Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Design. Show all posts
Showing posts with label Design. Show all posts

16/06/2015

Servis Murah Design Cover Page FB

June 16, 2015 0 Komen
Tadaaa! Blog berwajah baru sudah. Mekap-mekap sikit.. touch-up, touch up. Ok lah ya nak? Lejuk juak nangga sama jak dari tahun ya tek. Kedong malas nak molah kerja, jadilah kerja di blog tok. Ahaha. 

Sik lamak gik posa ooo? Makin cepat jak rasa masa berlalu. Banyak benda nak dikarang dalam blog tok, pakei baca dudi ari, tapi malas koh. Ya lah susah mun malas. Semua sik menjadi. Tapi kerja opis jadi oi! Kerja di sitok jak sik jadi. Sik penting juak nak oo? Sik apalah.

Eh, kedong seminggu 2 tok saya malas nak ngagak kerja hakiki. Bukan apa, malas nak nyuruh otak berfikir jak, jadilah kerja-kerja di AI. Adalah juak beberapa cover page FB kawan-kawan yang dah dipolah. Mun maok boleh jak komen or PM saya, saya boleh design pakei kawan-kawan. Tapi ada servis cas lah. Hehehe. Pakei cover GST. Hihihi. 

Antaranya ialah:

Page Shaklee

Page Shaklee

Page Butik Muslimah

Page Homemade Pizza

Page Shaklee

Eh, baruk perasan. Rupanya banyak page  Shaklee duhal. Ada gik 2-3 orang masih KIV sebab sidak masih belum cukup material pakei engkah di cover page. Yang siap tok semua yang material sedia ada.

Untuk page Kolej dah banyak juak dah dipolah. Ya lah best jadi Admin sukati jak nak nukar cover page ekot mode semasa, bak kata boss. Nasib juak saya tok pandei molah nak gitok nak? Macam sik lamak gik nak posa, cover page pakei posa udah ready dah. Hihihi. Cuma untuk Gawai ria sik terpolah sebab time ya audit MQA masuk ke Kolej.

Aoklah, pakei mengabadikan poster blog lamak, ya nya dibah tok:

Poster blog sebelum tok
Bih kurang jak nak dengan yang baru tok, sebab saya suka ngan gambar profail rempuan ya. Tang ada unsur-unsur seksi dan menyaspenkan jak. Ahahaha. Tapi blog saya baru tok lebih besar layoutnya. Kali mata tok dah sik berapa nak nampak kali. Maklumlah umur makin bertambah. Hihihi.

Ya jak lah lok.  K bai.


23/04/2015

Kelebihan Adobe Illustrator Yang Anda Tidak Tahu

April 23, 2015 0 Komen
Phew! 11.30 baru masuk opis. Setelkan urusan printing banner & bunting untuk Kolej. Kena setelkan sebelum travelling untuk berkursus minggu depan. Esok ambil pulak. Tengok la kalo rajin keluar awal, kita ambik kalo malas, mintak driver ler ambikkan. Hehehe.

Lately, hampir setiap minggu saya dah buat design balik. Menajamkan skill lagi untuk menggunakan AI. Kalo takde kerja, takdelah nak mendesign. Nak design saja-saja? Hai.. banyak lagi benda lain boleh buat. Bila dah selalu guna AI ni rasa macam "menyesalnya tak kenal AI dari dulu lagi". Hehehe. Sekarang dalam masa sejam pun dah siap 1 design simple untuk page. Janji cukup info, memang AI memudahkan kerja. 

Tapi kenapa orang lebih prefer Photoshop? Kenapa orang suka nak belajar Photoshop berbanding Illustrator? Macam saya dulu jugak lah. Tak kenal maka tak cinta. Dulu taktau pun camne nak guna Illustrator ni. So mana-mana pun kalo design mesti sinonim dengan Photoshop. Tapi bila dah kenal, dah cinta, Photoshop tak pandang lagi ler uols. Hehehehe. Illustrator memang lagi senang daripada Photoshop. Trust me!

Oklah, saya bagitau siapa yang bagus guna Photoshop, siapa yang bagus guna Illustrator. Kalo yang suka edit gambar tu memang wajiblah guna Photoshop. Kemestian tu. Tapi kalau yang suka design baju ke, logo ke, poster ke, lebih jimat masa kalo guna Illustrator. Betolll! Illustrator main drag-drag, copy paste jer. Cuma kena kreatif nak buat susun atur font dan vektor jer.


Hoyeah!! Jom jom kita tengok dulu apakebenda PS dan AI ni. PS ni mula digunakan sejak 1988 lagi dan semestinya fungsinya dari dulu ialah untuk mengedit gambar. Hari ini pun orang masih menggunakan PS untuk mengedit gambar. Malah, lebih dari itu. Untuk design web pun boleh.

AI pulak awal setahun dilancarkan daripada PS ni, iaitu pada tahun 1987. Fungsinya lebih kepada untuk design logo dan sekarang penggunaannya lebih meluas dalam pembuatan produk digital.

Tapi kan, kita takleh pulak nak paksa orang nak guna PS atau AI. Kalo orang tu rasa dia lagi senang dan mudah nak guna PS, teruskan. Sebab benda ni skill individu. Mungkin sesetengah orang dia memang dah hafal semua shortcut key fungsi-fungsi dalam PS so dia rasa senang lagi daripada dia menggunakan AI, kita patut terus bagi galakan kepada orang tu. Tapi personally, AI ni mudah sebab kita boleh download banyak vektor dari Internet. Dan dari imej vektor tu lah kita olah mengikut citarasa kita. Hehehe. Short cut sungguh kan?

Kesimpulan yang dapat disimpulkan (hasil pembacaan dari SINI) ialah:

Photoshop
  • Graphics: Raster
  • Current version: Photoshop CS6
  • Popular tools: Brush, healing, type, clone stamp, blur, image adjustments and filters
  • Used by: Designers, artists, photographers, film and video professionals, and illustrators.
Illustrator
  • Graphics: Vector
  • Current version: Illustrator CS6
  • Popular tools: Pen, blend, warp, mesh, type, pathfinder, and masks
  • Used by: Designers, artists, illustrators, animators, publishers, film and video professionals.
Tapi, bagi saya, saya memang suka AI sebab ada banyak vektor yang best yang kita boleh download dari Internet. Hehehehe.


21/09/2012

Kisah Transformasi

September 21, 2012 7 Komen
Kadang-kadang
Si iblis dan syaitan membisikkan
Supaya..
Aku rasa menyesal beli rumah sekarang
Tak suka kalau perasaan tu datang
Aargh..

Isk.. 
Kenapa aku lemah sangat ni?
Macam tak tahu bersyukur je
Nasib baik dah ada rumah kan?
Ada jugak aset
Alhamdulillah

Sebenarnya rumah aku sekarang ok
Ok sangat
Tapi kalau famili datang
Ramai-ramai famili datang
Rumah aku terasa kerdil sesangat
Al-maklumlah famili aku besar
Dan ramai
Suka pulak makan-makan
Kesian diorang

Sebab tu aku mengimpikan rumah sebijik!
Atau tak dapat sebijik, semi-d pun ok
At least ada ruang bergerak kalau buat majlis

Rumah aku sekarang 1 tingkat setengah
Bahagian atas tu memang bilik tidur semata-mata
Ada 2 bilik tidur
So ruang bawah tu je lah kalau ada keramaian
Bilik atas memang jarang orang naik
Tapi master bedroom pun aku rasa tak cukup luas
Aargh!
Kenapa mesti perasaan macam ni datang sekarang?

Dulu
Aku memang jatuh cinta pandang pertama dengan rumah aku sekarang
Masa tengok show house lagi dah terpikat
Tapi masa tu dah fully-booked

Tetiba bila buat fasa baru
Ada pulak buat promo kat supermarket
Dan aku pun terus booking
Dan sekarang memang dah setahun lebih pun dok situ

Jahat kan aku?
Boleh ada perasaan tak bersyukur camtu
Betul la manusia ni memang tak pernah puas

Untuk menghilangkan rasa aku yang tak best ni
Aku semangat nak transform rumah aku sekarang
Tapi semuanya perlukan RM
Takpe lah, slowly

Tahun depan, 2013
Aku nak sofa baru
Nak curtain baru
Nak buat customized interior design
Dah, cukup!

Target tu je ok

Tapi sebelum tu
Aku nak jual sofa aku yang sekarang
Dah dapat jual sofa tu 
Baru dapat beli sofa baru

Curtain aku plan nak tempah awal
Pastu bayar ansuran
Harap-harap bolehlah macam tu

Yang customise tu?
Yang tu kena ada cash baru berani nak approuch Encik Tukang tu
Argh... kenapa nafsu ni macam tak tertahan je

Dapur dan kitchen cabinet?
Cukup lah
Nasib baik yang tu aku puas hati
Takde perasaan nak rombak
Mungkin sebab semuanya taste aku

Masa memFB tetiba aku tengok ada hamba Allah upload gambar
Macam aku kenal!
Memang ye pun
Kitchen cabinet aku

Tak sangka pulak ada orang google
Siap upload kat FB
Suka, suka



Mudah-mudahan hajat aku nak buat tranformasi ni kesampaian
Amin...

Ingatlah wahai aku
Bukan senang nak memiliki sebuah rumah impian
Bersyukurlah kerana sekurang-kurangnya kau dah ada rumah

Ada paham?


26/11/2010

Pimp My Header by Encik FnF

November 26, 2010 11 Komen
Wow wee... nampak tak? Nampak tak?
Terima kasih Encik FnF sebab design header kat atas tu tanpa caj.
Hehehe.

Adalah 2-3 minggu jugak saya kena tunggu header saya dipimp.
At last di pagi Jumaat yang mulia ni, dia telah membuat blog saya ni bertukar header.
Terima kasih sekali lagi.

Ada tak sesape yang teringin nak kena pimp?
Silalah ke blog Encik FnF ye.

Kalau stok masih ada la.
Hehehe.


24/10/2010