Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Kakmim Kitchen. Show all posts
Showing posts with label Kakmim Kitchen. Show all posts

18/09/2021

Makan Waffle Dengan Kari Ayam?

September 18, 2021 17 Komen

Petang Sabtu, cuaca tidak berapa mengizinkan.
Sendu dan suram. 
Mendung, dan hujan sekejap-sekejap sejak pagi tadi.
Nak melipat kain pun malas.
End up tidur je lah bila tengok 3 hero kecil tidur.
Bangun tidur biasalah kebuluran macam tak makan tengah hari je.
Dan.. kita mewaffle lagi.

#theIMANs semestinya dengan chocolate spreadnya.
Peanut butter dilupa jangan.
Untuk menyeimbangkan manis coklat dan lemak-lemak kacang.

Ibu? 
Ibu makan waffle dengan kari ayam.
Jangan kecam ye.
Ini memang rare.
Rasanya macam makan lempeng dengan kari je.
Tapi waffle ni ada rasa manis.
Sebab saya guna adunan pancake vanilla.
Sedap jugaklah sebab kari ayam tu pedas.
Menu makan tengah hari tadi.

Waffle tower.
Kalau ada aiskrim nak jugak makan dengan aiskrim.
Next time lah pulak.

 

Review Perencah Rendang Asian Taste: Mudah & Sedap

September 18, 2021 11 Komen

Nak makan rendang? 
Tapi busy nak prepare itu ini?
Ala.. guna je perencah rendang Asian Taste ni
Mudah dan yang paling penting, sedap!

Brand ni so far yang terbaik dan tersedap saya pernah cuba.
Tak perlu kerisik
Tak perlu daun limau purut
Rasanya memang semua dah cukup
Yang penting nak membuatnya pun mudah
Gaul-gaul dan tinggal je atas dapur
Kalau guna periuk Shogun tu lagilah cepat empuk dagingnya

Daging dalam 400g, dicuci bersih
Kalau saya memang kena perap halia & serai yang dikisar

Lepas tu masukkan je perencah rendang Asian Taste ni
Gaul-gaul sampai rata dan masukkan air untuk merebus daging rendang kita

Tips nak empukkan daging dengan cepat, saya masukkan ais 
Saya guna ais kiub tu je
Lepas tu tutup periuk tu biar daging melembutkan dirinya
Api sederhana je
Bila daging dah agak empuk, bolehlah masukkan pati santan
Kalau nak rendang basah-basah, tambah air sikit
Biarkan daging rendang kita masak dan lembut
Boleh je masukkan daun limau purut
Saya yang ni memang wajib letak
Sebab aromanya tu terangkat satu rumah bau rendang

Daun kunyit jangan lupa
Kadang-kadang saya letak yang selembar tu je
Sebab #theIMANs tak suka 'sampah-sampah' ni
Kadang saya letak jugak, hiris halus


Boleh la makan dengan lemang
Acah-acah di hari raya gitu





 

16/09/2021

Terung Goreng Berlado Simple tapi Pedas

September 16, 2021 20 Komen

Bila dah mengadap laptop sepanjang hari, mestilah rasa bersalah.
Nak tebus rasa bersalah, kita masak menu lain pulak sebelah malamnya.
Actually ada baki sebiji terung yang Encik Suami beli seminggu yang lalu.
Tilik punya tilik macam okay je.
Bila belah pun helok sangat.
Bolehlah masak pedas, confirm berselera si dia makan.

Makanya terjadilah terung goreng berlado ni.
Jangan pandang terung tu biasa.
Pedas menyengat tu.

Nasik panas, terung pedas.. memanglah berpeluh.

Meh saya share terung goreng berlado simple cara saya
Ni untuk sebiji terung je tau!
Kalau banyak, tambah jugaklah kuantiti bahannya

Bahan-bahan:
1 biji cili merah kecil
4 biji cili padi siam
1/4 bawang besar
1 biji bawang merah kecil
1 ulas bawang putih
Sedikit udang kering (optional)

1. Terung dihiris serong dan digoreng sampai kuning keemasan
2. Bahan-bahan di atas semua masuk dalam chopper
3. Gunakan minyak menggoreng terung untuk menumis bahan-bahan yang telah dichop
(Kalau terlalu banyak boleh dikurangkan)
4. Tumis sampai cili & bawang garing
5. Masukkan mushroom seasoning dan sedikit sos ikan
6. Masukkan terung yang telah digoreng
7. Gaul sebati dan angkat
8. Sedia untuk dihidang!

Simple kan? 
Bahan-bahan semua yang ada kat dapur je
Nak menyediakan pun mudah 

Begitulah saya..
Suka sesuatu yang simple

Komen Encik Suami, nampak biasa tapi pedas berangat!

Ahaks!
Selamat mencuba!


 

24/08/2021

Tips Menjaga Periuk Non Stick Agar Tahan Lama

August 24, 2021 21 Komen

Tahun lepas masa PKP memang viral teruk periuk Shogun ni
Tak taulah tempat korang
Kalau kat sini memang berhantu
Pantang ada member nak ke Aeon
Pasti ada yang tumpang sekaki membeli
Siap ada PS Shogun lagi
Bukan nak ke mana pun, ke Aeon je
Shopping periuk Shogun
Macam-macamlah

Saya bila orang dah ramai membeli
Teringin jugak nak mencuba
Apa yang best sangat periuk Shogun ni
Sampai semua orang beli
Bila dah setahun memakai
Memang best giler!
Suka sangat!
Penat saya menahan nafsu daripada menambah koleksi
Akhirnya tewas jua

Saya berjaya membawa koleksi kedua Shogun ni last week
Beli yang agak kecil sedikit daripada yang pertama
Tujuan yang kedua ni boleh tumis-tumis sayur


Sebenarnya geram jugak nak beli yang untuk rendang tu
Agak besar dan 'dalam'
Tapi memandangkan set periuk lain kat rumah tu takkan nak jadi perhiasan je
Alhamdulillah.. saya berjaya menepis godaan syaitonirrajim tu


 Setiap kali ke Aeon pasti akan cuci mata di bahagian ada Shogun ni
Perempuan sangat kan?

Er, taukah korang bagaimana untuk menjaga periuk non stick supaya tahan lama? Bukan apa, saya pernah ternampak kawan saya post di status FBnya yang periuk Shogunnya banyak yang terpaksa dibuang sebab dah terscrash teruk! Sayangnya. Sebabnya anak daranya pegi gosok periuk tu dengan span kasar tu. Huhu! 

Dalam brochure ni juga ada dikongsikan bagaimana untuk menjaga periuk non stick Shogun ni.


Sebelum pertama kali penggunaan.

  • Basuh periuk dengan pencuci pinggan mangkuk, saya pengguna setia Glo. Tuang sedikit Glo, kemudian guna span lembut untuk membasuh periuk.
  • Jangan gosok periuk dengan bahagian span yang kasar tu, yang warna hijau selalunya
  • Kemudian, bilas dengan air bersih
  • Lap dengan kain kering yang lembut
  • Titikkan beberapa titisan minyak dan sapu dengan tisu dapur di permukaan dalam periuk
  • Letak atas api dapur sekejap, jangan terlalu panas
  • Biarkan semalaman
  • Sedia untuk digunakan keesokkan harinya

Semasa memasak

  • Jangan panaskan periuk non stick sehingga berasap-asap
  • Cukup lap dengan kain kering (kalau basah) dan boleh terus masukkan minyak
  • Sedia untuk urusan menumis bawang-bawangan!
  • Jangan guna api terlalu besar secara mengejut
  • Mulakan dari api yang kecil ke sederhana

Selepas memasak

  • Setelah selesai memasak, biarkan periuk 'cool down' sendiri barulah dibasuh
  • Jangan terus alirkan air ke periuk dengan periuk yang masih panas. Ini untuk menjaga lapisan non stick tu daripada menipis

Kenapa guna periuk Shogun ni best?

Urusan memasak menjadi lebih singkat terutamanya bila memasak daging. Tutup saja periuk dengan penutupnya, insya Allah daging cepat empuk. Ayam pun macam tu jugak. Itulah sebabnya saya menambah lagi koleksi periuk Shogun ni. Berbaloi-baloi untuk kegunaan seharian. Kalau siap masak, tutup je dengan penutupnya, tak perlu pindahkan ke bekas lain pun takpe sebab sedap manis je mata memandang di dapur korang. Hihihi.

Mungkin juga ada yang tak gemar guna periuk macam ni sebab prefer kuali legend tu. Saya pun suka kuali legend tu especially kalau nak goreng telor dadar. Saya tak suka telor dadar yang kering sebab tu memang takkan guna frying pan Tefal untuk goreng telor. Kiranya saya sejenis yang akan masak kari guna periuk A, goreng ikan guna kuali B, goreng nasik guna kuali C. Memang periuk dan kuali kat rumah ni ada fungsi masing-masing. Haha! Kenapalah hidup aku ni complicated sangat? Adoi la 🤦‍♀️

 

18/08/2021

Kelebihan Tauge; Anti Taugeh Kena Baca!

August 18, 2021 18 Komen

Tauge? 
Ada ke golongan anti-tauge yang sedang membaca post ni? 
Ada? Takpe.
Kita berkenalan dulu lah dengan tauge ni.


Kenal kan tauge?
Janganlah buat-buat tak kenal pulak.


Siapa suka makan tauge ye?
Sila angkat tangan! 
Oops.
Eh, takpe komen je lepas habis baca ni.
Hihihi.

Kalau saya kan, tauge ni memang favourite. 
Especially kalau tumis dengan udang dan sawi. 
Terasa kemanisan udang dan tauge tu sebati dan mesra. 
Tapi.. tak boleh pulak ditumis terlalu layu. 
Cukup sekadar masak. 
Bila makan kena ada bunyi krup krap krup krap. 
Perghh!!


Antara gambar tauge dari #DapurKakmim yang ada dalam simpanan saya.


Tauge campur sawi & udang 


Tauge campur sawi, tauhu & udang


Gambar tauge ikan masin saja takde ambik.
Itu pun antara menu favourite tu.
Makan dengan nasik ayam, sedapnya!
Atau ratah macam tu saja pun dah sedap ni.


Makan, makan jugak.
Tapi tahu tak kalian apa kelebihan tauge ni?


 1. Kaya protein

Taugeh sebenarnya mempunyai dua kali ganda lebih banyak protein berbanding daging lembu atau ayam.

Antara kebaikannya adalah ia mampu meningkatkan kesuburan terutamanya lelaki yang sangat memerlukan protein untuk menghasilkan hormon untuk tujuan kesuburan.

2. Kaya enzim

Berbanding sayur-sayuran lain, taugeh mengandungi 100 kali ganda enzim.

Ia sangat penting untuk fungsi tubuh badan terutamanya untuk proses pencernaan.

Enzim mampu membantu individu yang mempunyai masalah penghadaman dan perut kembung.

3. Kaya serat

Dalam pada itu, taugeh juga baik untuk fungsi penghadaman kerana ia mengandungi kandungan serat yang tinggi.

Serat ini akan membantu meleraikan lemak dan toksin dalam tubuh badan lalu mengeluarkannya.

Ini sekali gus dapat membantu anda mengawal berat badan.

4. Kaya antioksidan

Taugeh yang kaya antioksidan dan asid amino sebenarnya mampu memberikan pelbagai kebaikan.

Antaranya yang penting adalah melawan kanser dan memperbaiki fungsi otak.

Dalam masa yang sama, makan taugeh juga sebenarnya adalah amalan awet muda yang sangat bagus untuk diikuti.

5. Kaya asid lemak

Selain itu, taugeh juga sangat kaya dengan asid lemak.

Kebanyakan individu tidak mendapatkan asid lemak omega-3 kerana hanya bergantung kepada makanan laut atau telur sahaja.

Oleh itu, tidak salah rasanya jika anda mengambil taugeh sebagai alternatif, bukan?

6. Kaya vitamin

Paling penting, taugeh sebenarnya sangat kaya dengan vitamin seperti vitamin A, C, E dan pelbagai lagi dalam keluarga vitamin B.

Vitamin-vitamin ini sangat penting untuk tumbesaran dan perkembangan tubuh badan anda.


Oleh itu, apa kata kita ubah persepsi dan diet kita untuk lebih menggemari sayur taugeh?

Jadikan tauge sebagai satu hidangan yang perlu ada dalam diet kerana manfaat sayur taugeh adalah sangat banyak dan penting buat kita.


26/07/2021

Terung Masak Kicap Pedas

July 26, 2021 23 Komen

Saya bukanlah peminat terung. Saya cuma makan terung masak sambal je. Tapi entah kenapa hari tu teringin nak makan sayur terung. Tapi takmo terung sambal. Teringat dulu masa kecik-kecik nenek selalu buat terung masak kicap. Tapi biasalah masa tu tengok je lah. Masa kecik dulu takde istilah sayur dalam menu harian saya. Rasanya bila dah sekolah rendah di tahap 2 baru reti makan sayur kot. Ini kali kedua dah buat terung masak kicap pedas ni. Mula-mula try hari tu buat sebiji je. Kikiki. Ye lah untuk makan malam kan? Kang tak abis, membazir pulak. Yang sikit itulah yang sedap. Encik Suami pun beria makan. Saya ingatkan dia tak makan sebab tu jugak buat sebiji je. Hahaha!

Kali ni saya buat 3 biji terung pulak. Takmo menyesal atau berebut ketika makan kan? Basuh terung, potong serong anggaran ketebalan sederhana, rendam dengan air garam, tos dan goreng. Lebihan minyak menggoreng terung tu nanti bolehlah digunakan untuk menumis sambalnya. Kalau terlalu banyak bolehlah buang atau simpan.

Ni bahan untuk sambalnya, bawang merah, bawang putih, cili padi atau cili tomyam (cili yang orang selalu tumbuk masuk dalam tomyam tu) dan ikan bilis. Saya malas nak tumbuk so guna chopper je.

Macam ni lah rupanya. Malangnya lupa ambik gambar masa menumis. Mula-mula goreng ikan bilis guna lebihan minyak menggoreng terung tadi. Kalau suka banyak, letaklah banyak. Bila dah garing, ketepikan. Tumis bahan-bahan sambal tadi pulak. Bila sambal dah masak dan naik minyak masukkan kicap manis, kicap masin dan sedikit air. Masukkan mushroom seasoning dan ikan bilis tadi. Last sekali baru masukkan terung yang kita dah goreng tadi!

Tada!! Presentation failed kan? Nampak hitam je tapi hitam itu menawan tau, sedap dimakan bersama nasi panas. Berpeluh-peluh makan kalau memang pedas melampau-lampau. Hihi!

Begitulah, masak simple je. Ayah dan Ibu je makan terung ni. #theIMANs macam biasa takde sayur pun takpe.

 

23/07/2021

Resepi Kek Hati Yu Yang Telah Diinovasikan

July 23, 2021 11 Komen

Assalamualaikum! Salam Aidil Adha. 

Hari ni saya bersiaran di ofis. Hari tu tak sempat nak update blog cerita raya haji. Alaa.. raya haji tak macam raya dah sebab takde korban kat sini. Ibadah korban semuanya ditangguhkan di Sarawak. Makanya masak-masak biasa je lah untuk makan-makan keluarga.

Petang raya haji saya buat kek Lumut. Nantilah saya share. Sekarang excited nak share kek yang first time saya try. Dah la first time, siap modified lagi. Kih! Kih!

Petang raya baking, pastu raya pastu lepas raya baking lagi ye. Biasalah bila mood membaking sedang membara, macam-macamlah nak dibuatnya. Alkisah semasa hari raya haji hari tu, kami sembang-sembang adik-beradik, Encik Suami pun bukak cerita dia dengar pendengar di Radio Sarawak.fm bagitau deejay dia buat kek hati yu untuk hari raya haji. 

Soalannya, ada ke kek hati yu? Kalau kek hati parek, tau lah.


Adik saya pun tak puas hati, takpe, kita google ada ke tak kek hati yu. Adalah you! Saya pun baru tau jugak. Simple jer bahannya. Saya cakap ala semua bahan ada kat umah, nanti akak ko ni buatkan.

Jeng jeng jeng!

Bila dicheck balik bahan di rumah, ada yang takde. Contohnya horlick. Horlick ni ibarat bahan mesti ada kalau resepi kek legend Sarawak ni. Sampai ada perumpamaan kalau ada horlick dalam resepi, kompom sedap kek tu.

Takde horlick, takde hal. Saya nekad akan buat ikut apa saja bahan yang ada di rumah.

Nestum pun tak cukup, takpe kita kan nak gunakan apa yang ada. Resepi asal 2 gelas, yang cukup cuma setengah gelas je. Ok saya redha. 

Oleh sebab tak masukkan horlick, saya letak susu ni setengah kotak, supaya lebih berlemak kononnya. 


Resepi sendiri ni sebab nak buat kelainan rasa. 2 sudu kecil dibancuh air panas sedikit.



Sedapnya Milo



Warna hitam berkilat lebih terselah setelah dimasukkan browning sugar.


Saya guna acuan 8x8. Griskan acuan dengan lebihan butter dengan baking paper supaya kek tak melekat di acuan dan kek mudah dikeluarkan. 


Jangan lupa packing ketat-ketat dengan aluminium foil supaya air kukusan kek tak termasuk ke dalam acuan.



Full resepi yang telah saya olah semula adalah seperti di bawah. Ada yang kurang dari resepi asal, ada bahan yang takde langsung dalam resepi asal. Saya olah sendiri dan saya namakan kek ni "Kek BDR" bersempena musim BDR sekarang. Kah! Kah!


Kek BDR 
(Kek Hati Yu yang telah diinovasikan)

250 gram mentega (saya guna mentega buku Golden Churn)
1/2 gelas gula kastor
8 biji telur ayam
6 sudu makan susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 gelas Nestum Original (dikisar)
1 gelas Milo
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar browning sugar
2 sudu besar chocolate paste
1/2 kotak kecil Susu Dutch Lady
2 sudu kecil serbuk Nescafe (bancuh dengan air panas sedikit)
1 gelas tepung kek

Saya kukus 3 jam guna steamer Trio ni.



Ini haa resepi asal kek hati yu.


Saya guna gelas ni untuk sukatan cawan


Resepi yang telah saya olah, insya Allah sedap, tak terlalu manis dan agak moist. Sebab tu saya nak share di sini so lain kali nak buat boleh refer di blog sendiri je. Biasalah bila dah start modified sana modified sini memang selalu nak lupa. Siapa suruh derhaka resepi kan?


Siap dipotong untuk diagihkan. Satu rumah mak, satu rumah adik.

'
Selamat mencuba!!



 

10/07/2021

Lunch Meatball Bolognese, Dinner Nasi Goreng Corned Beef

July 10, 2021 15 Komen

Hari ni ingat nak masak lemak daging salai cili api campur rebung tapi malas pulak nak carik rebung di pasar minggu sana. Encik Suami cakap takpelah kita makan simple-simple je lah.

Orait!! Kalau simple westernlah jawabnya. Kebetulan ada stok meatball kita masak meatball bolognese je. Sonang! Kegemaran semua pun ya.
 

Lambat check in kat dapur sebab tu lah kena masak benda yang express!


Tadaaa! Ni Encik Suami punya. 
Hari ni pakai angel hair je sebab takde stok spagetti.


Ini Abang punya. Rupanya tak cukup, tambah lagi dan lagi.


Malamnya.. ada balance kuah sikit sebab dah bagi kat umah adik dan umah mak. Gaul sekali biar adil dan saksama bagi semua pemakannya.


Eh, ada nasik goreng corned beef jugak la. Hihi. Sebab siang tak makan nasik so malam kena ada nasik.

Begitulah ya kawan-kawan semua.
Kita boleh je merancang macam-macam tapi kadang-kadang tak semua yang kita rancang akan dapat direalisasikan. Oleh itu, bersyukurlah urusan kita dibuka jalan seluasnya dan dipermudahkan Allah.

Plan malam ni nak stay up nak lipat baju, nak key in markah #budakkaran. Harap-harap mata ni sportinglah. 



 

06/07/2021

Sayur Bayam Masak Lemak Putih

July 06, 2021 15 Komen


Menu yang saya tak pernah masak, sayur bayam masak lemak putih. Betul! Sebab mak pun tak pernah buat. Saya tengok dari FB dan IG kawan-kawan tu yang teringin nak cuba. Selalunya kami masak sayur kobis je untuk masak lemak atau cempedak dan rebung. Ni bayam memang first time dimasak lemak putih.

Boleh la tapi saya lagi suka bayam tumis udang atau bilis. 
Jangan tak cuba kan?

 

05/07/2021

Choc Chip Cookies Yang 'Bersederhana'

July 05, 2021 18 Komen

Ini cerita hujung minggu lepas. Bukan semalam.
Rasa nak makan chocolate chip cookies.
Mulanya memang dah order dari baker yang saya biasa order.
Tetiba dia jadi PUI pulak so dia terpaksa kensel semua order.
Nak tak nak, dah nak makan, kita buat la sendiri.
Bahan-bahan baking pun ada walaupun chocolate chip tak cukup.
Kita kasi on saja!

Inilah rupanya chocolate chip cookies tak cukup choc chip.

Makin lama makin besar.. macam kita jugak kan? Makin sihat. Hahaha

Resepi ambik dari Google saja. 
Exactly follow sebijik kecuali kuantiti choc chip agak kurang sikit. 
Tapi rasanya tetap sedap. 
Tak rugi kan bila 'bersederhana'?


RESEPI BISKUT CHOC CHIP ALA FAMOUS AMOS


1. BAHAN A: KACAU RATA

Semua bahan ini hanya perlu dikacau sebati saja.

  • 250 gram marjerin 
  • 1 1/4 cawan brown sugar
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 biji telur

Bila dah kacau, masukkan pula bahan B seperti bawah.

2. TAMBAHKAN BAHAN B

  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 6 sudu besar minyak
  • *2 cawan cip coklat (masukkan akhir sekali)

Gaulkan lagi dan kacau rata semua bahan di atas kecuali cip coklat. Bila dah sebati, baru tambahkan pula 2 cawan cip coklat. 

3. SEJUKKAN ADUNAN

Bila dah menjadi adunan, masukkan ke dalam peti sejuk sekejap dalam setengah jam.

4. SEDIA DIBAKAR

Lepas setengah jam, bolehlah keluarkan adunan dan sedia untuk membakar. Adunannya memang lembik sikit ya.

Masa susun atas loyang, jarakkan jauh sikit antara satu sama lain untuk bagi ruang pada biskut untuk mengembang.

5. MASUKKAN DALAM OVEN

Bakar 20 minit suhu 150 darjah guna api atas bawah atau ikut kepanasan oven masing-masing.

SIAP!

Bila nampak biskut dah mengembang dan baunya dah harum semerbak, itu tandanya biskut dah hampir masak. 

Kredit: https://siraplimau.com/resepi-biskut-famous-amos-mudah-rangup/

 

04/07/2021

Puff For Hi-Tea 6 Beranak

July 04, 2021 14 Komen

Risau bila pc rosak, nak print belum dapat. Malas nak install driver kat laptop. Malas nak on laptop. Kesudahannya main masak-masak je lah untuk lupakan kerja-kerja hakiki di ofis yang tertangguh.

Petang ni buat puff je. Guna pastry frozen jenama Kawan. 1 bungkus ada 10 sheet. Boleh la sekali makan. Selalu kalau buat memang akan buat habis sebungkus. 

Tuna puff 6 ketul.. seketul sorang jadilah

Balance ada 4 sheet lagi bubuh nutella kat dalam. Buat small size dapat lah 8 ketul.

Tadi scrol-scrol timeline FB saya terjumpa orang share status ni. Setuju sangat. Tak tau lah betul ke tidak Ustaz Ebit Lew yang cakap tapi saya memang setuju. Sekarang saya jarang update di status FB. Selalu di story FB atau pos di IG je. Sekarang tambah lagi content untuk blog pulak. Mungkin sifat mak-mak, saya suka tengok menu apa yang sahabat saya share di blog mereka atau di IG. Kadang-kadang memang buntu jugak nak masak apa tapi bila merayau-rayau di media sosial adalah idea tu datang hasil dari perkongsian sahabat-sahabat di blog, IG atau FB. 

Kadang-kadang saya sengaja taip di Google macam ni, "menu masakan ayam". Haa.. berderetlah nanti idea akan datang.

Siapa perangai macam ni, komen - Saya! -
Hahaha!!



 

02/07/2021

Testing Air Fryer Baru!

July 02, 2021 16 Komen


Aduyai janganlah gelak. Terasa jakun pulak diriku ini. Orang lain dah lama pakai la ko je baru nak ikut trend. Hahaha!

Bukan apa, saya taknak hangat-hangat taik ayam. Mula je beria pastu berhabuk jadi perhiasan. Harapnya tak lah. Selalu baca kat blog Dana, IG Mama Tisya macam-macam je diorang buat setiap hari dengan AF. Harap dapat menjadi motivasi untuk terus menggunapakai bendalah AF ni.

Mulanya tadi saya tengok kat Youtube dulu camne nak guna bendalah AF ni. Seumur hidup memang tak pernah lagi pakai. Ye lah biasa guna kuali guna oven je kan? Sebelum test dengan makanan kita test dulu on panaskan AF ni. Alhamdulillah takde masalah. Memang mula-mula on ada keluar bau hangit-hangit tu. Normal kan kat manual pun ada mention macam tu.

Untuk 1st try saya buat nutella puff je. Sonang. Macamlah tak boleh buat guna oven kan? Nyampah tak?

Berdebar tunggu hasilnya. Macam manalah rupanya.

Inilah dia nutella puff hasil pertama dari AF saya.

Kemudian.. kita buat lagi tuna puff. 

Next.. fries on the way tu!
Hahaha! Ingatkan nak buat burnt cheese cake terus tapi mengantok dah.

Jangan risau saya dah join FB grup Resepi Air Fryer Malaysia dah!
Dekat blog sapa-sapa yang suka masak pun ada macam-macam resepi jugak kan?? Nanti saya skodeng lagi ye.
 

Ketibaan Kitchen Helper Baru

July 02, 2021 17 Komen

Sejak suka berziarah di blog kawan-kawan blog yang aktif berAF akhirnya saya terbukak hati jugak nak beli AF. Tambah-tambah lagi minyak pun dah semakin mahal sekarang. Tapi baru semalam goreng ayam, kalau tak, boleh test goreng ayam terus malam ni.


Sampai-sampai rumah dari ofis tadi dapat notification parcel AF ni dah delivered. Hmm.. tak lama lagi sampailah tu rider J&T depan rumah. Betul jugak, timing yang sama dengan novel 2 minggu lepas.

Si abang dah sibuk tanya, apa yang Ibu beli? Besarnya kotak! Sebenarnya dia tengah tunggu barang dia jugak tu. Tengok kakak beli hoodie, dia nak jugak.

Ada orang volunteer nak unboxing.

Baca review memang kedai ni packing dengan double box. Memang diterima dengan very good condition.

Dilemma hari tu nak beli yang merah atau hitam. Last-last ambik yang hitam je. Petang sikit boleh la try, nak tidur sekejap. Asal balik ofis je mesti ngantok. Macam la penat sangat 😂