Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Orang Kuching. Show all posts
Showing posts with label Orang Kuching. Show all posts

23/07/2021

Tapau Nasi Lemak Ganja di Foodcourt Kubah Ria Satok

July 23, 2021 9 Komen

Dia: Yang, tapau je lah baru balik.
Saya: Oh, ok jugak tu
 (dalam hati dah menjerit keriangan tak payah masak)
Dia: Nasik lemak nak?
Saya: Haa!! Nak!! Nasi lemak ganja
Dia: Orait!!



Ini kisah semalam.
Bawak #theIMANs ronda-ronda dalam kereta je.
Alkisahnya semalam kami suami isteri kena turun ke pejabat.
 Ada urusan kerja pulak.
Semalam Sarawak cuti umum, Sarawak Day.
Masalahnya negeri lain tak cuti.
So kami ni terpaksalah mengorbankan hari cuti.
Sebab tu lah kena ganti balik masa bersama #theIMANs.



Nasi Lemak Ganja ni agak well-known di Kuching.
Terletak di foodcourt Kubah Ria, Medan Niaga Satok.
Kalau order yang biasa memang dah ada ayam goreng.
Saya kalau tapau suka add on sambal paru.
Ayahnya pula rendang daging.
Sebelum ni saya tak reti makan paru.
Tapi lepas try paru di sini jadi suka pulak.
Nasinya cukup lemak dan masin.
Sedap dimakan begitu saja.
Sambalnya pun power.

Orang bangsa lain pun ramai yang makan kat sini.
Paling ketara, orang Cina lah. 
Balik keja ramai-ramai singgah makan di sini dulu.


Kalau kawan-kawan dari Semenanjung datang, kalau dah takde tempat lepak malam-malam bolehla lepak kat sini.
Tapi.. bilakah tiba masa itu?
Covid ni macam lambattttttt lagi nak pergi.


 

13/07/2021

Rojak Kucei Batu Lintang

July 13, 2021 7 Komen

Rindu tak suasana macam ni? Rindu tak?
Pagi-pagi dapat lepak-lepak makan di kedai kegemaran
Ah! Bila lagi nak dapat bebas macam ni?

Actually gambar ni muncul di FB, memori tahun 2019 dulu.
Masa ni zaman PJJ dan masa ni Encik Suami balik cuti.
Biasanya bila dia balik cuti, saya sebagai isteri muslimah pun akan cuti jugak. Masa dia di sana, saya pulun kerja hujung minggu untuk kumpul cuti ganti. Haa.. macam tu lah strategi orang PJJ. Hehehe.

Bila si dia balik cuti, rutin wajib kami ialah dating la tanpa #theIMANs.
Lepas hantar #theIMANs ke sekolah kami akan pergi breakfast menu yang takde di Melaya sana seperti mee kolok Sepinang Sari (wajib), rojak Kucei, laksa Sarawak. Ni antara menu breakfast yang mesti makan. Dah macam pelancong pulak laki aku time ni.

Lepas tu air tin wajib yang dia mesti order, jus oren Sundrop ni.
Rojak Kucei ni sebenarnya rojak ayam je.
Kucei tu nama foundernya.
Kedainya terletak di Batu Lintang.
Rojak ni memang terkenal dari dulu-dulu lagi. 
Sekarang ni anak-anak Kucei pulak yang mewarisi perniagaan ni.
Saya pun dah lama tak makan rojak Kucei ni.
Saya pun tak tau tang mana sedap sangat rojak Kucei ni.
Sebab kalau makan rojak ayam saya memang ada kedai lain yang saya favor. Ye lah selera lain-lain tak sama kan?
Saya layan je lah sebab Encik Suami memang favor rojak ayam Kucei ni.

Soalan...
Kak Ret pernah makan kat sini tak?

 

05/06/2021

Sambal Belacan Udang Kering Sarawak Style

June 05, 2021 13 Komen

Musim perintah berkurung dalam rumah ni, kadang-kadang terasa jemu pulak makan air tangan sendiri kan? Setuju tak? Biasanya kalau sebelum pandemik dulu kalau hujung minggu je, especially hari Sabtu la mesti kami akan keluar jalan-jalan cari makan kat luar. Gantung periuk dan kuali di rumah tu. Hari Sabtu dulu-dulu selalunya hari yang sibuk bagi kami. Pergi tusyen, kelas silat, kadang-kadang saya pun kerja jugak. So bila balik kerja tu wajib tebus balik bonding time di hujung minggu bersama #theIMANs dengan jalan-jalan atau makan kat luar.

Itu dulu. Usah dikenang kisah kita dulu-dulu. Sekarang kita kena jaga kita dengan duduk di rumah saja. Kalau dah terasa jemu nak makan air tangan sendiri, selalunya saya akan cari menu yang boleh mengembalikan selera makan diri sendiri. Tak perlu murung ke apa. Chill aje. Nak bahagia kena cari sendiri, begitu jugak kalau nak gembira, kena cipta momen sendiri. Nak makan? Sekarang better jugak masak sendiri. Boring makan ayam? Selalunya saya akan tumbuk sambal je. Simple! 

Sambal? Sambal apa? Sambal udang kering Sarawak style. Ini salah satu sambal kegemaran Encik Suami ni. Saya, kalau tengok dia berselera, saya apa lagi, top up lagi nasik, top up lagi. Pastu laki ko buncit ko pulak yang risau. Hahaha! Senang je nak menumbuk ni, rajin tak rajin je. Jom usha macam mana nak buat sambal udang kering Sarawak style ni. 


Sambal Belacan Udang Kering Berangat Jungo

Bahan-bahan tumbuk:

Cili padi (sesuka hati) - nak pedas bubuh banyak
Belacan - dibakar sebelum ditumbuk
Udang kering - rendam sebentar sebelum ditumbuk
2 biji limau kasturi

Peralatan menumbuk: Lesung batu legend

Cara-cara nak merealisasikan sambal pembuka selera makan tengah hari masa PKP 3.0

1. Basuh cili, kemudian tumbuk sampai lumat.
2. Basuh ketulan belacan kemudian letak atas dapur gas. Biarkan terbakar sikit sampai mengeluarkan bau pembakaran yang sedap. Sambung tumbuk dicampur dengan cili.
3. Toskan udang kering yang telah direndam dan sambung tumbuk lagi.
4. Kalau nak tekstur yang kasar, tumbuk sekejap. Kalau nak halus macam gambar kat bawah, tumbuk dia sampai jadi macam gambar kat bawah ni.
5. Potong limau kasturi dan belah 2. Perah dalam sambal tadi. Gaul rata.
6. Sebiji lagi limau, potong halus sekali dengan kulitnya, campurkan dalam sambal udang kering tadi.
7. Siap!

Makan dengan nasik panas je pun dah sodap.


Dah. Senang je kan? Selamat mencuba!!












 

03/06/2021

Laksa Sarawak By My Sister

June 03, 2021 16 Komen


Malam 31 Mei 2021 hari tu adik #no3 hantar mesej dalam Whatsapp Group adik beradik remind jangan puasa pada 1 Jun 2021. Dia kata dia nak buat laksa Sarawak sempena GawaiRaya. Hahaha! Al-maklumlah 1-2 Jun kaum Dayak di sini meyambut hari Gawai. Malam tu pun memang meriah jugaklah mercun dan bunga api kat taman kitorang. Kat sini semua perayaan pun orang tembak bunga api. 

Jemput tengok video dari my sister. Adik-adik saya ni memang suka buat video, buat Tiktok lah. 
Akaknya nan hado. Pemalas. Hahahaha



Inilah dia presentation laksa Sarawak.

Kuah laksa Sarawak ni bukan diperbuat daripada ikan, kuahnya lebih kepada rempah-rempah dan santan. Kalau nak mudah memang ada dijual pes laksa Sarawak. Yang selalu orang beli bawak balik ke Semenanjung tu ialah pes laksa Hj Manan. Dekat Shopee pun ada jer orang jual.

Gambar kami adik-beradik hari raya hari tu. Adik pembuat laksa yang no 1 dari kiri. Hihi


Lepas setel masak, sendiri pulak delivery kat umah kakak-kakaknya. Hihihi.
Apa saja demi kakak-kakak kan?
Itulah bonding adik-beradik. Syukur alhamdulillah.


Budak-budak rumah ni cukuplah meehoon dan kuah je. Ayam takmo, telur takmo. Tapi kuah tu licin diorang hirup. 











 

02/06/2021

Wordless Wednesday: Kek Lapis Cadbury

June 02, 2021 22 Komen

Apa ni? Apa ni? Ini kek lapis kayangan tau sebab setiap lapisan tu ada susunan coklat cadbury. Kek ni ada 2 versi resepi, 1 ada kelapa kering 1 lagi versi takde. Yang dalam gambar ni versi resepi ada kelapa kering sebab tu macam tak smooth sangat. Namanya ada 2 jugak gais.. kadang-kadang orang kata kek lapis India, ada yang kata kek lapis Cadbury. Nama tak kisahlah sebab ada coklat Cadbury, kita abadikan nama Cadbury kat kek lapis ni. Ok kan?

 

29/05/2021

Makan-makan PKP #day1

May 29, 2021 11 Komen

Hari ini dah bermula PKP di Sarawak. Nak follow federal untuk total lockdown pun tak pasti lagi. Belum ada khabar berita lagi dari Pak Menteri. Apapun kita tunggu besok manatau ada berita terkini. Hari ni MKN negeri baru keluarkan senarai perkhidmatan perlu yang boleh beroperasi dan tak boleh. 

Dibenarkan.

Tak dibenarkan.

Apapun saya memang dah ready mental untuk total lockdown. Kalau Sarawak tak follow pun saya akan make sure untuk total lockdown famili saya sendiri.

So apa aktiviti korang hari ni? Hari ni kat Kuching hujan sepanjang hari. Bila lepas Asar baru ada cahaya mentari sikit. Bila cuaca sendu, perasaan malas pun bertamulah ye. Haha! Kita makan jer hari ni.

Bermula dengan breakfast. Alkisahnya memang tak plan pun nak breakfast berat, ingat nak goreng karipap frozen yang seller delivery semalam. Awal pagi bila on henfon dapat Whatsapp dari jiran bagitau hari ni ada mee jawa. Kesian pulak kan kalau tak order. So orderlah untuk breakfast. Tapi mee jawa jiran ni memang sedap. Puas hati makan.


Breakfast kami pada hari pertama PKP.

Lunch pulak memang saya dah order seminggu yang lepas. Itu la gara-gara perang laksa di FB dulu sampai teringin nak makan Laksa Johor. Last makan masa masih study di UPM dulu tahun 2002. Masa tu pergi open house raya kat umah member. Itu la teringin sebab dah lama sangat kan. Kebetulan pulak tengok di FB ada member share kawan dia (orang JDT) open order Laksa Johor. Apalagi saya pun tanpa melengahkan masa terus order. So hari ni tinggal collect je kat rumah dia. Kebetulan lagi area taman seller tu berdekatan je dengan taman kami tu yang rajin self collect. Kalau tak memang tunggu jer lah runner hantar.

Sedap! Puas hati. Cuma sambalnya tak pedas. Hihi. Lain-lain perfect, cukup rasa.

Order 3 set macam ni, hantar umah mak, umah adik. 1 set ni boleh makan untuk 2-3 orang tapi kami boleh makan 6 beranak.


Orang kata kalau bangsa JDT makan laksa pakai tangan ek? Saya tak reti lah tadi makan guna sudu je. Hehehe. Jangan marah ye orang Johor.


Laksa Sarawak sudah, Laksa Penang sudah. 
Laksa Johor juga sudah.
Alhamdulillah.


 

28/05/2021

Berdebor tunggu SOP PKP di Sarawak

May 28, 2021 19 Komen

 

Semalam kerajaan negeri Sarawak melalui SDMC telah mengisytiharkan PKP di seluruh bahagian negeri Sarawak bermula esok hari. Dari malam kelmarin lagi dah rumours di group whatsapp. Tapi setakat ni belum tau lagi sama ada PKP 'separuh masak' ataupun memang totally lockdown. Itulah tak sabar tunggu SOP PKP daripada MKN negeri Sarawak.

Ini ringkasan kes di seluruh Sarawak. Highest number setakat ni sejak PKP 1.0 pada Mac 2020. Seram sangat tau 200 lebih tu di Kuching sahaja tapi tu pun cut off jam 2 petang. Hari ni tak tau lah lagi berapa sebab semalam KKM buat ACD di sebuah shopping mall yang berdekatan federal complex. Kalau yang biasa ke Kuching taulah The Spring yang berdekatan sangat dengan wisma pejabat kerajaan persekutuan. KKM tetiba buat ACD bila lebih 40 staf di shopping mall tersebut positif C19. Bila dah buat ACD, customer yang kebetulan ada di situ pun kena swab sekalilah semalam. KKM risau betul customer yang ke situ pun terjangkit sekali daripada staf di kedai-kedai yang ada di situ.

Ini pula kluster-kluster yang aktif. Dan yang merisaukan kluster no 3, 4 dan 5 tu semuanya di area saya. Huwaaaa!!!

Esok PKP harus jalan jem sana sini hari ni. Sejak semalam lagi orang dah mula panic buying. Semalam saya keja masuk ofis so memanglah tak dapat nak ke mana. Ada hati nak top up stok dapur sikit kat supermarket berdekatan ofis tapi risau pulak takut crowded dengan manusia yang panic buying.

So saya pesan je Encik Suami suh singgah top up ayam dan sedikit bahan masak. Tau tak apa yang Encik Suami berjaya beli? Dada ayam jer tinggal. Itupun tinggal 1 je lagi. Memang licin orang dah borong. Astaga.. astaga.

Memandangkan saya BDR hari ni, lunch hour lepas setel semua PDPT saya sendiri dan PDPR #theIMANs, saya keluar hantar buku-buku kakak, abang dan Alan. Awan je takde arahan daripada cikgu untuk hantar buku di sekolah. Agaknya cikgu nak buat stok untuk menyemak masa cuti sekolah minggu depan kot.


Rindu nak hantar Alan ke sekolah tapi apakan daya.

Hantar kerja rumah dapat kerja rumah lagi.

Akhirnya saya berjaya jugak top up stok bahan basah. Beli ayam, udang, ikan dan sotong. Baru senang hati. Kalau fully lockdown pun tak kisah dah sebab cukup kot stok makanan di rumah. Lagipun bukan tak boleh keluar rumah langsung, frontliner kat umah ni tak kenal apa itu BDR atau WFH, dia memang akan pegi keja setiap hari.

Agaknya bagaimanalah SOP nanti? Huhu



26/05/2021

Gerhana Bulan 14 Syawal

May 26, 2021 7 Komen


Lepas je maghrib saya terus keluar di hadapan rumah nak mengintai gerhana tapi malangnya tak nampak. Hampa. Nak ronda-ronda naik kereta kang kena kompaun pulak kalau dah melebihi jam 8 malam.

Tiba-tiba Encik Suami yang menghilangkan diri sebentar memanggil-manggil saya dari dalam rumah. Masa tu saya masih kat luar rumah lagi.

"Yang, Yang.. jom naik bilik Iman tengok gerhana. Kat atas baru nampak."

Gerhana bulan 14 Syawal, 7.31 malam.
Allahu akbar!

Ini je yang saya mampu capture untuk kenangan Syawal zaman pandemik ni. Hari ni kes baharu positif C19 di Malaysia dah mencecah 7K dah. Hampir setiap negeri kes melebihi 200 dah. Eh, tertaip pasal si C19 ni pulak dah.

Bulan ni pulak saya capture malam tadi, 13 Syawal. 
Subhanallah.



11/04/2021

Tempah Baju Melayu Ayah

April 11, 2021 18 Komen

Minggu lepas kami sempat ke India Street beli kain pasang untuk hari raya. Macam tahun-tahun sebelum ni hanya Ayah IMAN je yang akan tempah. Kami yang lain akan beli online je, lagi murah rasanya daripada nak beli kain lagi, hantar tailor lagi. Upah tailor pun bukan murah sekarang. 

Ayah IMAN memang ada tailor dia sendiri, dari bujang sampai sekarang dia memang tempah baju melayu kat Cina tu. Pernah sekali je dia tempah di Bangi Gateaway sebab tak sempat tempah di Kuching. Tahun lepas pun kami sempat hantar ke tailor tu sebelum PKP. Weekend sebelum PKP tahun lepas kami memang dah setel baju raya sebab macam ada instict something akan berlaku dan kebetulan masa tu kat Aeon Mall dah keluar baju raya budak so saya terus je grab. Setel! Ibu dan kakak macam biasa online je lagipun memang ada member jual baju Anggun senang je nak order.

Kalau orang Kuching, mesti tau Wisma Hopoh. Wisma Hopoh ni memanglah takde apa yang menariknya tapi yang menjadi tarikan kat sini ialah di sinilah populasi tailor-tailor yang agak gah di Kuching. Nak buat suit ke blazer ke seluar customised ke baju korporat ke baju nikah ke semua ada kat sini. Boleh je pilih mana-mana kedai. Tapi selalunya kalau kita dah terbiasa dengan tailor tu memang kita akan hantar ke dia je.

Kalau Ayah IMAN memang kedai dia kedai John Benson ni. Husband cakap cina ni buat fitting dan potong je, yang jahitnya orang lain. Tak taulah betul ke tak.

Baju melayu ada macam-macam design kat sini. Belum lagi jubah, kurta, baju batik.. semua diorang boleh buat. 2 orang je yang ada kat sini sebenarnya. Takdelah ramai. 


Inilah dia yang ambik fitting. Bukan John Benson ye, nama kedai je nama tu.


Ni posing apa ni? Adoi la. Haha!


1st time bawak #theIMANs tempah baju Ayah diorang. Alan lah yang paling fokus tengok macam mana proses ukur-mengukur ni. Hihihi.


Laju je tangan dia menconteng sana-sini. Memang pro lah.


Sementara menunggu ini la keja diorang adik-beradik. Mentang-mentang la dah diberi habuan buku sorang satu. 

Korang pulak macam mana? Kalau raya selalunya beli ke tempah? Kalo saya memang dah lama giler tak tempah baju!


 

05/04/2021

'Mee Kolok PM' di Sepinang Sari

April 05, 2021 13 Komen

Jumaat lepas cuti umum Good Friday. Hari ini pulak Easter Monday so ada sekolah yang ambik cuti peristiwa. Sekolah Awan cuti peristiwa while sekolah kakak, abang dan Alan sekolah macam biasa. Kalau SK (A) dan PASTI pun cuti peristiwa Easther Monday memang something wrong somewhere dah tu!


Lama Ibu tak hantar Alan ke sekolah sejak Ibu dan Ayah dah tukar syif. So hari ni memandangkan Ibu ambik cuti ganti sebab semalam dah kerja, so hari ni dapatlah hantar Alan ke PASTI. KPI hari ni mesti ke DBP nak beli buku teks Awan sebab ada buku teks yang dapat dari sekolah hari tu memang dah uzur sangat dah. Lepas ni dah takde dah minggu transisi. Dah start belajar macam biasa dah, bakal beratlah beg Awan bermula besok.


Nak ke DBP kan awal lagi, setel hantar Alan ke PASTI baru pukul 7.30 pagi. Kedai DBP pun tak bukak lagi so Ibu tanya Awan nak bekfes apa. Dia request mee kolok putih, mee kolok kat kedai bawah PASTI Alan tak sedap dia cakap. Bukannya tak sedap tapi diorang ni memang tak suka mee kolok kicap. Mee kolok putih ni macam original Chinese style. So Ibu bawak ke kedai favourite diorang. Mee kolok di Sepinang Sari Cafe ataupun Mee kolok Hj Salleh. Baru-baru ni PM Tok Abah pun makan kat sini masa lawatan kerja di Kuching.


Macam biasalah nak makan kat sini memang kena queque tunggu meja kosong. Tapi nasib kami agak baik pagi ni sebab orang belum ramai queque.


Peace yo! Kamek Awan atau nama sebenar kamek, Imran. Hehe!



Kedainya takdelah hipster atau moden. Kedai lama je. Memang dari zaman saya sekolah sampailah dah beranak-pinak sekarang kedainya macam ni je lah. Takde renovation atau extend walaupun customer memang tak putus-putus.



Kami dapat meja depan sekali, meja no 1. Hihihi.


Sementara tunggu order kita selfie lah dulu.


Saya order mee kolok special mee lebih. Order 1 je sebab dah mee lebih kan? Pastu mintak mangkuk 0 dan sharelah dengan Awan. Ibu bagi banyakkkk kat Awan. Habis kau! Hahaha!


Oh, ya apa yang special tu? Kalau order tendon + daging lebih haa itulah special. Walaupun mee kolok Hj Salleh ni glamer kat Kuching tapi tak semua orang suka mee kolok kat sini. Sebab ada orang lebih favor mee kolok kicap. Bagi saya mee kolok kicap tu dah ikut taste orang Melayu. Saya prefer yang putih, macam yang kaum Cina jual. Lepas tu sup kat sini rasanya memang agak berempah sikit ataupun memang diorang ada letak herba, memang rasa lain. Dan rasa sup tu lah sesetengah orang tak suka. Tapi kami sekeluarga suka! Haha! Citarasa masing-masing kan?


Ni masa Tok Abah PM dan isteri makan mee kolok di Sepinang Sari hari Jumaat yang lepas. Gambar takde kena-mengena dengan saya. Dapat dari  forwarded message di whatsapp group jer.


Yang bagi souvenir kat PM tu lah owner Sepinang Sari, Hj Salleh. Akhirnya jumpa jugak Tok Abah dengan Hj Salleh, dulu bukan main lagi bagi contoh peniaga mee kolok Hj Saller masa perutusan masa PKP dulu.  Hihihi. Nak buat disclaimer, saya takde di tempat kejadian. Hihi!


Tak lama lagi puasa kan? Masa bulan puasa yang best kat sini diorang akan bukak lepas solat terawih. Memang ramailah lepak makan mee kolok lepas terawih. Tapi tu dulu-dululah masa kita bebas merdeka tak perlu hadap norma baharu macam sekarang ni. Tahun ni kalau bazaar ramadhan jadi bukak pun memang takkan pegi lah. Kita kena jaga kita. Kan? Kan?












 

11/02/2021

Burger Nanas by Burger Tunok '78

February 11, 2021 6 Komen

Entri kali ni saya taip dalam bahasa ibunda Sarawak ye. 
Kita kelakar Serawak lok. Mun sik paham boleh jamu mata jak. Hihihi.




Kitak orang pernah sik rasa nak makan sesuatu tapi sikda idea nak beli di sine? Haa.. macam ya lah saya dalam seminggu tok tek. Nang di geruk-geruk jak rasa nak makan 'burger jalanan'. Eh aok, term kamek orang adik beradik ya - 'burger jalanan'. Ertinya bukan burger beli dari fast food macam Mekdi ya lah! Bukan menghina ah, tapi sekadar nama jak. Nektok burger dijual urang tepi jeraya pun harga dah setaraf Burger Raja dah. Dengan dagin home made nya gik. Perghh!


Nak dijadikan cerita petang tadik tengah scroll FB tetiba nangga ada 2 orang miak rempuan tok molah live promote burger dengan fries kah. Alu lah saya tek yang nang dah lamak ngidam burger ibarat orang ngantok disurong bantal. Alu lekas jak jarik ku tek oi klik button Whatsapp ya dengan soalan: "Kitak ada cod sik?" Hihi.


Kitak orang rasa desperate ka sik soalan ya? Kah kah! Janji ku dapat makan oi. Alu jawabnya tek, "Kamek orang sikda cod tapi boleh beli di Grabfood atau Food Panda". Paduhal. Menar juak oo macam pernah jak saya nangga di Grabfood.


Tanpa sik membuang masa walau seminit saya terus bukak apps Grabfood terus search jak terus "Burger Tunok 78" tek. Aih nang alu appear. Alulah tek saya klik klik klik, order. Pasya check duit sik ado terpaksa top up lok baruklah dapat proceed order.


Tapi...


Sesuatu yang sik pernah berlaku terjadi! Bila dah dapat rider tek baruklah perasan yang saya tek salah order!! Hati gelorat nak order sebab burger ya tek ada nanas tapi apa juak jarikku pandei terklik burger cheese. Aihhhh! Murung sekejap saya koh.


Tapi...


Mala jak tapi oo? Saya mesej jaklah rider ya madah nak tukar order. Dah direct tukar dalam sistem macam sik dapat dah. Pasya saya mesej juak no yang saya whatsapp tadi madah dah order di grab.


"Oh, kitak Mira tek kah?"
Yahhh.. aok aok. Teruslah saya madah hajat saya yang terpendam, eh rasa nak makan burger bernanas bah. Apa nak malu.


Ok jak katanya. Boleh tukar. Yahoooo!!! Setel. Tinggal nunggu rider ngantar jak gik.


Bila dah sampei, si anak dara saya dolok ngencang. Alu lah tinggal 2 igek gik jak yang sempat digambar.


Bukan nasik lemak aah, ini burger. Burger Tunok '78 nama sidaknya.


Burger dagin. Daginnya nyaman, homemade. Bunnya soft jak teksturnya.




Haaa.. tok lah yang rare nya. Tok bukan kali pertama saya makan burger bernanas tapi tok nang puas hati. Sik juak hebat gine bahannya tapi bagi saya dah cukup dah. Less is more kata moyang James Brooke dolok. Bayangkan dengan juicy nanasnya bergabung dengan dagin homemade ya. Nasib juak cukup jak rasa di perut lepas habis sigek walaupun nang ada rasa berlalak lah. Sikpa lak ngodar agik. Hihi!


Walaupun salah order (sik pernah² juak salah order di Grabfood) tapi syukur semua dipermudahkan. Seller pun okay juak melayan kerenah saya yang salah order tek. Bah, orang PJ yang nak try burger sidak Burger Tunok '78 tok bolehlah search di Grabfood/Foodpanda. Mun nak direct ke kedei sidak boleh terus di No 78, Jalan Bunga Chempaka, Kampung Pinang Jawa. Dekat padang futsal kecik kata nya. Nya ada jual oden juak bah. Cam menggoda juak bila nangga gambar di page sidak. Aih nak leput juak kita.


Bah.. bah! Jom jom kita support BMF. Nyaman aihhh burger bernanas! 
Mun mok info lebih lanjut coba usha di page sidak lok di FB.




notakakmim: tok review sik berbayar ah! saya sik kenal pun sapa owner/seller burger tunok tok. ikhlas dari hati jak bila kita puas hati. menar sik?






 

24/01/2021

Lukisan Graffiti Kucing Terbesar di Eco Mall Petra Jaya

January 24, 2021 22 Komen

Akhirnya Si Oyen dah siap!!!




Setiap kali lalu di Eco Mall (dulunya hypermarket Giant) mesti akan teruja nak tengok progress lukisan graffiti yang sedang dilukis di situ. Tup! Tup! Hari ni tengok di FB Si Oyen dah siap!! Hijau rupanya mata si Oyen.




Inilah pemilik tangan ajaib yang merealisasikan si Oyen di dinding hypermarket Eco Mall, Petra Jaya. Tahniah Encik Simon Tan, Fine Art Artist yang berasal dari Pulau Pinang. Memang sangat berbakat. Agaknya berapa ye bayaran yang dia dapat dari pengurusan Eco Mall ni??




Mula-mula kami hanya nampak ekor si Oyen je. Mana tak teruja nak tunggu si Oyen siap sepenuhnya. Nak ambik gambar progres memang tak sempat la kecuali kalau jem tunggu turn keluar round about. Maka bersabarlah kami menunggu. 




Akhirnya Oyen siap dah melepak di situ. Cantiknya!! Kagum betullah orang yang ada bakat melukis ni.




Alkisahnya semua branch Giant tumpas di Kuching penghujung tahun 2020 hari tu termasuk Giant Samariang ni. Memang mulanya menjadi teka-teki jugak siapalah yang akan mengambil alih Giant ni. Ye lah dah nama pun Giant memang besarrrrrrr sangat kompaunnya. Takkanlah Mydin lagi. Dah ada 2 Mydin dah di Petra Jaya ni. Akhirnya teka-teki warga Petra Jaya sudah terjawab, 29 Januari 2020 soft launching Eco Mall Petra Jaya yang terletak di Jalan Semariang ni.



notakakmim: harap-harap takdelah kluster Eco Mall pulak nanti


 

Sepetang di Kuching Waterfront

January 24, 2021 12 Komen

Lepak-lepak di Waterfront sebelum PKPB dan sebelum kes Covid 19 mencanak naik di Kuching. Sekarang bertahan dulu berkurung dalam rumah. Keluar rumah pun sebab nak ke ofis atau beli groceries saja. 




Sekarang weekend kita layan Netflix saja. Lebih baik berkurung di rumah daripada terdedah dengan Covid 19 di luar sana. Kita PKPkan keluarga kita sendiri.