merupakan antara projek utama Unimas.



Kakmim suka ambal masak kari kering. Tak payah bubuh santan. Sedap diratah begitu saja, cicah kicap pedas yang diperah limau, hmm.. lagilah tak payah cakap. Makan sorang pun boleh. Tapi semalam takde perasaan nak cicah-cicah kicap ni.


Midin pulak semestinya tumis belacan. Seikat midin ni agak mahal jugak. RM3 seikat. Kalo beli 2 ikat RM5. Kalau di restoran seafood, sepinggan midin belacan ni untuk hidangan saiz S boleh mencecah RM10 sepinggan.



Santapan kami anak-beranak semalam.. add on sambal belacan udang kering
 

Tempat Makan Seafood Yang Popular Di Kuching


Kalau berada di Kuching, antara tempat pilihan untuk makan seafood berjemaah ialah di:

  1. Topspot, UTC Kuching
  2. Telaga Air
  3. Buntal

Sejak pasca PKP ni jarang makan kat tempat crowded. Kalau di Kuching, tempat makan seafood yang glamer mestilah di Topspot. Tapi kat situ memang ramai orang especially weekend. Tak tau lah sekarang macam mana sebab ni antara tumpuan pelancong jugak. Sekarang ni memang takde pelancong tapi tak tau lah macam mana, dah nak setahun dah tak menjejakkan kaki ke Topspot.


Nak makan kat Telaga Air ok jugak, lagi murah & berbaloi tapi malas pulak nak drive jauh. Kat area Buntal, pun ok, lagi dekat dengan area rumah boleh makan sambil tengok view laut tapi masalahnya terasa nak masak kat umah. Maka, kita masaklah. Itu je.


Baiklah, done lepas mengidam memasak seafood. Kah! Kah!

14/08/2020

Lauk Simple Yang Menyelerakan

August 14, 2020 0 Komen

Lauk simple jer tapi sangat menyelerakan. Dah la sonang jer tak ambik masa pun nak berperang di dapur. Siapa suka lauk macam ni? ๐Ÿ˜‹

Sayur terung asam rebus belacan, ikan goreng untuk anak-anak, telor dadar pelengkap hidangan & si cencaluk perah limau yang mabeles ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

Ini ha.. terung asam atau terung emas. Bentuknya bulat berwarna oren. Rasanya masam. Rebus jer. So senang. Ni masa demam takde selera makan memang sedap menghirup kuah sayur rebus ni, ada masam-masam, pedas gitu. Kalau tumbuk cili banyak memang la pedas kan? Tak pedas tak kick la.

#theIMANs panggil telor dadar ni telor pizza. Diorang takmo letak bawang, ikut je la

Cincaluk yang diperah limau.. nyum nyum

Jangan marah ye, ikan goreng bersusun-susun hora-horey ๐Ÿ˜‚